יום אחד לפני שלשת אלפים שנה קרבה אניה מבהיקה בצבעיה לחופי הארץ ששמה היום יוון. על סיפון אניה זאת קרס גבר עטוף מעיל של צמר עזים גס. מתחת למעילו החזיק נבל מגולף יפה. הנבל הזה היה החפץ היקר בכל רכושו. כי היה זה זמר נודד הוא היה עובר ממקום למקום ושר שירי ספוריו על גבורים גדולים ומעשי גבורתם.
ידיעה על בואו פשטה במהירות הראשונים אשר שמעו עליו היו הדייגים המתקנים רשתותיהם על החוף. שלחוּ נער רץ במשעולים הצרים אל הערים הרחק בהרים. עמד והכריז באזני הצופים על חומות האבן מסביב לערים: 'זמר, זמר הגיע!'—קרא – עתה זה הגיע באניה קלה מסמירנה.
[איליאדה ואודיסאה מעובדים על פי האפוס היווני של הומרוס על ידי וורנר ווטסון, מאויר על ידי אליס ומרטין פרוונסון, מהדורה עברית: אנדה עמיר-פינקרפלד, הוצאת "עמוס" וסכנות סטימצקי , תל אביב תשכ"א (1961), עמוד 7]
הייתי בן שש, כמעט שבע. באותה שנה חויתי לראשונה פרידה קשה וכואבת מאנשים יקרים,שאליהם הייתי קשור מאוד. הספריה הציבורית על יד בית יד לבנים בגבעתיים הפכה לעיר מקלט, מעוז נחמוֹת. באחת הפעמים שאלתי שם את ספר גדל מידות,מאויר באופן מרשים,בשם: איליאדה ואודיסאה (מעובדים על פי האפוס היווני של הומרוס על ידי וורנר ווטסון, ראו לעיל). החיבור היה מיידי. אודיסאוס הפך לאחד מגיבוריי הגדולים (כשלוש שנים אחר כך כבר קראתי את התרגום המלא טשרניחובסקי).מסעו אל האנשים היקרים לו באיתיקה הפך למסעי-אני. איני יודע איך, כיצד ומדוע, אבל אני זוכר שהבנתי שמסע זה מסמן לי את ראשית מסעי— אקרא, אבין, אגלה עולמות. אולי בסופו של דבר גם אשוב אל אותה מציאות שנגזלה ממני.שנים אחר-כך כאשר נתקלתי בשורות של קואפיס מתוך שירו איתיקה (תרגום: יורם ברונובסקי),הרגשתי כאילו קואפיס הצליח לגעת בסוד ויסוד מסעִי הנושן:
*
כִּּי תֵּצֵא בַּדֶּרֶךְ אֶל אִיתָקָה
שְׁאַל כִּי תֶּאֱרַךְ דַּרְכְּךָ מְאֹד
מְלֵאָה בְּהַרְפַּתְקָאוֹת, מְלֵאָה בְּדַעַת.
אַל תִּירָא אֶת הַלַּסְטְרִיגוֹנִים וְאֶת הַקִּיקְלוֹפִּים
אַל תִּירָא אֶת פּוֹסֵידוֹן הַמִּשְׁתּוֹלֵל.
לְעוֹלָם לֹא תִּמְצְאֵם עַל דַּרְכְּךָ
כָּל עוֹד מַחְשְׁבוֹתֶיךָ נִשָּׂאוֹת, וְרֶגֶשׁ מְעֻלֶּה
מַפְעִים אֶת נַפְשְׁךָ וְאֶת גּוּפְךָ מַנְהִיג.
לֹא תִּתָּקֵל בַּלַּסְטְרִיגוֹנִים וּבַקִּיקְלוֹפִּים
וְלֹא בְּפּוֹסֵידוֹן הַזּוֹעֵם, אֶלָּא אִם כֵּן
תַּעֲמִידֵם לְפָנֶיךָ נַפְשְׁךָ.
