*
שום שירה שתעסוק בפשוטי העם איננה אותנטית אם העייפות לא נוכחת בה,והרעב והצמא הבאים מן העייפות
[סימון וייל,הכובד והחסד,תרגם מצרפתית: עוזי בהר, הוצאת כרמל:ירושלים 1993, עמ' 209]
*
בשנת 2006 או 2007 בערך כשנה אחרי צאת אלבומו הרביעי של שלום גד אהבה (2005) התחלתי לנכוח כמה פעמים בשנה בהופעותיו. זה היה די קל כי אהבה מאוד מצא חן בעיניי וגם כי כמה מחבריי הקרובים ביותר נדנדו לי להצטרף ולבוא להופעות. עד אז הכרתי את שלום גד מפונץ' (למשל: האיש עם המכתב מהאלבום הצוללת) ומאלבומו הראשון סוף המדבר (1995); את אלבומיו תנועות מטאטא מהירות (1999) ופרוייקט העבד (2000) פספסתי לגמרי בזמן-אמת, אולי מפני שבשנים 2004-1999 הייתי שקוע רובי ככולי בעבודה, משפחה (הורות/אבהות), תואר ראשון, ואת רוב זמני הפנוי הקדשתי כרגיל לקריאה (אבל נותר לי מעט מאוד זמן חופשי). שלום גד הצטייר לי אז כמי שמצליח לשזור בין פונץ', הסמית'ס (קשה להתעלם מהשפעתם של מוריסי-מאר על כלל יצירתו) ושל משהו שאז חוויתי כשילוב מעניין בין שנסונייר צרפתי ובין שליח ציבור— שליח ציבור של שבורי לב, מובסים, עייפים, מאוכזבים, נאבקים, נִדָּחִים. ציבור שהחיים לא עברו עליהם בקלות וגם כשהתבגרו לא עוברים עליהם בקלות. למעשה אין לי דרך טובה יותר מלהגדיר את המקום שבו פגשו אותי ההופעות של שלום גד והיהלומים (אלי שאולי, גיל פדידה, אלי דראי) כסוג של כינוסים של קהל קצת אבוד (לא מוצא את מקומו בעולם), שבאו לשמוע קול שמספר סיפורים על אנשים מאוד-דומים-להם בלווי גיטרות ששוברות את הלב (מבחינה מסוימת לפחות שלום גד דומה בעיניי עד אצל היום הזה לסוג של טרובדור עממי של פועלים כמו בילי בראג, יותר מאשר לאמן אצטדיונים כמו מוריסי, או כמי שסוגר בקביעות את קופות תיאטרון אולימפיה בפריס, כז'ק ברל).
באיזה מרווח זמן ב-2008, כשנה לפני צאת אלבומו החמישי קוץ ברוח (אלבום קטן ויפהפה שכולל כמה שירים נהדרים כמו "הלב", "אני אשתחרר" ו-"יום אחד את תיפלי ישר אל תוך ידיי") נערכה הופעה בה הודיע שלום גד על פסק זמן לצורך הקלטות האלבום הבא.הוא תיאר גם אכזבה מסוימת מדרך החתחתים שעל אמן-שוליים ישראלי לעשות. על הצורך לעבוד ולעבוד כדי לממן את האלבום הבא ואת המופע הבא. את החלק האופטימי של אותה הופעה מילאו כמה קטעי קישור (נדירים אצל גד, שלא ממש אוהב להכביר מילים בין שיריו) ובהם תיאר קצת את הנעורים במושב תלמי אליהו, ובמיוחד את המוסיקה שהשפיעה עליו שהורכבה משנסונים צרפתיים, בלוז, סטנדרטים של ג'ז ופיוטים של בית הכנסת. הדברים האלה עזרו לי מאוד לשוב ולשמוע אצל גד את תיבת התהודה של שיריו; אם עד אז ראיתיו בעיקר כעומד בתווך של הסמית'ס וחשתי כי הוא שמע גם קצת ברל וגם קצת טום ווייטס; פתאום נפתח לי חלון להבין עד כמה בשורשם של הדברים הוא מחובר לשנסון ולבלוז. עד כמה הוא מחובר לרוחם של טרובדורים ההולכים ושרים את שיר הלב השבור. מבחינה זאת הופעותיו הזכירו לי בטעמן הופעות בהן נכחתי בראשית שנות התשעים של מאיר אריאל, בכל מיני מקומות. לעולם לא היה שם קהל רב, אבל הקהל שהגיע ידע שהוא מגיע לערב שירה בציבור על הלב השבור (שלום גד גם הקליט ביצוע-כיסוי יפהפה לשיר של מאיר אריאל "באס בבלון" מתוך רישומי פחם).
