1
בשלהי הפרק השבעה עשר 'מי הסתיו' מן החיבור הדאואיסטי הסיני ג'ואנג דזה (נתחבר כנראה בין המאות החמישית עד השלישית לפני הספירה) מובא סיפור מעשה נודע ומעורר מחשבה:
*
ג'ואנג דזה והְוֵי שְה טיילו על הגשר על הנהר האו.
אמר ג'ואנג דזה: הלבנוניות שוחות אהב ואנה כרצונן, זו שמחה של דגים
אמר הוי שה: אתה לא דג, מנין אתה יודע שהדגים שמחים?
אמר ג'ואנג דזה: אתה לא אני, מנין אתה יודע שאני לא יודע שהדגים שמחים?
אמר הוי שה: אני לא אתה, ואני בטח לא יודע אם אתה יודע; אבל אתה בטח לא דג, ולכן ברור לגמרי שאתה לא יודע אם הדגים שמחים.
אמר ג'ואנג דזה: הבה נחזור אל ההתחלה. כשאמרת 'מנין אתה יודע שהדגים שמחים?' שאלת אותי כי כבר ידעת שאני יודע את זה. ידעתי את זה מעל לנהר האו.
[גו'אנג דזה: הספר האמיתי של פריחת הדרום, תרגם מסינית, העירו והוסיף מבוא ונספחים דן דאור, חרגול הוצאה לאור והוצאת עם עובד: תל אביב 2010, עמ' 158-157]
*
מעבר לויכוח האפיסטמולוגי בין החברים על גבולות הידיעה, אשר לכאורה ממקמת את סיפור המעשה, בקוטב הפילוסופי, אני דווקא מבכר לקוראו כמוסב על השירה ומגבלותיה. שהריי דבריו הראשונים של ג'ואנג דזה הנם כעין פרוטוטיפ של שירת ההייקו היפנית (איני יודע האם בסינית נשמרת החלוקה ל-17 הברות), כלומר חיווי של העין המתבוננת, הלב הרואה והנפש המתעקשת לחוות:
*
הלבנוניות שוחות
אנה ואנה כרצונן,
זו שמחה של דגים
*
הוי שה מבקש להקשות על ג'ואנג דזה. לבחון מה פשר החיווי המשונה הזה שהשמיע והאם יש לדברים תוקף במציאות. הוי שה לא בוחר לתקוף את השיר הקצר (התפעמות הנפש) של ג'ואנג דזה מן הכיוון הלוגי, אלא דווקא מן המימד ההכרתי. כיצד יכול ג'ואנג דזה כפילוסוף להשמיע דברים בלתי אחראיים שכאלה המייחסים לדגים שמחה כאילו שהיה אי פעם דג, או שחווה שמחה של דגים.
כאו, בוחר ג'ואנג דזה לתקוף בחזרה את הוי שה, ולתהות בכל רם מדוע הוא מטיל ספק כה חד בחווייתו הפנימית, הוא בעצם מנערו באמרו- ראה, מעולם לא חיית את חיי הכרתי; בהכרתך שלך אמנם אין מקום לשמחה של דגים, ואילו הכרתי שלי, כך רואה וחווה את פני הדברים.
הוי שה, כך נדמה, מקבל את הבחנתו של ג'ואנג דזה, לזכותו שלו כסובייקט לחוות את העולם באופן שונה מן האופן שבו חווה אותו רעהו. אבל מייד הוא הולך ומשמיע ביקורת נוספת—והיא על התיימרותו של ג'ואנג דזה להקיף מתוך עולמו האנושי (הסובייקטיבי) את עולמם של הדגים, רוצה לומר: כשם שטענת אך עתה כי ג'ואנג דזה אינו הוי שה, כך גם ג'ואנג דזה אינו דג, ואין לו חלק ממשי בעולמם של הדגים.
ג'ואנג דזה משיב את חברו לראשית חילופי הדברים ביניהם. לדידו, בעצם השאלה הראשונה שהקשה הוי שה על חיוויו אודות שמחת הדגים, 'מנין אתה יודע שהדגים שמחים?' היתה כבר הכרה בכך שברגע מסויים כאשר פסעו על הגשר אשר על הנהר האו חוה וידע ג'ואנג דזה בהביטו אל הלבנוניות המתרוצצות בזרם אנה ואנה את שמחתן באופן בלתי אמצעי, כפי שהובעו בדבריו.
כמובן עשוי סיפור זה להשיאנו אל בני האדם, לשאול מנין לנו להכיר בשמחתו של הזולת או בסבלו או בחוויותיו הפנימיות. אבל יש להניח, כי אין טעם מהותי להתווכח עם אדם החווה שמחה או עצב ומביע אותם בדברים. השאלה האם הוא באמת מאושר או סובל, האם הוא באמת חווה או רק משים עצמו לחוות, הינה רק הטלת ספק, ענן אי-וודאות על ידיעתו של הזולת את מערכי נפשו; והרי בה-במידה, יכול הספק הזה לנקר בנו, קרי: מדוע אנו מטילים ספק בחווייתו של הזולת? אולי הדבר מבטא לדידנוּ ערעור על דוֹגמוֹת שהטלנו על העולם (על עצמנו ועל הזולת) ואין להן באמת קיום או מקום.
אבל בראש ובראשונה, דבריו של ג'ואנג דזה הדהדו לי את דברי המשורר והפילוסוף היהודי אנדלוסי, משה אבן עזרא (1055- 1045), שבספרו שיוחד לשירה, כתאב אלמחאצ'רה' ואלמד'אכרה' (=ספר העיון והדיון, תורגם על ידי א"ש הלקין: ספר העיונים והדיונים) הביא פראזה ערבית לפיה: 'מיטב השיר כזבו'. אבן עזרא אמנם מדבר שם על שלל הדימויים, המטפורות, ההשאלות, והתמונות הנוצרות אגב יצירת שירה, שאינם עולים בקנה אחד עם תמונת עולמהּ של הלוגיקה, ואינם ניתנים להוכחה במציאות. אם נחזור לג'ואנג דזה הצועד עם חברו על הגשר מעל הנהר האו ולדיאלוג המתרקם ביניהם אחר-כך, יתגלה כי תמונת עולמו של ג'ואנג דזה אינה שונה בתכלית מזו של המשורר האנדלוסי. העיין רואה, הנפש חווה, והמשורר מתאר בעד השפה את חוויתו למישרין, על אף שניתן להטיל בה ספק או לטעון כי היא מעולם לא התרחשה אלא בתוככי עולמו הפנימי, ובכל זאת—הטענה לפיה מעולם לא היה לחוויה קיוּם הינה הגזמה. השירה אפוא מאפשרת לדגים (ככל שהאדם עשוי להבינם) יותר מלשחות, לאכול ולהתרבות; היא מאפשרת להם גם לשמוח (אפשר כי הם תמיד שרויים בשמחה מצד עצמם; אפשר גם כי הם לעולם לא נתונים באמת בשמחה; אפשר כי אינם יודעים מהי שמחה; אפשריות כל האפשרויות שבתווך). ניתן כמובן להעתיק את המשפט האחרון מעולמם של הדגים לעולמם של בני האדם.
