*
בַּאסֶם אַלנַﱠבְּרִיס, יליד 1960, הוא משורר ואינטלקטואל פלסטיני בן חאן יונס, הדרומית לעיר עזה. תרגום ראשון משירתו לעברית הופיע בכתב העת מטען, 20 (2012-2011). ביוני 2013 פורסמו כמה משיריו בתרגומים לעברית של מורי וידידי, ד"ר אבי אלקיים (נצר למשפחה יהודית-עזתית), במוסף תרבות וספרות של עתון הארץ.
קשה לומר כי אַלנַﱠבְּרִיס הוא משורר פוליטי-לאומי, אבל הוא משורר קיומי, הכותב על מצבו של האדם היחיד, והתמודדותו הבלתי אפשרית עם ממשלות, מדינות, צבאות, חמולות; להקות אנושיות דורסניות שאינן מאפשרות לאדם הבודד להיות אוטונומי בבחירותיו; ומנסות להכתיב לו עם מי עליו להתרועע, את מי להכניס לביתו, אל מי להכיר פנים וכלפי מי לנטור טינה. שלא במפתיע, הוא הביע בגלוי את שאט-נפשו כלפי הפרות זכויות האדם וחירויות הפרט מצד הנהגת החמאס ברצועת עזה.
אַלנַﱠבְּרִיס כותב:
*
בַּית לִי עַל אֵם הדֶּרֶךְ
עַל פָּנַיו יַחְלְפוּ כּל יוֹם עֹבְרֵי אֹרַח
בַּיִת לִי עַל אֵם הַדֶּרֶךְ
לִישוֹן בּוֹ מְבָקְּשִׁים עֹבְרֵי אֹרַח
בַּיִת לִי וְרֵעַ אֵין לִי
הֲסָבוּר אֲתָּה כִּי לִי הַבָּיִת
אוֹ שֶׁמָּא זֶה תָּעְתּוּעָ שָׁוְא
[בּאסֶם אַלנַﱠבְּרִיס, 'בית', תרגם מערבית: אבי אלקיים]
*
רוצה אדם לשכון בביתו לבטח. רוצה לארח אורחים. רוצה שביתו יהיה פתוח לבאי עולם, כאוהל אברהם. רוצה לכונן יחסי חברוּת וקירבה עם סובביו, ומגלה לבסוף, שגם ביתו אינו אלא אופן שבו הממשלות משתמשות כזירת קרב. הוא עשוי להיות מוצא מביתו בכל אמתלה או שביתו עלול להיות נהרס בכל הפגזה; לאדם כזה אפילו קורת הגג מעל לראשו אינה מעון ואיננה אורחן, אלא מפלט זמני, אולי חזון תעתועים— כלי שבו משתמשת המדינה לקידום מטרותיה. אדם כזה אינו שוכן בביתו. הוא אורח בביתו. מצוי בו זמן שאול; הבית היציב גם-הוא עומד לזמן שאול, וכל רגע ורגע, עלול להתמוטט. אדם שכזה אין לו קביעות ולא מקום.
ובשיר נוסף:
*
אֲנִי אוֹמֵר לַחַרְגוֹל, אָחִי!
וְלַתּוֹר, חֲבֶרְתִּי!
*
אֵנִי אוֹמֵר: בָּעָל הָאוֹר בָּשָֹּמַיִם!
הַעֲנֶק לִי עוֹד
כְּדֵי שֶׁאֹהַב כָּל אֶבֶן, כָּל אָדָם בְּדַרְכִּי
[בַּאסֶם אַלנַﱠבְּרִיס, 'אהבה', תרגם מערבית: אבי אלקיים]
*
אפשר, כי בני אדם שניטל מהם סכך הציביליזציה וחשים כי עצם קיומם וחירויותיהם נתונות לאיום ומשיסה, פונים אל הטבע, הקוסמוס, האלוהות (לאו דווקא אלוהי הדת, כי אם אותה אינטואיציה על תבונה השוררת פאן-קוסמית). העמידה בודד לנוכח מעגלי השמיים והחיים על הארץ, פותחת את לב-האדם; מתוך הידיעה-הפנימית של היותו נוטל חלק ביקום, הוא מכבד ומוקיר כל בעל חיים, צמח או דומם, הנוטלים בו חלק גם כן.מה גם שמתוך אותם אבנים שכוונה אליהם אהבה ואל אותם בני אדם אפשר כי יווסד בית, שכונה או עיר לאורך ימים.
