*
ספריות עבורי הן אקווריומים ענקיים, דמויי ים, בהם שוחים דגי נוי. אם עמודי הספריות נדמים לשוניות אלמוגים, יכול האמודאי המצוי לתייר שם אחר דגים מזנים שונים, בגוונים שונים. לעתים, אם ישפור עליו מזלו, יאתר איזו פנינה בקונכית, לעתים אם אתרע מזלו יפגוש דגים טורפים.
על קיר מסוים בספריה עומדים תצלומים מיניאטוריים של שלשה עופות ים, שכמו מצפים לרגע בו יעלה אחד הדגים אל פני המים בכדי לחטוף אותו ואילך. מעולם לא שמתי לב, ברדתי לספריה הזו, לשלוש המיניאטורות הללו. אולי תמיד אורבות הן שם. אולי נתלו שם רק באחרונה. אפשר כי פעמים רבות מדיי ירדתי תחת פני המים, חולף במהירות, מבלי לתת לבי להן, אחרי הכל, אינני דג.
הנה קולות האנוש מתרחקים ואני הולך וצולל בין המדפים, מחפש סהוּר אחר ספר של אחד ממשיכי ממשיכיה של הקבלה הלוריאנית, מהרהר בויטראז' ההוא של מרדכי ארדון, השוכן אחר כבוד, בבית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי, ובאילן הספירות שבו, הדומה בעיני רוחי פתאום, לשונית אלמוגים, שרק עתה בראשונה הבחנתי בזהרוריה.
אל תוך הדממה המפויסת הזו, יורד לפתע קול, הקורא בשמי. אני מביט מעבר לכתפי, והנה עמית לשעבר ללימודים באיזה מוסד אקדמי-דתי בו שהיתי בעבר כעמית מחקר קורא לי ומסמן, אם אוכל לגשת אליו.
-'נו, אתה עוד שם?' הוא שואל.
-'עזבתי ואני שמח על כך' אני משיב, ולא אומר, כי הדברים היו קשורים לאג'נדה מסוימת בהּ נקטה תכנית העמיתים שם, שהלכה והימינה לאחר מבצע "עופרת-יצוקה", עד שאפילו ביקורת כלשהי על הפעילות הצהלי"ת נתפסה שם ככפירה בעיקר. שמחתו של אחד מחבריה, על תכנית הגירוש של מהגרי-העבודה מישראל, וקירבתו לשר המשפטים המכהן, היתה כבר הקש האחרון מבחינתי.
-'והמלגה? אתה עדיין מקבל מהם כסף' הוא שואל, מופתע.
-'ודאי שלא, אני עונה, אין לי כל קשר אליהם, הרי עזבתי' אני תמהּ, מן התימהון המתפשט על פניו, כאילו שמע זה עתה משהו בלתי-ייאמן.
-'מה באמת, זה לא יכול להיות להיות, זו עסקה מצוינת'
-'כנראה שלא הכל קונים בכסף' אני עונה בשקט, ובוחר לא לפרט.
-'והאניה הזאת מול עזה, מה אתה אומר…' הוא אומר מחויך, וחיוכו הולך ונוהר על פניו, מעט אכזרי.
אני שותק.
-'אני הייתי תוקע בכל אחד שם כדור, יותר טוב, הייתי יורה טורפדו שתרים באויר את כל האניה. ראית פעם דבר כזה? זה מראה יפהפה. הספינה מתרוממת באויר ואז נוחתת בוערת. כמה וכמה פעמים. יריתי פעם טיל כזה על יד ביירות' הוא אומר.
אני ממשיך לשתוק, מביט ומתרחק. Fade Out.
כאשר אני נתקל בגילויים שמכעיסים אותי אצל איש מתוך אחד הציבורים המתגוררים כאן, אני משתדל לאזן את עצמי בקריאת טקסט של הוגה, שלכאורה משתייך לאותו המגזר. זה עוזר לעתים לזכור את ריבוי הקולות וריבוי הדעות, וגם מונע מן האדם את הגלישה המהירה מדיי לידי הכללות-גסות, שמטבען רואות בכל מגזר מקשה אחת, ומתעלמות מן האפשרות לפיה, כל אדם מגלה פנים ייחודיות משלו, ומניבות את הטעות הגדולה מכולן: הערכת "האחר" לכתחילה, שלא על פי רוחו ודבריו, אלא על פי דברים שאנו משליכים לכתחילה עליו.
נסוגתי אל אחת משוניות האלמוגים ודגתי משם את הספר ישראל: הווה ונצח מאת הוגה הדעות והתיאולוג-הדתי, היהודי-האמריקני, אברהם יהושע השל (1972-1907), נצר לשושלת אדמור"י חסידות האפטה, שהיה מראשוני המאבק לשיוויון זכויות לאפרו-אמריקנים בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים וקול-קורא ומוכיח כנגד מלחמת ויאטנאם בשנות השישים. את ספרו זה חיבר השל בשנת 1969 בעקבות מלחמת ששת הימים, והמיזוג הבלתי אפשרי בין הדאגה הרבה שחש לעתידה של מדינת ישראל בימי הלחימה ובין השמחה אותה חש לנוכח 'איחוד ירושלים'. מגמתו הפרו-ציונית במופגן של השל, לא באה על חשבון שאיפתו לשלום, ודאבונו על המלחמה—הרוגיה ופצועיה, בני כל העמים. וכך כתב בתוך פרק שנקרא 'שלום':
*
מאז ומעולם היתה שפיכות דמים תועבה לנו. במשך אלפיים שנה לא נשאנו חרב. בעבר ובעתיד נקעה נפשנו מן האלימות. מן התנ"ך למדנו: 'כי לא בכח יגבר איש' (שמואל א, ב',9). בהכריז מנהיג גרמניה הנאצית על כוונתו להשמיד את עמינו, לא האמנו. רשעוּת כזאת הדהימה והיתה בלתי נתפסת. השואה פגשה אותנו ואנו בלתי מוכנים.