*
2
בפתיחת הפרק השישה-עשר מספרוֹ Tractatus Theologico-Politicus [= מאמר תיאולוגי מדיני] הציג ברוך שׂפינוזה (1677-1632) את משנתו באשר לזכות הטבעית ותחולתהּ, ועשה שם שימוש במשל מדכדך למדיי על אודות הדגים ועולמם:
*
בשל המשפט הטבעי ותקנתו אין אני מתכוון אלא לכללי טבעו של כל פרט ופרט, שעל פיהם אנו תופסים כל אחד ואחד כדרך שנקבע בדרך הטבע שיהא מתקיים ופועל באופן מסוים. דרך משל, הדגים נקבעו על ידי הטבע, שיהיו שוחים, ושיהיו אוכלים הגדולים את הקטנים; לפיכך, הדגים שולטים במים, והגדולים אוכלים את הקטנים בזכות טבעית עליונה. כי דבר ודאי הוא, שהטבע הוא בפני עצמו יש לו זכות על כל דבר שביכלתו, כלומר זכות הטבע מגיעה עד מקום שיכולתו מגעת; שהרי יכולת הטבע היא גופה יכולת אלהים, שיש לו זכות עליונה לכל דבר.
[ברוך שׂפינוזה, מאמר תיאולוגי מדיני, תרגם מלטינית חיים וירשובסקי, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס: ירושלים תשכ"ב, פרק ששה עשר, עמ' 162]
*
דבריו אלו של שׂפינוזה הם בכלל דיון ארוך מאוד שאין זה המקום לפרשו; אולם את העמדה המוצגת במקור שהבאתי ניתן לסכם כך: בכל מין ומין ממיני הטבע נקבעו תכונות מסוימות ואין כל מין ומין פועל אלא בהתאם לתכונות הטבעיות הטבועות בו לכתחילה; הפעילות בהתאם לתכונות הטבעיות שהוגדרו בכל פרט ופרט מפרטי כל מין ומין הנם זכותו הטבעית; כך באופן מקביל, יגדיר שׂפינוזה כי האדם התבוני מוכרח לפעול בתבונה משום שזהו טבעו, ועל כן יפעל ליישום ולהפעלתם של עקרונות התבונה בחברה דמוקרטית (השלטון המדיני הטוב ביותר אליבא דשׂפינוזה, המבטיח את מקסימום חירויות הפרט, ובכללן: חופש הדעה וחופש הדיבור. שׂפינוזה פרסם את מאמר תיאולוגי מדיני בעילום שם והחיבור אמנם נרדף על ידי הכנסיה ובית המלוכה). בד בבד, עליו לקבל את העובדה כי בעצם החברה בה הוא פועל פעילים גם אנשים בלתי-תבוניים, ובכל זאת עליו לעשות את שביכולתו (תוך שמירה על החוק, כהסכם חברתי) בכדי לכונן ולהגביר את יסודות התבונה והחירות בחברה.
אם נשוב למשל הדגים, מעניין כי שׂפינוזה בוחר להגדיר את יכולותיהם הטבעיות של הדגים כשחייה בים ואכילת אלו את אלו (הגדולים את הקטנים). אין ספק כי שׂפינוזה לא חשב כי יש לדגים תבונה, ומדבריו ניכר כי במקביל לקודמו רנה דקארט גם לא החזיק בעמדה כי מדובר ביצורים המנהלים אילו חיים פנימיים מורכבים (דקארט ראה בבעל החיים, פרט לאדם, סוג של אוטומטים מתפשטים במרחב). ניכר כי קיבל לחלוטין את העמדה לפיה מותר האדם מבעלי החיים בתבונתו וגם במנעד רגשותיו. שמחה, אליבא דשׂפינוזה היא 'מעבר של אדם משלמוּת קטנה יותר לשלמות גדולה יותר' (אתיקה, תרגם מלטינית: ירמיהו יובל, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב 2003, חלק ג', הגדרות הריגשות ב', עמ' 257]. אם כן, באשר הדגים קבועים לשחות ולהיות הגדולים שבהם אוכלים את הקטנים שבהם, ואין חלים בהם, לדידו של שׂפינוזה, תהליכי התפתחות מנטליים או אינטלקטואליים, כמו באדם. אשר על כן, יש להניח, כי לא יכול היה לחוש בשמחת הדגים בעוברו על פני גשרי אמסטרדם, אף לא לייחס לדגים שמחה
זהו עולם רציונלי, מוסדר והיררכי – עולם בו האדם לבדו יכול לחשוב ו/או לשמוח, אבל גם עולם מדכדך לאין שיעור מעולמו של ג'ואנג דזה. עולמו של שׂפינוזה, שבו הדגים אינם יכולים לשמוח, אינם מסוגלים לחשוב, אינם מסוגלים לדמות איך זה להיות אדם, כשם שהאדם יכול לדמות בליבו להיות דג, מנסה לכפות על הטבע סדרים גדרים ותבניות, לכאורה מדעיות (מדובר כאן בתפישות מדעיות של עיבורי המאה השבע עשרה), אשר מי יודע אם ה- Deus sive Natura (=אלהים או הטבע) נענה להם כלל. מעניין לשאול מה היה קורה לו שׂפינוזה היה נתקל בתעלות אמסטרדם בדג זהב, וזה היה מציע לו שלש משאלות.
