*
*
1
סגרו את המכולת השכונתית הסמוכה. מכולת ששירתה אותנו כארבע- חמש שנים לערך. הכרתי את הבעלים, את ילדיהם, עובדים שעבדו שם זמן רב. תמיד היתה שם איזו נימה של שיח רעים, של בת צחוק המוחלפת בין אנשים המתראים לרגע בתדירות של בין יממה לשתי יממות.
מה שהתחיל מהודעה על כך שהחל בחודש הבא יחדלו למכור בהקפה, הודעה אותה ייחסתי למשבר הכלכלי ולכך כי וודאי רבים מתקשים לסלק את חובם החודשי למכולת, הפך כעבור יממה בלבד להודעה על כך שהמכולת תיסגר סופית בתוך כחודש. בדיעבד, זה נמשך פחות משבוע. הודעה על מכירת חיסול ועל הנחה בסך 40% על כל המוצרים, הביאה להתנפלות רבתית על המדפים. אתמול נותרו שם רק כמה בקבוקי וודקה עזובים לרפואה. אני מעדיף ערק או ויסקי. הייתי עצוב, ולמען האמת, כוסית ערק לא היתה מזיקה לי. החלל הריק ועיניו העצובות של בעל המכולת רק העמיקו את התחושה הזאת.
אני מבכר עסקים משפחתיים קטנים שבהם בעל החנות מזדקן עם חנותו. אם שפר מזלו, יצליח להעביר את הבעלות לאחד מילדיו ו/או קרוביו והעסק ימשיך הלאה, ויזכו הקונים להזדקן יחדיו עם החנות, כלקוחות נאמנים, שעם הזמן קושרים עם בעלי החנות קשרי ידידות, שיש בהם חיבה גם מעבר לאמור בתודעת שירות מצויה-מנומסת. זה הולך ונעשה נדיר ובלתי מצוי יותר ויותר. פתיחת סניף של רשת שיווק גדולה נוספת ומוזלת בסמוך, חיסלה כנראה את המכולת המשפחתית, ועימה כמה שנות עסקים שהיתה בהן גם ידידות.
בחזרה מן המכולת הריקה, בעוד אני מכלכל היכן אערוך את הקניות כעת, חלפתי על פני הגינה הציבורית הסמוכה למקום מגוריי. פתע שמתי ליבי, כי הגינה, בה ביליתי שעות הרבה עם שני ילדיי, שינתה בתוך שבוע ימים את פניה לחלוטין. חלקת הדשא כבר לא נמצאה שם. תחת זאת זכה המקום לריצוף מלא. ארגז החול הגדול שבו שכנו מתקני השעשועים השונים (מגלשה, גשר, נדנדות) זכה אף הוא לשכון כל פני משטח חדש. סוג של חומר פלסטי גמיש, לא ברור מאיזה סוג. הבחנתי מיד כי הוא מתחמם מאוד לאור היום, וגם מדיף נחוח פלסטי- פולימרי בלתי נסבל בעליל. ייחסתי זאת למשבר המים. לרצונה של העירייה להימנע מהשקייה מיותרת. נאנחתי מעומק הלב, והמשכתי ללכת, בעוד היום גדול, לבי השמיע קראנץ שכזה, כמו עלה שלכת מצהיב ויבש, רמוס ונשכח מלב.
ואז חשבתי על כך שבגנה הזאת, בכל ערב שבת אחר הצהריים נוהגת לישב אשה עניה מרודה, שלפנים קיבלה סחורה עודפת כמתת צדקה מאת בעלי המכולת הנסגרת, והיתה עומדת ומציעה את המרכולת שקיבלה לעוברים ושבים בגינה, מקווה להרויח מעט ממון בטרם יערב היום. מה יהיה עליה עכשיו?
בצוֹרת. שולי אדוותיו של גל הצונמי הכלכלי העולמי מקציף והולך בחיינוּ. חגיגת ניכור של אין- דשא. וקור אנושי של עמידה בתור בסניף של רשת שיווק מול קופאית, החייבת לעניין את הלקוחות ברשימת מבצעים, כל לקוח ולקוח, יזכה לשמוע על הזכות הגדולה שנפלה בחלקו לרכוש שלשה חטיפים בעשרה שקלים, ואזי תזדרז הקופאית היגעה לשרת את הלקוח הבא בשרשרת האנושית, שאם לא כן, תאבד את מקומה על יד הקופה הרושמת. כך אנו מתנהלים, בימינו: דשא פרא מצהיב נעקר לטובתו של משטח תעשייתי נטול-חיים. פעם היו אנשים יוצאים לטבע סתם כך, להשתכשך בדשא. יושבים מנהלים שיחה בצילו של הקוסמוס. היום: קול התור הארוך נשמע בארצינו, וצלצול מנוכר של קופה רושמת, לבלי הועיל, מקפיץ אותנו, מבהיר לנו שאסור עוד לחלום על העולם הישן האבוד.
2
לפני כשמונים שנים, בשנת 1929, בימי נפילת ה"וול סטריט",שוטט המשורר האנדלוסי (כך להצהרתו),פדריקו גרסיה לורקה (1936-1899), ברחובות ניו-יורק, וכתב, כנראה בין בתי הקפה שלה, כמה וכמה שירים, אשר ראו אור בקובץ-משורר בניו יורק. השירים,ספוגי תוגה,על מקום הומה ניכּור,על קור אנושי השגוּר בעיר הגדולה,מופת הציביליזציה,אשר בתוככיה סובבים,אבודים וסחופים,יושביה,כעין גֹלם הקם יוצרו.עיר שבלעה את האדם,שאיבדה את נשמתוֹ ואת חיוניותוֹ.לא ייפלא כי לורקה נזקק לנחש הקדמוני,לתנין האגדי,הרובץ רוגע ושבע בצל הכוכבים,בכדי ליצור תמונה של תחושת החידלוֹן הגוברת,בעיר חסרת חלום,אשר בהּ גם החלום החומרני האמריקאי הגדול היה לעפר ואפר:
איש אינו ישן בשמים, אף אחד, אף אחד
איש אינו ישן.
יצורי הירח סובבים ומריחים את הביתנים.
יבואו האיגואנות החיות לנשוך את הגברים שאינם חולמים.
והנמלט בלב שבוּר ימצא בקרנות רחובות
את התנין האגדי רוגע מתחת למנגינת הכוכבים הענוגה
(פדריקו גרסיה לורקה, 'עיר חסרת חלום (נוקטורן בברוקלין ברידג'), משורר בניו יורק, מהדורת תרגום, רמי סערי, הוצאת כרמל: ירושלים 1999).