במאי 1967. לאחר שנים של איומים רועמים להשמדת אזרחי מדינת ישראל, גייסו שליט מצריים ובני בריתו, מבאות גדולים, מצויידים בכלי נשק הרסניים אשר סופקו על ידי רוסיה הסובייטית. מלחמת השמד עמדה לפרוץ, גזר דין המות הוכרז. מה היה עלינו לעשות? להתייחס בחוסר אמון לדבריו של נאצר כפי שהתייחסנו לדברי היטלר?
היה זה רגע נורא, בקעה מתוכי ההכרה עד כמה מעורב אני במתרחש בארץ ישראל. עצם קיומהּ של ישראל הועמד בסכנה. הצהרות מאיימות שפעו בכל יום מפי מנהיגי ערב. אחד הלקחים שלמדנו מן המשבר הגדול של מאי 1967, הוא שהמעורבות העמוקה של כל יהודי בקיומה של מדינת ישראל, אין היא עניין של צדקה או גמילות חסדים, כי אם זהוּת רוחנית. על קשר זה לישראל נבנה ומתממש כבודו של האדם כיהודי.
תהא זו נוקשות נוראה לשכוח כי מלחמה היא סיוט וגיהנם. אוזנו של מי תהיה אטומה לכאב החללים, והפצועים? מי יכול לאטום אוזנו לזערות האמהות והנשים אשר בניהן ובעליהן לא ישובו הביתה לעולם. רחמי ה' הם על כל מעשיו (תהלים קמ"ה, 9).
אבלים אנו על אבדן החיים, על ההרס, על פרי האלימוּת. אנו מתאבלים על מותם של יהודים, נוצרים ומוסלמים, על מותם של בני אדם. זעקות הכאב לא אבדו בתודעתנו.
כאשר טבעו המצרים, משעבדי עם ישראל, בים סוף, ביקשו המלאכים לומר שירה, גער הקב"ה במלאכי-רון ואמר להם: 'מעשי ידיי טובעים בים ואתם אומרים שירה!' (תלמוד בבלי מגילה דף י' ע"ב).
הרוח אשר הניעה את עם ישראל, אף בתקופת מבחן זו של מלחמה, באה לידי ביטוי בנאומו של הרמטכ"ל הישראלי, רב-אלוף יצחק רבין, ימים ספוּרים לאחר מלחמת ששת-הימים.
שמחתם של חיילינו אינה שלמה וחגם מהול בצער ובתדהמה. מהם שנמנעים מלחוג כלל. האנשים בקווי החזית היו עדים לא-רק לפאר הניצחון, כי אם גם למחיר הניצחון, ריעיהם אשר נפלו לצידם מתבוססים בדמם. במחיר הנורא אשר שילמו אויבינו נגע גם הוא אל ליבם של רבים מאנשינו.
יתכן והעם היהודי לא למד מעולם ולא הרגיל את עצמו מעולם לחוש את צהלת הנצחון והכיבוש, ואנו מקבלים אותו ברגשות מעורבים.
(אברהם יהושע השל, ישראל: הווה ונצח, הוצאת ההסתדרות הציונית, תרגום מאנגלית: דוד בר-לבב, בעריכת פנחס פלאי, ציירה: רבקה מריים, ירושלים 1973, עמ'220-218)
*
סגרתי את הספר. לא יכולתי להשאיר אותו בפה פעור. אפשר כי ככלות ארבעים ושלוש שנים הרגילו עצמם חלק מבני עמינו לחוש את צהלת הנצחון, הכיבוש, וגם האבח והרצח. אפשר כי הרגשות המעורבים נמחו מליבותיהם. אפשר גם כי תפישתו של השל היא לכתחילה רומנטית, ועדיין מתבוננת-היא במדינת ישראל, כהשגחה אלהית על ההיסטוריה ולא כמקרה בין המקרים המסתברים בזירה הפוליטית והמדינית, ובהסכם בין המדינות. הבעת הצער של השל (המצטט את יצחק רבין) שונה היא בתכלית מהבעת הצער וההתנצלות האוטומטית המיתממת של דובר צה"ל ומשרד הביטחון, שדומה כי הם מכוונים אל אזני מנהיגי- המדינות-המתועשות יותר מאשר איש ואישה בני העם הפלסטיני או אל בני משפחותיהם של כל אותם מפליגים ומפליגות לעבר עזה, אזרחי מדינות שונות, לא חילות חמושים, לא פושעים-מסוכנים וידועים. 'ומה עם הערבים?' יגידו ודאי חלק מאזרחי ישראל היהודים 'הם לא שמחים במות יהודים?' 'ומי אמר שהם לא היו חמושים?' 'ומה אם היו אילו אניות נושאות נשק?'. כבר שמעתי כאלו. אני בחרתי להבין משפט כמו "מאז ומעולם היתה שפיכות דמים תועבה לנו" לא כהיגד יהודי באופן מיוחד, אבל כהיגד אוניברסלי מקווה, הנכון לכל זמן. הלוואי שיחלקו בו כל בני האדם, כאן ושם וכאן. אפשר עוד להיות ציוני, או לרצות בקיומהּ של מדינת ישראל, מבלי להיות אטום-לב, שמח לאיד, ונקמן. אפשר גם להיות ביקורתי, אפשר גם להרים קול כאשר רואים דברים משובשים מתרחשים בפתח עיניים, במיוחד כאשר דומה (הלוואי שאין יסוד לחשש זה), כי מערכת הביטחון, ברשות הממשלה המכהנת, הולכות ומקדשות אתוס בלתי רשמי, שמשמעו: קלות בלתי נסבלת של הרג-אדם, רוצה-לומר: זילות נוראה בחיי אדם.
בתמונה למעלה:מרדכי ארדון, ויטראז', בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי, ירושלים
© 2010 שועי רז
שועי, תודה. על מה שכתבת ואיך שכתבת.
התגובה שלך (מבט בשתיקה, התרחקות, פייד אאוט) מזכירה לי את התגובה שלי אחרי שהשכנה שלי אמרה לי – ליתר דיוק "הסבירה" לי בשלווה ידענית: "מה? ערבים? אבל הערבים הם לא בני אדם".