ניתן לחוש בשיר הפשוט והיפה הזה מרוחו של וולט וויטמן ב- Song of Myself או משיריו ההומניסטיים של נאזים חכמת, שהקומוניזם שלו לא נעצר בגבולות הלאום התורכי, וגם לא היה מחויב לאנשי סטאלין, אלא היה פתוח לכל באי עולם ומתוך כך יכול היה לכתוב שירים נפלאים על הים התיכון או עץ הזית. שירו של אַלנַﱠבְּרִיס, מזכיר לי גם ברוחו את בסיבוב כפר סבא שירו האקסטטי של ע' הלל שבו אמנם מוצא המשורר אהבה לכל אור וחמור, צפור, ואבן ואדם.
אַלנַﱠבְּרִיס — איני יודע אם נמצא הוא כעת בביתו שבחאן יונס או באירופה. את שירו, אני באסם אַלנַﱠבְּרִיס הוא סוגר במלים הרחוקות מפיוס, הנדמה כאילו נכתבו בעיצומה של אחת מתקופת המצור על רצועת עזה:
*
ערב ערב יושב אני על כסא בודד, בחדר בודד, ביקום בודד. יום יום אני צד את הצל מקפלי החשיכה, עוקב אחר חרחורי הגסיסה של כל קול, ולא שׂם קץ לכעס.
[מתוך: באסם אַלנַﱠבְּרִיס, 'אני באסם אלנﱠבריס', תרגם מערבית: אבי אלקיים]
*
ועל מה כה כועס המשורר שאותו פגשנו לעיל בבקשו על האהבה? על גזל האהבה, על מרמס החרויות, על קיפוח החיים המשועבדים לפוליטיקה וללאומנות. העוול שבכל זה. בעומק דבריו שוכנת לטעמי קריאה מקוטבת, קריאה לשלום הפונה אל כל אדם ואדם; אל לנו להמתין ולמדינות ולממשלות שיחליטו עבורנו. השלום לא יבקע מתוך מסדרונות הכח והכחש של הממסדים הפוליטיים, אלא מתוך החלטתם האחראית החירותנית של יחידים המעוניינים לחיות ללא אותו אלימות מיליטריסטית של משפחות פשע הגומלות זו לזו במטעני חבלה, רקטות, הפצצות מהאוויר וטילים. המדינות, הלאומים, הדתות דוחקים אותנו (כל אחת ואחד) אל הצללים, אל המקום שאין בו נוכחות עצמאית. לכאורה בעיניהם איננו יישויות ממש— אנו אלקטורט המופעל לצרכיהן. הן מוחקות ומשכיחות מאיתנו את היסוד הפשוט והמעמיק יותר של הווייתנו. כולנו בני אנוש, כולנו שואפי חירות, אהבה ואחווה. איננו אנוסים להתנהל כפליטים בתוך בתינו בחסות המון עוולות ומעשי הרס ורצח, בכללם הרג שיטתי של ילדים ובני נוער. עלינו למשות עצמינו מהצללים; להפסיק להתייחס לכל רשעות מדינית כגזירת גורל.
