*
א. בכתבים מתמטיים בעברית מימי הביניים וראשית הרנסנס המלה "הִכַּה" ביאורה: כפל מספר. זה השיא אותי לחשוב, שמא כל מכה שנחתה עליי בחיי, כפלה אותי, יצרה הידהוד, שיקוף, בבואה; היכן –שהוא, כמו סביון, הותר ראשי לרסיסים (מעופפים, מתפזרים ברוח).
ב. ניתן לחשוב על הכפילים בספרוּת, שיותר משיש בהם דבר-מה דמוני [כמו אצל דוסטוייבסקי (הכפיל), סטיבנסון (האדון מבלנטרי, ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד), וקפקא (המשפט, הטירה)], הם פשוט מביעים את הכאתה של הדמות הראשית, את המכה הניחתת על ראשהּ – מעניקים להכפלתה יישוּת ושם ופּנים. למשל, ז'ק אוסטרליץ', של זבאלד, המתבונן ברכבת הנעה אי- שם בין וירצבורג לפרנקפורט בבן-דמותו, ילד מת שלא שרד את המסע מפראג לאנגליה, ודמותו תמיד תהא כעין רוח רפאים המרחשת תמיד להסתחרר בפנימו; או אברהם סוצקובר הכותב, מתוך שאיפתו להתאחד עם כפילו, ולמצוא מנוחה למכתו:
*
אַתָּה הָאֲנִי הַשֵּׁנִי שֶׁלִי: רֵעִי הָרִאשׁוֹן.
אוֹיְבִי הָרִאשׁוֹן.
אֶל מַלְכוּת הֶעָפָר תְּלַוֵּנִי,
תְּלַוֵּנִי וְתָשׁוּב הַבָּיְתָה,
וְתִהְיֶה אֲנִי,
בְּאֱמֶת וּבְתָמִים אֲנִי.
[אברהם סוציקובר, מתוך: 'אחי התאום', תרגם מיידיש: בנימין הרשב, בתוך: אברהם סוצקובר, כינוס דומיות: מבחר שירים, הוצאת עם עובד והוצאת כרמל: תל אביב 2005, עמ' 48]
*
ג. וכך, סופר לי אי-בזה כי פעם נראיתי מתפלל בבית כנסת בצפת בתפלת ערבית, ואף כמדומני חייכתי למי שזיהוני אך נעלמתי כלעומת שבאתי, מייד אחר גמר התפלה; וכך, סיפרה לי פעם עמיתה לעבודה, לפני שנים הרבה, על חבר שלה שהיה דומה לי כשתי טיפות מים ונהרג בטיול לסקוטלנד (תמיד רציתי לנסוע לסקוטלנד); וכך סיפר לי ידיד וחבר כי פעם התארח במפגש בין-דתי ועלה ודיבר שם נזיר איטלקי בשבח השלום בין הדתות, והוא (הידיד) היה פסע מלעלות אל הבמה ולשאול אותי מה היה לי שראיתי לנכון להתחזות לנזיר-דווקא במפגש שכזה, אך המתין, והנזיר עזב את המקום מיד אחר שהשלים את דבריו. כמובן יש להניח כי אלו דמיונות, אנשים דומים. בדומה למקרים שבהם אתה שומע קול מוכר, או בת קול; חושב כי זיהית חבר או מכר בתוך המון חולף או עיניים מוכרות, אך אין בכך ממש.
ד. אבל, העולם רועד ומהדהד. ולפעמים, למרות כל הרצון להתאזן ולהתרכז, הכל בפתח העיניים עמום ונכפל. אומרים כי לאנשים שחוו טראומה קשה מאוד למסור עדות נהירה וברורה [ראו למשל Not I לסמואל בקט]. הם כופלים את הדברים, הכל מתערבב להם; כמי שאיבדו את הטעם בדיוק האנליטי, של פרטי-הפרטים, בתנועה התימטית מנקודה לנקודה שמתווה הקו הישר; לא מבחינים בין עיקר וטפל . הכל רועד, רועם, ומהדהד את רגע מכתם, המהדהד עצמו, ושב ומהדהד עצמו, והדהודיו כופלים את הדהודיו [אולי גם ולדימיר ואסטרגון, ומארסיה וקאמיה של בקט, אינם אלא הכפלותיו של בקט עצמו] .
ה. פאול צלאן כותב:
*
עוֹלָם לֹא
קָרִיא. הַכָּל כָּפוּל.
