
*
לפני כשבועיים ימים ויותר העליתי לכאן רשימה שדנה בטום ווייטס ובקורותיי, ובעיקר על כך שטום ווייטס לדידי מהווה אמן דומיננטי, שלא לומר, סוג של פסקול, למעלה ממחצית מחיי בחלד. על הדרך ציינתי שם כי מעט לפני גיל 14 עזבתי את נגינת הפסנתר לאחר שפרטתי עליו שנים לא מועטות. הצהרתי על כך שהייתי נוהג לאלתר באופן בלוזי ושאבתי מכך באותם ימים הנאה מרובה. לקבועים מבין קוראיי, הדבר הסתבר, שכן בעבר כבר עמדתי ברשימה אחרת על תפישתי העצמית כמוסיקאי שהודח לכתיבה. חלק זה של הרשימה עורר כמה וכמה תגובות, חלקן באתר וחלקן ששוגרו אליי במייל, ובהם ניסו א/נשים יקרים להניעני לחזור ולנגן אחר שנים רבות. אחת מקוראותיי היקרות ביותר ציינה כי הגיע הזמן שאצמח את ידיי מחדש. האמת היא שאם הייתי מצמח משהו, אלו היו כנפיים, By Far. ישנם דברים שניתן להסביר, אבל בודאי שלא אעשה זאת כאן. בכל זאת, אני עומד על זכותי ועל חובתי להשאיר מעט מחיי הפנימיים בחזקתי. ובכל זאת, כאשר נחו עיניי בשבוע שבעבר על ספרו המתורגם רביע עלם א-דין, מספר הסיפורים, הופתעתי כי במקום שפתחתיו לראשונה אתרתי מיד סיפור העולה בקנה אחד עם תחושותיי סביב הנגינה והאפשרות ההיפותטית שיום אחד אכן אשוב לנגן על דבר-מה שהוא צלילי והרמוני יותר, מכלי ההקשה הזה, האטוּם, המתכנה: מקלדת מחשב. על כל פנים, בשל יופיו של הקטע וקרבתו אליי, החלטתי להביאו כאן במלואו:
*
פניו של חובֵיכּ היו כשל גבר שלא ישן כמו שצריך זה זמן מה. שפמו נזקק לתספורת. מצוקתו היתה מנחמת. התברר שהוא אהב את אבי באמת ובתמים; אבל אולי דאגתו היתה נתונה דווקא להריונה של אשתו ולבנו המשמש ובא. הוא טופף אל החדר על קצות אצבעותיו, נושא את תיקה של סלוָוא, את מעילהּ ושק מעור שאולי נראה תמים לעין לא מיומנת. עיני שלי זיהתה את הסכנה. השק לא הכיל דבר מלבד עוּד קטן.
חשתי שהעורקים בגב כף ידי פועמים.
אחותי זיהתה את השק וזקרה גבות של תמיהה.
"אני לא רוצה אותו" אמרה אחייניתי ברוך. "אני לא יכולה לנגן. נסיתי כל כך הרבה פעמים."
"אבל זאת מזכרת" השיבה אחותי.
"זאת תזכורת מתמדת לחוסר הכישרון שלי".
אחותי בקשה מחוביכ להישאר בחדר והובילה את בתה ואותי למרפסת. היא הדליקה סיגריה ופלטה את העשן השמימה. אחייניתי לקחה את הסיגריה מבין שפתי אמהּ ושאפה ממנה על המרפסת. "אני אביא לך מדבקת ניקוטין".
"זה לא הזמן המתאים" אמרה אחותי.
"אין זמן מתאים מזה".
"תקשיבי, את בטוחה שאת רוצה לתת את העוּד לאוסאמה? הוא הרי לא סתם ייקח אותו ויתחיל לנגן אחרי כל הזמן הזה. אני לא בטוחה שאפשר לנגן בו בכלל. לכולנו יש נכסים משפחתיים. וזה שלך. היא רצתה שתקבלי את זה."
"מי רצתה שהיא תקבל אותו?" שאלתי.
"סבתא שלנו" השיבה לינה." חשבתי שאתה יודע. היא נתנה לי אותו על ערש דווי כדי שאתן אותו לבת שלי. בת כמה היית אז, שבע? שמונה? אפילו לא תפסתי את הרעיון שתהיה לי בת.זה העוד של הסבתא-רבתא."