גם בחלונות הגבוהים של גורדי השחקים היוקרתיים, איש אינו ישן, איש אינו חולם. אבל הניכור והריחוק זורעים אימה. פחד מהמחר הבלתי ידוע. בעתה מן האפשרות להתדרדר לידי עוני ומחסור. והתנין רובץ למנגינת הטבע האדיש וההיסטוריה המדממת, ומצפה למתייאשים, הנופלים מן החלונות.
לימים אמר לורקה את הדברים הבאים בערב הקראה של שירי משורר בניו יורק שהתקיים בספרד, הממשיכים באופן פרוזאי את מה שבקש למסור בשיר בגשר ברוקלין:
נפל בחלקי להיות עד למשבר הבורסה שבו אבדו כמה בליוני דולרים, לשאון הכסף המת ששקע בים, ובין המתאבדים השונים, האנשים ההיסטריים וקבוצות המתעלפים, מידי לא חשתי כמו ברגע ההוא תחושה של מוות ממשי, מוות בלי תקוה, מוות שהוא רקב ולא יותר, מפני שהיה זה חיזיון נורא אבל נעדר הדר. ואני, הבא מארץ שבה, כדברי האב הגדול, אוּנָמַנוֹ, "עִם לילה עולה הארץ השמיימה" – חשתי מן דחף אלוהי להפציץ את עמק הרפאים ההוא, במקום שהאמבולנסים אוספים את המתאבדים שידיהם מלאות טבעות.
[פדריקו גרסיה לורקה, 'מתוך דברים שנאמרו בערב קריאה של ספרו משורר בניו יורק' , חלום וברונזה: גרסיה לורקה- משורר, מהדורת תרגום ועריכה רנה ליטוין, הספריה החדשה: הוצאת הקיבוץ המאוחד/סימן קריאה, תל אביב 2001, עמ' 272].
זמן לא רב אחר כך שַנָה לורקה דברים דומנים באזני פועלים קטאלניים. שוב, בצל מוראותיו של המשבר הכלכלי העולמי שהחל בהתרסקותה של הבורסה האמריקנית:
ואני הזדעזעתי כשאמרו לי שרק בארה"ב יש שנים-עשרה מיליון מובטלים. אתם רואים שרק מהתבוננות שטחית ביותר מגיעים להבין את היקף הדרמה החברתית של היום, אשר מולה שום אדם שיש לו רגש סולידריות הקטן ביותר לא יכול להיות אדיש.
[פדריקו גרסיה לורקה, 'מתוך: פ"ג לורקה מדבר אל פועלי קטלוניה: האמנוּת והחברה', שם, עמ' 452]
'שום אדם לא יכול להישאר אדיש' כותב לורקה. ובכל זאת, כאשר חזו עיניי במכולת המתרוקנת על יד ביתי השבוע, לא חשתי תכונה יוצאת דופן. אנשים התרגלו לעסקים קטנים שנסגרים, חשבתי לעצמי,בחולפי שם ברחוב, 'התרגלו לקנות ברשתות הגדולות. וכך, בסופו של דבר, כדרכם של משברים, העשירים יתעשרו והעניים ייעשו עניים עוד יותר, ועוד יותר— ובתוך כך, לא מעט משפחות הנמצאות במאבק הקיום הכלכלי יתדרדרו אל מתחת לקו העוני. על יד משאית מובילים שרוקנה ציוד מן המכולת דימיתי לראות גם תנין אגדי ושבע, ירוק, מקומט ומרושע, בוכה, ודמעתו- ריקה, אין בה דבר.
3
אבל לורקה לא בקש את האדם לצאת מן האדישות בלבד, אלא דרש אתו לכונן סולידריות אנושית שבה האמידים יותר דואגים לבטחון כלכלי עבור החלשים בחברה. בנוסף, גרס כי החברה הנכוחה היא זו הנוהגת בחלוקה צודקת ושוויונית של משאבים לטובתם של כלל אזרחיה. להלן מלים של לורקה שאני מקפיד לשנן באזני האיגואנות הבאות לנשוך אותי (ראו לעיל: 'עיר חסרת חלום'), כאשר אני מתבונן במציאות ההווה, לא חולם אבל גם עדיין לא נמלט:
[…] "אני יודע מעט אם בכלל" אני נזכר בשורות האלה של פבלו נרודה- אבל בעולם הזה אני תמיד—ותמיד אהיה— לצד העניים. תמיד אהיה לצד אלה שאין להם כלום. אלה שאפילו אין להם השלוה של לא-כלום. אנחנו—אני מתכוון לאנשים בעלי יתרון אינטלקטואלי ובעלי השכלה, בני המעמד הבינוני, המעמד שאפשר לקרוא לו מבוסס— אנחנו נקראים להקרבה, נקבל עלינו. כעת בעולם כבר לא נאבקים כוחות אנושיים, כי אם כוחות גלובליים. לנגד עיני אני רואה את כפות המאזניים זה מול זה. מכאן הכאב והקורבן שלי, ומכאן הצדק עבור כולם, עם כי מלווה ביסורי המעבר אל העתיד הבלתי-נראה, הלא נודע עדין, ואני מטיל את מלוא כובד אגרופי על זו האחרונה.
[פדריקו גרסיה לורקה, 'מתוך: מדוע תיאטרון? [ראיונות], מתוך ראיון עם לורקה שנערך בחודש דצמבר 1934', שם, עמ' 438. ליטוין מעירה כי לורקה צטט מתוך שירו של נרודה שלא במדויק וכי שורת הפתיחה הינה: 'איני יודע, אני מכיר מעט ובקושי רואה'].
גם אני איני יודע, אני מכיר מעט ובקושי רואה, ועם זאת, סולידריות חברתית בעת הזאת נראית לי דרושה מאוד, מחויבת המציאות, אלא שנדרשים אלו שיהיו מוכנים לקבל אותה על עצמם,להיקרע מתוך השכחה והאדישוּת.
*
בתמונה למעלה: .Umberto Buccioni, The Street Pavers, Oil on Canvas 1914
© 2009 שוֹעִי רז
"פתע שמתי ליבי, כי הגינה, בה ביליתי שעות הרבה עם שני ילדיי"
ככה אתה גם מדבר בבית? ככה אתה חושב לעצמך? יען כי גרוס אגרוס ששומה על השפה הנכתבת להיות שגורה כזו המדוברת.
