*
איש אינו יודע עוד לצעוק באירופה, והשחקנים הנתונים בטראנס, בייחוד הם, אינם יודעים עוד לצעוק. האנשים האלה שאינם יודעים עוד לדבר ואשר שכחו שיש להם גוף בתיאטרון, שכחו גם את השימוש בגרונם. הם אינם אלא גרון מעוות שאינו אפילו איבר, הוא פשוט מדבר מפלצתית: השחקנים בצרפת אינם יודעים עוד אלא לדבר [אנטונן ארטו, התיאטרון וכפילו, תרגמה מצרפתית: אוולין עמר, הוצאת בבל: תל אביב 1995, עמ' 154]
*
אפשר כי דתות אינן אלא מערכות הדומות לשפות; תכליתן לאגד ולדובב תחושות ואינטואיציות בדבר היות דבר או דברים המוליכים את כולנו, בין אם זו תבונה קוסמית או גורל עליון או רצון אלהי— המערכות הדתיות כמו מעבדות את תחושות הראשית הללו ונותנות להן ומקנות להן שפה-הסכמית (בין חברי הקבוצה). אני שומע לא מעט סביבי (במיוחד בסביבת אתאיסטים, או מאמינים בעלי תפישה אינדיבידואלית סף-אנרכיסטית) את האמירה לפיה הדת נועדה רק לשעבד פוליטית את האדם, לבטל את האינדיבידואל ולהכשירו לחיים של ציות וצייתנות לחוק הדתי ולאוטוריטות הדתיות— אני חושש כי תפישה כזאת מתעלמת לכתחילה מכך שישנם אנשים שחשים דבר מה, ותעלומת הזיקה הפנימית בינם ובין העולם, בינם ובין אותה תבונה קוסמית/גורל עליון/רצון אלהי, מפעמת את רוחם. האם בשל כך יש להשתעבד לדברם של כהני הדת ולמסורות שהם מגלמים? לטעמי, אין זה הכרחי (אולי גם לא כדאי). אבל יש לזכור כי כהני הדת מציעים ודאוּת ודרך ברורה ונהירה, מי שבוחר להתייסר/להתפעם בתחושותיו ובמחשבותיו, ממה שהוא רק חש לעתים כי מצוי שם, עתים נגלה עתים מתכסה, אינו מגיע לידי ודאוּת. הוא מגדל בגנו סימני שאלה; אין לו דרך נהירה לילך בהּ— אין לו מסגרת וגם לא שפה המאגדת בינו ובין חברי קבוצה אחרים. הוא חש בעל-כורחו בדידות באשר אין לו דרכים להביע את צפונות ליבו. הדרך הדתית-החברתית- פוליטית היא נוחה יותר; באמצעותהּ משייך עצמו האדם לקהילה מסויימת, מסגל את דרכיה וזוכה לאישורים תדירים על התנהגוּתוֹ ועל היותו בעל-דת "אמיתי". מי שאינו מסתגל לשפה מסויימת (מערכת סימנים דתית המקובלת על חברי הקבוצה) נדון להיוותר בלתי מובן, לפחות עד השלב שבו ירכז סביבו די אנשים שיהיו מוכנים לאמץ את האופן שבו הוא מדובב את עולמו הפנימי ואת מערך תחושותיו. כך נולדות דתות חדשות (או כתות חדשות). בסופו של דבר, בכדי להיוותר אינדיבידואל, צריך האדם להימלט מן הצייתנות לשפה המקובלת, לא לחשוש לעמוד שותק (לעתים גם להאריך שתיקתו), לא לחשוש להיות לא-מובן, אלא לקבל את היסוד האקס-צנטרי (מילולית: מחוץ למרכז) לא בהכרח אקצנטרי, שבו כדרך חייו; כאופן שבו הוא מגשים את מציאותו החולפת, את האינדיבידום שלו, את מסעו הייחודי לו בעולם.