*
3
*
ואם בדגי זהב עסקינן, הנה שירו של דג זהב שמח מאת משורר ההאיקו היפני, סאישי ימגוצ'י (1993-1901):
*
דג זהב עומד
על ראשו, מציג את
צורתו המקסימה
[סאישי ימגוצ'י, שמש קפואה, תרגם מיפנית והוסיף מבוא ונספחים ישראל תמרי, הוצאת כרמל: ירושלים 2001, עמ' 283]
*
אמנם קשה להוכיח כי דג זהב העומד על ראשו עובר משלמות קטנה יותר לשלמות גדולה יותר, כהגדרתו של שׂפינוזה את השמחה. ברם, המראה הזה מעורר במשוֹרר שמחה והתפעלוּת, ועל כן חיוּך וחיוּת. ימגוצ'י ממשיך במידה רבה את את שיחו של ג'ואנג דזה, כשם שברוך שׂפינוזה ממשיך במידת-מה את שיחו הנוקדני של הוי שה. ואילו אני, אפוא, חותם את הדיון: זכותם של דגים לשמוח, כלומר תנו להם לעורר בנו שמחה, כאילו שהטבע נטע בהם את היכולות לשמוח ולשמח. זה מדכדך אפילו להרהר בכך שאולי נשללו מהם יכולות כאלה. ואילו אני ודאי מהרהר במעבר משלמוּת קטנה יותר לשלמוּת גדולה יותר, כלומר מבכר לשמוח; אני גם נכון לצאת, סתם כך, ולעמוד על ראשי לצד נהר, שמא אשמח כך דג חולף אחד.
*
*
בתמונה למעלה: Zhu Da,[Bada Shanren] (1616-1705), Rock and Two Fishes, Date Unknown
© 2011 שועי רז
איזה שטויות מדבר שפינוזה! לשחות ולאכול כל אחד יכול! ג'ואנג-דזה ידע שדגים יכולים לצחוק, כמונו. ההוכחה היא בשיר
צָחַק הַדָּג: חָה! חָה!
אֲנֵי מֵטִיל
שָׁנָה אַחַת
מִילְיוֹן בֵּיצִים
בְּלִי הֶגֶה קָט,
וְלוּ עִם כָּל בֵּיצָה
קוֹד-קוֹדַחְתִּי
וְצָוַחְתִּי
וְצָרַחְתִּי
וְטָפַחְתִּי,
אָח, זוֹ הָיְתָה צְוָחָה!…
פרטים מלאים: http://www.zemereshet.co.il/song.asp?id=1004
שועי יקר,
לא התאפקת, ועוד בטרם קראתי את הרשומה,
שיש לה שם כל כך יפה, מיד רצתי ליוטיוב,
כדי להביא לך ולאורחיך את הסרט הזה,
אחד מסירטי האנימציה המלבבים שנעשו אי פעם!!!
תיהנו.
שועי יקר,
הרהורים לשבת על זכות הדגים לשמוח:
בילדותי, שהתרחשה בשנות החמישים של המאה הקודמת, היה לי דוד בבני ברק שנקרא הדוד מנדל ושהייתי נוסע אליו בחופשים. אני זוכר שביום שישי בבוקר דודה אסתר הייתה ממלאה את האמבטיה במים ושופכת אליה חבורה של דגי קרפיון עליזים לשבת. הדגים שכשכו במים ובאמת שניראו שמחים…
ועוד הרהור יפה לשבת של ר' שלמה אבן גבירול:
"לא יחסר כבודך / בגלל עובדי-בלעדיך / כי כוונת כולם להגיע עדיך". שבת שלום
הלינק ההוא לא עובד,
ננסה את זה:
למיטב הכרתי, שפינוזה לא טען שהדגים לא יכולים לשמוח, רק ששמחתם שונה, בהתאם לזכותם הטבעית של דגים שמחים, ותבונתם שונה ( גם לדג בורי עם מוח של 5 גר' יש תבונה מסויימת בהתאם לגודל מוחו) בהתאם לזכותם הטבעית של דגים (בתור דייג מנוסה אני יכול להעיד שיש דגים חכמים יותר ויש טפשים יותר).
מכל מקום ,תרומתי הצנועה לדיון, ולכבוד שבת:
חריימה חריף
מצרכים:
הדג- לוקוס/נסיכה.
2 עגבניות
2 גזרים
2 גמבות אדומות
3 פלפלים חריפים אדומים
9 שיני שום (או כמה שבאלכם)
חצי חבילת כוסברה.
חבילה קטנה של רסק עגבניות
3/4 (שלושה רבעים) כוס שמן
פפריקה מתוקה
פפריקה חריפה
כמון
חוויג'
חצי כף אבקת מרק עוף
מלח
כוס מים
אופן הכנה :
1. משרים את הדג רבע שעה במלח ולימון.
2. חותכים את העגבניות לקוביות, גזר לרצועות,שום לרצועות/עיגולים, גמבות לרצועות ואת הפלפלים החריפים לעיגולים.
מטגנים את הכל בסיר עם שמן זית 5 דק' ואז מוסיפים את הרסק עגבניות ומטגנים עוד 5 דק' על אש גבוהה.
3. שמים בקערה בינונית את 3/4 כוס השמן שמים הרבה פפריקה מתוקה ופפריקה חריפה, קצת כמון, טיפה חוויג' (לא הרבה חוויג' כי זה נותן הרבה טעם) ,חצי כף אבקת מרק ומלח עד שהתערובת תהיה סמיכה.
4. חותכים את הדג לרצועות עבות (בגודל של מנת דג לאיש) טובלים טוב טוב כל חתיכה בתערובת ומסדרים בתוך הסיר.
5. שמים את המים, מחלישים את האש וממתינים 10 דק'.
6. מוסיפים את הכוסברה מכסים את הסיר ונותנים לזה להתבשל 20 דק'.
וכמובן סיפורי דייג:
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=186573&blogcode=3139616
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=186573&blogcode=3345552
רשימה מצויינת.
גם סרטון האנימציה מעורר השראה.
