*
לאחרונה אני יותר ויותר מהרהר בחוסר התוחלת שבפירוש חלומות וביאורם על פי מפתחות של סמלים רעיוניים נתונים; מעניין אותי לאין שיעור לחשוב על מרכיביו של החלום, ומהיכן עשוי אני לשאוב את מראוֹת החלימה, אם מרשמים החולפים לפני העיניים בזמן העירות, אם מדברים שקראתי או חוויתי, שהותירו בי רישומים עמקניים מעט יותר; כמובן, בפני ההצעה לפיה החלום מורכב מרשמים בלבד המתרכבים אייכשהו כדי חלום—יש להעמיד את החלומות הנדירים יותר, המופשטים-אבסטרקטיים, שבהן ניכרת תנועה בלתי פוסקת של גופים גיאומטריים וצבעים שלא חזיתי שכמותם בהיותי נתון בעירות.
לפני כמה ימים העירה לי ידידה על נטייתי לדבר "על הדברים" יותר מאשר "את הדברים"; זה נכון גם לעניין החלומות. כלומר, בשעה שאנשים נוטים לתור אחר תכליתו של החלום (פשרו/השפעתו האפשרית), אותי מסקרנות לאין-שיעור המתודה והסטרוקטורה של החלום—כמובן, לא אטען, כי בחקר אלו אפשר להבין את החלום לעומקיו, אבל לכל הפחות, ניתן כאן להציע התחלות חדשות ויסודות חדשים מהם ינבעו אפשרויות-פרשניות חדשות, שאינן מבוססות מפתחות-ידוּעים-קדוּמים.
בספרו הנפלא של הסופר הגווטמלי, אאוגוסטו מונטרוסו (2003-1921, בילה את רוב ימיו דווקא במקסיקו), מופיע הסיפור הקצרצר הבא, המבקש להציג בפנינו את המציאות כולה כחלום אלהי שמבטרם-בריאה:
*
אלוהים עוד לא ברא את העולם; הוא עוד מדמיין אותו, כמו מתוך חלום. לכן, העולם מושלם. אבל מבולבל.
[אאוגוסטו מונטרוסו, הסימפוניה הגמורה, תרגמה מספרדית: טל ניצן-קרן, הוצאת הקיבוץ המאוחד/הספריה החדשה: תל אביב 2003, עמ' 74]
*
דווקא מפתה מאוד לחשוב כי אנו-כולנו רשמים בחלום אלהי, או דמיון אלהי. האלוהות עצמה אינה מצליחה לפענח מהם הרשמים הללו המתרוצצים בחלומהּ. והחלום, כמו כל חלום, תמיד נושא בחובו את המימדים: מושלם ומבולבל.
אבל זה נעשה מושלם ומבולבל עוד יותר, כאשר מסתבר כי אליבא דנזיר הזן והמשורר שוֹטֶטְסוּ (1459-1381) חייהם של האלים מתרכזים בליבו של האדם ולא ידוע האם הם נהנים מחיים חיצוניים-ממשיים היכנשהו לבד מאשר מלבבותיהם של בני האדם. גם אם כן, הרי שתלותם בהשתקפותם-בבואתם בלב האדם, עושה את קיומם לתלוי לגמריי בלבבות האנושיים הפועמים:
*
אין אלוהים
בָּנמצא
זוּלתי! –
שכּן האלים
עצמם יודעים
כי בלב האדם בלבד
עשויים להימצא אלוהים
[תרגם מאנגלית: שוֹעִי רז]
*
לבסוף בלילו מוצא אדם מעט פנאי לשבת לכתוב. כל היום הזדחל כתולע וכעת הוא נדמה לעצמו על יד השולחן עם מנורת הלילה בבית החשוך ועם כוסית הברנדי המשמחת שמזג לעצמו בנדיבות, כאילו הוא סוף-סוף אפשרות של פרפר, ראשו הומה מחשבות, זכרונות, רגשות—הכל זע ונע בתודעתו כל העת כים שחור וגועש. מחושיו מתעוררים. הוא מרים עוגן ומפליג קצת. כעבור זמן, ראשו הומה מדיי, גופו עייף; הוא קצת מבוסם (מצב שבו הכל, בו זמנית, מושלם ומבולבל).