אני חוזר לבחון את שכתבתי זה עתה. חוזר לבחון, כי למעשה לא רק במערכות דתיות מדובר; אלא גם בכל מערכת חברתית אידיאולוגית, לאומית או פוליטית, המבקשת על היחיד לנטול את עצמו ללא-עוררין את שלל מאפייני הקבוצה; אני מתכוון להבניה חינוכית, לאולפן החברתי שבו האדם עושה מאז שחר ינקותו, שבו הוריו, משפחתו, מערכות החינוך ומערכות המדינה, מנסות לגרום לו להסתגל ולקבל ברצון את מרותן האידיאולוגית. מינקות נדון האדם הציבילטורי להיות מובנה על אדני האידיאולוגיה, הנומוס, המוסכמה של החברה בה הוא חי. כמובן, בחברות הדמוקרטיות-ליברליות,ירשו לך,אילו מודלציות מסויימות,תנועות הגירה חרישיות, בין תתי הקבוצות והמגזרים המרכיבים את החברה, אבל שוב, דומני, גם שם יינקט איזה פיקוח: כלומר אין דומה גורלו של החוזר בתשובה או של היוצא בשאלה; לגורלו של מי שנניח מתאסלם או מתייהד. בקרב החברה היהודית ובקרב החברה האסלאמית עדיין מקבלים בסבלנות יתר את מי שהתחזק בדתו או שנחלש בקיום הדת (אבל עדיין נשאר מחזיק בתפישות היסוד האידיאולוגיות של החברה בה הוא חי) לאין-שיעור יותר מאשר את מי שהמיר את הדת (ועל כן נחווה כמי שנטש את הקבוצה). באופן דומה, אידיאולוגית, אני חושב שהישראלים יכולים לקבל בסובלנות אדם שעבר מאוריינטציה פוליטית שמאלית לאוריינטציה פוליטית ימנית, ובלבד שלא ישחרר הצהרות קיצון או יצטרף ליישוב היהודי ביצהר או בחברון. גם המסלול ההפוך פתוח, אך אם יסתבר לחבריך לשעבר מימין כי כעת אתה בכל שבוע יוצא להפגין כנגד חומת ההפרדה, או שכתבת טור המשבח את האומץ,הכנות והזעזוע בסרט חמש מצלמות שבורות, יש סיכוי, שכבר לא יימחל לך. אני יכול לחשוב לפחות על כמה ידידים-מכרים שפסקו מלדבר איתי בשנים האחרונות, לאחר שהבינו מקריאה כאן, עד כמה אני שמאלן [כלומר הם אף פעם לא חשבו שאני ימני, אך כנראה לא העריכו נכון, ולא מפני שהסתרתי, עד כמה אני רחוק מן התיאולוגיה-הפוליטית של הימין בארץ (כל תפישת זכות האבות על הארץ כי כך כתוב בתורה), ובעצם של מרבית הדתיים והמסורתיים במקומותנו].
