והאמת אינה מצויה לא פה ולא שם, ולפעמים, כאשר אתה מתעורר בבוקר, נדמה לך כי על יד מיטתך היא, האמת, כלומר— קבר ועליו פרחים כמושים אחדים, פּתוּח, מוכן לקליטה .
[יהודית הנדל, הכוח האחר, ספרי סימן קריאה והוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1984, עמ' 39. פתק שמצאה המחברת כסימניה בספר מכתבים למילנה לפרנץ קפקא שעמד בספרייתו של בן-זוגה, הצייר צבי מאירוביץ]
למלאת שלושים ימים לפטירתו של חברי הצייר והפסל נדב בלוך ז"ל (2011-1940), איש עין הוד, מצאתי עצמי שָב וקורא, בטרם שנתי, בספרהּ של יהודית הנדל (ילידת 1926), רעייתו-זוגתו של הצייר החיפאי, צבי מאירוביץ (1974-1911), הכוח האחר, בו תיעדה את השנים האחרונות ליצירתו, לחייו. ולחייה עימו. רגישותהּ של הנדל לנידחי החברה בספריה, לצד חסכנותהּ הרגשית, והפרוזה הלעולם-מדודה שלה, הגיעה בספר זה, אולי מפני קירבתהּ הרגשית היתירה למושאו, אולי מפני שהוא מקפל בתוכו ממואר של חיים שלימים, כדי יופי ועצבוּת בלתי-מצויים בספרוּת העברית, סוג של כּאוס עירום, שצורתו פּרוּמה, ואף על פּי כן, דווקא מתוך היופי-הפּגוּם ניבטים אל הקורא חיי צייר וחיי אדם— על הניגודים המתרוצצים בו, כוחות של בניה של הרס, שאולי אינם דיכוטומיים כלל ועיקר, ודאי לא הייררכיים, הנתונים באחדות אחת, באותן צורות אדם חולפות שבתוכן ימינו נוהרים.
אפשר כי מרבית פרקי-החיים הצרורים בספר נוצרו בעקבות התבוננות של הנדל ביצירותיו של מאירוביץ. עתים, במהלך הספר, היא אף מתוודה על כך. דומה כמו ניסתה הנדל לדובב את זכרונותיה לאורן של העבודות. באשר כך הוא, דומה כי העלתה תחת ידיה פרוזה מדוייקת ומדודה, עתים אבסטרקטית עתים פרוּמה, כגון ציוריו של מאירוביץ. רק לעתים רחוקות דומני, מצליח אמן כתיבה ליצור במלים תמונות, לדובבן, ומתוך אהבתו, מותירן כסוד חתום, מבלי לנסות ולבארן עד תום; הנדל מעיזה לפרש, כאילו יקר בעיניה כי החידה: חידת היצירה וחידת האדם יוותרו, גם ככלות הקריאה בספרהּ, בעינן.
הנדל מספרת (שם, עמ' 78-73) כי מוצאי שבת אחד הזמין אותם משורר היידיש איציק מאנגער (1969-1901), אשר בשנתיים האחרונות לחייו דר בארץ, אל חדרו המצופה טאפטים פרחוניים צבעוניים-מסולסלים בלתי מתקבלים על הדעת. הם מצאו את מאנגער יושב על מיטתו, כדרכו פזור דעת, חולה ומתקשה לשבת. לרגליו—גרב אחת לבנה ושכנתהּ שחורה, מה שעל פי הנדל היווה סימן לכך שהוא התלבש במיוחד לכבודם, שכן מאוד אהב ללבוש גרביים לבנות אלא שמעולם לא הסתדר לו ששתיהן תהיינה בנות צבע אחד. השיחה התגלגלה להיות הומת זכרונות כאובים על ילדוּת ומשפחות שהיו ואינן, והגיעה לידי שירה משותפת של הגברים בשני קולות בלתי תואמים גם בלתי מתואמים (בלדות ושירי-עם יידיים, חלקם משל מאנגער עצמו), הנמשכת שעה ארוכה; בסופה הציע מאירוביץ לאשתו כי ימשיכו בדרכם. 'מעולם לא פחדתי מהלילה' אומר מאנגער ביידיש ושואל את הנדל לשלומה. הנדל משיבה כי היא דווקא פוחדת מהחושך. ומאנגער משיב להּ כי היא עדיין צעירה, ומשיב בקול הנדמה כעולה ממעמקיו ולא מגרונו, שוין נענטער ווי וואיטער (=כבר יותר קרוב מרחוק) ופחדיו ממלאים את החדר, כאילו פרידתו העכשווית מבני הזוג מרמזת כבר לפרידתו מן העולם.
