לעולם יהא אדם מן הנרדפים ולא מן הרודפים (תלמוד בבלי בבא קמא דף צ"ג ע"א)
לאחרונה שאלתי באחת הספריות הציבוריות עבור בתי הגדולה את המהדורה המתורגמת החדשה של כל ספורי שרלוק הולמס לארתור קונן דוייל (כרך א': הוצאת מחברות לספרות וזמורה ביתן: תל אביב 2010) ואגב כך שבתי ועיינתי בסיפור 'הבעיה הסופית' הנסב על העמות הפטאלי המתרקם בין שרלוק הולמס ובין יריבו הארכי-פושע, פרופ' מורייאטי, המסתיים בנפילתם אל תוך שצפו הקולח של מפל ריינבאך. כמה שנים אחר-כך, בלחץ קהל הקוראים הקנאי, נאלץ קונן-דוייל להשיב את גיבורו לחיים, אבל הולמס המחודש כבר היה כעין אפיגון של קודמו. וכך, אף בתודעתי, כל השנים, נחרט הולמס כמי שנפל אל מותו אל האשד.
מה שלא זכרתי הוא כי בשלב כלשהו של העלילה מחווה הולמס את דעתו לפני ווטסון, כי לוּ ייהרג במהלך לכידתו של פרופ' מוריאטי היה רוצה לראות בכך זכות גדולה, משום שהיה עולה לאל ידו לעצור רעה גדולה שהמיט הארכי-פושע מוריאטי על אזרחי-אירופה במשך שנים ארוכות. טיעון מוסרי זה של מרבית התועלת למרבית בני האדם, ומיעוט נזקם, יסודו ברציונליזם-המוסרי של התועלתנים האנגלים, מבית מדרשם של הפילוסופים, ג'רמי בנטהאם וג'ון סטיוארט מיל. יש להניח כי קונן-דויל הכירו היטב, באשר הוא שימש בסיס להתנהלותו היום-יומית של הג'נטלמן הויקטוריאני.
יותר מכך, הזקקותה של ספרות בלשים קלאסית לתועלתנות המוסרית הזאת עולה גם בחדות מן הנובלה הראשונה של ז'ורז' סימנון בה הציג לעולם את גיבורו, רב-פקד מגרה, התלוי מסן פוליין (1931, הספר ראה בתרגומו של אביטל ענבר, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2007). בסיום הסיפור מעדיף מגרה להניח לשלשה חשודים ברצח, לאחר שהוא משתכנע בסיפורם לפיו חבר לשעבר שלהם, קליין היהודי ששם קץ לחייו לפני שנים רבות, עשה כן, משום רגשות אשמה שייסרו אותו על שרצח ברגע של כעס בלתי-נשלט של בן טובים אותו הסתירו כולם. לאחר שחבר נוסף שלהם, שלא הצליח בחייו, איים עליהם, כולם בעלי משפחות אמידים, ומעורים בחברה, והם נאלצו לנקוט בשורת פעולות שעוררו עליהם את חשדו של מגרה. מה גם שאותו חבר (כתוצאה ממעשה לא מכוון של מגרה) שם קץ לחייו גם כן. מגרה מסכים להניח להם פחות מחודש לפני כניסת חוק-ההתיישנות על עבירת-הרצח כביכול ולקבל את גרסתם, בחושבו על הגיון טיעוניהם, עתיד משפחותיהם וילדיהם וכיו"ב. אפשר שהוא עוצר את החקירה בהביאו לפני עיניו את החיים ומבכר אותם על פני המתים, אך בסופו של דבר מחשבתו הרגישה על הילדים של החשודים, ווידויים של החשודים באופן פרטי בפניו על ההתרחשות, מביאה אותו להעדיף להניח לחשודים ולא לנסות להעבירם למעצר ולחקירות שיטתיות, שאולי לא יעלו דבר. גם בכך ניתן לראות סוג של תועלתנות מוסרית, בבחינת: מיטב התועלת למיטב בני האדם.