אני חוזר לבחון את שכתבתי זה עתה, חוזר לבחון, כי אם עד כה דנתי במערכות גדולות של דת, חברה ופוליטיקה- נדמה לי פתאום כי דילגתי בחיפזון מעל היחידה האידיאולוגית הראשונה הבאה בדרישות תובעניות מן האדם: המשפחה. בשבוע שעבר דיברתי בפני קבוצת רופאי-ילדים מבתי חולים שונים, בין היתר, על הקושי לאבחן ולעמוד על הפרעות ברמת המשפחה. על ציפיותיהן ומגמותיהן של משפחות לסגור בתוכן ולהשתיק עבירות או התנהגויות אבנורמליות. נשאלתי לא מעט שאלות, ואם ניסיתי לתרום ממחשבותיי וריגשותיי, כדי לגרום לנוכחים להבין כי לפעמים יש לחשוב "מעבר לגבול הקבוצה" (כלומר, לא להסתפק בהיסוי החשדות המתעוררים באבחון, כי הם אנשים כמונו, והיו יכולים להיות חברים שלנו בקלות), ועוד יותר "לחשוב מחוץ לקופסא" (הצעתי כמה הצעות משלי) כדי להגיע לכך שילדים או נוער שהתרגלו לשתוק ייפתחו את סגור ליבם; משום שמי שעומד בפני דיכוי משפחתי, הכופה עליו נראטיב מסוים שאין בילתו, לא במהרה (גם אם הוא מורד בטיבעו) ייפתח בפני מבוגר אחר, המייצג לדידו את אותו סדר חברתי, את אותו "עולם מבוגרים" המתנכל לחייו, ושבכל נסיונותיו לדווח אינו מוצא מישהו שיאמין. מאז השבוע שעבר אני מתהלך מהורהר (מה שבמידה רבה יצר את הרשימה הזאת), משום שיש איזה כשל במערכות ההבניה הקולקטיביות של האדם (משפחה, מגזר, מעמד, לאום, עם, דת). הן סוגרות עלינו ומדכאות אותנו. הן מקשות גם על אנשים בעלי כוונות טובות, המקדישים את חייהם לטיפול בנפגעים ובהצלת חיים, לראות את פני האדם (ילד/ה, נער/ה)הניצב מולם, ללא הנחות חברתיות וללא דעות קדומות. לדאבון לב, מרבית בני האדם הולכים שבי אחר חשיבה קולקטיבית וכל דפוסיהם האוטומטיים אומרים הזדהות עם הקבוצות אליהם הם משתייכים ועם הנורמות שמאפיינות אותן. גם כדי שאדם יתנער ויבין שאפשר שיש לו "נקודות עיוורון" מהותיות בהתבוננותו על העולם, הוא צריך למהלך לא-קל שיערער את יסודות עולמו הבנויים היטב, מהלך שייגבה ממנו מחיר חברתי, ויעורר סביבו בהכרח אי-אילו סימני שאלה וקריאה, כמתחייב כנראה ממי שמעז לחשוב ולהביע את עצמו מעבר לקונוונציות המאפיינות את בני הקבוצה.
*
*
בתמונה למעלה: Tadeusz Makowsky, Children with Turino, Oil on Canvas 1929
© 2013 שועי רז
שועי יקר,
אני מאוד מאוד מזדהה עם מה שכתבת,
מרגישה את אותה זיקה אותה תיארת,
ולא מרגישה חייבת לקחת את כל החבילה.
אפשר להאמין במשהו נשגב
ולא לקבל את מרותו של שום זרם
ואת מרותם של שום מתווכים ביני לנשגב.
תודה. חשוב לי לשמוע את זה ממך,
מעין שותפות שכזו :- )
מיכל יקרה, זה בשבילך, במיוחד הפזמון:
"לא מאמין במשה או בישו
אין שום בעל תשובה שיכול להסביר
את התחושה שהלילה משאיר
לא מאמין בכוחו של הכסף
אין אחד בעולם שקונה או משכיר
את התחושה שהלילה משאיר"
[מלים: אריאל הורוביץ)
נהדר,
תודה.
(שיר למשוררים)
בכלל, אלבום מצוין ברובו… ומה שיפה שאיני יודע אם הכל כתוב…
אבל על התחושה שהלילה משאיר (סוף הלילה), אני חושב שאני יודע על מה המחבר מדבר.
שועי יקר, מערכות חברתיות, גם כאלה הדתיות, נוטות
לבנות מודל של אדם כללי שהאדם הפרטי צריך להיות
דומה לו. מצד שני האדם כאשר הוא מתנתק מהחברה
הוא עלול לאבד את קנה המידה האנושי ולראות עצמו
חורג מפרופורציה בהעדר זולת אנושי שמבעד לעיניו יוכל
לראות את עצמו.