שפת הדיבור היום-יומית שלי אינה שונה הרבה מזאת המוצגת כאן. אני כותב את הפוסטים במהירות רבה, כמעט בלא שהיות, ועם מעט מאוד עריכה.
איני יכול לומר שאני מקפיד על עברית עשירה או ארכאית. כך התפתחתי ואלו הן התוצאות.
כנראה שכך דולפות המחשבות שלי אל הדף.
מסכים עם דברי המגיב הראשון.
השפה היא כלי ולא צעצוע.
השפה הכתובה בהכרח מנוסחת יותר,
אבל עדיין שגורה, אוטנטית, שואפת לשיח
האנושי הפשוט, בגובה העיניים,ובודאי
לא ארכאית.
האומנם זו שפת הדיבור היומיומית שלך?
"…ואלו הן התוצאות." – טיעון חלש.
אני למשל, בגלל השפה, מתקשה לעקוב אחריך,
למרות שיש לך מה לומר.
מחליף בימים אלו את צפצוף הציפרים.
ככה זה נראה כנראה ה"ללכת קדימה". אכזרי ודורסני. ככה זה אובדן ערך האדם. מעניין כמה סבל וכמה מצוקה נצטרך לעבור עד שהאדם יתעשת ויחזור לערכים המיושנים של אמפתיה וסולידריות והזדהות…
הכתב צפוף קטן , תנסה להגדיר אות גדולה שאפשר לקרוא.
מה אעשה? כך אני חושב, וכך אני כותב
נכון שבשפת הדיבור תמצא אצלי הרבה יותר סלנגים ושיבושים מכוונים. אבל כל מי שמכיר אותי יודע שביטויים שיריים/ספרותיים וכיו"ב מתובלים בשפתי היום-יומית ביותר.
איני רואה טעם להחיל שינויים בשפה הנוהגת ברשימותיי, אני מניח שמה שמדכדך אחדים קוסם לאחדים אחרים. מלבד זאת, איני מנסה להנגיש את רשימותיי, לא מפני אליטיזם, אלא מפני התייחסותי לבלוג כאן כתחביב, וכתחביב אני מעוניין שהוא יעמוד בראש ובראשונה, בקנה אחד, עם אופני הביטוי וההתבטאות שלי.
בכבוד רב ובכנוּת, איני יכול לקלוע לטעמו של כל קורא/ת, חביב/ה ככל שיהיה/תהיה. אני מצליח לקלוע לטעמי לעתים אך בקושי.
אומרים שהאדם הוא בעל חיים סתגלן. בודאי שאין מדובר על הסתגלות לקריאה בבלוג. ובכל זאת, אני סומך על המעוניינים/ות לקרוא פה, כי ימצאו מוצא לכל קשייהם.
ועוד לא דיברתי על בעלי החיים הרבים שנקברו בעודם חיים תחת מעטה הפלסטיק החדש-דנדש
ועל החתולים המסתובבים בגינה וסביבותיה שייאלצו לתור כעת בית חדש. ועל כך, שהאדם בימינו מתייחס לטבע כמשאב עם הכנה לפרוייט נדל"ן, ולא כמה שיש לו נגיעה עמוקה אם לחיותו של האדם (פוטוסינתזה, כמיטיבת חמצן) ואם לחיי הנפש שלו (טיול בין עצים על גבי דשא). מכונת הכסף בולעת את הכל, ומחרבת את עצם חיינו.
עוד דבר, חשוב מאוד לדידי, דווקא בעיצומן של גזירות המים האחרונות לחשוב על בעלי החיים הגוועים מצמא בערים בימי החום האלה. להניח מדי פעם צלוחית מים לפתחם, נראה לי מעשה ראוי ואנושי.
באמת צריך להפוך את הנחת כלים מלאים במים למען החתולים, למנהג של קבע בערינו. טוב שאתה מעלה את זה חזרה לזכרון הציבור.
חבל שלא מגיב לעניין. האותיות בבלוג מאוד קטנות ואי אפשר להתרכז ולקרוא , תגדיל כי אי אפשר לקרוא .
עצוב, עצוב, עצוב…
וזו תופעה שאכן מתרחשת שוב ושוב, למען מפלצות ענק מתועשות ונטולות נשמה, הקוסמוס שהזכרת לקראת סוף הפוסט הפך ל"קוסמוס" במרכאות ובע"מ.
הרשה לי להקדיש את זה למכולת שלך
ולמתלוננים על השפה – נכון, שועי כותב בשפה ייחודית, עשירה ומיוחדת שהיא מעין תעודת זהות של הבלוג שלו. אישית, לקח לי קצת זמן להתרגל לסגנון הזה, ועכשיו אני לגמרי מוקסמת ממנו, אבל זה לא העניין.
הרשת בכלל ו"רשימות" בפרט מלאות בבלוגים של כותבים שונים הכותבים בסגנונות שונים. מי שאוהב את הסגנון של שועי מוזמן לקרוא כאן. מי שלא נהנה מהסגנון הזה מוזמן לקרוא במקומות אחרים- זכותכם המלאה, אבל הוא ימשיך לכתוב בסגנונו שלו, נאמן לעצמו, וטוב שכך, בעיני, למען הקוראים שכן מעריכים את הסגנון הזה.
מודה לך מאוד על התגובה, ואולי גם כדאי לכתוב על כך אי-בזה.
למעשה, הענישה על הרג מיותר של בעלי חיים, או עקירת עצים שלא כחוק הוא כה מינימלי, והאכיפה אפילו מזערית עוד יותר, עד שהדבר האחרון שכרישי נדל"ן נותנים אליו ליבם הוא לפרטים כגון אלה.
לחביבה פדיה יש כמה פרקים ב'בעין החתול' העוסקים בהשמעת קול ברור כנגד תופעות אלימות כאלה.
מצטער שתשובתי הראשונה לא ישרה בעיניך. לא כיוונתי לכך.
כאמור ביודעי, כי גודל הגופן המשמש את מערכת התגובות בכל אתרי רשימות אינו גדול יותר מזה הנהוג באתרי,ו בכל זאת רבים המגיבים באתרים השונים והם מצליחים לקרוא ולהבין אלו את אלו, וביודעי גם שאחד מקוראי לפחות, הנו בעל מגבלת ראייה, ובכל זאת מעולם לא התלונן (גם כאשר שאלתי את פיו) לגבי גודל הפונטים הנוהגים באתר שלי, אני נאלץ שלא לקבל את בקשתך הנמרצת.
יום נעים וכל טוב.
