*
עד לאותו אחר-צהריים לא שאלתי את עצמי מעולם אם בעלי החיים עשויים להיות סקרנים כבני אדם. מה שאירע לי שם הראה לי שהשאלה תקפה, כי אורחיי— שמו לב ליהירותי— לא התיקו ממני מבטם […]
זה דבר שלעולם יישאר אפוף מסתורין, ואיש כמובן לא מאמין באמיתותו כשאני מזכיר אותו. אבל זה קרה, ושמור עמי זיכרון כה מהימן עד שאיני יכול לבקר בשום פארק בלי לחוות מחדש את המבוכה שחשתי כשהקרפיונים והצבים התבוננו בי, כאילו בחנו אותי. מה הם חשבו עלי? מה חושבים עלי בעלי החיים, אם הם בכלל חושבים… העדפתי לשוב אל השביל שסביב האגם כדי להמשיך בדרכי; היתה לי תחושה שנכחתי בחלק מן המציאות המורחבת, אם כי חלק מזערי כמובן, השמור רק לחווייתי הפרטית.
[סרחיו צ'חפק, שני העולמות שלי, תרגמה מספרדית: שוש נבון, עם אחרית דבר מאת אנריקה וילה-מאטַס, הוצאת כרמל: ירושלים 2012, עמ' 95-94, 96].
*
בעקבות הימים הרתוחים האחרונים והצורך להירגע קמעה ממוראם, קראתי בשנית את ספרו של הסופר הארגנטינאי היהודי, סרחיו צ'חפק, שני העולמות שלי. צ'חפק (יליד בואנוס איירס, 1956) חי שנים ארוכות בונצואלה (2005-1990) ובעשור האחרון דר בניו-יורק ומלמד ספרוּת ב- NYU. הנובלה המדוברת היא למעשה תיעוד טיול. יום הקרוב ליום הולדתו של הסופר, שבו הוא בוחר לצאת יחידי אל פארק עירוני בלב עיר דרומית בברזיל, שאליה נקלע בשל כנס אקדמי בענייני ספרות שנערך במקום. הוא יוצא להימצא רובו של היום בחברת סלעים, עצים, ובעלי-חיים; מעניק להכרתו את ההזדמנות לפעול לגביהם חופשי, ללא המוסרות הפוליטיים-חברתיים של הערים, בלא כבלי הרפובליקה הספרותית או האקדמית; באין צורך להיראות ולקיים נִראוּת ונוכחות; הוא עומד בצל אילן ענק, מתבונן ארוכות בצבים (המתבוננים עליו); אינו חב לאף אחד דבר ומנסה להדיר עצמו גם מבני האדם המעטים בהם הוא נתקל בדרכו, ממעיט בדיבור; הוא חש לרגע, קרוב אל עצמו, חלק מן הטבע.
אין לומר כי צ'חפק מדגים מסע קוסמופוליטי, של גולה שאינו מוצא בשום-מקום את ביתו. אולי כמו הצבים שצ'חפק חש כי הם מתבוננים בו בעניין, זהו מסע של אדם המתעורר להיזכר לפתע כי ביתו היא נפשו, היא הכרתו. היא נישאת בעולם, ובמידה רבה, גם נושאת העולם. הוא נושא אותה בכל אשר יילך (כמו שיריון של צב), ואינו צריך לכל אותם סממנים של מעמד והכרה חברתית. דווקא מבלעדיהם ובחברתו של עץ או של צב הוא חש עצמו— עצמו; כמו מי שמשיל מעליו מטען כבד ומיותר, שהכביד עליו זמן-רב, שהיקשה על העיניים לראות בבהירות את החולף בדרך. הוא נזכר כי כל אשר חולפים לעיניו. אף בעיניהם—הינו פרט חולף, ודווקא במקריות השיוויונית הזו (חולף-עובר מול חולף-עובר) אפשר שתתרקם לה איזו ידידות, או הסתקרנות שיש בה עניין.
מסע הטיול הרגלי של צ'חפק שונה במהותו ממסעות הטיול של וו.ג. זבאלד. גם אין בה משום האידיאליזם של ההתנתקות מן החברה או מן האידיאליזם של ההליכה אצל הנרי דיויד ת'ורו. המסע של צ'חפק הוא בשום אופן אינו תנועה בשירות הזיכרון (כל זיכרון) או בשירות האידיאולוגיה (כל אידיאולוגיה); הנופים והמראות אינם מכבידים עליו בזיכרון אישי תרבותי היסטורי, פוליטי או רעיוני. להקת הצבים אינה בשום פנים מזכרת ללהקה האנושית. צ'חפק זר להיסטוריה של המקום בו הוא בוחר לטייל; אשר על כן, הוא משּיר בכל צעד עובר, עוד מעט מן המשקל העודף של הזהויות (מעמדיות, חברתיות, לאומיות, פוליטיות, רעיוניות) שכל אדם עתים נאלץ עתים בוחר לחגור על עצמו, כמו היו אפוד מגן מפני הטבע החיצוני והפנימי. ככל שהספר מתקדם מוקל יותר ויותר לצ'חפק. ואם החל את מסעו מופתע מעצם ההחלטה לבלות כך את היום, הריי ככל שהיום נמשך כך הוא נמלא חמדה שלא ידע כמוה זמן-רב; כאילו האדם העירוני המודרני כמוהו כאסיר הנתון בכלא, שכל מבטיו מתורגלים-מאומנים לציית למסגרות החברתיות בהן הוא מבלה את ימיו. האדם הצ'חפקאי מקוטב לפילוסוף, שוכן המערה האפלטונית היוצא לאור (פוליטיאה ספר שביעי). הגילוי המצפה לו בצאתו מן המערה, כלל אינו גילוי-עליון, ולא השגה שכלית יוצאת דופן, כי אם ההכרה הפשוטה כי לעתים נעים יותר מאשר להשתייך, להיראות, להשתתף, לדבר, לקרוא ולכתוב בחברת בני האדם— פשוט לצאת יחידי אל הטבע, ולחוות אותו במלואו.
ובעצם, כשקוראים את רשמיו של צ'חפק מביתן הציפורים (51-44); מאגם הצבים והדגים (96-92); וממפגש עם דקל ענק (110-106) או אפילו משפט נוגע ללב כמו: "יש לי שני דברים בעלי ערך להוריש: מצית של סבי ומשקפת של אבי" (עמ' 61), קשה שלא להיזכר באלברטו קאֵירוֹ, שומר העדרים,ההטרונים הנאטורליסטי-פנתאיסטי של פרננדו פסואה, או בתיאורי הטבע החירותניים של אלבר קאמי ב-הקיץ או בשירוֹ זרע השמש המסתיים בשורה: מה יפה היא מתת החיים (תרגם: אהרן אמיר). לא חייבת להיות כלל אמת נסתרת פרט לחיים, ואפשר כי מה שאינו גלוי לנו פשוט אינו גלוי משום שאיננו מוכנים לראותו, אך היישות שופעת בנדיבות, ואינה מייחדת את עצמה ליחידי סגולה או מעיינים בקיאים, גם אינה מסתירה את עצמה מידי מי מהנמצאים וכל אחד חווה אותה כפי כשריו ומסוגלויויתיו. בסופו של דבר, סיפורו המינורי של צ'חפק, טייל היוצא קרוב ליום הולדתו אל הטבע ולא אל ההעלם העירוני הממודר-הייררכי, הוא סיפור, המזכיר את התמונות שנתפרסמו לאחרונה בהן נראה פיל הודי (ראג'וּ) ששוחרר משביו אחר חמישים שנה. יש משהו ביציאה מן העיר, מן הסדר הפוליטי, הנומי, מן השיח , מן הצורך להשתייך ולרצות— חווייה עמוקה של שחרור וגילוי מחודש כי האדם הוא חלק מן העולם, ואת חוויית עולמו נושא הוא בחובו, והיא עשויה להשתכלל כל הזמן, להתחדש ולנבוע. בסופו של דבר, הנובלה של צ'חפק הזכירה לי עד כמה בני האדם מבלים ימיהם במציאות מוגפת תריסים מלווים בטרטור המזגן, ורק לעתים מרשים לעצמם לצאת אל החוץ ולתת לטבע לנבוע בהם למישרין, בהיותם לבדם.