אני חושב שאדם לבדו עלול ללקות בהיבריס וכשהוא בקבוצה
הוא נחנק. אנחנו חיה מורכבת. רוצים להיות שייכים ורוצים
להיות נבדלים. רוצים להיות כמו אף אחד, ומתייראים
מן הבדידות. אולי צריך לראות בסתירות האלה סוג של
רצף בין קטבים שעליו אנחנו נעים ונדים. לעיתים קרובים
יותר אצל הקוטב הזה ולעיתים אל האחר.
דודו יקר, אני מסכים עם דבריך. עם זאת,אני מניח כי האינטואיציות הבסיסיות של האדם כלפי גורמי ההבניה החברתיים-קולקטביים, תלויים הרבה במשפחה וביחסם לילד או בשנותיו הראשונות של האדם בחברת הילדים. אני למשל לא חשתי בגיל הילדות והנערות
בבית, ואני מניח שזה השפיע על התפתחותי וכן על האינטואיציות הבסיסיות שדרכן אני רואה/קורא את העולם.
קראתי השבוע את ספרו של רפרם חדד על ימי הכלא הלובי שלו. הפליא אותי עד כמה הידיעה שמשפחתו מחכה לו (הוריו, אחיותיו ואחיו, סבו וסבתו) הותירה אותו אופטימי ונחוש שיהיה לזה סוף טוב. תמיד מפתיע אותי (לא מובן לי מאליו, כמו סיפור רחוק) אנשים שמשפחתם הביולוגית משמעותית עבורם עד כדי כך. אני מניח שאני מצליח להבין זאת רק דרך היותי אבא בעצמי, אבל קשה לי לומר כי תחושת האהבה, החום והביטחון שמדווח עליהם רפרם, כמה שמעוררת בו משפחתו, היא חוויה שליוותה את שנותיי הראשונות בעולם.
זה בסדר שועי, לפעמים לא צריך וגם אי-אפשר לשנות את העבר. אבל מספיק לשנות את ההווה כדי שהעבר הבלתי ניתן לשינוי יהיה נסבל יותר
עובדים על זה, דודו, עובדים על זה. הרבה יותר מכפי שזה נראה כאן (-:
פרדוקסאלית, עד כמה שאנארכיזם מנוגד לכל סדר חברתי/פוליטי/דתי ולכל ממסד חברתי/פוליטי/דתי, בבסיסו מונחת הנחה מאוד אופטימית על הטבע האנושי. כלומר בניגוד לאפלטון ולחז"ל, שם: "אלמלא מוראה של מלכות איש את אחיו חיים בלעו". ההנחה האנארכיסטית היא שדווקא עם ביטול המדינות והממסדים החברתיים/הפוליטיים/והדתים, ובהינתן מציאות בה כל אדם יפעל לפי טיבעו, לא זאת בלבד שאיש לא יבלע את אחיו, אלא שהאדם יחווה שיחרור, ופרטי המין האנושי ייהנו מחירויות גדולות יותר, משיויון גדול יותר בין הפרטים, ומשלום. כמובן זוהי אופטימיות מזהרת שקשה לעמוד מאחוריה. אולי לכן אני סף-אנארכיסט בהכרתי ולא אנארכיסט-ממש, גם אם אני רחוק מאוד משביעות רצון מכל סדר חברתי/פוליטי/דתי או ממסד חברתי/פוליטי/דתי שבנמצא.
נפלא. גם הציטוט של ארטו מרתק בהקשר הרחב של הדברים שכתבת, בייחוד אם זוכרים שהוא צרח בצורה בלתי מובנית בעליל מול קהל גדול של פריזאים שבאו אל הצגתו, וגם שארטו ניזוק, לטענתו, בידי פסיכיאטריים, שאותם ראה כעוד זרוע דורסנית של החברה המשליחה את החדשן החריג לשוקים חשמליים ובתי משוגעים.