השיחה בין ג'ואנג דזה להְוֵי שְה מזכירה לי מאד שיחות עם ילדי בקטנותם. גם בסוג הפלפול המשפטי עד העצם, וגם בתוכן. שיחה אחת מופלאה התחילה משירו של לורקה רומנסה סהרורית "(יקרת לי ירוק יקרת…" בתרגום רפאל אליעז) שבה הוא מדבר בין השאר על"ירוק הרוח". בני הגדול שהיה אז קטן טען שאין דבר כזה רוח ירוקה. וזה הוביל לשיחה מרתקת על מה זה רוח ירוקה. וכעבור כמה זמן הוא צייר פרצוף של איש וסביבו את הדברים שעליהם הוא חושב. וביניהם היה מין שרוך-קו ירוק. ושאלתי מה זה? והוא אמר "הוא חושב: רוח ירוקה?"
ועכשיו אני חושבת: דגים צוחקים?
והסרט נפלא, מיכל. ושימי לב שגם בארכיטקטורה מהדהדות קפיצות הדג. כלומר: המבנה קופץ?
שועי יקר
אין לי מושג עם הדג שמח אך נראה שהדג השוחה חולל שמחה גדולה בנפשו של ג'ואנג דזה ובכך די לי לשמוח
מאמר נפלא
מה שיפה כאן,
זה שלו, לדג, ממש לא אכפת,
כל עוד הוא לא במחבת,
מה אנחנו חושבים עליו?
זה מעניין את קשקשיו…
אלה אנחנו, שזקוקים לזנב דג לשבת,
או לפחות לדיבור הזה עליו.
נהניתי מהדיבור.
ת ו ד ה, שועי.
תודה.
http://wp.me/pJvpw-hqC
הייתי חייב (-:
שועי,
ישנה מין תפיסה קצת מיושנת, ומאד פופולרית, שמבצבצת בטקסט שלך, בדבר הניגוד, לכאורה, או המתח הבלתי נפתר, בין גישה שכלתנית לעולם לבין גישה חווייתית. כשלעצמי אף פעם לא הבנתי למה צריך להכריע ביניהן, ומה כאן הניגוד, ובכלל, למה אנשים נורא טרודים "להוכיח" למי שנמצא בעבר השני, כביכול, שהוא "טועה".
במה דברים אמורים? בנוגע למשל היפה של ג'ואנג דזה, יש לו מקבילה מוכרת בתוך הפילוסופיה המערבית, ה"רציונלית" כביכול. לבעיה המסוימת שהוא מעלה קוראים: the problem of other minds. והבעיה היא כמובן: איך ניתן להקיש מהתנהגויות חיצוניות על קיום תודעה? הבעיה כללית לגמרי, ועולה ביחס לכל זולת, אנושי או לא. והתשובה (אם לקצר כרכים שלמים של פילוסופיה) – אי אפשר. ומצד שני – זה לא נורא חשוב. כי את רמת הוודאות שהשאלה מחפשת כאן, או רמת הוודאות שהוי שה מבקש – שום ידיעה אנושית אינה משיגה. אין ודאות, נקודה. נידונו לחיים בצל סיכוי הטעות.
ובכל זאת, יש ניחושים סבירים יותר וסבירים פחות. כשאני רואה אותך מנענע בידיך לעבר הלחם הריחני שאני מחזיק, ועושה סימנים לכיוון הפה שלך – יהיה זה אך ניחוש סביר שלא מדובר בסדרה אוטומטית של פעולות מוטוריות, אלא בהתנהגות שיש מאחוריה מצב מנטלי מסוים, ממש כמו אצלי. וכיוצא בזה סימני שמחה, של אדם או דג. אומנם, ככל שיורדים במדרג החיים (עד לצמחים ואמבות, נניח), הנחת התודעה הולכת ונעשית קשה יותר ויותר להצדקה. ועדיין, מדובר בהבדלים של דרגה, לא של אכות (בניגוד לאיוולת של דקארט).
לעניין הזה יש צד שני: גם ג'ואנג דזה לא יכול להוכיח שהחוויה שלו של שמחת הדגים היא ערובה לכך שהם באמת שמחים. הספקן יכול להצביע על האנתרופורמורפיזם צר האופקים של אדם אשר מתהלך בטבע ומשליך לכל עבר את ריגושיו (כמו בשירה הרומנטית, למשל, שבה כל אלמנט בטבע חווה ומחצין רגשות, הים הזועף, השמש הטובה, וכד').
ועל שפינוזה: גזירת זכויות (הרצוי) מתכונות טבעיות (המצוי) היא כמובן דוגמה לכשל הנטורליסטי. והרי האמרה "הגדולים אוכלים את הקטנים" באמת הפכה למימוש של הכשל הזה בתורות גזע למיניהן, דרוויניזם חברתי וכו'. יש בעיות רבות גם בזיהוי אמין של "תכונות טבעיות" (שלא באופן מעגלי – אותן תכונות שמצדיקות את סדר העולם המוכר לנו), ובאופן שבו אנו מתערבים בהן (אם נשליך דג קטן אחד לבריכה מלאה דגים גדולים – האם גם אז תעמוד זכותם הטבעית לטרוף אותו מעל הכל?). אבל זה באמת דיון אחר.
שועי יקר ודגים יקרים,
מרית יקירתי – בדיוק מה שחשבתי! 🙂 בחיי! רציתי לכתוב שהשיחה הזו נשמעת לי כמו שיחה של ילדים…
אני לגמרי מאמינה לו שהדגים שמחים. איך הוא יודע? הוא ראה, כמובן! וגם שמע.
והרשו לי להוסיף לקלחת את הדגים השמחים האלה, שקבלתי לא מזמן מחברתי איילת שבת שלום ומדוגג!
עמוס יקר,
"זה הים, גדול ורחב ידים, שם רמש ואין מספר חיות גדולות עם קטנות" (תהלים ק"ד), כדי לתת לים חיים, פונה המשורר לחיים שבים; יצוריו מעניקים לו את חיותו; מעודד בעיניי לחשוב כך על קיומינו על הכוכב הזה שאנו סובבים בו. כולנו באותו הים, כולנו יושבים במרחק מה מחוף.
נסיתי להאזין לשירה בזמרשת ולא כל כך הצלחתי; נזכרתי ב'באמא ודני יום אחד יצאו לדוג דגים' (זה לא זה/יש דג גדול מזה… הגרסא העברית נטולת ההפי-אנד לסיפור כיפה אדומה) וגם ב'אמא ודני' של 'גזוז' (..רצו אצו ארבעתם לכיוון הלוויתן/ הנביא והחייט/פוליטיקאי וילד קט").
ובהמשך לבעיית ה"השלכה", כלומר, החיפזון לייחס מצבים נפשיים לבעלי חיים על פי מה שמזכיר לנו את עצמנו: שים לב להערה של דודו פלמה – הקרפיונים באמבטיה שיכשכו ובאמת שנראו שמחים…
יש להניח שהם היו מפוחדים, ואולי מבועתים. כל בעל חיים שמוכנס לכלי קיבול כל כך צר, עם עוד הרבה מבני מינו, מרגיש את הסוף קרב. השכשוך הנמרץ שלהם היה סממן של מצוקה, לא שמחה, אף כי כך פורש בידי הילד דודו פלמה. והאם הילד פלמה יודע פחות לנפשם של הדגים מאשר ג'ואנג-דזה?
רק נקודה למחשבה.
מיכל יקרה,
לא יודע למה.. המחשב שלי מאוד איטי היום, ועל כן לא הצלחתי לצפות בסרט עד תומו. אנסה שוב מהצד השני של השבת.
דג בערבית הוא סמכּ קצת מזכיר את השורש העברי שׂמח
ואולי שירה של תרצה אתר: לו הייתי דג/ שמך ירקרק/ אז מאומה לא חסר לי!
צריך להיקרא: לו הייתי דג/ שֶׂמֶח ירקרק/ אז מאומה לא חסר לי!
דודו יקר,
הצמחונות שלי החלה אני חושב מקרפיון מכשך באמבטיה של סבתא של חבר מהגן (סוף שנות השבעים). היא הראתה לנו זמן קצר אחר כך את גופתו ואת הפטיש/המערוך/לום בו הלמה בו וציינה: 'איזה דג יפה", כבר איני זוכר בדיוק. בכל מקרה, חששתי שאני הבא בתור, ונמלטתי בריצה כל עוד רוחי בי.
מי שטוחן קרפיונים לשבת… אף פעם לא הבנתי– גם לטחון וגם להוסיף גזר כתום?
לאל פתרונים. כמה אלימות מודחקת יש בגפילטע פיש (ועוד לא דיברנו על הג'לטין של הרגל קרושה; זה מאכל ששומעים דרכו את דהרות הקוזקים).
ותודה על 'כתר מלכות' אולי לכן קישטו יהודים מזרח אירופאים את הקרפיון הטחון בנזר-גזר; שיהיה לו כתר מלכות לכבוד שבת.
אורי יקר,
אני לא אוכל דגים כמה עשרות שנים (להוציא תקופה קצרה מאוד, שהייתי מוכרח, רפואית),ודומני כי אשתי מעדיפה סושי על חריימה (לא טעמתי– לא מזה ולא מזה).
יש כמובן את חריימה דרבנו גרשם, מן מתכון סודי שהשתלט על אורחותיו של העם היהודי וגם לכך שכל אוכל בייגל עם לקס יכול להתחתן רק עם נסיכת נילוס אחת.
עד כמה שאני יודע, דווקא בעדה התימנית לא שמעו על חריימה זה, עד העליות ארצהּ, ועוד בשנות החמישים היו עולים שהיו נשואים ליותר מנסיכת נילוס אחת (והדברים הובאו לא אחת לפסיקה רבנית). מצד אחר יש איזה סוג של ארבה/חגב שמותר לאכילה על פי מקצת חכמי תימן (ספור אמיתי, יש ספר של החוקר, פרופ' זהר עמר על סוגיה זו של אכילת ארבה על פי ההלכה) ומטגנים אותו כצ'יפס. כך שאין אצלם חריימה דרבינו גרשם. אבל מצד שני הם יכולים להינות מ-Fish & Chips מקורי ומגוון. מה שבטוח, הם משאירים כמה תפוחי אדמה פנויים לעוד כמה נשימות, בטרם יקטפו אותם וישליכום לבעבע עם החמין/צ'ולנט/תבית.
"דג גדול אוכל דג קטן" שפינוזה כמובן הושפע ממשל הולנדי ידוע המופיע בציור המשלים ההולנדים של ברויכל. וגם סיפור הדג הדייג ושלושת המשאלות אמור להיות מהפולקלור ההולנדי, ראה את נפלאות תת הכרה ותת הזיכרון.
אזרח יקר,
לא לחינם העמדתי בראש הרשימה 'המדינה הגדולה והמדינה הקטנה' את ציור 'דג הזהב' לפול קלי; ישנה התכתבות עדינה בין הרשימות שם וכאן.
לא נכנסתי למעלה לדיון על האופן שבו בני אדם מבדילים בין תכונות של בני אדם,
ועד כמה שנאה ללאומים מסויימים מעוורת בני אדם לראות, כי ישנם ילדים, לא הרחק מכאן, שמעולם לא ביקרו בחוף הים, ומקצתם שכן– צריכים היו לשם להצטייד כך אישורים מאת רשויות הביטחון ופיקוח והדרכה צמודה של נציגי ארגונים שליוו אותם כל הדרך מן המחסומים (שמעתי שישנם מחסומים שהופרטו לאחרונה). מקורות המימון של אותם ארגונים הומניטריים ודאי כבר נבחנים על ידי סיעת ביבי- ליברמן-נאמן-בן ארי וחבריהם.
מרית קרובתי, כאשר הדולפינים אצל דגלאס אדאמס הותירו לבני האנוש את הפתק 'היו שלום ותודה על הדגים' הם לא התכוונו לדגים כמזון (יונקים גדולים אוכלים דגים קטנים) אלא לצחוקם החרישי של הדגים שליווה את הדולפינים מאז ומעולם ותרם מאוד להתפתחות רוחם ומחשבתם (-: [כלומר, אדאמס לא כתב את זה עד כמה שאני זוכר; אבל נסי רגע לחשוב על בני האדם ועל ציוץ הצפורים, המיית היונים וכיו"ב]. ויש לי קדחת רעיונות קלה בקשר לערב ב"עלמא" (יותר מדיי) זה ממש דומה כרגע לאישון עין שלא מצליח להתמקד (-:
תודה רביב, ודאי שאין כל דרך לדעת באמת האם הדג שמח; מצד אחר, קל לנו לחוש בשמחתו של כלבלב (או לדמות לנו שכך הוא בסבירות גבוהה). אפשר כי עניין ההבחנה בריגשותיו של כל זולת היא כשלעצמה עניין של רגישות (אם כי ניתן להטיל ספק גם בזה כמו בכל עניין אחר)
שועי,איש יקר, קראתי את הרשימה הישנה יותר פעם נוספת,וכמו שהתחברתי אליה אז, התחברתי לרשימה הנוכחית ,ובמיוחד למה שכתבת בתגובתך אליי.
יש זכות לדגים לשמוח.
באשר למחסומים שבקבלנות.
לצערי,"אזרוח" המחסומים הם חלק מהפרטת המלחמה.
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=907788
Noami Klein on the Privatization of War
http://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/silver.htm
Privatizing War
How affairs of state are outsourced to corporations beyond public control.
By Ken Silverstein
The Nation, July 28, 1997
ישראל, ארה"ב אותה המגמה.
ויש גם את זה, סירטו המופתי של פרנסיס פורד קופולה 'רמבל פיש' (דגי קרב. נקרא גם 'ראסטי ג'יימס'). סרט שחור לבן שרק הדגים מופיעים בו בצבע (ועוד תמונה אחת שבה ראסטי ג'יימס נשקף לעצמו בזגוגית חלון המכונית). גם בסרט, כמו אצל ג'ואנג דזה והְוֵי שְה הדגים הם רפלקציה ואולי גם אלגוריה לקיום האנושי:
נפלא, שועי
שני סוגים שונים כל כך של שמחה
האחד, להיות לגמרי ובשלמות בתוך ההוויה
והשני לשאוף תמיד קדימה אל שלמות נעלה יותר
ההבדל בין להיות ב
ובין ללכת אל.
לכאורה השמחה הראשונה שייכת לדגים, והשניה לבני אדם
אבל כמה מדרגות יצטרך האדם לעלות כדי להיות בסופן שמח כמו דג?
42 כמובן (-:
יואב יקר,
בצעירותי, סביב גיל 20, כתבתי פעם את השיר הקצר הבא:
בים המות אין דגים
ובעל החכה מחכֶּה
להחכים משם
וצר על כל דג זהב… יותר על הדג, פחות על הזהב.
עידן יקר,
למיטב שיפוטי אני אדם המערב במשבותיו ואף במעשיו אלמנטים רציונליסטיים וחוויתיים מעורים אלו באלו, ולמיטב ידיעתי איני נוקט דיכוטומיה בין התחומים; אני גם מכיר כי אצל רוב סובביי שוררים מינונים משתנים (גם אצל כך יחיד ויחיד בפני עצמו) בין האלמנטים התבוניים ובין האלמנטיים האמוציונליים. יותר מכך, לדעתי ישנה חוויה רצינליסטית, כדוגמת מה ששפינוזה כינה דרגת ההכרה השלישית (Scientia Intuitiva) באתיקה ב', משפט 40 עיון 2. הפותר בעיה מתמטית סבוכה או המשקיע עצמו בכינון שיטה פילוסופית האומרת לתפוש בחינות מסויימות בטבע (גם אם הדברים יעמדו לעולם בגבולות הסובייקט) עדיין יחווה למועד הפתרון ו/או ההתרה סוג של חווית הארה הנובעת מן הלימוד, העיון הארוך, המאמץ האינטלקטואלי שהשקיע. במידה דומה, ישנן בתרבויות המיסטיות השונות, גם היבטים רציונליסטיים לא מעוטים; למשל, אחד הצדדים המשותפיפ לתיאולוג מוסלמי סוּפי כאבו חאמד אלע'זאלי (1111-1058) ומקובל ר' משה קורדוברו (1570-1522) הוא ששניהם התנו את ההגעה למדרגת ההתגלוּת, בכך שהאדם ישלים את עיוניו המדעיים לסדרם, וכן שלא יקבל לכתחילה את כל המסורות שהוא שומע מחכמי הדורות הקודמים, אלא ילמד לעמתן באופן ביקורתי עם הלוגיקה ועם מדעים אחרים (כאן עוד מדובר בתמונת עולם הנובעת מן המדע האריסטוטלי); התבונה והחוייה לעולם מעורות זו בזו. ואיני חושב כי ניתן להפרידן באופן מוחלט.
עוד דבר, ההבחנה בדבר "הכשל המוסרי" אצל שׂפינוזה שהזכרת, היא בעייתית. שׂפינוזה אמנם קיבל את תפישתם של הקרטזיאנים באשר לבעלי החיים (אבל היה למשל, ביקורתי מאוד כלפי פתרון הבעיה הפסיכופיסית אצל דקארט, ועיין בהקדמתו לחלק החמישי באתיקה, ועד כמה הוא מתנצח שם עם תפישתו של דקארט אודות בלוטת האיצטרובל/שקד) אבל באשר לסגולת התבונה במין האנושי, ודאי סבר כי המשטר המתוקן הוא הסכם-חברתי-דמוקרטי הנשען על מקסימום חירויות לפרט ועל נאמנות לחוק (בהיותו מגלם את ההסכמה החברתית). שׂפינוזה היה אופטימיסט באשר הוא סבר כי הכוחות התבוניים-האקטיביים בדמוקרטיה מספיקים בכדי לקדם בחברה המדינית את האלמנטים התבוניים באמצעים פוליטיים וחינוכיים וללא כפיה כוחנית. במידה זאת, לא ברור לי מדוע מצא קרל פופר בספרו "החברה הפתוחה ואויביה" (ניו זילנד, 1943) לערבב בין האתיקה לשׂפינוזה, ובין הוגים כאפלטון, תומס הובס והגל.לטעמי, שׂפינוזה מגלם עולם תבוני שונה לחלוטין מן האחרים, המדגיש ומבליט את חירויות הפרט, ויוצא בקול לא רק כנגד הממסדים הדתיים של תקופתו אלא גם כנגד המונרכיות האירופאיות (זו סיבה נוספת לכך שהמאמר התיאולוגי מדיני פורסם בעילום שם ואילו האתיקה ראתה אור רק שנה לאחר פטירתו של שׂפינוזה).
בנוסף, ודאי שאי אפשר לדעת מה הדגים חשים (שמחה/סבל); אך ודאי, למיטב שיקולנו, אנו עשויים להימנע מלנקוט במעשים העשויים (למיטב שיפוטנו) לגרום לדגים סבל, וכמובן לעמוד על ראשינו אם זה ישמח דג.
בכלל, הדיון שלי בפסקה למעלה העוסקת ב"שמחת הדגים" בג'ואנג דזה, עסק יותר בהבחנה שבין פילוסופיה ובין שירה, ובאם בכלל שוררת הפרדה כזאת (בהכרה). באשר אני מרגיש עצמי כקרוב אצל שני התחומים, אני מתלבט בכך לא מעט.
שועי יקר
בקשר בין פלוסופיה לשירה נראה שהכרה, אפיסטמולוגיה, היא מתחום הפילוסופיה והחוויה מתחום השירה והסיפור הסיני מדגיש היטב את החיבור בינהן.
כידוע הפלוסופיה דוחה את השירה כיכולה לומר משהוא על העולם בצורה הגיונית ושיטתית אך לשירה דרכים משלה לומר דברים על העולם.
הנחל מתעורר
הנחל
נח על גבו
אוסף אל אפיקו
טיפות גשם
ראשונות
הי רני,
תודה על אזכורו של פטר ברחל האב. דומני כי על ציורו הנודע של הדגים הגדולים הבולעים את הקטנים מופיע פתגם לטיני שיסודו עוד בכתבי הסטואה המאוחרת.
דווקא הסטואה דגלו במירבם בתפישת "הפנוימה", רוח אחד לכל, כך שכל הנמצאים מקבלים את כשריהם השונים מעם רוח אחת עליונה המנהלת את הטבע, כל מין ומין מקבל ממנה על פי הכשרים שהוטבעו בו מראשיתו, על כן אפשר כי האדם והדג (לצורך העניין) שונים הם בתכונותיהם ובכשריהם, ועם זאת שניהם מקבלים מעם אותו מקור, מה שגוזר ביניהם לתפישה זאת, כעין שיוויון-קדמון.
עוד דבר, התימה של הדגים הגדולים האוכלים את הקטנים זכתה לפופולריות מחודשת בעקבותיו של תומס הובס ו-"לוויתן" שלו, ובמיוחד עיקרון "מלחמת הכל בכל" שתבע (על כן צריכים האדם לדידו ריבון).
חז"ל אף הם דרשו את הפסוק "ותעשה אדם כדגי הים, כרמש לא מושל בו" (חבקוק א,14) "מה דגים שבים, כל הגדול מחברו בולע את חברו, אף בני אדם, אלמלא מוראה של מלכות כל הגדול מחברו בולע את חברו" (בבלי עבודה זרה דף ד'). אני רוצה להאמין שהם אינם צודקים.
בכל אופן, על שורות מקורות יהודיים, לטיניים, נוצריים והודיים למשל הדגים של שׂפינוזה, עיין לאחרונה במאמר של זאב הרוי שראה אור בספר 'יהדות: סוגיות, קטעים, פנים, זהויות' (ירושלים 2007) בעריכת אפרים מאיר וחביבה פדיה, שראה אור לזכרה של פרופ' רבקה הורביץ ז"ל, עמ' 375-369.
הג'ואנג דזה לא הוזכר שם.
אזרח יקר,
כאשר סיפרה לי ידידה מחסומאית על הפרטת מחסומים/מעברים, הגבתי בצחוק מתגלגל. חשבתי שזה חוש-ההומור שלה שמדבר, ולא העליתי בדעתי מצב ממשי כזה. אחר כך תקפני דיכאון קל, כי נזכרתי, כי כאשר לפני שנים מספר הופרטו למשל, בתים בהם שוהים מטופלים הלוקים במחלות נפשיות, או חוסים הסובלים מסוגים שונים של פיגור שכלי. בכמה וכמה מקרים שהובאו לידיעתי על ידי ידידות, עובדות סוציאליות, הדברים באו על חשבון המטופלים, משום שהמנהלים החדשים ראו פעמים רבות את הרווחיות כערך עליון, העומד הרבה לפני רווחת המטופל. לא הופתעתי לשמוע מידידתי המחסומאית כי הדברים נראים הרבה יותר רע לאחר שהאתרים עברו לידי עובדי-חברות כח אדם, המקבלים שכר נמוך. לפני כמחצית השעה דיבר מפקד בצה"ל בערוץ 2 גם על העלויות הכלכליות של ההפגנות בבלעין (!). כפי הנראה, ל"עופרת יצוקה 3" יישלחו לוחמים היישר מלשכת האבטלה כדי להרוג באזרחים בעזה. אפשר גם כי החמאס יקים לשכות עבודה למובטלי עזה בכדי לשרת ולהגן, וכך יתעלו הצדדים את המצוקה הכלכלית לסיבובים מתחדשים של שפיכות דמים. אין גבול.
טלי עזיזתי,
תודה מקרב לב. אולי שמת לב (אולי לא), אבל הרשימה הזאת מוקדשת לך:
מומוס (Momus) כתב באחד משיריו: מדוע לשלול את קיומו של פגאסוס, אם הוא קיים/ מדוע להתכחש לשירתן של הסירנות, אם הן שרות/ במשחקים אסור שיהיו דברים אסורים.
השיר מתבסס על ציוריו של האמן היפני קוניישי קאניקו.
I won't BeLOnG יקרה,
תודה, עברתי קודם על שיריי ההאייקו האחרונים באתר שלך ונהניתי מאוד (השיר על חוף הצוק שובר לב) . כמה מהם מרשימים מאוד. בכלל האיקו אינו התבוננות בלבד, הוא תמיד מתבסס בעיניי על שני מעגלים: מה שהעין רואה, ומה שהעין בוחרת לספר– מן הפער שביניהן נוצרת איכותו של השיר. כך אני מבין את קרבתה של שירת הזן לדאואיזם: המקום אינו הפרופורציות בין גבולותיו, אלא חללו הריק: פער, רווח, חלל. ככזה הוא לוחש או צועק או דומם, תלוי במי שקשוב/ה אליו.
רביב,
תודה, אפיסטמולוגיה היא דברים רבים, וגם תורות ההכרה רבות מספור בתולדות האנושות, וגם השאלה אם יש הכרה, אני, זהות, מציאות פנימית ומציאות חיצונית וכיו"ב, לעולם עומדת.
הפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית אמנם הלכה צעד גדול לקראת הספרות והשירה ולהיפך, אבל עדיין דומני כי המוטיבציה הפילוסופית היתה מאז ומעולם להגדיר את היישים ולתת בהם סימנים; שירה (בין היתר) היא רישומי תנודות נפשו של האדם.
הפילוסוף הסורי-פגאני ימבליכוס (נפטר 330 לספירה) הגדיר את הזמן כמחול הנפש לפני השכל. זוהי למשל בעיניי שירה נאה.
כמובן, ישנה גם שירה פילוסופית נאה: טיטוס לוקרציוס קארוס, שלמה אבן גבירול,
אבו עלי אבן סינא, ג'ון דאן וכיו"ב. ההבחנה בין שירה ובין פילוסופיה לא היתה תמיד ברורה ועוד הוראטיוס ב-Ars Poetica שלו כותב כי הפילוסופים ותלמידיהם אצרו בשיריהם את עיקרי תורותיהם הפילוסופיות וסודותיהם.
שועי!
וואו! לא שמתי לב (-: ופתאום עכשיו כשפתחתי שוב כדי לראות את התגובות שהתווספו (ידעתי שיש כאלה) ראיתי את השם שלי ברפרוף, ולא הייתי בטוחה שזה באמת…תודה רבה, יקירי (-: (-: (-:
איזה ציטוט נפלא זה,של מומוס!
ויש לי משימת עבודה לסיים, אז אני מבטיחה לעצמי שכשאסיימה (זה לא יקרה היום, אחזור הנה שוב ואלחץ על פליי לראות מה מסתתר אצל הפילפילון המסקרן הזה).
(וההפרטות- כן. לא ייאמן. אבל אולי דוקא ייצא מזה משהו פחות רע? אולי אולי?…וההוא שמדד כמה עולות לצה"ל ההפגנות בבילעין…ראיתי גם. מגוחך להפליא. אז אולי צה"ל יחסוך במשאבים ופשוט יתן להפגנות להתקיים ודי?…
ושכחתי לסגור סוגריים בסוף ההערה האקטואלית ההיא)
אז הנה. ושלל סוגריים נוספים גם….
דודו,
כמובן שאני זוכר את Rumble Fish , צפיתי בו כמה וכמה פעמים. טום ווייטס מגלם בו את הבארמן. השחור לבן מהפנט, וגם דגי הזהב הצבעוניים, שהאופנוען מבקש להחזירם אל האוקיינוס ומשלם על כך בחייו.
תודה שועי.
אני שמחה מאוד במה שכתבת לי
אבל הייקו זה גדול עלי, באמת.
אני בעיקר מזכירה לעצמי את הבדיחה הישנה על זה שרצה לשלוח טלגרמה לאחיו על מותו של איזה קרוב, ובשביל לחסוך השמיט מילה אחר מילה עד שלא נותר כלום.
שבוע טוב ותודה על הדגים!
טלי,
בשמחה.
באשר לזה שצה"ל ייתן להפגנות להתקיים, אני לא הייתי סומך על זה.
כמו שאין סיכוי נניח שאהוד ברק, ביבי נתניהו, בוגי אילון, יעקב נאמן ואיווט ליברמן יאמצו את עקרון האהימסא (=אי אלימות) במשנתו של מהטמה גנדהי או שייפעלו בכנות ובנחישות לשחרור במשא ומתן של גלעד שליט.
I won't BeLOnG,
אמנם יש במכתמייך מסוד הצמצום.
אבוא לבקר.
אם לא קראת, כדאי לך לקרוא את 'שמש קפואה' של ימגוצ'י שהזכרתי בפסקה השלישית למעלה. ספר מעורר השראה.
שועי יקר,
אוהבת מאד את הקישורים שאתה עושה בין חוכמת המזרח למערב. בכלל נדמה לי שבמסורת של שירת המזרח הרחוק (ואולי גם הקרוב), הצימצום וההקשבה המוסיקלית הם העיקר, "אור שאין בו מחשבה"?
כלומר יש, אבל אחרת.
נטלי יקרה,
איקקיו שהיה אמן תה ומשורר תה בן המאה ה-17 נשאל פעם מהם החיים. הוא ענה "קשב". "אבל למה כוונתך?" הוא נשאל שנית וענה: "קשב ועוד קשב".
לא בטוח אם יש לזה קשר לאור שאין בו מחשבה. אבל מטבעו, אדם קשוב, גם שם לב למוצאי-פיו. איני יודע אם זה עניין של מזרח ומערב– אבל תרבותית, דומני, כי ההבחנה המהותית יותר היא בין אלו המנסים לתפוס את העולם ולאחוז בו (גם תודעתית, גם רכושנית) ובין אלו המסתפקים בקשב והתבוננות בעיקר. לכך יפים דבריו של לאו צ'ה (לאו דזה):
מי שמבקש להחזיק בעולם ולעשותו
רואה אני שלא יצליח
העולם הוא כלי רוחני
ואי אפשר לעשותו
העושה מהרס אותו
המחזיק מאבד אותו
הדברים
קצתם מלפנים, קצתם מאחור
קצתם נשימתם עדינה, קצתם
נשימתם קשה
קצתם חזקים, קצתם חלשים
קצתם הורסים, קצתם נהרסים
לכן החכם נמנע מן הקיצוניות,
מן המותרות,
ומן היהירות
[דאו דה צ'ינג, תרגמו מסינית: יורי גראוזה וחנוך קלעי, מוסד ביאליק: ירושלים 1973, פסקה כ"ט, עמ' 61]
שועי, נתקלתי לפני כמה ימים בכתבה בארץ (לינק בסוף) ששלחה אותי כהרינג אמסטרדמי אל שפינוזה, ג'ואנג דזה והוי שה ששוחים כאן בפוסט, שהשתבח עם הזמן. וגם הזכיר לי קטע ג'אז, שבני הכיר לפני כמה וכמה שנים…
http://www.haaretz.co.il/news/science/.premium-1.2993301
תמהּ יקר, זאת רשימה מעלה זכרונות, ובפרט שלאחרונה חזרתי אליה כאשר ערכתי מאמר של יואל הופמן לספר שייראה אור בשנה הבאה, ואשר יעסוק בחלקו בשמחת הדגים הזאת. אז חזרתי הנה לקרוא כדי לבדוק מה כתבתי בשעתו. שמחתי לגלות שזה לא ממש אותו הדבר.