לא יאומן כמה תעלולים עולל; ובכל זאת הרבו לחלוק לו כבוד. לכל פעולותיו ידע לתת פירוש מתקבל על הדעת ובמיוחד דרש את תיבת "גמל" שנגזרה משורש עברי גמ"ל, שמשמעו, מלבד שם פרטי, גם: "הוא גומל טובה".
[תומאס קונן, ציפיות שווא של היהודים כפי שהתגלו בדמותו של שבתי צבי, תרגמו מהולנדית: אשר ארתור לאגאביר ואפרים שמואלי, מבוא והערות יוסף קפלן, הוצאת מרכז דינור: ירושלים תשנ"ח, עמ' 57]
1
ר' אברהם היכיני היה נביא שבתאי, קודם לכן היה תלמיד חכמים מן היראים. מורו ורבו, ר' יוסף מטראני, היה רבהּ הראשי של קושטא (קונסטנטינופול/איסטנבול); אחר כך החל היכיני לדרוש ברבים ואף חיבר פירוש גדול על התוספתא, החיבור התנאי הגדול, המשלים את המשנה, אך זה אבד. ביאורו היה כנראה, הבאור הראשון המלא לתוספתא שנתחבר אי-פעם, היכיני כנראה התעורר להכינו לנוכח פרשנות המשנה העירה בשלהי המאה השש עשרה וראשית המאה השבע עשרה [למשל: ביאור יום טוב ליפמן הלר (פראג) וביאור שלמה עדני (חברון)]. יתר על כן, עסק היכיני גם בשירה ובקבלה, ובמיוחד: קבלה לוריאנית, על-פי דרושי ר' חיים ויטאל שהחלו להגיע אל המרכזים היהודים הגדולים בקושטא ובסלוניקי. בין חיבוריו שנשתמרו בכתבי יד: ספר רזי לי וספר ווי העמודים. הראשון, חיבור קבלי גדול בקבלה לוריאנית על-פי דרושי ר' חיים ויטאל; השני, ספר בקבלה שבתאית, שהפך לטקסט שבתאי יסודי של התנועה השבתאית בתורכיה ובסלוניקי. כמו כן נדפס בחייו ספר הוד מלכות שהוא ספר של פיוטים ותפילות פרי עטו של היכיני.
גרשם שלום הביא בין דפי ספרו תיאור של חלום אותו כלל ר' אברהם היכיני ביומן-חלומות, שנמצא בכתב יד יחידי לפני מלחמת העולם השניה, וקטעים ממנו פורסמו אז על ידי חוקר צרפתי בשם דאנון. שלום כותב כי תיאורו מתבסס על הפרגמנטים אותם הדפיס דאנון בשעתו. ברם, לדאבונו לא עלה בידו למצוא אחרי המלחמה את עקבות כתב-יד חשוב זה, ועל כן לא קרא אותו במקורו, אלא הסתפק בסיכום מה שהדפיס דאנון, ושוב אינו יודע האם כתב היד ממנו העלה דאנון את הדברים עודנו קיים.
הנה תיאורו של שלום את יומן חלומותיו של היכיני:
פעם אחת (=בשנת 1652,כשלוש עשרה שנים לפני שהצטרף לתנועה השבתאית המתעוררת, ש.ר), ראה גמל רודף אחריו מחדר לחדר, ואף כי סגר הדלת במנעול מעוקם הרבה שלא ייפתח, הגמל דחף ושבר את המנעול וכן רדף אחריו מחדר לחדר פנימה עד שמצא עצמו בחדר על הים ושוב לא ירא מן הגמל, ושם יצאה נערה יפה מאוד וחיבקה ונשקה אותו מאד והשביעתהו שלא ישכחנה לפי שהוא עתיד להינשא למלכתא אחת שהירח מכסה אותה, ואת הירח מכסה השמש באופן שהמלכתא שתינשא לו תצא משניהם. ונשבע לה על דבר זה "וכמדומה לי שנזקקתי גם כן להּ" ותיכף יצאה נערה אחרת, ואחרי כן יצאו השמש והירח ומתוכם המלכה ההיא המיועדת לו, כשהיא מזהירה כשמש—"ומרוב הפחד קמתי ואיקץ"… והוא תמה על חלומו המופלא בעיניו "ולא כחדתי שום דבר חי התורה". ובחלום אחר, אף הוא בעל תוכן אירוטי חזק, ראה את המשנה כשהיא מדברת אליו – ממש כדברי המגיד המדבר לר' יוסף קארו – בדמות זקן הבא ליסרו, וכשהתוודה על עוונותיו לפני הזקן, שהוא המשנה והתורה, והנה נהפך לנערה יפה "והקימותיה על זרועי… בחיבוק אחר חיבוק, נישוק אחר נישוק, ואקום באימה גדולה בסימור שערות בחלחלה וזיע ואבכה לרוב על המראה הגדולה הזאת, אלהים הבין דרכה והוא ידע פתרונה
[גרשם שלום, שבתי צבי והתנועה השבתאית בימי חייו, הוצאת עם עובד: תל אביב תשי"ז, כרך ראשון עמ' 135-134]
שלום עמד נכונה על אפיים האירוטי-סקסואלי של חלומותיו של אברהם היכיני; משום שאין ספק כי בכתבו "וכמדומה לי שנזקקתי גם כן לה" הנו אמירה בדבר משגל שקיים יכיני עם אותה נערה יפה בחלומו. ואילו גם בחלום השני, דומה כאילו, הקימה באימה גדולה בסימור שערות בחלחלה וזיע, מרמז כי היכיני קם מחלומו לאחר ששפך זרע בשנתו, וקם מבוהל הואיל ואליבא דהספרות הזהרית הוצאת זרע לשווא, לרבות: קרי לילה, היא עבירה חמורה, שאין לה כפרה (אמנם בתיקוני זהר נרמז, והתקבל אחר כך, כי תלמוד תורה היא כפרתהּ).