יש לי תחושה שלא רק קלות בלתי נסבלת של הריגה וסיכון חיים (גם של החיילים, שכפו עליהם מבצע צבאי משוכלל, תלוש וחסר פרופורציות, שכמעט ולא היה יכול להיגמר בדרך אחרת) אלא ביודעין ובכוונת מכוון, מנהיגינו פשוט רוצים לקרב את המלחמה הבאה שתפרוץ כבר (ואם אפשר לגרות את כל האזור שישתתף בה למה לא), היא כנראה מתאימה מאוד לאינטרסים של כמה אנשים.
היי שועי. קודם לכל מאוד כאבתי את אשר כתבת. בעיקר כאב לי להסכים עם תחושת העלבון שחש היום קרוב לודאי כל מי שאיננו מנסה להתבונן על העולם באמצעות הדם שמכה ומתלהם בעורקים הלאומיים ומחזירים אותנו לג'ונגל.
"כל מה שהיה דם ואופל בחיה הפך בנו לנשמה" אני מצטט את רילקה שוב.
לא האמנתי שכל כך מהר הוא שוב יהיה נכון וצודק כל כך.
אני מתבונן אל ההיסטוריה של העם היהודי בעת החדשה ומנסה ללמוד מאנלוגיות היסטוריות. מספיק להציץ אל הטור השביעי של אלתרמן כדי ללמוד שוב את כל מה שלא למדנו עדיין ואנו נידונים לחזור עליו במהופך:
אָז תִּצְחַק: לֹא עָזְרוּ אֳנִיּוֹת-הַמַּשְׁחִית,
לֹא הִשְׁפִּיעַ הָרַדָּאר אֲפִלּוּ!
וּתְסַיֵּם אֶת פְּסוּקְךָ בִּקְלָלָה אִיטַלְקִית…
וְחוּצוֹת הַנָּמָל יַאֲפִילוּ.
כָּךְ יִהְיֶה! וְלָכֵן, אֶל מוּל רוּחַ אֵיתָן-
לְחַיֵּי הַסִּכּוּן וְהַפֶּרֶךְ!/
לְחַיֵּי הַסְּפִינוֹת הַקְּטַנּוֹת, קַפִּיטָן!
לְחַיֵּי הַסְּפִינוֹת שֶׁבַּדֶּרֶךְ!
תודה. והבוקר קיבלתי מייל על ציטוט נוסף של הוגה דעות שחביב על ה"מגזר" :
"אני אוהב את הכל.
איני יכול שלא לאהוב את כל הבריות,
את כל העמים.
רוצה אני בכל מעמקי לב
בתפארת הכל,
בתקנת הכל..
אין לי כל צורך לכוף
את רגש האהבה הזה.
הוא נובע ישר מעומק הקודש
של החכמה
של הנשמה האלהית"
הראי"ה, חדריו, ע' קס"ז
אח שועי,
זה כל כך בלתי נתפס,
שמישהו יכול לעמוד מולך,
ככה באמצע סיפריה,
ולהגיד דברים שכאלה בלי למצמץ,
בלי להתבייש,
בלי אפילו לשאול את עצמו
איך אתה מרגיש ומה תחשוב על דיבורים כאלה,
משהו כל כך אטום ונטול בושה,
כל כך אכזרי ולא אנושי.
תודה שדיברת דברים אנושיים.
האוזן בוערת מהדיבורים האלה,
מהידיעות האלה,
והלב כואב ודי כבר די,
כמה אפשר?
טלילה,
אני תמהּ איך עוד לא הבנו את מה שרוב הישראלים רואים:
א. צריך לכבוש את הים התיכון כדי שהערבים לא יוכלו לזרוק אותנו לים… (ומי יודע, ליבש חלקים ולבנות עליהם פרוייקטי נדל"ן מניבים בעתיד).
ב. כל סלע הוא סלע קיומינו, גם אם הוא בלב הים התיכון; כל ספינה היא קארין A
וחיי אדם… איכות-חיים (כאתוס) כבר מזמן החליפה אותם.
מזמן לא היתה אמרתו של קולונל קלאוזוביץ', "המלחמה היא המשכה של הפוליטיקה", נכוחה כל-כך.
מה שמחריד, הוא שגם אליבא דמייקל וולצר, מחבר 'מלחמות צודקות ובלתי צודקות', שהוא כעין טקסט-בוק של מוסר המלחמה המערבי היום, אין עמדתו של קלאוזוביץ קבילה.
מצד אחר, וולצר הגן לאחרונה על ישראל לאחר 'עופרת יצוקה'. לא רק על הזכות להגנה עצמית, אלא גם על מידתיות-התגובה. כבר אז כאשר נאלצתי לקרוא את דבריו- לא ממש הבנתי את מסקנתו האחרונה.
אני איתך בהרגשה ובחשש.
כל מה שאמרת נכון והאפשרות להיתקל בדג טורף במקום של אוצרות מוכרת. החיוך הזה של האיש מהספריה, החיוך הזה מאד מפחיד
אבל –
לא התבלבלת קצת בין אוקינוסים וימים לבין אקווריומים? או שאני מתבלבלת ואקווריום הוא גם משהו בטבע. אקווריומים' גם הגדולים והמרווחים והמאד יפים הם עדיין רכישה יהירה ופוגעת. לא כך ספריות.
לדאבון הלב דבריו של השל לא לגמרי נכונים. גם לפני ארבעים ושלוש שנים ה היו כאלה שהיו רגילים לחוש צהלת הנצחון, הכיבוש האיבה והרצח. אני יודעת. זה עדיין מצלצל באוזניי. לא כמו עכשיו, ולא כל כך הרבה זמן. אבל הייאוש הוא כי זה היה גם קודם והולך ותופח ומקבל ממדים מפלצתיים.
דודו,
אני דווקא חשבתי על הקפיטן של וולט וויטמן לצערי, בהקשר של רוח החופש, ואיזו רוח הומניסטית, שהולכת ומתמעטת כאן בכל יום.
חסר רק שיבוא עכשיו איזה פוליטיקאי ימין וידבר על מידתיות-סבירה, הרי יותר חיילי אצ"ל נהרגו בקרבות על אלטלנה, בשעתו…
אבל יותר מכך, ליבי על הפצועים וההרוגים.
ולבי על כל הילדים משני הצדדים שהוריהם ומנהיגיהם מלעיטים אותם בשנאה לאומנית.
ספינות יש לשני העמים. רק דומני שקפריסין כבר תפוסה ואי אפשר לבנות בה מחנה מעצר.