יש להביא בחשבון כי גם הולמס וגם מגרה הם סוכני הממסדים החברתיים. הם בלשים הרואים תמיד לנגד עיניהם את טובת- החברה והמדינה, ומנסים לתרום בפעולת הבילוש את שביכולתם לתיקון הנורמות החברתיות שנפגעו. בלש אחר, פיליפ מארלו של ריימונד צ'נדלר, לעומת זאת, נע תמיד על התחום האפור של החוק. הוא בעל מצפון, הוא חותר לפתרון החקירה, אך בדרך כלל באופן שאינו עולה בקנה אחד עם השמרנות החברתית-חוקתית. מארלו אינו חושש לצאת גם כנגד עשירים השוכרים אותו כאשר הוא נוכח במעלליהם ובנכלוליהם. גם אינו חושש שלא לתרום מידע למשטרה, כאשר הוא חש כי מידע זה עשוי לפגוע בטובתו של אדם פרטי, אשר מארלו משום-מה מאמין בחפותו. גם הולמס וגם מגרה הם לאמיתו של דבר שליחי-הממסדים החברתיים של החברה המעמדית. הם אנשים טובי-לב, אך אין להניח כי יעדיפו להעמיד את הפטריוטיות שלהם במבחן לטובתה של חקירה העשויה לסכן את הסדר החברתי-המדיני, וגם לא המעמדי-היררכי בארצם. כמובן, הדברים חוזרים אל יוצריהם. גם קונן-דויל וגם סימנון נמנעים מלהציג פערים וסדקים הנקווים בתווך שבין טובת האדם באשר הוא אדם, ובין טובת אזרח-המדינה או הסדר הציבורי המתוקן.
מדוע אני כותב זאת? כי לאחרונה מוצפים מרקעי הטלוויזיה ושלטי-החוצות בתעמולה של משרד- ההגירה, הקורא שלא להעסיק מהגרי-עבודה בכדי שלא לפגוע בפרנסתם של עובדים ישראליים. ראשית, יש לשים לב, כי התעמולה הזאת עושה שימוש במונח 'עובדים זרים' ולא במונח 'מהגרי עבודה'. הגדרתם של אנשים כזרים, ודאי בקונטקסט תרבותי יהודי, מבטאת ריחוק. 'עובדים זרים' עלולים להדהד בזיכרון התרבותי, כמשהו שמתקשר ל- 'עבודה זרה'. כלומר, המפרסמים אפשר שמנסים להשפיע באופן תת-הכרתי על תודעת הצופים לאמור: זהו אינו 'יהודי' כמונו, גם לא גוי שוחר שלום, אלא 'עובד זר', כמעט בבחינת: 'עובד אל זר'. יתר על כן, בבטוי על המונח 'מהגרי עבודה' יש ויתור מודע על המשמע הקושר בין מצוקה כלכלית-חברתית או אישית של המהגר שהניעתו לצאת ולהתפרנס במדינה אשר בהּ הוא אינו אזרח. מלחמות אזרחים, משברים כלכליים, בעיות אבטלה, רעב, מגיפות ובצורת, נמחים, כלאחר-יד כאשר מתייחסים למהגרי-העבודה כ'עובדים זרים', ויש רק בכך בכדי לסייע לאיזו הפחתה של האמפתיה הציבורית כלפיהם וכלפי גורלם בקרבנו. זאת ועוד, בתשדירי הפרסומת ובשלטי החוצות מצולמים לכאורה אזרחים ואזרחיות ישראל (יהודים כולם, אגב), היוצאים לכאורה פגועים מן המצב של העסקת מהגרי העבודה. לעובדה לפיה המציגים הם שחקנים/ות אין בכדי להפחית את האמפתיה אליהם, כמי שהם לכאורה 'חלק מאיתנו' (יהודים- ישראלים) זאת באם מציבים מולם את מהגרי העבודה.