למיטב ידיעתי, אני מדבר וגם כותב כבר שנים ארוכות ובכל זאת, מעט מאוד אם בכלל נתקלתי בטענה כי איני דובר בגובה העיניים
לגבי הטענה השניה, לצערי נבצר ממני להתייחס לשפה ככלי (יש לכך כמה סיבות), ואם מתייחס אני אל השפה כצעצוע הרי אני מתייחס אליה כדבר שניתן ליצור בו צורות חדשות, ולחדש צורות ישנות, וכללו של דבר, לדידי, מדובר באוצר יקר.
לי אין שום בעיה לעקוב אחר דבריך. אני לא חושבת שהשפה שלך ארכאית ואינה "בגובה העיניים". לי היא נוגעת.
נהניתי מהפוסט ונעצבתי עמך.
נתן זך כתב פעם "שיר לדואג האדומי" שנקרא כך כי זה התפקיד שלו, "לדאוג טוב". בקריאה מחודשת השיר קצת יותר פרוע ואמביוולנטי ממה שזכרתי, אבל הדואג האמיתי הוא אתה, שדואג כל כך טוב ויפה, ובכל זאת הייתי רוצה שתדאג קצת פחות 🙂
מקרב לב. חיוך כזה שאפשר לראות גם את העיניים מחייכות (מה שמעיד על גובה העיניים)
(-:
אותיות קטנות כי אתה מפחד שיקראו אותך, זאת התשובה שיש לנו לטיעונים המגוחכים שהאותיות נוחות לקריאה… האותיות שאתה בוחר
קטנות מכל הבלוגים שיש ברשת כולל רשימות שאני
עוקב אחרי האתרים ומכיר מזמן.
תודה רבה רבה, אבל למי שהיו די הרבה דאגות, אינו יכול להיות לא מודאג יש לזה גם פנים חיוביות (אף כי איני יודע האם בי מדובר). במסכת פסחים מן התלמוד הבבלי כתוב כי מוסרים סתרי תורה רק למי שליבו דואג בקרבו. לא חושב שלכן הגעתי לעסוק בחקר הקבלה ובפילוסופיה יוונית, ערבית ועברית אזוטרית למדיי, אבל אולי בכל זאת.
והחיוך עם העיניים נמשך הנה מן התגובה הקודמת, אולי אף התעצם, אז
(-:
כך דובר מישהו ששוחח עם ספרים לא פחות מאשר עם בני אדם. וכך מתקיימים זה בצד זה "שעות הרבה" ו"לבי השמיע קראנץ שכזה, כמו עלה שלכת מצהיב ויבש, רמוס ונשכח מלב". ויש משהו באופן שבו צורות ארכאיות גרות עם מילים מהרחוב שמשקף את החזון החברתי שנכתב פה.
וב"רשימות" אין אופציה של בחירת גודל פונט – גודל האות זהה בכל האתרים, גם פה, שולי.
תודה על הדברים. כן, זה ודאי לא יפתיע, כמה מו הא/נשים האהובים עליי ביותר אינם קוראים קבועים של הבלוג. אחד מהם אף טוען בתוקף כי הכתיבה שלי עושה לו כאב ראש, וזה בסדר, אני יודע כי כתיבתי אינה מצויה (לרע ולטוב), וכי עבור קוראים לא מעטים הקריאה כאן דורשת אי-אלו מודולציות. אני מצטער עבור הקוראים הרוצים בטובתי ואני איני מבין זאת. כפי שאמרת בתגובתך, אני שמח בכל קוראת וקורא, אבל איני מתעתד לשנות כמלוא הנימה מסגנון כתיבתי והנושאים אשר על סדר היום באתר זה, על מנת
לרצות מי מקוראותיי ומקוראיי, עם כל הכבוד והיקר שאני מקפיד לרחוש להם/ן.
ואכן, כולכם/ן יותר ממוזמנים לגלוש לאתרים המצוינים הנמצאים ברשימת 'משיבי רוח' ו'קרואים' בצד הימני של האתר שלי, שם אני מפנה לאתרים שאני אוהב ומבקר בהם בקביעות, באהבה ובשמחה.
אני ממשיך אלייך את החיוך המתמשך כבר שלוש תגובות (זה עם הצחוק בזויות)
וברשותך, יוצא רגע למכולת
לקנות שם תרנגולת
(-:
חשבתי שהיא סגורה…
שרירי הפנים שלך יהיו היום חזקים במיוחד, עם כל החיוכים האלה. כן ירבו! (-:
במכולת שנסגרה
לא נשארה ולו תרנגולת אחת לרפואה
אבל על ראש הברוש שבחצר שמחה והמולה…
ועדיין לא נמצא פותר לשאלה
מה היית עושה לו נולדת שנה
לפני שהמציאו את המכולת
(-:
על טענה מדהימה למדיי, שלא הבאתי בחשבון עד הנה. אני רואה את דבריך. כמי שאמוּן על כמה כתבים סוריאליסטיים-דאדאיסטיים דבריך נראים לי מאוד. אפשר שאכן שאיפתי הסודית היא לפתח בלוג שאיש/ה אינו מסוגל לקרוא ו/או להבין.
אגב, כבר נאמר, 'אשרי אדם מפחד תמיד' ואיו ספק כי בהיותי נאמן מאוד למקורות, אפשר שהפחד מדריך אותי בכל אשר אני פונה, כל שכן, כתלמיד נאמן של John Cale הגורס כי: Fear is a mans best friend.
ולסיום, אני מודה לך על אחת התגובות היפות ומשובבות הלב והנפש, שקיבלתי כאן מעולם.
(-:
על ראש הברוש שבחצר שמחה וצהלה
כנראה שהמלה צהלה מזכירה לי את צה"ל
מה שלא מסתדר לי תמיד עם המולה של ציפורים חופשיות בצמרת של עץ
(-:
בדקתי בספר שיריה של נורית הירש, ליתר בטחון…
(-:
כן, צה"ל לא הולך יחד עם חופש או המולת חיים, לצערי…
רק עשה לי טובה – נסה להדק את החריזה של נסגרה-רפואה-המולה, אני בעיצומה של עריכת שני ספרי ילדים מחורזים ואזלו לי האנרגיות לתקן חריזה בעצמי… סומכת עליך שתדע לא לחרוז בשור ובחמור (-:
תודה מקרב על תגובת ההמשך, שיצאה מן הלב והגיעה אליי לאותו מקום שאני מסרב לראות בו משאבת דם מפמפמת בלבד, השוכנת בצד שמאל של בית החזה.