*
הַשְּׁעוֹנִים הַחֲזָקִים
מְאַשְּׁרִים אֶת הַשָּעָה הַמְפֻצֶּלֶת,
בְּקוֹל נִחָר.
*
אַתָּה הַמְמֹעָךְ בְּמַעֲמַקֶּיךָ
עוֹלֶה מִתֹוכְךָ
לְעוֹלָם.
[פאול צלאן, ללא-שם, בתוך: סורג שׂפה: שירים וקטעי פרוזה, תרגם מגרמנית: פאול צלאן, תל אביב 1994, עמ' 105]
*
לא נהיר לי האם זוהי עלייה מתוך העצמי או שיבה אל המכּה, עוצמת המכּה, היוצרת כאן שוב הכפלה של העצמי. הרגע של הסיוט שהוא גם נצח הסיוט, באשר הוא כופל את עצמו, בכל שיבה פנימית אל הפצע.
ו. סרטי לורל והארדי, שבהן אף פעם לא סוטרים רק על לחיו האחת של סטן לורל (הרזה), אלא תמיד הוא מקבל סטירה כפולה על כל אחת מלחייו, ומייד עוטה ארשת טרגי-קומית, ולו רק ניתן היה לשמוע את קולו, ודאי היה זה קול בוכים (לא קול-בוכה, כי אם קול-בוכים).
ז. בנסיעה מן הצפון חזרה למרכז, אחרי הלווייתו של ידיד וחבר, פרץ ממני הלץ, והצחיק כל-כך את נוסעי הרכב עד שהוחלט שכנראה מקנן בי שד ליצן, המתפרץ בעתות של יגון, צרה ומצוקה. נזכרתי בו כשקראתי את השיר הבא מאת אברהם חלפי:
*
הוּא תָּמִיד מִן הַצָּד
אֲפִילוּ אַתָּה מְלַחֵשׁ בַּסֵּתֶר –
אֶת קוֹל לְחָשֶׁיךָ
הוּא צָד
*
וְכַף הוּא מוֹחֵא לְעצְַמוֹ
לְבַדּוֹ
עַל כִּי שֵׁד הוּא
וְאַתָּה נִלְכָּדוֹ
*
אִישׁ אִישׁ לַחֲשׁוֹ וְסִתְרוֹ
וְהֵדוֹ
*
וְשֵׁדוֹ
[אברהם חלפי, 'הוא', כל השירים: כרך שני, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1988, עמ' 251]
*
אִישׁ אִישׁ לַחֲשׁוֹ וְסִתְרוֹ/ וְהֵדוֹ// וְשֵׁדוֹ –זה כמו לוח הכפל, משהו כופל אותנו, בין אם נרצה ובין אם לאו.
ח. משנה סדר נזיקין מסכת סנהדרין ראש פרק עשירי: כל ישראל יש להם חלק בעולם הבא […] ואלו אלה שאין להם חלק לעולם הבא […] "והלוחש על המכה ואומר כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליךָ, כי אני ה' רופאךָ". עד היום חשבתי על דברי הלחש הנאמרים על המכה בסימן מכות מצרים (מעניין כי בהגדה של פסח נאמר "על אחת כמה וכמה טובה כפולה ומכופלת", ושם נמנים המכות שנעשו למצריים כטובות שנעשו לישראל); לראשונה כעת, אני חושב על הלחש המשונה הזה, בסימן חלום פרעה על שבע הפרות הדשנות העולות מן היאור, ועל שבע הפרות הכחושות ורעות הפנים העולות אחריהן ובולעות אותן. אפשר גם כי העולם הבא המתואר לעיל הוא התאום, הכפיל, ההדהוד של העולם הזה; הלוחש על המכה, הוא המקווה, על-אף-מכתו, שלא ייאלץ להיכפל. אלי, אלי, שלא אכפל לעולם.
ט. לבסוף, המלה הִכּה, היא פאלינדרום; היא נקראת מימין לשמאל ומשמאל לימין. היא אינה רק המכה, אלא גם טומנת בחובהּ את הדהוד המכה, ואת רעד המכפלה.
י. פתאום נפקחו עיניי להבין מה לאדם כמוני ולאינטואיציית הייחוד (מונותיאיזם); שמעבר לכל תיתכן מציאות שבה איננו רק כופלים ונכפלים. ואין בה רוב הכאה, כאב וצער. ובה 1X1=1 בפשטות .
*
*
תמיד משעשע/משמח לגלות עד היכן האינטרנט מגיע, וכיצד הוא מקשר בין אנשים.