מגדלורים מוסריים זה כבר עניין אחר.
זה חסר.
אבל את זה קשה מאוד לייצר
(ודאי לא בתעשיות בטחוניות).
נטלי,
אוי, "המגזר" ,כבר מזמן אני מתייחס אליו כארץ-גזירה, יותר ממגזר.
לראי"ה קוק פנים רבות, חלקן יפות ומסבירות פנים, חלקן קשות ופחות מסבירות פנים. רוב ממשיכיו (כולל מרבית רבני הציונות הדתית) כל-כך עלגים בהבנת כתביו, שזה מדהים. 75 שנים חלפו מאז פטירתו וטרם קמו לכתביו פרשנים רחבי-דעת (לבד אולי מספרו של פרופ' בנימין איש-שלום, אין על מה לדווח).
אני לא בטוח האם הוא הראי"ה היה יוצא חוצץ כנגד שיטתו של תלמידו הרב חרל"פ (בספרו "מי מרום"), שקידש את האדמה עד כדי כך, שהפך את הנפילה עליה בקרב או בהגנה למצווה קדושה.
רבנים מן הזרם הציוני-דתי המשלבים בין הרב קוק, חב"ד וברסלב, כיום, מלמדים את תלמידיהם אהבת מלחמה, ודואגים כי הם יאכלסו את היחידות הקרביות, וכי יהיו מחוממים מראש על הפלסטינים.
מטורפים ואלימים נמצאים בכל מגזר ומקום. כאשר ישנם אוטוריטות רבניות המדרבנות את האלימות, בשם התורה, אני רואה בכך דבר נואל מאוד.
מיכל,
למה הוא צריך להתבייש?
על פי המדרש ישראל ביישנין, רחמנין וגומלי חסדים, כלומר, בלשון טוקבקיסטית,
שמאלנים יפי-נפש.
מישהו לומד מדרש? עדיף להאזין לרב-דרשן שמלמד איך "ניכנס בהם" עלא כיפ-כיפאכ, ולחכך אצבעות בהנאה כאשר "צבא-קודשינוּ" יוצא לעוד סשן עם אקשן.
זה אני שצריך להתבייש, יחד עם כל מי שמנסה לרחם על אזרחים ולגמול להם חסד.
שועי יקר,
אם אתה במתביישין…
אז אני איתך.
מחסנאית,
ספריות הן יערות מבוייתים, כלומר שהפכו אותם לתוצרים אנושיים.
לפי אותו הגיון מדובר דווקא באקווריום, שהוא ים מבויית או דומה לו.
אני קצת צעיר מכדי לזכור את 67' וגם את 73'. את 82' אני דווקא זוכר היטב, הייתי בן 8-9 לערך, בעיקר ממניין ההרוגים היומי ששודר בכל יום בשעה 17:00 בטלויזיה החינוכית. אחר כך הקרינו את תכנית הילדים שלוש, ארבע, חמש וחצי…
היה קצת קשה להירדם אחר כך, במיוחד בגלל שהבנתי כי כל יום מתים המוני חיילים ואזרחים, ורק לא היה ברור לי (ככל שהמבצע הפך לשגרה לבנונית ואז לסברה ושתילה) למען מה ולמן מי בעצם.
הי שועי
לצערי המדינה שלנו לא מבינה ולא לומדת.
הכוח שכביכול יש לנו מנוצל בקפריזה בלתי מובנת.
לאחר יום לא פשוט בכלל מבחינה אישית, שבתי לביתי ולנגד עיניי המשט והמאורעות הנלווים אליו. טרם אני מאמין למלים הכתובות: הרוגים וחיילים פצועים. ובשביל מה.
כמה עד אפשר להלחם אחד בשני. כמה?
זה מתחיל ממקום יותר עמוק ואתה הזכרת אותו במעט. מהמקום שאנשים גזעניים תופסים בעלות על חיים של אחרים ותופסים בעלות על התורה. רק שלשום שמעתי אמרה: הדרוזי הזה, כולנו קיווינו שימות.
אינני יודע לאן להסתכל, איפה לחפש. התורה הפכה להיות קרדום לחפור בה. האנשים כבר הפכו להיות מכונות בפס הייצור של הממשלה. של הציונות שאכזבה. של התבניות שיצקו בתוכם.
"לצאת מהמעגל הזה המכושף
לתת לעייפות לחדור בי עוד קצת
כדי שאוכל להרדם
להתעורר אחר כך באמצע הלילה
ולחנוק את זעקת הסיוט" (האיש ממאדים/יוסי בבליקי)
שלום שועי
תודה על המאמר, הוא משקף בעייני דברים אמיתיים וחשובים. היכולת להביט במציאות באופן מורכב, לא לשמוח במות אוייבך, ההפיך, לכאוב אותו, לא להיות ציני כלפי סבל גדול כל כך.. אני מכיר בהכרח הזה ומוכיר את מי שמדבר בשמו – אבל – יש גם משהו נמהר בעייני בעמדה החד הצדדית ההפוכה שנדמה היה לי שאימצת גם אתה וגם משתקפת מהתגובות. כשאני מביט בצילומים והדיווחים – אותם מפליגים שהיו שותפים באירוע האלים הזה ולכן נפגעו (בסה"כ כמה עשרות מתוך המפליגים כולם) לא היו אמנם חילות חמושים או פושעים ידועים אבל היו אנשים אלימים מאוד ואכזריים וגם אני מרשה לעצמי להניח אטומים לחלוטין למורכבויות של המציאות הזו אליה בחרו להיכנס מתוך אמביציות שונות.
מדינת ישראל רחוקה לצערי מלהצטיין בטוהר כוונותיה וגם ממשיכה להתרחק, אבל היא עדיין שומרת לדעתי על רמה מינימלית של הגינות, שמתגלמת אפילו בפעולה הזו, שהסלימה שלא מרצון (זה ברור הרי.. לא?), הגינות שלצערינו לא מצליחה למצוא את ביטויה במחוזות האיסלאם הקיצוני, שעומד לפני ואחרי הטרגדיה הזו (כמובן שאנחנו באמצע). איך ניתן לצפות בתמונות משם ועדיין לתמוך בפעילים האלה ובכוונותיהם?