ככלל, אני מוצא את שירתו של אַלנַﱠבְּרִיס (מן המעט שקראתי) שונה מאוד מן האופי הלאומי והלאומני של שירת מחמוד דרוויש, שאיני מצליח להבין מדוע זכה לכזה חן וחסד במקומותנו. כשם שמעולם לא הבנתי מה מוצאים אנשים בשירת אצ"ג, אשר אני מוצא אותה, ברובה המכריע: לאומנית מרגיזה ומקוממת. אני שותף לתוכחה הגלויה של אבות ישורון כלפי אצ"ג בשיר שׂיפתח בגלוי וביקר אל אורי צבי גרינברג (רְעֵם, תל אביב תשכ"א, עמ' 141-135) ומאוד חלוק על הצגתו של אצ"ג כאדון המשוררים וכיחיד בדורו (הומוגרף, תשמ"ה, עמ' 59-56)— זה ניכר בעיניי כהספד נמלץ לא פחות מאותם כתרים שקושרים פלסטינים למחמוד דרוויש. נקעה נפשי מזמן מכל המדברים בשם תקומת האומה או היודעים מה רצון האל, באיזה נשק יש להילחם, את מי יש להרוג, ומלמדים במו מילותיהם סנגוריה על הרצח המדיני והפעלת כל-כח. אני מעדיף אמנים מינוריים, אנשי צללים, ששירתם אינה פמפלט פוליטי-לאומני, אלא בקשת אהבה, שאין עימה הרס, עוול ואלימות, ושירתם הינה עדוּת מפליאה לקיומם הצנוע-החולף ולבקשתם אחר אהבת הדברים.
*
באסם אַלנַﱠבְּרִיס קורא משיריו בברצלונה
*
בתמונה: ילדים לומדים קוראן בחבורה במסגד ברפיח, יוני 2012 [צלם אנונימי]
שועי יקר,
אהבתי מאוד את הפוסט ואת הטון המינורי שלו שהולם מאוד את שירתו של אלנבריס.
מאחר ואני מכיר את רתיעתך מעמידה מול פוליטית אל מול המציאות, הרי שהפוסט הזה הוא הדבר הכי קרוב להצהרה קיומית אנושית לעומת המלחמה המתרחשת כעת בעזה ובנותיה. כבוד!
מצטרפת למה שכתב דויד פלמה. הפוסט הכי מרגש שקראתי בשבועות האחרונים, כביכול מתייחס למצב, אבל רלוונטי תמיד, ובמיוחד הפסקה שלפני אחרונה – הצהרה קיומית אנושית שדווקא בגלל הטון המינורי פורצת החוצה ויש בה הרבה עוצמה וכוח.
שיתפתי בפייסבוק.
דודו יקר,הקבוצות היחידות המתקבלות על דעתי הן קבוצות לימוד פלורליסטיות וקבוצות כדורסל חובבים. אני אפילו לא מתפלל בציבור, כי בית הכנסת נחזה בעיניי כמרחב תיאולוגי-פוליטי (הטפות של ימנים, אמירות גזעניות, הדרת נשים) יותר מאשר כמרחב רוחני. ברוב המקומות שעבדתי בהם ציינו את היותי שחקן קבוצתי, אבל נדמה לי שזה בגלל שאני נוטה לכבד מאוד בני אדם ולנסות להיות חבר. יש לי מעט מאוד כבוד לקבוצות. ולהתארגנויות על בסיס פוליטי גריידא, כמה שמטרתן תהיה טובה, מהר מאוד הן תפנינה לדרך הדיכוי והאלימות. למשל, היהדות שלי אינה פוליטית, היא אינה קבוצתית, היא דבר אישי ומופנם. לא ייפלא שכאשר מרבית בני האדם פוגשים בי הם אינם מעלים בדעתם שייתכן שאני מקיים חלק מהמצוות מבחירתי; לא פלא שברחתי מצה"ל ביום השיחרור שלי, כלומר לא נשארתי שניה מעבר למה שחייב אותי החוק.
ורד יקרה, היה לי חשוב לכתוב על אַלנַﱠבְּרִיס גם בשל שירתו ההומניסטית, גם בשל התנגדותו לדיכוי שכופה החמאס על אזרחי עזה, וגם כדי שקצת הא/נשים הקוראים/ות כאן ייתנו אל ליבם כלפי מי צה"ל מצודד את תותחיו ומטוסיו. באותה מידה בחרתי את תמונת הילדים הלומדים קוראן במסגד. הבעיה אינה הילדים וגם לא הקוראן, אלא כל אותם גורמים פוליטיים בצד העזתי ובצד הישראלי, העמלים על הנחלת ערכי אלימות וגזענות בשם האל או בלעדיו.
