*
1
בספרו הגאקוּרה (עלים נסתרים) השמיע הסמוראי ימאמוטו טסונטמו (נפטר 1716 לערך) לתלמידו לבלרו את הדברים הבאים:
כאשר אתה מאזין לסיפוריהם של אנשים משכילים וכדומה, עליך להאזין בכנות עמוקה, אפילו אם מדובר על משהו שכבר מוכר לך. אם קורה, כי הודות להקשבה שוב ושוב לאותו הדבר, עשר או עשרים פעמים, אתה מגיע פתאום להבנה בלתי צפויה, אזי זה רגע מיוחד מאוד. מעשיהם הטובים של אנשים זקנים גלומים בדיבורם המייגע.
[ימאמוטו טסונטמו, הגאקוּרה, תרגמו מיפנית לאנגלית: אשיקאגא יושיהארו ורוזמרי בנט, תרגם עברית: תומר י' רוזן, הוצאת משכל והוצאת אסטרולוג: תל אביב 2010, עמ' 78]
לכאורה, ניתן לקרוא את האפוריזם הזה כמוסב על נימוס; נסיון לשאת באורך רוח, בכיבוד, דברים שכבר הושמעו לא פעם, העשויים להפיל על שומעם שממון. אבל זוהי הקשבה חיצונית, והכותב הרי מזמין אותנו להאזין בכנות עמוקה. דומני, כי הוא מבקש להזמין אותנו לשמוע את הדברים בעד תיבת תהודה, לנסות לעקוב אחר הוריאנטים העדינים השונים בהם נמסרו הדברים, לא בעד מלותיו המשתנות של הדובר או המצבים השונים בהם השמיע את הדברים, כי אם בעד מצבי הנפש השונים והסיטואציות השונות בהם נתון המקשיב לדברים. לעומקם של דברים, דבר אינו נשמע אותו דבר אף אם הוא לכאורה שב ושונה את עצמו. הקשב הזה להדהודם של הדברים בנפש, ליכולת להבין כי הנפש עצמה מאזינה לדברים בכל עת ופעם מתוך מצב שונה בתכלית היא הכנות העמוקה. כאשר האדם אינו משים עצמו כארכיב של ידע בלבד, אלא הוא קשוב אל סוד התגוונותם, התפרטותם והסתעפותם של הדברים בתוך נפשוֹ. כאשר האדם מצליח להיות קשוב לתנודותיה העדינות של נפשו, כל שכן לתנודותיה העדינות של נפש הזולת, זהו אינו כיבוד ונימוס גרידא, אלא שער להבנה בלתי צפויה, על התגוונותם והתעמקותם המתמידה של הדברים, דווקא מתוך מה שדומה לנו כשגוּר לעייפה. השממוֹן,קוצר הרוח, לדעת המחבר, אינן מוכרחות לעלות בפני נפשו של האדם הקשוב בכנות עמוקה. אדרבה, אדם קשוּב ידע גם להקשיב לו רק למלל הנמסר לו, אלא גם לאופנים השונים, לוריאנטים העדינים, שבהם נמסרו לו. מבחינה זאת, דיבורם המייגע של הזקנים, אליבא דטסונטמו, עשוי לפתוח לבו של השומע. ואם ילבש ענווה ופשטות עמוּקה, ודאי ילמד כי הקשב והחזרות הרבות הן לטובתו משום שהן מכשירות אותו לקשב. מבחינה זאת, יש בדבריו של טסונטמו, בכדי להאיר נקודה מהותית ביחס אל טקסטים עתיקים ומרובי חזרוֹת. בכל זאת יש להוסיף ולהאזין, לשמוע את הוריאנטים, את ההדהודים, לנסות ולצייר את המצבים השונים, מתוכם חוזר המחבר על הדברים שכבר מסר, להתייחס לזה לא כאל ליקוי, אלא כאל הזמנה לעמוד על משמעים עדינים נוספים, הנעלמים בשמיעה/ראייה ראשונה או לעמוד על יסוד התפרטותם והשתנותם של הדברים, שאינם שבים לעולם על עצמם באותו האופן ממש.
