
1
בתקופת מארבורג המוקדמת דיבר הרמן יחזקאל כהן הפילוסוף היהודי (1842- 1918) על האל בחינת אידיאה של המוסרי השלם השוכנת בתבונת האדם, כלומר בהכרתו, ואין לה כל קיוּם חיצוני. לעתים, אני קרוב לכך מאוד, ולעתים נסחף משם והלאה במחי משב רוח הערב הקרה בתוך שעת בין הערביים של צללים מתארכים מאוד. שקוע מאוד בחלוֹף, בנופים משתנים, באנשים שנפרדים והולכים מעולמם,ובסוגיית הדברים הנרשמים בנפש כנצחיים או דומים לזה בתוך מעגליו המתרחבים של החלוֹף. לעתים כאשר אני הולך בחצות ברחובות הערים לבדי, בדרך לשוב לביתי ,ובדרכי אני מביט היטב-היטב, עד שאני יכול לראות אותם, את המעגלים המתרחבים והולכים של החלוֹף, כמו מוקרנים כבובות צללית מתוך מקור אור נעלם אחד. צורות חולפות ונצחיות גם כן, אני מרגיש כמו שותף באיזה חזיון סודי, הפתוח בפני כל ואף על פי כן לא רבים פקוחים לוֹ, כעין מה שכתב תמיר גרינברג בעל היש הפיסיקלי: 'הגלוי לעין-כֹּל נסתר היה מדעת' (על הנפש הצמאה, עמ' 46); או כלשון אותה המלצה מסתורית שקבע זו'רז' פרק בפתח ספרו החיים: הוראות שימוש, משום מיכאיל סטרוגוף לז'ול ורן: 'הבט בכל עיניך, הבט'.
2
תיאטרון הצלליות התפתח מאמנותו של מספר הסיפורים. הצלליות היו מעין תוספת להמחשת העלילה. והן אכן שטוחות כמו איורים בספר!
כאשר מציבים את "הבובה" בין מקור האור ובין המסך מופיעה הצללית שלה. אם "הבובה" עשויה מחומר אטום, תהיה לה צללית שחורה וייראה רק קו ההיקף ומה שנגרע מתוכה (אפשר לחורר אותה לקישוט). אם "הבובה" עשויה מחומר שקוף אפשר לצבוע אותה ולקבל צללית צבעונית. בטורקיה למשל, עשויות בובות הצללים מעור גמל שעוּבּד עד שנהיה דק ושקוּף ונצבע בצבעים טבעיים. לעתים קרובות מעוצבת הדמות בפרופיל, אולי משום שבפרופיל קל יותר לאפיין דמוּת, ואולי משום שבמת הצלליות היא שטוחה. הבובות אינן יכולות להתקדם לעבר הקהל או לסגת לעומק הבמה, המסלול הטבעי שלהן הוא מימין לשמאל ולהיפך. בובות הצלליות מופעלות בעזרת מוטות: הגוף כולו מופעל כיחידה אחת, ומדי פעם מוסיפים לו גם יד או רגל- שנעה על ציר באמצעות מוט נפרד. הן מוגבלות מאוד בתנועתן אבל יש להן בכל זאת "כישרון" ייחודי; הן יכולות לגדול או לקטון בקלות רבה. ככל שהמפעיל מרחיק את הבובה מהמסך ומקרב אותה למקור האור– היא גדֵלה וככל שהוא מקרב אותה אל המסך ומרחיק אותה ממקור האור– היא קטֵנה.
בארצות מוסלמיות קיים כמו ביהדות, האיסור על עשיית פסל ותמונה. האיסור הזה שחסם את התפתחות תיאטרון הבובות, לא חל על תיאטרון הצלליות. חכמי הדת התירו את קיומו, כי מה שמופיע על המסך אינו הבובה עצמה אלא "רק" צללית שלה. ובל נשכח שהבובות מחוררות על מנת לאפשר לאור לעבור דרכן, וגם זה מבדיל אותן בבירור ממעשה הבריאה האלוהי. כך התפתח לו למשל, תיאטרון הצלליות הטורקי.
בתיאטרוני הצלליות של המזרח הרחוק נחשבת הבובה לגופה של הדמות, והצללית שנוצרת על המסך נחשבת לנשמתהּ.