ואענה לך במילותיו של הסופר הסרבי-קרואטי דוד אלבחרי, בספרו 'צינק' (תרגמה: דינה קטן בן ציון, הוצאת כרמל: ירושלים 2009):
העולם אינו קיים, אומרת הנערה, רק המלים קיימות.'
בחירתן-מדידתן איפוא מעידה על דבר מה פנימי מאוד.
תודה, שועי. הפוסט על המכולת, הספסל והגינה הזכיר לי את אחד הספסלים של האמנית ג'ני הולזר (אחד הספסלים כמדומני מוצב במוזיאון ישראל) הנושא את הכיתוב:
You can watch people align themselves when trouble is in the air. Some prefer to be close to those at the top and others want to be close to those at the bottom. It's a question of who frigtens them most and whom they want to be like.
(http://4.bp.blogspot.com/_Pyacg65SbRE/RkFKYNgs9VI/AAAAAAAAACI/8qqQiosLcO0/s1600-h/bench.jpg)
ואגב לורקה בניו יורק, הינה ביצוע יפה של "שחר בניו יורק" שלו:
מקרב לב, על הלינקים ועל המחשבות. לא הכרתי את העבודה אלי הפנית אך מבחינות מסוימות היא הזכירה לי את מה שכתבתי כאן
http://www.notes.co.il/shoey/54157.asp
לפחות באמור לגבי יחס היחיד כלפי החברה
היום נתתי לחתולי הסביבה כלי מים ואני משתדלת לעשות את זה בכל יום בעונתנו הנוכחית, אבל חשוב להקפיד להעמיד את הכלי בצל, כדי שהחתולים ישתו מים ולא מרק…
תודה, שועי, על הפוסט היפיפה, ועל קישורי האירועים לאותה סולידריות חברתית ההופכת נדירה במקומותינו.
שיח אודות סוגות הכתיבה יידמה לצלילת ראש אל מעמקי ים. כאן הוא התעורר עקב הערות של מקצת הקוראים, בשוליו הרחוקים של הנושא העיקרי אודותיו נסב הפוסט. במובנים מסויימים הזכיר לי השיח הקצר שבינך בין דב את דבריו של פו הדב – 'אם אתה הולך ביער ומוצא את עצמך חולף שוב ושוב על פני אותה גבעה יתכן כי גבעת החול הזו עוקבת אחריך'.
אני תמיד משתדל לתמוך צרכנית באיש/עסק הקטן.זה הדבר הנכון לעשותו מבחינה קהילתית,וגם מבחינה כלכלית.(יותר שחקנים בתחרות ).אנשים חייבים להבין שבפעולות שהם עושים ,הם אלה הגורמים לחיסול הקהילה שלהם.בזה שקנית בסופר השייך לרשת הקמעונאית הגדולה הנמצאת בקצה העיר ,נתת יד לסגירת המכולת השכונתית .יכול להיות ובעל המכולת הוא שכנך.אדם שאתה מכיר אישית,מתפלל איתו,וכד'.גרמת לו נזק בעצם הקנייה בסופר הענק,וגרמת נזק גם לעצמיך.יש לך כצרכן פחות מתחרים בשוק,ואתה נתון לחסדי הסופר הענק.
באשר לריצוף.זו תופעה ישראלית ידועה של נלבישך שמלת בטון.הארץ הזו מבוטנת,מרוצפת במשתלבות ובכבישים.זו גם אחת הסיבות מדוע מי התהום מתמעטים.במקום שהמי הגשמים יחלחלו לאדמה,המים זורמים מהבטון/ריצוף/כביש לתוך הפתחי הניקוז הזורמים לים.
באשר לניו יורק ,כאחד שחי בה בעבר כמה שנים יותר מדי ,לא הייתי מכנה אותה מופת הציביליזציה.
סיביל שפרד היתה בת 21 בשנה הבאה היא תהיה בת 60. הסרט מדבר על שנת 1951-1952 ואז עדיין לא נולדתי. מה שמבדל את הצגת הקולנוע האחרונה מסגירת המכולת השכונתית הוא החלום שהיה והשבר שאנחנו רואים. אז היתה אופטימיות ,היו חלומות והיתה בושה.האופטימיות והחלום ליוו אותנו 10 או 15 שנה לאחר צאת הסרט לאקרנים.
דומני שהברית החדשה הוא הטקסט העתיק שבו מדובר על איש שגייס לצידו עניים,מוכסים וזונות כדי לחולל מהפכה.מה שעצוב שהתקוה היחידה היא שרק באלימות אפשר להביא את הישועה. אין ישועה אלא בחורבנו של הסדר הקיים שמי שנהנה ממנו ומוביל אותו לא ירצה להיפרד ממנו.
כשראיתי את האוסף הקנטרני של ההערות על סגנון הכתיבה וגודל הפונטים, מודה שהתרגזתי. חשבתי שהנכון ביותר לא להגיב, אבל גם אני לא מצליחה להתאפק בעניין הזה (למרות שכאמור לדעתי הנשק הטוב ביותר אל מול העלבונות הוא אי תגובה)
וחייבת להעלות תהיה שחוזרת אצלי למראה תגובות מהסוג הזה ואחרות (אצלי בבלוג ובבלוגים אחרים).
ואני מדברת על היכולת המופלאה של מגיבים להתעלם מחומרת הנושאים העולים בבלוגים, ולמצוא איזו נקודה של סגנון, או התנהלות אישית של בעל הבלוג או התנסחות שלו או שגיאת כתיב או איזה משהו שולי שלא קשור לנושא בשום צורה ולזה להיטפל.
מדהימה הקריאטיביות הזאת של המגיבים האנונימיים. פשוט מדהימה.
כלומר מכל הבעייתיות של חוסר הסולידריות הנורא, של סגירת העסקים הקטנים של סבל החיות בחום השורף – מה שחשוב ומטריד הוא הסגנון של שועי או גודל הפונט…
מדהים בעיני. פשוט מדהים.
תודה על ההערה החשובה.
אני מאמין גדול בכך שכשם שהאדם שואף ונושף בכלל הנשימה, כך קבלת חיים ונתינת חיים הם שני פניו המשלימים של תהליך אחד.
צחקתי צחוק גדול ממשלו של א"א מילן.
ברם, לנוכח העיסוק הגובר שלי כאן השבוע בטום ווייטס, דמו בעיניי מקצת הטרוניות שהועלו לעיל
לאנשים שיבואו להתלונן בפני ווייטס מדוע הוא בוחר שר בקול ניחר/צרוד ואינו נניח שר כפרנקי סינטרה או להבדיל מאות הבדלות והבדלה, כאלטון ג'ון.