בשבועות האחרונים לא מעט ישראלים, חלקם אנשים שאני נוטה לחבב, אמרו לי: טוב, אין להם תרבות; יש בהם משהו אלים. מה שאנשים ישראלים כאלו לא רואים הוא שאנשי החמאס או הלאומנים הפלסטינים הפחות אדוקים בדתם, מדברים על הישראליים באותם מונחים: אימפריאליסטים אלימים, חסרי תרבות, קצרי דעת.
שועי יקר, אתמול ראיתי בערוץ 8 סרט תעודה תרתק ביותר "מיקרותופיה" על אלטרנטיבות מגורים שאנשים (חלקם אמנים) בחרו לעצמם. הדברים היפים והנוגעים שבפוסט שלך הזכירו לי את הסרט החשוב הזה ואני מקווה שישדרו אותו שוב. מאד ממליצה
בברכת שלום ורגיעה, איריסיה
איריסיה יקרה, תודה על ההמלצה. לא שמעתי על הסרט. אני מקווה לרגיעה, אבל לטעמי אם תתקבל הפסקת אש מול החמאס לעשר שנים, עזה תהיה בעוד עשר שנים אסלאמית , פונדמנטליסטית ומחומשת הרבה יותר, ונטולת גורמים דמוקרטיים, ליברליים או אמנותיים.
אולי. ולכן חפש את מיקרותופיה. תפור עליך…
שועי יקר, כמה יפה כתבת, ואהבתי גם את השירים של אלנאבריס שהבאת. אכן קול שונה משל דרוויש. בנוגע לאצ"ג אני מזדהה עם מה שכתבת. לצאת כפלסטיני כנגד חמאס דורש אומץ רב הרבה יותר מאשר לצאת נגד מדיניות הממשלה אצלנו, ואכן יש כנגד מה לצאת. הלוואי וירבו קולות ביקורתיים כנגד פגיעה בזכויות בני האדם ובחירויות הפרט גם בחברה הפלסטינית וגם אצלנו, ואנשים בשני העמים ימצאו את המשותף והדומה.
שועי היקר, אני עולה חדשה אצלך, טוב שגיליתי אותך. באמת פוסט מרתק, וכל כך נכון. מסכימה לגבי התהילה לה זכה אצלינו מחמוד דרוויש. תמיד חשבתי כך, והנה אתה העזת. תודה,
חני יקרה, תודה רבה. אני מניח שכך הוא. אלנבריס הוא משורר פלסטיני ואיש רוח המוכר גם בחו"ל. אני מניח כי החמאס לא ממש מחבב אותו, אך אני בספק האם ההנהגה שם תהיה נכונה להסתבך עם הקהיליה הבין-לאומית ועם הליגה הערבית וכיו"ב באם יזיקו לו.
את אצ"ג של "הגברוּת העולה", "חזון אחד הלגיונות" ואפילו "רחובות הנהר" לא רק שאינני סובל, רק מלשמוע את זה קופץ לי הפיוז, נשרף לי הפקק.
השיר היחיד של אצ"ג שאני יכול להסכים עם כך שיש בו משהו הוא זה:
"הַשָּׁעָה עֲיֵפָה מְאֹד כְּמוֹ לִפְנֵי הַשֵּׁנָה.
כַּיֶּלֶד אֲסוּפִי, בְּכֻתָּנְתִּי הַלְּבָנָה בִּלְבָד,
אֲנִי יוֹשֵׁב וְכוֹתֵב בֶּחָלָל כְּמוֹ עֲלֵי לוּחַ:
לֹא־אִכְפַּת, לֹא־אִכְפַּת.
