1
בספרו ציפיות שווא של היהודים כפי שהתגלו בדמותו של שבתי צבי (1668), תיאר שליח הכנסיה הקאלוויניסטית בעיר איזמיר, תומס קונן, בין היתר, את השתלטותו של שבתי צבי וסיעתו על בית הכנסת הפורטוגזי באיזמיר בשנת 1665 והכרזתו של שבתי צבי על עצמו כמשיח בו ביום. בתוך כך, תיעד קונן, כנראה על סמך עדים נאמנים, סיטואציה ייחודית: הוצאת ספר תורה מארון הקודש על ידי שבתי צבי במהלכה זימר בקולי-קולות שיר שמקומו לא יכירנו, אליבא דהלכתא, בבית הכנסת:
מכאן הלך לארון הקודש ששמור בו ספר-התורה. בגפו נשאו ושר שיר ספרדי שאביא להלן עד כמה שאוכל לתפוס את משמעותו ולפרש מילותיו: "בעלותי אל הר/ ברדתי לנחל/ פגשתי את מיליזלדה/ בתו של הקיסר/אשר באה מן המרחץ/ מרחיצתהּּ/ פניה מבהיקות כחרב/ עפעפיה כקשת פלדה/ שפתיה כאלמוגים/ בשרהּ כחלב". את השיר דרש, כפי שאומרים, על כמה מזמורים ופסוקים משיר השירים ופירש אותו בדרך הסוד, אבל פירוש מאולץ מאוד. לבסוף הכריז על עצמו שהוא המשיח.
[תומס קונן, ציפיות שווא של היהודים כפי שהתגלו בדמותו של שבתי צבי, תרגמו מהולנדית: אשר ארתור לאגאביר ויאפרים שמואלי, הוסיף מבוא והערות יוסף קפלן, בעריכת רות טוויג, הוצאת מרכז דינור: ירושלים תשנ"ח, עמ' 57-56]
שבתי צבי מתואר כאן כמי שמוציא ספר תורה מארון הקודש ושר בקולי-קולות שיר-עממי של יהודי ספרד, שיר עגבים (כפי שעוד נראה), המוקדש למיליזלדה ביתו של הקיסר, העולה מן הרחצהּ, בלווית תיאורים ססגוניים של גופהּ (קונן חוסך את ההמשך מקוראיו). לבסוף, הוא דורש את השיר-ההמוני כביכול כמוסב על דמות השולמית בשיר השירים (מגילה אותהּ כנה ר' עקיבה, 'קודש קודשים'), אהובת הדוֹד. ומכריז על עצמו כמשיח אלהי ישראל.
השיר מיליזלדה הוא כפי הנראה ביסודו מזמור אהבים עממי שמקורו בקסטיליה (צפון-מערב ספרד) בימי הביניים. לא מצאתי פרשנים המנסים לרמוז מיהי אותה מיליזלדה, מושא אהבתו של הטרובאדור. אפשרות שעלתה לפניי היא כי מיליזלדה אינו אלא שיבוש הגיה של יורשת העצר ומלכת ירושלים, מיליסנדה (1161-1105), ביתו של בלדווין ה-II, מלך ירושלים, ואשר מלכה אחריו על ממלכת הצלבנים יחד עם בעלהּ פול מאנז'ו. מעניין לציין, כי בין הממצאים שנותרו מתקופת שלטונהּ של מליסנדה בירושלים, נמצא ספר התהלים של מליסנדה (ספר תהלים הוא בכלל כתבי הקודש של הכנסיה) ובו בין היתר מצוי איור של המשיח (בן דמותו של ישו) הנכנס לירושלים רכוב על גבי חמור לבן. דבר זה מעניין עוד יותר, משום שתומס קונן מציין בחיבורו כי בין הדברים שאמר שבתי צבי לרבני הקהילה בבית הכנסת הפורטוגזי באיזמיר באותו יום היה: "מה עשה ישו הנוצרי כי התעללתם בו כה? אני עוד אנסה להכניסו במספר הנביאים" (שם, עמ' 56).כמובן, קלושה מאוד האפשרות כי שבתי צבי הכיר את סיפור מליסנדה, וספק גם עד כמה קונן היה ער לו, בהעידו את ששמעו אזניו לגבי הוודעותו של שבתי צבי לבני הקהל כטוען להיות משיח בן דוד.