אגב, הגבעה העוקבת, של מילן, הדהדה לי את היער הסבוך הנע ונד בסרטו של קוראסאווה 'כס הדמים' (עיבוד של מקבת).
ושוב דומה הדבר בעיניי מעט לכך שקהל של מיפונה היא בא ושואלו מדוע הוא אינו יכול לשחק בצורה אדיבה מנומסת ושקולה יותר, ומדוע הסמוראי שהוא מגלם הוא לעולם כה תקיף.
לגבי מיפונה, האפשרות רחוקה, חרב הסמוראי שהוא חגר בסרטים ודאי היתה אמיתית (לכל הפחות, יש לחשוש שכך הוא). לנוכח כך, לא הייתי מנסה את ווייטס, ואילו את מיפונה לא הייתי מעמיד במבחן.
לטעמי גרסת הכיסוי בתוכה אנו מתנהלים היום אינה דווקא של נלבישך שלמת בטון ומלט
אלא של העלמת כל יסוד לקשר בין אישי בלתי-אמצעי ודיסאינטרסנטי בין בני אדם. התיחסות לאנשים כחפצים, כאובייקטים מדידים ומניבי תועלת בלבד, עובדי קבלן לפי שעות, חסרי זכויות, נתונים בכל עת למשיסה של גזירות כלכליות ולאימת פיטורין. כל הזועקים, ובצדק זועקים, כנגד היחס לפלסטינים ולערביי הארץ, צריכים להבין כי אותה האפליה השורשית, אותו אי שיוויון גזור, כבר התגלגלה גם אל תוככי המגזר היהודי, ושוררת וגוברת בכל מקום.
על אף המצב המחמיר מאוד, איני סובר כדרכי, כי דרך האלימות זוכה להצלחה, ונהפוך הוא, אחריתה על פי רוב, היא אלימות/רצח נוספים. המהפכות בצרפת וברוסיה הלא חרטו על דגלן אי אלו ערכים, ובסופו של דבר היו אלו אותם ערכים לכאורה שקידשו שחיטה, רצח עם, וייסוד דיקטטורות מהלכות אימים.
אני מאמין בשינויים איטיים, תהליכי שינוי המתחילים באדם עצמו, בכל אדם ואדם. לעתים דומני כי לא די בחינוך על מנת להביא לשינוי עמוק בהכרת האדם, ולפיכך בהתנהלותה של ההיסטוריה האנושית. ברם, טרם נמצאה דרך לרבים טובה מן החינוּך.
שלום מעולם לא הושג בחרב. המשפט האחרון יפה לשני העמים החיים פה.
על הסולידריות
גם אני לא הצלחתי לעמוד על מניעי תגובותיהם של מקצת מגיביי היום
כפי הנראה, מקצת הקוראות/ים, רואים את הצעות הייעול האלוּ, כנסיוֹן ליצור תקשורת חיובית עימי, ואינם מבינים כי בכותבי את הפוסט אני מצפה לתגובות תכניות וענייניות על המובע בו ולא לתגובות שיש בהן משום עיון בתפישת השפה בפוסטים שלי ומניעיי ככותב (ארס-פואטיקה) המבוססות על ספקולציות פסיכולוגיות משעשעות מאוד (ראי שולי לעיל).
אני מניח כי העולם האסוציטיבי שלי, המתבטא גם בשפת הכתיבה, כנראה אינו נהיר באופן מיידי לכל קורא/ת. למי שעוקב כאן אחר הפוסטים זה כבר לא צריך, זה מכבר, להוות חידוש גדול.
ואת צודקת, העובדה לפיה מקצת הקוראים/ות באתרים שלנו בוחרים להתייחס לענייני עריכה/דקדוק פעוטים, עתים נוקדניים, מעוררת תמיהה. כפי הנראה, ימים משונים מעוררים תגובות משונות.
(-:
להערכתי בסופו של דבר רק אני קיים ולכן האני מקיים דו שיח עם עצמו דרך כל מיני ערוצים.
לכן להערכתי יכולות להיות תגובות לא בהקשר הברור לפוסט.
ממש מתחברת לכתיבה שלך. יש בה ספונטאניות וכיף. כאילו אתה ליידי ומשוחח עימי. הבלתי רשמיות והספונטניות מדהימה בעיניי.
אני מבינה אנשים שרוצים דיוק בכתיבה אך יש להבין שזה יכול למנוע מאיתנו חוויה ודיאלוג עם רבים כולל עצמנו.
היה לי עצוב לקרוא את הפוסט. ראיתי עד כמה אנחנו רחוקים אחד מהשני ומנוכרים. בתורה רשום ערבות הדדית. עוד רבה הדרך.
על המלים החמות.בקהלות יהודיות שונות אכן נהגו בעבר ביטויי ערבות הדדית מרחיקי לכת. למשל, בעקבות תשובה הלכתית מראשית המאה האחת עשרה שתיארה סוחר יהודי עשיר, שהיה מגדולי הפרנסים של הקהלה, אשר ספינתו טבעה ועימה כל הונו, התגייסה הקהלה כולהּ לתמוך ולעזור לו ולהשיבו אל מעמדו (הכלכלי והחברתי) הראשון, בין היתר, משום שהאיש הרבה עשות חסד עם סובביו. שמעתי כי באופן דומה נהגו יהלומנים יהודיים בכמה ערים אירופאיות עד הדור האחרון.
תופעות כאלה כמובן אינן מאפיינות את העם היהודי דווקא, או נומוס (חסד) דתי ספציפי. הן עולות יפה גם עם תפישה רציונליסטית-תועלתנית גריידא, השמה לנגד עיניה את טובת הקהל, טובת האדם וכיו"ב, שעיקרהּ יצירת חברה שהחברים בה נכונים לעשות אלו למען אלו, למען רווחתו של כל אחד מהמשתתפים בה, מתוך תפישה שכך מבטיחים את רווחתה של החברה כולה לאורך ימים.
פיוטי , יפה ומרגש.
עם המכולות השכונתיות נסגרים גם כל מיני מקצועות של מתקנים – כבר לא מתקנים דברים כמעט – פשוט זורקים וקונים חדש: נעלים, בגדים, מוצרי חשמל, בני זוג לפעמים…
ועוד משהו: השטיח המוזר ששמו לכם בגינה עשוי מצמיגים ממוחזרים . פטנט ישראלי שמעתי..
