*
הרשימה שפירסמתי אתמול הותירה כמה סימני שאלה, כך הרגשתי מן התגובות שנלוו אליה. איני יודע עד כמה ניתן להסביר, אולם אם הייתי רוצה להעניק פשר מסוים, לדברים שאמרתי בזכות המרחק מן הדברים, משום מה, הדבר הראשון שעלה בדעתי היה הציור לעיל של קזימיר מַלֶבִיץ'.
מַלֶבִיץ' (1935-1878) היה אמן אוקראיני ממוצא פולני, מראשוני תנועת האוונגרד של האבסטרקסט-הגיאומטרי. הציור,Red Cavalry, הוא למעשה יצירה אבסטרקטית, מעשה של גיאומטריה וצבעים (אולי: גאומטריה בצבע). מבחינה זו, אני מניח, כי אילו רק ניתן היה למחות את תנועתו המטרידה של חיל הפרשים האדום החוצה את המרחב מצד לצד, שוב לא יכולנו להעניק לציור כל פשר קונקרטי של התרחשות אנושית; לא היה עולה בדעתנו לראות בציור זה, סוג של תיעוד מלחמת האזרחים הרוסית, בין מהפכני-אוקטובר-האדומים ובין הריאקציונרים-הצאריסטים-הלבנים; לתהות האם אי שם רוכב לו איסאק באבל? למעשה, התנועה של חיל הפרשים, מעוררת רעש, מפירה את שלוות הנוף; יותר מכך, היא פוגמת ביכולתה של העין לעמוד על דקויות של גוונים ושל קווים ותצורות. אנו הולכים שבי, מבלי משים, אחר תנועת חיל הפרשים, אנו מעריכים את הסיטואציה רגשית וגם פוליטית. ההתרחשות (שכדרכה רוחשת) מפירה את היכולת של הצופה להתבונן ביצירה מן המרחק. היא מעלה את השאלה: האם לפנינו שיר הלל לחיל החלוץ הסובייטי? היא מרחיקה שאלות אחרות שהיו עשויות להישאל לולא כח הלוחמים הזה, העושה את דרכו, אם לטבוח בחפים מפשע, אם להגן על המולדת.
אבל באותה שעה, אילולא היינו מדמים את דהרות הסוסים, ואת האנשים עמוסי האידיאולוגיה שועטים לדרכם, אילולא הם (שאינם תופסים את רוב שטח התמונה, ובכל זאת תופסים בה את קידמת הבמה) היינו יכולים לדמות לנו ציור אבסטרקטי-גיאומטרי, כגון מלבניו הצבעוניים (תזמורי הצבע) של מרק רות'קו. אלמלא הרוכבים, יכולנו לבחון את כל הנוף הנשקף לעינינו לגמריי אחרת, לשים לב לשינויי הגוונים, לרבדים השונים של התמונה. עם זאת, חיל הפרשים של מלביץ' דומה לטור של נמלים אדומות או של חגבים זעירים, הזוחלים בתוך מרחבים המתפקעים ממשמעויות חידתיות, ובכל זאת המבט נעתק דווקא אל הערת השוליים האנושית, החוצה את התמונה לרוחבה.
*
היודע הפרש הבודד עד כמה הוא שולי וחסר חשיבות בתמונה כולה? הלא כל הצטרפותו לחיל הפרשים היתה אולי על מנת להוציא עצמו מאיזו תחושה נוקבת של אדישות הטבע כלפיו; להימנע מבדידות. ההימנות על בני-החבורה, על חוג, על קבוצה בעלת תודעה ותעודה. המקום החברתי-פוליטי, כביכול, הוא הקובע את משמעות התמונה בכלל, ומעניק לה את שמהּ.
והלא אין זה כך. העין אינה חייבת להימשך אחר עלילות הגבורה, ההצלה, המהפכה, הרצח. אפשר ללכת גם מעבר לנקמות-הדם של ההיסטוריה. אבל לשם כך, דרושה תודעה, היודעת להרחיק עצמה מלשקוע בפוליטי-קונקרטי; תודעה המעוניינת לזכור כי כל תודעה שהיא, ממש כמותה-עצמה, בהיותה נוטלת חלק בתודעת השלם, אמנם מקיימת באופן אינהרנטי-הכרחי, איזה אופק של התבוננות עצמאית, בלתי-תלויה במציאות הפוליטית; שבו היא מקבלת על עצמה להתבונן במקום בו היא שוהה, בלא חילות פרשים פנימיים (רגשות סוערים) או חיצוניים (צבאות, עיתונות, פולטיקאים, דוברים, מפרסמים) המבעירים את שדותיו וחלקותיו, ובלא חשש מפני בני המקום המכים זה את זה בסכינים (זה מכה שבע וזה שבעתיים). אופק הוא מפגש בין שמים והארץ. האם מתקיים אופק אם אין עין שצופה נכחו? קיום האופק הופך הכרחי רק ברצות העין. כאשר היא מחפשת את האופק ואת מה שמצוי כביכול מחוץ לאופק מבטיה. זה מחייב מרחק מסוים מן הדברים. וגם מיעוט-דיבור. העין אינה יכולה לתור אופק, או נוף הגדול ממה שתלוי בפתח-עיניים, באם שעטות סוסים על פני המישור, וצהלות הלוחמים, מחרידות אותה, גורעות כל העת מהתבוננויותיה-אפשרויותיה. מלמדות את המחשבה לגלות עירנות אך ורק לפוליטי-היסטורי- קונקרטי-אקטואלי, ולהיהפך חסרת-מיקוד, חסרת כושר הבחנה לגבי כל דבר אחר. למשל, טרם נתקלתי בשדרן-כדורגל, המנסה לתאר לצופים/מאזינים, את גווני הדשא, את הארכיטקטורה של האצטדיון, האופן שבו הוא רואה את יחסי המרחב/חלל ומקומנו בו, האופן העצמאי שבו הוא מתייחס אל משחק הכדורגל. משהו שיעתיק את העין מהתמקדותה באירועים הפוליטיים-אקטואליים-תנועתיים שעל גבי כר הדשא, ויאמר לצופים/מאזינים ברורות: אפשר כי מתוך שפע ההזדמנויות העומד בפני עיניכם, אין כלל טעם להתבונן בהתרוצצות השחקנים על כר הדשא. הוא רק חלק קטן מאוד, ממה שמתרחש. אפשר,כי אין טעם להתמסר דווקא אליו בתשעים הדקות הבאות. ועדיין, כולנו נמשכים בחבלי קסם אחר הצבעוני, הרוגש , הרועש, המאיים והקוסם— בפנימנו ומחוץ לנו.
*
בתמונות: Kazimir Malevich, Red Cavalry, Oil on Canvas Circa. 1928-1932
Mark Rothko, Red, Yellow and Blue, Oil on Canvas, Ca. 1960-1962
© 2014 שועי רז
כרגיל, תענוג לקרא!
יריב יקר, שמחתי באומרים לי, מזל טוב על מעבר הדירה וד"ש בבית (-:
מה אגיד לך שועי?
לפעמים המרחק מהדברים מקטין אותם
ולפעמים דווקא מגדיל,
לפעמים הוא מגחיך אותם
ולפעמים טוען אותם במשהו עמוק
ומעורר חרטות.
ואני אף פעם לא יודעת,
מה יבוא לי הפעם מהמרחק.
מיכל יקרה, מה אומר, אני חש ששנים היתה לי תחושת הזדהות עמוקה, הייתי מתגייס בנקל ל"מאבקים צודקים" (הייתי בעצמי סוג של רוכב בחיל הפרשים), היתה לי כזאת תחושת הזדהות עם ספרים שאהבתי עד כדי שיכולתי אך ורק לומר בשבחם, הייתי מתלהב בנקל מכל דבר שהרגשתי שמחדש לי דבר מה. ובכל זאת, פתאום, אני נהנה מאוד, לקחת את הכל (גם את ההתלהבות) בערבון מוגבל, טיפה בקור ובצלילות, להתבונן על הדברים מעט מן המרחק.
בהפוכה,דווקא המרחק מאפשר קירבה,וקונקרטיות פוליטית עזה כמוות,בגלל שברגע שתשומת ליבך אינה נסחפת לדרמה של הנצחונות וההפסדים,לדינמיקה הכל כך לחוצה של מי בחוץ ומי בפנים אפשר שתזהה בתנועתו הקבועה של האופק,בתנועתנו חסרת התוחלת לכאורה אליו,את הקונקרטיות,גם הפוליטית,כעשירת רבדים,כרגע,תלוי באוויר לנצח,שבמבטא בדיוק את כל מי שניצח ונוצח עד עכשיו,את הפער המשתנה כל הזמן בין מי שמסמל את רוב הקבוצה לבין מי שנודה ממנה.
פוליטיקה זה סוג של ארכיאולוגיה,אנחנו חיים שכבה אחת דקה,שמכסה ומתכסה באבק הזמן שאין שקוף וחרישי ממנו.
פעם הגלדיאטורים חיו בכלובים מתחת לאיצטדיון,
היום הם חיים בארמונות מוזהבים,
האם הקהל נשאר בדיוק אותו קהל ?
כזה שחולם לחשוף קבל עם ועדה איך הוא מנצח את כולם אבל נאלץ להסתפק בהערצת השחקן שמציג פרודיה עצובה ונלעגת של החלום הזה בלא מודע
הארכיטקטורה של האצטדיון היא נרקסיסטית בטירוף,המון דמויות יושבות ,סטאטיות,חסרות פנים וזהות,סביב הערצת תנועת המיעוט הנבחר במרכז,זו ארכיטקטורה של נצחון,גדול ,רועש,שוליים מטושטשי פנים סביב גיבורים שפניהם מעטרים את כל הערוצים האפשרים.
מי ישים לב לאוושת תנועת צל הדשא בחלל כזה ?
זה פוליטי
הכי
כי מי שישים
יצור ויוצר חלל שיוויוני
ארנסה יקר, בעיקר הפסקה האחרונה בתגובתך, היא/הוא אשר אני מבקש. דא עקא, ברגע שבו שדרן הכדורגל ידבר על נשימות הצל החולפות הלוך ושוב בדשא. יאמרו: הוציאו את המשורר!
חוויה מעוררת, מעניינת, מרגשת לקרוא אותך
מירי יקרה, תודה מקרב לב, כאשר אני מפרסם רשימות כמו זו למעלה עוברות בראשי לא מעט תהיות לגבי הקומוניקטיביות שלהן, כלומר עד כמה דברים שמעסיקים אותי מבחינה פנימית יכולים לדבר לאנשים אחרים. אני שמח שהרשימה מצאה אותך.