על כל פנים, את נוסח השיר כולו, שהיה שיר זמר עממי פופולרי בקרב קהילות יוצאי ספרד ופורטוגל במזרח, פרסם בראשונה בהקשרו השבתאי, חוקר השבתאות ושירת הלאדינו, משה אטיאש, אותו מצא במלואו בין ספרות השירות והתושבחות של כת הדוֹנְמֵה (מתורכית: המהופכים), השבתאים שקיבלו עליהם בעקבות משיחם שבתי צבי את דת האסלאם, והמשיכו לחיות חיי-אנוסים כפולים, הנוהגים כמוסלמים מצד אך מקיימים טקסים יהודיים בנוסחם השבתאי מצד. אביא את השיר במלואו בתרגומו של אטיאש:
*
מיליזלדה מיליזלדה
זו בתו של הקיסר
אשר שבה מן המים
ממרחץ בו רחצה
את גופה אם כן הביאה
כשושן בורדינה
מתנוצץ קורן המצח
חרב מתוקות יחתוך
זו לחיה זכה נוהרת
כמותה חלב ודם
גבותיה קשותות הן
כקשת דרוכה
לה עיניים שחורות
כשחרון טהור עינן
אף לה חד ומחוטב
כצפרן כתיבה
שפתותי חכלילות
כאלמג טהור צבען
פיה קט שנון ודק
בגלעין אחד נסגר
סנטרה כה עגלגל
תפוחים להשתעשע
והלוח לשדיה
למשחק תרי ותלת
[משה אטיאש, רומנסירו ספרדי, ירושלים תשט"ז, עמ' 83-82, מקור מול תרגום]
*
לפני כארבע שנים ויותר פרסם חוקר הלדינו, ד"ר אבנר פרץ, תרגום משלו לזמר האמור, אותו כלל במסגרת קובץ שערך של שירה מיסטית שבתאית:
מליזלדה, מליזלדה, זו ביתו של הקיסר
עת מן המרחץ עלתה היא, מלטבול בתוך מימיו.
ככה את גופהּ הביאה, כמו ורד מהֻדר
זה מצחהּ קורן, בוהק הוא, כִּבְרַק החרב כֹּה יזהר.
קלסתרהּ בהיר כשחר, אֹדם דם בתוך חלב
מה קמורות הן גבותיה, כקשתות ביד קשת.
כה שחורות הנן עיניה, מבהיקות הן כפחם
אף עדין ומחֻטב להּ, כחֹד העפרון כה דק.
לשפתיה גון של אֹדם, כמו אלמֹג חכליל הִנָּן
פיה מה קטן, זעיר הוא, ימלאנוּ גם צנובר.
סנטרהּ מה עגלגל הוא, כתפוח למשחק
החזה שלהּ מתוח, הוא כמו לוח למשחק.
[מים אש ואהב"ה: גזאלים ושירים מיסטיים אחרים של השבתאים, תרגם וערך אבנר פרץ, הוצאת מכון מעלה אדומים לתיעוד השפה הספניולית ותרבותה בשיתוף עם מרכז משה דוד גאון לתרבות הלדינו באונ' בן גוריון בנגב, מעלה אדומים 2006, עמ' 39-38, מקור מול תרגום]
אמנם שיר השירים על פסוקיו שאינם נמנעים מלתאר את יפי הגוף הנשי נקראים בערבי שבתות במרבית בתי הכנסת; ברם, הצבור, על פי רוב, מעניק לשיר לכתחילה, פשר אלגורי, האהובה הנה כנסת ישראל ואילו דודהּ הוא הקדוש ברוך-הוא; מי מן הבאים בקהל המכיר פרקי יסוד בקבלה כבר יכול לדמות בלבו בקראו את שיר השירים את חמדת ייחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה, קרי: ספירת התפארת בספירת המלכות דרך ספירת יסוד. ברם, דומני כי בימינו לו היה נכנס מתפלל אל חלל בית הכנסת, מתנפל להוציא מן ארון הקודש ספר תורה ושר עליו זמר אהבה פופולרי היה הדבר גורם לזעזוע רבתי בקרב ציבור המתפללים. עוד יותר, הטענה המדהימה כי השיר המתאר את חמדת הגוף-הנשי מתאר למעשה את גופהּ של השולמית בשיר השירים, ועל כן פשר חדש זה, כמו מחליף את שיר השירים בהיותו 'קודש קודשים', כמבטא את חמדת התייחדותם של עליונים עם תחתונים.