אפשר לפרש כמובן כי היכיני המבועת ממה שתפס כעבירות מיניות, חייב היה לתרץ לעצמו את חלומותיו האירוטיים-סקסואליים כאילו רמזו על עניינים אלהיים או משיחיים התגלותיים. ואף על פי דומני כי שלום בחר להתעלם לחלוטין מכמה אלמנטיים סוריאליסטיים מסקרנים למדיי המופיעים בחלומו של היכיני.
קודם כל, הגמל הרודף. ניתן לראות בו בין דמותו של הליבידו הסוער של היכיני ממנו הוא מנסה להתחמק (פאלוס וצמד אשכים עשויים להזכיר גמל מתרוצץ), שמא יגיע לידי שפיכת זרעו; להבדיל, אפשר כי הגמל הרודף מבטא כאן את הפוביה של היהודי הנרדף על שום יהדותו. רמז לכך ניתן למצוא בכך שהגמל מניח לאברהם היכיני כאשר זה מגיע לחדר שעל המים. במקורות חז"ל מובא כי אין השם (שם האל) נמסר אלא על המים, כלומר: אין מגלים את משמעות השם המפורש ואת הסודות התלויים בו, אלא בקרבה למקורות מים. כך, בספרו של הפוסק התורכי-יהודי בן המאה התשע-עשרה, ר' חיים פלאג'י, כף החיים, מובא כי נהגו יהודי תורכיה לבנות בתי כנסת בקרבת נהרות או מקורות מים, לקיים את דברי חז"ל. הגמל אפוא הוא מה שמאיים על עצם יהדותו של היכיני ממנו הוא מסוגל להימלט רק בהגיעו אל "המקום הקדוש", החדר שעל המים, בו—באם נתחשב בדברי החלום השני המובא—הוא מזדווג עם בנות דמותן של המשנה (התורה שבעל פה) ושל התורה שבכתב, המופיעות לפניו בדמות צמד נערות טובות מראה.
אפשר כי בעיני היכיני מסמל הגמל את פחדיו מפני התאסלמוּת (המרת-דת); הבטחתהּ של הנערה ליכיני כי תחילה יינשא למלכה שהירח מכסה אותהּ, אפשר כי מדברת בנישואיו לתורה שבאותה עת, תחת שלטון הסהר של האסלאם, היא אמנם מכוסה בכסות הירח; אבל לעתיד לבוא כתולדת השמש והירח הוא עומד להינשא למלכה המזהירה כשמש עצמהּ. בקבלה התיאוסופית הקדומה מסומלת ספירת המלכות, השכינה, תורה שבעל פה– בלבנה, ואילו ספירת תפארת, תורה שבכתב, באור החמה; נישואיו של היכיני עם אותה מלכה מסמלים איפוא את התעלותהּ של נפשו מתוך הזווג הקדוש, יחוד קודשא בריך הוא (=תפארת) ושכניתיה (=שכינה, מלכות), עדי קבלת שפע ישירה מן ספירת התפארת. הדברים מעניינים מאוד הואיל ואלהי אמונתו של שבתי צבי היתה ספירת תפארת (אפשר מתוך בחינת הדעת-הפנימית שבהּ). אך יותר מכך, מעבר לרגשות האשם והאימה שנפלה על המקובל שכנראה שפך זרעו אגב שינה; נוצר פה סוג של חזון קבלי, שניתן לפרשו כך, שהמקובל סומך ובוטח כי הקבלה ותפישותיה בהן לבדן עליו לשים את מבטחו משום שהם יגוננו עליו מפני השפעת החברה העות'מאנית-האסלאמית השלטת, ותורתהּ היא שתמלט נפשו מן ההרגשה שהינו בן דת מיעוט, נתון למשיסה.
יותר מכך, היכיני רואה בחלום את עצמו, כפי שהעיר שלום בצדק, כבן דמותו ומעלתו של ר' יוסף קארו (1575-1488, ספרד, תורכיה וצפת), פוסק ההלכה הגדול, שהותיר אחריו יומן גילויים מיסטיים בשם מגיד מישרים. ובו, באחד חלקיו, מזהיר "המגיד" (הקול הפנימי הדובר) את קארו לבל יוסיף להתרועע עם סוּפִים-מוסלמיים בני זמנו. בספרו של המקובל, ישעיה הלוי הורוויץ (פראג ואח"כ ירושלים וטבריה), שני לוחות הברית, בחלק הדן בחג שבועות, מובאת עדות היאך בערב שבועות, בשעה שהיה ר' יוסף קארו משנן את אחד מסדרי המשנה, דיברה מגרונו רוח המשנה, בקול נשי, שהבטיח את גאולתם הקרובה של ישראל ואת שיבתם הקרובה לציון. חלומותיו של היכיני אפוא עקביים מבחינת המיזוג החל בהם בין המעשים הסקסואליים בחלומותיו ובין המובן היהודי-קבלי-גאולי שהוא מעניק למעשיו.