*
גיבור נוסף שלי היה משה רבנו.–במיוחד,פרק הקדשתו לנביא בתחילת ספר שמות הלכו עליי קסם.הסנה הבוער,האלהוּת הנעלמת (אהיה אשר אהיה),הפונה בדברים לרועה המדייני המגמגם. אותו רועה החוזר למצריים על מנת להוביל את עמו חזרה לארצם האבודה. משה הפך עבורי כנראה עד מהרה לבבואתו של אודיסאוס.–גם זה וגם זה נמצאו בתוך דרמה אנושית-אלהית, שיעדהּ שיבה וחידוּש של מה שאבד. גמגומו של משה הלם להפליא את גמגומי שלי כילד. אלא שאם ביקש משה כי אהרן אחיו יהיה לו לפה,אני הבנתי כי רק אני יכול להיות לי לפה בעולם הזה (ועוד יותר חרה לי שכל מני אנשים היו מוכנים להסות אותי בכדי שדבריי לא יישמעו בציבור);גיבור נוסף שלי היה דודי חיים (בן דוד של אמי),שהיה קורא גדול,משותק מילדוּת,בשל נדודים ביערות ליטא, בזמן ינקותו בימי מלחמת העולם השניה.לאיש היתה סבלנות ניכרת לשאלותיי ולדיונים ערים על המיתולוגיה היוונית,המקרא,הדתות הכנעניות,הבבליות והמצריות,היסטוריה של עם ישראל,תולדות האימפריה הרומית,מחזותיו של שייקספיר,זאולוגיה וכיו"ב.הוא מעולם הקשיב לדבריי בסבלנות,ומעולם לא נסה ללמד אותי,אלא הדריך אותי בדרכו למחשבה ביקורתית.איך לא לקבל את העובדות הכתובות בספר כלשונן. לפקפק, להעלות אפשרויות אחרות,לתור גרסות אחרות.–הוא נפטר בנעוריי ממחלה קשה. ובכל זאת,אני חושב כי למדתי ממנו פרק חשוב בכך, שספרייתו של איש יודע-ספר מצויה בזכרונו ובמחשבתו. לאו דווקא על המדף,וכי חשובה מאוד היכולת לדבר על הדברים,לגלגל אותם בהכרה,להעביר אותם לשיח,לכתוב אותם כרעיונות חדשים הנשזרים אלו באלו.–כך, לימים רבים ארוכים, כאשר אחליט לקיים מצוות,כבר יהיה לי נהיר לחלוטין, כמאמרו של המשורר התורכי, יונוס אמרה,כי את ערי הקודש האמתיות צריך לבנות בלב,שום מקום,שום בניין,מעולה ככל שיהיה,אינו יכול להחליף את עבודת ההכרה של האדם, בודאי שלא שום ממסד דתי זה או אחר. מי שחושב אחרת, יבוסם לו, לא כך הייתי רוצה לבלות את ימיי.
תופסים מקום של כבוד באגף הילדוּת:המפוזר מכפר אז"ר ללאה גולדברג (במיוחד בגרסת התקליט המדהימה של שמוליק סגל), אנצקלופדיה תרבות בעשרים כרכים, וסדרת גדולי הציור: סדרת האמנות הגדולה שבעולם, וגם: בארץ לובנגולו מלך זולו אבי עם המטבולו שבהרי בוליוויה לנחום גוטמן, כתבי שייקספיר (בחיי, קראתי בכתות ד ו-ה, לא בטוח כבר מה הבנתי, אבל ידעתי לגלגל שורות מהמלט ומקבת), דון קיחוטה בתרגום ביאליק, מיכאל סטרוגוב והארכיפלג בלהבות לז'ול ורן, אוליבר טויסט לצ'רלס דיקנס, האנצקלופדיה העברית. סדרת פריידין של לויד אלכסנדר, הטרילוגיה של ג'ואן איקן (הזאבים מאחוזת וילובי, מזימות אפלות בבטרסי ו-ציפורי לילה בננטקט); אי המטמון, ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד, האדון מבלנטרי לרוברט לואיס סטיבנסון, ספרי שרלוק הולמס לארתור קונן דויל,סיפורי האימה של אדגר אלאן פּוֹ (מסכת המוות האדום, החתול השחור),ספרי הקומיקס בסדרת אסטריקס לרנה גוסיני ואלבר אודרזו; ספרי הקומיקס הפרועים, ספר מגוחך ו-בנו של מגוחך של דודו גבע וקובי ניב. ספר מעולה של כתבות עתונאיות משלוש מאות השנים האחרונות שנקרא כאן רגש העולם (משם למדתי לראשונה על משפטם של סאקו ווויצ'נטי, פצצת האטום על הירושימה ונגסקי, מאטה הרי, וגם על פרשת ג'ק המרטש ועל חטיפתו של אייכמן). כאשר גמעתי לפני שנה את גו'נתן סטריינג' ומר נורל, ספרה המצוין, עב הכרס, של סוזנה קלארק, עלה בי מחדש טעמה של ילדוּת נשכחת.