"אלוהים" השתנקתי. "לא ידעתי שהוא קיים. הוא עדיין מנגן?"
"תבדוק" אמרה סלוָוא "התקנתי לו מיתרים חדשים. הוא מנגן בסדר, בהתחשב בעובדה שאף אחד לא ניגן בו כבר יותר ממאה ועשרים שנה."
"מאה וארבע עשרה" אמרנו אני ואחותי פה אחד.
"הוצאתי את העוד בעדינות מתוך שק העור של היעל. עבודת האומנות היתה מעל ומעבר לכל מה שראיתי זה שנים רבות—עיטורי השנהב המגולפים לערבסקות מיניאטוריות מורכבות; עץ וארז יקר מפז; דמעה משובחת, עשויה מאם הפנינה (אמיתית, לא אחות-הפוליסטירן) מרפדת את הצוואר. וסבתא-רבתא ויתרה על מלאכת המחשבת הזאת למען אהבתו של בעלה. "מתנה מהסולטן" אמרתי.
"במלוא מובן המילה" אמרה אחותי, "מהסולטן שלנו".
"אני לא יכול לקבל אותו" אמרתי לאחייניתי "הלא הוא יכול לממן את הלימודים של הבן שלך בקולג'".
"כרגע הייתי נותנת אותו בתמורה לעיסוי רגליים" היא ניסתה להרים את כפות רגליה מהרצפה בתור מוצג מספר אחת, אך בקושי הצליחה להניף אותן, כך שיהיה אפשר להעביר תחתן פיסת נייר.
"תראו, אם אני אצטרך אותו פעם, אני אקח אותו בחזרה. פשוט קיוויתי שתנגן לו."
"אני לא יכול לנגן. לא ניגנתי המון זמן" פרטתי על מיתר, ואז על עוד אחד. צלילו של העוּד היה מאכזב. "לא סתם מרימים כלי אחרי כל כך הרבה שנים ומתחילים לנגן, זאת לא אגדה."
"הוא תמיד סיפר כמה יפה ניגנת" אמר סלווא. היא לטשה עיניים בדלת הזכוכית של המרפסת אל מיטת אבי שמאחוריה.
"הוא לא אהב את הנגינה שלי" מחיתי "אף פעם".
"אתה משוגע" התפרצה אחותי, "זה מה שאתה חושב?"
"ייקח לי חודשיים עד שאצליח לנגן מקאם פשוט. אני צריך להכריח את עצמי לעבור שוב את העינוי הזה ולהקשיב לעצמי מתרגל סולמות?"
העוּד לא היה מכוון. הידקתי את המיתר העליון. ואצבעותיי כאבו. הצליל היה מחריד, העץ הזדקן ללא תקנה. לחצתי עם האמה על תו קל. חשתי שהעור שבקצהָּ עומד להיסדק. האם אצבעותיי יצליחו לשחזר את מה ששכחו? האם ידיי ייזכרו במה שנמחק במודע? אצבעותיי שאלו שאלות שלא היתה לי תשובה עליהם. הן כאבו. כל גופי כאב; הרגשתי שעיניי עומדות לצאת מחוריהן. החלקתי לאורך המעקה. התיישבתי על הריצפה ובכיתי. אחותי היססה ואז החליקה לצדי ופרצה בבכי יחד. זה לצד זה, כתף אל כתף, התייפחנו. לו רק העוּד המדהים לא נשמע כמו יוקליילי.
(רביע עלם א-דין, מספר הסיפורים, מאנגלית: קטיה בנוביץ', כנרת זמורה ביתן מוציאים לאור: תל אביב 2009, עמ' 454- 456)
*
בעקבות מסורות פיתגוראיות ביטא אפלטון בספר השלישי מן הפוליטיאה את דעתו לפיה מוסיקה הרמונית מבטאת את הסדר השמיימי (ההתאמה המספרית בין חלקי הקוסמוס, לעומת המרווחים בין המיתרים). בעקבותיו הלך פילון האלכסנדרוני שתיאר את הנבל ככלי המוסיקלי המבטא בכיוון נאות את הסדר הקוסמי ההרמוני. כתשע מאות וחמישית שנים לאחר פילון שנו אחי הטהרה, אח'ואן אלצפאא', חבורת סתרים פילוסופית שפעלה בעיר בצרה בעראק את התפישה לפיה העוּד מבטא את הסדר השמיימי.
בשבוע שעבר גיליתי כי בספרייתו של הסופר הצרפתי ז'ורז' פרק, אחד הכותבים האהובים עליי ביותר, עמדה האוטוביוגרפיה של הארפו מארקס (שם הבמה של אדולף מארקס, אשר שינה את שמו, אחר 1912, לארתור מארקס), הליצן האִלֵּם מבין האחים מארקס, שלא היה אִלֵּם כלל וכלל. הארפו נגן בסרטיי האחים מארקס עליי נבל. מסתבר כי מעולם לא למד לנגן על נבל בצורה מסודרת. וכי תמיד היה מכוון בעצמו את הנבל באופן עצמאי לחלוטין, מה שעורר את תמיהת המומחים, משום שלא עמד בסטנדרטים הקלאסיים הנוהגים, ואף על פי כן נגן לתפארת. מבחינות מסוימות הדהד לי ספורו של הארפו סיפור מאת דנילו קיש, "הנבל האאולי", החותם את ספרו היפהפה מצוקת נעורים. ובו הוא מדבר על נבל שבנה לעצמו בילדותו שהיה מעין מתקן המהדהד במיתריו המתוחים את הקוסמוס ואת העבר ואת העתיד. כאשר נפטר אדולף- ארתור- הארפו מארקס הוא ציוה את הנבל שלו למדינת ישראל. איני יודע היכן גנוז הנבל הזה. אבל מכמה וכמה פנים דומני כי הצגתו ברבים תהיה דומה בעיניי לתגלית ארכיאולוגית מרעישה, כאילו מדובר בנבלו של דוד המלך, שעל פי אגדת התלמוד הבבלי רוח צפונית היתה נוגנת בו אחר חצות הליל, אז היה המלך ניעור משנתו. ובאשר לי, הצלילים אולי עוד ישובו פעם, אולי הם כלולים כאן ברשימותיי, בינתיים שומא עליהם להמתין עד לבוא שעתם.
Harpo Marx plays the loom as a harp, Taken from the movie: 'Go West' (1940)
בתמונה למעלה (בפתח הרשימה): : Harpo Marx plays the harp, Taken from the movie :A Night at the Opera
© 2009 שועי רז
איך הפוסטים שלך מתחילים בנקודה מסויימת עוברים בדרך תחנות של מוזיקה, ספרות, פילוסופיה, אמנות ומגיעים בסופה של הדרך לנקודה אחרת לגמרי שאיש לא היה מחבר
אבל אצלך יש הגיון פנימי מתוך החשיבה האסוציאטיבית, שהוא הגיון ברזל, עד שאתה שואל עצמך איך לא חשבתי מההתחלה שלשם אגיע.
דרך מרתקת אתה מעביר אותנו כאן מטום וויטס ועד ליאיר דלאל, ט"ו באב ודרך אברהם.
היצירה העתיקה ביותר שיש לי מיוחסת להילדגרד פון בינגן שנולדה לפני למעלה מ 900 שנה והיצירה היא לקולות. ייחודו של העוד בכך שהוא היה בשימוש בספרד של תחילת המאה ה 15 ונקרא לאוטה שהוא שיבוש של השם בערבית אל עוד.
העוד שבסיפור מזכיר לי ספר תורה עתיק שעובר בירושה מדור לדור. בגלל הערך הסנטימנטלי אי אפשר להחזיק את הספר בבית הכנסת ולקרוא בו תדיר שמא יישחת. המשפחה צריכה לשמור על הספר כמו על בבת עינה ולא תמיד יש לאיש פרטי יכולת לשמר ספר תורה או כלי נגינה עתיק. אוצרות מעין אלה צריכים להיות נתונים כפקדון למשמרת אצל הקהילה שיכולה וחיבת לדאוג לשימורם ולאחזקתם.
מעומק לב. אני מניח שאכן יש לי נטייה לשרשר אסוציאציות בשבילים לא מסומנים וללמוד כך דבר מתוך דבר.
ולכך כיוונתי בשמוֹ של האתר
(-:
האסוציאציה שלך הקושרת בין עוּד ובין ספר תורה מפתיעה ויפה מאוד בעיניי.
בספר הזהר למשל תמצא דברים על המוסיקה השמימית הנובעת בקוסמוס ממוצאה בתורה עילאה
דוד למשל מתואר בס' הזהר כמי שהיה צריך לנגן בנבל על מנת לתקן את ייחוד ספירת תפארת בספירות מלכות; שלמה בנו כבר היה צריך בשיר בלילה בלבד, אבל לא לנגן כי אביו תיקן בנגינתו את ייחוד המלכות (העולם הזה/תורה שבע"פ) בתפארת (קב"ה/תורה שבכתב)
ועיין למשל: ס' הזהר, פרשת ויחי, דפוס וילנה, חלק א' דף רמ"ט ע"ב- ר"ן ע"א
ולגבי נגינתו של הקוסמוס כולו, ראה קטע מפורסם מאוד:
ס' הזהר, פרשת ויחי, תוספתא, דפוס וילנה, חלק א', דף רל"ג ב- רל"ד א
דיבור המתחיל: קל גלגלא מתגלגלא מתתא לעילא
(קול גלגל מתגלגל מלמטה למעלה)
גם בבית המקדש היו מנגנים תדיר. אינני זוכר את המקור המדוייק, שמא יאות מר?
אכן, הלוויים היו מנגנים ושרים בבית המקדש, אם את שירי המעלות ואם את שיר של יום (תהלים ק"נ הוא דוגמא משמחת במיוחד) , אבל דומני כי על כולם התעלתה שמחת בית השואבה המתוארת במשנה סוכה פרק החליל (פרק ה) משנה ד:
חסידים ואנשי מעשה היו מרקדים לפניהם באבוקות של אור שבידיהן ואומרים לפניהם שירות ותושבחות
והלויים בכינורות ובנבלים ובמצילתיים ובחצוצרות ובכלי שיר בלא מספר על חמש עשרה מעלות היורדות מעזרת ישראל לעזרת נשים…
ועיין גם סיום מדרש סדר רבה דבראשית שמתאר את שירתם המשותפת של ישראל ושל מלאכי השרת
מדרש שתולדותיו ניכרים אחר כך למשל גם בס' סודי רזיא לר' אלעזר מוורמס וגם בס' נפש החיים לר' חיים מוולוז'ין
כמו שאמר ג'ים מוריסון 'The west is the best':) קטע מדהים. איך אפשר לנגן בכלי עם כ"כ הרבה מיתרים שנראים אותו דבר? נראה לי בלתי אפשרי.
באשר לנגינה- בהצלחה בכל אשר תחליט. [אפשר גם כלים אחרים מלבד פסנתר. או שזה תקף לגבי נגינה באופן כללי?]
ועוד משהו- הלכתי בעקבות המלצותיך המוסיקליות והורדתי [מה לעשות] את מדלן פרו ופאניק אנסמבל.
ו… כבר הרבה הרבה זמן לא שמעתי חומרים כ"כ טובים!
עכשיו אני מבינה על שום מה הצער הגדול לגבי אותה הופעה מפוספסת. בהחלט סיבה מניחה את הדעת להתאבל עליה. היא מדהימה! כנ"ל לגבי פאניק אנסמבל!
על פי רוב אני נוהג דווקא לא לנהות אחר ווקליסטים עם קולות יפים מדיי
—
ואף על פי כן, מדלן פרו היא בדיוק מסוג אותן הזמרות היחידות שמעלות על פניי חיוך בלתי רצוני בכל עת נתונה
ופאניק אנסמבל הם תופעה/במיוחד בהופעה
🙂
כמו שהערת, אפרת יקרה, לא נראה לי כי הארפו באמת מנגן על נול האריגה. הרבה יותר סביר שהדברים הוקלטו על הנבל שלו ושובצו בסרט כאילו שהוא מנגן על הנול. עם זאת, אפשר כי הארפו כפנטומימאי עילאי אכן מבצע את הנגינה בידיו באופן מדוייק ההולם את האופן שבו באמת ניגן את הקטע על הנבל שלו.
איזה נול? מה פספסתי? אני מרגישה כמו חובב רדיו שקולט קרעי שיחות לא לו.
ובאשר להארפו ונבלו (רק עכשיו אני קולטת שהוא נקרא על שם הנבל, וצ'יקו דווקא לא נקרא על שם פסנתרו). זה היה אחד מן הפלאים של הארפו בעיני. קטעי הנבל תמיד שעממו אותי מבחינה מוסיקלית, אבל העסיקו מאד את מחשבותי (כמו במיצג), בגלל הסתירות – בין דמות הנבלנית הענוגה, המלנכולית, הארכאית וארוכת האצבעות, לדמות הליצן של הארפו, בין מעלליו האנרכיסטיים לפריטה הרצינית והמרוכזת.
בניגוד לצ'יקו שהמשיך להיות אותו צ'יקו כשניגן, כלומר הפך את זה לשואו, הארפו חשף צד לגמרי מפתיע וקולאז'י ומנוגד. והענקת הנבל למדינת ישראל נראית לי הפעולה האמנותית האחרונה שלו, אנרכיסטית ומופשטת, מסתורית לגמרי וגם הומניסטית באיזו דרך פראית והפוכה.
ובאשר לדבריה של אחת מקוראותיך היקרות, היא התייחסה כמובן לסיפור הנערה ללא הידיים של הגרימים, כלומר לעצמה, אבל עכשיו גם האחרים מרגישים כמו חובבי רדיו.
בקטע מתוך הסרט "Go West" שהבאתי למעלה
מנגן הארפו לכאורה על נול אריגה שהוא עושה בו מודולציה קלה והופכו לכאורה לנבל
ועלית עליי לגמריי, כנראה שלא רק בקטע של רביע עלם א-דין יש משהו המדבר אליי אוטוביוגרפית.
הוי, הקוראת היקרה… לשווא ניסיתי להסתיר את מקורות הירקון, עתה באמת ניתן לצאת לדוג דגים צפים באויר, כמו סודות, בעזרת רשת רדיו
זאת אומרת, כאשר נהגי המוניות כבר אינם משבשים בהדי תגרנותם את התדר
איי, מה היה עושה הארפו כסדרן בתחנת מוניות
מוניות פורחות באויר, צוללות במעמקי ים, עולות בסערה השמים.
הנה תגלית ארכיאולוגית מרעישה
דומה כי אמנם הציגו את הנבל של הארפו בשנת 2006 בתחרות הנבל ההבינלאומית שנערכה בארץ
http://www.habama.co.il/Pages/Description.aspx?ArticleId=3829&Subj=1&Area=1
כולם הלכו לג'מבו, ג'מבו, ג'מבו…
איני יודע מדוע, אבל הדף עולה כאן בצורה משונה
המוחקת כל העת שורות מתוך התגובות
אני ממליץ לקוראות ולקוראים ללחוץ על refresh של העמוד ולהמתין, ואז זה מוטב או מסתדר
מקווה שזה חולף. איני יודע כיצד לפתור את הבעייה.
במילים, בתמונות, בריקוד הקשוב שאתה רוקד עם כל מגיב ומגיב, באסוציאציות, בהכל.
יש פה תזמורת ואתה לפעמים מנצח, לפעמים סולן, לפעמים מלחין ולפעמים חלק מהמקהלה.
ייתכן שיום יבוא ויתאים לך לחזור לנגן גופא, אבל זה לא אומר שאתה לא מנגן כבר עכשיו… (-:
את מזכירה לי את אדם צ'יסובסקי מ"השד מכיתה ז'" שאמר לדוד המתמטיקאי העבדקן:
גם המתימטיקה היא שירה נשגבה 🙂
שאני אגיד דברים טובים על מתימטיקה?
א נ י ?!?!?! חלילה!
(-:
תודה מקרב לב; אני מקוה שכך, תמיד אני מנסה לשמוע את מה שאני כותב.
פרננדו פסואה כתב בפסקה ה-27 מ"ספר האי נחת" (תרגם מפורטוגלית: יורם מלצר: הוצאת בבל, תל אביב 2006, עמ' 42):
נפשי היא תזמורת נסתרת; איני יודע באילו כלים היא מקישה ופורטת, מיתרים ונבלים, צימבלים ותופים,כולם בתוכי. אני מכיר את עצמי רק כסימפוניה.