נקל הוא להבין היאך ככלות כמה שנים הפך היכיני לאחד מקרוביו של שבתי צבי, אשר נהג לקשור בין מעשים מוזרים, בכללם פעילויות מיניות חריגות בקנה מידה הלכתי, ואילו חוג מעריציו נהג להסביר את מעשיו, כאילו מדובר בתיקונים של האלהות, המכינים וסוללים את הדרך לגאולת ישראל. כך למשל כתב נתן העזתי בדרוש התנינים, מן החיבורים הראשונים בקבלה שבתאית, אשר קדמו להמרתו של שבתי צבי לאסלאם: "שורש מלך המשיח [בן דוד] הוא בעטרת יסוד דאבא ומשיח בן אפרים בעטרת יסוד אמא. לכן נקרא אפרים שהוא במקום שפרה ורבה" (דרוש התנינים , נדפס: בעקבות משיח: אוסף מקורות מראשית התפתחות האמונה השבתאית מלוקט מתוך כתביו של ר' אברהם בנימין נתן בן אלישע חיים אשכנזי המכונה נתן העזתי, יוצאים לאור מתוך כתבי-היד על ידי גרשם שלום, הוצאת תרשיש: ירושלים תש"ד, עמ' כ']. עטרת יסוד פרצוף אבא ופרצוף אמא דבריאה מסמלות את שני המשיחים (בן אפרים, המכין והתומך, ובן דוד, הגואל הממשי). ספירת יסוד עצמה מתוארת בקבלה הרבה בסמל אבר המין הזכרי השופע בנוקבא (בנקבה), היא המלכות. מי יודע, אפשר כי אברהם היכיני, תלמידו-חברו של שבתי צבי, ראה בחלומו זה מבשר לכך שהוא עצמו בחינת משיח בן אפרים, הסולל את הדרך למלכותו של המבשר האמיתי ואת מעשיו המיניים המשונים של שבתי צבי בעירות, ראה רק כבבואה של מה שהוא עצמו הרשה לעצמו בחלום.
עוד אנקדוטה מעניינת, שבתי צבי ככל הידוע (תומאס קונן, עמ' 60, ראו פתיחת הרשימה לעיל) מינה את אברהם היכיני, ברשימת המלכים שיימלכו על העולם כולו לצידו, ל-"מלך שלמה". מעבר לכך ששלמה היה בן דוד, ומעבר לכך ששלמה נודע בחכמתו; היו לשלמה המקראי כנודע אֶלֶף נשים.
2
ומה על הגמל? לבי אומר לי כי בשעה שנזקק אברהם היכיני לנערות ההן בלשכת-החלומות על הים, לעס הגמל בחדר האחר, לתיאבון את ביאורו השלם על התוספתא אף את יומן החלומות שלו עד כי לא הותיר מהם שריד ופליט (אפשר כי היכיני בירך הגומל על כתביו הנותרים, עליהם חס הגמל הרעב בטובו). וכך המבקש לעיין בהם, באותם כתבים אבודים, ככלות הדורות, שוב אינו כדאי, ולולא רישומם הרגעי בספרו של שלום, היו נותרים שכוחים, וגם כעת, מה נותר מהם זולת שמם?
מוטב אפוא כי אסיים כעת את הרשימה ואמהר לפרסם אותה, שמא יקדימני גמל בין החדרים.
בתמונה למעלה: גמל חונה על יד הים, צלם בלתי ידוע, ללא תאריך.
© 2010 שועי רז
היי שועי,
אהבתי מאוד את האופן בו אתה מצד אחד מרשה לעצמך "להתאהב" בהיכיני ומצד שני שומר ממנו על ריחוק אירוני ומחוייך. השיא של המאמר בעיני הוא תיאורו של הגמל כפאלוס וצמד אשכים שעשויים להזכיר גמל מתרוצץ (אני רואה אותך יושב ומחייך את חיוך צ'שייר שלך כשאתה כותב את זה). והאמת היא שבפעם הראשונה שקראתי את הרשומה לא כל כך הבנתי למה אתה מתכוון ב"פאולוס וצמד אשכים" כי לא זכרתי שפאולוס דיבר אל אשכים אלא אל קורינתיים.
מעניינת המשיכה של שבתאי וממשיכי דרכו להלך כך על קו הסטיה המינית.
אני זוכר שקראתי באיזה מקום (לפני הרבה זמן) מכתב שכתב חייל יהודי בצבא נפוליון שביקש להצטרף עם בני משפחתו משפחתו לכת של יעקב פרנק. במכתב הוא מתאר איך יעקב פרנק שכב (נזקק) איתו ועם כל בני משפחתו, כולל אשתו וילדיו עד האחרון שבהם. מזל שלא הביא איתו את סבתו, קרוב לודאי שלא הייתה עומדת במבחן הקבלה של פרנק.
"איש אחד רודף אותו גמל" שיעשע אותי מאוד, וגמל בעיני הוא סמל חזק שאני צריך עוד לחשוב הרבה כדי לרדת ולהעלות את שלל המשמעויות האצורות בו.
אוי שועי שועי,
אני משועשעת כדבעי!!!
נ פ ל א.
איך לא חשבתי על זה עד היום?
תודה ליכיני ולך,
הגמל כהתגשמות פיסית של הליבידו זה פשוט נהדר,
והעובדה שכאשר מתמסרים לו (בחלום כמובן…
רחמנא ליצלן שבמציאות, רק בחלום)
הוא מיד לועס את כל דברי החוכמה ומחסלם.
תודה!
איזה חלום מלבב ומוחשי!
בין כל החלוקות והמיונים של העולם הוא מתחלק גם לדברים שגורמים לי להרגיש בודדה, לעומת דברים שגורמים לי להרגיש אחות לבני האדם. והחלום הזה ללא ספק שייך לערימה השנייה. (מה עוד שבתור ילידת באר שבע גדלתי בין גמלים, שלא לדבר על בוראני-קראנר, הגמל מ"והיום איננו כלה" שהוא עד היום בשבילי הדמות הראשית בספר).