הוא מכבה את המחשב ואחר כך גם את האור בדירה (כולם כבר מזמן ישֵנים), מסיר את משקפיו, וניגש לחלום חלומות משלו, שהם אולי חלומות בתוך חלום. הוא חושב על שתי שורות משל רישרד קריניצקי:
*
פּרפּר לילה עִקֵּש, איני יכול לעזור לךָ
אֲנִי רק יכול לכבּוֹת את האוֹר
[רישרד קריניצקי, 'איני יכול לעזור לך', נקודה מגנטית, תרגם מפולנית: דוד וינפלד, הוצאת אבן חושן: רעננה 2011, עמ' 30]
*
כבר לא ידוע מי הפרפר, מי אלוהים, מי החולם, האם זה חלום? הוא לא באמת חושב שזה עתיד להתבאר לו ביום מן הימים.
בחלומותיו— נטול כנפיים, מחושים, או כתרים אחרים, הוא מעופף תמיד עם הידיים לאיטו (לא ברור מהיכן להיכן, מאיפֹה לאיפֹה).
בתמונה למעלה: Osvaldo Licini, Night. Oil on Canvas 1932-1933
*
©2012 שוֹעִי רז
מעניין אם חלומות בהשפעת ברנדי שונים מחלומות בהשפעת עראק, בוכה, ויסקי וכו'. שווה לדעתי לערוך מחקר בנושא…
נטלי יקרה, דווקא למיטב התבוננותי, אלכוהולים לא ממש טובים לחלימה. אפשר להירדם כמו בול עץ, אבל זה לא ממש משפיע על החלימה (אותי זה מרגיע מאוד בעירוּת).
באופן כללי אני מאנשי הבורבון/ויסקי מעושן/רום מעושן ולאחרונה גם ברנדי בגלל הטעם המעושן שלו.
ערק זה משקה של עיונים בפילוסופיה ומיסטיקה ערבית (או יהודית-ערבית) או בספר הזהר וממשיכיו– כמעט בשום מקרה אחר לא אתפס עם ערק (אולי אם ליקר סמבוקה שחור, מנגזרות האניס), זה חד מדיי, ואין עומקים ורבדים של טעמים.
ברנדי הוא בעיקרון יין שרף משופר, כלומר משקה של בית מרזח… יש משובחים יותר ויש אחרים שקשה מאוד לשתות.
היה זמן שחשבתי לכתוב בלוג חלומות אבל יש חלומות שהם כה שקופים (אפילו בלי מילה של פירוש) שפחד החשיפה נפל עלי. ומצד שני אני חוששת שבלי פרטים אי אפשר לדבר על חלומות, רק לחוג סביבם.
יש לי חלומות רשומים מגיל 12 ועד לא מזמן, עם הפסקות מדי פעם. מגיל 20 + התחלתי לפרש אותם בשפה שהמצאתי לעצמי. תקופה מסוימת אף הייתי לוקח סצנה "אמיתית" ומפרש אותה כאילו היתה חלום. גיליתי שזה אותו חלום! אולי בגלל שהפרשן זהה. אם זה החלום עצמו ואם זה הפרשן, חלקם גרמו לי התמוגגות אדירה!
לאחרונה, לאחר שהחלתי לעקוב אחרי תפקודי החשיבה שלי (שלנו?), חוסר היכולת להפסיק לחשוב אפילו לשניה אחת! (כלומר התמכרות וחוסר שליטה), התחלתי לפקפק בכל מה שמגיע מהמחשבה, ולהערכתי גם חלום הלילה בא מהמוח ולא ממקום עמוק ונאצל כמו שחשבתי פעם… אך אני לא סגור על זה… 🙂
כרגיל פוסט מהנה ביותר. איפה אתה מוצא את כל הציטוטים הללו?!
