ָ
1
*
ישראל הורוביץ (נולד 1939), מחזאי אמריקני-יהודי ותיק, המתגורר זה שנים ארוכות בפריז. היה חבר קרוב של סמואל בקט (1989-1906), שהשפיע ועדיין משפיע על נימת כתביו. הורוביץ הוא אביו של אדם הורוביץ מלהקת ההיפ-הופ המשפיעה The Beastie Boys(למי שתמיד שאל את עצמו מה החוט המקשר בין הביסטי בויז וסמואל בקט). הנה שירו של הורוביץ, היורים:
*
לְאֹרֶךְ כָּל חַיֶּיךָ
רָאֶיתָ אֶת הַיּוֹרִים
מַרְעִימִים בְּרוֹבֵיהֶם אֶל הַשָּמַיִם
חִכִּיתָ לְמָשֶׁהוּ שֶׁיָשׁוּב אֶל הָאֲדָמָה
אַךְ דָּבָר לֹא חָזַר.
שָׁאַלְתָּ אֶת הוֹרֵיךָ
מַדּוּעַ הַיּוֹרִים יוֹרִים
שָׁאַלְתָ "מָה הַמּטָרָה שֶׁלָּהֶם?"
הוֹרֵיךָ הֵסֵבוּ מַבָּט.
אָבִיךָ מֵת
חַשְׁתָ בַּכְּאֵב,
רָאִיתָ אֶת הַיֹוֹרים, שוּב
וְשׁוּב,
שָׁאַלְתָ אֶת אִמְךָ: "מַדּוּעַ?"
בּפַעַם הַזֹּאת הִיא בָּכְתָה
וְהֵחֵלָה לָמוּת
וְכַאֲשֶר הִיא מֵתָה
מֵתָה יָלֱדוּתְךָ.
חִפַּשְׂתָ אֶת הַיּוֹרִים וּמָצָאתָ אוֹתָם,
טִפַּסְתָ אֶל תַּא-מַחְסָנִית-הָרוֹבֶה שֶׁל הַגָּבוֹהַ שֶׁבָּהֶם,
והִמְתָּנְתָ לְתֹורְךָ.
© 2013 Israel Horovitz [תרגם מאנגלית: שועי רז, 2014]
*
על אף שהשיר נסב לכאורה על החיים בצל המוות; כהוצאה להורג בלתי נמנעת. אני בוחר לקרוא את מיהות היורים, כאותם מעגלי אלימות רצחנית המלווים את המין האנושי מאז ומתמיד: מלחמות, השמדה, עינויים, טרור. חבורות ציידים, חבורות סוחרי אדם, חבורות מענים, חבורות חיילים צעירים שהוכנסו לתפקיד היורים ונורים בחסות מדינה ובחסות חוקי מדינה וחוקים בינלאומיים. אפילו המוות הטבעי יש בו משהו אלים, שרירותי וכאוטי. השיר של הורוביץ עוד משמר את הסדר התימטי, שבו דור ההורים נפטר לפני ילדיהם. המציאות מורה— שלעתים נפטרים ילדים על פני הוריהם.
*
2
*
בשיר שנדפס מעזבונו של ע' הלל (הלל עומר, 1990-1926) ואשר נכתב ככל הנראה קרוב לסוף ימיו, בזמן מלחמת לבנון הראשונה, כותב המשורר:
*
וּכְבָר הָיָה הַאֹשֶר בִּקְצֵה אֶצְבְּעוֹתַי, כִּמְעַט
וּבִשְׁמֵי הַלִּילָךְ הַמשְׁלָגִים וְקוֹלוֹת הַפַּעֲמוֹנִים
הַגְּדוֹלִים הַנּוֹהֲרִים שֶׁל שְׁמֵי הַקַּיִץ,
שְׁמֵי חֶמֶד תְּכֻלִים כְּעֵינֶיהַ שֶׁל עַלְמָה,
וּכְבָר הָיָה הַאֹשֶר בִּקְצֵה אֶצְבְּעוֹתַי, כִּמְעַט
אִלְמָלֵא אֹותוֹ מַבַּט רַךְ וְשָקֵט, מַבָּטָהּ הַשָּׁקֵט
וְהָרַךְ אֲשֶׁר אֵינוֹ נָע וְאֵינוּ מַרְפֶּה,
מַבָּטָהּ שֶׁל הַנִּרְצַחַת.