בשנת 1931 ויתר סימנון בסיפורו על חקר שיטתי וביקורתי הנוגע לגורלו של היהודי העני קליין, וקיבל את טענת החשודים לפיהם התאבדותו של קליין ועוד יותר מעשה הרצח שביצע בעידנא דריתחא, ציערו אותם שנים ארוכות. גם קליין וגם לקוק (המתאבד השני) מתוארים כמי שלא מצאו את מקומם בחברה האירופית. חייהם היו לכתחילה טרגדיה רודפת טרגדיה, משפחות בלתי יציבות, היסחפות אחר אידיאות אנרכיסטיות וכיו"ב, כמו הציבו אותם בשולי-השוליים החברתיים. דומה כאילו ההבחנה שנוטע סימנון אצל גיבורו מגרה, היא בין 'האזרח האירופי בן התרבות' ובין מי שאתרע מזלו להיות 'זר תמידי'. השיקול התועלתי-מוסרי שמפעיל מגרה לבסוף, אינו נובע מתוך 'טובת האדם באשר הוא אדם', אלא מתוך תפישה מסויימת הקושרת את 'מירב הטוב למירב בני האדם' עם הסדר החברתי-מדיני-פוליטי-משפחתי. למרבה הצער, הגיון כזה (ואמנם אך סימלי הוא כי סימנון פרסם את ספרו בשנת 1931) יכול היה להנחות אזרחים אירופיים רבים שלא לסכן את עצמם, את עתיד ילדיהם ואת מקומם המקצועי לטובת התקוממות כנגד המממשל הנאצי, כל שכן, לסייע בהסתרת השכנים היהודיים ובהברחתם למקום מבטחים. כאשר רותמים את התועלתנות-המוסרית בפניה ההומניסטיים האוניברסליים ומצמצמים וקושרים אותה בסדרים חברתיים- לאומיים ופטריוטיים, אין מוצא מעיוות וקלקול שאינו מבטיח את מקסימום הטוב למקסימום בני האדם אלא את מקסימום התועלת למקסימום הדומים לנו. ומבחינה זאת, דומני כי בקמפיין התעמולה-הסברה בו נוקטת ממשלת ישראל (בשם משרד ההגירה) יש משום עלייה על הנתיב המסוכן, המפותל והחלקלק הזה, שבו אדם עלול להיהפך במהירות רבה, לנבל (מנוול) ברשות התורה, או ברשותה של מדינת ישראל, כמדינה יהודית.
בתמונה למעלה: סדנת יזע לנשים, תעשיית הטקסטיל, שיקגו, 1903.
© 2010 שועי רז
אני אתייחס, לעת עתה, לקליפת השום והצד הטפל יותר של דבריך, האם זהו צירוף מקרים ששני גיבורים יהודים(קליין המוזכר לעיל, ומליק ב"האיש הקטן מארחנגלסק") בספריו של סימנון סיימו את חייהם בהתאבדות? או שגורלו של הזר המתמיד, בעיניו של סימנון, איכשהו צריך להגמר באקט אובדני של תלייה…
"כאשר רותמים את התועלתנות-המוסרית בפניה ההומניסטיים האוניברסליים ומצמצמים וקושרים אותה בסדרים חברתיים- לאומיים ופטריוטיים", קל יותר מידי לצמצם בפליטת פה את תחומיו של המוסר\הטוב העליון לדברים חסרי ערך ואף מזיקים, רק צריך לחזור על הקשר הממוצא מספיק פעמים(ורצוי מגיל צעיר)..
תמהּ,
יש בספריו של סימנון ככל שעמדתי על רוחם (ורחוק אני מלקרוא עוד את כל מה שראה אור בעברית, כל שכן את יותר ממאה ושבעים הספרים שהותיר אחריו) סוג של תודעה מעמדית המתאימה מאוד, ככל שעמדתי על טיבם, לתפישה הרווחת בקרב בני מעמדות מסויימים בצרפת ובארצות השפלה. המנסה לחרוג ממה שהועד לו נענש על פי רוב בחומרה (תפישה כמעט פיאודלית, אם אקצין). כך למשל, שים לב, מאדאם מגרה יודעת את מקומהּ. גם לוקא, עוזרו של מגרה, לעולם לא יעלה על הדעת את האפשרות לחלוק על הרב.