פּרפּר לילה עִקֵּש, איני יכול לעזור לךָ
אֲנִי רק יכול לכבּוֹת את האוֹר
שתי השורות האלו הכי יפות. ועצובות. ומובנות לי ביותר
מרית יקרה,
כל התנועה הזאת של הרשימה החלה משיחה במהלך השבוע שעבר עם כמה אנשים הטוענים לקבל מסרים בתקשור מיישויות שמיימיות. אני כאמור רציונליסט למדיי, ולא ממש מתקשר אלא עם בני אדם, חתולים ירח ובקבוק ברנדי, ובכל זאת נוטה לקבל אנשים הטוענים לחוות חוויות או לקבל מסרים, אני רואה בזה דבר הדומה לאנשים המשתפים אותי בעולם החלימה העשיר שלהם. יותר מאשר אני נוטה לקבל את הפירוש השיטתי שלהם לדברים שהם חווים, אני מנסה להבין את חומרי הבניין והסטרוקטורות שמתוכם בני אדם חולמים או מדמיינים.
הדמיון הוא כח שמדוכא מאוד בחברה המערבית המשימתית להחריד, אני חושב כי ריבוי החווים
(רובם ככולם אנשים נורמטיביים, חלקם מחזיקים גם במשרות אחראיות) מלמד על עצמת כח הדמיון וכושר החלימה באדם, וגם על דיכויו המתמשך בחברה רציונלית-תועלתנית ומשימתית, שבה ישנה התעלמות הולכת ונמשכת מן הנפש האנושית ומכלול כשריה.
אני רק בשנתיים האחרונות גיליתי את החלימה; עדיין חושש שהחלומות שלי כבר כעשרים שנה אינם מאוד מעניינים. אני מעדיף חוויות של עירות. אבל גיליתי את השחרור, המנוח והמרגוע של שנת חלימה טובה, וכזאת לא היתה לי עד לאחרונה, שנים על גבי שנים.
יריב יקר, אני חושב שישנם כל מיני חלומות מכל מיני קצוות של הנפש/רוח.
מעניין שיש לך רישום של חלומותיךָ. יש לי מעט מאוד חלומות שאני זוכר (ושהיו משמעותיים עבורי כנראה), רוב חלומותיי, אני חושש, לא ממש נסיתי לזוכרם.
בעניין הציטוטים שאני מביא, אני פשוט קורא ספרים וזוכר. ולפעמים, איני יודע איך, מצטרפים לי כמה ציטוטים כאלו לרשימה אחת, גם אם לפני כן לא עשיתי ביניהם כל קשר.
בשנים האחרונות דווקא התחלתי לתרגל פרקטיקה מדיטטבית שעוסקת ממשית בהחלשת פעולות התודעה, דרך מדיטציה על הלב (ראה רשימה ישנה הנקראת: "בהנחה")
אבל חוץ מזה, אין כמו שנת לילה עמוקה וטובה, כדי לאוורר את ה-Mind ואת עודף הפעילות בו.
איריסיה יקרה, ציור הפרפר היפה שלך, מאחד הפוסטים האחרונים אצלך באתר, עמד בראשי כאשר קראתי את השיר של קריניצקי לפני כשבועיים.
אפילו חשבתי עליו כאחת האופציות לעיטור הרשימה, אבל אז נזכרתי בציור של ליקיני שפשוט התאים לי יותר (כאן) למתווה הדיון.
היה לי פעם חלום בלתי נשכח על פרפר, ואפילו כתבתי על זה שיר בערך בגיל 18, אבל אני לא ממש חושב שאפרסם אותו באתר.
שועי, מונטרוסו נהדר. כמו הדקות האחרונות של השקיעה, כמו לתפוס גל שלוקח אותך עד החוף. ובאשר לשינה, חתולים (גם צ'שיירים) נוהגים לישון הרבה; חבל שלא סיפרו לך על זה קודם. חתול זה לא רק חיוך 🙂
אליס יקרה, בניגוד למונטרוסו, קשה לי להעלות בדעתי עולם מושלם; קל בעיני מאוד לדמות עולם מבולבל מאוד.
במשך שנים לא קישרתי בין חיוך הצ'שייר ובין שינה; אחרי הכל חתול הצ'שייר ממשיך לחייך גם אחרי היעלמות הגוף.
פּרפּר לילה עִקֵּש, איני יכול לעזור לךָ
אֲנִי רק יכול לכבּוֹת את האוֹר
מה לעזאזל יש בפולנים האלה המביא אותם לראיה כל כך נוקבת של הקיום. האנושי? ולמה זה איכפת לי כל כך. ולאן זה נעלם להם כאשר הם "אנו באנו ארצה".
ולמה כאשר אני אוכל כבד, באופן קבוע ישנם לי אחר כך חלומות אפוקליפטיים של קץ העולם?
(היתכן שכך הוא הדבר משום שהמוסר מייסר אותי בטעות בכבד במקום בכליות?)
דודו יקר,
שימבורסקה, מילוש, הרברט וקריניצקי הם חתיכת אנסמבל
אני חושב שאת הראיה הנוקבת על האדם ומוראותיו הם ייסדו
תחת גלגלי המשטר הקומוניסטי הדורסני שתחתיו נאלצו לפעול
באנשי הרוח הפולניים תמיד היה טמון גרעין של חירות בריאה, וגם הומניזם בלתי מבוטל,
ויכולת לשגר כנגד הביטוי לאו דווקא שירה פוליטית מאז'ורית ובועטת,
אלא שירה מינורית ומפוכחת בוחנת כליות ולב והופכת כמה שולחנות משרדיים לבאריקדות דווקא בשקט הרגיש שלה.
ראה אור כעת "הרוח השבויה" (1951) חיבור מחאה מאת צ'סלב מילוש על מצבו של איש הרוח בחברה הפולנית-קומוניסטית. יצירת מופת זוהי לשון המעטה.
אני חושב כי לרבות מתובנותיו של מילוש שם חשתי קירבה דווקא מן המקום של ההתבוננות המפוכחת ממצבו של האינטלקטואל בישראל (הציונית-יהודית-ימנית) בימינו.
כלעצמי אני צמחוני, אבל אולי כדאי להפוך את הכבד לכבד קצוץ עם בצל מטוגן?
עם בירה צוננת זה הולך מעולה (יש לי זכרונות נעימים מן הקומבינציה הזו)– נדאה לי שזה מרחיק חלומות רעים.
הייתי ממליץ גם על ברנדי. אבל בימינו א. נדמה לי שידי קצת קלה מדיי על צואר הבקבוק (של הברנדי) ב. לנסיוני (אולי זה סובייקטיבי), אלכוהולים כבדים סותמים את אגף החלומות לכמה שעות.
שועי שלום
משפטי השיר של קריניצקי עדינים ומלאים. פוסט זה הזכיר לי שני דברים: את "החיים כמשל" של שדה, שהחלום, המציאות ואלוהים התאחו יחד בספרו, ואת חלומותיי שלי, שחלקם נכתבו והותירו בי שובל של געגועים, יראה ואהבה.
תודה ושבת שלום
תומר
שלום תומר (מזמן לא נדברנו),
כדאי מאוד לקרוא את ספרו של קריניצקי. את שיריו מציינת התבוננות רגישה וחכמה עדינה.
את שדה קראתי מזמן-מזמן; אני יודע ש"החיים כמשל" השפיע על דורות של ישראלים, ובכל זאת, כמו במקרה יעקב שבתאי (ש"זכרון דברים" ו-"עוד דבר" שלו הפכו לספרים מאוד-משפיעים) מעולם לא מצאתי את לבי בפרוזה שלהם. את שדה (יותר) ואת שבתאי אני מעדיף ככותבי שירים. אצל שדה קראתי גם את "נסיעה" ואת "ספר האגסים הצהובים" ובכל זאת הפרוזה שלו לא הצליחה להותיר בי סערה או רושם בלתי נשכח. דווקא שיריו (לפחות, חלק מהם), הם בעיניי העדית של יצירתו. אשר לחלומות, אני רק לומד לחלום מחדש… (לפעמים נדמה לי שהחלומות שלי יציבים כמו רוכב בלתי מנוסה על חד אופן. אני תוהה אם לא כדאי שאוסיף להם גלגלי עזר) (-:
שבת שלום
עוררת בי מחשבות שועי,
על מה אני חולמת ואיך,
ואף פעם אף פעם לא מופשטים או צורות גיאומטריות וכו',
תמיד סיפוריים ותמיד גם אם הוא נסתר ממני לגמרי בהתחלה
יש קשר למשהו שמעסיק אותי בעירות. זה מתברר בכתיבה.
אני אוהבת את ה'אפשרות של פרפר'.
מיכל יקרה,
ככה זה, לפחות אצלי, חלק מן הזמן תולע, חלק גולם, רק מעט מן המעט פרפר; אבל גם בזמנים
הפחות טובים אפשרות של פרפר זה דבר לא-קט.
ואמר רב חסדא: חלמא דלא מפשר כאגרתא דלא מקריא [תלמוד בבלי, ברכות, נה,א']
תרגום: חלום ללא פשר הוא כאיגרת שלא נקראה.
כמה יפה!
בכלל, במסכת ברכות, בקליפת אגוז מתומצתת תורתו [הלא מודעת?] של פרויד. למשל שלא כדאי לספר חלום למי שאינו אוהב וידיד. המושג "הטבת חלום"- כלומר הפירוש נותן הכוח שלו, בא משם.
כשאתה מדבר על "ניתוח" חלומות וביאורים, זה מרגיש כוחני ולא נעים. חלום הוא באמת כמו פרפר עדין ביותר שאולי אפשר להתפעל ממנו, להרהר בו בזהירות אך לא "לנתח". הוא מת ככה.
ואמר רבי זעירא: "כל הלן שבעה ימים בלא חלום נקרא רע"
תלמוד בבלי מסכת ברכות דף נה/ב
"עשרים וארבעה פותרי חלומות היו בירושלים פעם אחת חלמתי חלום והלכתי אצל כולם ומה שפתר לי זה לא פתר לי זה וכולם נתקיימו בי"
ואמר רבי יוחנן: שלשה חלומות מתקיימין :
חלום של שחרית וחלום שחלם לו חבירו וחלום שנפתר בתוך חלום..
וחלום שנפתר בתוך חלום גדול מכולם. משום שזה חלום בלתי אפשרי, חלום שסותר את המושג "נפתר".
ויוסף בעל החלומות כבר ידע שאין לך חלום פחות מעניין מחלום שהגשים את עצמו…
נונה יקרה, פרק הרואה בתלמוד הבבלי המכונה גם "מסכת חלומות"הוא אמנם מקור לא-אכזב לתורת החלומות בעולמם של חז"ל, כך גם יש להבין לדעתי רבות מן האגדות הקשורות בשמו של רבא בר-בר חנא הגוזמאי במסכת בבא בתרא. דווקא בתלמוד הירושלמי הקדום יותר ניתן
למצוא ניסיון למצוא זיקה אמיצה בין חלום רע ובין צורך בתפילה, צדקה ותשובה, כאילו חלומות רעים מעידים על מצפון לא-נקי. לטעמי, לא ניתן לשלוט בחלומות וגם עדיף שלא לקרוא אותם על פי מפתחות (קבליים, סופיים, פרודיאניים, יונגיאניים ואחרים); אני רואה בחלומות יצירה-פנימית,
לאו דווקא אחד חלקי שישים בנבואה (תלמוד) או אחד חלקי ארבעים-ושש בנבואה (מסורת חדית' אסלאמית).