אני מדגיש שוב שהצער וחוסר האונים אל מול השינאה הזו והאלימות הדו צדדית קיימים גם בי
תומר,
לצערי, מכמה סיבות, עדיף שלא אומר בריש גלי את מלוא רחשי ליבי על מגמת-פניהם של רבני הציונות הדתית במירבם, שהם פוליטיקאים ועסקנים, במסווה של אנשי-רוח, וכל-כך מועטים בהם אנשים בעלי שיעור קומה.
שוה בדעתך ים סוער מאוד, אפור, לא רואים באופק יבשה.
לעתים, לא ממש ברי לי האם אני והם קוראים את אותה תורה, מתפללים את אותן תפילות, מקיימים את אותן מצוות, חוגגים את אותם חגים, שומרים את אותה שבת. אני כותב זאת בעצב גדול.
אני מעדיף להתבודד, לקיים את המצוות בד' אמותיי, להעניק לדברים פשרים שאוכל לשאת בשמחה, מתוך עיון ומתוך יצירה חופשית. כבר לא איכפת לי איך רואים אותי בסביבה דתית. להם יש את חייהם, לי יש את חיי.
הקהילה הדתית-יהודית היחידה שלי היא המשפחה.
אוֹר,
ראשית, תודה על הדברים, דווקא הואיל והם אינם זורמים עם זרם התגובות, ובכל זאת שומרים על גישה זהירה ובהירה שיש בה משום כיבוד המגיבות/ים כולם/ן.
עתה, אני באמת מודאג מאוד מאיזה הלך רוח ציבורי בארץ, הרואה בכל מי שאינו יהודי, המחזיק בתפיסה לאומית/לאומנית, סכנה בטחונית. בכנסת ובממשלה יושבים היום מקבלי החלטות ויועצים הרואים למשל בכל חבר ארגון זכויות אדם, הממומן מכספים זרים, חשוד מיידי, ובכל פלסטיני סכנה בטחונית מיידית. ובכל מהגר עבודה סכנה תברואתית ואמונית.
יש איזו אוירה רעה. אוירה רעה שמקשה עליי להאמין לדיווחים שאני שומע, לדברים שנבחרי ציבור או עיתונאי הערוצים המסחריים מוציאים מפיהם.
אנשים נעלמים כיום במדינת ישראל, חלקם נמצאים אחרי שבועיים של חקירות עלומות מואשמים באפשרות של מגע עם סוכן-זר שלא למטרות ריגול אפשר שלא בידיעתם שבן-שיחם קשור לארגון זר. נעשות פעולות בתחום המדיני שאינן נראות לי סבירות, והתגובות הצהליו"ת גם כן אינן עונות לשיטתי על מבחן של סבירות, ולא ברי לי מה מנסים הקברניטים לעשות, מלבד לטלטל ולטלטל את הספינה הישראלית, ואז אולי להצטייר כמושיעיה מן הסערה.
לא ראיתי עד כה צילומים מן האירועים. עמדתי הביקורתית ראשיתהּ בתגובות מתלהמות ששמעתי לכל אורך היום כולו, בכל מיני מקומות בהם עברתי.
הצער כפי שהתבטא בדבריי הוא צער על הנפגעים משני המחנות.
אגב, אני ציוני למיטב הכרתי, שירתתי שלש שנים מליאות ויותר, אך סירבתי לחתום קבע ולהישאר בצבא/מערכת ביטחון יום נוסף מעבר למה שנקבע לי כשירות חובה. אינני איש מלחמות. זאת מדינה שאני מעוניין לחיות בה את חיי ולגדל בה את ילדיי. אבל אני מרגיש כי המדינה שגדלתי בה בורחת ממני והלאה. זוהי מדינת שייטטל-יהודית עם פצצת אטום, העסוקה כל הזמן בביצורים מפחד הקוזקים, וכל צל חולף כבר מתפרש על ידי קברניטיה כפוגרום מתגלגל, כאסון, ממנו יכול להציל אותנו רק הגוילם הטכנולוגי הבא שיעמידו לנו התעשיות הבטחוניות. וכל ההשוואות של כל דבר כאן לשואה רק מחדדות את העובדה, כי אנחנו כל כך חרדתיים, עד שנילחם כמו במצדה או גטו ורשה, מראש, עד האיש/ה העומד האחרון.
אני אומר לך אור, מזל שיש בשטייטל איזה בתי מרזח והיכלי תרבות או ספריות, כך שאפשר עוד לפעמים קצת לנקות את הראש.
מאוד אוהב את האיפוק, הכתוב, הצורה המקורית והשואלת בה אתה מציג את הדברים. הדימיון שלך מפותח, כל החלק הראשון על הספריה, וזה תמיד נהדר לקרוא. אני מסכים עם זה שהעניין מורכב. השגיאות והשגעונות הם של המדינאים הלא מוכשרים. הצבא עצמו עושה את העבודה ולא חושב שיש מה להאשים שם, את החיילים הספציפיים שנתקלו בהתנגדות האלימה וספגו אותה על קצה היכולת כנראה. משפט המפתח בפוסט הוא חזק ומעורר מחשבה. אני חושב שרוב העם עדיין חושב ומרגיש כך, אבל לא כולו, ממש לא לצערי. וכן, ההיסטוריה גם מלמדת אותנו כמה וכמה דברים. בעולם גדוש אלימות וסכנות מוות צריך גם לדעת איך להגן על עצמך, מבלי שזה אבל יעלה לך לראש. ארדון הוא מהציירים העבריים האהובים עליי בכל הזמנים. גאון.
והתגובה שלך כאן ל-אור גם נהדרת, אגב…
שרון,
תודה רבה על התגובות. במיוחד על השניה,ובאשר למשל שכתבתי לאור, אם תוסיף לזה גם 19 משפחות עשירות ואמריקנים, יימצאו למשל גם הגבירים והפריצים החסרים להשלים את תמונת השטייטל הזאת. (-:
היחס שלי למרדכי ארדון מורכב- הוא אסתטיקן וצייר יוצא דופן ביכולותיו הטכניות, כמעט מזכיר
משהו רנסאנסי; אבל יש בקוים שלו משהו מאוד מאופק ועדין, אבל גם שמרני, כלומר אין בו איזו יצירתיות מתפרצת, אלא סוג של אמנוּת יפה להפליא הנוצרת מתוך המסורת האמנותית המערבית- הקלאסית, מתוך בקיאות רבה בהּ. אני אוהב את עבודותיו, יש מהן כמה שמדברות אליי מאוד, אבל לעולם גם מעט מסויג.