דבר אחר, המין האנושי עצמו עשוי להטיל שממון על הנפש. עלילותיו שבות ונשנוֹת. אפילו האלמנטים היוצרים בו שונים את עצמם, עד כי כל אשר נִכָּר בתחילה כחדש ומקורי, מקים לעצמו חקיינים ואפיגונים למכביר, או המון לומדים ועוסקים המבקשים רק לשוב ולהבין את אותן תובנות שרבים וטובים לפניהם הבינום. ואף על פי כן, בד בבד, זהו יסוד לעניין גדול, משום שהדברים השבים ונשנים, מצטיירים אף הם באזני המקשיב להם בכנות עמוקה, כמשתנים כל העת, משתנים מאדם לאדם, מדיבור לדיבור, מנפש לנפש ומלב ללב. כאשר קשובים להדהודים הסמויים הללו בין הבריות, אפשר לדמות מערכת עניפה של זיקות ושל שוֹנוּיוֹת, בין הדברים, ומתוך האִימוּן הקשוּב הזה, ניתן להאזין לעולם כתיבת תהוּדה דרכה מצטללים הדברים כּוּלם.
*
2
*
הִצִּיגוּ אֶת הַכְּלוּב לְמוּל הַיָּם,
בְּתוֹכוֹ הַנָּמֵר יוֹשֵב בְּלִי נוֹעַ, עֵינָיו
בַּגָּלִּים, אֲבָל רוּחוֹ לֹא שָם:
הִיא שוֹאֶגֶת עִם הָרוּחַ, הַיָּם, הַגֵּאוּת וְהַשֵּפֶל
וְכְצִפּוֹר הִיא מְרַחֶפֶת עַל זֶה הָעוֹלָם, הַשָּפוּף
הַכָּפוּף לְחֻקֵּי הַאָרֶץ שֶאֵין לְשַנּוֹתָם.
[נונו ז'וּדִיסֶה, 'זואולוגיה: נמר קרקס', הרהורים על הריסות, תרגם מפורטוגלית: אהרן אמיר,הוצאת כרמל: ירושלים 2000, עמ' 43]
*
חשוב לעמוד על השיח הפרדוקסלי המתרקם בין כותרתו של השיר ובין השיר גופו. הכותרת, כעין מגדיר זאולוגי, או ערך אינציקלופדי, מתאר בפנינו את שהעיין עתידה לחזות בו, לחלוף על פניו, לתייגו כמראה מעניין ותו לאו. מראה של נמר קרקס דומם, יושב בלי נוע בכלובו שהוצב למול הים. על פניו, יוכל הצופה לשוב לביתו ולספר לקרוביו, כי הקרקס הציב נמר בכלוב על יד הים, אלא שהנמר כה אדיש לסביבתו, עד שבנקל ניתן לרחם עליו בשביו, לראות בו שבוי של האדם, נתון בכלאו, בכעין מצב שאין לשנותו, מצב שנכפה עליו כמו חוק-קוסמי, כעין חוק-הכבידה. אדם שיעבור על יד כלובו של הנמר בפעם העשרים, האם ייתן ליבו אפילו לכך?
מצד אחר, מורה לנו ז'ודיסה, כי הנמר השקט, אינו רק מוצג שאנו חולפים על פניו. הוא יש שהוא לעצמו. ושלוותו אולי כניעותו החיצונית, אינם אלא קליפה הקודמת לפרי. המאזין היטב, היטב, יוכל לדמות לשמוע את שאון שאגת רוחו של הנמר, את חייו הפנימים הכבירים. כל השבי, האילוף, חיי הקרקס המדודים, אינם אלא למראית עין. האדם אינו קנה המידה לכל הדברים. נמר, או ים, גיאות ושפל וצפור אף הם קנה מידה, וכולם מנהלים בינם ובין עצמם דינמיקה של יחסים, של זהויות, רחקים, זיקות ושונויות. אף הנפש הקשובה אינה חווה את אותה חוויה פעמיים. מבחינה זאת, גם חוקי הארץ שאין לשנותם, ניתנים לקשב המבין אל התפרטותם, הסתעפותם וגיוונם האין סופי כמעט, הניבט מנפשו של כל יצור ויצור בקוסמוס. הם חדלים להיות משוואה, שניתן לעשות בה שימוש לתועלות שונות; והופכים למוסיקה אינטרפרטיבית, אימפרוביזציה של השתקפויות והדהודים, המשתנים והולכים כל העת. גם הדברים הקבועים ביותר, הולכים ומשתנים. התובנות, והפשרים מתחדשים כל העת. ביסוד הדברים עומדת השָּנוּתם, אך גם השתנותם, כפי שהם נקרים ונִכָּרים בפני הנפש.