נקודה חשובה, התמעטוּת התיקוּן. אבל תחתיו, הולך ורווח הטיפול: טיפול פסיכולוגי, טיפול אלטרנטיבי, טיפול זוגי גם טיפול עשרת אלפים לרכב.לדוגמא הצמיגים מטופלים והופכים למשטחים בגנה (אני שמח לשמוע כי בכך מדובר כי באמת תהיתי על כך, לא מעט).
מה שמעוכב/חולה/פגוע דורש טיפול
מה ששבור דורש תיקוּן (ואיחוי)
(במיוחד בנוגע לנפש, מדובר בתהליכים שונים.
וכדי להבהיר, אציין כי לטעמי תיקון הוא תהליך הכרתי שאותו עובר האדם, ללא הדרכה חיצונית. תהליך ארוך עדין ומורכב, שבו מתקן האדם את מה שנשבר בתוכו, מתוכו, מתוך התבוננות, לימוד ועדינות ולא מתוך כפיה ואלימות .
כך אני חווה זאת, על כל פנים.
וכמובן, צריך אדם לדעת להבדיל בין הדברים, כלומר: בין הדורש תיקון ובין הדורש טיפול.
בקשר לריבוי התלונות לגבי השפה:
מה דעתכם שנוריד גם את השירה לגובה העיניים, ואת יתר האמנות לגובה הרגליים? אולי גם נוריד את העיניים אל גובה הרפש?
לעניות דעתי זו אינה התנשאות להשתמש בעברית.
שועי- התרגשתי, שוב.
נבצר ממני לקרוא את יתר הקטעים, אך הראשון נגע לליבי.
"קול התור הארוך נשמע בארצינו"
חזק ושנון.
על פי ר' אלעזר מוורמס, מגדולי בעלי הסוד האשכנזיים בימי הביניים, ועל פי אברהם אבולעפיה, המקובל הנבואי הספרדי-קטאלני מן המאה השלוש עשרה, שפ"ה ושכינ"ה חד הן.
ולפיכך אפשר כי נאמר בפיוט דיום הכיפורים: אנו מאמיריךָ ואתה מאמירינוּ
לסוד האמירה.
ושפה, כפי שהערתי לאחד ממגיביי לעיל, אינה כלי
היא אוצר יקר, היא אור נערב בהכרתו של האדם
הזורחת בכתב, או על שפתיים.
(-:
בקשר לשפה:
🙂
ידוע לי כי אליבא דסרג'יו ליאונה. אניו מוריקונה והחבר'ה: אם יורים אין מדברים (כשם שאם שותים לא נוהגים) אבל בכל זאת, האצבע שלי מגמגמת על ההדק, ועיניי מפלבלות, ולכן מקסימוס האקשן שאני מרשה לעצמי לפי שעה, הוא לחקות את הארפו מארקס בסצנת פאנץ וג'ודי מן הסרט מאנקי ביזנס:
אם תצפה עד הסוף, מחכה לך שם הופעת אורח של התנין האגדי מן השיר של לורקה שהזכרתי למעלה בדרכו מאירופה לניו-יורק,
איי, גראוצו, ציקו, הארפו, שלשה אבות, שלשה מאורות עולם. לעתים נדמה כאילו הם היו מיסדיה של דת חדשה. והעולם נחלק עד טרם היות האחים מארקס ולאחריהם. אילו רק היו פותחים מכולת משפחתית, הייתי עוזב הכל והולך לעבוד אצלם.
זו אינה גוזמה.
רק לשם הידיעה- מהרגע שנחשפתי לביצוע של רות דולורס לביטלס מלפני כמה פוסטים אני לא מפסיקה לשמוע אותו/ לנסות להעביר את העיבוד לאקוסטית [עם השינוי במלודיה של הבסים ולנסות שהם יהיו דומיננטיים וישחקו את הקונטרבאס האגדי שם].
עכשיו אני מבינה למה אתה שח כל העת על יהוא ירון וסגולותיו(:
עד כדי כך הגיעה התרשמותי מהקאבר, שהרהרתי היפוטתית בדעתי, תוך ישנוניות האפטר-סרט, שאם הייתי עורכת סרט על חיי- ללא ספק זה היה השיר סיום!
בטוחה שלא בתחילת הסרט? השמש זורחת במזרח
אלא אם כן מדובר בסרט לילי, מסע ארוך אל תוך הלילה, שבסופו איילת השחר קורצת, והגבעות מאירות באור אפור-כחול, הולכות ומאדימות…
וגם החיים, אינם רק חורף ארוך, כדברי השיר…
על ההופעה המסוימת ממנה צולם הביצוע של רות ויהוא כתבתי כאן:
http://www.notes.co.il/shoey/47633.asp
נכחתי בהופעה ואם תשימי לב היטב תראי בשורה הראשונה, מעט מימין, בחור החובש כובע כחול-אפור (כמו הגבעות שתיארתי קודם). זה נראה לחלקיק שניה, אבל זה אני שיושב שם.
No no no.. it's been a long cold lonely winter indeed. Although the sun show it's face from time to time- there's nothing new under the sun.
In this particular sunrise i could breath!
אני מעדיפה בארטים [כמו של הילדים בשואה- מצטערת על הדימוי]
הייתי צריכה כזה להכתרה שלי [שיחקתי את פרצ'יק מ"כנר על הגג"], הסתובבתי בכל ירושלים כשאף מוכר/ת לא הבינ/ה לאיזה כובע אני מתכוונת. כשלא הייתה לי ברירה והשתמשתי בדימוי הם נתקפו חלחלה.
היו לי כמה כאלה בנעוריי המתרחקים.
אחד משובץ- צבעוני, זכור לטוב, העניק לי מראה סהרורי לגמריי.
והכי אהבתי, חנויות ותיקות שמוכריהם היו מבוגרים מאוד (ישישים ממש) שם הייתי מוצא מדי פעם כובע צמר ייחודי או ברט.
הנה חזרתי אל נושא הפוסט למעלה. ואל מוכרים/ות שאינם זוכות/ים להזדקן עם חנותם.
לראות חנויות עומדות שנים על תילן זה דבר משרה ביטחון, נותן איזה סוג של תחושת קביעוּת נדירה בעולם.
טווווב! הידד למי שהמציא את המשבצות!
וגם אותי זה משעשע, רק שאני משתדלת שלא להשתעשע בפומבי..
אגב מראה שואתי- בדיוק חברתי ואני שחנו והגענו לתובנה שנעליי נראות כנעלי התצוגה ביד ושם.
[טבע נאות בלויות ומרופטות. כפי שאני אוהבת:)]
מה זה אומר עליי?!