[מרית בן ישראל ורוני מוסנזון נלקן, חפץ לב: יסודות תיאטרון הבובות האמנותי, איורים: בתיה קולטון, הוצאת כרמל ותיאטרון הקרון: ירושלים 2009, עמ' 21-20]
3
ראיתי מכר בגבול האור והצל תחת תחנת האוטובוס. גימלאי, היה שומר באוניברסיטה שנים. היינו משוחחים מדי פעם בפעם. הוא רזה מאוד, כמי שאחוז מחלה קשה. הוא לא דיבר איתי עליה. מסר דרישת שלום לאשתי ולילדים. המשכתי לפסוע בלב כבד. נותר בי רושם של חולצתו התכולה תמיד. עיניו השוחקות שבעבר, שניתן לזהות בהן אימה סתומה כעת. תהיתי אם עוד אזכה לראותו שנית. הרושם התכול הזה הולך עימי כבר יומיים.
במעלה רחוב ראיתי איש כבן גילי, עב כרס, רץ לעברה של אישה כבדוֹת. הם נופלים זה לזרועות זו. איני רואה את פניו. אבל אני רואה את פניה המביטות לעבר נקודה אחת נעלמה, ועיניה צוחקות ואוהבות, אני מזהה גם קמטי צחוק בזוויות העיניים. מה יפים החיים כשלרגע סר הגעגוע, כשלרגע קט—הנהייה המתמדת, קורעת הלב, מוקלת, והכל נדמה כמו שב למקומו.
גם ראיתי גור חתולים עיוור גוסס על סף הכביש. הוא ננטש כנראה על ידי אימו. מיהרתי לפגישת-עבודה ולא יכולתי לאספו לביתי (לא כולם אצלנו אוהבי חתוּלים). מתוך חוסר האונים הזה שבתי אל הצרימה והכאב, אל הנהיה שמשהו, מתוך כל הסבל, יבוא אי פעם על תיקונו. איני יודע האם זה אפשרי בכלל, אבל לקוות אפשר. הכל צפוי והרשות נתונה לקוות לאין קץ. בכל צל מתארך גנוזה נשימת אור.
4
אגון שילה (1918-1890) ישב בשדה לעת ערב והצית לעצמו סיגריה זולה. מתוך עשן הסיגריה הלך ונברא הנוף הזה של ארבעת העצים, רקיע קודח, כמצח חרוש קמטים של שכיב מרע. ככל שהסיגריה הלכה והתקצרה ועשנה הלך והתפזר, היה המראה ברור יותר, נהיר יותר, בעיני רוחו; נרשם בזיכרון בין המראות שהאדם תמיד שומר. אגון בחן את צבעיו: הכתומים, החומים והצהובים כמעט אזלו. הוא כתב לעצמו תזכורת בעיפרון עופרת קצר לחדשם. אולי גם בקבוק של יין או ברנדי תפוחים, משום שהקודמים כבר עמדו כמעט ריקים. הכל יסתיים יום אחד, הרהר לעצמו, כאשר הביט על העץ הקרח, אחד מבין ארבעה. אלך לדבר עם אדית, חשב לעצמו אולי אשכב לישון. אולי אפנה להצית עוד סיגריה. נותרה לו מעט יותר משנה אחת לחיות, לפני שהשפעת הספרדית תיקח איתהּ את אדית ואותו ועוד רבע מאוכלוסיית אירופה.
*
בתמונה למעלה: Egon Schile . Four Trees, Oil on Canvas 1917
© כל הזכויות שמורות לשוֹעִי רז
שהינה קודמת לאהבתו הוא.
וכרגיל, אהבתי את החיבורים.
אמנם בהגותו היהודית המאוחרת דיבר כהן
על הכרת האדם בבחינת רֵע, ומבחינה זו על אף היותו הוגה מן המסורת הקנטיאנית, העפיל להיות גם סוג של אב מייסד עלוּם של ההגוּת הדיאלוגית
של פרנץ רוזנצווייג ומרטין בובר
ומפורסם מאוד הסיפור על כהן העומד בתפלה בבית הכנסת ומישהו שואלו אל איזה אלהות הוא מתפלל שהריי בתפישתו לא נותר מאום מן האלהות הפרסונאלית שאליה כביכול פונים בתפלה. לפי הסיפור נמלאו אז עיניו של כהן בדמעות, והואיל ונמצא אני לא אחת באותן הדילמוֹת, חושבני כי אני מבין על מה ולמה.
