הֲשִיבוּ לִי אֶת הַיֶּלֶד שֶלִּי
כְּמוֹ שֶהַנֶּפֶש חוֹזֶרֶת לַגּוּף
עִם פְּקִיחַת עֵינַיִם.
[דליה רביקוביץ, אמא עם ילד: שירים, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1993, עמ' 44]
*
רשימה על הורות, אמהוּת, ילדוּת, אימה, אמונה, ואומנה- לרגל יום האישה הבינלאומי, ועל הספר, מרחב ומקום: מסה על הלא-מודע התיאולוגי פוליטי, לחביבה פדיה.
*
1
ביום שישי דווחו העיתונים על התפוצצויות סולאריות על גבי השמש וצפו כי תוצאותיהן (פליטת קרינה למרחבי החלל) ישבשו את שידורי הטלוויזיה המועברים באמצעות לוויינים במוצאי שבת וביום ראשון.
בבוקר ראשון דווחו העתונים כי בשל שיגורי הרקטות בדרום התקשו תושבי הדרום לקלוט את שידורי חברת Yes במוצאי שבת. כמובן כי לא היה זכר לסערת-הקרינה מן השמש בגוף הכתבה.
בשבע בארבעים בבוקר, ביושבי קורא בעיתון חינמי, בתוך קהל נוסעי תחבורה ציבורית לירושלים, חשבתי לי על הנטיה לתלות כל דבר במה שקרוב, במה שמרגש, במה שניתן לתלות בו אשם; אותן נקודות עיורון המונעות מאיתנו להבין דברים בהקשריהם הרחבים, בנטייה לרוץ אל הקשרם המיידי של הדברים, להיתלות במילה בקצה משפט, להיעלב; להתעלם מהקשר רחב הרבה יותר של הדברים הנתונים, מה שיחייב אותנו פעמים-הרבה לתגובות מתונות בהרבה.
למשל, הרהרתי לי, קל לי יותר לכעוס על הוריי על דברים מסוימים שנמנעו ממני בילדותי, מאשר להבין עד תום כי הם אנשים הקבועים (אולי כמוני) במגבלותיהם, מגבלות של תורשה, מגבלות של חרדה ופחד, מגבלות רגשיות. מי יודע, אולי בימי ילדות ונערות מסוימים בהם הישארותי בביתם עמדה במבחן קשה, אירע איזה דבר שהחזיר אחד מהם אל מעגל של זכרונות קשים; אולי חלומות רעים ביעתו אותם; אולי מלחמת לבנון הראשונה, אנתפאצ'ה, מחלות, אבטלה, מצב כלכלי, ריבים עם חברים ועם בני משפחה, מיתת קרובים; אפשר כמה ימים רצופים של גשם או חמסין. אולי טילי הסקאד של סדאם חסין ומסכות ההגנה. אולי נצפו באותם ימים התפוצצויות סולאריות על השמש (גלילאו גליליי תיעד התפוצצויות כאלה כבר בשנת 1612), אולי באמצע החודש עמדה לבנה אדומה מלאה, קודחת, פוקעת; אולי היתה זו לחות בלתי נסבלת בגוש דן. אפשר, כמו בסיום הסיפור הכוכב השקט לפרימו לוי הבחינו פתע בנקודה חסירה בשמים, ותהו האם כוכב הוא שאבד לתמיד, או מערכת אקראית שנבלעה ואיננה עוד.
בין בהקשר הצר והמקומי ביותר בין בהקשר הרחב שבאפשר, אני מעט בספק באשר ליכולתי לשים את האצבע ולומר: זאת הסיבה האחת-היחידה; הסיבה שאין בִּלתהּ. אדם, אני חושב, בוחר במה להאמין, לעתים נשללת ממנו הבחירה, באשר הוא אינו מסוגל לראות את היצג האפשרויות והאלטרנטיבות הפרוש לפניו. לעתים דווקא ההיצע, ההכרה שאין אמת אחת, עשויה למנוע את הבחירה במה להאמין. האדם ייאלץ לכלכל ימיו לאורן של אפשרויות-קיום שונות, חלקיות, היפותיזות יותר מאשר אמונות; ספקנות יותר מאשר אמונה.