אִם יָבוֹא הֶחָתוּל הַשָּׁחוֹר אֶל הַכַּד וְיָלֹק
אֶת שְׁיָר הֶחָלָב הַלָּבָן וְיַהֲפֹךְ אֶת הַכַּד,
אֲנִי אֶעֱצֹם אֶת עֵינַי לִישֹׁן וְאִישַׁן עֲדֵי־עַד – –
לֹא־אִכְפַּת, לֹא־אִכְפַּת".
כמדומני מתוך "אנקראון על קוטב העצבון" (1928). חוץ מזה, לא משנה כמה כתרים עוד ייקשרו לו, וכמה בתי נכות מתוקצבים ייפתחו על שמו. בעיניי לא-איכפת/כולומאת.
שלום יפה, ברוכה הבאה.
בעיניי כתיבה כגון:
"לכו לאן שתרצו, אבל לא בינינו
בשום אופן! הגיע הזמן שתסתלקו
שתמותו היכן שתרצו
אבל לא בינינו
צאו מכל דבר
צאו מפצעינו, מאדמתנו
צאו מהיבשה, מהים, מהכל"
אינה נתפשׂת כשירה גדולת-נפש המציינת את המידה טובה. זוהי שירה לאומנית מן הסוג הגרוע. כי יש רק פצעינו, ורק אדמתנו– ואין כלל בני אדם בצד האחר.
דרוויש הוא דרוויש, איני מחבב את שירתו, אולם כפי שכתבתי, גם איני מגלה לאצ"ג ולאפיגונים שלו סובלנות יתירה. יש ספרים שחיבר אצ"ג שאני רואה בהם ביזיון לרוח האדם, ואני מעדן, כדי לא להגיע למלים קשות עוד יותר.
הכעס עולה כמו דם בגבעולים,
במקום פרחים, מדממת הנפש זעם.
אני רוצה לבקש סליחה,
ולא יודעת אפילו איך.
יום רע, וקוצר יד השירה.
מיכל יקרה, אני לא כועס, אני בעיקר עצוב בחודש האחרון. על היהודים והמוסלמים, הישראלים והפלסטינים. אני לא חש צורך לבקש סליחה כי אני לא חש כבא-כח של ממשלת ישראל, צה"ל או של האספסוף שהבעיר את מחמד אבו ח'דיר. באותה מידה איני רואה מדוע אזרח פלסטיני ייראה לנכון לבקש את סליחת הישראלי בשל טמטומו האלים של החמאס, או איוולתם הרצחנית של רוצחי גיל-עד שאער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל. הממשלות הן נבחרות ציבור– אני לא בחרתי בהן; אני גם איני ציבור, וההחלטות מתקבלות לכאן או לכאן מבלי להביא אותי ואת שכמותי בחשבון. אני מניח שלא מעט פלסטינים לא בחרו בחמאס, וגם לא מצדדים בפעילויות הרצח, ומרגישים כמוני ממש.
"אל תפרוש מן הציבור ואל תאמן בעצמך עד יום מותך" אומר הלל הזקן (מסכת אבות פרק ב'). אני לא כל כך מאמין בעצמי (אני אגנוסטיקן-ספקן) אבל השהות בתוך עצמי היא מה שיש לי, ואני משתדל שערכים כגון אחריות ויושרה ינחו את דרכי. על התענוג של השתייכות לציבור, ויתרתי משלבים מאוד מוקדמים של חיי. אי אפשר לפרוש מן הציבור אם אף פעם לא ראית את עצמך כמנוי עליו לכתחילה. לא ציבור כזה לא ציבור אחר.
שועי יקר,
אני איתך בכל מילה.
לא יחסתי לך כעס,
כי אם הגבתי לשתי השורות שהכי קרעו את ליבי:
"ערב ערב יושב אני על כסא בודד, בחדר בודד, ביקום בודד. יום יום אני צד את הצל מקפלי החשיכה, עוקב אחר חרחורי הגסיסה של כל קול, ולא שׂם קץ לכעס."
זו קינה מרה שאני מרגישה חזק מאוד ממש ברגעים אלה.