ואם במראה סמרטוטי עסקינן- חלום חיי הוא לעשות ראסטות, רק שכל אימת שהרהור זה מוצא מפי- סביבתי צועקת עליי בקול גדול.
[צעקות שנעות מ'זה לא מתאים לבחורה דתיה. מה תעשי כשתהיי נשואה?!', דרך 'יהיו לך כינים' ועד 'יש לך שיער חלק ואת הולכת לעשות את הג'יפה הזאת?!']
עד שהחלטתי לעשות זאת, מצאתי ג'מאייקינית ברחוב שינקין [או בסביבה] והיא תמיד הייתה תפוסה. כתתי רגליי הלוך ושוב עד שבשוב האחרון היא כבר לא הייתה שם.
משמיים?
את התקופה שלפני הצבא העברתי בנעלי בית משובצות גם כן, או יחף לגמריי
למשל עשיתי את נחל ערוגות ומעלה בני המושבים
(עליה תלולה על צוק בין נחל ערוגות לנחל דוד)
יחף לגמריי בקיץ
לא מומלץ מדיי, אבל כל אדם ונסיונותיו
השלוב של הנעלים עם הראסטות ממש אידישע רסטאמאן
ועוד יותר, הפוסט הזה הפך לפוסט המוּגב ביותר
בתולדות האתר. אין לי מושג מדוע.
שועי,
תודה על עוד פוסט נהדר.
מעטים, מעטים מדי, רואים את שאתה רואה – סגירת המכולת וחורבן הגינה חד המה. מכבש הכסף העיוור שדורס את כולנו ומשטח הכל.
כאשר הייתי נער צעיר לפני כעשרים שנה
אני עוד זוכר כי כאשר היה אדם ישן/מעולף באמצע היום על המדרכה, היו קרבים עליו עוברים ושבים ומתעניינים בשלומו ובנסיבות שהביאוהו לשם. לעתים מקימים אותו, לעתים מנסים להיטיב את מצבו.
היום הפכו מחזות כאלו לחזון נפרץ, ומעוררים באוכלוסיות לא מעטות אדישות/ניכור/ שאט נפש.
בספרו "חיי אדם' כתב הפוסק ר' אברהם דנציג, איש וילנה (שלהי המאה השמונה עשרה), את הדברים הבאים:
יקבל על עצמו בפרטות לאהוב כל אחד ואחד מבני האדם כגופו, כמו שכתוב 'ואהבת לרעך כמוך' (ויקרא י"ט, י"ח) ועל ידי זה יכלול תפילתו בכלל תפילות כל ישראל ויהיו לאחדים.
הנה כתב: 'כל אחד ואחד מבני האדם כגופו' ולאו דווקא כל אחד ואחד מ'ישראל'. עולה פה, כי אהבת האדם באשר הוא אדם, לא בהתאם ללאומיותו, דתו ו/או מצבו הכלכלי (ישישים, נכים, מהגרי עבודה, פלסטינים, עניים, עולים חדשים, אמהות חד הוריות וכיו"ב) היא בבחינת עבודה דתית- מוסרית והכרתית-אנושית ראשונה במעלה.
כמה מדינת ישראל ואזרחיה רחקו מכך. איני יודע אפילו האם המעוות עשוי עוד לתקון.
הצחקתני ביותר עם האידישע רסטאמן
אאוץ. רק לחשוב על זה כואב לי ברגליים. אמנם גם אני לא רואה צורך בנעליים בחלק מן המקומות- אך לא בחיק הטבע שופעת הדרדרים!
יש לי חברה כזאת [עם שיגעון היחפנות] אבל היא מהסיפורים של כיכר ציון, שם כולם יחפנים.
שמעת פעם בכלל על כיכר ציון? חצרוני?
ואגב, פתאום הקטע הראשון מזכיר לי את 'זמנים מודרנים' של צ'אפלין. האדם הופך להיות בורג במערכת המשומנת של הקידמה-טכנולוגיה-קפיטליזם, עד שהמכונה שאמורה לשרת אותו יוצאת מכלל שליטה ופועלת נגדו. האדם הופך להיות נשכח מלב, הלב נשכח מאדם. ה'כפר הגלובלי' לא העניק תקשורת טובה ורחבה יותר אלא פיסות מידע מנותקות, מורסיות שלא קשורות כלל לחיינו. צלילים מתכתיים ותוכנות ממוחשבות החליפו את השיחה על הדשא, כדבריך. לא פלא שקר כאן. אולי משום כך ריבוי המגיבים.
ועוד משו, בקשר למה שדיברנו- אני חייבת שתברר לי דחוף על מקורות הסיבסוד והפרוצדורה, אם זה עדיין תקף.
[לא היה לי כח לפתוח תמייל. אבל תגיב שם]
תודה=]
על זמנים מודרניים וזמנינו זה כתבתי כאן:
http://www.notes.co.il/shoey/54707.asp
לגבי ככר ציון, שמוע שמעתי, אך באשר גדלתי בחיברוּת מעט שונה מזה הציוני-דתי, איני ממש יודע ומכיר. לעתים אם מזדמן לי לצפות ב"סרוגים" אני מבין עד כמה מעולם לא הפכתי לחלק מן המגזר ועד כמה חסרות לי תימות בסיסיות להבנתו. הואיל ומזמן כבר אבד לי (אם אי פעם היה) הרצון להשתייך, זה לא נורא בעיניי
באשר למייל, מצטער על העיכוב, עניינים תכופים ימים מטורפים, אכתוב במהירה
(-:
דווקא לחלקים האלה בחברה הדתית- ציונית לא יהיה נורא אם לא תשתייך, וגם אם לא תדע. בככר ציון יושבים עזובי החברה, מתכון לדרדור לסמים וזנות. חצרוני הוא איש שפתח מקום לא הרחק מהככר שקוראים לו [באופן מפתיע] "הזולה של חצרוני", והוא מנסה [ומצליח בהרבה מקרים] להוציא אותם משם.
נוער מנותק הוא בעיה קשה. בפרט, כאשר חברה דוגמטית אינה מעניקה לנערים מורדים אלטרנטיבות
אלא דואגת להעיף אותם מן הישיבות (אני מכיר כמה סיפורים כאלה. אגב, גם סיפורים מקרב בני דוֹרי אבל גם של צעירים יותר). חצרוני נשמע כמו הנגאטיב של ההוא ממישהו לרוץ איתו של דוד גרוסמן. לא מכיר. אם הוא מצליח למנוע התדרדרות של נערים, הרי מעשהו חשוב בתכלית.