*
*
החל באלבומו השישי היהודי המעופף וכן באלבומו השביעי שירי ארץ ישראל (שלמעשה הוקלט כפרוייקט העבד מס' 2) נוסף ליצירתו של שלום גד נוכח של ביקורת פוליטית-כלכלית-חברתית מודגשת יותר מן העבר; וחלקים גדולים יותר של אלבומיו יוחד למחאה מודגשת, שירשה את מקומם של הסיפורים האנושיים הקטנים הקיומיים שמילאו לפנים את אלבומיו. המגמה הזאת מצאה אותי קצת מאוכזב ונכזב. כלומר התגעגעתי כל-כך לעוד יהלומים קטנים ויפהפיים (אולי מוטב לומר, אם אצטט את טום ווייטס: יהלומים שרוצים להישאר פחמים) של גד, וקיבלתי המון שירים שקשה היה לי למצוא בהם בית.מנגד,הוא החל לזכות בשבחים על אלבומיו ובעתונות החלה מתגבשת דמותו כגיבור מעמד-הפועלים-האלטרנטיבי.מה שכזכור,לדברי ג'ון לנון,"זה משהו להיות".
אלבומיו השמיני (תל אביב,תל אביב), התשיעי (ירושלים) והעשירי (תלמי אליהו), שהוצאו תחילה כמו חלק ניכר מאלבומיו האחרונים של גד כקובצי MP3 הניתנים להאזנה ולהורדה,קובצו יחד כ-"טרילוגיית המצב" (2012-2011), הודפסו בדיסקים, וזוכים להצלחה רבתי (מזה כחודש הם עומדים בראש מצעד המכירות של מוזיקה-נטו),אינם אחידים ברמתם: תל-אביב, תל-אביב, הוא בנו החוקי של אהבה (אלבום רוק עם טקסטים פוצעים במיוחד); ל- ירושלים גם ככלות כמה וכמה האזנות איני מצליח להתחבר בכלל (מינון פוליטי יתר-על-המידה למרות אני לא אהרוג המצוין); תלמי אליהו הוא שיבתו של גד המבוגר אל גד הנער ששמע בלוז, וג'ז ושנסונים, ופיוטים עולים מבית הכנסת; שגדל מספיק רחוק מתל-אביב בתוך מרחב ועזובה,ומרוב שנעזב לנפשו,יכול היה ליצור עולם פנימי עשיר,יכול להמציא שנסון ארץ-ישראלי,שלא יישמע כמו ברל וגם לא כמו יוסי בנאי; או להמציא בלוז מקומי שלא מתחקה אחר אהוד בנאי ולא אחר מאיר אריאל (חייבים לציין כאן שוב את אלי שאולי, הגיטריסט הנפלא המלווה את גד שנים ארוכות האחראי לא מעט על יצירת הצליל הייחודי ליצירותיו של גד). מבחינה זאת דומה כי "המצב" הוא סיפורו של אדם העובד ומופיע בתל-אביב וירושלים (ולפעמים גם בעשן הזמן הבאר שבעי), אבל דווקא תלמי אליהו הוא ה-State Of Mind,הראשיתי, מראות השתיה, שמהן הוא שואב את ההשראה ליצירות חדשות.