הי דודו,
הנה אותה אגרת אבודה של פאולוס שהזכרת, או למצער סוג של קריאה פרוידיאנית-לקאניאנית מודרנית שלה: http://www.resling.co.il/book.asp?book_id=357
[תודה על ההברקה. כלומר, תמיד תהיתי ביני ובין עצמי, למי בדיוק נשא פאולוס את דרשתו בהּ הבחין בין 'ישראל שבבשר' ובין 'ישראל שברוח' בראשונה]
באשר לפרנק, אני מקווה שגם אליו עוד נגיע. טיפוס מורכב: משורר, עריץ, שתלטן, אלים, משיח בעיניי עצמו; אשר בז לעולם התורה והמצוות בכל לבו וראה בהם את התגלמות המוות עלי אדמות. מעבר לאורגיות שהיו נהוגות בחצרו שבאופנבך (או אופיבך), ומעבר להתנצרות ההמונית (כלפי חוץ) שלו ושל חסידיו, יש לו כמה וכמה אמירות ומעשים בל ייאמנו, כאילו הקדים יוצרים דאדאיסטים ו/או סוריאליסטים. הוא גם ראה בביתו אווה את המשיחה האמיתית לעתיד לבוא. תמיד אני מהרהר, איך עשוי היה ארטונן ארטו לחגוג על דמותו. אולי גם סטנלי קובריק. אגב, אחד מתלמידיו-חסידיו של פרנק, אחד משה דוברושקה, הועלה אל הגיליוטינה יחד עם דנטון במצוות היעקובינים, בסיפור ריגול, תככים ואינטריגות, מאחר שהיה קשור הן אל המהפכנים והן אל חוגי האריסטוקרטיה של ערב המהפכה הצרפתית, ונחשד, יחד עם כמה נשים שהפעיל, בהקמת רשת ריגול אוסטרית.
היי שועי, יצא לי ללמוד על פאולוס בקבוצה קטנה ביחד עם דניאל בויארין, אתה רק יכול לדמיין לעצמך עד לאן זה הגיע (-:
מיכל יקרה,
סימלו של "יריד המזרח" בתל אביב (שנות עשרים והשלושים) היה גמל מעופף
היה שם גם מירוץ סוסים על חוף הים, וגם הקונצרט הראשון של הפילהרמונית עם ארתורו טוסקניני, מאוד תרבותי..
לפי הסמליות שהצעתי, זה היה כנראה נסיון לעשות לכל העמים מסביב זין בעין.
מה שלא השתנה הרבה מאז.
(-:
מרית קרובתי,
כל חיינו, תבנית נוף מולדתנו, הקניון הגדול בו אנו צורכים ובוכים, מורכבת מגימלים, כמו למשל: ג' יפית; או ג'ימיילים (אנ'לא מבין את ההתעקשות האוטומטית של כל מיני בתי קזינו מדומינים לשלוח אליי לספאם כל הזמן הודעות זכיה. אם הייתי אוסף את כל הסכומים המדומיינים האלו היה לי מגדל דולרים עד סנטרי ויכולתי סוף-סוף לרכוש אורחת גמלים, מה שהיה מסייע סוף סוף להשתלבותי האזורית). עוד בצבא עמדתי על שבחי הגימל. על כן בכל פעם שאני מתבונן למרקע(טלויזיה/מחשב/מרקעי פרסומת חולפים על הכביש), אני מרגיש קצת כאילו רודף אותי גמל. קופות גמל. מרכזי גמילה. מפלגת גימל (הג' יפית של בני ברק). מצב הגימלאים. גמול השתלמות. פעולות תגמול.
פעם כשעוד היה דרום הגולן עוד בלתי שרוף על ידי צה"ל, הייתי בורח מכל זה לטבע, לשבת מול גמלא. איי, המצפה בדרך, שמשקיף אל הכנרת, על יד הדולמנים וסלעי הבזלת.
צריך לייסד שרשרת הרים חדשה, אלפים ישראליים, שייקראו: הגִימָאלָיָה.
הגיע הזמן גם שמישהו יגלה דבשת חדשה.
דודו,
קראתי כמה מספריו וומאמריו האנגליים של בויארין, אבל איני מכיר את האיש.
לדאבון לב האוניברסיטה הדתית-לאומית ההיא, ובפרט מחלקתהּ לתלמוד, דאגה שגם בויארין וגם אדמיאל קוסמן לא ימשיכו לשאת בתפקידם שם.
כמה אינטלקטואלים דתיים יוצאי דופן נוספים שעברו באותה אוניברסיטה, כגון חוקר הספרות, התלמוד והקבלה (גם לוינס), מרק אלן ועקנין, או חוקרי רמב"ם ורלב"ג בעלי שם בין-לאומי, כמו: ג'וזף סטרן, ובצלאל מנקין, גם הם איכשהו מצאו עצמם בחו"ל לאחר אי-אילו התנכלויות. וכן: אבשלום אליצור ורלי אזולאי (שלבסוף קודמה, אבל כמעט שהביאו לפיטוריה), מידיו של פרופ' זוכמיר הנודע (כדאי לחפש אותו בגוגל).
וכך, לא הכרתי את בויארין.
יעסיקו שם עוד עשרים קוקניקים מאותו קו יצור דוגמטי ואף לא בויארין אחד.
שועי, תיזהר כשאתה מתחיל ככה עם מצב הגימלאים (אגב, ישנו גם גימלי הגמד משר הטבעות) אתה עוד תסתבך עם אבא של מרית (-:
דודו,
כן, אבל הבה נניח לזה (כל הפנים והשמות כולם).
ונתמקד במשחקי מלים מהשורה, כגון: גמל גימל גמלאי בגן.