עם זאת, יושם אל לב, כי השיר עצמו מתאר את מליזלדה ויפיה רק מקדקד ראשה ועד שדיה ואינו יורד מטה מכך אלי איבריה המוצנעים; מן הבחינה הזאת, שבתי צבי אמנם מעניק לשכינת האל ציוויון של בת-קיסר, עלמה כבוּדה, החושפת טפח ומעלימה טפחיים (זהו צירוף בין הצגת השכינה כבת-מלך בספר הבהיר ובין הצגת השכינה כעלמה כבודה ונסתרת בספר הזהר). שבתי צבי עצמו נישא בימי חייו לכמה נשים. ברם, שתי נשותיו הראשונות התגרשו ממנו לאחר שסירב לקיים עימן יחסי מין, כל שכן לתנות עימן אהבים (הוא לכאורה נתבשר מלמעלה שהן אינן הנשים שנועדו לוֹ). אף על גב, ששבתי צבי מתואר באחד המקורות כבועל-נער ותפילין לראשו. עדיין, נשאלת השאלה האם סיפור-מעשה זה אינו בבחינת דמוניזציה שבאמצעותהּ ביקשו הרבנים להתנער מן הניהיליסט הלזה, ולגרום לכך שהעם יזדעזע מפני מעשיו האנטי-הלכתיים. משום שמושא אהבתו של שבתיי צבי כפי שעולה משירת מליזלדה, היא השכינה, התורה המתגלה בעולמנו, כנסת ישראל, כאישה ממש, אשר בהּ חושקים כאחד, גם אלהי אמונתו של שבתי צבי (ספירת תפארת, הקב"ה) ואף משיחו ונביאו האנושי, בא-כוחו על הארץ, שבתי צבי עצמו.
מהלכו הפרשני הנועז של שבתי צבי נועד לטעמי, בראש ובראשונה, לחדש את התורה. התורה לדידו אינה ספר-גוויל של אותיות מתות, אלא אישה חושנית ונחשקת, Femme–Fatale. התפילות הרבניות הותיקות, המגלמות את הריטואל העבש, אינן מספיקות כדי לסמל את חשק-תאוותו של שבתי צבי; שבתי צבי מבקש אפוא לנער את תודעתם קהל שומעיו, לעוררם להבין כי עליהם ללמוד מחדש לחשוק בחיוּת ובפראוּת בתורה, באופן החורג לכתחילה מן הדפוסים המאובנים הקיימים, שהותירו את התורה מזקינה וחסרת-חיים לדידו משך-זמן ארוך מדיי. מבחינתו של שבתי צבי אפוא הוא הינו הגואל, משום שהוא מקים שכינה מעפרהּ ממש, מחייה את המתה, ומעניק לה חיים ארוטיים חדשים, באהבתו-תשוקתו משוללת הרסן.
קשה גם שלא להבחין בדמיון הרב בין שיר-הזמר אודות מליזלדה ובין טורי –שיר משל המשורר לואיס די גונגורה (נפטר 1627), מן המשוררים הנערצים על פדריקו גרסיה לורקה (1936-1899). למשל שורות שכתב גונגורה בשנת 1581, בהתייחסו לקלסתר פניה היפות של עלמה אחת בה התבונן:
8
דלתית קטנה של אלמֹג נדיר
אור כוכבים של מבט בוטח
שמאזמרגד עדִין, ירֹק זורח
הפכת לבדֹלח הבהיר
[מצוטט מתוך: פדריקו גרסיה לורקה, 'הדימוי השירי של דון לואיס די גונגורה', משחק הדואנדה ותורתו, תרגמה מספרדית והוסיפה מבוא והערות רנה ליטוין, הוצאת ספרית פועלים והוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב 1988, עמ' 85]
*
אפשר כי אותו זמר-הטרובאדורים הקסטיליאני, רוחו ומבעו, מצאו מקום בלבבם של גונגורה ושל שבתי צבי כאחד.
*
2
בסרטו של אדוארד באזל והאחים מארקס,( At–the–Circus–(1939, נשברת התימטיות-העלילתית בשיר עגבים-קומי (בודאי בסטנדרטים התסריטאיים של אותם ימים) המושר על ידי גראוצ'ו מארקס המספר-משבח את גופהּ המקועקע להלל של לידיה אשת הקרקס, אותה היא מציגה לקהל בעבור תשלום. לידיה עצמהּ אינה דמות נוכחת בסרט וכל הטקסט המובע בשיר גם אינו מתחבר אל קו עלילה כלשהו. לידיה היא זיכרון רחוק של אישה נחשקת, גדולה מהחיים,ששולב בה יופיין של כל הכוכבות ההוליוודיות הגדולות של התקופה, וסופה, כך סח השיר, שעזבה את הקרקס ונישאה לקברניט, שצפה באניות המרקדות על ירכיה.