זה מאוד שמרני ומיושן, מחד גיסא, מצד שני, יש בסימנון את הניסיון הכן לגלות את האדם במורכבותו בכל אדם. ודווקא התרחקותו מקלישאות של רע וטוב מרתקת בעיניי.
'האיש שצפה ברכבות' הוא דוגמא מרתקת . קיס פופינחה כמו נידון דטרמניסטית לפשע משעה שהוא מנתץ את המסגרת. מפסיק לעבוד, עוזב את משפחתו וכיו"ב.
סימנון מתאר את פופינחה, הלכי רוחו ולבטיו ביד אמן. ועם זאת, אי אפשר להתעלם מן התפישות השמרניות-חברתיות העומדות בבסיס החיבור.
שועי יקר,
קודם כל התמונה הזו מדהימה, אני עבדתי פעם במפעל בגדים בדרום תל אביב וקראתי לו בצחוק סדנת יזע, והתמונה הזו ממש החזירה אותי לשם.
לא נעים להגיד, אבל גם אני שקראתי את כל התרגומים של קנז לנובלות של סימנון וחשבתי שהן נפלאות ומרגשות וכתובות להפליא (וגם מתורגמות להפליא, כבר דיברנו על זה) אבל הרגשתי כמה וכמה פעמים בנימה, שמצוץ, בת-גוון של אנטישניות מסויימת, משהו שכנראה האירופאים ספוגים בו מינקותם ולא יעזור.
משהו שגם כאן אצלינו הולך ותופח, וכאן אני מגיעה למה שכתבת על הקמפיין. זה כל כך דיכא אותי כשראיתי את זה, גם השפה הזו הבוטה הרעה המכוונת להפלות ולהכתים וכך ליצר את הבסיס לגירוש, וגם השקר, השקר המודע,הגלוי והחשוף.
זה פשוט שקר וכזב, מניפולציה מכוערת ואכזרית.
תודה שכתבת על זה.
מיכל יקרה,
הנה כיום, לדאבון לב, אני הולך ושומע זמרים ישראלים המדברים (בשם אהבת ישראל כמובן!) על א/נשים (אזרחים שווי זכויות כמותם) התוקעים סכין בגב האומה; פוליטיקאים ועוזריהם המדברים על בני אדם שאינם יהודים במונחים שיש בהם מסוג הגזענות המפורשת, ואנחנו יותר ויותר הופכים רגילים לכך שאנשים נעלמים כאן באישון ליל, ואין לכלי התקשורת רשות לכתוב על כך.
ואז השלטים האלה בכל מקום, שביאורם הממשי הינו: 'זרים החוצה!'.
להבדיל כל מיני ההבדלות, רבים הצביע בשנת 1933 לנציונל-סוציאליסטים, לא מטעמי קבלת תורת הגזע, אלא משום שראו בהיטלר וסיעתו תקווה ממשית להטבת מצבה הכלכלי של גרמניה וחסנה הלאומי. כלומר, חלק ניכר מהמצביעים לא היו פשיסטים מועדים אלא גרמנים פטריוטיים, שהלכו לפי דרכו של הפילוסוף הגל, וסברו כי יש לאפשר למדינה להגשים את מטרותיה (לטובת הכלל!) גם אם כרוך הדבר בהרס של חיי מיעוט, שהם לכתחילה חיי שוליים. לאחרונה שמעתי מיהודי מגרמניה (היה בשנים ההן ילד) על כך שבשנת 1933, הריעו גם יהודים רבים בשם
תקוותה של גרמניה לראש הממשלה הנבחר, המבטיח לעשות לטובת כל- הגרמנים. הם כמובן לא העלו על דעתם בשלב זה את פרסומם של חוקי נירנברג שנתיים אחר-כך.
שועי יקר,
מהרגע הראשון שבו ראיתי את הקמפיין המתועב הזה נחרדתי ואמרתי לעצמי בחלחלה "גרמניה, שנות השלושים".