אני לא יודע עד כמה הנימה הארוטית-סקסואלית היא המצאה של השבתאות, בייחוד שקדמו להם ביאור החלומות הידוע במסכת ברכות, שבו מסובר למה יצפה האיש שחלם על ששכב עם אמו, אחותו, אשת איש(בנפרד, כמובן, אבל מי שזכה לשלושתן בחלום אחד, מה יהיה עליו?!). וזאת בלי להזכיר את האמירה שהמשילה את התורה לנרתיקה הצר של האילה, לרמוז שכול ביאה וביאה עליה כראשונה תחשב(מצד שני, במקום אחר, נאמר שהאייל לא סבל את המצב הזה, כי האיילות מסרבות לו, ולכן הוא הולך לרעות בשדות ייחמורים, וזרעו הוא הסיבה לנקודות הלבנות שמעטרות אותן…). וזאת מבלי להזכיר את הקטע שבו צויונו מידות איברי מינם(כחמת ______ קבין), של כמה וכמה רבנים בתלמוד, העובדה שחלק מהם היו נושאים אישה זמנית בכול מקום אליו היו מגיעים… בקיצור, המיניות כבר שם צריך רק להקצין\לממש אותה, באיזשהו מובן, השבתאות יותר קרובה לתלמוד(שהוא אולי גם משטר המוות), מאשר כול הסגפנות שאין לה סוף שמתרחשת כיום בציבור הדתי-חרדי(שמירת נגיעה, שאיפה הפרדה בין בנים לבנות בכל מקום, וכו').
היי שועי,
אם אתה זוכר ישנו אברהם אחר (שלונסקי) שעורך מסע הפוך למסעו של היכיני (שגמל מופשט רודף אחריו חדר אחרי חדר עד שכשהוא מגיע לחדר הפונה אל הים הגמל במקום לבצע בו את זממו הוא עובר מהפך והופך לנערה. הייתי אומר שישנם גם יסודות הומו ארוטיים בחלום של היכיני) ושלונסקי כאשר הוא שב מן הגולה נע מן הדימוי אל הקונקרטי.
ומעניין שגם הוא משתמש בגמל כדי לערוך את המסע חזרה אל ההר האמיתי מהגמל של הדימוי. כדאי לציין שגם היחס של החלוצים אל האדמה וחמוקיה היה ארוטי מאוד והם כבשו את האדמה, ואחרי שכבשו אותה הלבישו אותה שלמת בטון ומלט וחנטו אותה בשירים. וכך שר שלונסקי על הגמל הישראלי הגלבוע:
לא אורחת גמלים ירדה לכרוע,
לא דבשת היא אל מול כוכב.
זה הרים, הרים שבגלבוע,
הררים צופים אלי מרחב.
הם זוכרים את לובן אוהלינו,
שפשטו בעמק כיונים.
הם זוכרים את מזבחות לילינו,
שעלו באש הניגונים.
שירו לי, כי טוב לי, טוב לשמוע
שוב כאז מול סהר זה ותכול.
שירו עד ימוש גם הגלבוע
ויצא עמנו במחול.
כי שרוי, מותר הוא לי הזמר,
כי ציות זרעתי בדמעה.
כלרועים בחג של גז הצמר
לנו התגמול והתרומה.
שוב כאז לבן הולך הסהר
ומושך בקרן היובל.
שוב כאז הלב פותח שער,
ונדמה לעד לא ינעל.
איך היום קסומים ולא מיין
שבנו הנה במשעול הלז
לחדש לכתנו אל העין,
לפעם שירינו מיני אז.
שירו לי, כי טוב לי, טוב לשמוע…
כתב אותו יפה מאוד אברהם שלונסקי הלחין אותו יפה מאוד מרק לברי
תמהּ,
הנימה האירוטית-סקסואלית אמנם אינה "המצאה שבתאית" (ראה כתביהם של בויארין וקוסמן על שיח המיניות בתלמוד הבבלי; ראה כתביהם של אליוט ראובן וולפסון, דניאל אברמס ואברהם אלקיים על אודות מין ומיניות בקבלה ובשבתאות). עם זאת, אני חש כי אולי החמצת נקודה חשובה. השיח המיני התלמודי ברובו וכל אותם מקורות שהזכרת דומים הם לשיח מילואימניקים. קרי, תקע חבורת גברים הטרוסקסואלים יחד לתקופה ארוכה וראה מה קורה, ואיך שפתם הולכת ונמלאת זכרונות מיניים, או דיבור די בוטה לגבי נשים. נכון שהשיח התלמודי הושפע יש לשער מן הנורמות המיניות הפרסיות-ססאניות (התרבות בקירבה פעלו ישיבות בבל) ובכל זאת, נראה לי שהדיבור על אודות נשים או על אודות השוואת גודלם של איברים, אופייני הוא לדיבור שבחברותא של גברים, שנשותיהם רחוקות מהם, ועל כן בשפה הם שמים את יהבם.
באשר לאברהם היכיני, מדובר במקובל עות'מאני (כאן, בטרם השלב השבתאי) הרושם את עולם חוויותיו-חלומותיו האידיוסינקרטי. וכך, לטעמי, יש בחלומו משום רישום אמנותי ממש (הבאתי את הקטע כולו משום חינו הספרותי בעיניי, לאו דווקא משום הקשרו השבתאי או הדתי או היהודי); ואילו חלק מן השיח המיני התלמוד והמדרשיי נדמה לי, כדברי הווי של חבורת גברים, שמתראה עם הנשים, עם בכלל, בשבתות או אחת לכמה חודשים, בסוף הסדר בישיבה.