מה ניתן לומר עוד: "גברים שאוהבים יותר מדיי" (תל אביב,תל אביב); "העליה לקרקע" ו-"עדיין אחיךָ" (תלמי אליהו) הם מן השירים הנוגעים ללב ששמעתי בשנים האחרונות. שלוש יצירות מופת מינוריות. ולמרות שגד לטעמי מקליט יותר-מדיי בשנים האחרונות ולדעתי אפשר היה אולי לערוך מן הטרילוגיה הזאת אלבום בודד מעוּלה-עדיין,אני אוהב את יצירתו של שלום גד,שמח מכל הלב שזה מצליח לו עכשיו,וכך או כך,הוא יישאר ברשימת האמנים הבודדים שאני אשקוד לצאת ולשמוע מדי זמן; מפני שהוא משכיל ליצור משהו שהוא כולו שלו: כל מי שיבוא לשמוע, קרוב לוודאי, ימצא מה לקחת הלאה, ואיזה שיר שיטלטל אותו,יניע אותו,וישנה (אם לא יהפוך) את יומו.
*
*
בתמונה למעלה: קיבוץ תל עמל (לימים: ניר דוד), ראשון יישובי חומה ומגדל, 1940-1939 (שנתיים ומשהו אחר ההקמה)
© 2013 שועי רז
כל פעם שמישהו כותב על שלום גד מלאך מקבל כנפיים 🙂 אוהב אותו מאוד. תודה
דוד יקר, כל פעם ששלום גד מוציא אלבום (לאחרונה זה קורא פעמיים בשנה) לְמלאך צומחת הילה סביב הראש (ובירושלים כמו ששלום גד כותב כל המלאכים גבוהים כפליים). עכשיו זה נכון שיש יותר מלאכים עם כנפיים ובלי הילה כרגע,אבל זה ניכר כמצב זמני בלבד(-:
הוי שועי יקר, הנה בא רגע קשה של אמת. פגשתי את שלום גד לראשונה אצלך.
אני, הרחוק שנות אור מהסצנה התל אביבית, מודה לך מאוד על שהכרת לי את שלום גד.
(אין לי ספק שהוא עולה עשרת מונים על הרב בא גד וגם הטקסטים שלו הרבה יותר משובחים)
אכן יוצר, כותב, מבצע, גדול. תודה
דודו יקר, בתקופתנו למרבה הצער, מה שלא משווק לעייפה על ידי תאגידים או ערוצי מדיה גדולים נשאר בשוליים או בשולי השוליים; וזולת איזה אחוז קטן של בני אדם המתעניינים דווקא במה שאינו מסחרי או אינו במרכז הבמה, אמני השוליים מתקשים
להמשיך ליצור (אם לא למגירה או לאתר אינטרנט), אם אינם עקשנים גדולים, ונוטים להישאר בצללים או להימזג בעלטה. אני נוכח עד היום מדי פעם בהופעות מוסיקליות מצוינות בתל-אביב שבהן נמצאים אולי 40 אנשים במקרה הטוב (אני מניח שלפחות עשרה מוזמנים), ולא ברור לי איך המוסיקאי/ת או הלהקה המצויינים המופיעים, מצליחים להישאר אחרי הכל כשהפרוטה מצויה בכיסם (רק פרוטה מצויה בכיסם).
שלום גד (שכבר פעיל עצמאית ככותב שירים, יוצר ומבצע כבר כ-20 שנה) כבר עושה בימים אלו צעד גדול לקראת הבמה הסמוכה לבמה המרכזית. הקהל שלו הולך וגדל הולך וגדל, וזה כל כך משמח, כי אמנם בימים אלו הוא זוכה לפירגון גדול מאוד של מבקרים וקהל, אבל היו ימים שבהם היו לו את עצמו, את היהלומים שלו, וקהל קטן ונאמן. הוא אכן דוגמא נדירה למי שהצליח לפלס לו דרך בהרבה מחויבות, מקוריות ועבודה קשה.
