אנחנו נוֹלדים לַחֲלוֹם
ומתעוֹררים בַּמָּות
תקשיב לקרקעית הסירה המתנדנדת בַּמים.
[יורם לוי פורת, 'ידיעה הבאה באיחור', החיים הם עניין מקומי, הוצאת קשב לשירה: תל אביב 2006, עמ' 48]
1
לכולנו על הראש יש זר של מחשבות הומיות על אודות שחרורו של גלעד שליט ועל אודות החדשות שאולי עוד יבואו ממצפה הלה, כּיונים בכִּכָּר שעתונאים מיידים אליהם בכל הזדמנות מעט פירורי לחם, להשביע את רעבונן, או כדיג הנכון לעשות שעות וימים ובלבד שיעלה לבסוף בחכתו דג . כאשר דווח כי ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו הכריז על כך שהוא השיב את החייל להוריו, וכי קיים את מצוות פדיון שבויים כמקובל באתוס היהודי, מחשבתי נשאתני דווקא למחוזות אחרים: רציתי לומר, הנה רגע יפה בו מקבלי ההחלטות הישראליים מימשו את הראיה הדה-אונטולוגית והדיס-אינטרסנטית, של ראיית האדם כיש כשהוא-לעצמו (עמנואל קאנט, הקדמות למטפיסיקה של המידות) או אם בכל זאת שבים למקורות יהודיים אזיי את חזונו של התנא ר' מאיר לפיו 'האדם נברא יחידי בעולם' ואין עוד כדוגמת כל אחת ואחד בעולמנוּ. האדם עשוי אמנם ליצור דברים בתבניות קבועות, מה שאין כן הקב"ה, היוצר לדעת ר'מאיר כל פרט ופרט באופן סינגולארי. מעניין כי דברי ר' מאיר מובאים במשנה (סדר נזיקין מסכת סנהדרין פרק ד' הלכה ה') כסוג של ביאור פנימי לאמירה 'כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם מלא' (כך הוא הנוסח בכתבי היד הקדומים יותר של המשנה, ולא כנוסח דפוסי התלמוד הבבלי הגורסים 'נפש אחת מישראל' בלבד), ואלו מצידם מבארים את ההלכה לפיה יש להיזהר מאוד בחקירת עדים ובקבלת עדותם של עדי נפשות, שכן עדותם עלולה להביא לגזירת דין מוות על אדם; וכל הגוזר דינו של אדם למוות, הורס בזאת בריאה יחידאית שלא תהיה עוד לעולם כמוה. אבל תמהני האם מקבלי ההחלטות הביאו בחשבון את קאנט וממשיכיו (לא שמעתי אותם מדברים על הזולת בחינת רֵעַ כהרמן כהן, ולא על האדם 'כאחר' סינגולארי כדוגמת עמנואל לוינס); יתירה מזאת, לא שמעתי בין דברי העתונאים/הפוליטיקאים/ היועצים/ אנשי הרוח/ הרבנים, שהתראיינו השבוע עמדה המציינת את יחידותו של גלעד שליט כאדם, אלא דווקא כ"בן" (להוריו) וכ"יהודי" (בן לעם היהודי); ולפיכך הבנתי כי איני יודע האם הלך הרוח שלי מבטא-כלשהו הלך רוח שריר בחברה הישראלית, והסתפקתי בכך שבאשר קיומי מבטא בלאו הכי, חלק זעום ובטל בחיים הישראליים, הרי בכל זאת יכול אני להשמיע את הלוך-רוחי כאן.
2
חשבתי על אליפלט: שירם של נתן אלתרמן [מלים] ואלכסנדר (סשה) ארגוב [לחן]. על החייל הנופל שלא היה לו 'אופי' במִיל (כלומר היה קצת נטוּל-יכולת להבין אימתיי הופך שדה-הקרב מסוּכָּן באמת): על-כן זחל היישר אל האש מתוך רצון לחדש לחבריו את התחמושת; אליפלט, שאם גוזלים מידיו צעצוע הוא נותר מבולבל ומחייך; ההוא שנאמר בו 'איזה ילד אתה אליפֶלֶט'.
השבוע במיוחד אנשים מדברים על 'הילד של כולנו'. אולי זהו רזונו הקיצוני, לפי שעה, של שליט, שמא אישיותו הביישנית-מופנמת ('אם גוזלים מידיו צעצוע'), תגובותיו השקטות-המכונסות, אבל שליט ודאי כבר אינו ילד. הוא אדם שעבר חווייה קשה וקצונית, חבריו נהרגו לעיניו, והוא עצמו היה נתון בשבי ללא ודאוּת לגבי מוצאותיו במשך חמש שנים ויותר; הבעותיו המעונות משהו, רעדים חולפים בזויות הפה, עומדות לדידי בתשתיתו של החיוך האמיץ שהוא בכל זאת מפריח, הן סימן לאותם מאורעות-עבר עמם הוא ייאלץ להתמודד מעתה ואילך.
ובכל זאת, כמה טוב שבימינו מחזירים את אליפלט הביתה, כמה טוב שהוא אינו נשאר שוכב חוִֵּר בשדה הקרב או בבית שביו. כמה טוב שאיננו זקוקים עוד למיתוסים על ירידתו של המלאך גבריאל חבוש קסדת פּלד, הבא לבשר לחייל הגוסס ש'במרום לנו יש ממךָ נחת'. זה כל כך הרבה יותר נכון להעדיף את החיים על פני מיתוסים של עקידה, מגשי כסף ותקוות עדן. אנו לא זקוקים למיתוסים על תחיית המתים, אלא מסוגלים להקים מעפר את מי שעדיין לא מת, לפדותו, לרפאו, לשקמו. בהלכה היהודית ישנו דין לברך כאשר נקרה על דרכך אדם שלא פּגשת מעל שנה 'ברוך אתה מחייה המתים', מבחינה זאת— פעולות מטה המאבק למען שחרור שליט, שחרורו ושיקומוֹ הן לא מיתוס על תחיית המתים, היא תחיית מתים ממשית, אלא שהמת אינו מת, אלא אך שב להיות חופשי.
3
חשבתי על הנסיך הקטן מפלוגה ב': שירם של יהונתן גפן [מלים] וקצת אחרת [שם טוב לוי: לחן], ובמיוחד על הבית השלישי: 'ואז עשו עמי חסד קטן/כתבו נא מהר לכל אמותינו/ שירווח להן קצת ויפוג צערן/ הנסיך הקטן חזר אלינוּ'. אלתרמן היה משורר וירטואוז ופזמונאי גם-כן; גפן לעומתו, פזמונאי בחסד (אסוציאטיבית המקבילה האמריקנית שלו היא בוב דילן, מה שמסביר תר חיפש גפן ליד הגיטרות של קלפטר וברוזה ועל יד המפוחית של של דני ליטני), אין ספק שהוא השפיע מאוד על הרוח הישראלית, מאז אמצע שנות השבעים ואילך. המקום שהעניק גפן לכאבן ולצערן של האמהות על נפילת הבנים לשמחתן על בשורת פדייתם משביים וכיו"ב, הוא משהו שלא נשמע כמוהו עד אז בפזמונאות העברית הפופולרית (אולי למעט: "האם השלישית" לנתן אלתרמן, שלא זכה להיות מושר באופן נרחב, גם אם הולחן כמדומני; וגם: "היכן החייל שלי?" לאהובה עוזרי, שלא ממש זכתה לתפוצה רבתי ברחבי הארץ כולה). אני חושב כי השיר הזה, קליטתו בחוגים רחבים כקלאסיקה ישראלית של ממש, סמלה בדרכה את הלגיטימציה לפעילותם של ארגונים כגון "ארבע אמהות", וכן נתן תוקף המשכי להופעותיהן התקשורתיות של בתיה ארד ושל מיקי גולווסר ושל כלתהּ קרנית; כאבה של האם על בנהּ השבוי או של האישה על בן-זוגהּ אי-שם הפך לקול לגיטימי יותר-ויותר בחברה הישראלית של עשרים השנה האחרונות. זוכר אני בילדותי כי "בית יד לבנים" בגבעתיים היה מקום משולל נשים או אמהוֹת. בימי זכּרוֹן נצבו שם נרות ותצלומי נופלים. מנהלי הבית היו לעולם גברים, יוצאי יחידות צבא. משדרי הזיכרון של אותם ימים היו מלאים גברים קפוצי-פּה שדיברו על רעוּת ואחוות לוחמים, ועל טשטוש הגבולין בין אלו שחזרו ובין ההולכים (מה שכונה אז 'שיח לוחמים'), לא באמהות שכולות ואלמנות שהביעו באופן ישיר וכן את כאבן על מי שהלך לעולם. אפשר כי בדור האחרון כבר הפך יצאה הנהלת השכול והאבל הלאומי מידיהם של אנשי הצבא, לובשי המדים, ונעשה מקובל הרבה יותר, אפילו ראוי, בראש ובראשונה, לשמוע את אהוביו של הנופל מדברים עליו, לא של מפקדיו ורעיו.
אני חש כי במידה רבה, בהילותו-שמחתו של נעם שליט במילותיו הראשונות לגלעד (כפי שתועדו בטלויזיה) להזדרז לראות את אמא, לא היו עדות לרצונו להפגיש את בנם עם זוגתוֹ, לאחר שנים הרבה. אלא בהכרה עמוּקה לכך שהשיבה טרם נשלמה בטרם תחבוק האם האוהבת את בּנהּ האהוב. הנסיך הקטן החוזר אלינו מבין מפרץ שתי הגבעות זקוק לשוב אל זרועות אימו (כמגלמת את המשפחה, כמגלמת אהבה ללא תנאי, כמגלמת את האפשרות של ישראל אזרחית) בכדי להתחיל את שיבתו לחיים חדשים בחיק משפחתו, ואולי את הדרך שעוד עליו לעשות בכדי להקים את ביתו ומשפחתו לעתיד.
בתמונה למעלה: ציונה תג'ר, דיג בירקון, שמן על בד 1967.
© 2011 שועי רז
שועי
כרכילות סיפורם של עמרם בלוי וביד"צ של העדה החרדית מעניין הרבה יותר מסיפורו של גלעד שליט.
למעלה מ 20 בחורים שנהרגו במלחמת אוקטובר (בה השתתפתי) ומלחמת לבנון הראשונה ,פגשתי פנים אל פנים והכרתי אישית. הכרתי את הצבא הסדיר המרוסק מוראלית בשנת 1974. לי באופן אישי התנכלו בצורה בזויה כאשר מנעו ממני לגשת לאיבחון משום שידעו שאיני כשיר להיות בחוני קידמי.ראיתי את המאבקים שניהלו רבים גם אלה שלא חששו לשבת בכלא כדי לא להגיע ליחידות לוחמות, והצליחו.
מלחמת לבנון הראשונה היתה ציון דרך משום שהלכידות נשברה בשל היות המלחמה שנויה במחלוקת. 150 חיילים נכלאו חלקם מספר פעמים בשל סרוב לשרת בלבנון. 3000 חתמו על עצומה של יש גבול.
650 סרבו וחתמו על עצומה של אומץ לסרב בזמן אינתיפדאת אל אקצא.
היות שכמעט 40 שנה לא היתה ישראל תחת איום קיומי אז באופן אישי ילידי 30 השנה האחרונות בורים בהיסטוריה ובתהליכים שעוברים. שום מסע לאושוויץ לא ישכנע בצורך לסכן את החיים עבור שמירה על ההתנחלויות. הדתיים הלאומיים הם אלה שמהווים את השלד של הצבא משום שהם השלד של "יישוב ארץ ישראל".
הצבעותיהם של שרי האיחוד הלאומי והבית היהודי הם פונקציה של התרחיש בו חיילים דתיים יפלו בשבי
הי שאול,
אני דווקא מודע להיסטוריה של מלחמות ישראל ולהשלכותיהם על חיי המשפחות יותר מכפי הנראה/נכתב.
היו שבויים לפני שליט ולדאבון לב גם שבויים אחר שליט אינה תחזית פרועה לגמריי.
מה שנסיתי להצביע עליו בשורות לעיל הוא שבמפורש החברה האזרחית הישראלית ובמיוחד
המקום שניתן לאמהות, לנשים ולחברות בעשור וחצי-שני עשורים האחרונים, סייע מאוד לכך
שגורלו של שליט שונה מאלה של נעדרי קרב סולטן יעקב או של רון ארד (שהוחזק בודאות בחיים עוד כמה שנים אחר שביו).
בלא לנסות = לתהות כהוא זה על האנאלוגיה בין גלעד שליט לאליפלט האלתרמני – וודאי אחד הטקסטים
הביזאריים והמופרכים בהם נתקלתי מעודי (שולחים לקרב את מי שמסומן כמאותגר שכלית,
או במילים ברורות,חצי-מפגר) השיר הזה שהושמע רבות בילדותי ובנערותי ותמיד לוותה באי נוחות קשה,למרות המלאך גבריאל,ומה פתאום אופי? הבעייה של אליפלט היא מחסור אקוטי באופי? מכל הדברקים – אופי חסר לו? עד שגוייסתי לצבא והתבהר לי שגיוסם של לקויים בשכלם היה עניין שגור בשנות השבעים של המאה הקודמת.אמנם,לשדה הקרב וישר מול האש כבר לא שלחו אותם,אבל לחיל המשטרה הצבאית,לשמש כר איגרוף לחיילים עצבנים בתחנות ההסעה (שקורין טרמפיאדות) גייסו גם גייסו.אחד מהם היה באמת גאון בפיזיקה =מתימטיקה אבל חדל ישע- וחדל אישים
בכל תחום אחר של ה"חיים המיידיים".לאחר שנה,כשנגה האור על מוחם של מפקדיו,הועבר
למטבח שם הקדיח עוד שנתיים (ובאורח קבע)את התבשיל היחידתי בדייקנות של נוסחה מתימטית..השני היה מפגר גמור מכל היבט תפקודי,אבל מפקדיו היו משוכנעים שהוא מתחזה והחזיקו בו בכוח הרצון או בכוח המעשה
(ואכן,היה הכרח בדבר,כי אפילו הליכתו הייתה כושלת).שמו היה : חיימקה, (וזו אינה בדיחה)
לבסוף שחררו אותו משום שלא עמדו בצחנה – מסתבר שהבחור לא חלץ את נעליו במשך חודשים! לא לפני שעברנו עמו את מלחמת יום כיפור כולה.הוא הובהל למרפאה צבאית ואחר
כך לבית חולים מקום בו מנתחים מיומנים שבמיומנים הפרידו את נעליו מבשרו בצירוף חתיכות הגונות מכף רגלו.
בניגוד למקרה גפן (שהוא תמלילן זהיר =מיומן של שירי זמר) אלתרמן הוא משורר,שאמור היה לדעת משהו על כובד האחריות של המילים.לזכותו יאמר ,הוא לא נכשל פעמים רבות מדיי – "ליל חנייה" הוא עוד דוגמה מובהקת לכובד,לצחיחות,לחריזה המופרכת ,לדבררת,לשירה שהיא פרוזה מתורגמת למחוות פואטיות מלודרמטיות למחצה שזכו לתרגום מוסיקלי אודיי= אפי
בניגוד לרוח השיר,המבוססת בטיט,למרות ראשה של האשמורת התיכונה.
אני סבור שכדאי מאוד שנהיה זהירים באנאלוגיות שלנו,גם מצד המסמן וגם מצד המסומן.
והמלאך גבריאל לא לעיתים מזומנות יורד לשדה הקרב, גם בתחפושת בנימין נתניהו.ברוב רובם של המקרים הם נשארים בלשכה מאובטחת.והבה לא נאבד את הצפון והשליטה על
המילים,שאם לא כן עלולים אנו לסבול מאינפלאציה מילולית חס ושלום.
הי א"נ,
קודם כל לשם ההבהרה: אני סוג של שילוב בין אליפלט (אני בטוח כי רוב סובביי ראו אותי כילד כביש גדא גדול) ובין יוסי ילד שלי מוצלח. שלח אותי לקרב (אפילו לאימון) ותראה מה קורה.
חוץ מזה כמעט נהרגתי פעם בצבא כתוצאה מכך שלא היה לי אופי במיל, אנ'לא כל כך זוכר את המלאך גבריאל מופיע ומבשר לי שאני עושה נחת רוח במרומים, אבל כן זוכר רופא צבאי מודיע לי שאני מת, ושהוא אינו מבין באיזה כח אני ממשיך לנשום… כך שאם נסית לתלות בי כהוא-זה לעג על האליפלטים של העולם. אדרבה, אני מאוד מזדהה איתם.
במקרה שליט, רזונו הקיצוני ושבריריותו, מבעד למסך הדמעות והחיוכים של הצפיה בטלויזיה, הזכירו לי את עצמי יוצא מרוסק למדיי מאיזה בית חולים צבאי פעם מזמן. ערימת הזכרונות הזאת לא קלה אף פעם.
אינפלציה מלולית? אי תואם בין מסמן ומסומן? זאת דעתךָ. העובדה לפיה שליט, בחור המזכיר לי איזו שכבה מצויה של אנשים בני גילי, חיילים לשעבר, הדומים יותר לשליט מאשר לבני גנץ, מבחינת התנהלותם
בעולם, הצליח לצאת בשלום (או בשלום יחסית) מבית שביו, מאוד משמחת אותי. זה הכל.
אני דווקא רואה בהצלחת פעולות המחאה לשחרור שליט פריו של תהליך בו לנשים ולאימהות החלה להיות דריסת רגל בתקשורת הישראלית כמראיינות וכמרואיינות, וכן, גם את פעולות המחאה של שלום עכשיו כנגד מלחמת לבנון הראשונה ואילך, מה שהביא בחשבון של זמן (כעשרים וחמש שנים) לכך שהחברה הישראלית אינה רק חברה מיליטריסטית מגוייסת, אלא הופכת לחברה הנהנית מבסיס של א/נשים העושים למען חיזוק החברה האזרחית וביסוסה דבר יום ביומו .
אי אפשר להסתפק כאן במחמאה, על אף שהרשימה הזו ראויה למחמאות על רגישותה ועדינותה. למעשה, יש כאן שלוש רשימות שכל אחת מהן מעוררת מחשבה ועניין בדרכה.
לגבי הראשונה – הראייה של היחיד כחשוב, חד פעמי, מתקשה להמריא פה. בתקופת המחאה דובר הרבה על האינדיבידואליזם כאיזו רעה חולה שפושה בחברה הישראלית, והגישה הלווינסית שלך לא קבלה שום ביטוי. לראות את היחידאות של כל ברוא דורש איזו התמתחות מעבר לשלל סיסמאות וקונוונציות שהוחדרו בנו בשיטתיות גדולה. הפגיעות העצומה שגלעד שליט משדר, והמשפט הזה – "מצטער שאני חלש", הוא אמר לראה"מ כשפגש אותו – יוצרים קונפליקט שקשה ליישב. הגוף שלו הוא הגולה, הקול שלו הוא האינדוקטרינציה הגברית, חובה-להיות-חזק-תמיד.
המקרה של גלעד שליט, לא הוא עצמו אלא הארוע כולו, בשילוב עם המחאה שהחלה הקיץ, מספקים הזדמנות לדיון מרתק בחברה הישראלית על מי אנחנו היום. טקסטים כמו זה שלך משפרים את הסיכוי שהדיון אכן יתקיים.
לגבי השנייה והשלישית – גם אני מגדלת נער שברירי ודקיק ושתקן מאוד. מי שרואה את אליפלט כמפגר (הסיפור של המגיב הקודם, עם הנעליים, עוד ירדוף אותי) מפספס עוד אפשרויות פרשניות. אלתרמן ראוי להן. אנשים ורבליים אכן מתבוננים בשתקנים בסקרנות וחוסר הבנה, ונוטים גם לקרוא את השתיקה או הביישנות כחוסר אופי. איך אפשר לשתוק כל כך הרבה?
(ותומר, אחי, אומר: אבל מה יש להגיד כל הזמן?)
בתור אמא שלו, אני שמחה על התפנית האנטי-מיליטריסטית שהחברה עוברת. הנשים השכולות שאני מכירה נוטות פחות לקנות את השיח הגברי, את אהבת הארץ כסיבה ראויה לאבדן חיי אדם. לא בכל מחיר. הן נוטות לנסות למצוא דרך אחרת. אורנה שמעוני, אמו של איל ז"ל שהיתה פעילה במאבק לשחרורו של שליט היא דוגמה טובה לכך.
(ואולי יש קשר בין הראייה של היחיד כשלם לבין העובדה שהאמהות והנשים משפיעות כל כך על השיח. אולי בכל זאת שלושת הקטעים האלה חד הם.)
שועי הנכבד,ודאי שאני כותב את דעתי ולא את דעת דובר משרד החינוך.פשיטא!
ולאותה עניות דעתי לא אמהות ולא נשים שכבודן במקומן מונח מאז נקטה אמא של אליפלט
בעקרון האי מעורבות כנר לרגליה ועד היום הזה הם שיצרו את ה"שוני".אגב,גם ציפי ראש האופוזיציה היא אשה ואם בישראל,או שטחו עיני מראות.מלאך גבריאל שלנו בעידן הזה (ביבי) חייב היה להשליך משהו לפיות האחוס"לים המרירים בשדרות,זכרים כנקבות,והוא השליך לנו את הישו בן דמות הרזון כמין דגם מופתי למה שתהפוך להיות הבורגנות בארץ : נדונה להיזון מחומוס עזתי ולשידפון פיזי ומנטאלי עד ביאת הגואל (האמיתי) – יהא אשר יהא.
כמובן,אין בינינו הסכמות לעניין המסמן והמסומן גם פה,גם שם.בני גנץ נ"י הוא בן דורי ולא בן דורו של גלעד או דורך אתה.
השי"ת הוא יפרוש סוכת שלומו עלינו ונאמר אמן או בעברית צחה,יאללה באי.
יופי של רשומה מעוררת מחשבה. חיכתי לשמוע מה דעתך על השחרור של גלעד אחרי שכתבת על כך לא מעט.
הי רוני, תודה על התגובה. אני מניח כי כניסתן המוגברת של נשים למוקדים של שיח, תרבות, מנהל וממשל ממנו הודרו בעבר גרמו להאצה ביכולת של אזרחי ישראל (גם הגברים) לפתח איזו זוית של "התבוננות אמהית" כביכול על המציאות הישראלית ועל הנראטיב הציוני במקומותנו.
אני באמת לא חש כי מעולם הרגשתי שייך באיזה שיח לוחמים. אני משתדל מאוד שמילים כמו לפוצץ, לשבור ולרסק לא יהיו חלק מאוצר המלים שלי, גם בעתות בהם אני שומע אנשים סביבי
משתמשים במלים כאלה יותר (בימי מבצעים צבאיים, בימי פיגועים וכיו"ב).
כמובן, יהיו כאלה שיראו בי ובשכמותי "יפי נפש"; אנ'לא מרגיש יפה נפש. אני מרגיש שאני פועל בעולם בהתאם למסוגלויותיי.
חלק מתהליך ההתבגרות וההתפכחות של האדם עובר דרך ההכרה במה הוא מסוגל לעשות ומה אין הוא מסוגל לעשות.
אני לא רואה את הרצון לשלוט על הארץ כסיבה נאותה לאבדן בנפש.
ובכלל אגב, למרות שאני שמח בקיום המדיני שאנו עושים בתוכו, אני לא לגמריי בטוח אם עניין החלוקות הפוליטיות של לאומים ודתות הועילו למשהו אי-פעם.
כאשר מתבוננים על שפיכויות הדמים המתחדשות בעטיין בכל מקום שהוא, לא ממש ברור לי, כיצד לאום כלשהו או החזקה בדת ממוסדת כלשהי עוזרת בכינונו של שלום גלובלי.
ותודה על השיתוף לגבי בנך. כמגמגם-דעתן משחר נעוריי שלא נרתע מלהופיע בפני קהל (אבל כמה וכמה פעמים חש כמה לאנשים מקבלי החלטות נוח ליפול לכל מיני סטיגמות לגבי מסוגלותי נניח להופיע או להרצות), וכאדם די מופנם סך הכל (למרות שיוצא שיש לי די הרבה חברות וחברים זה שנים ארוכות) אני חושב, שבנך יימצא את דרכו; חשוב שיהיה לו בית תומך. זה הרבה מאוד.
א"נ, תודה על תגובתך,
נעמת לי מאוד, אך האקורד האחרון נעם לי פחות,
יאללה ביי.
נטלי יקרה,
אמנם הקדשתי כמה וכמה רשימות לקריאה לשחרור שליט בעבר. דעתי לא השתנתה נוכח שחרור האסירים. אני שמח שהממשלה המכהנת (שלא הצבעתי עבורה) קיבלה את ההחלטההזאת. אני שמח עוד יותר שגלעד חזר חי ושלם בסך הכל, אף על פי שאדם יכול להיות שלם מבחוץ ורסוק מבפנים. אני מאחל לו החלמה מליאה.
אם הייתי מעוניין להיכנס לחשבונאות של סיכוי/סיכון עלות/תועלת וכיו"ב סביב העסקה, כנראה שהייתי הולך לכתחילה להיות משפטן/רב/כלכלן/איש העובד בשירות המדינה/איש צבא. אני מרגיש כי בחרתי ממש להתרחק מצמתי הכרעות.בפרט,אלו הנוגעות לחיי אדם. לא מסוגל לבהתבונן על חיים ממשיים כעל מספר או כעל נתון סטטיסטי.
אני מדגיש את יחידאיותו של כל אדם (לרבות שלי עצמי); ובד בבד, חושב, כי רוב אזרחי המדינות הדמוקרטיות-ליברליות-מערבית, נאלצים עדיין, דבר יום ביומו, לוותר על יותר מדיי חירויות בסיסיות בשל הצורך להתפרנס, במשרות שבהן הם אינם נהנים בלשון המעטה.
למשל, המנטרה הקפיטליסטית של קאוצ'רים (למשל, זה הטלויזיוני הידוע): חסר לך כסף– החלף מקצוע או הגדל הכנסתך; היא מאוד הגיונית על פניה,אבל היא אינה מביאה בחשבון את הויתורים שאדם נאלץ לעשות בשל כך בכל הנוגע לשהות עם בני משפחתו הקרובים, ואפילו לגבי פעילות פנאי יצירתית (ובלתי מפרנסת), העשויה לתרום להתפתחותו העצמית כאדם, ולכן לעשותו יותר שמח בחלקו בטווח הארוך.
(לרשימה על חתן הבר מצווה שלך עוד אגיע; יש לי ימים דחוסים וטרוטים לאחרונה).
כנגד התקפתו של המגיב א"נ לעיל על "אליפלט" כטקסט
מגוייס ומופרך וכיו"ב, נזכרתי בכך שהסופרת יהודית הנדל
הביאה באחרית הדבר למהדורה המחודשת של ספרהּ הראשון
'אנשים אחרים הם' (הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2000, ראה אור במקור בראשית 1950)
כי במקור נסה העורך הספרותי של ההוצאה דאז לשנות את סופו של הסיפור 'קבר בנים'
בו מוצג אב שכול שבור והרוס ממותו של בנו במלחמת השחרור.
בסוף ששונה קידש האב את מות בנו למען מדינת ישראל הקמה
ונוסדת; כאשר ספרה הנדל על כך בפגישה אקראית עם אלתרמן
הוא לדבריה רתח מזעם והבטיח לפעול לכך שהספר לא ייצא
מצונזר ובשנויים שהוכנסו בו. הדברים הגיעו כנראה לכך שאלתרמן
עורר דיון בכנסת סביב העניין, ובסוף דבר הושב הסיפור
לגרסת המחברת, וספרהּ של הנדל ראה אור כמתכונתו.
אני חושב כי הדברים מעידים שלמרות שירים כגון 'אליפלט' ו'מגש הכסף', דעת אלתרמן קיבלה או למצער סבלה את הדעה לפי אין נחמה על השכול, לא המלאך גבריאל, וגם לא הידיעה כי הנופלים נהרגו בשל מטרה לכאורה "מקודשת".
(1.)המגיב א"נ לא מתקיף דבר וחצי דבר.כל שאבקש הוא לבחון את הדברים במבט מפוכח.
(2.) ברור ושקוף הוא האתוס שבמסגרתו אפילו המאותגרים שכלית נקראו ליתן את חלקם
לקוממיות מדינת ישראל.האתוס הזה היה תקף ב פ ו ע ל ממש עשרות שנים לאחר שקמה המדינה,כפי שהראיתי : גם מפגרים למחצה לבשו מדים ויצאו לקפוא למוות ברמת הגולן,ושילמו
בכף רגלם.(אבל לא בחייהם ממש,כאליפלט אל פחד וחיל)
(3 ) מקרה ישו בן שליט הוא פשוט היפוך סימטרי של האתוס הקודם,ובדיוק כמו בשיר אל אליפלט, ירד המלאך גבריאל בנימין נתניהו ושילם את האתנן הפוליטי,ואולי אף הקיומי שיאפשר לו לנוח בלשכה עוד פרק זמן,ולבעלי דבבו לסחוט ולטחון עד דק את הציבור שיצא לחוצות.אנו קיבלנו את הסמל ושקענו באופוריה הטיפולוגית להתנהלותנו הציבורית,שמאפייניה העיקריים,הם מאנים דפרסיביים.אנו בשלב המאניה.עוד מעט קט ותבוא הדיפרסיה,ושוב נעמוד
מול הסמטה העכורה ללא מוצא.
(4 ) הנדל וחבריה לדור תש"ח מעולם לא חרגו מן האתוס שכונן מעשים ומקרים מסוג אליפלט.
כל מי שקרא את ספריה משנות החמישים (נניח, "רחוב המדרגות") יראה זאת בעליל.נוח היה
לה להנדל ,עשורים מאוחר יותר,למצב את עצמה באנטאגוניסטית לדורה,שגונה קשות על ידי
מבקרי דור המדינה בספרות העברית (שקד,מירון) וזאת,בלא לפקפק כהוא זה באמיתותו
של הסיפור השולי בו דובר והסיגור שלו.
(5 ) הצעתי לציבור הישראלי, ובעיקר למשכילים ולמובחנים שבנו,לחדול ממחול השדים סביב מקרה גלעד שליט.זהו מסך
עשן שבמסגרתו בודדו את האחד והעלוהו למדרגת סמל בעוד מפקירים אלפי אליפלטים
למוות,לכפן,לעזובה פיזית וקיומית (וכלל איני מדבר על המחבלים למיניהם ומזימותיהם- נתניהו אחד בלשכה עדיף מאלף מחבלים מזרי אימה בחברון ובנותיה).
ואנחנו כולנו משחקים לידיהם בפועל ממש,בדיוק כמו שאלתרמן ולהבדיל הנדל שיחקו
ליידי האתוס המכונן של הזמנים ההם,ולא נותרו מחוצה לו,חשדנים וערים,כדרך שהיו
אמורים לתפקד וכמצופה וכראוי מה"צופה בית ישראל", הסופר העברי.
הערה: אתם קוראים את המושג "סופר עברי" ומתגלגלים מצחוק? גם אני.
ושיהיה לכולנו צום קל.
שועי יקר, הפוסט שלך כל כך לירי ונוגה שנכמר הלב.
נדמה לי שלפתח כולנו חטאת רובץ ומה גדול הרצון להפוך את גלעד
לדימוי כלשהו, משהו שיוכל להכיל את כל עצמת הרגשות שאנו
חשים אל מול בדידותו של הרוזן ממונטה כריסטו.
לדאבון הלב גלעד היה זמן רב מדי סמל, והגיע הזמן
להניחו לנפשו ולתת לשוב ולהיות גלעד שליט האדם שהוא.
ישנה לו כל כך הרבה עבודה למצוא את עצמו בכל כך הרבה
מעגלים שהיה בהם עד היום כנוכח נפקד. הניחו לשבים לשוב…
וא"נ, האם אתה הוא אמנון נבות? איפה היית ומה עשית?
העשית לביתך? האם היית בארצות הים. הגם אתה ברוטוס?
בקיצור התגעגעתי.
וציונה תג'ר!
א"נ, אני חושב כי יש להבחין בין הפסטיבל התקשורתי הנוגע לשחרור שליט, ובין השיקולים האלקטורליים של ראש הממשלה ושר הביטחון שהיוו ודאי חלק בקבלת ההחלטה. ובין דמותו של שליט גופא. כלומר, שליט כשלעצמו הוא בחור צעיר הניכר כביישן ומופנם שידע תקופת שבי ארוכה. משפחת שליט כולה עברה בשנים האחרונים התמודדות קשה. מבחינה זו, ודאי שהוא 'גיבור בעל כורחו' שלמרבה המבוכה זוכה ליחס (אנו מצויים באבו של עידן הרייטינג) השמור לזוכה תכנית ריאליטי.
כמתבונן, אני יכול לומר כי מסירותם של הוריו ואחיו של גלעד שליט לשחרורו כל השנים האלה
נוגע מאוד ללבי. מזלו שזכה במשפחה מסורה שכזאת. אני מאמין שעובדה זאת תסייע לו מאוד
בהמשך בתהליך שיקום חייו.
באשר לדבריך אודות יהודית הנדל. שוב לא שוררת בינינו הסכמה. הנדל נוטה דווקא אחר דמויות שוליים, טיפוסים לימינליים (ספיים) וכיו"ב. הדמויות בחייה לא נולדו מהים והן נטולות הילה משיחית-ציונית (מה שמאוד אופייני לדור תש"ח), הן מתמודדות בקושי ולא פעם כורעות תחת קשי החיים.
מבחינתי, הנדל וס' יזהר בדורם (אגב, אני מאוד אוהב גם את ע' הלל של 'במעלה עקרבים' אחד מן השירים האנטי מלחמתיים היפים ביותר שנתחברו בעברית מודרנית; מלבד זאת, גם 'בסבוב כפר סבא' שלו הוא ממש אוונגרד יחסית לשירת 'האנחנו' שעדיין מלכה בראשית שנות החמישים) הם יוצאי דופן. כשם שכמעט עשרים שנה אח"כ א"ב יהושע בקובץ הסיפורים הראשון שלו ויורם קניוק של הספרים הראשונים ('חימו', 'אדם בן כלב') היו יוצאי דופן.
דודו יקר, רצונו של אדם כבודו, ועל כן א"נ יישאר א"נ; ביני ובין מי שצטטת במפורש היתה בשעתו מחלוקת-מה, אליה הצטרף צד שלישי עלום, בעניין ספרהּ של חביבה פדיה 'בעין החתול', בעיניי עידית שבעידית ובעיניו של מבקר הספרות הותיק זיבורית שבזיבורית. תוכל לחזות במו-עינייך בהשתלשלות התגובות על הרשימה 'קינת החתול', שהחל דווקא בשיר יפה שהבאתי משום שד"ל (שמואל דוד לוצאטו) והפך לחזית עשנה באשר לספרהּ הנהדר (בעיניי) של פדיה.
באשר לגלעד- אני מניח כי הצלחת התהליכים הנפשיים שעוד יהא עליו לעבור תלויה הרבה בכך שהתקשורת והפוליטיקאים ירפו ממנו וממשפחתו. קשה לי להאמין שכך יקרה בינתיים. החברה הישראלית נוטה שלא לדעת שובע.
ובאשר לציונה, שאו ציונה נס ודגל!, הכחול כחול הזה משמח את הלב אך גם מכמיר אותו בעת ובעונה אחת (-:
דודו היקר באדם! בארצות הקור לא הייתי.כמו שאומרת המשרתת דילסי ב'הקול והזעם':
'ני פה.לא רק לפדיה יש עין=חתול,גם לי.יש מצבים שבהם יאה מה שמצהיר ברבים גיבור
"יומנו של מטורף" לאור המקרא ביומן של הכלבה סופי : "אין דבר,שתיקה!"
שועי, העניין הוא לא אלקטוראט.להערכתי זוהי הגדרה מצמצמת לתיאור העניין.קרא
בפרקים הירושלמיים של "מכאן ומכאן" לברנר.המון חולה,חולה דברת,חבוט ומעוך עד העצם ביידי רבניו ,גבאיו וערביי המקום.לא הרבה נשתנה מאז תחילת המאה הקודמת.מהותית,לא השתנה דבר,לעניות דעתי שכאמור לעיל אינה זו של דובר משרד התרבות והספורט.
באשר להנדל : אכן הניתוח הצליח.משולי דור תש"ח אל דור המדינה בסיפורת.אין כאן
חד משמעות דורית: חצי מדור המדינה בספרות (קניוק,דוד שחר,יהודה עמיחי,ע.כ.כרמון,פ.שדה וכו') היו בני דור תש"ח ביוגראפית ואף לחמו בפועל ממש למרות שלא חוו את חווית הפלמ"ח שהייתה מרכזית בדורה..גם נתן זך.מעמד הכניסה שלהם לספרות היה מאוחר יותר אם משום שנדחו בזמנו ואם משום שהבשילו מאוחר יותר.לא זה המקרה של הנדל.ס.יזהר
היה ממכונני האתוס והשבר שלו בעת ובעונה אחת ("ימי צקלג").
דרך אגב,גם ס. יזהר היה חיצוני לדור הפמ"ח גם מהיבט דורי=גילי (הוא היה קשיש מהם בעשר
שנים לפחות ולא עבר "הכשרה".מעיקרו של דבר היה קצין מטה – בניגוד לקניוק שהיה לוחם פשוט)
תיקון טעות: ס.יזהר חווה את חוויית המלחמה במאורעות 36 – 39,עצימות מוגבלת,כמו שאומרים היום במקומותינו.
א"נ, לאזכור של "מכאן ומכאן" לברנר הייתי מוסיף גם את "ספר הכליונות" לדב קמחי שהוא אלגיה
מתמשכת על תהליך התפוררותו הרגשית של אדם, שחווה את ירושלים את הרעבון גם את המגפות.
"חימו" של קניוק טלטלני בנעורי טלטלה רבה (שם רחובות ירושלים, לא באר שבע, הומי חתולים)
אף על פי שבספרו "תש"ח" מטיל קניוק אור על הפרשה שעמדה מאחורי ספרו זה, לא מצאתי את
"תש"ח" כספר הראוי לעמוד בשורה אחת עם ספריו המוקדמים של קניוק.
הבה ואפתיע אותך."חימו מלך ירושלים' דומה מאוד ל'תש"ח, במגבלות התקופה.
לפחות "חימו מלך ירושלים" כתב היד המקורי שהייתה לי הזכות לעיין בו בביתו של קניוק.
"חימו מלך ירושלים" שקראת הוא טקסט שעבר קיצור וחיתוך אגרסיבי מאוד ביידי עורכי
הספרייה לעם דאז – להערכתי הזהירה והממוזערת כ 40 אחוז טקסט "נפלו" בשלב העריכה הראשונית ועוד 10 אחוז בעריכת מיקרוטסקט ש"ישרה" וגיהצה את המשפט הקניוקי המתפקד כמו באילתור ג"אז.
יורם שהיה במצב כלכלי לא פשוט,נשוי ואב לילדות קטנות,נכנע לתכתיב של קרנפי ה"ספריה לעם",וגם עניין זה מוכר ושגור עד זרא בקריית ספר המטונפת שלנו.
הדילמה כאן אינה נוגעת רק בשאלת ה"התקבלות" וה"קריאות" של הטקסט הקניוקי.
לפנינו דוגמה מובהקת לאופן שבו הוצאות הספרים הפועליות הכתיבו נראטיב והפכו
את הבלתי נסבל ,לפחות לטעמם,לנסבל.(וההקשר הסוציו פוליטי ברור)
לבסוף,דב קמחי היה סופר משני שעבד ב"מסורת" שהציב אהרן ראובני דווקא ("עד ירושלים")
בצירוף מעט נגיעות אימפרסיוניסטיות מרככות.
ההשוואה צריכה להיעשות עם "עד ירושלים" לאהרן ראובני (אחיו הפרוע של יצחק בן צבי)
וסופר שיכול היה להגיע לדרגה ערכית של ברנר,אלמלא נדרס קשות בגין הצטרפותו ל"פורשים"
ואימוץ של תפישות דארוויניסטיות חברתיות קשיחות.
שרק לא נגרר לשרשור מחודש שאין לו סוף,כבמקרה עין החתול המוזכר למעלה.
הבה נתנחם בבניין ירושלים על כל המשמעויות הנדל"ניות של העניין.
תודה א"נ, לא הכרתי את "עד ירושלים" וגם לא את דבר עריכתו האגרסיבית של "חימו".
הכתבות נראטיב ודברים שיש לומר ואין לומר כדי שמאמריך יראו אור היא תופעה מעייפת
ומדכדכת באוניברסיטאות; לשמחתי, טרם הגעתי עדי הפוליטיקה הספרותית (אני באמת
מקפיד לכתוב כאן על דברים שאני אוהב או שאני מוצא ראויים לציון), וביושבי "בפני שער
החוק" (והביקורת), איני מתאווה באופן מיוחד להיכנס בשעריו.
שועי, רעי
ככל העם, שמחתי על שובו של גלעד.
ומשנראו פניו לראשונה על מסך הטלוויזיה, לא רק
ששמחתי, אלא נתקפתי חרדה למחשבה, מה היה קורה לולא… אילו.. לוּ…
בד-בבד, גם אני בן דור ישן יותר. בן דור שרואה בחשש את ההתפתחויות
שלנו, בנו, סביבנו.
וכאשר קוראים ומאזינים לקולות הכאב שמשמיעות המשפחות שיקיריהן נרצחו
– חלקם בדמי ימיהם – על ידי מי מבין אותם ששוחררו, קשה לאטום אוזניים ולעצום עיניים.
רבים חשים בעת הזו שמדינת ישראל הפנתה להם עורף. רבים מהן/ם
הן/הם אותם אמהות ואבות של ימי-זיכרון שבזכות שמיעתן כתבת.
הן/ם אמהות ואבות ל"גלעדים" שאמנם אינם עימנו עוד, אך ערכם – הממשי והערכי כאחד –
אינו פחות כהוא-זה.
צבי יקר,
אני ער למצוקתן ולתוגתן של משפחות שיקיריהם נרצחו בפעילות טרור אף מצטער עימן על אבדנן. קשה לעצום עיניים, כל שכן לאטום אזניים. ואף על פי כן, את המתים אין להשיב ואך את הפצועים ניתן לרפא כפי היכולת. חשבונות עתידיים שניסו לאמוד את מספר הישראליים שייפגעו בעתיד כתוצאה משחרור שליט הם לזרה בעיניי (לא לצנינים חלילה, אלא לזרה), משום שהם מלמדים על הפניית עורף לחיים הממשיים בהווה תוך סיכון מהותי של שלילתם, לטובת ספקולציות עתידיות של סיכויים סטטיסטיים, אפשרויות, תחזיות וכיו"ב. דומה הדבר בעיניי למי שמרשה לעצמו לצאת לכפור השורר בחוץ בחולצה קצרה (נאמר סביב 0 צלסיוס) כי נודע לו בתחזית כי בשבוע הבא ישררו עוד 20 מעלות פחות ואין לו אלא מעיל קל (לא תמיד אדם יכול להיות בטוח כי יהא לאל ידו להשיג מעיל חורפי הנועד לטמפרטורה של כמינוס עשרים מעלות בתוך שבוע). מוטב אפוא שמערכת הביטחון והמשטרה ייטיבו את סיכול הפיגועים ולא יבואו בטענות כלפי העסקה לשחרור שליט.
אבל כך או כך מחמת החיבה נגררתי למחוזות שלא נוח לי בהם. אני מעדיף שלא לשבת בכס השופט ו/או המבקר, ולהיוותר בגזרת תחושותיי ורשמיי בלבד.
פיקוח נפש הוא ערך מהותי בעיניי פיקוח נפשו של היחיד ופיקוח נפשם של הרבים, אבל את התחשיבים מי קודם למי קודם למה אני משאיר לאחרים, ואם ניתן להחיות אדם (במקרה זה:לשחררו מסכנת מוות מהותית) אני לא חושב שיש להמנע מכך.
תודה שועי על דברים פשוטים מורכבים ישירים.
בכל השנים שהתנהל כאן הוויכוח הדבר היחיד שיכולתי לומר
היה: הוא חי. הוא חי. הוא צריך להשאר חי.
זה הכל.
ועכשיו להביט בו ממלא את הנפש.
זה הכל.
מיכל יקרה, פעם שאלה אותי חני שטרנברג, משוררת מצוינת וידידה המגיבה כאן מדי פעם,
איך אני מגדיר זֵן? עניתי: פשטות עמוקה.
לפעמים אני מהרהר כי הדרך היחידה לשמור על איזה תום בעולם הזה היא לסגל פשטות עמוקה.
למשל, הימנעות מלהשתתף בכלכלת הנפשות (כלומר בחישובי הסיכויים/סיכונים; עלות/תועלת) סביב שחרור גלעד שליט (או כל שבוי אחר) לא נתפסת בעיניי כהפניית עורף לעולם או לחברה, אלא אדרבה, זוהי אמירה המתבוננת על האדם לא כיש פוליטי, אלא בפשטות כאדם וכבעל-חי. יש בזה לטעמי משום גלוי פשטות עמוקה.