תמהּ, תודה מקרב לב…מארטו ועד פוקו הדרך מסתמא אינה כה ארוכה (-:
יחסי שלי לפסיכולוגיה ולפסיכיאטריה מאוד מורכב; אני מניח שנחוץ לאדם קצת יותר מהמנואל הזה המתקרא DSM, בפרט שהוא מציע קריאה בתפריט האנושות דרך משקפיים (ופילטרים) מאוד מסויימים, עד שלעתים הוא נדמה לי סוג של דוֹגמה חדישה (האנושות בלי ספק מגוונת ומעניינת הרבה יותר מן המתואר ב-DSM).
עם זאת, איני שולל על הסף את תועלות הטיפול הפסיכולוגי וגם לא את ההקלה המהותית
עליה מדווחים נוטלי תרופות פסיכיאטריות, הקלה לסבלם (למשל, דיכאון זוהי מחלה ארורה שלא דומה לשום מצב-רוח-חולף כפי שרוב האנשים מדמים), ולעתים גם מניעה של היזק לעצמם או לזולתם. אני גם חושב שלמדתי מתיאורטיקנים בפסיכולוגיה כמה דברים, או למצער קיבלתי מכתביהם איזה חומר למחשבה. כללית כמובן, לא בתי כלא ולא מחלקות סגורות חביבים בעיניי, במובן מסוים נפשי סולדת מהם (אף על פי שישנם שם בודאי גם אנשים שיש להרחיקם באופן כלשהו מן החברה). אין לי ספק כי ישנם גם שם וגם שם אנשים שהחברה/מדינה נטלה את חירותם בקלות רבה מדיי.
רק אומרים "הקבוצה" וכבר אני מרגישה עצב ומחנק.
מרית קרובתי, כלומר "כּווּצה" .
דומני כי את ודודו מייצגים כאן קטבים: הוא את הקיבוץ; את את הכיווץ.
"הכּווּצה", גם הא הידיעה חשוב…
הקבוצה מכווצת (לפעמים היא לוקחת איתה גם את ה' הידיעה)…אני דווקא חושב שהאינטואיציה של רוב בני המין האנושי היא לרצות לחוש שהם חלק ממשהו יותר גדול מעצמם (כיחידה חברתית) ודווקא כאן עלתה לי שורה של נתן זך: "לא טוב היות האדם לבדו/אבל הוא לבדו בין כה וכה".
ואם כבר קולקטיבים, תמיד אהיה בעד מושב ליצים וקיבוץ דיפטונג (-:
שועי יקר,
רשימה מרתקת. בכלל, עושה רושם שבזמן האחרון אתה מתעסק לא מעט בשאלות של זיהוי העצמי שלך מול המערכות הגדולות – דת, פוליטיקה, אקדמיה, משפחה. אהבתי מאד את מה שאמרת בפני הרופאים.אני מניחה שיש בכל זאת איזה שלב שבו הילדים נוטים להיות פחות מקולקלים כלומר, פחות משועבדים לציפיות "המבוגרים" ועל כן מרתק לשמוע בשלב זה, את ההבחנות הכנות שלהם.
ולגבי הקיבוץ – סתם דוגמה קטנה: פעם שוחחתי עם אימא של יריב על הפוליטיקה בארץ והיא כבת נאמנה של השומר הצעיר שפכה אש וגופרית על כל מי שלא כמוהה (ימנים/ דתיים/ ס"שניקים וכו'). ניסיתי להגיד לה שגם היא, החילונית הגמורה חונכה להשתעבד לדת אחרת – דת הסוציאליזם, העבודה, הקיבוץ, המולדת וכו'.
גם פה וגם שם יש פולחנות, רבנים, טכסים, ציוויים, חוקים. זה היה לה מוזר לשמוע את זה, אבל בסוף היא הסכימה אתי.