קמפיין ממשלתי של שנאה ממוסדת ומאורגנת הוא עוד צעד מהצעדים ההולכים ומתרבים נגד הדמוקרטיה השבירה שלנו וזה מפחיד, מאוד מפחיד.
לא חשבתי על הקשר הסמנטי בין "עובדים זרים" לבין "עבודה זרה" ועל ההשפעה הסמנטית על התת מודע הקולקטיבי, אבל אוי, כמה אתה צודק.
ברשותך, אני מרשה לעצמי להביא הנה קישור למערכון של "ארץ נהדרת" על הקמפיין המתועב הזה –
וגם, אתה אמנם לא נמנה על ציפורי הפייסבוק, אבל אם מי מקוראיך כן, יש שם קבוצה שכותרתה "גם אני לא קונה את הקמפיין לפיו אי העסקת מהגרי עבודה תגביר את האבטלה בארץ".
כרגע יש שם 2333 אנשים, ראוי שיהיו יותר.
אופס, והלינק לקבוצה הפייסבוקית הוא
http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=116757188347440&ref=ts
היי שועי, אני שמח על הרגישות החברתית שאתה מגלה בצורה כל כך לא מתלהמת (בתקופה זאת שבה המושג "יפה נפש" ניכנס לתוך מרכאות של שלילה, אני כמעט מרגיש לא נוח לכתוב את הדברים), אבל גם עצוב על הנסיבות שגורמות לה להתקיים.
אין ספק שאנחנו נמצאים כעת בתקופה רעה לחברה הישראלית ולדמות האדם כפי שהיא נשקפת מבעד לעיניים החברתיות. באשר לגוון של אנטישמיות שמגלה מיכל אצל סימנון. הייתי נזהר מאוד מלהדביק לסימנון נטיות אנטישמיות. לא כל שימוש בדימוי יהודי הוא אנטישמיות. כאשר יורם קניוק כתב את אדם בן כלב, חשבתי כשקראתי אותו לראשונה, מה היינו אומרים אילו סופר לא יהודי היה כותב את הספר.
אנשים כותבים בלשון ההקשר של תקופתם, ולכן צריך לפעמים להיזהר ולא למהר לראות את הדברים בהקשרים שמעניק להם ההווה. זאת אומרת גם קריאה כזאת את הדברים היא חשובה אבל היא צריכה לבוא בסוף, כאשר קודם אנחנו מנסים להבין את הדברים בהקשר של הזמן שבו נכתבו.
אני אדגים: כאשר רשב"י דרש את הפסוק הנורא "הטוב שבגויים הרוג, הטוב שבנחשים רצוץ ראשו". (לא נתייחס לרגע לכך שהוא דורש את הפסוק בדיון על השאלה מאיפה לעזאזל היו למצרים סוסים כדי לרדוף אחרי בני ישראל עד לים סוף שבו הם טבעו במים אדירים) הוא כתב את הדברים, או חשב אותם, כאשר מגף של קלגס רומאי היה מונח על צוארו בעת שסורקים היו את בשרו במסרקות ברזל.
המשפט הנ"ל יכול לזעזע כל אדם שמבין שכל האדם נברא בצלם. אבל עם כל אלה אני מבין את רשב"י. מבין ולא מקבל את הדברים.
אבל כאשר הרב לוינגר אומר את אותו משפט שיצא מבין לשפתיו המדממות של רשב"י, הוא אומר את אותן מילים אבל משמעותן היא אחרת לגמרי. מה ששינה את משמעותן היה ההקשר שנתן להן ההווה. הרב לויגר אומר את המשפט: "הטוב שבגויים הרוג" כשהמגף הוא שלו. גם הנשק על הכתף.
כך לדעתי צריך לקרוא את הספרים של ז'ורז' סימנון. קודם כדברים שנכתבו בתקופה אחרת. שנוגעת אומנם בתקופתנו, אבל אחרת.