מצחיק שאמרת על הרקיע מצח חרוש קמטים, כי אני חשבתי כמה כל הציור – קימורי הגבעות וקירזולי העצים והעור הנגוע של השמיים הם המשך של ציורי העירום של שילה. או אולי להפך, כמו שאמר המשורר – "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו".
ולוטה לניה, הו לוטה לניה.
לעומת טשרניחובסקי גרס מאיר אריאל כי האדם אינו אלא חתיכת בוץ מתוחכם
שילה הוא מאנשי החוג הפנימי, שנים היתה לי תמונה גדולה שלו, בה מצויירת ואלי הג'ינג'ית המיתולוגית
למעשה היא טמונה עדיין איפהשהו בבית הוריי
לשילה אגב, כך עולה מתמונות בהן צולם, היה מצח חרוש קמטים כאשר היה חושב (מכיר את התופעה הזו היטב) ולכן אולי נדמה לי היה כי השמיים העוריים-גופניים אינם אלא מצח.
ולוטה לניה היא לוטה לניה. בן זוגה היה מוסיקאי גאוני, שדומני כי הרבה מאוד אמנים שאני אוהב יצאו תחת אדרתו. במשולש הזה לדידי ברכט היה שולי לחלוטי-חלוטין.
נכון, נכון, אני זוכרת את המצח, אבל אולי גם המצח אצלו היה הדהוד של הגוף 🙂
ובאשר לברכט – הוא היה בובנאי (מילה שהפכה למילת קסם כאן) בנשמתו. אני לא יודעת אם אתה מבין על מה דרכת פה. תיאוריית התיאטרון שלו היתה נס קטן בשבילי. וכבר כתבתי על זה בשעתו מאמר בן שני חלקים. החלק הראשון מנתח את סיפורו של אנדרסן חייל הבדיל
http://www.notes.co.il/marit/45639.asp
והחלק השני מסביר בעזרת חייל הבדיל את תיאוריית התיאטרון האפי של ברכט
http://www.notes.co.il/marit/45853.asp
ויש גם חלק שלישי (לא במובן החזי לסלקלי של המילה)
על הדף הזה, ביד עדינה ורגישה, רישום עם מעט פרטים והרבה מחשבה.
גם אני כמו מרית, ראיתי בציור הנוף של שילה משהו מהמשיכה שלו אל הארוטיקה (אם כי פה ושם הוא עסק גם בפורנוגרפיה ממש). הנושא הזה מורכב מהרבה אור וצל, כמו בתאטרון הצלליות שהזכרת.
(ממחשב אוניברסיטאי, כמו התגובה הקודמת)
כן, זכרתי את חיבתך הרבה לברכט
ואמנם ידועים לי מחזותיו המוערכים
חלקם אף יפים בעיניי
ובכל זאת, דומני כי קורט וייל ואשת חיקו ולוטה לניה ואיש חיקה היו יחידים בדורם
גם את חנוך לוין אגב, שבמידה רבה אני רואה בו סוג של אחיין של ברכט, וקראתי לא מעט מיצירותיו, אני נהנה, אך אינני מתפעל
לשניהם יש את חדות ההתבוננות באנושי לנגזרותיו, חוש פוליטי מפותח כמו גם ביקורת חברתית ערה, שנאת מלחמות, אבל חסרה המוסיקה…
כן, חסרה להם המוסיקה בבטן, ואולי גם החיוך
המיטיב שעולה דרך הלב אל העיניים
ועוד לא אמרתי דבר על סארטר וסימון די בובואר
אגון שילה אמנם נכלא בעוון פורנוגרפיה
אפשר שעסק באופן פרטי באורגיות, אך לא ממש התפרנס מהן
על כל פנים הוא נכלא בעבור ציוריו שכללו משגלים, אוננות מפורשת, ולסביות מתעלסות
איני בטוח האם שילה ראה בכך פורנוגרפיה אלא אירוטיקה ומבעים של הגוף האנושי, ואני משוכנע כי נסיבות אישומיו נבעו מאופיו הפוריטאני מחמיר של הקיסרות האוסטרו-הונגרית שהוא נמנה על נתיניה
שילה לדידי הוא אמן וירטואוז אשר פנים רבות לו
ציורי הטבע שלו למשל וכן ציורי הערים מדהימים למדיי, גיאומטריה מטורפת. מבחינה זו הוא מזכיר לי דברים שהבאתי משמו של מורה הזן היפני הגדול דוגן (1253-1200) בדבר שאיפתו של איש המעלה להיזרק מן העולם (היפוך מוחלט ל-Dasein של למרטין היידגר). שילה מצטייר בעיניי כמעט כאמן זן יפני, המשליך נפשו בכדי להתנסות בעולם, בכדי שיזרחו בהכרתו
דימויים ותובנות חדשות.
