*
*
הַרְבֵּה יְלָדִים חָזְרוּ מֵהַקִּרְקָס
וְצָחֲקוּ וְצָחֲקוּ.
אֲבָל אֲנַחְנוּ
רָאִינוּ בֵּין תְּכוֹל כִּפַּת הַקִּרְקָס הַגָּדוֹל
אֶת הַשֶּׁמֶשׁ הַמְּהַלֵּךְ בֵּין חַבְלֵי הָאֹפֶק
כְּלֻלְיָן.
וּכְשֶׁהַשֶּׁמֶשׁ יוֹרֵד מֵחֶבֶל הָאֹפֶק אֶל בֵּין הַקְּלָעִים
גַּלֵּי תְּשׁוּאוֹתֵינוּ נִשָּׂאִים בְּקֶצֶף
אֶל חֶבֶל הָאֹפֶק הַמֵּת
וְהַלֻלְיָן מִסְתַּתֵּר בִּתְהוֹמוֹ.
כְּשֶׁיְּרִיעוֹת הַכִּפָּה מִתְאַפְלְלוֹת
רוֹאִים הַכּוֹכָבִים – יַלְדֵי הַחֲשֵׁכָה –
אֶת עֵינֵינוּ הַשְּׁקוּעוֹת שֶׁעָל רִיסָן
תְּלוּיוֹת עָבֵי הָעֶצֶב וִילָדִים אֲחֵרִים
הוֹלְכִים וְצוֹחֲקִים.
[יאיר הורביץ, 'קרקס', כל השירים, הוצאת הקיבוץ המאוחד וספרי סימן קריאה: תל אביב 2008, עמ' 24. לקוח במקור מתוך ספרו של הורביץ, שירים מן הקצה הנמוך (1961)]
*
ביקרנוּ ביום ראשון בקרקס, יותר נכון: בדואו-קרקסי, מעט אישי מעט אינטימי. נסענו, אשתי הילדים ואני, למוזיאון ינקו-דאדא בעין הוד לצפות במופע של שני אקרובטים מקרקס פלורנטין בתל אביב; אולם מוזיאון ינקו-דאדא, בימים כתיקונם, גלרייה-מוזיאון המציגה לראווה עבודות נבחרות מאת מרסל ינקו לצד תערוכות אורח, אירח הפעם בחלל המרכזי את שני אקרובטים צעירים: ג'אגלר ורוכב על חד אופן (נ') ונערת-גומי המסוגלת כנראה גם לתרגילי טרפז (א'). אני כותב בקיצורים כי לא הצלחתי לקלוט את שמותיהם ואלו לא הופיעו בתכניה.
המופע כלל ג'אגלינג (כדורים, סכינים, מקלות), הליכה על קביים, רכיבה על חד אופן, תרגילים אקרובטיים על גבי מתח, שפגטים, התמתחויות בלתי אפשריות של כל אברי הגוּף. מוסיקת הרקע היתה חרישית. הלוליינים היו אנושיים, קרובים, קצת מצחיקים קצת מתוחים, לעתים נראו מעט שבריריים, כמו מוּדעים למרחק הקצר הבלתי-נראה בינם ובין הקהל.
הילדים שמחו, הקטן (בן שנתיים) צחק בכל פה (ואחר-כך החל לטפס ולרדת בגרמי המדרגות של המוזיאון, ואילץ את אימו ואותי להתרוצץ רצוא-ושוב אחריו). אני הרהרתי ביפיו המינורי של המופע. על צפיה במופע הנועד לכל גיל וקהל, המלווה במוסיקת רקע קלה בלבד (מערכת-מיני כתחליף לתיבת נגינה), ומשתתפיו מדברים בלא מיקרופונים, ללא אורות מרצדים או פנסי תאורה, ללא תלבושות מנקרות עיניים, איפור מפואר, זיקוקין די-נור, ואפילו ללא בעל חיים לרפואה, שייגנוב את ההצגה.
חשבתי על מופעי החנוכה המופקים לעייפה. מיטב הסלבריטאים, כוכבי הילדים, המפיקים/ות ופעלולי הבימה; מיטב הדי ג'ייס, מיטב הפעלולים. ואילו כאן, חרישי, עדין, אנושי, קטן וחם. עם טעויות קטנות, ועם ג'אגלר שמרשה מדיי פעם לאחד מכדוריו לנשור, וליד לרעוד, ובכל זאת יפה כל כך, עדִין ומרווח.
בדרך הביתה, בשלב כלשהו של הנסיעה, חשבתי עד כמה הזכיר לי המופע בו חזיתי ערבי-שירה בהם קורא יחיד או קבוצת משוררות/ים קוראים מדברי שירתם בפני קהל. גם שם, במיטבם: מינורי, שביר, עדִין. אמנוּת של תנודות פנימיות; שומעים את הקול רועד. את הרטט הפנימי, העובר אל הצואר ואחר כך אל היד, האוחזת בנייר. נזכרתי במשורר היידיש ציליה דראפקין, ובמשורר הפרואני שהיגר לפריס, ססאר ויאחוֹ, שניהם דימו עצמם בשירים ללוליינים-אקרובטים השבים ומתנפצים על הסכינים המצפים למטה מן הטרפז למעלה (בקרקס שלהם אין רשת ביטחון, וכנראה קשה להבטיח כי הלוליינים יוציאו את יומם). נזכרתי שוב ביאיר הורביץ שבאחד משירי הקובץ, סביב המים ליד הצפורים (1973), שהוקדש ליונה וולך, שם כינה את המשורר: מר מלוּליָן (כל השירים, עמ' 185). מר מלולין המהלך על חבל דק-דק שנכרך על צואר עלומיו (שם, שם).
הלולין השקוע בתהומותינו. עתים הוא נותן חיוך עגמומי הניכר באישונינו; עתים הוא פורץ בצחוק מתגלגל. קצת נִדָּף, קצת רועד, ובכל זאת אני מעדיף את הכנות, ואת החוורוֹן שלוֹ על פני הסחות הדעת של ההפקות "הגדולות", הגרנדיוזיות של הפרומו, המולת המבקרים קובעי-"הטרנדים".
כך אני אוהב את האמנוּת: מעט פצוּעה, קצת מגמגמת, מינוֹרית. לא לגמריי מאמינה כאשר היא מעוררת תוגה כּנָה בעיניים או לחליפין מעוררת צחוק חם מהלב. לעולם לא תרה אחר התשואות, אפילו קשה לה עם מחיאות הכּפיים המהוגנות הנשמעות תדיר בסוף ההצגה (לא ברור האם היתה זו הצגה לכתחילה).
ועדיין איני יודע לרכוב באמת על חד אופן. ודאי לא להתייצב כנדרש. אין לי קואורדינציה מספקת. את אותם הדברים ממש אוכל לומר על מסעי הזה, שיווי המשקל של גלגוליי בעולם. ובכל זאת, אני מוצא עדיין אילו נימים של חיוך בכך שאני מצליח לשמור אייכשהו על לוליין המסתתר-מסתחרר בתהומותיי.
*
1934: הבור הגדול באמצע העיר התמלא באוהל. הקרקס הסורי בא לירושלים. הליצנים, האקרובטים והדב הגדול עם מחרוזת זכוכית חברון על צווארו הענק רקדו לאורך רחוב המלך ג'ורג' אל דרך יפו. לפניהם צעדה התזמורת הקטנה של הקרקס […] עכשיו הכניס עוזר הקוסם לבמה את התיבה הגדולה, שבה יחתוך הקוסם את האסיסטנטית היפה שלו. אלקה הסביר לטרוּדה מה עומד לקרות, וכשהתחיל הקוסם לנסר התחילה טרוּדה לבכות. אלקה צחק ואמר: "זה רק טריק, הוא לא חותך אותה באמת." לסקר שילר קמה, עיני הינשוף שלה הפכו קרות ורעות, "מי אתה שתטיל ספק בקסמי המזרח ?!".
[דני דותן, על משולש הפוך בין כאן לירח, כתר הוצאה לאור: ירושלים 1993, עמ' 156]
*
*
בתמונה למעלה: יצחק פרנקל-פרנל, קרקס, שמן על בד, ללא תארוּך ידוע.
© 2011 שוֹעִי רז
שועי בוקר טוב,
אני קורא אותך וחושב על 'הלוליין' של ז'נה, טקסט יוצא דופן שנכתב במיוחד לעבדאללה , המאהב שלו במשך שנים רבות עד שהתאבד… מבטיח לתרגם בקרוב כמה שורות ולשלוח…
ובענין הקרקס של דני דותן (שהגיע הזמן להושיב אותו בכוח לשולחן שיכתוב לנו עוד כמה מספריו המצוינים, למרות שגם הסרטים התעודיים שהוא יוצר עם זוגתו דליה מבורך מצוינים) עכשיו (לפני כחודשיים…) יצא ספרה של חברתי היקרה מיקי בן-כנען 'הקרקס הגדול של הרעיונות' – מאוד ממליץ לקרוא.
שבת שלום
"כך אני אוהב את האמנוּת: מעט פצוּעה, קצת מגמגמת, מינוֹרית. לא לגמריי מאמינה כאשר היא מעוררת תוגה כּנָה בעיניים או לחליפין מעוררת צחוק חם מהלב." יפה כתבת, את הקטע הזה במיוחד אבל גם כמובן את כל הפוסט.
אני לא מתחבר לקרקסים, למופעי ראווה, למחזמרים, לתיאטרון, לקברטים, לתיאטרליות ולמסכות, אבל כשזה מגיע אינטימי, ישיר, צנוע, לא מושלם וכאמנות כמו שכתבת עליה אז יש יותר סיכוי שכן. על הצייר הזה שמעתי אך לא ראיתי הרבה מעבודותיו. תודה, שרון
שועי שועי,
הקרקס יש לו מן כשרון כזה,
לייצר דימויים יפיפיים,
אבל האמיתי שלו אינו מתעלה לרמתם,
השמש היורד אל האופק לאיטו
תלוי בחבלי רקיע,
יפה עד מאוד, בעוד שאמן הטרפז מעורר בי
בעיקר אימה ולא התפעלות.
וגם אתה כשאתה על החד אופן שלך,
הרבה יותר מוצלח מלוליין אמיתי על שלו,
האמנות, היא הלוליינות היחידה שאני אוהבת.
כל כך יפה כתבת, כמעט שכנעת אותי עם המינורי השביר והעדין, ובכל זאת קרקסים זה סולם אחר. הכי אני אוהבת אותם כשהם עניים ומתפרקים אבל נאחזים באומץ בגרנדיוזיות של הפנטזיה. לפני שנים רבות ראיתי הרבה קרקסים משפחתיים כאלה בפורטוגל, עם שמות מצלצלים כמו "סירקו אמריקנו" וטרפציסטיות מזדקנות שמפריחות נשיקות מלאות ליפסטיק וליצנים מרוטים ושהכי נגעו ללבי. אני חושבת שמה שיש לשרון עם בתים נהרסים יש לי עם קרקסים שירדו מגדולתם.
אנונימוס, אני מנחש שאתה עמנואל על פי הפירוט על ז'אן ז'אנה, ואם אתה אכן עמנואל אני מוסיף גם יקר, אפילו שגם אנונימיים מפתיעים סתם קרובים ללבי. שמעתי דברים טובים על ספרהּ של מיקי בן-כנען. עוד לא הספקתי לעיין בו, תודה רבה על ההמלצה.
שרון יקר,
מסתמא שגם קרקס מינורי יכול להיות להיות אמנות פצועה וחשופה. בחיי, הייתי שם כמוסיקת רקע של א' ונ' מקרקס פלורנטין את Pink Moon של ניק דרייק. זה היה יכול להיות כל כך מתאים ומושלם שזה כמעט מוזר. ובכל זאת זה היה יכול להיות פסקול מרהיב להופעה הזאת.
מיכל יקרה,
לעתים מזומנות נניח,אני עשוי להנות הרבה פחות מערב שירה או ממופע מוסיקלי
מכפי שנהניתי מן הקרקס הזה, תלוי מי קורא ומה הוא קורא, ומי מנגן ומה הוא מנגן.
כללית, קומיקאים פיסיים (כגון: צ'רלי צ'פלין, באסטר קיטון, הרולד לויד, הארפו מארקס) עומדים
בעיניי בשורה אחת עם טובי האמנים (ודאי עם טובי הרקדנים). שהריי גם לאקרובט יש את מחול
הפרפר שלו. אבל אני מודה שכנראה בבסיס הנאתי עמדה הצגת קרקס בתוך חלל מוזיאון/גלריה.זה מעט הזכיר לי את "האחים מארקס בקרקס" שמסלקים את מנצח התזמורת המהולל, שרדיניי, הבא לנגן עם תזמורתו בפני באי מופע הגאלה המפואר של מיסיס דיוקסברי, ומעלים
במקומו מופע קרקס בפני אריסטוקרטים אמריקניים הלבושים בטוקסידו ונשותיהם בחליפות.
היתה בזה איכות דאדאיסטית משמחת, החוזרת לטריסטאן צארה, ולחברו הטוב מרסל ינקו,
שעל שמו קרוי המוזיאון בעין הוד.
מרית יקרה,
אני חושב כי כל מי שמנסה עדיין ליצור באומץ תרבות שאינו פופולרית הוא בבחינת קרקס מתפרק ועני הנאחז אייכשהו בפנטסיה. כל מיצגן, משורר, צייר, מוסיקאי, אמן מחול, וגם אקרובט, המנסה ליצור אוונגרד מינורי (ללא פיצוצים וזיקוקין וללא מסע יחסי ציבור והתמסרות לתקשורת), להרחיב את גבולותיו ואת גבולותיה של אמנותו, חי בפנטסיה, שכן לרוב הוא ייתקל באותו ילד של אצ"ג שימלמל לעברו: "לא איכפת, לא איכפת"; ואילו אביו המבוגר של הילד איש-העסקים/סוחר ימשוך בכתפו וירחיק את הילד, שמא רעיונות משונים/זרים יחדרו אל עולמו.
הילד והאב ממילא בדרכם לפסטיגל בהיכל נוקיהו, או לחופשת הכל כלול על אי יווני.
(לפעמים אני מהרהר שמא כולנו מלאכים/ות שחתמו בבלי דעת על חופשת "הכל כלול" בעולם הזה).
ואני יודע שזה אולי לא במקום (אבל קשה להתאפק): הקטע שהביא דני דותן מזכרונות ילדותה של אימו טרודה, אני ממש רואה אותך (בעיניי רוחי) אומרת למפקפק שם בנחישות (את מחליפה את אלזה): "מי אתה שתטיל ספק בקסמי המזרח?!' רק עם עיניים טובות ובוחנות (-:
תודה שועי, איזה יופי של פוסט, צבעוני, רב פנים ומלא קסם. האסוציאציה הקרקסית שלי היא
האישה-ליצן, הלוזרית הכובשת, הלא היא ג'ולייטה מסינה החביבה עלי מאוד.
וכמובן גם הקרקס שאליו בילבי מגיעה ועושה שמות, תובעת את זכותה כקהל משלם לקחת חלק בהופעה וגם מנצחת את האיש החזק ביותר בעולם. הספקטקל המסחרי התקלקל, אבל הקהל תומך בבילבי בהתלהבות. חבל שלפסטיגל היא לא הגיעה.
שועי יקר,
אני אוהב מאוד את הלהטוטנים העייפים של פיקסו,
אבל בסופו של יום גם אני הולך עם ז'ולייטה מסינה
של הרוחות, בעיקר עם ויטוריו דה סיקה שהיה שם
כדי לרשום לעד את השבריריות המוצקה כפלדה שלה.
פשוט ונפלא
אביבה יקרה, ג'ולייטה מסינה אכן מפריחה ליצנים סביבה כמו בועות סבון לכל עבר (-:
דודו יקר, יותר מליצניו של פיקאסו או אלו של פדריקו פליני (אני דווקא זוכר במיוחד את שמונה וחצי כסרט קרקסי) כמדומני פרנץ קפקא משווה ביומניו בין משוררי יידיש דלפונים ונוודים שהכיר בפראג ובין אמני טרפז בקרקס; האחים מארקס גם הם החלו במופעי וודוויל; ובאיציק מאנגער ודאי יש פן ליצני-קרקסי. כמו שראית למעלה, גם לסקר שילר ביקרה בקרקס. מרק שאגאל צייר אותו (וגם ציונה תג'ר). ואפילו יורם קניוק קבע את הדמות הראשית באדם בן כלב כליצן-מנהל קרקס לשעבר. אם אוסיף לזה את כל אותם יוצרים יהודיים ששאפו להידמות לצ'רלי צ'פלין והעריצו אותו על הקומדיות שלו (למשל: ולדיסלב שלנגל, בנימין פונדיין, אלאן גינסברג), נקבל מאה קרקסית למדיי. כמובן גם,וודי אלאן ב"צללים וערפל", עלילת אימה על רוצח סדרתי אנונימי ועל יהודי חף מפשע הנמלט מפני המון זועם החושד בו ועל קרקס נודד שבו לבסוף באה התעלומה על פתרונה החלקי.
רביב יקר,
אני חושב שהיה זה ויליאם באטלר ייטס שכתב פעם שהוא היה במיטבו באמת רק כל אימת שכתב את הדברים פשוט כפי הניתן (-:
שועי יקר, אני אוהבת את הלוליינות בטקסטים שלך ושל אחרים שאתה מצרף, המוסיקה והאומנות, שאתה מצרף בכל פוסט שלך בנפרד ובכולם גם יחד כאוהל קרקס עשיר וגדוש ומלא בהפתעות מכל טוב.
אבל קירקסים "אמיתיים" של החיים תמיד הפחידו אותי, ליצנים הבעיתו אותי, וללוליינית על החבל תמיד חיכתה התהום הפעורה.
איריסיה יקרה,
לעתים נדמה לי כי בקרקס מתמצא הקיוּם-
מפחיד,ומבעית, חם-לב, מצחיק ומפתיע ומאחורי הכל תמיד רוחשת לה התהום.
באשטאואקרא גיטא, טקסט הודי עתיק למדיי, מובא: "העולם מופע קסמים הוא!"
עתים המרחק בין מציאות ובין חלום הוא דק; כל-שכן כאשר אנחנו מתבוננים בעולם דרך רגשותינו, מאוויינו וכיו"ב.
כה נוגעת ללב הרשימה, שועי רעי,
עד שמצאתי עצמי בוהה מספר דקות
במסך, חושב שבעצם מעולם לא הייתי בקרקס…
הנה, אני רושם חפניי משימה לשנה הקרובה.
צבי יקר,
הואיל וודאי קראתָ את פיטגרילי , כלומר את: השופט פוט (אם איני טועה קראתיו בעקבות המלצתךָ), אני מניח כי המולת הקרקסים אינה זרה לךָ לגמריי (זה ספר שמתחיל מצוין אבל קצת דועך בחלקו השני). מלבד זאת, כולנו נדרשים מדי פעם בפעם לאלף אריה, לנתר על טרמפולינה, לזנק על טרפז, להשתטות כליצנים, להימתח עד קצוותינו כנערת גומי, ולהדס על חד אופן בערבות הנגב. לפעמים אנו קוראים לזה ללכת לקניות, לשוחח עם מנהל הבנק, לבקר משפחה בחג החנוכה, ללכת לריאיון עבודה, לשבת שעות בתור במשרד ממשלתי, לקבל נזיפה על איחור בהגשת עבודה או מחיאות כפיים על אילו דברים מוצלחים שאמרנו בפני קהל. בעיקרון הדברים לא כל כך רחוקים אלו מאלו. כמעט אותו הדבר. במקרה שלי, לא פעם הדברים שבקבוצה השניה כך מסתמא הרבה יותר מסובכים (-:
תודה, שועי רעי.
ועדיין, בזכותך, מנוי וגמור עמי – זו תהא מטרה
שאייעד לעצמי לשנת 2012: אלך לי לקרקס.
חיוך שלוח.
יש מיתוס שבתי הגדולה התחנכה עליו לפיו אם אי-פעם
יגיע אוהל קרקס לגבעת שמואל אפשר שאעזוב את הכל
ואצטרף אליו. היא רציונלית מדיי. אז היא מעולם לא התייחסה למיתוס הזה ברצינות רבה כאביה.
בנוסף, קרקס מסמל אילו נקודות גבול, פעם היו מקימים את האוהל
בשולי העיר, כדי לסמן איזה מרחב החורג מן הגבולות המקובלים.
משהו סיפִּי, שמשתתפיו מייצגים את התחום המטושטש שבין
החוק (Lex) שגילמה העיר ובין הכאוטי-טבעי-יערי, שגילמה
המציאות החוץ עירונית.
מי שבא לקרקס לכאורה בא אל נקודת הגבול הזאת בנפשו.
ומאז חייו הופכים יותר ויותר קרקסיים.
…אלא אם כן הוא בוחר רק מדיי פעם להתאוורר בקרקס.
שועי יקר אתה כותב
באשטאואקרא גיטא, טקסט הודי עתיק למדיי, מובא: "העולם מופע קסמים הוא!"
איך מאייתים את ב- באשטאואקרא באותיות לועזיות? גיטה (גיטה זו שירה, הידעת?)
מה שאני התכוונתי זה לקרקס אשכרה: אוהל, פילים, לולייניות, פודלים, ליצנים, גמדים,ומנהל קרקס כרסתן עם סיגר שכולא את כל אלה בתום המופע בקראוונים מסורגים.
ובגיטה למילה קרקס יש משמעות של מופע. המופע האלוהי שיש בו מכל אלה שכתבת:
מפחיד,ומבעית, חם-לב, מצחיק ומפתיע ומאחורי הכל תמיד רוחשת לה התהום. הכוונה לעולם שכולו צמדי ניגודים מכל גווני הקשת. כן, יש בעולם התעללות, רמייה, ראווה, חמדנות שקר, אך לשם מה לכנס קהל באוהל מופע כזה? לשם הבידור? מי מהקהל מקבל את המופע הזה כמופע המסמל את התנהלות הבריאה? היקום?
אל לנו לפרש את "העולם מופע קסמים" במובן הקסם שבן אנוש מבצע מול בן אנוש אחר. זו לא הכוונה.
איריסיה יקרה, קודם כל כונסו בני אדם באוהלים או במערות לשם חגיגות פולחן (מה זה אם לאו
סוג של קרקס) אחר כך בתוך מקדשים בנויים היטב. כהנים, וכוהנות, בעלי חיים מוקרבים על המזבח; או בעלי חיים טורפים בני אדם בקולוסיאום של רומי. או מירוצי סוסים חגיגיים בקירקס
מאקסימוס הרומי (שגם העניק לקרקס את שמו). אגף אחר של הקרקסים האלו, שהתפתחו כנראה מן הבאכחות (חגיגות לכבוד אל היין דיוניסוס באכחוס) הוא התיאטרון וכנראה גם אמנות המחול והבאלט (שבמאה ה-17 בחצירו של לואי ה-14 היה נשף מסכות ענקי). ואילו בזמן החדיש נסוגו הקרקסים הישנים והתיאטראות הנודדים מפני בתי הקולנוע (שיש בהם מפני חזרה אל המערה, ובימינו אל הכוכים), ואחר כך מפני הטלוויזיות. לאחרונה כבר יכולים אנשים לצפות בחגיגה בהתחרויות ריאליטי בערוצים המסחריים או בתכנית המיוחדת לחיי בנות האלפיון העליון, כאילו שבנו אל המיתוסים של הריבים בין אלות האולימפוס.
גם הספרות והציור הם קרקסים, אבל על פי רוב קרקסים מינוריים קימעא, שאינם מצטיינים בפירוטכניקה ובזיקוקין די נור.
בימי הביניים היו פילוסופים ניאופלטוניים שראו בעולם הנאצל מן האחד (האל הטרנסצדנטי) כעין
אוהל אור ענק כמעט אין סופי. הם כנראה העלו בדעתם סוג של אוהל מועד (הדגם הקדום של
של בית המקדש, למשל בתורה). אבל כשחושבים על האנושות ונוהגיה זה יוצא באופן מעציב
דומה יותר לאוהל צבא, או לאופטימים בינינו– לאוהל קרקס המצפה למופע שיתחיל.
איריס, עוד דבר, באשר לאשטאוקרה גיטה, עייני: לב המודעות: אשטאוקרה גיטא, מאנגלית: שחר לב (דיויה), מתרגומו לאנגלית של תומס ביירום, הקדמה מאת ג'ון ל' ברוקינגטון, הוצאת אבן חושן: רעננה 2008.
ספר נפלא ומפליא.
שועי, תודה על הסקירה ההסטורית ואכן גיגלתי על האשטוואקטרא גיטה. השימוש במילה קרקס לא נכון לי. כי קרקס בשבילי זה משהו מאד מסויים שעליו כבר כתבתי. אבל אני מבינה ומקבלת את מה שזה בשבילך:)
נהדר
אני ביקרתי עם בתי בקרקס פלורנטין עצמו בחג החנוכה (הקרקס אגב יושב כיום בכפר הירוק) ושנינו נהנינו עד מאד. גם בפורמט רחב היריעה הוא עדיין קרוב, אינטימי ומינורי כמו שתיארת.
אגב, מוזיאון תיבות הנגינה בעין הוד – האם חזר לפעול ?
מוסה יקר,
כן, המופיעים אמנם הזכירו כי הקרקס יושב בצומת הכפר הירוק. אני מזמין את צבי שהביע במעלה התגובות את רצונו לבקר במהלך 2012 בקרקס להגיע לשם. לגבי מוזיאון תיבות הנגינה, לא ראיתי פרסום בעניין. אני אוהב תיבות נגינה. אבל הן מצריכות דב בשבי שירקד
לצידן. מה חבל, שדובים אינם לומדים לרקוד לצד תיבות נגינה מרצונם החופשי (-:
מוזיאון תיבות הנגינה בעין הוד, שלמיטב ידיעתי ניזוק בשריפה לפני שנה, נטול כל חיות בשבי (להוציא חתול שנוהג כמנהג בעלים). בדומה לקרקס פלורנטין, אשר גם שם הוא נטול חיות והתאכזרות אליהן.
ומכיון שכבר העלית את הנושא – אי אפשר לי להתאפק, קבל לינק לאחד מהשירים החביבים עלי (לצערי לא מצאתי את הוידאו מתוך התכנית):
http://fliiby.com/file/313885/t01v4eddmo.html
מוסה, כן, נדב בלוך ז"ל סיפר לי הרבה על השריפה ההיא (היא לא פגעה בבית אבל זה היה מאורע קשה למדיי). פעם אולי אעלה איזה קליפ של השריפה, שמאז שצפיתי בו התעוררו בי המון מחשבות על החיים פה בארץ. עוד אראה.
ניסיתי את הלינק, ולא הצלחתי לצפות. אבל ראיתי שמדובר בחבובות. יש לי איזה אהבת ילדות
לחבובות. הייתי לאחרונה בסרט החדש עם אשתי ועם הילדים. זה סרט טוב לב ומצחיק, אבל דיסני ניקו מהחבובות כל מימד אנרכיסטי ובלתי פוליטיקלי-קורקט שהיה שם (למשל, הטבח השוודי מופיע לשתי שניות בכל הסרט, אנימל מטופל בתרופות הרגעה ומתופף בדיוק חמש שניות בכל הסרט). אבל שעה ומשהו אחר תחילת הסרט כאשר החל מופע החבובות המחודש עם שיר-הפתיחה המיתולוגי, ביקשתי מאישתי את הטישוּ, כי הרגשתי איזה רגש עתיק-יומין פורץ לי דרך ישר דרך עיניים. זה היה יותר מדיי בשביל רך-לבב כמוני.
עוד דבר, נזכרתי פתאום "בקרקס הפלא" שב-"קניין" (שתמיד הייתי תקוע בו לשלשה סיבובים), ובאישור יציאה מקרקס הפלא לכל החיים שהענקתם לי אתה ודודי במסיבת הבר מצווה שלי (היה דבר כזה פעם לפני שנים רבות). יש כאלה שמקבלים אישור יציאה מהקרקס ובכל זאת הקרקס נותר טבוע בהם לכל החיים.