דודו יקר, כבר בשלהי העת העתיקה ובימי הביניים, אצל פרשני ה-Parva Naturalia (ספר החוש והמוחש) לאריסטו, ניכרה התמודדות מהותית אם השאלה מהו חלום, ולרוב נוצרה איזו הבחנה בין חלומות שמקורם בתשוקות או בדמיונות בלבד, ובין חלומות-פנימיים יותר, שיש להם זיקה למצב של "מנטיקה" (כעין נבואה). גם כאן היתה הבחנה נוספת: בין פרשנים שראו בחלום כעין מסר שנמסר לאדם מן האל, ובין מי שראה בגוף הנח ובהתנתקות ממנו בשינה, אפשרות לכח השכלי שבאדם להבין ולגלות עמוקות, מה שקשה מאוד בזמן העירות. היו גם שקשרו בין שתי האפשרות וראו בהן דבר אחד.
החלום תמיד עורר עניין בבני אדם– עוד במזרח הקדום היו חלומות ופשרי חלומות שנפתרו וקובצו; תחילת ההתעניינות של עולם האסלאם במדעים בימי הביניים ראשיתם כנראה בחלום שחלם הח'ליף העבאסי מאמוּן א(ל)רשיד שהופיע לו (כך סופר) אריסטו בחלומו וציווה עליו להקים את "בית אלחכמה" (בית החכמה, בית הפילוסופיה), מקום שבו יקובצו חכמים שיעסקו באיסוף ותרגום של כתבים פילוסופיים מדעיים. כך על פי המסורת החלה את דרכה הציווליזציה הערבית, שהיתה התרבות המתקדמת ביותר בעולם לפני מילניום.
בעניני חלומות שלא נחסמים על ידי פירושים, ומהוים יצירה אישית- אפשר ללמוד משבט המלזי, הסנוי. senoi למשל הספר הזה:
In search of the dream people
by R.Noone with D. Holman
שועי יקר,
איזו רשימה יפה. מעוררת השראה. מאוד מעניין שבשיר של שוטטסו תרגמת "עשויים להימצא אלוהים" כלומר ברבים. ובאמת אלוהים הוא שם ברבים. קראתי בלינק גם את השירים הנוספים שתרגמת וגם הם מאוד יפים.
שבוע טוב
נונה, אני חושב כי רוב המערכות הדתיות והמיסטיות נוצרו על גבי חוויות של טשטוש גבולין בין
המציאות ובין החלום (או החיזיון בהקיץ, שגם הוא בסופו של דבר סוג של חלימה); אבל גם היא אפשר להבין את חיי היצירה (לרבות אמנוּת) אלא כפועל יוצא מטשטוש גבול שבין ממשוּת וחלוֹם, ההופך כעין ממשוּת.
ותודה על המקור ששלחת (-:
חני יקרה,
תודה רבה. יש לפניי ספר שלם של מבחר שירים של שוטטסו, שאתרע מזלו– ולא היה מקושר פוליטית לחיי החצר, ועל כן נפקד מקומו מכל האנתולוגיות המלכותיות של זמנו ולאחר זמנו. הוא הותיר אחריו אלפי שירים קצרים, שנשמרו כנראה אצל העם ואצל נזירי זן אחדים; יש בשיריו התעלמות מהרבה מאפיינים פוליטיים וחברתיים, והתמקדות ביחסי האדם-טבע, אדם-אדם, אדם-אלהים (אצלו,אכן ברבים).
בהצלחה רבה עם כתב העת החדש. שמח שמאמר ומחזה/סיפור קצר שלי זכו להיכלל בו.
שבוע טוב.