הופתעתי למצוא כי רשימה שפרסמתי בעבר על הספר ימי שני כחולים
הובאה באתר של הסופר ההולנדי-יהודי, ארנון גרונברג.
*
בתמונה למעלה: Theodor Rosenhauer working on his Painting "View of the Japanese Palaise after Bombardment", Dresden 1945
© 2014 שועי רז
שועי, אם להוסיף אסוציאציה משלי, הרי שהמכה כהכפלה מעלה אצלי את הפרעת זהות דיסוצאיטיבית, שככול הנראה, על אף שיש פסיכאטרים שמפקפקים באמיתותה, נובעת מהתעללות נפשית\מינית מאוד קשה בילדות, שמובילה לכך שיבשת האישיות מתפרקת לאיים שבירים שהם כול הדמויות הללו שמשתלטות מדי פעם על במת התודעה של הסובל מההפרעה. אבל גם בלי להפליג למחוזות ה'פתולוגיה', ופנדורת התיוגים הDSMית, האינטואיציה הזו של 'כול מכה-מכפילה אותך', היא מאוד יפה, אולי זה כך כי כול מכה מרחיקה אותך ממקום הפצע, וכתולדה מזה נחסר ממך הכפיל המוכה, אותו אתה זונח מאחור, כשם שהאנושות נוטה להיעזר בשכחה פה ושם כדי להאמין בפרוייקט הנאורות. "ולאינטואיציית הייחוד (מונותיאיזם); שמעבר לכל תיתכן מציאות שבה איננו רק כופלים ונכפלים. ואין בה רוב הכאה, כאב וצער", אינני יודע, יש משהו קסום באוטרקיות הזו של אלוהים, המחשבה שחושבת את עצמה, שלא לומר, סטריליות חריפה, ומשהו מעין זה יש גם באידיאל של vita contemplativa, אבל זה גם מקום שחף מרגשות, אינטלקט צרוף, ולא בטוח שנוכל למצוא בו נחלת נחמה.
תמהּ יקר, תגובתךָ משום מה העלת בזכרוני את האשטואקרא גיטא, ספר הגות הודי, מלא פיוט, הדן במימושה של חוויית התמוססות האני (Self),סוג של היאספות אל האחדות חדלת-התנועה,
שאין בה ריבוי, ולא ניגודים, ולא דחיות, ולא מחסומים, ובו ההכרה אינה מנוגדת לעולם, ולא מנסה לחקור ולנתח את העולם, ולא תוהה על מקומה בעולם, אלא מתמוססת כליל.באחד הפרקים היפים יותר של החיבור נכתב:
לא "אני"
לא "שלי"
יודע הוא שאין מאום
כל תשוקותיו הפנימיות התמוססו ונעלמו
בכל אשר יעשה
אין הוא עושה דבר
דעתו חדלה לפעול!
פשוט התמוססה לה ונעלמה…
ועימה
החלומות, האשליות והקהות
ואין שם
למה שהוא נהיה
[תרגמה מאנגלית: שחר לב (דיויה)]
אני יודע כי אדם מערבי פעלתן עשוי להיבהל משורות כאלה; אני חושב כי טעמתי מספר פעמים מן החוויה המתוארת כאן (במדיטציה), או למצער התקרבתי אליה. אני יכול לומר רק כי מצב התודעה הזה הוא המציאות היחידה שידעתי עד הנה אשר בה לא חשתי כל כאב, ושוב לא חשתי את עצמי כלכוד במארג הזה הנקרא "אני", שכולו פעילויות, שאין עימה מרגוע (תשוקות, חלומות, אשליות, רגשות, דאגות) ויש בה מעט מאוד הפוגות, משום-מה, דווקא במצב כזה, כשאין שום יכולת למוד את עצמך, כאשר הלכה למעשה אינך זוכר דבר, והפכת פקוח למשהו, המונח שם, כאגם שאין בו כל אדווה. משהו עמוק נרגע (כיבוי כל תנודות התודעה). וממילא כמו חילוק באפס, שוב אין יכולת למדוד את עצמך.
כולנו אי-שקט. גם התקשורת בין בני האדם יוצרת אי-שקט (במובן זה גם כתיבה באישון לילה יוצרת אי-שקט) מחשבה (הגות), אמנות, קירבה אנושית (אל האחר)- הם מן המקומות הבודדים בהם חוסר השקט הזה עשוי להיהפך לחוסר שקט נעים (או נסבל).