כך נרקמות התחלות. מאוחר יותר בתחילת כתה ט' הכירה לי מורתי לספרות ציפי גיא את הגלגול לפרנץ קפקא ומשם התקדמתי לבדי; מורי לספרות בכתות י"א-י"ב, המשורר, יחיאל חזק, תרם אף הוא באופן מכריע להיכרותי הראשונה עם שירה ישראלית ועם שירה עולמית. שניהם ניסו להדריך ולכוון את התלמיד הבלתי שגרתי לכל מיני ספרים נהדרים, קלאסיים יותר וקלאסיים פחות, ועוד יותר עמדו ועודדו אותי לכתוב כל העת. יחיאל חזק אף היה מכין לי מבחן מיוחד ובו הופיעו שאלות, אשר כללו השוואה בין יצירות, כתיבה על מוטיבים ספרותיים בכמה יצירות. במבחנים בחיבור עודדו אותי השניים המוזכרים לכתוב כתיבה יצירתית סוריאליסטית, ממש לא כפי דרישות משרד החנוך, זה היה נפלא. את המשפט של קפקא הייתי נוהג לקרוא שנה בשנה ביום הכיפורים על ספסל מסוים בגן ציבורי גבעתיימי (גן העליה השניה שעל יד מצפה הכוכבים). עד היום, מדי שנה ביום הכיפורים, אחד הימים היחידים בשנה בהם אני מגיע לבית הכנסת (לתפלת נעילה), יוצא לי לחשוב על הספסל, ועל צמרת העץ הקירחת הנשקפת ממנוּ (באורח פלא, היא החלימה בשנים האחרונות. אני עוד חוזר לשם מדי פעם); חיי נישואים ו- בבית המרפא של דוד פוגל מהדהדים לי תקופה לא פשוטה, שלפני תחילת שירותי הצבאי. דברים שלא עלו יפה רומנטית על אף כוונות הדדיות (למרות שלא דובר בשום תיאה, והייתי אכול רגשי אשם על לאו דבר), הביאה אותי להסתובב קצת כמו גורדוייל, או אורניק, אבל הסוף היה מעט יותר טוב. על אף שבשלב מסוים הרגשתי די מוכן ל- Check-Out (אדון מנוחה לאבות ישורון ושירים אחרונים של וולט ויטמן מתוך עלי עשב נראו לי פתע הולמים מאוד); על מה שקרה לי בראשית שירותי הצבאי כתבתי כאן. זה כבר סיפור שונה לגמריי. אני חושב שלקח לי זמן שהוא לשוב לספרים אחר כך. מתישהו מעט לפני כל זה אני מתוודע לסמואל בקט (מחכים לגודו, מרסייה וקאמייה, מות מאלון) ולקאמי (הזר, הדבר, האדם המורד). הנואשות המפעימה של היות אדם, התאימה לי מאוד באותן שנים. היא מהדהדת בחיי עד היום.
מן הנעורים המוקדמים (16-15) זכורה לי גם אסופת שירים מתורגמת על ידי אהרון אמיר של ז'ק פרוור, משירי ז'ק פרוור, כסוג של חווית- ראשית שהובילה אותי אל שולחן הכתיבה. אמנם זכור לי כי בגיל 14 לערך התחלתי לכתוב סיפור על מישהו המאבד את זכרונו בניו אורלינס, וצריך להתחיל את חייו מחדש. פרווור, טום ווייטס שהתנגן ברקע, סרטים של ג'ים ג'רמוש. הסרט ילדי גן העדן של מרסל קרנה ופרוור (עם המשפט: 'אהבה היא דבר כה פשוט/קל') כל אלה גרמו לי לרצות להעמיק את היכרותי עם שירה, אולי גם לכתוב בעתיד.
את השירות הצבאי שלי העברתי עם ספרון כיס של יאיר הורביץ בכיס. אסופה משיריו המוקדמים, מקום (הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1978, 1988). שהיה עבורי באותן שנים, כעין מה שמשמש ספרון תהלים ליהודי החרדי. שניתי בו ושניתי בו בנסיעות. במקומות שאי אפשר היה להעמיס עליי ספר.אפילו פעם אחרי שחולצתי בעור שיניי בלוויית כמה חילים אחרים מכפר ערבי די עויין ממזרח לירושלים, אני זוכר שהתמסרתי לכמה שירים של הורביץ, כעין תפלת הודיה. אני לא מסוגל לרכוש את הכרך האימתני שיצא השנה המאגד את כל שירתו. מעדיף את הקבצים הקטנים שחלקם שוכנים אחר כבוד בספריה שלי (העטיפה המקסימה של יחסים ודאגה עם ציור הזקנות/מכשפות של פרנצ'סקו גויה) וציפור כלואה הוא אחד מקבצי השירה הדגולים בעברית.
הייתי ממשיך עוד, אבל כבר דומני שהארכתי די הצורך. למסעי אל הספרות הפילוסופית הערבית והיהודית, להתמסרותי לספרות הקבלית (שהיא אחראית, לא מעט, על ההחלטה העצמאית, המתחדשת מדי יום ביומו כבר שתים עשרה שנים, לקיים מצוות), ולמגעיי עם הספרוּת הסינית ועם הספרות הסוּפית האינטלקטואלית הערבית, אולי אייחד דברים בעתיד. כפי שהגדיר זאת אחד מחברי הותיקים ששמע על כך שאלמד קורס אוניברסיטאי בנושא השפעות ניאופלטוניות על ספרות הקבלה: 'לפני ארבע עשרה שנה היית ניאופלטוני, וגם היום אתה ניאופלטוני, אז מה השתנה בעצם?'. ורק אזכיר את ברוך שׂפינוזה, הוגו פון הופמנסטאל, ריינר מריה רילקה, אברהם בן-יצחק, סימון וייל, וואלאס סטיבנס, פאול צלאן, סמואל בקט, פדריקו גרסיה לורקה, פרננדו פסואה, ברונו שולץ, ליאו פרוץ, חואן רמון חימנס, איציק מאנגער, יאסונרי קוובטה, ז'ורז פרק, דנילו קיש, פרימו לוי, אודט אלינה, וו.ג. זבאלד, אנטוניו טאבוקי, אדמון ז'אבס, חביבה פדיה ועמנואל לוינס, כל אחד מהם כתב לפחות חיבור אחד אליו אני מתייחס תודעתית כסוג של כתבי קודש,אבל זו הגדרה נכונה לגבי חלק מן היוצרים שהזכרתי עד עתה.בעיניי זה מובן מאליו.באשר מקטנוּת נתפשה בעיניי התורה כחיבור מקביל לאיליאדה והאודיסיאה, אי אפשר שלא לראות את דברי ימי התרבות האנושית, כתוצרתם של זמרים נודדים ההולכים ומספרים, למעוניינים לשמוע, את קורות האבות הקדמונים והאמהות היוצרות, הגיבורים הגדולים של מחשבת האדם, של זיכרון קורותיו והתמודדויותיו.
שבע עשרה שנים אחר מותו ונס תחייתו הפלאית של ישוע הנצרתי, מופיע בדרכים המאובקות החוצות את אדמת השומרון ונמוגות במדבר, דחוסות בחול גחמני, האיש שבפי תלמידיו מכונה מחולל הנסים, שמעון מחולל הנסים, ובפי יריביו הוא נקרא בשם הגנאי 'הבורבוריט' […] ולפתע ראו עיניהם כיצד גופו בן התמותה של שמעון מחולל-הנסים ניתק מן האדמה וממריא, נוסק זקוף מעלה מעלה, מנופף בזרועותיו בקלילות, כמו דג בסנפיריו, בתנועה כה קלה עד שכמעט אינה נכרת לעין, ושערות ראשו וזקנו מתבדרות במעופו האיטי, הרוחף […] פטרוס גם הוא ניצב כמאובן על מקומו, בפה פעור מגודל התדהמה, בנסים לא האמין, להוציא מן הכלל את הנס הדתי, והנס היה עשוי לבוא רק ממנו, ממחולל הנסים היחיד, אשר הפך את המים ליין; כל השאר אינם אלא מעשי תרמית של מאחזי עיניים, עניין של משיכה בחוטים סמויים. הנס ניתן לנוצרים, וגם בין הנוצרים רק לאלה שאמונתם קשה כחלמיש, כפי שהיתה אמונתו שלו […] הוא התבונן בענן הלבן הזה, ממצמץ בעיניו כדי להתנער מאחיזת העיניים המושלת בכל ההמון הזה כולו, כי אם הצללית השחורה המתקרבת אל הענן ואל השמים היא אמנם שמעון, כי אז הנסים שלו ואמת הדת הנוצרית הינם רק אחת מאמיתות העולם הזה, ולא האחת והיחידה; אזי העולם הוא סוד, אזי האמונה הדתית היא אחיזת עיניים, אז לא קיימת עוד משענת בטוחה לחייו, אזי האדם הוא סוד הסודות, אזי אחדות העולם והיצירה היא בגדר נעלם [דנילו קיש, אנצקלופדיה של המתים, מסרבית-קרואטית: דינה קטן בן-ציון, הוצאת זמורה ביתן: תל-אביב 1992, עמ' 11, 20,21].