וסימנון לדעתי הוא סופר נפלא. שמשרטט ביד של אומן את הדברים הקטנים והבזויים האלה שלוקחים אדם סביר ונורמלי והופכים אותו למי שחצה את הקווים עד שהוא מערער על הסדר הטוב באופן הכי קיצוני שאפשר. כלומר באמצעות נטילת חייו של הזולת.
יכול להיות ש"הספרותיות" כביכול שהבלוג מחייב כביכול, מסתירה לפעמים את העובדה שהחברה הישראלית נמצאת במדרון חלקלק שכולנו יודעים איפה הקצה שלו נמצא. ויכול להיות מאוד שצריך יהיה בקרוב לעצור את זה באמצעים מאוד לא ספרותיים. כי הרבה אנשים בחברה הישראלית היום משתוקקים כבר להגיע לקצהו של המידרון החלקלק. כי הם מאמינים שהקצה ההוא יפתור להם הרבה בעיות.
וסליחה על הדיכאון שהדברים שכתבתי משרים. אבל המציאות שהרתה אותם מיאשת אותי הרבה יותר.
טלי יקרה,
כבר בקדנציה הראשונה של נתניהו חשתי במשב המצמרר של הלאומנות במסווה של לאומיות וציוניות שהאיש נושא עימו לכל מקום.
האמירה הנוראה על מנהרת הכותל כ"סלע קיומינו" הזכירה לי בשעתו משטרים פשיסטיים.
לא היה בה נסיון אזכור לזכותיו של העם היהודי על ירושלים ובהר הבית או הד לגעגועי יהודים לירושלים בעת הגלויות אלא הפעלת כוחות צבא, הרג חיילים ופלסטינים, מעמדה של ריבון ובעל שררה, בשל הצורך לפתוח אתר תיירות מעורר מחלוקת לקהל, אשר מערער את הסטטוס-קוו הדתי במתחם הר-הבית, אזור שהוא חבית חומר נפץ, באשר הוא עלול להבעיר את האיזור כולו בכל רגע נתון.
לא יודע. האיש מעולם לא היה חביב עליי. אחרי זה, ספק אם הייתי לוחץ את ידו.
אבל דברים דומים הייתי אומר כנראה על הרבה מאוד פוליטיקאים, בלי הון, וגם על כמה שיח'ים הקשורים לתנועה האסלאמית (הפלג הצפוני)
הי דודו,
תודה מקרב לב על תגובה פורה ומפרה. אני קרוב מאוד לתפישתך שיש להבין דברים מתוך הקונטקסט התרבותי-היסטורי-פוליטי שבו נוצרו.
באשר לסימנון, אני מסכים לגבי סגולותיו הספרותיות. אני חושב כי בספריו, בו במידה ששוררת בהן רוח הומניסטית, שוררת בהן גם תודעה מעמדית-ערה, שלצערי אופיינית היא, ככל שנסיוני מוריני, לאנשי תרבות ואינטלקטואלים אירופאיים בני דורו, אף ליהודים שבהם (גם לניצולי שואה שבהם).
ועל אודות המדרון החלקלק. עוד מעט יבואו ימי השרב של הקיץ.הממשלה הנוכחית
תפריט את המדרון החלקלק לתאגיד אמריקאי/קנדי, שמצידו ישווק אותה לצבור כמגלשת מיים אולטימטיבית. בכניסה אליה יידרשו האזרחים כמובן לשלם כגון מי שמחליט לנסוע בכביש אגרה.
אני לא צוחק. ואני עוד יותר חושש כי בקצה סיבובו של המדרון, חושפת שיניה איזו מלחמה/מבצע צבאי, שבסיומו יוכלו הלאומנים להתבצר בעמדותיהם ולהאשים את סובביהם/מבקריהם בבגידה או בדלדול החוסן/הרוח הלאומי/ת.
עוד לטלי,
אני קצת בהתרוצצויות היום ולא על יד מחשבי בינתיים, אשר על כן, שמתי לב כרגע שבתגובה הקודמת נכתב 'בלי הון' במקום: 'בעלי הון'.