תוכל להמשיך להאזין לטרילוגיה וגם לאלבומיו הקודמים כאן: http://shalomgad.bandcamp.com
א. איזה יופי שכתבת על שלום, וכל כך יפה כתבת
ב. ממש לא מסכימה עם עריכת הטרילוגיה לכדי אלבום אחד. אמנם יש לי עניין רב מאוד מאוד בכל כתבי המוהר"ן גד, כתבתי את התיזה שלי על תלמי אליהו והשפעת בית הכנסת שלה על המוזיקאים שלה (גד, גדג' האח ובלחסן), ועל טרילוגיית העבד הייתי יכולה לשפוך תזה שלמה נוספת. זו טרילוגיה מדהימה, אפשר להפוך בה ולהפוך בה, החל מבחירת המשתתפים, בין התימות החוזרות, דרך פשפוש במקורות, תכתובת בין השירים ובין המקומות, ועד לצורת השירה של גד.
ג. כמה דייקת באבחון הקהל.
zaphodit, ברוכה הבאה. תודה מקרב לב על התגובה היפה.
התזה שלך נשמעת מעניינת להפליא. אם בא לך תוכלי לציין את שמה כאן או לשלוח לי את שמה באמצעות "כּתבוּ אלי". אשמח לתת בה מבט.
כמדומני,חביבה פדיה הזכירה את הקשר בין הדהודי הרוק העולים מתלמי אליהו (גד,גדג', בלחסן, אלג'יר) בפסקה בחלקו הראשון של "בעין החתול" שלה.
לגבי פרוייקט העבד: אין ספק שחלקו הראשון (2000) יוצא מן הכלל. פעם מזמן (אוקטובר 2008) כתבתי פה על זיקה שמצאתי בין "שיר הקברן" הלקוח משם ובין אחד מציוריו של ון גוך ("הרועה") התלוי במוזיאון תל-אביב.
לגבי הקהל, זה נכתב כחבר בגילדת אלו "שהחיים לא עברו עליהם בקלות וגם כשהתבגרו לא עוברים עליהם בקלות". שוב דבר בזה לא זר לי, לכן לא התקשיתי לזהות מתוך קירבה.
לגבי מה שכתבתי על כך שאולי ניתן היה לערוך את הטרילוגיה לאלבום אחד. אני עומד מאחורי זה. אני גם חושב כך באותה מידה על רבים מאלבומיו של פרנק זאפה (מוטב אם היה מוציא רק 20 אלבומים ולא שבעים לערך) או אלבומיו האחרונים של טום ווייטס (שהוציא טרילוגיה ב-2006, וגם אז חשבתי כי מוטב היה לו היה מוציא אלבום מעולה אחד מהוקצע וקוהרנטי), אגב גם משני אלבומיו Real Gone ו- Bad as Me אני חושב שהיה אפשר לערוך אלבום אחד טוב, ולהוציא משניהם כל מיני סקיצות או רעיונות שלא ממש הבשילו או שלא הבשילו יפה.
בחזרה לשלום גד: בעיה שאיני מוצא לה מוצא הוא אי ההתחברות שלי ל"ירושלים". לא יודע, לא הולך. אני מעדיף את הטקסטים של שלום גד כשהם בתחום הקיומי-פיוטי; התחום הפוליטי-חברתי-אקטואלי קצת פחות מעניין אותי, הכל יותר מדיי על השולחן.
תודה שועי.
אני זוכרת איך קניתי את "עין החתול" כי מיד בפסקה הראשונה פדיה הזכירה את אלג'יר ואת תלמי אליהו.
על כל פנים, גם לי קשה ירושלים, ייחסתי את זה לילדותי הירושלמית (או: זה לא הוא, זו אני). ואם קשה, ככה מוותרים? אני נותנת לה עוד ועוד הזדמנויות. לא לעיר, לעיר אליבא דשלום. בכתבי זאפה ו-וויטס אני פחות מצויה.