*
*
שיר זה הפך לאחד מרגעיו הבלתי-נשכחים של גראוצ'ו מארקס וליווה אותו כל הקריירה שלו. קשה שלא לערוך אנלוגיה בין שבתי צבי ומליזלדה ובין גראוצ'ו מארקס ולידיה. איני יודע האם המפיקים או הצנזור ניסו לעדן את הטקסט של השיר אם לאו. אבל משמעות השיר בקונטקסט הקולנועי-היסטורי שלו ברורה. מסר שלוח לקהל ולמפיקים, כי קומדיה אינה דבר מה תבניתי-צפוי- מעודן-ותימטי. הקטע עצמו הופך את At–the Circusמקומדיה טובת לב ומליאת חיים נוספת של האחים מארקס, לקומדיה מטורפת ממש. לא ייפלא אפוא כי שנים אחר כך יתבקש גראוצ'ו מארקס באחת מהופעתיו הטלוויזיונית האחרונות לשיר את השיר מחדש. אף רובין וויליאמס בסירטו של טרי גיליאם ( Fisher–King (1990, המגלם את דמותו של פרי, מרצה להיסטוריה לשעבר, שנטרפהּ עליו דעתו לאחר שאהובתו נרצחה לעיניו, מפזם את השיר לידיה, בעודו הולך ומתאהב בבחורה העונה לשם זה, הרחוקה מלהיות Femme Fatale, ובכל זאת בעיניו של פרי היא כליל השלימות הנשית ממש.
גם מליזלדה של שבתי צבי וגם לידיה של גראוצ'ו מארקס עונים על אותו מהלך; עם שבתי צבי לתודעתו העצמית מקים שכינה מעפרהּ; גראוצ'ו מארקס מחייה בשיר בלתי-צפוי את רוחהּ הנצחית של הקומדיה.
*
ביום ראשון הקרוב (26.9.2010) בשעה 20:00, יתקיים במתחם הסוּפי-ישרוּטִי בעכו, במסגרת פסטיבל עכו לתיאטרון אחֵר (מוגדר כאחד המופעים בפסטיבל), ערב חווייתי ומיסטי, ביזמתם ובארגונם של חבריי למסדר הסופי-יהודי "דרך אברהם" בנושא: המסע הפנימי והמיסטי בקבלה ובמיסטיקה הסוּפִית. בתכנית: מדיטציה בהנחיית פרופ' עודד מימון; קטעי מוסיקה בנגינתו של האמן יאיר דלאל; ריקוד סוּפי בהנחייתה של אורה בלחה; רב שיח בהשתתפות ד"ר אברהם אלקיים, השיח' ע'סאן מנאסרה וד"ר עמר רייס; ומעגל רוחני לשלום (טקס ד'כר מיוחד של "דרך אברהם") בהנחיית השיח' ע'סאן מנאסרה. דמי השתתפוּת/כרטיס: 50 ₪. לפרטים נוספים ניתן לכתוב אליי באמצעות האתר.
לכל הקוראות והקוראים, ברכת חג שמח.
נתברך כולנו ברוח השלום.
*
בתמונה למעלה: Edward Munk, Lady from the Sea, Oil on Canvas 1896
בתמונה למטה: פריט מאויר מתוך ספר התהלים של מליסנדה המתאר את המשיח נכנס בשערי ירושלים.
© 2010 שועי רז
כשהייתי בכיתה ח' הייתי הסנגורית של שבתאי צבי במשפט פומבי שנערך לו בבית הספר. הרגשתי אליו ידידות מיוחדת, גם בגלל שנולד בשיליה כמו כמה גיבורי אגדות בני מזל ועוד ביום הולדתי, בערב יום כיפור (נכון?), אבל הכי, בגלל שסטה מדרך הממסד. מאד התעצבתי שלא הצליח לו אבל זה היה גם חלק מקסמו, האגדה שלא התגשמה.
על מיליזלדה לא ידעתי, אבל זה מאיר באור חדש את שיר הזימה שסבי היה שר עליו ועל סבתי כל שנה בסוף ליל הסדר הנפלא שהם ערכו… 🙂
שועי יקר,
מה שברור לגמרי, זה שאותה עלמה שמעלותיה מפורטות לעיל,
היא עלמה שאינה יהודיה.
עלמות יהודיות כשרות הינן נטולות גוף לחלוטין,
להיות בעלת גוך, ועוד יפה רחמנא לצלאן,
זוהי פרווילגיה השמורה רק לגוֹיוֹת גמורות.
נכון?
הרוצה להביט בגופן של נשים ולהלל ולז..מר אותו לפרטי פרטים,
יעשה זאת כך:
1. במסווה של שיר השירים וכיוצא בזה הסוואות
2. יביט אך ורק בגופן של נשים שאינן יהודיות (רצוי נסיכות כמובן)
וחוץ מזה, מתה על לידיה! (ז'תומרת על גראוצ'ו)
פוי.
בעלת גוף.
רחמנא לצלן.
סליחה.
מרית קרובתי,
בילדותי בחרו בי הילדים והמורים לכהן בתפקיד שופט במשפט מבוים שערכו להורדוס. את הפכת אמנית רב-תחומית המרבה לכתוב על אגדות; אני הפכתי
לארכיטקט של מטה (שכל הזמן מנסה להסדיר את מקומו ביקום ולא ממש מוצא) שמנסה לפקוח ערים נסתרות מעין (-:
שבתי נולד בתשעה באב ונפטר ביום הכיפורים. אני לא יודע אם לא הצליח לו. היהדות הרבנית מעולם לא התמודדה באמת עם התופעה השבתאית כפי שלא התמודדה מעולם עם הפילוסופיה של שפינוזה. גם שבתי וגם ברוך-בנדיקטוס השפיעו על העולם היהודי הרבה יותר מן הנגלה לעין.
(באופן שבו אני מסיים את הפסקות בתגובה הזאת בקרוב יציץ כאן חברנו,ּ ע')
סבך היה שר את השיר על מיליזלדה בסיום כל ליל סדר? איזה מנהג נפלא. ליל הסדר הוא ליל-של-גאולה על פי המקורות היהודיים, כך שאליבא דעלילותיו של שבתי צבי זה מתבאר היטב [ההיו לו שורשים סלוניקאים או בלקניים?]
ובין הדברים למדתי על יום הולדתך. מזל טוב מקרב לב ומעומקו ושנת יצירה פוריה וטובה. שנתבשר מהרה בבשורת צאתם לאור של שני הספרים החדשים שלך (-:
אז בעניין יום כיפור זו היתה תקבולת הפוכה 🙂
נולדתי בערב יום כיפור לפי התאריך העברי וב14 לספטמבר לפי הלועזי, שזה היום שבו פרנציסקוס מאסיזי קיבל את הסטיגמטה…
ואולי שבתאי צבי בכלל לא נולד בשלייה אלא נולד נימול? הזיכרון מערבב אבל לא בלי היגיון.
מבחינת האגדה הוא לא הצליח. הוא לא הפך למלך משיח. הזדהיתי איתו פעמיים. פעם בגלל שהעז לחרוג, ופעם בגלל שחשב שהוא גיבור של אגדה וכשהתחיל לעוף הוא נתקל בתקרה של המציאות.
מיכל יקרה,
שבתי צבי היה צאצא אנוסים; על כן עולמו היה לכתחילה מורכב ומגוון מעולמות דתיים שונים, מעגלים חברתיים שונים, כמו שפינוזה שכבר הזכרתי (אלא שזה גדל במוריאה שביוון, בסלוניקי ובאיזמיר וזה באמסטרדם). המגוון הזה הרב-תרבותיות הזאת, שנכפתה עליו, דווקא שירתה אותו בכך שהצליח לחמוק כנראה מכבלי מסורות ונומוסים חברתיים, והצליחה להביא אותו להתבוננות מיסטית פנימית-ייחודית על מקומו בעולם (מדבריי את ודאי מבינה שאיני נוטה אחר חוקר הקבלה גרשם שלום וממשיכיו, שטענו כי שבתי צבי היה סכיזופרן ו/או מאני-דיפרסבי, אלא יותר לשיטתו של הסופר פנחס שדה ושל חוקר הקבלה והשבתאות, מורי וחברי, ד"ר אבי אלקיים, הרואים בשבתי צבי מיסטיקון ייחודי בעל נפש סוערת).
בהיותי בעצמי דמות סִפִּית שלא ממש מוצאת את מקומהּ בין המגזרים החברתיים השונים (ואיכשהו יש לו חברים טובים בכולם, במגזרים היהודיים השונים ובמגזרים הערביים, גם כן) ובין הדתות הממוסדות לעייפה ובהיותי בעל קורות חיים מפותלים משהו, אני כנראה נוטה לחבב דמויות סִפִּיוֹת, גם אם הן הופכות מטבע הדברים לדמויות שנויות במחלוקת (אני מניח שיש לא מעט אנשים דתיים וחילוניים שעמדותיי ומקומי בחיים לא ממש נוחות להם, ואני זוכה מדי פעם לכל מיני תגובות).
זה נכון שאם אצטרך לבחור בין שבתי צבי או שפינוזה, כנראה שארכב עם שפינוזה.
אך יש גם את סימון וייל. ואני אוהב מאוד את האחים מארקס. אם היינו חיים בתקופת הרנסאנס הייתי הולך להיות שוליה בסדנתם. (-:
מרית,
זה הגיוני יותר שהיתה אגדה על כך ששבתי צבי נולד ללא עורלה, זהו סימן היכר עממי של המשיח. אבל אחד הדברים החשובים להדגיש במקרה של שבתי צבי כי הוא מעולם לא ניסה להוכיח את משיחיותו באותות ובמופתים ואפילו נרתע מכך. מה שכן, הוא, תלמידיו ונביאו נתן אברהם בן אלישע מעזה, בנו מערכת מסועפת המתבססת על גימטראות, דרשות ולכאורה, כתבים קדמוניים, שבישרו את בוא שבתי כמשיח. כלומר, מדובר על אנשים שביקשו לבטא את רחשי ליבם בטקסט יותר מאשר להביא הוכחות אונטולוגיות-חיצוניות להיותו של שבתי צבי משיח.
פרנציסקוס מאסיזי– זה מעניין, הוא בהחלט מגדולי המיצגנים שהעמידה אירופה. גם כאן, כמו אצל שבתי צבי (ראי תגובתי למיכל) יש הרואים בתופעת הסטיגמטה, תופעה של היסטריה-אקסטטית; גם כאן אני חושב צריך להתבונן ברצינות על רצונם-התאוותם של נזירים להיעשות ישו על הצלב.
למשל, ר' יוסף קארו, אחד מאושיות ההלכה היהודית בכל הדורות, כתב ביומנו המיסטי שהלוואי שהיה זוכה לקדש את השם ולעלות על המוקד כפי שזכה המשיח
שלמה מולכו במאה השש-עשרה
הוא אמנם לא הלך והעלה עצמו על מוקד וגם לא ייסד תנועה משיחית. אבל הנהיה המשיחית-נבואית שלו מיוצגת היטב בדמות "המגיד" הדובר אליו לאורך יומנו המיסטי האמור.
מעניין שכאן, כאשר מדובר באוטוריטה יהודית-רבנית-הלכית רבת-תוקף, איש מבין החוקרים ו/או הרבנים לא ניסה להדביק למרן "הבית יוסף" (כינוי של קארו) איזו מחלת נפש או בעיית-אישיות קשה.
תולדות השיגעון בעידן התבונה.
סחתן על הקישור לגרושו מארקס. פוסט מרתק על תקופות מרתקות (כולל הסיפור המופלא על מלך ירושלים במסכת הברזל מאותה תקופה של מליסנדה שהוסרט זה לא מכבר). ההשוואה לשיר השירים אכן מתבקשת והפרשנות שנתתה למעשה השיר שהושר ע"י שבתאי מאוד נראית לי. זה מדהים לחלוטין בעיני שיש תיעודים כתובים להתרחשויות ההן. פשוט נפלא.
סיפורו של שבתאי אכן מדהים, ולדעתי אין ממש בעיה עם הגרסאות השונות לכאורה של פרשניו. היה כנראה גם מיסטיקן, גם סכיזופרן, גם מאניה (ומניאק) דפריסיבי ומה לא. נתקלתי פעם בספר עם טכסט מרשים מבחינת סגנונו הספרותי שמצליח לבטא היטב לדעתי את כל קומפלקס האישיות המורכבת נבואית משיחית הזו. אני מצרף לינק לאלי אשד שמביא ציטט נרחב מהפרק הראשון של "משיח של גילוי אריות" מאת דוקטור אלי שי:
https://no666.wordpress.com/2009/06/24/%D7%94%D7%95%D7%9C%D7%93%D7%AA%D7%95-%D7%A9%D7%9C-%D7%9E%D7%A9%D7%99%D7%97-%D7%A9%D7%A7%D7%A8/
וחג שמח ((:
עריות – כמובן.
אורי יקר,
אני מכיר את ספרו של שי אם כי לא קראתי את כולו. אני מתעניין פחות בהיבטים המיניים-חברתיים-פוליטיים בתופעה השבתאית ויותר בהבנת עולמם הפנימי של ראשי השבתאים, כפי שניתן להבינו מתוך כתביהם. האדם אמנם חי במסגרות של זמן ומקום התוחמות גם את חייו הפנימיים, מעניינים אותי גילויים רוחם של בני-אדם, פחות הפרוורסיות שלהם וגורמיהן. כפי שודאי הרגשת, מתוך אותם עקרונות ממש פעלתי כאשר כתבתי כיצד אני רואה את זמרת "מיליזלדה" בבית הכנסת הפורטוגזי באיזמיר בשנת 1665.
נשמה – שכחת טת המאמר החשוב והיפה של פרופ' ורסס
יש ללחוץ כדי לגשת אל Article_88.4%281%29.pdf
כולל תרגומו/עיבודו (לעברית) של אורי ניסן גנסין לשיר על מליסלדה, ותרגומו/עיבודו (לגרמנית) של מרטין בובר – שהייתי סורק לנו אותט אם לא הייתי טס לפריז לשבת שם בסוכה ולברך על הלולב
ועוד כל טוב – ביאליק ואמיר גלבע ואברהם היכיני ושלום אש ויעקב וסרמן… אם אינך מכיר – מאמר מאמר. מומלץ ביותר
עמרם יקר,
לא יודע אם אני נשמה, אבל עד ליל החותם בהושענא רבא אני בהחלט משתדל לשים לב אל הנשמה… (-:
תודה על הלינק למאמרו החשוב של ורסס, אני חושב כי חברי הטוב ד"ר אבי אלקיים פעם הזכיר אותו באיזו שיחה בינינו, אבל לא קראתיו עד הנה. בכל אופן, ניסיתי להציע ברשימה למעלה סוג של פרשנות פנמנולוגית ורוחנית למעשיהו של שבתי צבי, ולאו דווקא לסקור את גלגוליו של שיר הזמר.