[ע' הלל, 'שירים מהעיזבון', כל השירים, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2012, עמוד 246]
*
באחרית הדבר שלו למאסף שירתו של ע' הלל, מצייר המשורר חיים גורי (נולד 1923) את שירתו, כשירה אקסטטית-ויטאלית של רֵעַ המייצג כמוהו ממש את שירתם של לוחמי תש"ח. אבל בשיר לעיל אין אקסטזה, ואין תאות-חיים, ואין אפילו מעט-מזעיר מאותה רעוּת מפורסמת של לוחמי תש"ח. אין קול הלל ומצהלות, אלא רק קול ענות חלושה (באופן המזכיר מעט את שירו הקודר, האנטי-מלחמתי במידה מסוימת, של גורי, שחורים). קולו של המשורר המבוגר, המסכם את חייו בחלד, ואומר כי האושר לא היה רחוק, כמעט בקצה אצבעותיו, אלמלא הרצח המתמיד, אלמלא מבטם השקט המצמית של המאבדים את חייהם באבחת רצח, מוקדם מדיי, שרירותי מדיי, רודף מדיי.
גם בתום השיר איננו יודעים מי היא אותה עלמה נרצחת. האם מדובר בעלמה לבנונית שנרצחה על ידי לוחמי צה"ל, שדבר מותה נודע למשורר ממראות שנראו בטלוויזיה, או שמא לוחמת צעירה בצבא תש"ח שרציחתה מלווה את המשורר שנים על גבי שנים. כמובן, יכולה זו גם להיות אישה ערביה צעירה שנהרגה בתש"ח. אין זה משנה, הרצח הוא רצח, ואין ממנו נקה, גם כאשר הוא נעשה בפקודה או כתולדה ממדיניות צבא של מדינה ריבונית ובהתאם לחוקיה. הרצח הוא בלתי נשכח. הוא הופך בעיני המשורר לכעין פגם מטפיסי בהוויה כולה. משהו שנפגם לתמיד, נהרס לתמיד, ואין לו תקנה. ומדיי הישנותו של רצח, רק גדל ואורך המרחק בינו (בינינו) ובין האושר.
*
3
*
איתן נחמיאס גלס בשלהי שיר קצת-פחות-ידוע מתוך אני סימון נחמיאס כותב:
*
[…] שָׁבוּעַ לְאַחַר הַצְּלִילָה
חָזַר אָבִי סוֹף סוֹף בּפִּיגָ'מָה מֵהַחַוָּה הַסִּינִית וְחִיֵּךְ
חִיּוּךְ שֶׁלֹא אוֹמֵר כְּלוּם, אֲפִילוּ שֶׁהוּא אוֹהֵב אוֹתִי
אוֹ מַשֶּׁהוּ כָּזֶה, לֹא אָמַר הַחִיּוּךְ הַדָּפוּק שֶׁלוֹ, וְהוּא
לֹא דִּבֵּר חֹדֶש
[איתן נ' גלס, אני סימון נחמיאס, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1995, עמ' 24]
*
ישנם אבות שגם ככלות 40 שנה עוד לא מצאו מלים לדבר על מה שראו עיניהם, על מה שחוו. סוד חתום בתוכם (כולם יודעים ומרגישים. זה תמיד נוכח שם). וכבר, חצי-חיים חלפו מאז.
וגם לי קשה עדיין לדבּר. מילדוּת. זו עובדה.
*
*
בתמונה למעלה:©Mark Tansey, Discarding The Frame, Oil on Canvas 1980
"וּכְבָר הָיָה הַאֹשֶר בִּקְצֵה אֶצְבְּעוֹתַי, כִּמְעַט" נדמה לי שזה מסכם הכל.
ע' הלל יודע לכאוב לי כבר הרבה שנים.
תודה על הפוסט, כפי שזכור לך, ואולי לא, לקחתי במלחמת לבנון הראשונה וממנה הגעתי אל הסירוב כי אין לי ארץ אחרת.