הפילוסוף הפוליטי הבריטי טרי איגלטון כתב לאחרונה על אודות כתבי סמואל בקט כי את גיבוריו מייחדת העמימות, כאילו הם קיימים ובלתי קיימים בו בעת, מודעים לקיומם הסופי, המחיק, נטול ההוד וההדר. איגלטון משום מה לא רואה את הקשר שבין ההשתייכות למעגלי האלימות הציבילטורית של החברה הפוליטית ובין העמימות הזאת שהיא כופה על האדם היחיד, הנדרש לפעול, לרצות ולקוות, בהתאם לאורחותיהם של בני קבוצתו. המאה העשרים הבהירה היטב כי המדינות והחברות נכונות למחוק את היחיד בכל עת (בכך קפקא קדם לבקט וקאמי, במידה מסויימת, היה מקבילו). אליבא דצ'חפק, ההליכה לבד בטבע, ההתנתקות הזמנית מן החברה ותביעותיה, משיבה לאדם מעט בהירות ופשר, משום שהיא מעלה בו את אהבת החיים בכלל (שאינה כורכת עצמה בהשתייכות לקבוצה), אשר דווקא החברה המילולית והנומית, על כל מעקשיה ודרגיה, נוטה להזיר ולנכר— ועל כן לעמעם. לפיכך מי שיוצא מהקווים מזמן לזמן הוא כמי שפותח חלונות מוגפים ומאוורר את חדריו באוויר טרי-שִׁמשי.
**
הזמנה
"תקווה לשעה זו"
*
ישאו דברים:
הרב רוברטו ארביב (תל אביב)
השיח' איהאב באלחה (יפו)
השיח' ד"ר עומר רייס (עכו)
*
מופע מוזיקלי:
יאיר דלאל
*
נוה שכטר: מרכז לגסי-הריטג' לזהות יהודית
רח' יוסף אליהו שלוּש 42, נוה צדק
יום שלישי.15.7, 20:00
כולם מוזמנים
*
בתמונה למעלה: Lasar Segall. Forest, Oil on Canvas 1956
© 2014 שועי רז
"יש משהו ביציאה מן העיר, מן הסדר הפוליטי, הנומי, מן השיח , מן הצורך להשתייך ולרצות— חווייה עמוקה של שחרור וגילוי מחודש כי האדם הוא חלק מן העולם, ואת חוויית עולמו נושא הוא בחובו, והיא עשויה להשתכלל כל הזמן, להתחדש ולנבוע…הקשר שבין ההשתייכות למעגלי האלימות הציבילטורית של החברה הפוליטית ובין העמימות הזאת שהיא כופה על האדם היחיד, הנדרש לפעול, לרצות ולקוות, בהתאם לאורחותיהם של בני קבוצתו..ההתנתקות הזמנית מן החברה ותביעותיה, משיבה לאדם מעט בהירות ופשר, משום שהיא מעלה בו את אהבת החיים בכלל (שאינה כורכת עצמה בהשתייכות לקבוצה), אשר דווקא החברה המילולית והנומית, על כל מעקשיה ודרגיה, נוטה להזיר ולנכר— ועל כן לעמעם", שועי, המון תודה על הצלילות, הבהירות ורגעי הסאטורי שהצלחת לעולל לי במהלך הפוסט הזה. ייתכן שז'אן ז'ק רוסו, על פראו האציל, מחייך הרגע כצ'שייר בקברו. רק רציתי להוסיף שקל, לעיתים, לראות את תג המחיר(אם כבר הימים הרותחים האחרונים) שהחברה כופה עלינו(לא רק לרצות, לקוות ולפעול בהתאם להוראות היצרן אלא גם לפחד, להתעצבן, לבקר ולצחוק לפיהן), אבל חשוב, לא פחות, לשים את לבנו לגזרים(או כול ירק אחר שעושה את זה לך) שבהם החברה מפתה אותנו להיקשר אל עטיניה: ההבטחה שרק בתוכה נוכל למצוא משמעות, אושר והתפתחות, אשר בשמם אנו מוכנים לספוג את כול ההפגזות הכבדות והפלישות הקרקעיות אל תוך נימי תודעתנו.
כמו הרבה פעמים כשאני קוראת את הרשומות שלך,
אני לא מבינה כל מילה ומשפט אלא יותר את התחושה,
שמוכרת לי מאין כמוה.
והיא זו שבגללה אני מתעקשת בימים האלה
לא להגיד כלום על "המצב"
אלא רק על הטבע שאני עדה לו,
על הדברים הקטנים והחיים והצומחים
בבית ובחצר.