נטלי יקרה, זה נכון, אני הרבה בעסקי זהות כעת. אני השתניתי לא מעט בשנה האחרונה, מכמה היבטים. דברים מסויימים התחדדו בי, אחרים נשרו כמו עלים יבשים, ונוספו גם כמה דברים חדשים ביניהם יכולת לעשות אינטגרציה בין הילד, הנער, הבחור הצעיר, ושועי של היום (זה תמיד היה קצת פרום, הקשרים ביניהם). לגבי דוקטרינציות ודוגמות, ברור לי כבר שנים ארוכות שהעולם הדתי דומה מאוד מבחינת משמעת לעולם חילוני. וכי הרבה מאוד נע בו על קונוונציות חברתיות (גם מה שמדברים בו על "אמונה" ו"תורה" הוא קונוונציה חברתית אצל הרוב, ובאמת תחושות מפעמות רק אצל המיעוט) ומראית-עין ("מה יגידו?") יותר מאשר אנשים מוכנים להודות (למשל סמלי סטטוס תמצאי גם שם וגם שם בשפע רב). יש גם הרבה מאוד דמוניזציה הדדית בין המחנות, כלומר כמו שהמדיה החרדית ולפעמים גם המדיה ההתנחלותית מליאה הכפשות על חיי החילונים, כך המדיה החילונית ברובה מליאה עדיין דעות קדומות על העולם הדתי (במיוחד ההנחה החילונית לפיה האדם הדתי לא מהרהר אחר הוראות הרבנים ואין לו שיקול דעת משל עצמו– זו טעות די מביכה; כלומר, אנשים שחיים את חייהם ללא שיקול דעת עצמאי היא תופעה מצויה, אבל אי אפשר להאשים בה את ההלכה או את הדת, היא תופעה מצויה גם הרחק מאוד מעולם הדת: גורואים, מוארים, מכתיבי טעם-טוב, אושיות תרבות ובידור, אושיות חיי הלילה, ונמצאת בכל חברה שהיא בשיעורים משתנים). אין בזה שוני רב, וזה ברור שכל צד מזלזל בצד השני, אולי כי הביטול של הצד האחר, עוזר לו להקנות איזה בדל משמעות למקומו החברתי. כנראה שיש איזו התניה אצל רוב בני האדם לפיה ככל שאתה מבטל את הזולת כך אתה חש יותר איתן, יותר יציב, יותר קונפורמיסט.
שועי, בפסיכולוגיה חברתית יש פרדיגמה ששמה "הקבוצה המינימלית"(minimal group), שבה מחלקים אותך ואת המשתתפים האחרים בניסוי לקבוצות, שאין מאחוריה חלוקתן דבר מלבד שרירותיות מוחלטת, נותנים לך לשחק כול מיני משחקים של חלוקת נקודות(אם תיתן למישהו מהקבוצה האחרת שבעים נקודות תקבל ממנו בחזרה שבעים ותשע נקודות, למשל), כאשר כול מה שאתה יודע על מי ש"נמצא" מולך הוא את המספר הסידורי שלו שמראה האם הוא שייך לקבוצה "שלך" או לא. מה שמדהים הוא שהפרדיגמה הזו הוכיחה שדי בהתוויה השרירותית לחלוטין שנעשית בתחילת המחקר כדי שאנשים יפעלו למען טובת הקבוצה שלהם(גם על חשבונם האישי) וכנגד הקבוצה האחרת. כלומר, השורש של השבטיות הוא בקוגניציה שלנו. וזה לא מנחם בכלל.