לא, לא – המחזות בסדר. יותר מבסדר, אבל מה שמרתק פי כמה וכמה זו התיאוריה, תיאוריית התיאטרון של ברכט, זו שלפי עדותו שלו מעולם לא זכה לממש.
את סארטר איני יכולה לשאת משום בחינה.
ובאשר לשילה – תמיד התייחסתי אליו כאל מתבגר סופר מוכשר. לא רק בגלל גילו הצעיר אלא בגלל שיש בעולם שלו – בקיצוניות הרגשית, בסקס, במוות, בקווי המתאר, בצבעוניות העזה והקודרת – משהו אדולצנטי. אבל מה שאתה אומר גורם לי לחזור ולהביט בו. תודה.
שמתחרה-או משלים- כרגיל, רק עם/את אוקיאנוס הידע…
העולם מלא וגדוש באינסוף פלאות וכאבים, אבל חלקם הגדול ארוג בחוטי קסם- רק הרגישים באמת והקשובים באמת יכולים לראותם…
ראיתי שיצא לאחרונה ספר בהוצאת רסלינג על תיאוריית התיאטרון של ברכט. טרפ הספיקותי ומי יודע מתי אספיק.
על כל פנים, איני יודע על כך מספיק. אני מכיר את המחזות ואת השירים בעיקר. אני זוכר תגובה שלך באחד האתרים בה דיברת על כך שבכל ספרות טובה צריך להיות מעבר לאופק הפוליטי גם איזה הדהוד מטפיסי. מאוד הזדהיתי עם האמירה. ברכט, לוין וכמובן סארטר לא ממש מתיישבים לדידי עם
ההדהוד הזה (איש מהשלשה אגב לא פרנס בשום שלב בחיי את תודעתי הפוליטית, שידעה להתעצב היטב גם מבלעדיהם). אני מקווה שעל האמירה הזאת לא יאכלוני חי, כי אני לא כל-כך טעים למען האמת,
שילוב משונה של מודרניסט ושל סוריאליסט מר? מי יודע? אולי קצת הגזמתי עם שילה, אבל תמיד הוא נדמה לי כמתכתב עם יצירתם של סופרי יפניים כגון: קוואבאטה ומישימה, וכמובן עם ההדפסים היפניים ההם שהשפיעו עמוקות גם על ואן גוך.
ומתבגר, ודאי, בכל אמן יש מן המתבגר, זהו סוג של נייר לקמוס שמתחיל להבהב כאשר טובלים בו את האמן בכל גיל. את זוכרת, כבר כתבתי לך שגם בכל התחום הרוחני-מיסטי ישנם מתבגרים רבים מספור.
אמנות צריכה שמשהו יטריד שמשהו יבער, ואילו לעולם עוצמות המזוהות (בצדק או שלא בצדק) עם גיל הנעורים.
בכלל קמתי הבוקר, ככה סתם כאילו כלום, והלכתי לראות איפה גר ד"ר ש' עצמון (שהוא מומחה ידוע להרמן כהן, לשילה וכל מיני מתמחים אחרים באמניות החלוֹף). לא בכוונה לחצתי על הפעמון, ומייד דפקתי שכזאת ריצה
(-:
חוּץ מזה, תודה מקרב לב על הדברים החמים
זה מתאים, במיוחד כי הימים מתקצרים ונעשים יותר קרים, כי שוב (כן שוב) שכחתי את הסוודר.
אני לא מאמינה בספרות פוליטית ולא מתעניינת בספרות שעוסקת בפוליטיקה באופן ישיר. פוליטיקה כזאת נראית לי קרובה מדי לפני השטח של הדברים, ואני מעדיפה את ספרות מי התהום. כך שהמשיכה שלי לברכט אינה קשורה להיותו סופר פוליטי, אלא לעקרון רחב יותר שמכונן את יצירתו – הרצון לעורר מחשבה, והכלים השיריים-בובנאיים שהוא מציע. אם יהיו לך כמה דקות תציץ בשני הלינקים ששלחתי. אולי יתפוגגו לך בזריזות כמה דעות קדומות.