קשה מאוד להכניס בשורות קצרות את התרשמותי מן הסימבוליקה המינית העירה מאוד בספרות הקבלה; אבל שוב, שם מדובר על פי רוב,בדיונם שפנימם רומז לתהליכים בעולם האלהוּת. היכיני, מדבר פה, בחלום קונקרטי, בהבעה ישירה וכנה. ושוב, אני חוזר, חיבתי לקטע שמביא שלום לכאורה משום היכיני (אין כל אינדיקציה מעבר לדברי שלום אליבא דדאנון כי כתב היד הקונקרטי של יומן החלומות הזה היה קיים אי פעם) הנה ליכיני כמחבר ספרותי סף-סוריאליסטי (אני יודע שאני נוקט אנכרוניזם מובהק) הרבה יותר מאשר כמחבר קבלי, הפועל מתוך קונטקסט של תורות אלהוּת.
דודו,
איש אחד רדף אותו גמל, היא הסצנה החסרה במסעו של שליח המלך והמלכה בעוץ לי גוץ לי (עתה אצא רכוב על סוס/לרשום שמות של כל אוכלוס/על הכביר שבסוסים/ואתערב באוכלוסין);
עכשיו תאר לך, את כל הקטע הזה, כאשר אחרי הרץ וסוסו רודף גמל.
חוץ מזה, שירו של שלונסקי, וגם שירו של אלתרמן: 'נומה עמק, ארץ תפארת, אנו לך משמרת' (באה מנוחה ליגע…) זכורים לי כשירי ערש, שהיתה שרה לי סבתא שנפטרה מזמן, שהיתה בשנים הרלוונטיות (שנות השלושים) נערה צעירה בארץ. כך שזה מסוג הדברים שמותירים אותי קצת בלי מה להגיד.
"השיח המיני התלמודי ברובו וכל אותם מקורות שהזכרת דומים הם לשיח מילואימניקים. קרי, תקע חבורת גברים הטרוסקסואלים יחד לתקופה ארוכה וראה מה קורה, ואיך שפתם הולכת ונמלאת זכרונות מיניים, או דיבור די בוטה לגבי נשים", קודם כול אהבתי את ההשוואה לשיחות מילואים, ואפשר גם להוסיף את הסחבת המילולית והקטנוניות הבלתי נסבלת של ישיבות בבסיס(עם הרופא, הרב וכול שאר הניצבים), העניין הוא שבישיבות הסדר לא מתייחסים לאותם קטעים כפורקן בשיח של חבורת גברים הומוסוציאלים, להפך, הם מעניקים שיעורים שכול מטרתם למצוא את האמת העמוקה שמסתתרת תחת אמירות שפר("חמת מלאה צואה ופיה מלא דם", בציטוט חופשי), ובכלל, כמה מהם שוברים את ראשם בשביל להבין אמירה סתומה כזו או אחרת, כאילו הייתה משולה לפריצת דרך בפיתוח תרופה כנגד סרטן. הבעייתיות היא שמעטים הם הרבנים שתופסים את התלמוד בפרופרציות שלו, כיצירה משפטית על ידי אנשים נטולי מחויבות למציאות קונקרטית, חסרי סמכות מדינית, שגם לא נראה שעסקו בתחביבים אחרים מלבד לימוד התורה. רבים הם הגורסים שמדובר בספר בעל תוקף אלוהי שאנשיו מדובבים את השכינה, מעלים על שפתם את הדברים שנאמרו למשה בהר סיני(כנראה, גם גודל האיברים עלה שם)…
תמהּ,
אני מתייחס לסוגיות הבבלי כתמליל שיעורים שנערכו בישיבות האמוראים המאוחרים
או הסבוראים אחר-כך; על כן, בסוגיה ערוכה היטב, אצפה למצוא את השתלשלות ההלכה לדעות שונות עד לתקופתו של מעביר השיעור בישיבה; התלמוד ביסודו הינו תורה שבעל פה, כלומר: טקסט אוראלי, שנמסר מפה לאוזן, והועלה לבסוף על כתבי יד, במיוחד בכדי שדיוניו יוכלו להגיע לתפוצות ישראל השונות (סוחרים יהודיים בין לאומיים העבירו טקסטים תלמודיים ופסקי הלכה, למשל את תשובות הגאונים בין הקהילות במזרח, בצפון אפריקה ובאירופה). השאלה היא איזו קדושה מצפים למצוא בטקסט. לגבי דידי, שיחת חברים בבית קפה, עשויה להיות בעיניי דבר יקר ללב (תלוי מה נאמר), לא פחות אולי יותר, מאשר דף תלמודי (תלוי בדף ובמה שנאמר בו). כנראה שאני בוחר לקדש דברים שבחברות מסוימות אינן נתפשות כדבר מובן מאליו.
רשימה יפה. גמל גמל ונתגמל!
סקס וחכמה, איילות, גמלים ותנינים, פעם ידעו לעשות חיים כמו שצריך, היום יש רק נערות ליווי שקוראות גם בקפה ורואות שם זבובים.
אגב, גמל זה מהאות ג', שזה ג' הראשונות, שזה אכן זיווג חכמה האב לבינה האם לתולדת הבן דעת.
ודרוש האיילה שהוזכר, אין עליו, כל מילה בסלע, כאיילת על אפיקי מים, כולל הפסקה המספרת על הנחש שנושך את רחמה ומסייע לה בלידתה, ללמדך שגם לרוע הגמלי-לבידו יש תפקיד חשוב.
זו כנראה התשובה לשאלה הנצחית: גמל גמלי, איפה היית ומה עשית?
הי אורי,
יש כמובן את תורת הגמוּל אך יש גם את תורם הלִּגּוּם
פעם הציע איזה חבר לשתיה, כי נעבור לעבוד בלגמנוּת (אחרי האקדמיה)
זו הצעה לא רעה, אבל טרם נמצא המעסיק
לא הזכרתי את מיתוס האיילה הזהרי אשר נחש נושך ברחמהּ
אלא את דרוש התנינים של נתן העזתי, מראשוני החיבורים בתיאוסופיה שבתאית
עם זאת, כמה מן הפרשנים השבתאיים זיהו את הנחש האמור עם שבתי צבי
היו כמה שבתאים שעברו עם שבתאי לאסלאם ונקראו "הדונמה" (=המהופכים)
היו כמה שבתאים שלאחר פטירת שבתי, עברו לעבוד בלגמנוּת (טוב, הם לא ממש היו יכולים לעבור לאסלאם עם מקצוע כזה), כמה מהם התמחו במשקאות אניס (ערק, אוזו, סמבוקה), שהרי "כל רז לא אניס ליה". וכך המירו את ציפיות הגאולה
בחזיונות של ערק.
(-:
תמיהה קטנה הזכיר את האיילה בתגובה. כמו כן שמתי לב כי בטכסט של היכני, זה לא סתם מים, אלא ים, אם-כל- המים, הרחם הגדולה הרופאת לכל. הזכיר לי דווקא, תוך כדי קריאה, את צירוף המילים "המלון הלבן" (ד.מ. תומס) שהופך ברומן המורכב הזה להיות מטפורה אולטימטיבית לרחם הגדולה הפנימית שנמצאת אצל כל אחד, מקור הנחמה לכל הסבל והתלאות.
ובברכת ממעינות הישועה ושבת שלום (חזרתי עכשיו מקפה על הים, היום יש גלי צונאמי 3 מטר, פשוט היפנוטי, אבא ואמא של כל המדיטציות).
((:
אורי,
איזו פרשנות יפה, שאמנם עוקבת אחר תפישת השכינה בספר הזהר ככללות הקוסמוס הפיסיקלי, בבחינת: 'זה הים גדול ורחב ידיים' (תהלים ק"ד).
[קצת על 'דרוש התנינים' וגם על דרקונים, לווייתנים, זן-בודהיזם, וחיי כתבתי ברשימה ותיקה העונה לשם "שער הדרקון"]
שועי יקר,
אחרי כל צילצלי הגמלת האלה רציתי לשים פה את השיר הנודע "גמל גמלי חבר אתה לי בזיפזיף" (את המבטא הנכון אי אפשר להעביר בכתב…), אבל אין ביוטיוב והרשימה הזאת גם גרמה לי לתהות בנוגע לפרשנות ולתפקידו של הזיפזיף…(-:
והסיפור הזכיר לי את אלף לילה ולילה, בלי שום קשר, למרות שלא זכורים לי משם גמלים, בניגוד לסטיריאוטיפ.
(-:
שבת שלום לכל אורחות הגמלים באשר הן.
שועי, חשבתי על הגמל הנודד בחולות (כלומר בחול) ועל החדר על הים והנערות (מה שהסברת כסמלים נשיים של התורה והמשנה), בבחינת קודש. אבל דווקא מצב הקודש כאן הוא שגורם להיכיני להוציא זרע לשווא.
אם הבנתי, החלום הקדים את התנועה השבתאית ב-13 שנה, אבל יש בו כבר את טשטוש הגבולות בין קודש לחול ובין מצווה ועבירה.
טלי יקרה,
פתאום נזכרתי ברשימה הגמלית הזאת: http://wp.me/pJa8q-hxC מה שאומר שכבר חודשיים גמלים נעים אצלי באורחות על סף התודעה.
אני גם לא זוכר גמלים באלף לילה ולילה (אבל כן באגדותיו של וילהלם האוף). לאחרונה, יצא לי להציץ בתרגום ריבלין (כן, אני יודע כי יש לך במשפחה זוכה בפרס טשרניחובסקי, ובכל זאת ריבלין הוא זכרון ילדוּת) על סיפור אלאדין, ושם גיליתי מחדש כי בניגוד לעיבודים המקובלים אלאדין הוא סיני, ואפשר כי יש איזה סוג גמל בערבות מנצ'וריה, אבל לא בסין.
"חפש את החכמה ולוּ בסין" אומר חדית' קדסי (תורה שבעל פה אסלאמית) נודע מאוד. כניסתם של אלף לילה ולילה, של כלילה ודימנה, ושל שאה' נאמה הפרסיים, הספוגים בתרבויות הודו וסין, מוכיחה כי באסלאם היו תקופות בהן חיפשו גם חיפשו.
שבת שלום (-:
הי אליס, מדרש פרשני יפה, תודה. אני באמת חושב כי יש בחלומו של היכיני משהו פרוטו-שבתאי, וכי יש בחלום הזה בכדי להאיר משהו על עולמו הפנימי של המקובל ותלמיד החכמים הלכאורה-נורמטיבי הזה, אשר הצטרף לשבתי צבי מייד עם הופעתו בפני רבני קושטא ואיזמיר, והפך לאיש החוג הפנימי, ורואי פניו.
לא במפנה אידיאולוגי מדובר כאן, אלא בכך שלפני היכיני הופיעה פתאום אופציה רוחנית אנרכיסטית, אשר הלמה כנראה כמה פנים באישיותו.
שועי יקר,
נכון! זו היתה רשימה מענגת במיוחד ואכן, כבר בה הגיחו גמלים…(-:
זה בסדר, אין למשפחה שלי מונופול על אלף לילה ולילה, מה גם שלאחרונה התברר באופן מעניין שריבלין עצמו זכה באותו פרס טשרניחובסקי על תרגומו שלו, לפני הרבה שנים, ושתי הזכיות האלה הן הזכיות היחידות של תרגומים מערבית, זה נתון קצת יפה אבל בעיקר עצוב.
ומה שהזכיר לי את אלף הלילות בסיפור שהבאת לא היה הגמלים כי אם האוירה…
היי שועי יקר,
הגמל הזה שלך, שרודף אחרי איש אחד, רודף גם אחרי. וכמו שכבר הבטחתי יצאתי לי אל המדבר חפרתי קצת מסביב לגמל, והעליתי מכל טוב מתוך החפירות (בעיקר חול, למרות שחפרתי בשבת).
אז קודם כל במסכת ברכות כתוב ש"הרואה גמל בחלום, מיתה נקנסה לו מן השמים והצילוהו ממנה". אבל זה רק לחימום. כי אחר כך בפרשת השבוע "חיי שרה" (זאת כבר פעם שניה שרשימה שלך מתקשרת לפרשת השבוע. עוד פעם אחת וזה יפסיק להיות מקרי) על משקל "והנה ימים באים" מופיע "וְהִנֵּה גְמַלִּים בָּאִים" המסתיים בצחוק גדול ("לצחק" זה כידוע לעשות אהבה), דהיינו כשיצחק יצא לשוח בשדה חקל תפוחין קדישין בתפילתו לְפַנוֹת וּלְבַעֵר את הקליפות הנמשלות ל"ערב", שאין שם ראות ברורה ויש חושך והוא יצא לפנות ולבער הקליפות והדינים המכסים על האמת, ובירר את החכמה דקדושה לחלקו ומפני כן "וַתִּשָּׂא רִבְקָה (שהיא סוד השכינה) אֶת עֵינֶיהָ (שעיניים רמז לחכמה) וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל".
נשיאת העיניים הוא תיקון למה שכתוב בסיפור על אדם וחווה "וַתֵּרֶא הָאִשָּׁה כִּי טוֹב הָעֵץ לְמַאֲכָל". הנפילה הזאת של רבקה נעשתה כנראה בחן כֹה רב עד שיצחק אהב מיד את רבקה ובעיקר את התנועה החיננית בה נפלה מן הגמל (היא כנראה ביצעה שם משהו מאוד ארוטי/אקרובטי. דמה בנפשך את יצחק יוצא לשוח בשדה לעת ערב ולפתע, תוך שהוא מבער את הקליפות והדינים, הוא מבחין באישה הצונחת מן הגמל כשבדרך לקרקע היא עושה צוקהארה, ערבית פליק פלק לאחור וסלטה לפנים ולבסוף היא ניצבת על שתי רגליה קוממיות, ואפילו מצליחה לשמור על פניה מכוסות כאות לצניעותה. אחח איזו אישה!), אך משום ששמו יצחק מאז הוא צוחק את אהבתו אליה ככתוב: וַיַּשְׁקֵף אֲבִימֶלֶךְ מֶלֶךְ פְּלִשְׁתִּים בְּעַד הַחַלּוֹן וַיַּרְא וְהִנֵּה יִצְחָק מְצַחֵק אֵת רִבְקָה אִשְׁתּו. (בראשית כו ח) והנה יש לנו את כל השלושה יורדים כרוכים במדרש אחד- הגמל, האישה והצחוק המיני.
וביניהם נושבת רוח טובה המקבלת את כוחה מן הצחוק הגדול והטוב שאני צוחק כבר כמה ימים טובים מ"איש אחד שרדף אותו גמל".
שיהיה שבוע טוב ומבורך לכולנו.
טלי,
אני מניח כי הפרשה השבתאית בחיי היהודים של המאה ה-17 תפקדה כמעין "סיפור אלף לילה ולילה". לא רק אצל היהודים, בשנת 1666 זכתה הפרשה השבתאית לכותרות ראשיות בעיתוני אירופה (כבר אז היו עיתונים). כלומר, היה עניין רב גם בעולם הנוצרי, בפרשת המשיח היהודי, וקורות חצרו.
דודו,
תודה על המדרש היפה. כתוספת אציין כי למיטב זכרוני, במדרש בראשית רבה הובא כי הנחש הקדמוני, עת היו לו רגליים (לפי המקורות: לפני שנענש על חלקו בהשאתם של חוה ואדם לאכול מעץ הדעת), צורתו היתה צורת גמל. כאמור, גם אצל פילון האלכסנדרוני וגם אצל אבות הכנסיה משתמע כי חטאם של אדם וחוה היה גילוי המיניות, שהסיתה אותם מן הסגידה לאל, ומן העבודה הרוחנית לבדהּ. גם כאן משתמע ההבדל בין היהדות התנאית והתלמודית ובין עמדתהּ של הכנסיה. התפישה התנאית והתלמודית ראתה על פי רוב במיניות חלק ממכלול החיים, ועל כן חלק מקדושתם; הכנסיה, אם בעקבות הגנוסיס ואם בעקבות ההפרדה בין גברים ובין נשים החלה במקצת הסרכים של אנשי כת המגילות, נטתה לראות במיניות חטא קדמון. אגב, ביהדות ימי הביניים ואילך ניכרת כבר השפעה נוצרית עירה למדיי. למשל ההבחנה בין "מיניות שבקדושה" ובין מיניות שאינה "בקדושה" בחיבור המוסר- הקבלי "אגרת הקודש". במיוחד התגברו מגמות אלו על ידי פילוסופים, תלמידי-תלמידי הרמב"ם, שראו בדבריו על כך "שחוש המישוש חרפה הוא לנו" (המקור אריסטוטלי) דרך לילך בהּ, וכן בחסידוּת, שבהּ ההקפדה על טבילה לטהרה אחר קיום יחסי מין, וכל מעשה מיני– הפכה למגמה עליונה.