*
כמו בלון שאוירו אוזל, אני מִטָּלטֵל אנה-ואנה באוירו הקר של הבּוֹקר. לא משוכנע אם יש לאן להגיע, לא זוכר לאן יש להגיע, אם אמנם יש להגיע, ואם אי פעם הגעתי בכלל.
שמח על כך שאיני נתון יותר בצרורו של מוכר בלונים, המעניק לילדים עם שמחת הבלון גם עצבוּיות עתידות של פרידה (בלון פורח מן היד הקטנה) פקיעה (פיצוץ פתאומי) או גויעה אטית מול עיניים העצובות של ילד מאוכזב (חור קטן, שממנו שורק האויר ואוזל, גם בבוקר הקר).
כולם שואלים לאחרונה, מנסים לברר, היכן אני עומד; אבל הלאו, כבר אמרתי, איני עומד, אלא מִטָּלטֵל בעולם.
אולי זהו האביב הקרוב, אני רואה לאחרונה יותר ויותר צבעים, מגלה את התגוונויותיהם מדי יום, בכל מקום, זה נפלא. יכולתי לדבר על זה שעות, אבל אני חושש שאז יוּבָן עד כמה אני תָּם.
עצים נוגעים ללבי יותר ויותר. ההתפצלוּת, המעבר המדוּמה בין אחד לריבּוי, ואיך ריבוי הענפים והעלים הופך כמעט להפשטה, כבר אינו עץ כלל ועיקר, משהו נע בתווך, על קצות-התפישֹה. כחתול המתבונן חרישי, מהופנט מן הירח המלא, המדגים לו את המעגל ומחוגוֹ; את המעגל הבלתי נתפשׂ (מעולם לא ראיתי חתול חג במעגל).
ובכל זאת, גם הבוקר, נהג מקלל את חברו בלב שלם, וקללתוֹ מהדהדת כמו צופר של משאית בכל הרחוב; הכל פּורח מסביב, ראשיתו של לבלוּב. ברם, כבלון שאוירו אוזל, איני פורח, ועוד לא צונח, נהנה מרגע ארוך של חוסר משקל, שבו דומה שכח-הכבידה תש כוחו, או שלרגע ארוך (אך סופי) מחק אותי מעל ספרו אשר כּתב; אולי שוב אינו רוצה לשמוע מאומה עליי.
ז'וליה קריסטבה כתבה כי חווית הזרות עשויה לפתוח את האדם אל המימד האוניברסלי (אינו מוצא את מקומו בשום מקום ולכן שייך לעולם ומלואו). מלים יפות, מלים הן רק מסכה. אבל ככל שזה נוגע בי, אני מבכר להאזין, היכן שאני, לשריקת האויר האיטית ממני והלאה, כאילו מספר בדיחה המובנת רק לי, או שורק שיר ישן.
אני מדמה שאני צף רגע ארוך באוירו הקר של הבוקר, אבל לאמיתו של דבר, מעבר לאשליה הזאת, אני מִטָּלטל-סתם בעולם. אף פעם לא אדיש, וגם אף פעם לא מבין, וכבר לא כל כך מוקדם, אבל רחוק מלהיות מאוחר.
קוף מדבר, מלאך קצוץ כנפיים, עובד-זר שנולד כאן. יושב לעת זריחה בצל עץ. מקשיב לציוצן של ציפורים הממלא את הצמרות (שהן על גבול ההפשטה). כבר זמן ארוך זה מעניין אותי יותר מכל מהדורות החדשות; המהדורות אינן מגלות דבר על מסעי בָּעולָֹם, ואילו ציוצי צפּוֹרים נדמים לי כּנבואה.
*
בשבוע הבא, אני מהרהר ומכרכר בציבור בשתי הזדמנויות:
1. בין הארה וּנאורות:–על מושג השכל הפועל והתגוונויותיו בכתבי יוסף שלמה דֶלְמֶדִיגוֹ: ההרצאה תתקיים במסגרת מושב אקדמי שיזמתי,"אור,מִספּר ואין סוֹף בתקופה הקדם-מודרנית",בתוך הכנס השנים-עשר של האגודה הישראלית להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים שייערך ביום ראשון הקרוב, 11.3.2012, במוזיאון המדע ,גבעת רם, ירושלים; המושב המדובר יתקיים בין השעות 11:30-9:30 בבוקר ויכלול גם את הרצאתה של עידית צ'יקורל על תורת המספר אצל שלמה מימוֹן ואנליטיות המתמטיקה;את הרצאתו של ד"ר אלעד ליסון (יו"ר),על תפישת האינסוֹף אצל לייבניץ וזיקתה להגדרת האל בהגותו;ואת הרצאתוֹ של ד"ר אחמד אע'באריה על גבולות החשיבה המדעית בביאורו של המתמטיקאי והאופטיקאי הערבי, אבן אלהית'ם על ספר היסודות לאוקלידס; הכניסה חופשית. הקהל מוזמן.
2. הגותו הדאדאיסטית-אנארכיסטית של הוּגוֹ בּאל בתקופת קברט וולטר:=מפגש זה יפתח את הסימסטר השני של חבורת המעמיקים ע"ש הצייר נדב בלוך ז"ל. יום שלישי 13.3.2012, נווה שכטר (בית מדרש תל אביבי של התנועה הקונסרבטיבית), רח' אהרן שלוש 43, נוה צדק, תל אביב בשעה 22:00, כניסה חופשית; רצוי להביא אורחות/ים
*
*
בתמונה למעלה: Lucio Fontana (1899-1968) ,Spatial Concept, Oil On Canvas 1956
© 2012 שועי רז
עכשיו אתה מטלטל ובפוסט הקודם מתנדנד ולמעלה משמאל מהרהר ומכרכר ותמיד מתגלגל על חד אופן. ההעדפה הדקדוקית (של שורשים מרובעים, הפעם) חושפת, כמו תמיד כמו תמיד, תבנית פנימית.
אהבתי מאד את ההערה על שריקת האוויר.
ומכיר את ספר הילדים "בלונה"? (של שירה גפן)
יפה יפה יפה. וביחד עם המוסקה הטקסט שלך רוקד על עננים גבוהים ונמוכים.
מסקרן הכרכור שלך בנווה צדק. לא בטוח שאספיק להגיע, כי אני בדיוק אנחת מאיזה מקום רחוק, מחוץ לשמי פורים העליזים
והציור הנהדר שהבאת מזכיר לי את ציור שלי מהאיזור כאן

שועי
חדשה כאן ושמחה להיצטרף
אני אוהבת את פוטנציאל ההיכחדות של הבלון בדרכים שונות
מרית קרובתי,
גם מגמגם, מדמדם, ומזמזם… (-:
זה מעניין, לא חשבתי על כך עד עתה; עד כמה שאני יודע השורשים המרובעים הם התפתחות די מאוחרת של העברית, בימי הביניים המוקדמים עוד ניסו כמה בלשנים ודקדקנים יהודיים לטעון כי
העברית היא דווקא שפה המבוססת על שתי אותיות שורש ולא שלש. זה מעניין כי נניח זה היה המילה מנדנד היה הופכת לגזורת השורש נ"ד כאשר הכפלתה עשויה היתה להצביע על התנועה השבה וחוזרת בסוג של מחזוריות והישנוּת (וכך חשבתי עכשיו על הזיקה שבין היטלטלות ובין תנועת המטוטלת) כמובן ההכפלה הזאת יש בה כעין הדהוד (עוד שורש מרובע). איכשהו זה נראה לי פתאום כנסיון לעגל (או לכדרר) את המרובע
חוץ מזה כאשר שועי משעשע ומשתעשע/ העולם נראה לוֹ קצת פחות אכזר מאשר באיליאדה והאודיסיאה.
איריסיה יקרה,
איזה כיף לגלות שיש לך פליקר. אני מכניס אותו למועדפים שלי כך שמדיי פעם אכנס להתבונן בהם. ממש תודה.
ואשר להרצאה על באל, היא נולדה בעקבות הרשימה המתנדנדת שלי לאחרונה, ומאוד שמחתי.
בדיוק העירו לי השבוע שלא מוצאים באתר מספיק עקבות לכך שאני עוסק בפילוסופיה; כנראה שחלה בי איזו תמורה ואני נהנה הרבה יותר לדבר על אמנוּת.
אם מסתדר לכם לבוא, בשמחה, ואם לאו, לא נורא, אני מניח כי הוגו באל והדאדאיסטים עוד
ישובו להתארח פה.
הי דליה, תודה, וברוכה הבאה.
שועי יקר, כמה יפה אתה שועה לכל רוח. ודג'נגו ריינהרט פשוט שר במיתרי הגיטרה, טרם פגשתי מישהו שמזדמרר ככה במיתרים. ואיך שהתחלתי לכתוב "רק צועני יכול"… הבנתי שזה מזכיר התחלה של בדיחה מהסוג החבוט וחדלתי… והוגו באל בנווה צדק זה מזכיר כבר בדיחה אחרת, צר לי שלא אוכל להגיע.
דודו יקר,
אני חושב כי דז'נגו ריינהרדט פיתח את הפריטה הייחודית שלו מחוסר ברירה הוא פשוט איבד את כושר הפריטה בכמה אצבעות בשריפה שארעה בנעוריו; לאחרונה, נכחתי בקונצרט של ויקטוריה חנה,ובו למדתי שוב כי הוירטואוזיות הבלתי תיאמן שלה היא פשוט תולדה של התמודדות עם גמגום קשה בילדוּת. בכלל מרתקים אותי א/נשים המגיעים/ות לידי התבוננות ייחודית או לכדי פיתוח כישרון ייחודי דווקא מתוך התמודדות עם תלאות ו/או מגבלות. פעם הכרתי שחקן תיאטרון שהיה בעל אינטילגנציה רגשית עמוקה, אותה פיתח לדבריו מתוך התבוננות באנשים המקיפים אותו, שכן היה מרותק לכסא גלגלים כל ילדותו.
הוגו בּאל הוא אינטלקטואל-פילוסוף שהיה דווקא יכול להתפתח לפי המתווה הגרמני חמור-הסבר, אלמלא הבין עד כמה התרבות הגרמנית של ראשית המאה העשרים היא כוחנית, מטריאליסטית, דוגמטית וחסרת שאר-רוח; לא במפתיע לדידו (בדיעבד) הובילה התפיסה לפיה המדינה (המגלמת לכאורה את טובת הכלל) את בניה לשדות הטבח והאבח של ורדן. מה שמעניין הוא כי בראשית המלחמה עוד היה באל אחוז התלהבות, כאילו ראה במלחמה הזדמנות למפנה תרבותי באירופה (תפישה דומה רק מהצד השני של הרובה המכודן הפגין גיום אפולינר בצרפת). אחרי שחזה במימדי הרצח והטמטום, הוא לקח עצמו לציריך ושם עשה ככל יכולתו למחות כנגד המלחמה. אגב, להקים את קברט וולטר בציריך או ז'נבה זה לא הגיוני יותר מאשר להקים מועדון דאדאיסטי בימינו בנווה צדק. כעתה כן אז, אלו ערים אמידות למדיי, המבטאות מטיבם של מקומות כאלו, גם הלך רוח כללי מאוד-בורגני.
"יושב לעת זריחה בצל עץ. מקשיב לציוצן של ציפורים הממלא את הצמרות (שהן על גבול ההפשטה). כבר זמן ארוך זה מעניין אותי יותר מכל מהדורות החדשות; המהדורות אינן מגלות דבר על מסעי בָּעולָֹם, ואילו ציוצי צפּוֹרים נדמים לי כּנבואה."
זאת שירה. והנגינה נפלאה – מלאת חיות ואנרגייה, והציור מקסים…
ממש מתחשק לי להגיע להרצאה על הוגו באל, אבל ספק גדול אם אוכל
בכל מקרה מאחלת לך הרבה הצלחה והנאה בשני האירועים 🙂
חני יקרה,
קיבלתי לעיל כמה תגובות וכמה אחרות למייל של מי שדווקא ההרצאה על באל מושך/ת את ליבו/ה אבל אינו/ה יכול/ה להגיע. אני רואה בהרצאה הזאת הזדמנות להעמיק קצת חקר בכתביו של באל, אבל אני מניח שהוא וחבריו עוד ישובו להתארח פה.
מה שניכר הוא שמתברר שחלקים מקוראיי אמנם מעדיפים את האגף היותר אמנותי של כתיבתי כאן, מאשר את האגף הפילוסופי או ההיסטורי פילוסופי.
ובאשר לחלק שסימנת (המשך הדיון בינינו באשר לחתימות שלי) ראי מה שכתבתי למרית למעלה, אני חושש שזה קשור באיזו תנועה פנימית למצוא לבסוף איזו הרמוניה כלשהי (מוסיקלית), לעגל את המרובע, להראות שהמציאות אינה רק שבר ומשבר.
שועי, המסעות הפנימיים חיצוניים או המופנמים שלך הם הסוד של האתר. אשתדל להגיע בשלישי הבא. יש סיכוי שתהיה רשימה על Bad as Me של טום ווייטס בין משלוח מנות לָאפיקומן?
הי אליס, תודה. יכול להיות שתהיה עוד רשימה על ווייטס. שלא במפתיע, אני מאזין לאלבום הזה מדי פעם בפעם (-: אם תבואי בשלישי, תבואי להגיד שלום?
עוד לדודו, נזכרתי בציטוט הזה מתוך מכתבי וינסנט לתיאו, ואליבא דההתייחסות שלך למעלה לנגינתו של דז'נגו:
"לעיפרון הצבעוני יש נשמה אמיתית של צועני; אם לא קשה לךָ שלח לי כמה עפרונות כאלה"
[וינסנט ון גוך לאחיו תיאו (קטע מכתב), תרגם מאנגלית: שלמה גיורא שוהם, בתוך: שלמה גיורא שוהם, טירוף, סטיה ויצירה, ספרית אוניברסיטה משודרת, תל אביב 2002, עמ' 207]