*
*
בתמונה למעלה: כד חרס מן המאה החמישית לפני הספירה המתאר את אודיסיאוס הכובל עצמו לסיפון ספינתו בכדי שלא יילך שבי אחר זמרתן של הסירנות, המתוארות פה כנשים מכונפות
© 2009 שועי רז
אני רק יכול להצטער שלא גדלתי בסביבת אנשי ספר, לא עודדו אותי לקרוא ולא היו לי מורים מלהיבים לספרות. את הספרים ואת אהבת החוכמה גיליתי לבד, רק בגיל 18, ואת מה שפספסתי תמיד קיימת תחושה שכבר לא אוכל להשלים.
נהניתי לקרוא את דבריך.
בהמשך לדבריו דלעיל של דרור, גם אני מצטער על שילדותי היתה חשוכת-ספרים לחלוטין. ומשנשביתי בקסם, והבינותי את שהפסדתי, החילותי קורא כאחוז אמוק.
הספרים שפירטת ברשימות, שלשום וזו הנכחית, הם מהעידית האפשרית. אתה יודע, כמדומני, שועי, את הסתייגותי מהכתרות בסגנון "הטובים ביותר" ו"ה… ביותר". ואולם עובדה אחת מתחוורת לי יותר ויותר, שככל שהיקף הספרים שקראת גדל, אתה נעשה מודע יותר ויותר לכך שלעולם לא תצליח לקרוא את כל שנפשך היתה מבקשת לה.
בכל אור יש צל, ובכל צל יש אור
חפש את נשימות האור בשלוליות הצל
אפשר שפתע יאירו לפניך באור יקרות
ככל שהשנים נוקפות, דומני כי נוצרת התאמה בין תפישת הידע האנושית ובין מבנה הקוסמוס
ומי חשב לפנים כי אין ריק, עומד מול חומר אפל, שאין בו עדיין אחיזה, והוא הולך ומתגבר ככל שרבה הידיעה
ובכן נרבה דעת ונרבה מכאוב
ומאחר שאיני יכול להמציא נחמה, אשגר לך רעי, שיר תמורתהּ:
הגעתי אל הים רגלי,
דרך השוק המרוקן.
את הגלים איני מכיר.
אתמול היו פה אחרים, והסתלקו,
ואלו שעכשיו מלחכים את כפותי
ילכו גם הם.
הים אפל, החול אפל.
נאקתם של הגלים
גם היא באפלה.
עלי לילך עימם,
אך קודם כל
אשב עוד רגע קט
על מלאכתי.
לא לי להיבטל ממנה,
לא אני הוא זה שישלימהּ
(תמיר גרינברג, 'תמורות', על הנפש הצמאה, הוצאת עם עובד: תל אביב 2000, עמ' 49)
למרות שאני מפגין לפעמים בקיאות וחושבים שאני ידען מי יודע מה זה רחוק מהמציאות. לא קראתי בחיי מאות או אלפי ספרים כמה עשרות ואם כמה עשרות אני יודע שבחרתי את העלית שבעלית.במוסיקה אני מתרכז במוסיקה קאמרית והיום אני מנותק לגמרי מיצירות תזמורתיות. אפשר לדעת על דף גמרא עם רשי ותוספות בלי לדעת את כל השס בעל פה.שועי הוא אגדה כמו אבא שלי שידע כמעט הכל ואני יודע קצת מכל דבר אבל בעזרת השם ובעזרת גוגל אני מצליח להשחיל תגובה פה ושם.
מהיכן היכולת המופלאה לכסות כל כך הרבה ספרים וכל כך הרבה נושאעם ?
געגועים, יותר מדי געגועים, גרמו לכל (כתבתי זאת בפתיחה)
ועוד דבר, ככל שספרים והוגים שונים דובבים את הכרתו של האדם, הוא לעולם אינו לבד. יש לו תמיד עם מי לשוחח.
וגם כאשר הוא עומד יחידי מול דברים, הוא אינו עזוב, ישנם מי שהולכים עימו תמיד.
לכן אני מרבה לכתוב על יוצרים שאני אוהב: הם מלווים את חיי; הואיל והם אכן מלוים את חיי.
ושאול, אני רגיל שברגילים
רגיל ופשוט
אין צורך להעריך אותי
לא מתחת למידה ולא מעל למידה
ומה שייגעת ומצאת- אשריךָ
לעתים דומה מציאת יצירות אהובות למי שנוחל עולמו בחייו
לדידי, אין מרבה וממעיט, יש המכוון ליבו
וזה לא מעט
לפני הרבה שנים ראיתי הצגת ילדים של האודיסאה בתיאטרון הבובות (האמנותי) של מייקל מישקה השוודי. הוא הפך את טלמכוס לילד קטן שמחכה לאבא שלו שיצא למלחמה, ומי יודע אם ומתי ישוב. כל הרפתקאות אודיסאוס היו בעצם חלומותיו חזיונותיו ודאגותיו של בנו.