תודה לך שועי, יושעי ,בימים שהמוזות משתנקות. עוקבת, ממש משתאה אל מול רוחב היריעה שלאל ידך לפרוש… תודה רבה
שבת שלום
שלך, יפה.
תודה על הקריאה, יפה. שבת שלום.
שועי יקר. אין לי הרבה מילים בזמן האחרון. הלכו ממני. אבל אני שמחה במילים שיש לך. האם שניים הם קבוצה? מעין קבוצתיות של "שתיים שתיים". שמחת הקורא בכותב, משהו כזה.
לורסטין יקרה, אני אוהב ללמוד מכל אדם ומנסה להיות ידיד וחבר נאמן. בזה מסתכמים הכישורים החברתיים שלי. אני בן זוג, אב, חי במשפחה, ובכל זאת נדמה לי לא פעם כי בניגוד למדרש האגדה הכותב כי כל מה שיש בעולם נברא בזוגות, לי נדמה שהתפתחתי להיות אי-זוגי
המצליח לקיים איכשהו את העניין הזוגי והחברתי (קבוצתי), בהצלחה כלשהי, אך גם בקושי. יכול להיות שלאלימויות שונות אליהן נחשפתי שמור בכך תפקיד. גם כאני מדבר לקהל, אני עושה זאת באופן מאוד לא הייררכי, ובאופן שנהנה מן הלימוד המשותף או מהשיח המשותף, מבלי לנסות להשתלט עליו.
למשל, מה שקורה כעת בעזה. אם הייתי יכול לתמצת את האמירה שלי בשש מילים פשוטות,
מבלי להעביר אותה דרך פריזמות אינטלקטואליות, היא היתה כזו: "הפסיקו להכות, חידלו לפצוע, הימנעו מהרוג". אחר כך רק תגענה האמירות על האופן השיוויוני והבלתי-אלים שהיה מאפיין את המציאות בה הייתי בוחר לחיות.
לצערי, גם בצד הצבא הפלסטיני וגם בצד הצבא הישראלי נדמה לי שלא יימצאו לוחמים שיהיו קשובים לכאלה קריאות.
שועי יקר, נראה לי שיש לך כישורים חברתיים מרשימים. ולוחמים אינם פנויים להקשבה, אבל מי ששולח לוחמים להילחם ראוי שיקשיב.
לורסטין, אני לא בטוח (בקשר לכישוריי החברתיים, נכון שאני מוכר כשובר קרח בין בני אדם שלא מכירים אחד את השני, גם קיבלתי תגובות מאוד טובות על הרצאות שהעברתי או קבוצות שהנחיתי, ואפילו היתה לי קריירה קצרה בסטנדאפ, אבל אני אדם די מופנם, ממש לא חיה חברתית). יותר מזה– נראה לי שבין הומניסטים ובין מיליטריסטים עומד פער שאינו ניתן לגישור. הראשונים– דעתם נתונה לאדם (ולמניעת אלימות בכלל); האחרונים– לכיבוש יעדים ולהשגת מטרות. הבעיה היא שהשיח בין הישראלים ובין הפלסטינים היה תמיד מליטיריסטי, להוציא אותה תקווה שנתעוררה בימי ראשית אוסלו, תמיד היו הפוליטיקה והדיפלומטיה הישראלית וגם הפלסטינית צופות דרך הפריזמה המיליטריסטית. כולנו רק קוצרים את מה שהמנהיגים (ברובם, אנשי צבא לשעבר) זרעו.
תודה, שועי, על פוסט שהוא
כמים צוננים בימים טרופים
צבי יקר, ההיסטוריה האנושית כולה היא מלחמות והפוגות עד שהנִצים מחליפים כח לסיבוב נוסף. נוק אאוט לא עוזר כאן. תמיד יימצא מתמודד חדש שייכנס (גם אם לאחר זמן) לזירה. אולי כדאי לזרוק מגבת. אלא שנדמה כאילן הנִצים ייראו גם במגבת כלי נשק חדש.