*
2
*
השער היפה ביותר בעיניי בספרהּ החדש,המלא וגדוש של חביבה פדיה מרחב ומקום: מסה על הלא מודע התיאולוגי-פוליטי (סדרת קו אדום כהה, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2011) הוא השער השני, ששמו אמונה,מסע בעקבות האטימולוגיות הדומות,והדהוד המצלולים של המלים אִמא-אמונה-אֶימה.האם כמעוררת בילד אימה ואמונה בעולם כאחד;מסעו בעולם בסימן רגע ההכלה האמהי,האוֹמְנוּת,של האם;חלוקה בין חוק וציוּת שהם ממתווי האבהוּת,ובין האוֹמנוּת,האמונה,והאימה הניעורה בתינוק מתוך האפשרוּת שאימו הניתקת ממנו לא תשוב. אמונה כחוויה, כותבת פדיה, היא "דחף להסדרת המציאות ולהשתתה על העיקרון האימהי; האמונה הראשונה היא האמונה של התינוק באימו". האם מעוררת בתינוק את האמונה ואת האימה.
קשה שלא להתבונן במסע אליו מוציאה פדיה את קוראותיה וקוראיה בסימן-תגובה לאותה מסורת פרוידיאנית דומיננטית, שהדירה את הנשי ואת האמהי,כמעט לחלוטין במרחב ההשפעות הקמאי על הילד (ראו בהקשר זה ספרהּ של ענת פלגי-הקר:מאי-מהות לאימהות:חיפוש פסיכואנליטי פמיניסטי אחר האם כסובייקט,הוצאת עם עובד: תל אביב 2005). אמנם ויניקוט ואחרים, כבר העמידו אלטרנטיבות תיאורטיות למכלול ההשפעות על נפשו של העולל בשנים הראשונות,בהן מקומה של האם כבר הרבה יותר דומיננטי. ובכל זאת, המהלך המפתיע שיוצרת כאן פדיה, היא בעצם העתקתו של שיח התיאורטיקנים הפסיכולוגיים אל העולם התיאולוגי-פוליטי של היהדות. פדיה חותרת כאן לקריאה כנגד שמרנותו של השיח היהודי-אורתודוכסי-הגברי הרואה בהם את נאות-הבית,אך למעשה מעבר לכלכלת ביתה ותמיכה רגשית בילדיה,מעולם לא נדונה השפעתהּ המהותית של האם היהודיה על עצם המושגים התיאולוגיים-פוליטיים הראשונים ההולכים, נקווים ומתגבשים, בנפשו של הילד בשנותיו הראשונות. דווקא האם, כך עולה מדיונהּ של פדיה, היא הפתח ובית-המבוא של ילדהּ אל עולם הרוח ואל עולם התרבות.
מבחינה זאת, האם אצל פדיה,אינה "היידישע מאמע" רכת-הלב האדוקה (איציק מאנגער, ח"נ ביאליק),או התקפנית-מסרסת (וודי אלן),אלא היא דמות שהשפעתהּ על נפשות ילדיה אינה מעוטה מזן של האב,אינה מתמצה בהיותה סוכנת-ידע של החברה הרבנית הגברית (של ההלכה),אלא האם למעשה מכוונת את צעדיהם הראשונים של ילדיה אל עולם הרוח היהודי והעולמי. יתירה מזאת, הרבה באמונו של הילד בעולם ובאימה/אמון שהוא יעורר בו להבא, תלוי באותה הדרכה/הכוונה שנטעה בו אימו,אם במודע אם לאו במודע, בשנותיו הראשונות.
כעת, אם אשוב לשדה השיח הפסיכולוגי, פדיה הולכת ומפתחת שדה שיח שייסד, עמיתו של פרויד, שנדור פרנצי (1933-1873), במאמרו הילד הלא-רצוי ודחף המוות שלו (1929), ובו טבע את הקשר שבין יחס נוקשה והיעדר אהבה בגידול הילדים ובין תמותת תינוקות;החומקים מגורל זה אליבא דפרנצי נותרים בעלי נטיות של פסימיות והימנעות ממגע עם החיים.לאם האומנת את תינוקהּ אפוא שמור תפקיד ראשון במעלה בהתוויית אמונו בעולם,ובפיתוח יצרי החיים והמוות של הילד;–היא מהווה,הלכה למעשה,גם בתום הליך הלידה,ועוד שנים רבות אחרי-כן,שער אל החיים עצמם. פדיה אינה מזכירה בספרהּ את מאמרו של פרנצי. עם זאת, שלא מדעת, היא ממשיכה את השגותיו החיוניות ומביאה אותם אל שדה השיח התיאולוגי-פוליטי (והיהודי); פדיה מעתירה על האם-הארצית-הממשית תפקיד מרכזי ומוביל בהובלתו של הילד בשערי החיים, תפקיד שאינו מסתיים בלידה, אלא נמשך לאורך כל שנותיו הראשונות המשמעותיות, אפשר גם, לאורך חייו.