(זו רק הבלחה קצרה משבוע עמוס וסוף שבוע עמוס עוד יותר. כל היתר במייל, כשירווח מעט)
לא נזכרתי רק בגלל אודיסאוס, אלא בגלל שועי הקטן
אודיסיאה יותר מאשר אודיסאוס
טלא-פלא יותר מאשר טלאמכוס
(-:
מחכה למייל…
הקריאה היפהפה באודיסיאה שהבאת משום מייקל מישקה
הדהד לי שורה מתוך 'שירים ליואל' אלבומה החדש של רונה קינן:
'אבא שלי טפס על סולם/ושכח איך לרדת'
ועוד דבר, לעתים אני משתעשע ברעיון לפיה חטיבה של ספרות מיסטית, נוצרה על ידי מתבגר מיוסר/חבורת מתבגרים שכאלה. אולי עוד אכתוב על זה פעם.
שורה יפה ונוגעת ללב גם בגלל שורת שיר הילדים-והאהבה-הערצה-לאבא – "לאבא שלי יש סולם, מגיע כמעט עד שמיים".
ואינטואיטיבית – אתה לגמרי צודק על מיסטיקאים ומתבגרים מיוסרים.
קראתי את הפוסט הזה עוד כשפורסם (למרות שמשום מה איני מצליחה להצטרף לרשימת תפוצתך…) ולא הגבתי כי היה לי הרבה מה לומר וגם כי אל פוסטים כאלה צריך להתקרב לאט ובשקט, רצוי יחפים, כדי לא להפריע לילד שבך לקרוא בשקט…
ובכל זאת, לא יכולה להימנע מאסוציאציות לספרים אחדים (שאפילו כתבתי עליהם אבל אני כרגע עצלה מכדי לקשר)- העיבוד של יחיעם פדן -"אודיסיאוס", ואלף לילה ולילה שנדהמתי לגלות שם חלקים נכבדים ממש זהים לאודיסיאה, וגם ספר שיריה של סיון בסקין (מכיר?) שכולל שיר נפלא על אודיסיאוס.
והיותר טלאפלא מטלאמאכוס פשוט הקסים אותי לגמרי. (-:
(מספרייה אי שם)
טוב את יודעת, במקרה שלי, בשלב הדמיתולוגיזציה
התעצם המיתוס לאין שיעור
ולגבי האינטואיציה- שלא במפתיע, הפעם הראשונה ממש שנפקחתי להתבונן בעולם בעיני כולן
היתה בשלב מאוחר של גיל התיכון
ואמנם לא הייתי וגם אינני מיסטיקון
אבל מתבגר די מיוסר הייתי גם הייתי
העולם מלא בסיפורי אודיסיאה
כשם שסיפור משה בתיבה מקביל לסיפור ראשיתו של פרסאוס ועוד כמה וכמה
לעבוד של יחיעם פדן קדם עיבוד פרוזאי טוב יותר בעיניי של אהוביה כהנא (כמדומני, ראה אור בהוצאת פרוזה של ידיעות אחרונות באמצע שנות התשעים). סיון בסקין, אם זכרוני אינו מטעה אותי היא מחבורת 'הו', ואמנם הכרתי כמה מחבריה כאשר הייתי עול ימים בכמה שנים טובות.
אני חושב שקראתי כמה שירים, התרשמתי לטובה, אך משהו בחריזה הדייקנית-דווקנית של בני החבורה (גם דוי מנור, אנה הרמן ורועי גרינוולד), מקשה עליי לעתים. פעמים אני מוצא שהוא טכני מדיי ומעלים רגש דווקא, יותר מאשר משרת את חווית הקריאה ו/או את המוסיקליות הפנימית של השיר
(לפעמים החרוז הוא רק המוסיקה השטחית, כאשר המצלולים הפנימיים הם בחזקת עיבוד כלי עשיר ומגוון, הנה אני שוב עם האסומציאציות המוסיקליות שלי).
וטלאפלא- טוב, מבחינות לא מעוטות, אני טלאפלא ממש
(-:
היא אכן מאנשי הו.
החריזה האתרמנית הזאת דוקא מכשפת אותי ומקסימה אותי לגמרי כשהיא במיטבה, והיא במיטבה ברוב המקרים בספר של בסקין.
אבל בלי קשר לטכניקה, יש לה שיר פשוט מצוין על אודיסיאוס.
(-:
כפי שמדברות כמה כתובות בת"א [שעברו טרנספורמציה מ'כהנה צדק' ע"י חיבור אותיות]:
קפקא צדק!
[יש עוד שינוי כזה ל'מוות לערבים',
הוא הפך ל…
'מוות לעקבים'!]