כמה חבל שלא הקמנו את 'יש גבול' לאחר מלחמת ששת הימים או למצער לאחר יום כיפור
עצוב עצוב (מה שלא ניסיתי להגיד בסוף זה הגיע לזה).
שמא, שועי, שתיקתם נובעת מן ההכרה המצערת,
שהדיבור והמחאה, לעצמם, הפכו לנטולי קרקעית.
דודו יקר,
גדלתי בבית שבו הדמויות הגבריות הצביעו באותן שנים "התחיה" וימינה ממנה, ובשנות מלחמת לבנון ההיא– בגין, שרון, רפול וחבריהם זכו להערצה רבתי (עוד שנים אחר כך אבי ואחי הגדול הצביעו ימין-ימינה, אבל התמתנו מאוד עם הגיל). גם סבי הפרטיזן– הצביע לליברלים שכמדומני נטו להצטרף לממשלות הליכוד. אני חושב שמניין ההרוגים היומי ב"ערב חדש", שעדיין כונתה אז "מבצע שלום הגליל" (הייתי בן 8 או 9 בראשית המלחמה) הפך אותי שמאלן לתמיד,ומעבר לכך שאני מצליח להבין את פחדיהם של מצביעי ימין, מעולם לא הגעתי להצביע ימין. הכי ימין שהגעתי זה מרכז-שמאל, וגם זה רק בימים שחשבתי שיש שם קנדידטים ראויים.
לימים, אחרי הצבא, עבדתי זמן-מה בחברתו של אדם שנכנס ללבנון בגיל 18 והשתתף בקרבות בביירות. הדברים שהוא סיפר לי… הבנתי מדוע הוא שנים לא מצליח לישון. אחר כך גם פגשתי כמה חברים שנלחמו באנתפאצ'ה הראשונה וגם הם סבלו מחוסר יכולת להירדם בלילות. יש לי גם את הסיפור הקטן שלי (ראה: "אני חוזר מן החזית"). לא בטוח שהוא לתפארת מדינת ישראל, אבל יש בינינו לא מעט אינסומנים.
מרית קרובתי, נכון. האלימות שבני האדם מרשים לעצמם בכל מני אמתלות, בין אם שליחות מדינה ובין אם התרופפות השיפוט/האיזון– היא דבר מאוד מעציב. והדבר שעוד יותר מעציב הוא שעוד לא נמצאה הדרך להתגבר על כך, כאילו שיש איזה פגם הגורם לכולנו במידה זו או אחרת, מדי פעם, כמה שלא ננסה אחרת, לאבד את עשתונותינו.
צבי יקר,
"אנחנו נוֹלדים לַחֲלוֹם
ומתעוֹררים בַּמָּות
תקשיב לקרקעית הסירה המתנדנדת בַּמים".
[יורם לוי פורת, 'ידיעה הבאה באיחור', החיים הם עניין מקומי, הוצאת קשב לשירה: תל אביב 2006, עמ' 48]
כל חלומותנו על חברה חופשית, על עצמאות, על "להיות עם חופשי בארצנו" מתעוררים במוות כשמתבשרים על רשימות הרוגים ופצועים, פגועי נפש ופגועי גוף– ואת הידיעה כי יש פגיעות שתולדותיהן והשלכותיהן עוברות מדור לדור.
לא יודע אם יש קרקעית לסירה (אולי הקרקעית שקופה). אבל אני שומע (ממקומי בסירה) את התהומות.
שועי יקר,
בימים האלה שיש בהם הרבה מאוד מילים
ואיכשהו אף אחת לא מתאימה,
אני מבכרת את השתיקה,
לא כבחירה של קושי אלא כהודאה
בקוצר ידן.
ועצוב, כמו שאמרה מרית,
זה מה שאפשר לומר אחרי הכל.
מיכל יקרה, בהתחלה כתבתי תגובה ארוכה, אחר-כך החלטתי במקום- לשלוח שיר:
שועי, שיחה שהייתה (היום) כך הייתה: לאחר שאמרתי לידידה של חבר טוב שאינני חושב כי מדינה שמתכוונת לחיות על חרבה היא מדינה שראוי להילחם בעבורה, היא התנפלה עלי כמוצאת שלל רב עם השאלה הסופית, שמעידה ככול הנראה שהצלחת להגיע לקרקעית המאיימת ביותר מבחינתו של בן\בת שיחתך, "אז למה אתה לא עוזב כבר, אם זה מה שאתה חושב?! תהגר, מי מונע ממך?!", רציתי לומר לה, "את צודקת לחלוטין, לפעמים הזבוב צריך להעיר זנב אחר". מכול ימי הזיכרון שעברתי, בשעה מאוחרת זו, ולאחר שהרהרתי על ה'שיח' הטרום-חצותי הזה, אני יכול לומר בפיהוק מלא שעייפתי, אם בספרטה חשקה נפשכם, אמן, אם במתים צודקים מעוניינת דמעתכם, אמן. כך או כך, שמחתי לקרוא כעת את הרשימה שלך, שרחוקה אינספור הסתרי פנים מכול הכוחנות, ההיררכיות, הגסות והאלימות שמפלסים את דרכם גם ליומיים שאנו בעיצומם.
תמהּ יקר, גם לך כתבתי תגובה ארוכה, ואז החלטתי לשלוח שירי במקום:
(ובכל זאת תגובה) אני למשל עזבתי מזמן ובכל זאת נשארתי כאן. בכלל נדמה לי שיותר ויותר אני הופך לי למוטו את המשפט: להם יש את דרכם; לי יש את דרכי. כך אני נמנע מן הניכור ומן הזרות וההזרה. מה שחלילה אינו אומר שאני חש קירבה מיוחדת למי שמהללים רצח אזרחים חפים מפשע, או מתעקשים שצה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם, כאילו שיש דבר כזה צבא מוסרי בעולם.
אני לא רוצה לחזור לדוגמאות היסטוריות שלא יעשו עימנו חסד, למשל שכן שלי (ליכודניק) שהיה מפקד צעיר בתש"ח סיפר לי שבקרבות לטרון היתה הוראה מגבוה לירות למוות בחיילים שנסוגים (היו בין הלוחמים ניצולי שואה; חלקם רק ירדו מן האניה ונשלחו לקרבות). הוא סירב לומר לי האם הפקודות בוצעו בפועל. בלוגר פופולרי למדיי בשם "אישתון" יגע ומצא כי מרבית הנופלים בתולדות מדינת ישראל לא נפלו בקרבות, אלא כתוצאה מהתאבדויות, תאונות ותאונות-אימונים. כמובן שצה"ל לא מפרסם נתונים לגבי מספר הא/נשים שנהרגו כי מפקדיהם התעללו בהם או הטרידו אותם או כי קיבלו איומים על חייהם/ן מצד חבריהם לנשק, שהרי זה עלול לפגוע בדיבר הראשון שלהם: צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם. וגם על הדיבר השלישי: לא תישא את שם צה"ל לשווא. וגם על השישי: לא, תרצח! (אם המפקד נותן לך פקודה). ומי שנהרג מאש כוחותינו נופל קורבן ל"אש ידידותית" (אפילו האש הופכת בחסות צה"ל לידידותית)– כעמוד האש הידידותי ההולך לפני המחנה.
לכן, מתוך התמרורים הללו, כמו גם מתוך דברים שראו עיניי ושמעו אזניי על המתרחש במקומותינו, אני חושב שלעולם ביקורת צה"ל, וביקורת המדינה ומוסדותיה היא חיונית וראויה להישמע. במיוחד במדינה שבה הולך ומתבהר כי חלק בלתי מבוטל מראשיה, שריה ויועציה (במספר הולך וגובר) נוהגים לקבל שוחד או לאנוס או להטריד מינית או לאיים על עדים או להתקשר לברוקר כדי למכור מניות כאשר התבשרו על יציאה למבצע צבאי. הייתי שמח באופן אישי אם היה ניתן לביקורת שתישמע בכל קרן רחוב. מי יודע, אולי זה בסוף יועיל לכולנו.
תודה שועי, רק עכשיו הגעתי לקרוא, וכמו מרית- עצוב, עצוב.
ורד יקרה, אלו הם החיים; אלמלא היה גם מקום לפליאה, לאי-ידיעה, לריבוי דרכי התבוננות באותן תופעות עצמן, לחידוש של תובנות, פרספקטיבות ורגשות– מי בכלל היה מסוגל לחייך או לצחוק