(-:ף
(חיוך עם כובע)
שכחתי לציין עוד דבר מאוד חשוב
שאני חושבת שאף אחד כאן לא הזכיר,
שזו אותה מדינה ואותה ממשלה ואותם אנשים בדיוק
שמכניסים בכל שנה אלפי אנשים לעבודה בארץ
ומקיימים מין דלת מסתובבת כזו,
מטחנה למעשה,
מטחנה שטוחנת ויורקת אנשים.
בקיצור, שועי יקר,
יצא לך פוסט שאנחנו לא מצליחים לחלץ ממנו שום חיוך
לבד זה עם הכובע (הצחקת אותי עם הכובע…)
(-:~ אני עשיתי בלורית!
מיכל,
לו זה היה באמת תלוי בכמה ממנהיגינו ובחברות כוח האדם, ולא היה פחדו של העולם המערבי ודעת קהלו עליהם, היו מקימים ודאי סוכנויות ייצוא למהגרי-עבודה,
למדינות הצריכות כמוהם, וגובים עמלה גבוהה מן המהגרים-מחדש על שירותיהם
ובאמת, בשנים האחרונות כאשר התפרסם, כי רבים מן המהגרים נאלצו למסור רכוש רב לכל מיני מתווכים ויבואני-כח אדם, חשבתי לעצמי, כי סחר-העבדים לא פס מן העולם, הוא רק התאים עצמו לאילו גבולות ליברליים של דעת הקהל המערבי, ובתוך התחום-האפור, סחר האדם נמשך באין-מפריע.
וכן, זה פוסט רציני קצת, ועצוב גם ואף מודאג מאוד.
תודה שועי. רשימה חשובה מאוד. זה משונה שרק מעטים שמים לב למסר הנורא של התשדירים והפרסומות האלה. זה מלמד משהו על הרוחות הנושבות בחברה היהודית במדינת ישראל.
הולמס ומגרה נשמעים כמו אנשי-המדינה. יש בתוכנו רבים כמוהם, שיעדיפו את המדיניות שמכתיבה הממשלה על פני זכויות האדם פעם אחר פעם.
הי אליס, וברוכה הבאה. אני חושב שישנם גם פנים לא-נעימים למדינה היהודית. יהודים קיוו לגור בארץ ישראל וחלקם גם עלו ארצה מאז ימי הביניים המוקדמים ועד
ערב הקמת מדינת ישראל. דווקא המדינה היהודית הפכה את הרצון לארץ ישראל, להכרח או לצורך הכרחי לחיות במדינת ישראל הריבונית.
משהופכים נהיה, ערגה, רצון חופשי, אהבה למשהו שהוא הכרחי-אונטולוגי ושוטפים לצבור את המח, שאין לנו בית אחר, שאין לנו ירושלים אחרת, שזוהי ארץ אבותינו, מרחב המחייה של בני העם היהודי, סלע קיומינו וכיו"ב, הופכים מהר מדיי את ביטוייה החופשיים של הנפש, לשורת מניפולציות-רגשיות שכדרכן יוצרות אפקטים קשים, כגון: שנאת האחר, קיפוח מיעוטים, כל העולם נגדינו וכיו"ב.