תבוער הבערות לאלתר!
אנסה לקרוא את בסקין
אני זוכר שיש בכותרת את המלים
דגים ויהודים
ושהספר בצבע ירוק
את אודיסאוס אפשר למצוא לאחרונה בכל מקום
לדוגמא לאחרונה דנו אותו האלים להחזיר את הכדור-רגל לחיילי הפלוגה הצהל"ית
שמאחורי הגדר
בפרסומת האחלה-בחלה המעיקה
הוא יישאר שם כנראה כמה שנים
הספינה שלו עלתה על שרטון
כלומר על החומה
ומאז הוא שם
לפחות עד שערמתו תחלץ אותו גם מזה
מה שעבד אצל פוליפמוס ואצל קירקי חייב לעבוד גם הפעם
הוא אפילו לא חושב לעבור לצד הישראלי של הגדר
הוא כבר יודע כי מי שינסה לסייע לו לעבור עלול לחטוף עד עשרים שנות מאסר
(שזה הזמן המדוייק שאודיסאוס נעדר מאיתיקה, 10 שנות מלחמה ו-10 שנות נדודים)
ובכל מקרה איך שהוא יעבור את הגדר
ישחקו בו החיילים כדורגל
ואיכשהו גם לא מתחשק לו שיגרשו אותו אוירית לאיתיקה בבגדי אסיר, אחרי חקירות ומכות
הוא מעדיף לחזור בכוחות עצמו, גם אם יארכו ימים, כמו מלך.
אפרת, כדברי הברכה השתים עשרה לסדר תפלת העמידה:
ולכהניסטים בל תהי תקוה, וכל הרשעה כרגע יאבדו, וכל אויביך מהרה ייכרתו…
מה להם ולצורת אדם, איני יודע
ולהבדיל, למרות שאיני מחסידיו של 'אנא בכח' של עובדיה ח', הייתי משנה את הכתובת ההיא שהזכרת, לאור הפופולריות, לה זוכה עדיין השיר בציבורים נרחבים ל: 'חממה צדק'.
כח האחווה חוצת המגזרים שמציע חממה (גם אם בעיניי הלחן מייגע) כוחה טוב ויפה לאין ערוך מן הכח שמציע הימין הקיצון-סהרורי
בתווך בין תפלה ואגרוף
אני מבכר את כחה של תפילה.
אנא בכח מושר ברוב יופיו רק בגרסת קרליבך, לטעמי
יש לי חברה שהיא, רחמנא לצלן, כהניסטית
יצא לנו לחכות לאוטובוס בי-ם אחרי לילה חסר שינה, והנה, בציפיה- כתבה חברתי על זגוגיתה האחורית של אחת המכוניות המעורפלות את הכתובת [הברברית] 'מוות לערבים'
משום שבלבי כבוד לנהלי הדמוקרטיה, לא מחקתי את כתובתה, רק הוספתי בגדול ליד [תוך בקשה שגם היא תכבד את הדמוקרטיה] 'שלום עכשיו'
כך על איזה 3 מכוניות..
מעניין מה חשבו באי הרחוב על התופעה המוזרה בהליכתם
אגב, כבר יומיים ברצף מציין האמ.פי שלי [חברי הטוב לעבודה המגעילה שלי] את יום השנה למאיר אריאל
אני רוחש אפס סובלנות לכהניסטים
אם היית גדלה בשנות השמונים היית יודעת על למה ומדוע.
דעי לך שבשנות השמונים צעד ראש סיעתם, אותו רשע, בגבעתיים וצעק במגאפון: 'קודם הערבים, אחר כך הקיבוצים, ואחר כך נגיע אליכם אנשי גבעתיים'.
הייתי אז ילד. לא שוכח- לא סולח.
כבן לסב וסבתא שלחמו כפרטיזנים בנאצים, ואבדו את רוב משפחותיהם הגדול באותן שנים, על אחת כמה וכמה.
וגם את גולדשטיין, עמיר, ופופר, דומיהם ומהלליהם, אני מונה יחד עם הגרועים שברוצחים.
מדובר בחבורת גזענים אלימים, רפי שכל, לכל דבר ועניין, שלטעמי צריכים להיות מטופלים באותו האופן שבו מטופלים פעילי טרור אסלאמיים. אפשר גם שצריך לכלוא אותם בתא אחד. עוד יותר, הם מבזים את עם ישראל, כתביו, מורשתו, ומחללים את כל מה שעשוי להיות אלהי באדם.