תמהּ, בכל זאת אני מעדיף קבוצה המתבססת על "ברית בין יחידים" (אינדיבידואלים) שכל חבר/ה בה מכיר/ה ביחידותו של האחר, ובזכויותיו שאין לקפח; מאשר קבוצה המתבססת על שיח של חובות (קיום חובותיך מגדירות את שייכותך לקבוצה) ועל הנהגה מרכזית המכתיבה לחברים של החוק, הנומוס, והקונוונציה. מבחינה זאת הדמוקרטיה הישראלית הושפעה מאוד הן משיח החובות היהודי, הן מתפישת המוסר הקנטיאנית (שבסופה מתבססת על צו הטרונומי, נכון שהאדם מייחס אותו לגורם חיצוני, אבל זה שיח של ציווי וחובה), ובשוליים מסוימים אל מול ההתאגדויות הרבניות הוקמו התאגדויות של פועלים "חופשיים", שמהר מאוד פיתחו גם הן שיח של חובות היחיד לקבוצה, והעמידו את הקבוצה מעל לזכויות הפרט של היחיד. בימינו התאגידים ובעלי ההון משתמשים בכך גם כן, שהרי מהי "התספורת" המפורסמת בהם מזכים טייקונים, אם לא הכרה בכך שבהיותנו אנחנו והם חברים באותה קבוצה (ישראלים, ציונים, יהודים) עלינו להכיר במעמדם העודף, ובכך שהם יודעים טוב מאיתנו לנווט את חיי הכלכלה, שאנו, נבערים מדעת, לאים מלהבין. ראוי לציין בהקשר זה את הקמפיין של ביבי בבחירות האחרונות "מנהיג חזק, ישראל חזקה", שבסופו של דבר עבד על אותו עיקרון (רוצים ישראל חזקה? לשם כך אתם זקוקים למנהיג ישראלי חזק שינהיג את הקבוצה. אני אחד כזה. הצביעו לי). לא ברור לי האם זה שיח של זכויות או שיח של חובות. מה שכן, אני שמח שפחות ישראל התפתו לכך ממה שהיה צפוי ערב הבחירות האחרונות. עם זאת, הפוליטיקה הישראלית בכלל מתבססת על "קבוצות כח" שבראשן עומדים תמיד אותם הפרצופים. מבחינה זו, רחוקה הדרך ל"ברית בין יחידים".
אני ממשיכה לחשוב על הרשימה הזאת. אולי נהייתי בינחומית בגלל שלא רציתי להשתייך לשום קבוצה. בגלל ששם אין עדיין חוקים. זה שטח הפקר. אבל לכל יש מחיר, כמו שאומרת המכשפה בסיפור של אוסקר ויילד. לספרים שלי אין מדף בחנויות. הם לא שייכים. הם הולכים לאיבוד כי אין קבוצה של בינתחומיים.
מרית, כמו שאת כבר יודעת אצלי הבינתחומיים והרב-תחומיים זוכים למקום מיוחד (שזה הרבה יותר מאשר מדף בחנות, לפחות לגביי), במיוחד באם לצד העשייה בכל מיני כיוונים, הם מציעים תובנות עומק חדשות, פורצות דרכים, מערערות על קונוונציות שלא נבחנו עת ארוכה…מבחינה זאת חנויות הספרים ומרבית ההוצאות לאור, כמו רוב המוסדות החברתיים, מבטאות שמרנות עמוקה ואולטרא-קונפורמיזם עם דרישות הקהל (כלומר תמיד יעדיפו בהוצאות המרכזיות להוציא אוטוביוגרפיה של פוליטיקאי בכיר, אשת תקשורת, שחקן כדורגל, טופ-מודל, פיסיקאי זוכה פרס נובל, מנכלי"ת בנק או מפקד חיל האויר, על פני כרך העוסק באמנות בין תחומית. כל אלו מבטאים ממסדים וחשיבה שמרנית, התחומים שאינם מבטאים את הממסדים זוכים לפחות יח"צ, קידום, תקציב ועידוד חברתי (לא תמצאי תכניות ריאליטי לאמנים בין תחומיים לא בערוצים הגדולים ולא בערוצים הקטנים) לא תמצאי שמלמדים במערכת החינוך על אמנות בינתחומית (לפחות לא בזמני); תמצאי המון הורים שמפרגנים לילדיהם להיות זמרים ים-תיכוניים או מנהלים לעתיד; לא תמצאי הרבה הורים המנסים לטפח בילדיהם גישה לאמנויות, וגישה בין תחומית. יש עדיין ציבורים רבים במדינת ישראל שבקירבם ילד אמן הוא כמעט בגדר קללה.
.