את סארטר אני פשוט לא סובלת. ולוין הפיוטי הוא נהדר. "הילד חולם" היתה אחת ההצגות היפות, הליריות-מיתולוגיות וקורעות הלב שראיתי בחיי.
אל תשאל, אל תשאל,או אולי בעצם- תשאל, זה עושה את העולם יותר מעניין (-:
את "הילד חולם" אף פעם לא היה לי אומץ לקרוא, לא כל שכן לראות, אבל מה אומר ומה אגיד לך שועי, לאור מה שמרית כתבה לך היום באתרה (או שמא אתמול באתרך?…זה באמת משנה?..), מצב הרקמות שלי מה זה משתפר (-:
שבחרת את האהובים עלי
את אגון שילה שבכל רישום, ציור, מתווה שלו אפשר להרגיש את הטירוף שבאצבע אלוהים
ולוטה לניה עם קורט וייל עם ספטמבר סונג ואז אתה מביא לסיום את שרה ווהן…
עצוב ונפלא
"הילד חולם" הוא אכן לוין בשיאו, לא ראיתיו בתיאטרון אבל קראתי את המחזה מספר פעמים
ובכל זאת, בכל מחזותיו מחרחר מאחור ייאוש גדול מאוד, לוין הוא פואטיקון גדול של הייאוש
נאמר, גם Underground של אמיר קוסטריצה
היה עשוי להיות בכמה מודולציות כעין מחזה לויני ואף על פי כן, לוין נופל בהרבה מן הפואטיות האופטימית העומדת ביסוד סרטו המופלא של קוסטוריצה, שהוא בעיניי יצירה גאונית
אגב, העיבוד של תיאטרון גשר לפני כחמש עשרה שנים ל-'אדם בן כלב' של קניוק, היתה יצירה תיאטרלית מושלמת, וכל כמה שהיתה קשה מנשוא לעתים היה בה לכל ארכה זיק של אופטימיות
מה ששבה את ליבי ושברו בו זמנית.
ואת סארטר אני לא סובל גם כן, אבל אני חושב שהבהרתי זאת כבר למעלה
קאמי הוא כבר סיפור אחר בתכלית
פניתי אנה ואנה, כשעון מטולטלת/ כילד ההוא המבולבל,אליפלט/ ולא מצאתי את הלינקים גם לא מצאתי אליהם דלת/'אייהם, היכן נסתתרו?' אניף את השלט
הלינקים בתגובה החמישית מלמעלה.
וקאמי הוא אכן סיפור אחר בתכלית
אני מקצרת כי אני עייפה מאד. היום הצבנו את הספרייה בגן לווינסקי. נראה מקסים. אבל הרבה שמש, נרקומנים, פקחים ומפגשים. אני מרגישה קצת כאילו חזרתי מטיול שנתי.
מאחר שמהאקדמיה לא צומחת פרנסה הגונה
כנראה שאשקול לי הסבה מקצועית
בקרוב, ואהיה מעסה רקמוֹת
כך שכאשר ישאלוני הבריות לעיסוקי
שוב לא אצטרך לענות נון-שלאנטית:
'מה לא ברור, אני הוא טלאפלא'
(לחלק מן הציבור, זה נשמע אגב, משלח יד מתקבל יותר על הדעת מאשר מרצה לפילוסופיה)
אלא אומר בקול ברור, כאחד מן הישוב, אני מעסה רקמות,
מעסה רקמות, וכותב ברשימות'
(-:
תודה מקרב. האמת שאני מחובבי וייל, וגם חושב כי ללוטה לניה היתה השפעה אדירה על מבצעות במחצית השניה של המאה העשרים. איני מדבר על אוטה למפר דווקא, אלא על מריאן פייטפול
של שנות השבעים ואילך, אפילו על נינה סימון אם יורשה להציע.
ושילה, כבר דיברנו בעבר, הוא סוד שמור לאוהביו
או שמאוד אוהבים את יצירותיו או שסולדים מהן
אני מכיר א/נשים גם משם אף משם.