מאירוביץ, כך מספרת הנדל, לא שכח את דבריו של מאנגער, ומייד כאשר שב לביתו קרא לעבודת פסטל-שמן (פנדה) גדולה ראשונה עליה עבד אז שוין נענטער ווי וואיטער (=כבר יותר קרוב מרחוק). הוא עוד תיקן ושכלל את העבודה כמה וכמה פעמים. הוא לא הציג אותה מעולם. ביום פטירתו של מאנגער הוא ויתר על נסיעה להלווייה וברח לרחוב לכל משך היום. מאוחר יותר, כאשר הכבידה מחלתו-שלו, הוא ביקש מרעייתו פעמים אחדות להוציא לו את התמונה והביט בהּ ממושכות, ולהּ לא היה מעולם ברור האם הוא מתבונן אל הרחוק או אל הקרוב, אל המואר או אל האפל.
הנדל מסיימת את הסיפור במלים:
ועכשיו כשאני עוברת על פניה בכל יום עשרות פעמים, אני מרגישה את התייל שלה דוקר לי את הפנים. היא תלויה אצלי עכשיו בכניסה ליד הדלת, ובכל פעם שאני פותחת את הדלת ענן כבד רובץ על הדלת,וציפור לכודה, אדומה, בעיגול. המשפט מאותו ערב רחוק— ודאי כבר נעלם. אבל לי עדיין נדמה ששם הוא עוד נידח, בתוך הוורוד ובתוך האפור, ושלא אוכל להוריד אותה מהקיר.
(שם,שם, עמ' 78)
הציפור אצל מאירוביץ, הציפור המצייצת: שוין נענטער ווי וואיטער, היא בלתי נראית. ציפור שקופה. אם היא מאדימה עוד רגע, הריי זה כהבהוב חולף השקול למסעו הארעי של אדם בעולם הזה, מסע הנדוד; אבל את ציוצהּ של הצפּור ניתן לשמוע למרחוק גם בלא-הקנבס שמנגד. היא מצייצת ברקע הדברים את הקול השלישי בקאנון הבלתי-מתואם של מאירוביץ את מאנגער. היא שרה דרך חורבות והרס ושיירות פליטים, על האדם הנותר פּרום-פּגוּם, חסר-חלוֹם, פגיע כמו צפּוֹר, זורם הלאה עם זרמי-האויר הסואנים אי-אן, כבר נקודה דקה בקצה הערב. עוד רגע קט כבר לא נִכֶּרֶת לעין; ומישנהו- נעלמת לעד, רק קולו חרישי ממשיך להדהד בחלל.
ומן המרחק הצלוּל, מתגעגעים.
שלושים למותו של נדב בלוך
יום חמישי, 22.12.2011, גלריה טובה אוסמן, רח' בן יהודה 100 תל-אביב, 19:00
דברים לזכרו: דן ירדני, שוֹעִי רז
כל ידידיהם של נחמה לבנדל ומוקירי זכרו של נדב בלוך
מוזמנים להתאסף ולדבר אודותיו
בתמונה למעלה: צבי מאירוביץ, כבר יותר קרוב מרחוק, פסטל-שמן (פנדה) על נייר, 1969-1968 לערך.
© 2011 שוֹעִי רז
שועי יקר.
איך הזכרת לי ככה פתאום
את אחד הספרים שהכי השפיעו עלי
אמנות / ספרות / חיים.
באמת, אין מתאים ממנו
כדי להספיד אמן.
מיכל יקרה,
תודה רבה. אני חושב שבנדב היה משהו חסר גיל. תמיד חשבתי שהוא בן חמישים ומשהו.
רק בהלוויה התברר לי גילו האמיתי. מסתבר שעוד כמה מן הבאים שהכירו את נדב היטב העריכו גם כן את גילו בשישים לכל היותר.
אותו הדבר גם לגבי מחלה שפקדה אותו בשנה האחרונה. נדב עדכן אותי שהוא מתאושש יפה
מניתוח קשה שעבר והוא בדרכו להחלים. האיש היה מצחיק, אופטימי וצנוע. בשנה שעברה התראינו כמעט מדי שבוע בקבוצת לימוד משותפת בתל אביב (הכרתיו עוד שנתיים לפני כן). לא חשבתי שזה יסתיים כך, בלי הזדמנות להיפרד.
שועי יקר,
זה יפה הפוסט הזה עם הצבעים והתנועה של מאירוביץ'
בקצב המדוד של יהודית הנדל, והציפור הצבועה
מערסלת וחובקת אותם באשד של צלילי אקורדיאון
בטנגו סוער ומוטרף. הסתחררתי.
שועי יקר, הפיסקה האחרונה שלך היא שירה.
מרגישים איך נרעדו מיתריך מן האבדן הזה. אבל אולי זה לא אובדן, הרווחת ראייה. הרווחת אהבה.
והספר של יהודית הנדל, עם הציור השורט נשמה הזה, אני זוכרת את הזמן שקראתי אותו הלוך ושוב. גרתי בדירת מרתף בשולי שועיפת, סטודנטית אבודה בחוג לספרות עברית, מילותיה חוצבות בי יפעה וקנאה, לו מישהו היה כך מתבונן בי. רואה אותי.
יפה הפוסט הזה.
איריסיה קובליו גנבה לי את המילים. הדרך שבה אתה מספר, כמעט מספיד, את סיפורו של איציק מאנגער, של צבי מאירוביץ, יהודית הנדל (יברכו אותה האלים בחיים ארוכים) וכל זה מבלי שנשכח שהתחלת בכלל מנדב בלוך – היא שירה הכלואה במסגרת פרוזאית.
מעניין, ובעיקר מרחיב אופקים, כמו תמיד.
יהודית הנדל – קובץ סיפורים "כסף קטן" יצא במחצית השניה של שנות ה 80. הסיפורים עוסקים רובם ככולם ב"פרידה". שניים זכורים לי "כיצד הכרתי את אצ"ג" ,סיפור נוסף עסק בסעודת פרידה.
אחד סיפורים עובד לתסכית רדיו .
http://msradio.huji.ac.il/wwwroot/ulpanpatuach/sipurbli48k.htm
דודו יקר,
אני גם כן די מסוחרר בעת האחרונה ואני והמלנכוליה מהדסים בצעדי טנגו בשדרת הזכרונות,
לפעמים מתיישבים בדרך על ספסל ציבורי מרוב הסחרחורת, או בחולפינו על פני גשר כשמתחתיו חולפת רכבת אנו מדמים את הרכבת, לאקורדיאון, הנפרש בתנופה של צלילים דיסהרמוניים (רכבות יש זיקה אל הזמן הלינארי- התימטי. להפוך רכבת לאקורדיאון זה נסיון לפנות לזמן שברגש), ופתאום נדמה לנו שזהו מקצבו של העולם, ואנחנו קמים וממשיכים עם
הטנגו.
איריסיה יקרה,
תודה, אני נרעד מכל אבדן; אני לא יכול לחשוב על דבר המרעיד אותי יותר ממותם או מחלתם של א/נשים יקרים/ות ללבי.
אני דווקא הגעתי ליהודית הנדל ולמאירוביץ רק בשנים האחרונות. תחילה דווקא למאירוביץ (שאגב ככל הנראה החל להצליח ממש רק בחמש עשרה שנותיו האחרונות, ולפני כן היה שם דבר בעיקר בקרב יודעי דבר, אבל נחשב כסוג של שוליים או אוונגרד). בספרות עברית וישראלית יש לי חסרים רבים. רק בשנים האחרונות אני משלים קימעא-קימעא, דברים שלא קראתי.
ובכל זאת, איני יודע למה, קשה לי מאוד למצוא סופרים/ות ישראליים/ות שאני רואה בספריהם/ן
יצירות מופת. יש מעטות מדיי כאלה ואני חושש כי רשימת החשודים המיידיים שלי לא תכלול
את "החשודים המיידיים" של הספרות הישראלית בעבר ובהווה. לאט, לאט, בגילי המתקדם,, אני מבין, כי העשייה למען הכרה, הצלחה, קידום עצמי, האופן שבו יזכרו אותך וכיו"ב הן דבר נפרד לגמריי מאשר יצירה אמנותית. לא ברור לי מה הזיקה ביניהן, אם ישנה. ישנם אמנים המצטיינים ביחסי הציבור שלהם (חלקם פשוט כריזמטיים ולא עושים שום מאמץ מלאכותי מיוחד); ישנם כנגדם, אמנים/ות מופנמים/ות, שההתנהלות בחיים שלאחר היצירה מעט יותר קשה להם/ן. לסוג השני יהיה קשה יותר להגיע לציבורים גדולים. בין היתר, מפני שלא יימצאו כל מובן בלדבר בטלוויזיה או להתראיין לעתונות על הסכמי השלום/מחאת עובדים/פרשת שחיתות/ילדות עשוקה וכיו"ב, וגם לא בנקל יירתמו לדברר עצמם לדעת על אודות יצירותיהם.
זה לא כל כך משנה, כי הכרה אמנם מעודדת את האמנות, אבל לא טוב שעצם היצירה תהיה תלויה בהכרה לה האמן/ית זוכה.
אני חושב שככל שזה תלוי בי, תמיד אעדיף את השוליים ואת הצל.
א' ארגמן-ניל"י,
כדאי לקרוא את מאנגער ועוד פעם לקרוא את מאנגער (ואחר כך לעבור גם לגלאטשטיין).
אם יש כותב יהודי שיכול לשזור בדמיוני בין באסטר קיטון- צ'רלי צ'פלין, ופדריקו גארסיה לורקה,
זה מאנגער, קשר בלתי אפשרי שכזה, זהו מאנגער. לפעמים השירה שלו בעיניי היא קומדיה אלמת עם מוסיקה מרגשת המבוצעת בידי פסנתרן אפילפטי של ימי הריאנוע. רוב הזמן איני יודע
האם לצחוק או לבכות (עיין אחת בוכה ועיין אחת צוחקת).
שאול, תודה, יהודית הנדל הוציאה את ספרה הראשון כבר שנה אחרי מלחמת העצמאות, והיא כבר אז כתבה על טיפוסי שוליים, ניצולי שואה, שכול. והואיל והיתה בו "תוגת מנצחים" יותר מאשר "שכרון ניצחון" הוא לא נדפס שוב במשך שנים ארוכות. כך שכאשר ראה "רחוב המדרגות" שלה בשנות החמישים, רבים התייחסו אליו כאל ספרהּ הראשון. כמדומני שהספריה החדשה מדפיסה מחדש מדי פעם את אחד מספריה הישנים (הם לא מעטים)וגם הוציאה לפני כמה שנים רומן חדש.
על כל פנים, הוצאה מחודשת של "הכוח האחר" (אם צריך תירוץ לכך, אפשר למצוא אותו ב-100 שנים להולדת צבי מאירוביץ) תהיה מעשה מאוד משמח. אין לי את הספר בספרייתי הפרטית והייתי שמח מאוד לצרפו לשם. גם לא הצלחתי בינתיים למצאו בחנויות יד שניה.
יש לשמוח על קיומן של הסִפריות.
"השיחה התגלגלה להיות הומת זכרונות כאובים על ילדוּת ומשפחות שהיו ואינן, והגיעה לידי שירה משותפת של הגברים בשני קולות בלתי תואמים גם בלתי מתואמים (בלדות ושירי-עם יידיים, חלקם משל מאנגער עצמו), הנמשכת שעה ארוכה", למרות שהמשפט שוין נענטער ווי וואיטער וחבישת קלידי הגרביים של מאנגער מתחרים זה בזה על נחלת החיוכים שצומחים(על אף ועל אף שהפוסט טובל במלאות שלושים יום למותו המצער של נדב בלוך ז"ל) מקריאת השורות, דווקא השיחה הזו, מבחינתי, מצופפת בתוכה את האנושיות בצורה כל כך יפה, בית מרזח ממזרח אירופה שננפח בחדרו של מאנגער לדקות מועטות מדי(אפילו שזה התרחש שעה ארוכה), וזה לא מפליא ששיחה שכזו הסתיימה ביצירתה של תמונה, שארית ממנה הייתה פשוט חייבת להשתמר, להתנקז…
תנחומיי על חברך. אני המום מהציור הנפלא. לא היכרתי. גם מעולם לא קראתי את הנדל. טוב לדעת. הטקסט שלך כרגיל מרתק מלמד ורגיש. כמו שדודו כתב- יש כאן משהו מסחרר. התגובות אגב יפות ומעניינות כשלעצמן. אם אינני טועה אגב הייתי ממש בתוך הבית הזה שבו הם גרו, הנדל ומאירוביץ, בית לשימור בתוככי הדר בחיפה. בית מיוחד עם חללי פנים יפים ונוף מרגיע.
ואני עם מאנגר וגרבי שוטה החצר שלו השונים כמו יום ולילה. וגם המשפט חסר הנושא והמושא: כבר יותר קרוב מאשר רחוק.
שועי יקר, בינתיים קראתי עוד כל מיני דברים שלך, באודות והקישורים.
(גילך המתקדם?:))
השוליים שלך מאד רחבים. אפשר לעשות בהם טיולים אינסופיים. אני בעד שוליים כאלה.
מאירוביץ היה אולי סוג של שוליים (בזמן שלו הפער בין שוליים לטייקונים לא היה כה רחב ומבעית) אבל ראה איך הוא זכה במבטה של זוגתו- עולם ומלואו, וזה מתקשר לפוסט שיוצא מה"אודות" שלך. על אהבה לשם אהבה.
אני תמיד מהססת אם לכתוב משהו מעצמי בתגובה לפוסט. הרי אני רק אורחת. ומצד שני זה פתאום קל יותר לחשוף אצל מישהו אחר משהו שלא בא לאמר אותו על הבמה הפרטית.
אגיד רק שאני בהחלט שוליים. ודווקא הרשת שבאה לעזרת השוליים ואיכשהו מגביהה אותם קצת מעל הכביש הדוהר, בכל זאת מדגישה את הבדידות ואת החשכה על המקלדת, ובמקרה שלי גם על הערמות הבלתי ניתנות לספירה, לתפיסה, של ציוריי הספונים עמוק עמוק ורחוק רחוק מעיני הפוסקים
תמהּ, קודם כל תודה מקרב לב על תגובה יפהפיה. אחר כך, אני כבר שנים מסתכל באיזו ארשת
טיפה מחוייכת כל אימת שאומרים בסביבתי את המשפט "חבל על דאבדין ולא משתכחין" (=חבל
על שאבדו ולא יימצאו עוד שכמותם). ראשית, מפני שלאדם יש נטייה מוּעדת לשכוח על מנת להמשיך בחייו. אחר כך, משום שהאדם מוכרח להמשיך בחייו מתוך איזה אמון לפיו הוא עוד יוכל
לפגוש א/נשים מעניינים/ות ואהובים/ות, אחרת יהיה לא מאוד קשה לקום בבוקר. ועם כל הייחוד
של א/נשים שהיו ואינם/ן עדיין יש להמשיך בחיים כאילו שאפשר עוד לפגוש, לא בהם/ן ממש, אבל להכיר א/נשים שיהיו משמעותיים/ות לפחות באותה המידה.
כלומר יש את מה שנשכח ויש את ההיזכרוּת הבאה על האדם לעתים מדי יום ביומו עתים אחת לזמן, ומלווה בעווית של כאב ותחושה מלנכולית. כי ביחסים אנושיים אייכשהו קשה להיפרד,
וקשה למצות את הקשר. ותמיד יש תחושה של קטיעה וצער אמיתי על כך שלא ידעת שנותר
כל כך מעט זמן.
שרון יקר,
אחד הדברים שיהודית הנדל עומדת עליו בספרהּ הוא חיבתו הבלתי מוסברת של מאירוביץ להשחית בחומצה חיה את העבודות הבלתי מוצלחות שלו עד כיליונן. זה משונה, דווקא התהליך
הזה (שהטיל אימה על הנדל בכל פעם מחדש) גרם לי להקשיב/להתבונן טוב יותר לבדים של
מאירוביץ. משום שהוא אינו יוצר בלבד, אלא גם נודעה אצלו חיבה לתהליכי הרס. כמובן, איני
חושב כלל בכיוון של נפש מסוכסכת, אין דבר יותר אנושי בעיניי מכך שככל שהאדם יצירתי יותר,
כך גם יתקיימו בו תהליכי הרס. עם תרצה אפשר לראות זאת בכל בתי הקולנוע החריבים שאתה מפליא לצלם. מה שנועד להיות סוג של מקדש ליצירתיות האנושית (כלומר, קהל רב מתכנס בכדי לחזות ביצירה) דומה כימי דור אחר כך למצבורים על גבי מצבורים של הרס מוחלט, בליבן של ערים, שבעצמן אמורות היו להיות סוג של מופת של ציביליזציה, כלומר מדגימות את כח היצירה וההריסה האנושיים במהותם.
מרית קרובתי,
היה אב כנסיה מן המאה השמינית מן העיר ליון שבצרפת, שתיאר את אלהי היהודים
כדמות אנושית יושבת ומהרהרת צד אחד שלה מהרהר מחשבות בונות וצד אחר שלה מהדהר מחשבות ריקות. מה שמעניין הוא שבין האיורים שהקדיש ויליאם בלייק לספר איוב (אם איני טועה) יש איור שנראה בדיוק כמו תיאורו של אגובארד (שמו של אותו אב כנסיה). אני צריך לנסות למצוא אותו מחדש, פעם היה לי את האיור על המחשב. כמובן שאפשר גם לחשוב לאור כל אלו על שני הכוחות שבעמקי אין סוף: אור שיש בו מחשבה ואור שאין בו מחשבה ב"ספר הבריאה" לנתן העזתי (נביאו של שבתי צבי).
למה הזכרתי את כל המקורות האלה? כי מאנגער עם הגרביים השחורות והלבנות נדמה לי פתאום כדמות כלאיים בין האלהות היהודית שתיאר אב הכנסיה ובין איוב המקלל את יומו, אחרי שאותו אלהים כביכול איבד את כל ילדיו. משהו באמצע. זה גם מתאים למאנגער לחשוב שבשעה שלאלהות יוצאות מחשבות (בונות והרסניות) דרך הראש– לו הן יוצאות לאויר העולם דרך בהונות הרגליים (-:
איריסיה יקרה, אני מאוד אוהב את התגובות שלך, משום שיש בהן פיוט וכנות, שהן מן התכונות
החשובות ביותר בעיניי ליוצר/ת. באשר להכרה, אני לא פעם מרגיש שאני נמצא בעולם הפוך. ברוב התחומים האמנותיים אני חש שישנם א/נשים מוכשרים/ות לאין-ערוך בשוליים או בצל יותר
מאלו שתופסים בקביעות את אור הזרקורים. וגם האקדמיה עזרה לי להבין כי בחשבון אחרון זכייה בפרסים, קידום, מלגות — אינן מעידות על מצויינות דווקא. אלא מעידה על קשריך/קירבתך לבעלי-המעמד, הכח והשררה, יותר מאשר על מצויינות או יצירתיות מקורית כלשהי.
זה ברור והרי אומרים שבימות המשיח או ימות הזהב (אני מעדיפה את הזהב) הכל יתברר כהפוך (לכן היוגים מתרגלים הרבה עמידות ראש….:)))
שועי- התגובה שלך מרתקת בפני עצמה, כמו פוסט קטן ורהוט
איריסיה, ראי תגובתי למרית, בסוף יתברר כי מאירוביץ, הנדל ומאנגער ישבו בחדר הפוך בלב ים (הטפטים היו של שושני מים), או ישבו בו על ראשיהם ועל כן בעמידת ראש, יכולות היו גרביו הבלתי תואמות של מאנגער (כמו שירתו הבלתי מתואמת עם מאירוביץ) את הלכי רוחו הפנימיים ואת מחשבותיו.
אני גם לא כל-כך בעניין המשיח וגם לא בעניין "עידן הזהב", יש תמיד סיכוי מפוכח שהעולם רק ישתנה לטוב מעט מאוד, ולפרקים מדודים, אם בכלל (תמיד המצב גם יכול להתדרדר, לפחות באותה המידה). גם מושגים כמו אמונה וגאולה אינן אבני-יסוד של מחשבתי כלל. אני מעדיף
אהבה וגעגועים, לעתים מתיר לעצמי גם להרגיש מעט תקווה.(-:
תודה שרון (-: הצדדים האלה באדם מעסיקים אותי מאוד. בייחוד איזו אינטואיציה האומרת שיש
איזה מתאם בין פעילות יצירתית קונסטרוקטיבית ובין כוח ההרס באדם. אני לא בטוח האם היצירתיות הבונה היא עידון (סובלימציה) כפי שגרס פרויד, כפי שהיא רק צד אחד של היצירתיות , כפי שההרס הוא צד אחר. גם אצל האדם הפרטי, גם בכל קבוצה אנושית, תרבות, ציביליזציה.
הו, בזה אני איתך, שועי, אהבה וגעגועים. בעיקר געגועים
איריסיה, יש מתגעגעים שכבר אינם זוכרים/יודעים למה הם מתגעגעים וכל עולמם הולם געגועים,
ורק הגעגועים מקרבים אותם לשקט.
כן
שועי יקר, את שחשבתי בליבי היטיבו לתאר קודמי, יצרירת מופת
רביב יקר (ואיריסיה גם),
אכן ספרהּ של הנדל הוא יצירת מופת; לא-כולו אבל במיטבו הוא מופת של ספרות מינורית. אני לא כל כך מחבב מצעדים אבל הוא לבטח אחד הספרים העבריים הטובים שקראתי.
ובאשר לנדב בלוך, זכיתי בחמישי האחרון, קצת במפתיע, להיות נושא הדברים השני לזכרו של
נדב. דיברתי על חברוּת, על איש חכם וחסר-גיל, על גדיעה וגעגועים. אייכשהו זה הקל קצת את הלחץ על העין האדומה ועל הנפש הפרומה.
שועי, חבל שלא ידעתי על הערב הזה. לגעגועים אין הגיון ואין זמן ומן הסתם אין בתוכם הבחנה והבדלה בין דברים מנוגדים.
ואגב, בפוסט האחרון שלי יש משהו שמתקשר לפוסט הזה שלך…
איריסיה, שבתי לא-מזמן מיום בדרכים. היתה כאן הודעה על הערב בסיום הפוסט אבל לא ידעתי מראש על כך שאדבר בו. נתבקשתי לדבּר ממש כאשר הייתי ברכב בּדרכי לשם.
אני בדרכי לרשימה שלך…