[…] שועי רז כתב אתמול בעקבות הקמפיין המתועב נגד מתן עבודה למהגרי עבודה – קמפיין שנאה מסודר ומאורגן שממומן ומאורגן על ידי הממשלה, אותה ממשלה שממלאת את כיסם של הקבלנים ומביאה עובדים חדשים ביד אחת ומגרשת עובדים אחרים ביד השנייה, ובעניין הזה הרשו לי לקשר לעוד גורם שנמצא לרוב עמוק בלב הקונצנזוס, "ארץ נהדרת". […]
טלי יקרה, תודה על האזכור. מפנה את כל מי שמגיע לכאן לקרוא את רשימתך (-:
כן, נו, מפלאי הצעצוע החדש של הוורדפרס, הוא טורח לספר לך שהכנסתי קישור, כאילו שלא היית מגלה לבד…(-:
טלי,
אני יותר ויותר משתכנע כי יש משהו אורווליאני במערכת הוורדפרס, כלומר, לא ברור לי מה התועלת בכך שאדע בזכות אילו מילות חיפוש א/נשים מצאו את דרכם אל האתר שלי (יש כמה מילות חיפוש כל-כך הזויות, שמי יודע, אולי כדאי להקדיש לכך רשימה), או מה מיקומי בטבלת האתרים הישראלים של הוורדפרס, או כמה פעמים לחצו על אילו קישורים באתר שלי, או איך מאילו אתרים עברו גולשים אליי לאתר. צריך אולי להתרגל לזה, אבל אני קצת שרוי בתימהון עדיין, סביב כמה מן הנתונים הזורמים תדיר אל מערכת ההפעלה שלי.
אני נהנה מן הכתיבה ומן השיח הנלווה אליה, לא ברור לי מדוע ולמי נחוץ השאר.
מעניין, חלק מהמידע שם אכן מיותר אבל אני מודה שדוקא להתחקות אחר הדרך שהביאה אנשים אלי או ממני זה שעשוע נחמד בעיני, ואפילו מלמד הרבה.
למרות שאין ספק בכלל לגבי חשיבותם של הכתיבה והשיח שחשובים פי כמה וכמה וכמה (-:
"משהופכים נהיה, ערגה, רצון חופשי, אהבה למשהו שהוא הכרחי-אונטולוגי ושוטפים לצבור את המח, שאין לנו בית אחר, שאין לנו ירושלים אחרת, שזוהי ארץ אבותינו, מרחב המחייה של בני העם היהודי, סלע קיומינו וכיו"ב", מדוייק להפליא, אולי בגלל זה לא מומלץ לשתף אחרים עם ניתוחים קרים של מדינת ישראל(עוני, חינוך מגזרי, וכו'), זה לא פחות טעון רגשית משיחות על דת ואלוהים…
מדינת ישראל גם ממתגת את עצמה כאזור שמשיג את אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר במניעת התבוללות, ראה את הפרסומת עם התמונות של נערים נעדרים שאבדו לעם היהודי בזרועותיה של נוכרי וידיו של ערל, זאת עוד דוגמא להכרח אונטולוגי…
טלי,
הגדיר אותי מורה וחבר יקר השבוע, כמי שלעולם כל ממסד יהיה עבורו קשה מנשוא (במקרה הספציפי הוא דיבר על האקדמיה, אבל התכוון לכך שבכל מקם זה יהיה כך). ולכן, את טענותיי לגבי הממסד המארח אותנו (וורדפרס) יש לקחת בפרופורציה המתאימה.
(-:
תודה תמהּ,
אני אמנם מקיים חלק ניכר מאוד מן המצוות היהודיות, אבל מתנגד בכל לב להתערבותם של אנשי הדת ושל מדינת ישראל בקביעת זהותו הדתית והרוחנית של כל אדם, יהא מוצאו אשר יהא.
גם מפני שאיני עורך היררכיות בין הדתות, וגם מפני שאני תומך בחופש של כל אדם לבור את אורח חייו.
התבוללות תמיד היתה בחירה של חלק ניכר מן היהודים. כמדומני כי ערב חורבן בית שני היה עם היהודי לתפוצותיו עם-דת, שמנה/מנתה מיליונים אחדים. אם היינו משערים בליבנו את קצב הגדילה/הצמיחה ל העם היהודי לתולדותיו עד ימינו אנו, היינו צריכים לקבל קבוצת אוכלוסיה יהודית, המשתווה בערך מבחינת גודלה לעם הסיני.
לא זה המצב, והדבר מלמד כי שיעור ההתבוללות ההיסטורי היה גדול ורב בתולדות היהדות הרבנית, וכי אך שיעור חלקי מאוד מן היהודים, המשיכו בדרך הרבנית של קיום המצוות כמנהג אבותיהם.