הנה כי כן, בצעדי חיפושית
אעלה לחפש בתגובה חמישית
את מה שהחמצתי, כנראה בלי משים
משטרת ההגירה שוב עושה חיפושים…
אני שמח מעומק הלב, על פתיחת ספריית הזרים
ומקווה כי היא תרבה קוראים וגם-כן– ספרים
וכל מי שיחפוץ בה יימצא בה מלון
וישב בה לבטח, יקרא בשלום
איזו רשימה יפה ומרגשת.יש משב רוח מעמיק בדברים.החיבורים טובים ויפים וגבולות האור והצל לקחו אותי למחוז שבו צפות ועולות תחושות של כיסופים.תודה
זה בערך הנוף שאני רואה כשאני יוצאת מהמדרשה לעת ערב, רק באופקים יותר רחבים
בא לי לנשום אור:)
מעומק לב. מצאתי את המחשב שלי פתוח אז כבר בדקתי מה התחדש כאן בינתיים, ומצאתי את תגובתך, מה שהעביר אותי לאתר שלך. מאוד נהניתי לשמוע ולגלות את המוסיקה שלך ושמחתי בהּ מאוד-מאוד. אז לכל מי שעובר/ת כאן, מדלג/ת זוחל/ת בסביבה וכיו"ב,אני אשמח אם תעברו לשם גם אתם/ן:
http://www.myspace.com/adayagodlevsky
תודה עמוקה שבעתיים על המוסיקה שלך.
נו, אם זה הנוף שרואים מהמדרשה, אני מתחיל להצטער על כך שמעולם לא למדתי במדרשה
ונושמי אור, כמו דובי פנדה, זה הופך להיות דבר נדיר…
רק באופקים יותר רחבים– הדהד אותי למה שמובא במדרש הגדול (תימן, ראשית המאה הארבע עשרה) משום ר' סעדיה גאון, המשווה את האופק בעולם, ללב באדם, ולכהן גדול במקדש
יתרחב הלב…
מה שמוכרת הגפרורים עבורך הוא חייל הבדיל עבורי…ואף על פי כן, הסיום תמיד העיק עליי מאוד.
אילו רשימות יפות. כנראה אני צריך להתחיל לעשות השלמות על כל מה שלא קראתי. כי תמיד מסתבר לי שישנן עוד רשימות באתר שלך שטרם הגעתי אליהן.
יחד עם זאת, האם עקרונות ברכטיאניים לא הלמו בלבד דברים שהרגשת והבנת, בין כה, אולי גם פיתחת הלאה באופן שונה בתכלית? הדברים הזכירו לי שכאשר למדתי אצל אחד מתלמידי תלמידיו של עמנואל לוינס, אמר לי אותו מורה פעם, כי אחד הדברים המתמיהים אותו ומחבבים אותי עליו הוא שלדעתו 'יש לי את לוינס בלב', כלומר שהבנתי אינטואיטיבית את שיטתו הפילוסופית עוד הרבה בטרם ידעתי ליחס אותה ללוינס, ועל כן אני מתייחס הרבה פעמים לדברים חדשים שלו (בכל האמור למסורת הפילוסופית המערבית) שאמורים להדהים, כדברים מצויים וטריוויאליים לגמריי. ובכל זאת, איני רואה בעצמי לוינסיאני…
באותה מידה, איני מרגיש שאת ברכטיאנית, כך זה לפחות נדמה לי, מהצד שלי.
לגמרי ובדיוק. ופגשתי אותו בתקופה שבערך שלושה אנשים הבינו על מה אני מדברת. זו היתה שמחה גדולה לגלות שאני לא לבד. הרגשתי כמו הילד הקטן שהראיתי לו דינוזאורים בספר, והוא אמר "אני מכיר את זה, חלמתי על זה!"
אני צריכה עוד לחשוב על מה שאמרת על חייל הבדיל (המופיע אגב, על כריכת חפץ לב, כדי לסגור מעגל).
בשמחה רבה.
עוד דבר-בחלק הראשון ברשימה,העלתה יסוד שהביא אותי לחשוב על התנועה האינסופית שבין החיים והמוות, המחזוריות ותנועת הספירלה המתקדמת במרחב בשינוי מתמיד,שינוי והתפתחות.
במוזיקה,לדעתי,ניתן להמחיש תנועה גם במובנים האלה.מרתק.