ודאי שלמקום כזה, אולם קונצרטים, טרם הגעתי ואולי גם איני מקווה להגיע
די לי בפינה המעושנת בבר הדולף, עם פסנתר שיכור, ואולי פעם, עם הזמן, גם לווי של: גיטרה, קונטבאס, תוף מברשות, ויברפון/קסילופון, חצוצרה, קרן יער וצפצפה,
פתחתי עיניים גדולות
וגם צ'לו, זאת אומרת, אבל רק אם ארשה לעצמי לחלום בעיניים פקוחות
את תמיד מוזמנת לבוא עם המשולש
אליבא דהפיתגוראים וגם אפלטון ספר השלישי מן הפוליטיאה, מוסיקה היא אכן מתמטיקה, ומבטאת את ההתאמה הנסתרת, ההרמוניה הקוסמית.
ההרמוניה היא סדר, קוסמוס ביוונית ביאורו: סדר
כמו שכתב וואלאס סטיבנס:
"כמה מטורף הוא צריך להיות כדי לומר: 'הוא ראה סדר
?'ואחר הוא הפך לחלק ממנוּ
הוא ראה את הסדר של שמי הצפון"
(תרגמה:טובה רוזן-מוקד)
וזה יפה כי אליבא דמדרשי אגדה יהודיים צפונו של העולם נותר פרוץ, כאוטי, בלתי מסודר, כמו התנשפות של התהום, לראות בתוך זה את הסדר זה דבר גדול מאוד.
טלי (וכל מי שתוהה), לא התייחסתי למתימטיקה (כלומר לתוכן הדברים) אלא לתבנית, כלומר לצורה:
כמו שציסובסקי אמר שירה (באופן מטאפורי) על מספרים, נוסחאות ושאר מרעין בישין שאינם שירה, את אומרת מוסיקה (באופן מטאפורי) על משהו שאינו כתוב בתווים או מנוגן בכלים.
וכמוהו את גם מהדהדת בלבו של הנמען
(וחוץ מזה זה ספר של חופש גדול)
ושועי – הוא כדרכו מאחד ומחבר 🙂
מצליחה להאיר את מגמותיי
כמו למשל לטעון כי יש סדר בשמים הצפוניים
ומצד שני, לטעון כי הם כאוטיים לחלוטין
ואז לטעון שאין בין זה ובין זה אלא מראית של התבוננות בלבד
(-:
🙂
אבל צריך להעביר דברים כאלה באיתותים סודיים ולא באותיות (אני יודע שאת מאוד אוהבת אותיות, אבל בכל זאת)
השמים הצפוניים צריכים התבוננות פנימית, לא ברור לי אם דיבור
את ודאי זוכרת את התכתובת שהיתה לנו על השפה שלפני השפה, כלומר לפני שהשפה הפכה מבויתת
בשעה שגראוצ'ו מרקס הצחיק אותנוּ בעזרת שפה מבוייתת
עשה הארפו מארקס את אותם דברים ממש באמצעות צפצפה וצפרדע בכובע
(-:
"די לי בפינה המעושנת בבר הדולף, עם פסנתר שיכור, ואולי פעם, עם הזמן, גם לווי של: גיטרה, קונטבאס, תוף מברשות, ויברפון/קסילופון, חצוצרה, קרן יער וצפצפה,
פתחתי עיניים גדולות "
:):)
הזכרת לי את עצמי.
המורה שלי למוזיקה כבר מיואש ממני. הוא אמר שאני התלמידה הכי קשה שהייתה לו. אני רעבה מדי מכדי לאכול ארוחה מסודרת.
את ספרו: "החיים: הוראות שימוש" התחיל ז'ורז' פרק במוטו מאת ז'ול ורן ב'מיכאל סטרוגוב':
'הבט בכל עיניך הבט'
דומני כי זהו המשפט היחיד בכל הספר העונה על הכותרת– הוראות שימוש, וכוחו יפה מאוד בעיניי לכל דבר ועניין
להוציא את העניין המהותי ההוא, שאין ערוך לו, בו נאמר:
'ויאמר: לא תוכל לראות את פני, כי לא יראני האדם וחי' (שמות ל"ג 2)
זה מבט שצריך לשמור עליו מכל משמר, למרות שככל שעובר הזמן דרגת הקושי עולה
ולעניין מוזיקלי אחר:
המכיר אתה את תמר אייזנמן?
ממליצים לי לא מעט
עוד לא יצא לי.
אכן מומלץ. יוטיוב במרחק הקלקה