על אף שלא חשבתי על מילת-א"ל-דא, אבל אני בספק אם זה מה שהתכוון אליו שבתי צבי.
על היכיני, ראה תכתובת שהיתה לי עם אור על הרשימה "השער האפל, הגדול" היה לו יומן חלומות, ובאחד מהם רודף אחריו גמל.
נשמה, נשמות – מכירים את הקטע שאיזה נושא נידח ושולי עולה ואז פתאום מיליון דברים קשורים אליו צצים מכל עבר? אני קורא לזה במונח המתימטי-אך-פיוטי מתחום תיאורית הכאוס STRANGE ATTRACTOR ("מושך משונה"?)…. אז הנה
אני עובר על חומר בעניין ההשפעה של מוסיקה סופית טורקית לחזנות יהודית (ולפהך… הזכרנו פה פעם את "מפטירים"), קורא מאמר של האתנוגרף היהודי החשוב אברהם דנון ומפה לשם נופל על…
MELISELDA
The Sabbatean Metamorphosis of a Medieval Romance
שנמצא כאן
יש ללחוץ כדי לגשת אל Meliselda_-_The_Sabbatean_Metamorphosis_of_a_Medieval_Romance.pdf
מאמר שאולי אפילו יעניין את שועי!
אז (אל) תגידו לי שהכל מקרי ושסתם אנחנו מנענעים את הלולב עכשו….
תבורך, יא עמרם, מעמרם עד עמרם לא היה כעמרם!
[אגב, המאמר של ורסס בהחלט עניין אותי; פשוט עד לאחרונה, אם בכלל גיליתי עניין בשבתאות היה זה בהיבטים התיאוסופיים, קוסמולוגיים, אפיסטמולוגיים, וההרמנוטיים– והרבה פחות נניח, במעשיו הזרים של שבתי או בהיבטים התיאולוגיים-מיליניאריים-אסכטולוגיים- פסיכולוגיים-חברתיים. כזה אני, גם נושאי המחקר שלי הם כאלו שנזקקים להיבטים ספרותיים ווהיסטוריים רק על מנת להסביר יותר טוב את ההיבטים המטפיסיים והאפיסטמולוגיים].
לעתים מזומנות אני מברך על ארבעת המינים: ישו, אלישע בן אבויה, שפינוזה, ושבתי. בלעדיהם היה הרבה יותר משעמם ובורגני.
הייתי מכניס גם את אבו אלברכאת אל-בע'דאדי וגם את אבו-סעד אבן כמונה', אבל אותם לדאבוני, הציבור מעט פחות מכיר.
עם סימון וייל, כבר הצלחתי לספור שבעה אושפיזין.
[ושכחתי את דנילו קיש ואת ז'ן אמרי שלא היו יהודים לפי ההלכה (כלומר מצד אימם) ובכל זאת קצת קשה לי בלעדיהם בסוכה. שמא נוריד את השניים הראשונים ונתחיל למנות מאבו-אלברכאת?]
(-:
ואני תמיד חשבתי שארבעת המינים הם: הטרו, הומו, בי, ו-א….
עמרם,
שכחת את האלמנט החמישי, אליו רמזה יונה וולך בשיר קדמשנתי, שהולחן והושר נאה על ידי וירצברג-גלבץ… לא שאי פעם הבנתי עד הסוף במה מדובר (שזה לא סתם). לא סתם נזכרתי בוולך. שיר התפלין שלה תמיד מזכיר לי סוג של מיצג שבתאי.
חוקר מיגדר סיפר לי פעם שביפן ישנם כ-17 מגדרים מוכרים (קצת יותר מארבעה, אבל לא בדקתי האם זה נכון או לאו). עִם זה שרמזה אליו וולך אפשר אפוא לסגור על ח"י מגדרים.