משהו בי כנראה.
ז'ן רנואר כתב איפהשהו כי 'רק בעלי מלאכה גרועים נטפלים לרגש… סופרים גרועים, ציירים גרועים'.
גם ארדון אינו נטפל לרגש, אבל אני מאוד נוטה לחבב אמנים רגישים, המביעים את רגשותיהם, המציגים את ליבם.
שועי
תודה גם לך, אני כמוך בתחושות האלה, למרות שאני צעיר ממך בכמה שנים טובות עדיין הספקתי להריח משאריות הציבוריות האחרת שאולי הייתה כאן פעם.. אבל אולי אני נוטה למבט יותר גלובלי , החסר, הגסות והברוטאליות נראים לי כמו שטף כלל אנושי והתשובות לשאלות הפרקטיות של החיים כאן אף פעם לא נראו לי כל כך פשוטות וברורות כפי שהן נשמעות מפיהם של אנשי שמאל שונים, אותם אני מכבד.
כאמור אני שותף לביקורת שהצגת אבל שולח אותה לאיזור ולעולם כולו. אנחנו הרי לא יכולים להפריד את עצמינו וגם לא להתנהל כאילו הבעיות כולן מתבשלות בתוך סיר גדול איפהשהו בין מרתפי הקריה לבניין הכנסת בירושלים.. בכל אופן ככה אני חושב, וגם אין לי פיתרון רק תהיות על פתרונות פשוטים..
ואולי בכלל זה כמו שמדווחים היוגים, אשליות של צורה וצבעים ואז רק המבט פנימה נחוץ
ימים עצובים מאוד, שועי. עצובים מאוד. ובנוסף לעצב על ההרוגים והפצועים ישנו העצב על הנזק הגדול שהפעולה הזאת גרמה לנו. מדהים הפער בין איך שהרבה מאיתנו תופסים את עצמנו – מותקפים נצחיים, לבין איך שאנחנו נראים מבחוץ – מתקיפים אכזריים. פער שמעורר הרבה מחשבות.
אור,
קודם כל מתנצל על העיכוב בתגובה כמעט ולא נמצאתי מאתמול אחה"צ על יד מחשב (למעט הצצה חטופה).
איני בטוח איך היה כאן פעם. אני יודע שבימי ממשלת רבין השניה הסתמנה כאן תקווה מסוימת לנורמליזציה או שלום עם הפלסטינים ועם מדינות האיזור, ואז בא
הרוצח עמיר, ושורת פיגועים אחריה, והחלטות שגויות של שמעון פרס בנדון, כגון: להימנע כמעט לחלוטין מדמותו של רבין ועניין הרצח במערכת הבחירות, הביאה לעלותו של ביבי לשלטון, שדווקא שב ודיבר בכל הזדמנות לחרדות ולפחדים של רוב יושבי המדינה הזאת. ומאז לצערי אין למי להצביע, ביבי- ברק- שרון- אולמרט, בעיניי, מושחתים ורבי-טבחים.
פעולת השייטת במשט לעזה מסתמנת כעוד פעולה ברוטאלית, עבירה על החוק הבין לאומי, שעל פיו אגב: חיילי צה"ל הם התוקפים, שתביא את ישראל בסופו של יום לנסיגה מהשטחים, ולהקמת מדינה פלסטינית ללא הסכם והסכמה, ובתמיכה גורפת של העולם.
כל השמחה לאיד וגילויי השמחה שנתקלתי בהם ביומיים האחרונים ברחוב הישראלי על הנצחון הישראלי, דומים בעיניי לכך, לכך שאליבא דכלי תקשורת סוריים ומצריים והציבור, הם היו המנצחים הגדולים באוקטובר 73'.
להגיד לך שזה משמח אותי. זה רחוק מאוד מלשמח אותי או לגרום לי קורת רוח. צה"ל המתאמן בצפון הספיק להעלות באש בשבוע שעבר שטחים נרחבים ברמת הגולן (למשל: גמלא). גם הממשלה המכהנת תשאיר בעקבותיה אדמה חרוכה, ועם תוצאות ברית-הבריונים נצטרך להתמודד איכשהו בעתיד.
חני יקרה,
כתבתי כבר לאור למעלה. אנו חיים בשטייטל. הקוזקים מקיפים אותנו מכל עבר.
אבל יש לנו גוילם גרעיני, ומי יודע מה עוד. ובעולם מחוץ לשטייטל כולם שונאים אותנו.
אגב, הולך ומסתמן, כי הפעולה נעשתה מחוץ למיים הטריטוריאליים של ישראל; עתה, נתפסו סכינים (אני מניח שלאנייה כזאת יש מטבח מצויד, וגם דומני כי אם אני הייתי צריך להפליג בספינה כזאת, שאינה ספינת טיולים, זמן רב, הייתי לוקח איתי אולר משוכלל, לא יודע, לפעמים צריך לתקן משהו או לפתוח קונסרבים), ונכון שהפליג שם ראא'ד סלאח (אני לא סובל את ראא'ד סלאח באופן אישי, הוא מתסיס ומרעיל את האוירה כבר שנים. אבל מדינת ישראל עצמה רואה בו, משום מה, מנהיג פוליטי-דתי לגיטימי), אבל כל אילו אינם עילה להשתלטות בלב ים מחוץ למיים הטריטוריאליים של ישראל. זוהי עבירה חמורה על החוק הבין לאומי, ועילה להטלת סנקציות על ישראל. לוחמי צה"ל, גם אם נדרשו בעלותם לסיפון, להתגונן בכדי להגן על חייהם או למנוע רצח של חבריהם, נתפסים לפי החוק הבין לאומי כתוקפים בלב ים (אגב, מי ששולח לוחמים עם פיינט-בול וגורם להם לירות לבסוף נשק חם, נחשב כאילו שלח חיילים למשימה בכדי לירות בנשק חם). התירוצים- על יפי הכוונות וטוהר המידות, לא מתקבלים בדיעבד, כאשר אלו התוצאות.
הוי שועי שועי
חייב אדם לבחור לו להקה? האם אתה באמת חושב שהחייל שסיפר ממטתו בבית החולים על שאירע לו, שיקר אודות הסכין שניתקע בביטנו לפני שהושלח מהגשר? ומתי דיקדוקי החוק הבינלאומי הפכו למצפן מוסרי? ולמה טוהר הכוונות מתבטל בכזאת קלות?
שועי המילים שלך משרתות צדק מוחלט וזועם ומתנבא, כזה שמביא מלחמות כמו של ביבי וארדואן ו'פעילי השלום'. ואם בארזים נפלה שלהבת
אתמול כשחשבתי על פתרונות דמיינתי שאת המנהיגות הישראלית מחליפה קבוצה קטנה של נשים, לא פמניסטיות ואולי גם לא אמהות, כדי שלא יהיו צודקות כל כך, ושלא מבינות בתיקשורת, ולא במדינאות וחוקים בינלאומיים, ולא היו בכנסת מעולם, פנטזיה
אור,
אני רחוק מלבחור לי להקה, אבל אני לא בלהקה של ביבי For Sure יש איזה קבר בקריית שאול עם שמו של בן-שכבה שלי שנפל במהומות הכותל, "סלע קיומינו" של ביבי, הזכור לבלהה. סיימתי את כל יחסיי עם האיש כבר אז (סלדתי ממנו עוד קודם).
ואני דווקא, אם זכרוני אינו מטעה אותי שוב, התעוררתי הבוקר יהודי ישראלי וגם ציוני
אדרבה, אני דווקא חושש כי הסיבה היחידה לפיה צה"ל יצא למבצע הרחק מן המים הטריטוריאליים ובאישון ליל, היתה מתוך המגמה הנקודתית: לסכל את המשט הרחק מעין התקשורת במיידיות ובאישון לילה.
הרי יכולים היו להמתין לכניסתה למים הטריטוריאליים, לכתר אותה או להשבית את המנוע שלה (יש אפשרות כזאת באמצעות תייל משוך בין סירות) ולהמתין לכניעתם של הנמצאים עליה ללא ירי ואלימות, כאשר מודיעים קבל-עם-ועולם, כי ישראל מבקשת להוריד את הנוסעים מן האניה בלא נקיטת כל אלימות, ועל כן מבקשת שהם יירדו מרצונם מן הסיפון אחד אחד ללא נשק.
ברור, שבמקרה כזה, היו מגיעות רשתות טלוייזיה ומצלמות את המתבצרים על האניה ומציגים את צה"ל ככולא וכערל-לב, וודאי שמכך, אני מניח, ביקש הדרג המדיני להימנע.
לנוכח התוצאות, זה היה כדאי, זה הועיל? אפילו לשיטתם של ביבי-בוג אילון של הרתעה. איזה הרתעה זה השיג בדיוק. איך זה הועיל למעמדה של ישראל? לעשייה מול אראן?
רוצה לדבר על אנטי-ציוניים, המסכנים את עתידה של ישראל? (זה ציטוט של בוגי אילון, המשנה לראש הממשלה, מן השבוע שעבר) אין מי מקדמים טוב יותר את האיטרסים של הפונדמנטליסטים המוסלמיים כיום יותר מאשר ביבי-ליברמן וחבריהם הטובים. מי יודע, בסוף עוד האווילים האלה יביאו להכרה עולמית בממשלת החמאס. ולכך, שהאמריקאים ייאלצו להשתמש קצת פחות במיידיות בזכות הווטו שלהם במועצת הביטחון. נראה את הממשלה הזאת יוצאת ל"עופרת יצוקה 2" אז.
עוד לאור,
קרא היטב את תגובתי לחני למעלה. היא נכתבה עוד בטרם כתבת את תגובתך מלפני שעה (כבר לפני כחמש שעות). אי אפשר לומר כי לא ראיתי היגיון בלוחמים המגינים על חייהם ועל חיי חבריהם. בצבא נמצאתי פעם בסיטואציה בה הייתי כפסע מפתיחה בירי על המון זועם, שסיכן את חיי ואת חיי חבריי, ונהר לכיוונינו בפאתי כפר ערבי עוין. אני עד היום שמח על כך שהגיע למקום כח נוסף שפיזר את התוקפים, ועל כך שלא הזדרזתי מדיי לפתוח באש (אחד הרגעים המפחידים בחיי, אגב). ושוב, לנושא המשט. לצערי, על פי הדין, הם לא היו צריכים להיות שם לכתחילה. לא משנה אם הדין הבין לאומי אינו מאור-הגולה ולא תמיד מגדלור-מוסרי, המקובל על כולם. ישראל היא מדינה בין מדינות, המתיימרת להיות דמוקרטיה ליברלית. לא ייתכן כי קברניטיה ינהגו כאילו לית דין ולית דיין.
שועי
כן קראתי, האמת שהגבתי בעיקר לדברים שכתבת לחני, שם הבעת אי אמון בסיפור של החיילים, כאילו הסכינים הובאו מהמיטבח בדעיבד.. ככה היה נדמה לי לפחות. ועכשיו אחרי תגובתך האחרונה, אני משתומם עוד יותר מאיפה באה העמדה הנחרצת הזאת נגד המדינה שהבעת בתגובה לחני, שנשמעת ממש כאילו יוצאת מפי טובי הקטגורים שלנו, שלא בוחלים בצימצום מבטם עד כדי צוהר קטן מאוד על מנת לראות ולהראות אותנו כאכזריים ומרושעים או מפיהם של ציבורים שלמים שדעתם מתבלבת לגמרי ומוסטת נגדנו בכזו קלות..
אני מבין עכשיו שזו לא תפישתך וקורא שוב את הדברים ושמח שניצלת שם בפעתי הכפר, ולא מבין איך הנרטיב הטורקי התועמלני משתרבב לתפיסת המציאות שלנו ככה (מים טריטוריאלים, פעילי שלום, סכינים מהמטבח, עבירה חמורה והילה לסנקציות, מי ששלח גרם להם לירות (אלו שתקפו אותם בברזלים וסכינים כשהם ביידיים חשופות – גרמו להם לירות)..)
מבחינת השכל שבפעולה מבחינה הסברתית לנוכח התוצאות אז כמובן שהיא לא הייתה מוצלחת בכלל, וגם מצערת מאוד, על זה לא ניתן להתווכח (לא יודע מה כן היה מצליח…) וגם לגבי הגישה של בוגי וליברמן ושות' שמדרדרת את מצבינו יש בינינו הסכמה
…
בידידות
אור,
קרא את הפוסט של שכנתי היקרה, טלי כוכבי, באתר שלה "עכשיו תורי" בעניין המשט, וראה תגובתי שם. אני לא בטוח איך היתה מדינת ישראל מגיבה לו תשעה אזרחים ישראלים היו נורים למוות בלב ים לאחר נסיון השתלטות של כוחות הביטחון התורכיים על ספינתם.
לשאלתך- אני עונה, כי למרבה הצער, לו הייתי נקלע בשעתו למצב חיילי, בו חיי חבריי וחיי עומדים בסיכון גבוה, הייתי מפעיל לבסוף מבעוד-מועד את הרובה.
אבל לצערי, מי שצייד את החיילים כפי שצייד ושלח אותם לעלות לסיפון כפי ששלח הוא אחראי ישיר, ובעיניי, ואני אומר זאת בדאבון-לב, הוא פושע-מלחמה, שראוי לעמוד לדין בינ"ל.
מדינת ישראל, צה"ל, וגם העם היהודי אינם עומדים מעל הכל. מי שחושב כך חוזר במנהרת הזמן לפאשיזם שאפיין כמה מדינות אירופאיות, כגון: איטליה, פורטוגל, ספרד, וגרמניה בעבר.
כל התנהלות ראויה לביקורת. וארגוני זכויות אדם אינם אויבים אלא הם נדבך חיוני בחברה המבקשת שישמר בה תוקפן של זכויות האדם.
שועי שלום
אירגוני זכויות אדם הם נדבך חיוני בכל החברה, אני מסכים לחלוטין, לכן חשוב כל כך לא להתבלבל בינהם לבין קבוצות של חוליגנים אלימים ושונאי חינם(גם כשאלה ואלה שותפים באותו המשט).
לגבי הביקורת העקרונית על מדיניות הממשלה שמופיעה גם בהרחבה אצל טלי, דווקא בגלל שזו ביקורת נאורה כל כך זה אבסורד להשמיע אותה בצורה הזאת כעת, להצטרף וללבות את העליהום הצבוע והמאורגן היטב הזה.
מהדהד כמו נטורי כרטא, להבדיל, שבשם הדבקות באידיאלים שלהם חוברים על הגרועים שבמבקשי רעתנו
וחוץ מזה –
השיח הזה בינינו הפך קצת מתנצח ואני לא חש עם זה בנוח' כמו אורח שבא לבקר ומתנהג לא בנימוס.. עשיתי לי הרגל לבקר כאן ולקרוא וללמוד ממך וככה גם עכשיו – I Come in Peace
אור נעצור אפוא כאן,
ונעבור לדיון הבא (ממילא בקרוב אעלה עוד פוסט תמים ונאיבי ביודעין ובמכוון)
וכמו שאני אומר תמיד: אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון ליבו לאנושי.
תודה על ביקוריך, על הדיון המתרקם, בואך בשלום וצאתך בשלום (-:
שועי היקר לי מאוד,
אוי, משום מה באתי לפוסט הזה כדי להתנחם מביצת התגובות שאצלי (היא לגיטימית לגמרי ולעיתים מרתקת ואולי אולי אפילו יוצאים ממנה דברי טעם, אבל זה מתיש…), ואז למקרא הפגישה המזעזעת שלך עם האיש בספריה התקפלתי מכאב, כמעט פיזי, כמו בוקס בבטן. נורא מפחיד ונורא עצוב- לא בטוחה מה יותר.
ובין לבין, בכל זאת, המילים שלך והדימויים שלך והרוח המנשבת כאן, גם בפוסט וגם בתגובות, מנשבת בהן רוח גדולה של נחמה ותקוה – תודה תודה תודה!
אור, אני נכנסת לשיחה לא לי כיוןן שהוזכרתי כאן ויחסת לי דברים שמקוממים אותי. ראשית, חשוב לי להזכיר ולחזור ולהזכיר – מרגע שהחייל הבודד עלה על הספינה אין לי טענה כלפיו, הגנה עצמית היא פעולה טבעית, אבל יש לי שלל טענות כלפי הממשלה ששלחה אותו למשימה הזו ולמפקדיו שהגדירו אותה כך באופן שמעמיד אותו בסכנת חיים ברורה ומיידית. הייתי מעדיפה חיילים יותר חושבים, פחות אומרי אמן אוטומטי ופחות צמאי דם מאלה שנראים לרוב.
כשתשעה אזרחים זרים נהרגים ודם נשפך במשימה שאינה קרב אלא עצירת ספינה אזרחית למטרות דעת קהל- משני הצדדים- ומפקד הפעולה אומר שמבחינתו הפעולה הצליחה והיה חוזר עליה בדיוק כך שוב, זה עצוב לי, זה מפחיד אותי, זה כשלון מוסרי נורא בעיני.
אבל גם אם אני מייחסת לחלק מהחיילים טמטום ואפילו אכזריות לעיתים, מעולם לא רציתי בפגיעתם וודאי שלא במותם, חס ושלום.
אור, המילים שלי לא צבועות ולא מאורגנות, הן נכתבו בכנות, מהלב, ולא כדי ליישר קו עם אף אחד. המילים של ביבי, שיודע שמדובר בפאשלה איומה ומציג את זה כנצחון, צבועות פי מליון מאלה שלי, והתזמורת האחידה התקשורתית של רוני דניאל ודומיו מאורגנת הרבה הרבה יותר מבלוגי הנידח שלי…
שבת שלום ומבורך לך אור, לך שועי ולכוווווווווווווווווווווווווווווווןלם.
[…] […]
הי טלי
תודה
כתבתי לך משהו בבלוגך..