בינתיים, שמה של התזה שלי "תיפתח האדמה: מוזיקה ובית הכנסת של תלמי אליהו", היא צריכה לשבת לבטח בספריה הלאומית וגם בספריה באוניברסיטת בן-גוריון, אבל אם תרצה אשלח לך בפדף או בגוגלדוק.
zaphodit, אשרייך, מה אגיד. אני עוד זוכר שלפני כמה שנים נסיתי לשכנע בכירים במחלקה לפילוסופיה (כללית ויהודית… זאת אומרת לא ברור לי עד היום מדוע יש דבר כזה פילוסופיה יהודית… שהרי אם פילוסופיה היא אהבת חכמה, אהבת החכמה היהודית פוגעת לכתחילה במובן האונברסלי של המלה חכמה) שאז הייתי קשור אליה שאפשר להתייחס לטקסטים שנכתבים בשירה וברוק הישראלי כסוג של התחלות של הגות יהודית חדשה (שרחוקה מן העולם הרבני, מה שעושה את זה מעניין פי כמה). כמובן שהואיל והממסדים שמרנים להפליא ומפוהקים-משהו (-: לא כל כך הלך לי.
התזה קשורה אייכשהו לחביבה? בכל אופן אם תוכלי לשלוח לי PDF זה מאוד ישמח אותי. כמובן שלא אראה אותה לאחרים אלא ברשותך המפורשת.
שלום שועי
בוקר קייצי עלה בעקב של חיפה והנה שבתי לבלוג זה בדרך עקיפה.
אני אוהב את שלום גד ואת השירה הנוגעת שלו, את העבודה המתמשכת שלו ואת הסיפורים שמהדהדים מתוך השירים. סיפורים שמתוכם אני גוזר משפטים, מעין חלקי תמונה שלעיתים קשה לחברם לכדי תמונה שלמה, וזהו חלק מהיופי.
תודה על הדברים שכתבת
תומר
הי תומר (לשעבר מעלה גלבוע? לשעבר פרדס חנה-כרכור? הייתי מהמר על האפשרות הראשונה אבל לא השארת פרטי זיהוי). עמדת יפה על אי-השלימות המאפיין את הטקסטים
של גד כאילו במכוון, הוא כמעט תמיד מעורפל ואסוציאטיבי מאוד, כאילו שהטקסטים הם שברי
כדים שהוא הצליח לרפא לכדי כד שלם, או כמעט שלם, ובכל זאת השבר נוכח בו מאוד.
זה נכון ל-"סוף המדבר" וזה נכון גם ל-"גברים שאוהבים יותר מדיי" או: "עדיין אחיך".
הלך לך קלף. אך הרבה מים עברו בנהר – אם להשתמש בקלישאה.
תומר יקר, אם הייתי אומר לסופר ימי-ביניימי שהלך לו קלף הוא ודא היה מורט את כל שערותיו (-:
אמנם הרבה מים חלפו בנהר וגם היתה סערת גשמים ממש יפה לאחרונה, אבל טכנית, ממקום מושבי השחון במעבה גוש-דן קשה לזהות באיזה נהר מדובר. אם מתחשק לך להרחיב כאן או במייל אשמח לשמוע.
מהתלתן של מעלה גלבוע וליבי נע ונד. נהר החיים שלי, ללא עירפול יתר על המידה.
תומר, אני תמיד קצת לוט בערפל (יש שרואים בזה שכרוּת-טבעית); הזכרת לי את קבוצת משוררי ה-"מנג לונג" (הערפל) הסינית, שמעורפלים מבחירתם החופשית. והשיוט על הנהר,
לכל איש יש את הנהר שלו, רק שלאחרונה אני מתהרהר האם כאשר אני חושב שאני הולך
נגד הזרם איני למעשה זורם עם הנהר בין כה וכה (-: