*
יותר ויותר איני מסוגל לשמוע או לראות דבר המתחולל סביב המלחמה בעזה. בודאי שלא את המוני הפרשנים המלהגים בכל יום ויום על האופן שבו יש להיכנס בהם ושישראל אינה גרועה כמו משטר אסד בסוריה, והדברים הרגילים על ערפל הקרב ועל המוזות ששותקות כשהתותחים רועמים, לחיות על החרב, במזרח התיכון כמו במזרח התיכון, ובמלחמה כמו במלחמה (מעודי לא שמעתי אדם אומר: בשלום כמו בשלום). אתמול בערב, במהלך "סיכול ממוקד" של איש הזרוע הצבאית של החמאס נקטלו 25 בני משפחה אחת בזמן שסעדו סעודת אפטאר. כמעט שגרה. אבל מיום ליום מעמיק העצב.
באחד הבקרים השכם חיפשתי באינטרנט שיר על שלום מאת משוררת פלסטינית, וקיבלתי תמונה של גופת ילדה פלסטינית קטועת ראש ומתחתיו אוסף של תגובות הקוראות להרג יהודים מצד מוסלמים ואירופאים. אני יודע, לוחמי צה"ל ההרוגים, והמחבלים הצצים מתוך מנהרות ביישובי עוטף עזה, והרקטות המשוגרות כבר שנים ליישובי הדרום והכל. אבל ילדה פלסטינאית בלא ראש. גווייתה מורמת מן הקרקע על ידי בני משפחה. האם צווחת. אחת מתוך 500 ויותר הרוגים פלסטינים, מרביתם אזרחים חפים מפשע. ועימם 25 וחמישה חיילים ישראלים. לבסוף, כל צד ייקבור את מתיו, ישקם הריסות, וכעבור זמן במאמץ הדדי יוכלו להתניע מחדש את מכונת ההרג.
אט אט ניכר בעיניי השיח שאני שומע סביבי, כאילו אין פה חלוקה המתבססת על יסוד פוליטי דווקא, אלא שוררת מחלוקת עמוקה בין מיליטריסטים ובין הומניסטים. הראשונים: כובשים יעדים, משיגים מטרות, מוציאים להורג, מונים הרוגים, מחריבים שכונות; האחרונים: שמים במרכז השיח את האדם, ובימים האחרונים את חורבן האדם, וכל רצח, או הרג, או הרס באחד הצדדים טורד את מנוחתם. לחשוב שכל התנועה הסואנת הזו של רקטות ושל מטוסים מפציצים, של לוחמים פלסטינים ושל לוחמים ישראלים, התבקעה והתפרצה סביב רציחתם של ארבעת הנערים, ומאז נוספו עליהם עוד כמה מאות הרוגים, רובם כמותם— אזרחים, היא משהו שקשה לשאת.
בינתיים, כאילו שלא דיי בעתונאים קשקשנים, הולכים ומתפרסמים פסקי הלכה של רבנים המוצאים להתיר הריגת אזרחים פלסטינים חפים מפשע ואפילו להחריב את עזה כולה. כבר שמעתי בסיבובים הקודמים רבנים ותלמידיהם שמצאו (על יסוד סוגיה תלמודית) כי הריגת שישית מאזרחי עיר במצב מלחמה מותרת. רובם חוזרים לפסקי הלכה של הנצי"ב מוולוז'ין (לגבי חיילים יהודים בצבא הצאר) ושל הרב שאול ישראלי (לאחר פעולת קיביה, 1952), שהתירו בזמן מלחמה לישראל להתנהג כפי שמקובל בזמן מלחמה בין האומות. מה הם הורגים אזרחים— כך מותר לישראל. אבל כעת, כבר הוצא פסק הלכה, הנשען על ביאור של המהר"ל מפראג (בפירושו על פירוש רש"י על התורה, גור אריה) על פרשת החרבת שכם על ידי בני יעקב— והרי התורה עצמה מוסרת שם את זעזועו של יעקב על מה שחוללו בניו, ויעקב אף טורחת לקלל את שמעון ולוי על חלקם ברצח הזה בצוואתו (פרשת ויחי); יתר על כן, פסק ההלכה החדש נשען ביאור על התורה, טקסט בלתי משפטי (משפט עברי) בעליל, שאין בו משא ומתן עם מקורות משפטיים קודמים ועם פסיקתם של ראשונים. העובדה כי יש רב בישראל (במקרה הספציפי, בקריית ארבע), החושב כי כך פוסקים הלכה היא כל כך מגוחכת ומרתיעה, עד שבנוסף לזילות חיי אדם, יש יסוד לתלות בו את זילות ספרות ההלכה ומקורות היהדות הרבנית. עם זאת, אני משוכנע כי רבהּ של קריית ארבע נח היטב על משכבו בלילות, שכן קדמוהו כמה וכמה, למשל רב בבית אל שפרסם בשלהי שנות השמונים חיבור בשם שו"ת (=שאלות ותשובות) אנתפאצ'ה שבו התיר לקהל שומעי ליקחו לירות למוות בילדים ובנערים פלסטינים, משליכי אבנים, כמצווה מן התורה. דומני כי רוצחיו של מחמד אבו ח'דיר דילגו על הקטע של השלכת האבנים (שכן כל נער פלסטיני לדידם הוא משליך אבנים), ומכאן הדרך עם פח הבנזין ליער ירושלים היתה קצרה.
נזכרתי אמש בשירו של המשורר, העורך, ואיש התיאטרון והקברט היהודי, ולדיסלב שלנגל (ורשה, 1943-1910), אני מחפש את האדם, שאפשר שמציע איזה מענה לשון חד כלפי אותם מיליטריסטים (חילונים ודתיים) המתירים בקלות רבה כל כך דמם של בני אנוש:
*
בִּצְעִירוּתִי, וַאֲנִי
כֹּה צָעִיר, עַד כִּי אֶת הַשֶּׁמֶשׁ שָאַפְתִּי לִתְפֹּס,
הֶעְדַּפְתִּי אוֹר עַל מַמְתַּקִים,
הֶרְאוּנִי בַּסְפָרִים הַמְלֻמָּדִים וְקָרָאתִי
עַל הַיֹּפִי הָאֱמֶת וְהַטּוֹב
כְּאִלּוּ שֶׁכָּל אֵלּוּ בְּלֵב הָאָדָם גְּלוּמִים.
שָׁאַלְתִּי: הֵיכָן הָאָדָם?
הֵשִיבוּ לִי: הַמְתֵּן…
גָּדַלְתִּי…
מַכִּיר אֲנִי מַפּוֹת, סְפָרִים, עִתּוֹנִים,
אִגְרוֹת מִן הָעֹולָם, תַּצְלוּמִים…
הֵיכָן שֶׁהוּא חַיָּב לִהְיוֹת כָּאן הָאָדָם…
לְדַאֲבוֹנִי…
לְמָצְאוֹ אֵינִי יָכוֹל.
אֲנִי מְהַלֵּךְ בִּרְחוֹבוֹת הֶעָרִים הַגְּדוֹלוֹת
לֹא עוֹצֵם עַפֱעַפַּיִם כְּבֵדִים,
בְּאַרְגְּמַן הַשֶׁמֶשׁ, בְּכֶסֶף הַכּוֹכָבִים,
אֲנִי מְהַלֵּךְ בִּרְחוֹבוֹת הֶעָרִים
וְשוֹאֵל: הָאָדָם הֵיכָן הוּא?
אֵינֶנִי מוֹצְאוֹ:
לֹא בְּאִגְרוֹת כְּתוּבוֹת בְּשַׁחְצָנוּת,
בְּתִכְנוּנֵי רֶצַח וְכֹחַ כְּפִיָּה,
לֹא בְּעֵינֵי אֲנַשִים מְעוּנִים,
לֹא בְּצִוְחוֹת פִּתְאֹם בְּמַחֲצִית הַלֵּיל,
לֹא בְּאֶגְרוֹפִים הַמּוּרָמִים הַשָּׁמַיְמָהּ,
לֹא בְּעֵינַיִם, בָּן בּוֹהֲקוֹת תַּאֲווֹת,
לֹא בְּאֵלּוּ שֶׁלֶּחֶם מְחַפְּשׂוֹת
לֹא בְּיָדַיִם שֶׁכֶּסֶף מוֹנוֹת,
לֹא בְּפִיוֹת הַמְשַׁקְּרִים
וְלֹא בְּעֵינֵי הַבּוֹכִים,
לֹא בִּנְאוּמֵי דִּיפְּלוֹמָטִים מְעֻנָּבִים
וְלֹא בְּטֶקְסְט הַפְּלָקָטִים הַחוּמִים,
וְלֹא בִּדְּפוּס, בְּאוֹתִיּוֹת הַקְּטַנוֹת בַּעִתוֹנִים
עַל אֲנָשִׁים בְּגַז חֲנוּקִים, מְיַלְּלִים
שֶׁבַּעֲלִיַת הַגַּג שֶׁל סַבְתָא מְחַטְּטִים,
וְלֹא אֵצֶל הַמַּכִּים זְקֵנִים עַל רָאשֵׁיהֶם;
יֶשְֹנָהּ חַיָּה נִרְדֶּפֶת,
יֶשְׁנוֹ צַיָּד מְטֹרָף,
כּוֹבֵשֹ, שָׁקְרָן, טִפֵּשׁ
קָרְבָּן, צַוְחָן, סוֹחֵר,
וְשוּעָל, וְנָבָל, וְסַרְסוּר,
וְאֶבֶן סֶלַע, וְשֶׁרֶץ, וְשַחֲקָן עָלוּב,
וּמֻכֶּה וְנִכְבָּשׁ וְנִבְעָט
וְגוּף וּבָשָׂר וּפְצָעִים
וְדֶרֶךְ אֲרֻכָּה חַסְרַת תִּקְוָה
וְהָאָדָם בְּשׁוּם מָקוֹם אֵינוֹ נִמְצָא!
[ולדיסלב שלנגל, 'אני מחפש את האדם', אשר קראתי למתים: שירי גטו ורשה, תרגמה מפולנית: הלינה בירנבאום, הוצאת טרקלין: תל אביב 1987, עמ' 32-31]
*
השיר הזה נכתב כנראה בשנת 1938 והובא לארץ במקורו הפולני על ידי עולה חדשה עוד בטרם פרוץ מלחמת העולם. מרבית שיריו של שלנגל, שמעולם לא הוציא ספר שירים, נאספו ונלקטו על ידי אנשים ששמרו גזירי עיתונים בהם הם נדפסו לפני המלחמה, או שהעתיקו אותם בכתב יד בימי גטו ורשה; לעתים אף נלמדו בעל-פה על ידי הצעירים בגטו. הלינה בירנבאום המתרגמת מקדישה את הספר כולו לחבריה שקראו עימה את השירים בגטו טרם חורבנו המוחלט. תרגום אחר של בירנבאום לשירו של שלנגל התחנה הקטנה טרבלינקה הולחן ונכלל באלבום אפר ואבק מאת יהודה פוליקר ויעקב גלעד (בנהּ של בירנבאום).
כמובן, שלנגל הולך אחרי הפילוסוף הקיניקנאי דיוגנס, הנושא עששית בלילות ושואל עוברים ושבים האם ראו את האדם. גם שבעים ושש שנים אחר שלנגל, עשוי איש ללכת, נניח ברחובה של עיר ים תיכונית כשהשאלה הזו טורדת מחשבתו. אלא שאם יישאל אותה בקול עלול להתגולל עליו גל עכור של אלימות מילולית, אפשר גם מכות. והאיש בן ארבעים, והוא שואל את עצמו, האם ילדיו יאלצו לגדול במציאות הזו, המייאשת כל-כך, ומה תקווה לה. ושואל את עצמו האם האנשים האלימים והילדים האלימים במחיצתם גדל— רק גדלו, ועל כן אותה מציאות אלימה של ימי ילדותו, נגזר עליה להשתכפל ולהשתכפל, כי האנשים הם אותם אנשים, ואלימותם— אותה אלימות. וכך או אחרת נדמה לו כי בעיקר בספרים שכוחים או עם מיעוט של בני אדם הוא חש כי עדיין ניתן למצוא איזה מכנה אנושי משותף, מתוך קול המקהלות הצועקות נקם, הרג, ושפיכות דם.
*
*
בתמונה למעלה: Maryam Savoji, Untitled, Oil on Canvas 2012©
שועי יקר,
השיר הזה של חנה סנש, השיר הראשון שכתבה בעברית, כל כך משלים את הרשימה המתקוממת בעדינות שלך
במדורות מלחמה / חנה סנש
במדורות מלחמה, בדלקה, בשרפה
בין ימים סוערים של הדם,
הנני מבעירה פנסי הקטן,
לחפש, לחפש בן-אדם
שלהבות השרפה מדעיכות פנסי,
אור האש מסנוור את עיני;
איך אביט, איך אראה, איך אדע, איך אכיר,
כשהוא יעמוד לפני?
תן סימן אלוהים, תן סימן על מצחו,
כי באש, בדלקה ובדם,
כן אכיר את הזיק הטהור, הנצחי,
את אשר חיפשתיו, בן-אדם.
(שירה העברי הראשון של חנה סנש, 11 באוקטובר, 1940)
דודו יקר, תודה רבה (אני חושב שכבר פעם יידעת אותי בשיר זה, בתגובה על רשימה שנקראה "הפגנה"). על כל פנים, שלנגל וסנש, מתאספים לכדי אנתולוגיה קטנה. עדיין מעדיף את "הליכה לקיסריה" אפילו שבימינו קשה למצוא שם אל או אדם [מגרש גולף לאלפיון העליון, וילה של ראש הממשלה]. איש לא ציפה בשנת 1940 שפעם תהיה ישראל מקום שבו הכסף קונה (ועונה) את הכל. ולמרבה הצער, ברגע ששני אילי הון ערביים מנסיכויות המפרץ היו מחליטים להעתיק את משכנותיהם לעזה, איש לא היה מפציץ אותה יותר (פתאום חיי האדם היו הופכים זולים פחות), ואפשר כי גם החמאס היה פתאום מתנהל הרבה יותר זהיר.
אני דווקא חושב שזהו בדיוק האדם. אף יצור אחר לא הורג מתוך אידאולוגיה.
עידו יקר, אני לא הורג. היו שתי סיטואציות צבאיות שבהן זה עמד במבחן.למין האנושי יש נטיה להרוג זה את זה ולעתים להוציא להורג מפני רעיונות, אמונות ודעות, מה שמוכיח לטעמי כי רוב המין האנושי פועל מתוך מינונים משתנים של טירוף. איוולת וטירוף הם מפתחות גדולים להבנת ההיסטוריה האנושית; לא אחלוק על כך.
"אבל כעת, כבר הוצא פסק הלכה, הנשען על ביאור של המהר"ל מפראג (בפירושו על פירוש רש"י על התורה, גור אריה) על פרשת החרבת שכם על ידי בני יעקב..", נו-נו, זה תמיד משמח לגלות יצירתיות וחדשנות מצדה של היהדות האורתודוכסית, ובעשור האחרון, החידושים הללו(אי השכרת דירות לזוגות הומו-לסבים, למשל) כמעט לחלוטין מגיעים רק כדי להלהיט בורות וסלידה בעולם. "אט אט ניכר בעיניי השיח שאני שומע סביבי, כאילו אין פה חלוקה המתבססת על יסוד פוליטי דווקא, אלא שוררת מחלוקת עמוקה בין מיליטריסטים ובין הומניסטים. הראשונים: כובשים יעדים, משיגים מטרות, מוציאים להורג, מונים הרוגים, מחריבים שכונות; האחרונים: שמים במרכז השיח את האדם, ובימים האחרונים את חורבן האדם, וכל רצח, או הרג, או הרס באחד הצדדים טורד את מנוחתם", זאת פרספקטיבה יפה מאוד בעיניי, הרעיון של קדושת חיי האדם כשלעצמה היא באמת תפישה שאין לה אחיזה אצל מי מהאנשים שמעייניו ותודעתו נתונים תדיר בנוסחה של "עשה X בשביל Y", לרוב הם ימצאו את הY, ובעיניהם אין שום היגיון בקביעה שהY יתערטל ממשתנותו ויהיה ל"אדם", הרי זה קיבעון מטאפיזי, שלא לומר מיסטי, לא-רציונאלי ורגשני.
תמהּ יקר, מה שתמוה יותר הוא שאצל המהר"ל עצמו בנתיבות עולם נתיב העבודה פרק י"ג יש דיון על כך שכל המקבל אדם בסבר פנים יפות כמקבל פני השכינה, והמהר"ל מבין זאת כאילו בכל אדם יש איזו נגיעה באלוהי (כבן אדם הראשון שנברא בצלם אלוהים והשווה ירושלמי סנהדרין פ"ד הלכה ט'). כלומר, העובדה לפיה מצא רבהּ של קרית ארבע להישען על ביאורו של המהר"ל על עניין הטבח בשכם (הנדרש לגנאי בתורה) הוא בעייתי מאוד מפרספקטיבת תורתו של המהר"ל עצמה במקומות אחרים (ראה גם פירוש המהר"ל בדרך החיים למשנת "חביב האדם שנברא בצלם"). המהר"ל אמנם סבר כי לישראל יש סגולה המשימה אותו מעבר לטבע שעה ששאר העמים נתונים לשליטת כוחות הטבע גריידא, אבל בשום מקום לא קבע כי על כן יש להפקיר את דמם, או לשפוך דמם של אזרחים בלתי מעורבים, רק מפני שהם בני אומות העולם.
שועי יקר, הפוסט הזה שלך הוא כמו מעיין מים זכים ועץ נותן צל. מקום להירגע בו, לפני החזרה לתופת שמסביב ומכל הכיוונים. יפה תיארת, זו פחות או יותר החלוקה – בין המיליטריסטים לאנושיים. מה שקרה אתמול בחן יונס – משפחה שלמה בארוחת האיפטר, נשים, ילדים – פעם עוד היו מרגישים את "המכה הקלה בכנף", עכשיו גם זה לא. מאוד עצוב עלינו, על בחורים צעירים שלא התחילו לחיות, על ילדים וילדות שלא ידעו יום אחד של חירות וחייהם נלקחו בצורה זוועתית כזו. על ילדים מבועתים בשדרות ובאשקלון.
השיר מעורר מחשבה ורגש, והציור כל כך יפה וקולע. ייתכן שרבים מאיתנו במנהרות ובתוך בונקרים מבוצרים כבר תקופה ארוכה. האם נדע להיחלץ משם?
ורד יקרה, אחד הדברים שמעירים לי הרבה עם השנים, שגם כאשר אני מיואש יש בי צד מאוד אופטימי. אבל אשר ליחסי המיליטריסטים-הומניסטיים במקומותנו אני סתם מיואש. לפעמים איני יכול שלא להתעצב אל לבי מאוד לא נוכח ההרג בלבד או הטרור, אלא נוכח ריבוי הנבערים מדעת הקוראים קריאות אלימות, הקלים לבטל כל קריאה החלוקה עליהם. שחיים באיזה סרט פעולה שבו מותר להרוג מאות אזרחים ואף רואים בכך השררת צדק (או מלחמה צודקת). מאות שנים של פרעות ורדיפות על רקע לאומי-דתי-תרבותי. אלף וחמש מאות שנים של אתוס "לעולם יהא אדם מן הנרדפין ולא מן הרודפין" (תלמוד בבלי בבא מציעא דף צ"ג ע"א), טריטל, פרהוד, שואה. והצבא רודף אזרחים עד מוות, מפוצץ משפחות על שולחנן, הורג ילדים, זורע טרור (אימה ופחד), והעם מריע ומקלל את מי שמפריע.
בטבח סברה ושתילה (1982) נרצחו מאות פלסטינים (לרבות נשים וילדים) בבירות על ידי הפלנגות הנוצריות, כנראה ברשות הפיקוד הביטחוני הישראלי, אך צה"ל עצמו לא ביצע את הטבח במו ידיו. נוצרה מחאה בין לאומית חריפה, השמאל הישראלי העמיד את ההפגנה הגדולה ביותר בתולדותיו בככר מלכי ישראל. 32 שנים אחר-כן הכשירו צבא שיודע פעמיים בכמה שנים (עופרת יצוקה, צוק איתן) לטבוח מאות אזרחים בלתי-מעורבים בטרור, להשאיר אלפי פצועים בדרגות חומרה שונות, ולזכות בשבחי העם. כזכור, על חלקו המשוער בטבח סברה ושתילה הטילה ועדת כהן על אריאל שרון לפרוש מתפקידו כשר הביטחון, תוך הערה שלא יוכל למלא את התפקיד בעתיד. שרון סירב להתפטר, אך פוטר ומונה לשר בלי תיק. לצערי, במזג הישראלי העכשווי, בוגי יעלון יבטיח את מקומו ברשות מערכת הביטחון לשנים ארוכות. איש לא יחקור. זה הפך לגיטימי לגמריי לטבוח מאות אזרחים כדי להרוג כמות קטנה בהרבה של לוחמי חמאס. זה נתפס בימינו כלגמרי סביר (גם על ידי המערכת המשפטית, בוודאי בקרב הקונצנסוס הציבורי), וכנראה גם יגביר את מספר בוחרי נתניהו-יעלון במערכת הבחירות הבאה.
האנשים רבים, בני האדם מעטים, כנראה תמיד ובכל מקום. מעטים- אבל קיימים. ועל כתפיהם משא התרבות המוסר והעתיד. תודה לך על הפוסט.
אמת לאמיתה, ושכחת שהיה גם "עמוד ענן" בין העופרת לצוק.
הפעם אולי תהיה ועדת חקירה בינלאומית, אבל לילדים בעזה זה כבר יהיה מאוחר מדי. ולא תהיה ועדה שתחקור את הקלות הבלתי נסבלת שבה שולחים צעירים לשדה הקרב, שהוא במקרה הזה שטח בנוי מהצפופים בעולם, אחרי סירוב עיקש לכל יוזמה מדינית לאורך שנים.
שלום איציק, ברוך הבא, תודה על הקריאה ועל התגובה.
עצוב. ימים קשים
ורד, לא שכחתי את "עמוד ענן" (בנובמבר 2012) אלא שהוא היה מצומצם למיטב זכרוני משני אחיו: https://shoeyraz.wordpress.com/2012/11/22.
פעם כונו כאן משטרים מסוימים "ציר הרשע". כאשר חזיתי בראשית השבוע בפרשן לענייני ערבים של ערוץ 10 קובע שעדיין ישראל עדיין אינה משטר אסד בסוריה מבחינת הרג אזרחיים, תהיתי בלבי מה זה בדיוק אומר: שאנחנו שונים במהותנו (רחוק) או שמא ישראל הפכה לחברה מינורית (או למצער למועמדות מבטיחה אליו) באותו מועדון מפוקפק של מדינות הטובחות באזרחים חפים מפשע לתיאבון (קרוב יותר), שכן ממש כמותם היא נוהגת להרוג אזרחים חפים מפשע (אמנם לא באותם היקפים). הפרשן ודאי התכוון לאפשרות הראשונה, מה שלא מרחיק את האפשרות השניה.
תודה איריסיה, בהחלט.
שועי יקר. אתמול נסעתי לחתונה עם אנשים שאיני מכירה. הם פחדו להגיד שאינם מצדיקים מלחמה, לפני שביררו בזהירות מה חושבת אני. זה החריד אותי. וייאש אותי.
לורסטין יקרה, אני לא מתחיל לפרט לגבי שלל אירועים מן הימים האחרונים. בואי נסכם כי קיבלתי כמה וכמה אינדיקציות לכך שכוחם של שונאי ערבים ואנשי שמאל רק הולך וגובר.
בגבעת שמואל ובצומת גהה (שעל דרך ז'בוטינסקי/פתח תקווה) הבוקר– שלטי עידוד ופרסומת ענקיים בלוויית דגלי ישראל לא להשיב את החיילים עד שייכלו אויביהם ["אֶרְדּוֹף אוֹיְבַי וְאַשִּׂיגֵם וְלֹא אָשׁוּב עַד כַּלּוֹתָם" (תהלים י"ח, 38)] וקריאות להיות חזקים בעורף וגם בחזית (איזו חזית? רחובותיה האזרחיים של עזה הם חזית? בתי משפחות הן חזית? ממתי ילדים/ות ונערים/ות, זקנים/ות ונכים/ות בבתי שכונתם מוגדרים כחזית?)
ותודה על מרטין לותר קינג אצלך באתר.
מה שלי עלה זה שיש סיבה טובה מאוד לכך שהחיפוש אחר האדם מתבטא בשיר ובכלל מחוץ לביטוים שאנחנו כבר מכירים, ביטויים הנובעים ממשהו שהוא מאוד בעייתי בעצם המבנים והארגונים שאותם האדם מקדש ודרכם הוא מתבטא.
אולי אפשר יהיה למצוא את האדם רק כשיתאפשר לו להיות כשווה במלוא עומקו לאחר, כהוויתו שאינה מתווכת דרך קבוצה – מעמד – רכוש או כל סמל מוסכם אחר
סתם עלה לי לרגע בוהק וחרישי אחד כתחושה נעימה של אפשרות למשמעות ושוב שקע לערפל אין סופי של כאב ללא תכלית
עידו ושועי, לעובדה שרק האדם הורג מתוך אידיאלוגיה יש גם משמעות חיובית,
עד כמה שזה נשמע נורא אז נדמה לי שעצם יכולתו ותשוקתו של האדם "ללכת עד הסוף" בשמו של רעיון או תפישה היא גם זאת שתביא אותו בסופו של דבר לקיום שיש בו טעם ושלום ויופי של תקווה.
חוץ מזה, לדעתי אין שום הוכחה והצדקה וטעם בהפרדה נוקשה בין האדם לחיה,
גם חיות הורגות בשם האידאולוגיה,
גם צמחים הורגים בשם האידאולוגיה,
אלא שאנחנו לא קוראים למבנים התפישתיים של "אחרים" אידאולוגיה,
והרי זה מה שמאפשר לנו מתכתחילה לחסל אותם בקלות אדישה
אריאנס יקר (התרגלתי לארנסה), שיוויון לפני הכל, זה מוסכם. אבל כל היום מהדהדת בי שורה מתוך המסה "העינויים" לז'ן אמרי (הנס מאייר): "מי שעוּנה כבר לא יחוש בן בית בעולם" כשמענים אוכלוסיה אזרחית רבה כל-כך, הורסים את בתיהם, מחריבים את רחובם, פוצעים את קרוביהם והורגים את אהוביהם, תורמים לכך שהם כבר לא יחושו בבית. את הזעם אפשר שהדור הבא יוציא על ישראל באלימות, אבל מתוך אותו שיויון או גזירה שווה, מי שעינה, או מי ששלח אחר לענות, שומט את תחושת הבית שלו מתחת רגליו. זהו לדידי פירוש עונשו של קין במקרא. לא עונש מוות אלא האמירה החדה כי מי שנטל נפש או עינה כבר לא יימצא בעולם שלווה ונחלה ("נע ונד תהיה בארץ") הוא יודע מה עשה. הוא יודע מה מגיע לו על מעשיו.
יש המון חסרי-בית, לא רק ברחובות. יש אנשים היושבים בתוך בתים מפוארים והחרדה והריק אוכלים אותם בעודם חיים. הם כבר לא זוכרים את זיקתם למין האנושי; הם כבר לא זוכרים מדוע החיים היו בעיניהם אי-פעם דבר נחשב.
לטעמי אין כאן שום 'אבל', מי שמפר את השיוויון מופר, אלא שאני נוטה לסלחנות בעניין הזה, גם כי בלעדיה ההיבט השלילי של המעגל לעולם לא יצטמצם,
אם לא נסלח ונעבור בשתיקה אפילו על הדבר הכי נורא אז לעולם לא תימצא מנוחה לאף אחד,
לפחות מהיבט זה אני מוצא שהרביזיה שישו עשה ליהדות הייתה מאוד נחוצה,
צריך להגיש את הלחי השניה,
גם בדיעבד.
אבל יכול להיות שאני מביא את כל הקשקוש הזה כי אני בעצמי הרגתי המון אנשים,
ואין לי ברירה אלא לקוות שלמרות זאת יום אחד תימצא לי מנוחה,
אחרת אצטרך לירות בעצמי כבר עכשיו, ומייד.
כמו שאין רגש טוב ורגש רע (כל רגש הוא רלואנטי לשם הישרדות שהי) גם אין אידיולוגיה טובה או רעה. פעם היא משמשת כתמריץ לתיקון עולם ולשיפור איכות החיים ופעם היא הופכת לסיבה להרס ודסטרוקציה ללא אבחנה. מותר האדם מהבהמה הוא האפשרות לבחור בין טוב לרע. בהתאם לצרכים החברתיים והאישיים סדר העדיפות שלנו שנו ומה שטוב לי לא בהכרח טוב לך ואז בשם האל או האידיאולוגיה או מתוך כל דחף אנושי(!) אחר מתחיל חיסול (ממוקד?) והדדי. צמחים וחיות לא הורגים (או למעשה ניזונים) למען אידאולוגיה אלא לשם הישרדות.
ואז נשאלת השאלה, האם מבצע צוק איתן הוא מאבק להשרדות או מאבק אידיאולוגי. מי חכם וידע.
ארי סאן, יש דברים שלא ניתן לסלוח עליהם בעיניי. יש דברים שהאדם אולי משלה את עצמו שהוא יכול לגלות מספיק גדלות-נפש כדי לסלוח, אבל (לפחות אצלי) יש דברים שהם בלתי אפשריים למחילה. אני נמנע מן הנקמה (מעדיף הימנעות, בקשת נקם איננה בטבע שלי) אבל ישנם דברים שנמצאים מעבר לסליחה ולכפרה. זה כלל לא קשור במימד היהודי, אלא בחומרה של סמוראי.
לגבי התאבדות, לא אלאה אותך בקאמי אבל כן אלאה אותך באימרה נאה של ולטר בנימין (שכזכור נטל לבסוף את חייו אי שם בפירינאים בין צרפת לספרד): "חייו של האופי ההרסני אינם נשענים על הרגש שהחיים ראויים שיחיו אותם, אלא על כך שההתאבדות אינה שווה את המאמץ".
באופי הבנאי שלי אני משתדל לזכור כי החיים הם כל מה שניתן לי. זה לא הרבה, זה גם כלל לא מעט.
מודה שישנם רגעים שבהם גם המשפט של בנימין זורח לעיניי.
לדעתי יש טוב אובייקטיבי, שלכן לא משתנה בהתאם לסדר העדיפויות הזמני אלא משנה אותו עם הזמן לצורה מאוד מובהקת ומשמעותית.
המאבק על הנצחת הטוב כפי שאתה רואה אותו הוא מאבק אידאולוגי,
הדיכוטומיה בין הישרדותי לאידאולוגי אינה תקפה לדעתי
מוסר,אתיקה,אהבה… והמהלך למימוש דברים אלה כשורה, מתבטא גם כצמצום הפער בין ההישרדותי לאתי, בין הצרכים המיידיים לצרכים הנצחיים,
התפישה של מוסר כמשהו הנפרד מצרכי היום יום היא עצם הבעייה,
ואכן,
נראה שעם הזמן, גם אנשים, שהם אחד הגזעים הכי מטומטמים ביקום,אם לא הכי מטומטם, לומדים לזהות שגם ודווקא למוסר יש ערך הישרדותי הכי ניכר.
הצרכים ההישרדותיים של הצמחים והחיות התפתחו למערכת ההסכמים והמוסכמות אנושיות בתהליך שרק יהירותו של האדם מזהה אותו כנפרד או קטוע.
הי אופיר, מצטער על העיכוב, איני יודע מדוע, התגובה חיכתה במיקום של תגובות הממתינות לאישור ורק כעת ראיתיה. אני מנסה להעדיף איזון על פני הישרדות, ובכלל להימנע ככל הניתן ממהלכים הישרדותיים (מחשבות שקולות ומתונות ואינסטינקטים הישרדותיים בדרך כלל לא עובדים יד ביד). רוב הטורפים כמדומני אוכלים לשובע, הם לא ממשיכים לטרוף מעבר לתחושת השובע. כמדומני כי רק הדגים הם חריגים ומסוגלים להמשיך לאכול עד שיתפוצצו בעצמם. בעצם, כשמתבוננים על ההרס שיודע המין האנושי להפעיל מתוך ריגשות כמו כעס, נקם, או תאוות שילטון או תאוות דמים, יצרים שלא ניתן להשביעם– הנה מצאתי את שותפיהם של הדגים.
שועי, אני בחרתי לסלוח לעצמי למרות שרצחתי אנשים בגלל שאולצתי לעשות כך כחלק מהמבנה החברתי המקובל,
את התנצלותי בפני המתים אני מקיים כמה שאתה ואחרים מזהה כהימנעות ממסגרות וקבוצות אנושיות,
שזו בלווא הכי הייתה נטייתי הטבעית מאז היוולדי,
הייתי ילד, טעיתי, אולי בתום לב, שיש טעם ומשמעות בנסיון לחיות כחלק מהחברה האנושית, שילמתי על כך מחיר בלתי נסבל, לא עוד, מבחינתי אין מצב שאחזור על שגיאה זאת לעולם.
ארי, אני מניח שקראת את ספרו של פראנס דה ואל? אם לא, הנה כאן:
http://www.kinbooks.co.il/page_3379
אין בי את היהירות. לא פעם כבר נמצאתי מציג עצמי כיונק חובש כובע, או כיונק אסיאתי (תלוי בפורום). קשה לי לדמות את המתרחש במחשבתו של שימפנזה, פיל, חתול או דולפין אבל גם קשה לי להבין (די הצורך) את עולמם של בני האנוש המקיפים אותי. השפה יוצרת את האשליה שאנו מובנים זה לזה. לא פעם אין באשליות אלה ממש.
לגבי התגובה האחרונה, מעבר למחשבות נוגות שיש לי על הישראליות ועל חורבן כל אתוס יהודי
שאני מכיר ומוקיר בישראל בת זמננו. אני נאלץ, כאב לשלשה ילדים, לחשוב עד כמה אוכל לתמוך בהם בגיוס לצבא שמפקדיו הפכו לנורמה את הירי על אזרחים חפים ובלתי חמושים.
כל שירותי הצבאי התנייעתי חמוש. עסקתי בתפקיד של איסוף, מחקר ופיתוח שהיתה לו נגיעה להצלת חיי אדם (הצלה ולא רצח אזרחים חפים). לא הגעתי לכדי ירי על אדם (אף שהייתי מאוד קרוב לכך). נקלעתי פעמים אחדות לידי סכנה, ובאחת הפעמים, לכדי סכנת חיים מוחשית ממש. לא יריתי. כיוונתי כלפי המון (קבוצה גדולה) שהתקדם בריצה במעלה הר אל עבר ג'יפ צבאי תקוע שבו שהינו אני ושלשה חיילים צעירים ולא חמושים (בקרבת כפר ערבי עויין), אבל לא יריתי. ברגע האחרון הופיעו על הדרך שני ג'יפים של מג"ב (הזעקתי בקשר). החבר'ה מהכפר הבינו שהסיפור עלול להסתיים רע מאוד מבחינתם, ונסוגו במורדות.
לא קראתי את הספר אבל אני שמח שיש מי שכותבים כך ועל כך,
גם בגלל שהם, שבניגוד לי, פועלים כחלק מהאקדמיה ולכן לדבריהם, בניגוד לאלה שלי, יש משמעות בעיני החברה.
הבעייה עם המפקדים האמורים זה לא רק הירי על אזרחים
הבעייה היא שהם פשוט מאוד גרועים ולא מיומנים
ולכן רצחנותם מתבטאת גם כלפי פנים
קראתי לא מזמן ספר של גמאסי, רמטכ"ל צבא מצריים ב73, על צליחת התעלה, והוא כתב שם, שהם התכוננו להמון תרחישים, רק תרחיש אחד הם לא לקחו בחשבון, זה שנבע מהפגנת טמטום לא יאומן מצד המפקדים הישראלים ששלחו שוב ושוב את חייליהם לטבח ללא שום מטרה וללא שום סיכויי הצלחה,
ואני יודע את זה ממזמן
כי אני הייתי שם,
ואחרי שחזרתי ברגל בפעם השלישית מאוד הסתערות שמלכתחילה לא היה לה שום סיכוי,
הבנתי את מה שיוסרייאן הבין כבר מזמן
שהאוייבים הכי גדולים שלי זה מפקדי
לשמחתי אין לי בנים
אם היו לי אז בוודאי שלא הייתי שולח אותם לצבא
אגב, מעולם לא יריתי על אזרח או אדם לא חמוש, ואין מצב שמישהו היה מצליח לאלץ אותי לעשות כך
ארי, לגבי התגובה האחרונה. ברור. לא חשבתי אחרת.
לגבי מה שעושים מפקדים צעירים, ראה רשימתי הותיקה: "אני חוזר מן החזית".
למזלי בחלק השני של השירות הצבאי שלי היתה לי מפקדת ומפקד נפלאים, שלמרות שעלו במעלה הארונות (סרן ורס"ן) בכל זאת הבינו מדוע אני מתעקש (וממש היו מי שניסו לשכנע) לא לצאת לקצונה ולא לחתום קבע.
אבידה
אבדה לי המילה שלום
המוצא הישר מתבקש להשיבה אל העם
הוא יבוא על שכרו
הוא יחיה בשלום.
שלום רון, תודה על הקריאה ועל התגובה, וברוך הבא.
אתה תופס אותי ברגע קודר להפליא.
לא יבוא שלום כל עוד אנשים ייטרחו להרוג אזרחים בלתי מעורבים.
זה נכון לחמאס ונכון לצה"ל.
תהליך השלום, ספק אם אי פעם יניע. הרגע המצב נראה כאילו
שני העמים ששים ועולצים להפעיל מכונות הריגה, לספור ולקבור את מתיהם,
לקראת יום קטל נוסף.
וגם הפסקת האש, אם תהא (לקראת לילת אלקדר ועיד אלפיטר), מה היא כבר מבשרת? את התחדשות האלימות עוד כמה חודשים, חצי שנה, שנה.
ועוד פיגועים, ורקטות, ועוד הפצצות צה"ל, והפגזות, וכניסות קרקעיות.
ובינתיים, אנשים מתים, אנשים שיוותרו פצועים ונכים לכל ימיהם משני עברי המתרס.
ומי בדיוק ישיב את השלום לעם? העם ברובו הגדול מת על זה. זה עם שרוצה להרוס,
להרוג, להשחית. אם מי בכלל מלבד מיעוט הומניסטי בטל ניתן בכלל לדבר בימים האלו על שלום? ישראל מנהלת כרגע מאבק מזוין בעם הפלסטיני שאינו שונה במאום מן המאבק המזוין
שאותו נשבע החמאס לנהל בישראל, ושני הצדדים מבססים את מאבקם על טרור כנגד אזרחים בלתי מעורבים.
שועי יקר,
אני שמחה שבבקשי לי צלם אנוש
אני יכולה לפוגשו כאן, אצלך, אותך.
מיכל יקרה, אין ספק שהמצב הנוכחי
מביא אותי לכדי משבר סביב ההשתייכות הישראלית שלי
וגם סביב ההשתייכות היהודית שלי
לגבי ההשתייכות האנושית, אני פשוט מוכרח לקבל אותה (לפחות כלשהו)
אפילו שבני הקט סובר שאני חתול ג'ינג'י גדול
(והוא חתול ג'ינג'י קטן)
והוא אפילו עוד לא הגיע לגיל שבו סיפרו לו על חתולי צ'שייר
יכול להיות שהוא צודק, אגב
אבל בינתיים אשאר בהומניזם.