שועי, אמנם, חזקה עליי שאני מערבי(על אף שהנני יודו-פלשתינאי, וראשי ורובי באסיה, בפעם האחרונה שמפה בדקה אותי), אך פעלתן? עד כאן! ואם אסוף את מרב הרצינות שישנה לי בשעת צהריי לילה זו, הרי שאף אני טעמתי בתודעתי, במדיטצית זן ספציפית, מעין החוויה הזו, שמתוארת כדקא יאות בקטע שמשית מן האשטואקרא גיטא(המון תודה עליו!), אבל, בה בעת, זכור לי גם אנקדוטה שסיפר לי בני מלפני שנתיים, שבה, אחרי שמודט לו באוטובוס בדרך לאוניברסיטה, שאל אותו חבר על איזו עלמה, "מה אתה מרגיש כלפיה? אהבה?", ובני שבדיוק יצא ממדיטציה היה מוכה הלם ואלם(וזה כבר מוביל אותי להרמן כוהן ביום הכיפורים, אבל דיה לאסוציאציה בשעתה), הוא לא היה מסוגל לעשות שמות("אני אוהב אותה") במה שהיה, וזה הוערך על ידי חברו כהוכחה מופתית לכך שאין אצלו אהבה, והוא ייעץ לו, "תתן לעצמך להרגיש", באדיבות ניו-אייג'ית שכזו. על הפך הקטן הזה חשבתי שכתבתי את תגובתי הקודמת. כי, בסופו של דבר, העולם החברתי-אנושי לא בנוי על חווית התמוססות האני(אם יש להצטער על כך או לא, אינני יודע) אלא על היפוכה הגמור: ציות עיוור בתכונה המשוכללת ששמה ה"אני". זו באמת שאלה, אם איזו תבונה אתה יכול לחזור, מבלי שזו תתאדה לך כליל, ממצב תודעתי של פוסט-אני לעלמא דאנוכי.
תמהּ, מזל שנשארתי עד אישון ליל, לבשל מרק (-: נדמה לי כי המתואר לעיל (למעלה ברשימה) מבטא בעיקר את מצוקתי בכל פעם שאני צונח אל מציאות רבה-מדיי (תמיד בלי מצנח). כלומר,
תמיד תזזית שאין עימה חדווה, וגם לא מעוף יוצא דופן, אבל היא בכל זאת הכרחית (או נתפסת ככזו), נחווית אצלי לא רק כמכה, אלא ממש כהכפלה, כאילו ישנם שני עולמות: באחד אני מתרוצץ (נניח) ממשרד למשרד, כמו שהיה אומר גדעון רייכר (ואולי עדיין אומר): "אצה רצה גיברת זליבנסקי",ובאחר אני מנסה לקיים אייכשהו את חיי הפנימיים. כמובן, הכי בריא היה להצליח לשמור על איזון בין חוץ ופנים, אבל קשה להתמיד בכך אפילו חודש ימים.
פעם נשאל לוינס מה נשאר בשיטתו מן "האני" והוא ענה: "שום דבר מהכל". אני חושב שזו תשובה אפשרית וראויה (צריך עיון) לשאלה שהשמעת באחרית הדברים.
זה מאד יפה. וישר חשבתי על זאוס שחשק באלקמנה ובא אליה בדמות בעלה אמפיטריון, בזמן שהאל הרמס הפך את עצמו לכפיל של סוסיא משרתו של אמפיטריון. הסיפור הזה זכה לשלל גרסאות. ז'ירודו הצרפתי קרא לגרסה שלו "אמפיטריון 38" בטענה שקדמו לו 37 אחרות. המחזה שלו מקסים אבל לא כמו של היינריך פון קלייסט שמצחיק מאד (בנוסח שני קונילמל) וגם קורע לב ומעורר מחשבה.על זהות.
מרית יקרה, אני דווקא חשבתי על הערה ישנה שלך לגבי חיבתי לפעלים מרובעים (למשל הדהד, ערער, הרהר,כרכר)– בכל אלו יש יסוד של הכפלה/כפילות (-:
את הסיפור המיתולוגי אני מכיר אבל לא את המחזות.
ופעם שמואל, מלכים, ודברי הימים הלכו מכות– וכתוצאה מכך יש הרבה יותר מה לקרוא בשבת.
נכון! החיבה שלך לפעלים מרובעים עלתה בקשר לגמגום, מעניין הקשר בין גמגום להכפלה. (המחזה של ז'ירודו מלבב והומניסטי, מחויך עם חוט של עצב. של קלייסט יותר כבד ראשו, עמוק ומצחיק ואפל וחסוך מרפא).
כן, כן, גם הפועל גמגם בהחלט בא בחשבון (ספציפית יותר: בא בכפל); אני חושב שיותר מכל הוא מייצג את חוסר כושר ההדחקה שלי (אולי את העובדה שכל כאב פנימי ניבט אצלי גם מבחוץ). אני חושב שמה שכתבתי למעלה בכתיבה הרביעית הוא בעצם (לא כיוונתי) תיאור של התווך הכאוטי משהו שאני חווה בזמן של היתקעות. אם את עוד זוכר את הרשימה "מאמר גופני" היא מיוצגת שם בדמות פה שאינו מצליח לומר מלה שעומדת במחשבה. הפה יודע את המלה ואינו מצליח להגיד.
איזה יופי!
המון דברים שחשבתי ולא חשבתי עליהם
הדהדו לי כאן ברשומה היפיפיה הזו.
ואני במיוחד נמשכת אל כפל העצמי,
או אולי קפל בעצמי,
מכפלת העצמי, והביטנה שלו,
התפרים העדינים והגסים שבעצמי.
me.
מי?
🙂
מיכל יקרה, מורה וידידה, בדיוק הסבה את תשומת ליבי היום, כי הפועל קפ"ל בערבית, משמר באחת משמעויותיו את ההוראה: סגר חשבון עם, וזה הביא אותי למלה: קאפִלה' שמשמעה שיירה, כלומר סדרה של צועדים הנמשכים זה אחר זה. למשל, לפעמים נדמה לי שירים שלי, הם שיירות של כל הכפלותיי (והמכות גם-כן).
אני חושב שאמרתי ברשימה לעיל משהו מאוד אישי. אני חושב שקשה היה מאוד למצוא מקום במציאות שבו יכולתי לומר את הדברים שהובאו בה, או לפחות קשה היה לי מאוד למצוא.
רק לאחרונה (כנראה צריך להגיע ל-40 כדי שזה ייקרה) אני מתחיל לחשוב על הילדות שלי כולה, כמרחב שבו עשיתי דברים נוספים, חוץ מלחטוף (או ללכת) מכות.
כנראה צריך להגיע ל-40
כדי לחשוב, ובעיקר כדי לדבר,
על מה שלא עלה על הדעת לדבר פעם.
לאישיות רגישה וחכמה
יש סיכוי להפוך את המכות
לשירה.
מיכל, אני כבר כותב שנים רבות, ועד כה כל מה שכתבתי על אותן שנים תמיד נדמה היה לי כמוסיף מכה על מכה (סדרה של מכפלות). כבר כשנתיים יש לי איזו הסתכלות מפוכחת יותר לאחור, אולי משהו שמביא איתו הגיל, אבל בשבוע וחצי האחרונים קרה דבר נוסף, לא משהו גדול, אבל משהו שגרם לי לראות דברים קצת אחרת (טוב, זה תהליך של יותר משבוע וחצי, אבל פתאום גיליתי משהו). אולי עוד אכתוב על זה כאן, אבל עוד איני יודע.
פוסט נהדר, שועי, ומעורר מחשבה.ובאשר לשד הליצן, אחי התחתן עם עולה חדשה ממקסיקו, פעם אחת השמיע איזה דבר שטות מצחיק ונענה על ידה בשאלה "בלעת ליצן?", מסתבר שזה ביטוי שגור שם. (זכור לי כי, כדרכם של ניבים שנתקלים בהם פעם ראשונה, בטרם הובררה לי משמעותו המטאפורית והקשרו, עניין אכילת הליצן נראה לי מוזר להפליא)
נתי יקר, תודה מקרב לב , היתה תקופה קשה, תקופת אמיליאנו זפאטה, אחרי שנגמרה הטורטיה, הלכו על הליצנים (-: לא לחינם הוא אמר "עדיף למות על הרגליים מאשר לחיות על הברכיים" (המקבילה המקסיקנית ל"אם תרצו אין זו אגדה"). אולי יש להבין את השאלה "האם נבלע בך ליצן?"– כלומר, זה מוסב הליצנות שנבלעת בתוך האומר דבר שטות. יש משהו מאוד רציני באמירה "בלעת ליצן" ולא נניח "קפץ ממך הליצן" (כמו ליצן בקופסא).
יכול להיות שהלהקה הזאת שהתה במקסיקו לפני שכתבה את השיר:
אם ניקח את דבריהם באופן ריאליסטי, היו הליצנים והג'וקרים פעם נפוצים בהרבה, כמו הדינוזאורים (שמא נבלעו?)