מבחינה זאת, להתבונן בפעם העשרים ויותר בצפורים נודדות, או בפריחת האביב, עשוי להיות דבר שגוּר, מוּבן לעייפה, כמעט מטריד. אך גם עשוי לצפון בחובו הארות בלתי צפויות, הנובעות מן ההתבוננות במגוון המקרים; קשב של נפש, שאינה הומה להשיג תכליות ולא תועלות, לא ללכוד מובן מסוים כמו ללכוד צפור בכלוב, או לקטוף את פרחי העץ, אלא להבין כי הדברים אחוזים בתנועה, וכך היא גם הנפש עצמה. במובן זה, הופכים אז הדברים למפרט אין-סופי כמעט של אפשרויות ורשמים, ועל כן—של תוֹבנוֹת חדשוֹת, פּוֹרוֹת ומתחדשוֹת.
בתמונה למעלה: Hokusai 1760-1849, Water–Dragon, Ukiyo-e, Date Unknown
© 2011 שועי רז
חזרה פותחת תובנות, זה בדוק. אני מכירה את זה מימי בתיאטרון, אתה חוזר שוב ושוב על אותה הצגה, וגם כשהכל פתור לכאורה וסגור, בפעם השלושים ושבע, המאה ושש עשרה (וכך עד אינסוף) עוד משהו נפתח, מתבהר, נופל במקום.
אבל השאלה הגדולההיא למי בעצם מקשיבים, האם זה קשב לזקן או לנמר או שזה קשב לעצמך, לרוחך, ליצירתיות שלך. האם זו רוחו של הנמר הכלוא ששואגת או רוחו של המשורר (הכלוא בדרכו) ששואגת… וכמובן, יש אומרים שאין הבדל. זה פתרון יפה ועמוק (ו/או מתחמק).
מרית קרובתי,
אני קורא לזה אִמּוּן, כלומר ככל שאדם מתאמן יותר, כך הוא נעשה מיומן יותר, ועל-כן, אפשר שפתוח להבין, לקבל, ולתת יותר, להיות פעיל יותר מכל בחינה בסיטואציה המדברת, משום שהצליח לצאת מתוך הסוליפסיזם של הפחדים, החששות, החרדות, הקיפאון וכיו"ב (עתים, אדם מייסר עצמו ומתוך שהוא שרוי במתח נורא, הוא אינו נהנה בסיטואציות שבהן היו יכולים עולמות שלימים להיפרס בפניו).
אגב, הרשימה שלי התחילה כנראה משיחה שהיתה לי אמש בתיאטרון גבעתיים עם ידיד-וחבר, מטפל אלטרנטיבי מזה עשרים שנה ויותר, שאמר לי כי שביושבו כמטפל הוא מתייחס לידע שרכש כאקסיומה, ועיקר תפקידו הוא לישמו באופן מיטבי, מה שמושג באמצעות ניסיון, ואינטואיציה פנימית נרכשת עם השנים.
פתאום זה היה נדמה לי דומה מאוד לאופן שבו אני קורא טקסטים, אלא שאני מבקש לכתחילה להשאיר את המסגרת פרוצה, כלומר פתוחה לשינויים בבסיסהּ, פתוחה לאימפרוביזציה ג'זית, חקירות גמלים, ולאמנות הרכיבה על חד אופן.
השאלה למי אנחנו מקשיבים היא שאלה גדולה במיוחד. לכל אחד, אני מקווה. אני מעדיף לחיות מתוך תחושה כאילו משהו בשורש ההויה (אם יש דבר כזה) קשוב לכל הדברים כל הזמן, קשוב ובלתי מתערב, ואף על פי כן קשוב לעד.
קראתי את הרשומה הזו,
בהמון הזדהות ושני דברים עלו בי.
האחד: מחשבה על שכבות של נייר שקוף,
מונחות זו מעל זו ומייצרות תמונה זזה: אנימציה של מחשבות.
השני: בגיל ארבע ידעתי כבר לקרוא וכשהלכתי לכיתה א' אמא שלי פחדה שאשתעמם ומה יהיה. לתדהמתה חזרתי מבית הספר וסיפרתי בהתרגשות:
למדנו אַ, למדנו בַּ…ונשארתי ככה מאז,
לשמוע שוב את אותו דבר מגדל בתוכי את ההבנה ומגדל אותי,
להקשיב שוב ושוב לציפור ששרה בבוקר בחלון,
קוראת שוב ושוב את אותה קריאה,
מאלתרת על אותו משפט.
שבת שלום שועי, ותודה.
שועי שלום
מעניין. אכן החזרה לאו דווקא בנאלית אלא אף יכולה לאפשר התפתחות פנימית. ואני חושב שנקודה חשובה שאני רואה בדברים שנכתבו, זהו שהשינוי נובע מעצם ההשתנות שלנו כאנשים, מעצם ההתבגרות וזה שאנו לא מה שהיינו אתמול. זה יכול לבוא לידי ביטוי בקריאת ספר פעמיים בזמנים שונים, בהקשבה לבעייה של חבר או שיחה עם חבר בזמנים שונים, ועוד. וזהו גם היופי והייחודיות.
תודה ושבת של שלום
מיכל יקרה,
תודה רבה; מאחר שצריכים 24 תמונות לשניה של סרט אנימציה, אני מנסה להקפיד שאחת מהן תהיה מחייכת בכל רגע נתון.
גם בזה צריך להתאמן. יש אולי אנשים שזה בא להם פשוט. אבל תמיד כדאי להקדיש לזה אימון נוסף (-:
הי תומר,
אני חושב כי כי שילוב בין התבוננות ובין מעשה, ועל כן של אימוּן-המשכי הינם חלק אינטגרלי בהרבה מאוד פרקטיקות רוחניות בתרבויות שונות למן העת העתיקה, ועל אף הבדלים בין עולמם התודעתי של יוגים, אנשי טאי צ'י, סופים, אמנים, ומקיימי מצוות, עדיין יסוד האימוּן היומי בודאי אמור להורות להם את דרכם.
אני מסכים עם דבריךָ כי גם בקריאה חוזרת בספרים, או בהקשבה לזולת בזמנים שונים ובמצבים שונים, יש משום אימוּן של יכולותינו השונות, כשרינו הנפשיים השונים, צריכים חידוד, צריכים עידון. מלבד זאת, עשיית הטוב יש בה הכרה בכך שישנם דברים מיטיבים, בחיינו כאן, ואשר עלינו לחשוב, לחוש ולעשות לקיומם.
שועי יקר,
רק רציתי להגיד שאני מקשיבה.
ושהדבר הזה קורה לי לפעמים עם שירים. שירים שאני מכירה שנים, כולל כל המילים, ופתאום, ברגע מסוים, לרוב לגמרי לא בכוונה אלא בהיסח הדעת, פתאום הכל מתיישב במקום ואני מבינה.
טלי עזיזתי,
במשך שנים שרתי את פזמון השיר 'הוא יושב על שפת הנחל'
מבדידות האנשים הופכים קשים (Straws)
מעטים יוצאים ממנה נשכרים
בכל פעם שהרגשתי בודד, ירדתי לקנות חבילת קשים בסוּפֶּר
והייתי מהפך בהם, הופך והופך קשים (דוּקים הוא משחק חברתי)
בתקווה לצאת מזה נשכר
לקח לי כמה זמן להבין כי הם הופכים קשים (Hard)
בעולמי, להפןך קשים צריך להפוך להיות ספורט אולימפי (-:
שועי יקר,אני מנסה עיתים,לפנות עצמי לשקט הפנימי-הנפשי ולהקשיב לו שוב ושוב והוא מפתיע אותי כל פעם מחדש באין סופ האפשריות שבו.
תודה על דבריך,הם חידדו ודייקו בי קשב.
עדיה יקרה,
איקקיו, היה נזיר זן, הוגה דעות, שתיין ולץ בן המאה ה-17. כאשר הוא נשאל פעם על ידי תלמידים מהו עיקר גדול בחיים. הוא ענה 'קשב'. 'למה כוונתך בקשב?' שאלוהו התלמידים.הוא ענה בפשטות: 'קשב, קשב, קשב'.
תשלחי לי שקט בקופסא מארץ רחוקה? (-:
שועי יקר שבוע טוב וחג שמח,
הבן שלי כשהיה בן 6 שמע ספור זן על האיש שהלך הלך הלך ראה בור לפניו נפל לתוכו ויצא ושוב למחרת הלך והלך והלך ושוב ראה את אותו הבור ושוב נפל ושוב יצא ובמשך שבועות חזר המספר הצעיר על עצמו מידי בוקר ומידי ערב בקצוות של היום, עד שהבנתי כמה חשוב לו להגיע הבייתה.
ביום שעניתי אההה , הוא הפסיק לספר.
אני חותמת בעונה הזו כמעט 2000 הצגות מאותה הצגה ואף אחת מהן לא הייתה כקודמתה , יש דבר כזה בכלל חזרה…?הרי ששום נשימה לא דומה לקודמתה…?
המילה " עידון " כל כך אהובה עלי וכל כך חסרה
תודה
אפרת
אפרת יקרה,
אני זוכר את שלמה בר אבא על שפמו ואקורדיונו מרעים בתכנית הטלויזיה 'זהו-זה' 'חבר'ה לא לדאוג לעולם/יאצ'ק תמיד נופל וקם' אף פעם לא חשבתי להתבונן על יאצ'ק כחכם זן. אולי הוא היה הורסיה העברית של ג'ושו.
אני תמיד תמהּ על יכולתם של שחקנים להצליח ולחזור ערב-ערב על אותו טקסט, ולחוות אותו כמסע מתפתח ומתמיד; זה כנראה תלוי באי-שקט, אבל אינני מסוגל לחזור על אותה הרצאה פעמים בפני קהל. גם כשניגנתי פסנתר לפני שנים ארוכות, הייתי מנגן שלא על פי הוראות היצירה, או מנסה לאלתר עליה. אני מניח כי מאז ומעולם אני מעט חסר-שקט. על כן, אני מעריך כל-כך את רגעי השקט.
(-:
🙂 🙂 🙂
הו, השילוב הזה בין הקשים ליאצק… לא ניסיתי מעולם להפוך קשים. כנראה כשהבדידות נגמרת כל המוני החוגגים שותים בקשים (מיץ פטל מתוק בכוסות גבוהות? מעולם לא סבלתי את המיץ אבל מאוד מחבבת את הקונספט).
אף פעם גם לא נתתי את דעתי ללמה זה שיאצק תמיד נופל וקם אמור לעודד אותי או לעזור לי בחיים, בהנחה (הנכונה) שאיני אקורדיון.
אבל טלי,
מבחינות מסויימות כולנו אקורדיונים, כלומר: אם חושבים רגע על פעילות הסרעפת, ועל היותינו נתונים תמיד בין שאיפה ונשיפה.
היה לי רס"ר בצבא שדמה קצת ליאצק. לא היה לו אקורדיאון והוא היה מדבר כל כך מהר שאף פעם לא הבנתי מה הוא אומר. תמיד עשיתי כן עם הראש בסוף המלל הבלתי מובן, ופניתי לענייניי. מעניין, גיליתי שגם כעבור זמן כאשר הוא בא לצעוק מדוע עוד לא ביצעתי את מה שלא הבנתי שצריך לבצע ושוב הנהנתי לו. התגובה היתה אותה תגובה בדיוק.
בדיעבד, המעשה הזה לימד אותי הרבה על החיים. לא תמיד ניתן להבין מה קורה. יש להמשיך כמידת היכולת והאפשרות בעניינינו. כלומר, כדאי גם לדבר עם מי שאינם נובחים פקודות. זה מאוד עוזר.
🙂 🙂 🙂
(אם אלה שנובחים פקודות אני משתדלת לא לדבר ולמזלי גם הם לא נוטים במיוחד לדבר איתי).
והשאר – הרחבת לי את האקורדיון.
טלי,
חכי, חכי, אני כותב קונצ'רטו לאקורדיון, עוּד, חד- אופן, מסרק ומקהלת תנים…. (גמלים לא ווקאליים, לכן ההפקה הזמינה ממני קולות תנים).
אני חושש שזה יהיה א-טונלי, אבל גם המציאות א-טונלית.
וכמובן, לי אני משאיר את תפקיד המתופף על הלחיים.
זה יישמע כמו תיפוף מברשות בג'ז.
שועי יקר,
האפוריזם הסמוראי שהבאת הזכיר לי את ההבדל בין פרפרזה
למדרש. שפרפרזה זה להגיד אותם דברים במילים אחרות.
ואילו מדרש זה היכולת לומר דברים אחרים באותן מילים.
והנמר הכלוא ורוחו המרחפת,
הזכירו לי את אברהם שלונסקי
ושירו: עיט על הרייך (השלישי) עף…
דודו יקר,
ישנה רשימה ותיקה שלי הנקראת 'סמוראי' שבה גם כן הבאתי מדבריהם של סמוראים אחרים, שהתקשרו לי משום מה, לאיזה רצף הכורך בין חלום ומציאות בחיי. אהבתי את ההבחנה בין פרפרזה ובין מדרש. 'מדרש' אגב הוא אחד משבעים שמותיו של מטטרון מלאך הפנים בחיבור סוד אשכנזי ימי ביניימי בשם 'ספר החשק'. אולי רצה המחבר לבטא את אין סופיות הפנים שניתן לפרש בהם את הנוכחות האלהית (אימננציה) בעולם. ובאשר לשלונסקי, אני חושש שמדובר בטשרניחובסקי. שיר מדכא למדיי. אני שמח שהעליתָ אותו מקינו, כי הוא דומה לסכנה המתמדת של הפיכת יפי הפסוק 'כנשר יעיר קינו על גוזליו ירחף' המקראי, לביסוס נוסף לתעמולה תיאוקרטית-לאומנית, על ידי פרשנים דוגמטיים שאינם יודעים דבר על מהות הפיוט בחיי האדם.
היי שועי, טשרניחובסקי כמובן.
הסקי בסוף הוא שגרם לי להחליק. השיר 'עיט על הרייך' היה אחד משירי הילדות הכי מפחידים שלי. תמיד תפסתי אותו כביטוי לנאצים המרחפים על אירופה. ישנם בו יסודות של העורב של אדגר אלן פו ושם.
דודו, היה לי ברור שהתפלק לך (-:
עיט על הריך שאומר Nevermore
אפשר לשמוע בתוך תגובתך את משק כנפי יום השואה הקרב.
יכול להיות שהשיר של טשרניחובסקי פורסם לראשונה בעתון 'במחנה'?
מחכה מחכה 🙂
כן, יום השואה… וזה מחזיר אותי לשיר אחר שלו:
"הייל ארצי מולדתי הר טרשים קרח"…
דודו, טוב, קצת גזום-הגזמנו, אמנם יש במקומותינו המון נציונליסטים אבל אין יותר מדי סוציאליסטים, ועוד יותר, לטעמי, לא מצויים המון נציונאל-סוציאליסטים.