שבת שלום ומבורכת
אני שמח שכך הוא, אבל אני נטוב להניח שיש גם את התיאוריה של התיאטרון על-פי מרית בן ישראל
שאינה ברכטיאנית עד הסוף ואולי מפתחת אותו לכיוונים ייחודיים להּ. אולי זה מהרהורי ליבי, אך כך קרה בכמה וכמה שדות שהתלמדתי בהם, ביו פילוסופיה ובין קבלה.
ובאשר לחייל הבדיל, זה נכון כנראה לשלבים מסוימים של הילדוּת. כמדומני (זה כבר די עמום אצלי) שגם שם כמו גם ב"נסיך המאושר" של ויילד, הלב בסוף נשאר
ברור שברכטיאנית זו הגדרה גסה וחסרה. אבל יש לנו כמה גנים משותפים.
ובאשר לחייל הבדיל – כן, לב באלכסון
אני יותר ראיתי את השילוב בין השושנה (שושנת הסדקית המפוחמת שנותרת מן הרקדנית) ללב, כמו בבלדה אנגלית הממשיכה גם אחרי מותם של הנאהבים: צמח מלבה השושן, צמח מלבו הסרפד
אם הבנתי נכון, אני דווקא נוטה לראות בתנועה עליה דיברת, תנועה בין מצבי תודעה בהכרה (Mind) שגם בהם ניתן לזהות התפתחות מתוך מחזוריות.
בעניין המוות, אני משתדל להיות ספינוזי (אתיקה ד' 67)ולהרבות (כמיטב יכולתי המועטת) הגות בחיים דווקא.
ראיתי ברשימת המוסיקאים האהובים עלייך את בַּרִיוֹ, קייג' ומהלר…אכן כן, מן הענקים אשר בארץ
ואשמח להתעדכן בחידושייך האמנותיים (מוסיקה וכיו"ב), משום שמה ששמעתי אתמול מסקרן ומשמח כאחד
שבת שלום וחיוּך
(-:
התהדהדתי לשושנת שום-איש של פאול צלאן
וגם אניגמטי, לא קל לצפיה ובכל זאת, סוג של ורסיה מרהיבה ודכאונית מאוד (עמוסת סמלי מוות ואבדן) על חייל הבדיל
וגם על הילדוּת
טוב, זה ממש לא אופטימי, אשאיר לך עוד תגובה מחויכת אחר-כך
אם כי פחות אנדרסן ויותר טים ברטון בעיני (מכיר את סרטי הבובות שלו? הסיוט שלפני חג המולד, או חתונת רפאים? אם לא – ממש כדאי. את הראשון אפשר לראות גם עם ילדים.)
ובאשר לאופטימיות – יש לי משלי.
מה שמזכיר לי שסטניסלבסקי (שהוא כאמור האנטיכרייסט מבחינתי בכל הנוגע לתיאטרון, אבל פה ושם יש לו הברקות שאי אפשר להתעלם מהן), מספר באוטוביוגרפיה שלו שפעם שיחק תפקיד של רשע, והתאמץ כל הזמן להפגין את רשעותו, עד שהבמאי אמר לו שאין צורך. לרשעות כבר דאג המחזאי, היא נתונה מראש, הוא חופשי ללכת לכוונים אחרים.
לא חושב. עצרתי אחרי ביטלג'וס ואדוארד ידי-מספריים ובאטמן, מו השניים הראשונים, מאוד נהניתי אגב.
טוב, עכשיו הבנתי מדוע סיילור ולולה מככבים
אצלך, ולא סטנלי קובלסקי ובלאנש ד'בואה
(-:
🙂
מסכימה.תנועת המחזוריות של המיינד,היא התנועה הבסיסית והראשונית לכל,הרי משם נובעים הדברים.[יצירה מחשבתית מנביעה לפעמים גם מעשה]המעברים במצבי תודעה בהכרה מעצבים ויוצרים את המתרחש בעולמנו.