*
3
*
עוד מעט ימָפּוּ לוויינים את אדמת הירח ויימצאו שם עקבות מדודים של עגלת תינוקות ועקבות תואמים של נעלי נשים; איש לא יידע איך הם הגיעו לשָם.הרי תינוק טרם שוגר לחלל.יימצאו גם ספסל ציבורי קטן על יד אחד המכתשים שבו ייעצרו העקבות;גם יימצאו שם תפוסה תחת סלע- קליפת בננה צהובּה יחידה.
*
בתמונה למעלה: Rufino Tamayo, Woman reaching for the moon, Oil on Canvas 1946
© 2012 שוֹעִי רז
*
אהבתי את הסיום עם הירח (עקבות עגלת תינוק ונעלי אישה, ספסל וקליפת בננה צהובה יחידה 🙂
כמובן כל השאר היה מעניין אבל אני תמיד נטפלת לזוטות 🙂
הי יעלילה, ברוכה הבאה.
אין כמו זוטות, בודאי על אדמת הירח, שהריי נאמר בו: "צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות".
יופי פוסט שועי יקר,
הרצף אימא-אימה-אומנות דומה בעיני ליצר-יוצר- יצירה.
ובאשר לירח מאוד אהבתי את עקבות גלגלי עגלת התינוקות
בחול המצטבר על פניו מלאי הספק של הירח (או על
פניה הצוחקות של הלבנה) על אף שבבלוג שלך ניתן
היה לצפות לעגלה חדת אופן.
באשר למי או מה נמצא על פני הירח, בולגאקוב היה שם
לפניך והוא ראה שם את פונטיוס פילאטוס וכלבו הנאמן…
בתור מי שקשורה גם לגוף האותיות ולא רק לצלילן, קשה לי לראות (ולקבל) את הקשר בין אימה לאמא. היו"ד הזאת שמועצת הכתיב המלא הוסיפה לאימא כואבת לי כמו אבן בנעל ומקלקלת את היופי הסימטרי והפלינדרומי של המילה. אימה לעומתה, זאת סתם מילה רגילה שנשפכת לה"א הסופית.
דודו יקר,
התשואות לחביבה פדיה על הציוות המשולש הזה, לא לי. אני רק הבאתי.
בנוסף, ניתן היה לנסות ולקשור גם את השלישיה הזאת גם אמנות ונאמנות…
אבל אני לא חושב כי לוז הדברים היא קירבת המיצלול אלא כפי שהבאתי בהסתמך על מאמרו של שנדור פרנצי, אמנם ישנו קשר עז בין התפקיד האמהי ובין אמונתו של הילד בחיים ובמציאות
או באימתו מהם.
באשר לעגלת חד אופן המתרוצצת על אדמת הירח, זו יכולה להיות ריקשה (אולי תכנית סודית להגירת סינים לירח). אפשר שמישהו מחוץ למערכת השמש הזמין פיצה והעובד שם פשוט עבר עליה עם הגלגלת שחותכת לשמונה חתיכות (סלייסים) פחות-או-יותר-שוות.
אגב, ראיתי לא מזמן צילום של הירח ממנו ניכר כי צורתו האמיתית דווקא אבטיחית למדיי, ובלתי סימטרית בעליל.
לעתים דומני ישנם יתרונות כנראה בהתבוננות מן המרחק.
מרית קרובתי,
לפי קבלתו של ר' ישראל סרוק, י' אידיאית, התנועעה לשם-ולכאן בחלל ריק, בטרם החלה התהוות הכל, מתוכו בקע אור שכולו אותיות (כעין אטומים) עליהם הושתתה ההויה.
אני חושב שהיית יכולה להתחבר היטב עם התורה הזאת.
וגם מבין מדוע היו"ד (כשהיא יתירה) מכאיבה לך כאבן בנעל.
יש שהיו"ד המתרוצצות ממנה החל הכל ממשיכה להתרוצץ לנו בגוף ולפעמים גם מגיעה לנעליים (-:
לפעמים קוצו של י' היא קוץ בתחת (-:
שועי תודה על הרשימה המעוררת מחשבה. יש לי כל כך הרבה מה לומר על הנושא אבל הדברים עוד לא התגבשו בי מספיק.
ובנתיים חדשות מחזית הפייסבוק עבור אלו שלא מעודכנים-
חברתינו טלי כוכבי שמה תמונות של התינוק המקסים החדש שלה -עמרי. יש לקוות שבקרוב תחזור לכתוב לנו על חויותיה כאם טריה.
קובי אוז שם קישור לסרטון על שמחה עובדיה פדיה – אישה, גדולה-גדולה, מצחיקה ומעוררת השראה (אני לא יודעת מה הקרבה שלה לחביבה, אבל אני מניחה שהן קרובות משפחה)-
דודו, על כן זוכה משה בפרשת כי תישא לראות את אחוריו של האל ולא את פניו 'כי לא יראני
האדם וחי' (-:
נטלי יקרה,
כבר זכיתי להכיר את עמרי כוכבי הקט דרך מסך המחשב וגם לשוחח עם אימו טלפונית כמה פעמים. אבל טרם ביקרתי. וזה אחד הדברים שאני בשמחה ארצה לעשות בקרוב.
כמדומני, שאני מכיר את הסרטון האמור, עיקרו הנצחת זיכרה של אמא של חביבה. ב"שבעה" זכיתי לשמוע זכרונות מפי הדודה, אשר כמנהג בני ירושלים או כמנהג מספרי הסיפורים על נהרות בבל, מספרת סיפורים בחסד, ואין אדם שאינו מוצא עצמו מרותק (-:
שועי יקר,
כחלק חשוב בחזרתי לשגרה אני חוזרת לבלוגך,
וכמה נחמד שהירח מככב (!!!) ברשומה הזו, תודה.
אבל יש לי שאלה קצת נודניקית.
מדברים שאתה מספר כאן אני נוטה לחשוב על משפחתך
כמשפחה מאוד שיוויונית, ועליך, כנוטל חלק שווה בגידול הילדים.
ולכן אני תוהה, מדוע עקבות אישה הולכים עם העגלה,
הרי יכול להיות שאתה היית שם,
ודאגת שהקטנטן יאכל את הבננה שלו…
לא?
מיכל יקרה,
משום מה איני מצליח להיכנס לאתר שלי מאז הצהריים, ולכן נאלץ לענות לך דרך מערכת ההפעלה בלי לראות את האתר עצמו.
כמובן, שבכל תנאי אחר אפשר היה שאני אהדס אחר עגלת הילדים. מה גם שאשתי היא הנוהגת ברכב בינינו ולכן אני מניח כי ביליתי עיתים ארוכים אצל עגלת-הילדים. כל-שכן, אחד המובנים שהעניק הדאדאיסט הוגו באל למושג "דאדא"
הוא השתהות ארוכה מדיי על יד עגלת תינוקות, מה שמתאים לי מאוד.
אבל כאמור הרשימה ברובה עסקה באימהוּת, ועל כן, כל שכן לנוכח הדימויים הנשיים שנקשרו ללבנה בתרבות, בחרתי כי האם תכבוש ראשונה את אדמת הירח.
שועי יקר, אני עם מרית. לגמרי. עד שהיא כתבה את זה, וזאת בגלל מה שאתה כתבת, לא הבנתי מה דוקר לי.
אני גדלתי על אמא אמא אמא. ה י' הזאת לא שייכת. לא ולא.
תאר לך היה מוסיפים י' לאבא.
המילים הראשונות שלמדתי לכתוב: אמא. אבא. שלום. וזהו. כך זה יהיה לעולם.
גם אם אכתוב אלף פוסטים שבהם יוכח שכתבתי אימא. זו רק אשלייה.
ואלי הי' מסמלת את פרי הבטן של אמא? ובכן לא לכל אמא פרי בטן.
וגם ילדים שגדלו ללא אמא ידעו אימה כמובן.
אבל כמו תמיד, אני רואה אותך בין השורות. אותך שאני לא מכירה אלא דרך כתיבתך.
איריסיה יקרה, אני עוד משתהה מן התצלומים הפוריימיים באתר שלך, מן הצבעים והמגוון. וכמו שאת מכירה אותי מכתיבתי, כך אני מכיר אותך אט-אט מציורייך.
למעבדי התמלילים יש נטייה לסמן את המילה "אמא" בסימון האדום כאילו חסירה היו"ד. באשר למשמעות הגדולה של אבא ואמא, אני גם לא יודע, אני אפילו לא חש במשמעות הגדולה של היות אב לילדיי, אני כן שמח שאני משתדל להיות. קרוב וקשוב אליהם, אבל התפקיד "אבא" נדמה לי, לא פעם, כתפקיד-חברתי שהושת עליי, ולא כמהות יחסיי וקרבתי עם ילדיי. אולי זה הקושי שלי עם הייררכיות ומסגרות-נתונות (ויש כזה). אני מעדיף לראות בעצמי "בן משפחה"
ואולי רק כאשר אני מדרש מדי פעם להיות אוכף-משמעת, או כמחווה-דעה-סמכותני אני חש עצמי "אבא" ולא תמיד בטוח עד כמה התחושה נעימה. ובכל זאת, אחד הדברים שמפתיעים אותי מדיי פעם היא הנטייה של ילדים לרצות דווקא מהאב להציב להם גבולות, לפעמים זה נדמה על סף דרישה.
כן, נכון. הם דורשים את זה. וגם לי הקושי להציב גבולות ואם אני עושה "את זה" אז תמיד נדמה לי שנכשלתי וטעיתי… ומוצא חן בעיני ההגדרה שלך "בן משפחה" אבל בעיניהם זה לא! אולי זה מתהפך רק כשאנחנו מאד זקנים וחסרי אונים. לא הייתי רוצה להגיע לשם
אני התכוונתי לצליל ולצורה הסמטרית של אמא אבא. בשבילי כל מילה היא קודם כל צליל, צבע. צורה. אולי בגלל זה נעשיתי קודם כל ציירת ואחר כך גם כותבת…
איריסיה, הפלינדרום הארוך היחיד שכתבתי עוסק במוות (לא הבאתי אותו כאן, גם כי הוא ישן מאוד וגם כי הוא קודר מאוד), כך שסימטריה עבורי כנראה חתומה בחיים-מוות ולא בחיים לבדם. אני מעדיף את המילה שירה על פני המילה אמא. מעדיף את המילה התבוננות על פני המילה אמא. וגם המילה קירבה מזוהה אצלי יותר עם א/נשים שלא היתה לי עימם קירבה ביולוגית דווקא. אני רוצה להאמין כי ילדיי חשים אליי קירבה לא בשל הקירבה הביולוגית אלא בשל הקירבה הנפשית, הידידות, החברות. אבל הדברים כמובן לא תמיד עובדים כך, ויש אשר מרצוני ושלא מרצוני אני חייב להתעטף באדרת-האב, ולכהן כחוק,סדר ומשמעת, שלא בטובתי.
אמא אבא זה לא עניין ביולוגי. זה טראנסדנטי! זו אמא אדמה אבא זה שמיים, או ההפך, אם תרצה.
ולגבי תגובתי הקודמת, אז דברתי מתוך הזווית ההורית. מהזווית הילדית הייתי מלכת הגבולות. לא מלכה אלא נסיכה במגדלור. כמהתי לחופש. לשוויון. למעוף. היו שומרים והייתי מכותרת. לכן כשהצלחתי סוף סוף לצאת מהגבולות ולעוף עשיתי הרבה הרבה הרבה שטויות. והשטויות האלה הצילו את חיי:)))
איריסיה,
לגבי הטרנסצדנטיות-ההורית, ראי כאן:
http://wp.me/pJa8q-cVP
ושטויות מצילות חיים, הן לעולם אינן מותָּרות;
ברשימת הדברים שהייתי נושא עימי לאי בודד היו ודאי שטויות על גבי שטויות.