מצער אותי מאוד שאני נאלץ לדוּן בכך בעמוד שיש בו סיפור אישי (די רגיש, לטעמי) על חיי ועל ספרים וסופרים אהובים עליי. זה מתחיל להזכיר לי את חרון האף העולה בו כל אימת שאני מחפש את אחד מספריו של הרמן כהן (הניאו-קנטיאן היהודי, מן הפילוסופים האהובים עליי) בספריה למדעי היהדות באונ' בר אילן, ואנוס להיתקל באותו מדף, כמה ספרים הלאה, בספריו של כהנא, ולחוש בבוז עמוק ומשטמה מתחילים לרחוש במעמקיי
ועל כן, אפרת, כאחת מיקירות המערכת, מבקש אותך שלא להביא סיסמאות כגון אלה שמפיצה חברתך באוטובוסים הנה לאתר
תודה, ברכה וכיו"ב
את תגובתי המלאה אגיב במייל מאוחר יותר, בע"ה
בקצרה- מצטערת. לא ידעתי שתגיב בצורה כזאת. אני מסכימה לחלוטין עם דבריך
ציטתי לא כדי לתמוך, חלילה, ולכן לא ראיתי בך בעיה. אז שוב סליחה עמוקה.
הם בני אדם. אני מזכירה לך- זה עניין של חינוך! הוא יכול להוות ברוב הפעמים שטיפת מוח. רע הופך לטוב, טוב לרע. ברור שכאן אין מקום לכבוד וריבוי דעות- זה רע ללא צל של ספק.
אמונה יכולה לעוור עיני אנשים
גם הנאצים היו אנשים מתורבתים שחשבו שהם עושים את הדבר הנכון.
(ליד מחשב לא-ביתי במיוחד)
בודאי שהם בני אדם, אלא שלסברתי אדם ששם על על ראש תפארתו ערכים של שנאת אדם ושל הבדלה דיכוטומית בין בין מי שהם לתפישתו 'בני אדם' (ישראל בלבד, שלא לומר- ישראלים דתיים ימניים בלבד) ובין 'תתי אדם' (לא ארחיב) הופך עצמו לאויב האנושות, לתפישתי
הואיל ואני מכיר אנשים שהוכו על ידי כהניסטים
והואיל ואוימתי בעצמי מספר פעמים ונתקלתי באלימות מלולית בוטה ביותר מצד אנשים מחוגי ימין קיצוני ולוּ על שהשמעתי בקול את דעותיי
איני מעוניין להבין ולא לקרב, לא אותם, בודאי
ועוד, דעי כי בעיניי, כל מי שזכה לצלם אלהים
צריך לעמול הרבה על שימורו, במחשבותיו, בדיבורו ובמעשיו, אם אינו טורח עליו
הוא הולך ומתמעט, אצל שונאי אדם הוא חדל ופוסק
זה אינו חידוש שלי כמובן, בהקשר היהודי-רבני, תוכלי לגלות תפישות כהאי גוונא למשל אצל חסידי אשכנז, ראשוני המקובלים בספרד, מהר"ל ור' חיים מוולוז'ין, על אף שקשה לומר על איש מהם שהיה אוניברסליסט או הומניסט, רחוק מכך.
"(ישראל בלבד, שלא לומר- ישראלים דתיים ימניים בלבד) "
הצחקתני. זה ממש נכון אצל חלק מהציבור שלנו. אשריי שזכיתי להכיר אנשים דתיים שונים תכלית שינוי מהאנשים קבועי המחשבה האלה. [ואני הולכת לגור עימם באותו ישוב שנה הבאה! אשריי ואשריי!]
גובל בפאשיזם. כבר אמרתי שהכל מתחיל ונגמר בחינוך? בדורנו צריך מחנכים דגולים! כל אדם צריך להיות מחנך; לילדו, תלמידו ולמוכר במכולת. [באומרי חינוך איני מתכוונת חלילה שטיפת מוח וכפיית דעות, ההיפך- פתיחת המחשבה! דרך ארץ וטוב לב. להיות אדם טוב ולראות לעומקו של כל אדם, זהו החינוך האמיתי בעיני!]
כל טוב!
לשם שינוי (למעשה, לא לשם שינוי בכלל), אנחנו מסכימים
אפשר שלכך כיוון הרמב"ם כאשר דבר בשלהי פרק ל' מן החלק הראשון של מורה הנבוכים על כך שלעתיד לבוא יימסר אולפן חדתא (=מבחירי צדיקייא) מבחירי צדיקייא, ולדבריו לפיו: הצדק הוא הישועה האמתית
והלוואי שנזכה להשתלמות האדם ולפקיחת עיניי לבבו
(-:
אמן כן יהי רצון!
שנזכה גם לביאת משיח צדקנו!
שנזכה להיות בני אדם
ולקיים את צלם אלהים שניתן באדם.