תודה שועי.
תמהּ יקר, נמאס לי להזדעק. אני כבר מרגיש כמו זמבורה. אתמול בלילה כתבתי שיר. לא יוצאים ממני הרבה. משהו בסימן המלחמה הגדולה של 1914 והמלחמה הקטנה של 2014. כמעט שמתי אותו באתר, ואז אמרתי שוב האלימות הזו סביב, מוות, איוולת, הבנתי…. גם אני חשבתי על רוסו אבל יותר על המסה בדבר מקורות אי-השיויון בין בני האדם שם האנשים הקדומים מצטיירים כטובים במהותם, והחטא הקדמון לדידו נתגלם בשאיפת הקניין: רכוש, אדמות, ולפיכך בחברה הייררכית שבה בעלי הזרוע או הכריזמה היו למנהיגים הפכו שגורים העוול והאיוולת. אצל רוסו, שהכיר ללא ספק את חי אבן יקטאן לאבן טפייל (שתורגם לאנגלית, צרפתית והולנדית והיה רב מכר גדול בשלהי המאה השבע עשרה ותחילת השמונה עשרה) לו רק היה האדם נולד על אי בודד והיה מצליח לספק את צרכיו במנותק מן החברה האנושית אזיי היה טוב גמור.
מיכל יקרה, מצטער על חוסר הקומינקטיביות של הרשימה (מסתבר). לא ישנתי הלילה אלא שעתיים, ואפשר שזה השפיע על החיבור. לגבי התחושה, ידעתי שתביני, מי כמוך יבין. האתר שלך עוד בימיו התל-אביביים ביותר ובוודאי בימי אמירים, הוא המנון (או שיר הלל) לתחושה הזו.
שועי, מבין לחלוטין ושותף מלא למאיסה בהזדעקות(אם כי זמבורה מעלה זיכרונות מהמונדיאל הקודם בדרום אפריקה, שם היא הייתה הכוכבת הבלתי מעוררת). הרהרתי קצת על כך שרוסו איתר את מקור אי-השיווין בגדר הראשונה שכיתר בה אדם X חלק מן הפיזיס והפכו בכך ל"רכושו", ונזכרתי בכך ששמיטת חובות וקרקעות הייתה טקס ממוסד היטב ברחבי הממלכה השומרית(ולאחר מכן, גם בבבל), שנבע מכך שהמלכים והסוחרים העירוניים ידעו שאילולא ינקטו בה, החקלאים פשוט יבחרו לעזוב את נחלותיהם, לפני שיגיעו הנושים של המלווים ויהפכו אותם ואת משפחתם לצמיתים באדמתם שלהם, וכך כול הכלכלה תקרוס כליל. במילים אחרות, בעת העתיקה(עד המאה השנייה לפני הספירה), באזור המזרח התיכון, כך לדברי כמה אנתרופולוגים שיצא לי לקרוא, היה נדיר למצוא מרד מפורש וחמוש בשררה, ושכיח להשתמש בטקטיקה של נטישה המונית והפיכה לנוודים במדבר. נדמה כי לנו, בחברה המודרנית, כמעט אבדה כליל הנטישה והנדודים כאקט של התנגדות שיש בו עוצמה לחולל שינוי.
תמהּ, מפתה מאוד לקרוא בסיפור יציאת מצרים באופן שהצעת, כלומר: לא בדרך המקראית (ניסית, אלוה אומניפוטנטי) ולא כדרכם של הקאיטוס וטקיטוס (עם מגורש של מצורעים שהונהג בידי מאגיקון שרלטן), אלא כנטישה/יציאה המונית של עבדים לשעבר שהיתה להם מסורת בדבר מוצאם הכנעני (ולפני כן האור-כשדימי והחרני) ואשר הונהגו על ידי סדר דתי (כביכול, תיאוקרטי) שהכתיב מנהיגם, הקימו את בסיסם החדש במדבר (ונלחמו על הטריטוריה המדברית עם העם העמלקי ששכן במדבר), וסופם שחזרו לארץ שממנה הגיעו אבות-אבותיהם למצרים.
רש"י אגב, אם אני זוכר נכון, אמנם סבר כי החלקים הסיפוריים בתורה נתחברו משם מסורות שבעל פה (משה לדידו הוא כותבם) ורק חוקי התורה לדידו, מקורם אלוהי. אפשר כי כך פתרו רש"י ורבותיו את בעיית האנכרוניזמים במקרא, כגון הפסוק הנודע "והכנעני אז בארץ" שהטריד אחריהם גם את ראב"ע שעל פירושו העיר ברוך שׂפינוזה בטרקטטוס שלו.
שועי, כרגיל, תענוג לקרא!
יריב יקר, תודה רבה, ד"ש בבית, אני עוד זוכר שאני צריך להגיע לבקר, ודאי יש אצלכם הרבה יותר טבע מאשר באזור המהביל והצפוף שבו נטעתי את אוהלי.
שועי יקר,
זה לא אתה,
זו אני
🙂
(באמת באמת)
מה שמזכיר לי שבפעם האחרונה כשהתכוונתי להצפין לאמירים, לכד אותי וירוס באמתחת. אבל עוד ניפגש בעולם הטבעי (-:
כמה הייתי רוצה, ואולי גם אתה, להיות קצת צ'חפק. המסע למחוזות האין היסטוריה והאין זהות, שהוא לעולם מדומיין, כי גם למקומות שצ'חפק מטייל בהם ישנה היסטוריה, היא לא שלו אבל היא שייכת למישהו שכואב או שמח או עצוב במקום הזה שבו נולד.
כל ההטרונימים של פסואה לא הצליחו להסתיר פסואה.
משום שככל שננסה לא יעלה בידנו להימלט מכבלי זהותנו.
וגם המסע היפה שערכת אל האי אולי מסתיים לו בהזמנה למפגש "תקווה בשעה הזו"
והשעה הזו בה יתקיים המפגש לתקווה בשעה הזו תצטרך לענות מן הסתם על השאלה הנוקבת, תקווה למי?
דודו יקר, איני מיוזמי הערב ולא הענקתי לו את כותרו, אבל אני מכיר את כל הדוברים וטובי הנגן די הצורך כדי לדעת כי הם מן הטובים המעטים שעדיין מקווים שהסיפור יהדות-אסלאם אינו סגור. ואני גם כן מן המקווים, אף על פי שיודע אני שמקצה זה ומקצה זה נותרנו מעטים מרבים.
אשר לכבלי זהותנו, אני לא בטוח, לפחות בכתיבה אני בטוח לחלוטין שלו הייתי מקים לעצמי הטרונים, איש לא היה חושד כי הוא אני. אני יותר ויותר מצליח להימלט מסיפור חיי. מן האופן שראיתי בו שנים עיקר. אני כבר זמן מה (כשנה, אולי יותר) מנסה לחמוק מרגשות עזים, וכך גם סיפור חיי, שרגיל היה לעורר בי רגשות עזים, נעשה קצת פחות מיידי ומכביד על הלב (אוי הלב).
אני עוברת אורח, נעדרת על פי רוב, משקיפה וקוראת מרחוק. מאד מחפשת נחמה ותקוה בימים קשים אלה והטקסט שלך מעלה הרהורים נוגים אבל גם מרגיעים. בו בזמן לא בדיוק יכולה להבין הכיצד "ההליכה לבד בטבע, ההתנתקות הזמנית מן החברה ותביעותיה" מתאפשרת לצ'חפק בפארק שהוא רק טבע בכאילו: יפה ומרחיק אבל גם קרוב לודאי ומסודר ומתכונן .
מחסנאית יקרה, ברוכה הקוראה. אכן, נסיתי למצוא ברשימה זו קצת צל לראש ומים לשתות,
בימים שבהם השמש קופחת ודומה כי בראשי כולנו הומים (שלא לומר דופקים) הפטישים. אשר לצ'חפק, אני מניח שהפארק שבו אינו גדול כמו ילוסטון פארק, וגם אינו נטוע בלב כרך אורבני סואן כמו הסנטרל פארק. אני מניח כי הוא גדול יותר מן הפארק הלאומי (-: מנסיוני, גם בטיול
יחידי בפארק הירקון (איזוריו הסבוכים יותר) וגם בטיול יחידי בפארק מקורות הירקון ניתן לשאוב
איזה שקט ותחושה מעט פחות ציבליטורית, למרות שהערים במרחק נגיעה.