[בפסח הבא: מצות שמורות ח"י מגדרים, ועל כך נאמר לשנה הבאה בירושלים הגדורה, בעצם היא כבר גדורה כעת מכל עבריה, אבל באופן בלתי משעשע בעליל]
ועל זה נאמר: וייבן עוזיהו מיגדרים בירושלים… ויחזקם
עמרם,
ויבן עוזיהו מגדרים בירושלים ויחזקאל (לא ויחזקם)… שהרי יחזקאל ראה דמות ארבע חיות במרכבה (יחזקאל א') כנגד ארבעה מינים שבהם דיברנו, וכנגד ארבעה נהרות היוצאים מעדן להשקות את הגן; אבל יחזקאל ראה את מה שראה בתוך הגולה על הנהר כבר כלומר הוא הגיע בשעה היעודה אל הנהר ושאל מתי החיזיון האור-קולי מתחיל. "כבר" ענו לו "כבר" . יש אומרים שהוא עומד לו שם עד היום כלוא במחשבותיו. יש אומרים שהוא מכר אחר-כך את רקיע הקרח הנורא לאסקימואים, ירד תל-אביבהּ, ופתח לו דוכן חמוצים/ בלוינסקי או ביד חרוצים. יש אומרים שעוד לפני מונטיפיורי הוא ירד למרכבה ודיו לסוסים אמר. יש אומרים שהוא מוכר כיום חמוצים לשבת לסוחרי נשק אמידים האמונים על סחר-מכר בטנקי-מרכבה 1,2,3. דג מלוח, כלומר הוא מוכר גם חמוצים וגם דג מלוח.
(פעם שבתי צבי הוביל בעגלת תינוק דג גדול לבוש בבגדי-תינוק, אבל זה כבר עניין לרשימה אחרת).
מרשים, מסקרן ומעורר.
הי נדב, ברוך הבא.
בניגוד לתדמית הרבנית הרואה בפרשה השבתאית רק הבל ושקר (על אף שרוב העולם הרבני קיבל את משיחויותו של צבי עד המרתו), אני מוצא כי התנועה השבתאית השפיעה עמוקות על העולם היהודי, והדהודי הדהודיה עוד מלווים אותנו גם היום. המשורר היידי הניו-יורקי יעקב גלאטשטיין (נפטר 1971) שואל באחד מספריו: וכי משיחי אמת אינם בעלי-שקר? וכי על חלומות ראוי שיסקלונו? ובכן, הפער בין המיתי- החלומי-הסוריאליסטי ובין המציאותי-היסטורי-קונקרטי משחק לדעתי, בחיי כולנו, תפקיד חשוב. הפרשה השבתאית היא ביטוי מסוים של הלך-רוח שביקש לבטל את הפער הזה, לעשותו בלתי קיים.
במידה בלתי מבוטלת אמנות, יצירה, מיצג מבקשות גם הן בדרכן לצמצם את הפער הזה.
היי שועי,
בנוגע לפער שבין המיתי- החלומי-הסוריאליסטי ובין המציאותי-היסטורי-קונקרטי, הגענו לשלב שבו אני יכול לגלות לך שנכדי מתן נולד לפני ארבע שנים כשהוא נימול למשעי. התלבטתי אז קשות עם להציע להוריו לקרוא לו שבתאי (-:
דודו,
בסודי סודות אלחש לך כי אני מוצא דמיון בלתי מבוטל בין דמותו של שבתי צבי ובין
דמותו של מחדש אחר, ר' נחמן מברסלב; העובדה לפיה עשרות אלפי בני אדם עוזבים בראש השנה את משפחותיהם (היהדות עד כמה שאני זוכר היא דת משפחתית) ונוהרים אל ציונו בעיר אומן. עוד יותר, העובדה המפליאה לפיה לפני עד לפני כמאה שנים היתה חסידות ברסלב מיעוט-נרדף בקרב החסידויות, עד כדי כך שבשעה שהלל צייטלין כתב את ספרו על רב נחמן, אנשים לא ידעו ולא הכירו את שמו של ר' נחמן. הדיבור הישיר אל האל, ההתבודדות, הצדיק שיש לדבוק בו גם מעבר לחייו עד ביאת המשיח (שעל פי הברסלבים יהיה עיבורם של משה, רשב"י, ורב נחמן עצמו) כל החלומות הללו קשורים בכמה וכמה מיני עבותות לפרשה השבתאית, לפחות בעיניי. ובניגוד למשכילים שניסו לחתוך בין יהדות של שכל ובין יהדות של רגש. אני חושש כי הם התעלמו לחלוטין מן היסוד החלומי המסוך כנהר ערפל מעל דברי ימיה של היהדות הרבנית.
ובאשר לנכדך, אני שמח עבורו ועוד יותר עבור אביו, מנסיוני, להוביל בן לברית מילה, כמוהו כעקידה בזעיר אנפין; לא זכורה לי שמחת-מצווה ולא חוויה של כריתת ברית, אלא בעיקר סוג של מצוקה-פנימית, שבתוכה הסתייעתי בביאורו של רש"י לברכות פרק ט' על הברייתא: חייב אדם לברך על הרעה כשם שהוא מברך כל הטובה.