ולגבי דבריך על החיים והמוות-כן,בהחלט! להגות יומם וליל בחיים,במהותם ,ביופים ובטובם.לפעמים ניראה ומרגיש לי שהמוות בצורות כאלו ואחרות נועד, להאיר[משום השונות והניגודיות לחיים]את מעינות החיים. רילקה כתב,ששתי הרשויות-המוות והחיים מזינות זה את זה,"…אין בנמצא לא העולם הזה ולא העולם הבא,כי אם האחדות הגדולה".הגעתי לציטוט הזה,בעקבות "הסונטות לאורפאוס" שלו.שמעון זנדבנק כתב פרוש יפה על החיבור בין השאול וארץ החיים,איך אורפאוס מחבר במובן מסוים את שתי הרשויות.
לגבי ספינוזי.[אתיקה ד,67]צריכה עוד לקרוא
ולהבין.מסקרן מאוד.
אני עובדת עכשיו על פרויקט שעוסק במחזוריות ובתנועות המדוברות.בהחלט אעדכן ואיידע אותך שהדבר יצא לאור.
הולך מכתב בדרך
עם חותמת דואר צבאי
שלום לך איפרגן שושנה
מאהובך בוגנים חיים
מחכה איפרגן שושנה
בסלון בעתיקות אשקלון
את שערה סורקה היא
ויושבה לחלון
המכתב אפור כחאקי
חותמת הצנזור אדומה כדם
פתחה את המכתב שושנה
וכוסו ידיה בדם
קברו את בוגנים חיים
בחלקה הצבאית הקטנה
לא צמח מלבו שום סרפד
מלב איש לא צמחה שושנה
לא צמח מלבו שום סרפד
מלב איש לא צמחה שושנה
ושושנה? למרות בין המצרים היא
מודדת שמלה לחתונה!
כן, כן, שושנה לומדת
בקורס לבניית צפורניים
ובסתיו, בעזרת השם, היא מתחתנת,
עם אהובה, טכנאי שיניים
אפרופו חנוך לוין והילד חולם
בגיליון מטעם האחרון, המוקדש ללוין, מופיע המחזה בגרסתו המוקדמת.
יש מה לקרוא…
על רקע גזרות תרצ"ט – תש"ה
שהחלו הסבוע (רשמית) לפני 70 שנה
טרם קראתי את תרגומו החדש יחסית של זנדנבק לסונטות של רילקה. אני מכיר את תרגומה של עדה ברודסקי.
ספינוזה (או יש כותבים שפינוזה, בעקבות הברלינאים) הוא אחד הספרים הנפלאים ביותר בתולדות ימי האנושות, אבל הוא מצדיק עיון מעמיק. רבים מהדברים שנכתבו אודותיו בעבר וגם בהווה אינם מראים יכולת של סיתנזה בין חלקי האתיקה וחבל, כי החיבור בכללותו הוא יצירה גאונית בכל מובן.
אשמח לכל עידכון. מרבה להאזין ל-"37" באתר שלך. יצירה נפלאה.
תודה על הבלדה הלוינית.
זכאית היא להיכלל בקובץ הבלדות מאנגליה וסקוטלנד שתרגם נתן אלתרמן לפני שני דורות בדיו.
על ההפניה. לא הכרתי את המחזה שבגרסתו המוקדמת. אולי עוד אתיחס לאירועי 70 השנה
מצידם של עמנואל לוינס ועוד כמה הוגים
שידעו את מוראות השואה, מצד של האדם והיחס לאדם כפי שהתגלה באותן שנים.
אני יותר התחברתי לתרגומו של שמעון זנדבנק.ממליצה.
וראיתי שמיקמתה את האתר שלי ברשימת המוסיקאים שלך-איזה כבוד.תודה רבה.
"37" זה פרי עבודה משותפת עם מוסיקאי,אמן סאונד, מיוחד במינו-דניאל דבידובסקי.ביצירה נוצר חיבור מענין בין כלי אקוסטי-הנבל,קול ואלקטרוניקה.אעדכן בשמחה.
אני תמיד שמח להכיר מוסיקה מצויינת וגם להכיר אותה לחבריי/קוראיי וכיו"ב
שיהיה שבוע טוב מאוד.
אני רואה שאתה מאוד אוהב את אוטה למפר, אז יש לי חדשות מצוייניות – אוטה למפר מגיעה לישראל בקרוב
http://ticket.startpage.co.il/announce/5597/
כל הפרטים וכרטיסים למופע כאן
אבל באין לוטה לניה, אני מוכן להאזין בשמחה לאוטה למפר שרה וייל; למעשה גם לאוטה למפר שרה טום ווייטס אני מוכן להאזין גם כן
(-: