*
נוהג היה לו למשורר אבות ישורון (יחיאל פרלמוטר, 1992-1904) שבהגיע ערב יום הכיפורים היה יושב לכתוב שירה; לא אחת, משיריו היפים ביותר; כך נהג עד שנת פטירתו. אפשר כי הדבר קשור היה כפי שנראה במועד עצמו, כלומר: במשמעות שייחס ליום הכיפורים גופו, ואפשר כי היה הדבר קשור גם בכך שיום הכיפורים היה גם יום הולדתו (זמן הולדתו בסמוך לתפילת נעילה). אפשר כי החג הפרטי, החג היהודי, והזיכרון המשפחתי—היו חבורים בו לבלי-הפרד. כך למשל, בשיר הבא:
*
לְשָׁעָבַר הָיִתִי נִמְנָע מִלְהִתְפַּשֵּׁט
בְּגוּפִי בְּחַדְרִי בּוֹ תַּצְלוּם עַל הַקִּיר
הוֹרַי.
*
הַיּוֹם הִתְפַּשַׁטְתִּי. מָה,
הֵם שֶׁבַּקֶּבֶר אֵינָם
עֲרֻמִים?
*
הֶחָדַלְתִּי לְהִתְבַּיֵּשׁ בִּפְנֵי אַבָּא וְאִמָּא? מָה,
הַאִם רַק מַה שֶׁבָּקִיר
וְשֶׁבַּקֶּבֶר?
*
שְׁכֵנָה מִן הָרְחוֹב, קוֹל אִשָׁה קוֹרֵא: מָה,
אַתָּה טַרְזַן? תִּתְבַּיֵּש לְךָ!
תִּתְבַּיְשִׁי אַתְּ!
*
הַיּוֹם עֶרֶב יוֹם כִּפּוּר, הַיּוֹם ט' תִּשְׁרֵי תשלח.
אָבִי הָיָה קוֹרֵא לִפְנֵי הָעַמוּד:
הַמֶּלֶךְ!
*
ט' בתשרי תשלח, 21 בספטמבר 1977.
*
מנחם פרי בחר להדגיש את המימד הקומי-קונדסי בשיר: "שכנה קוראת מן הרחוב קריאה של לגלוג וביזוי (מה אתה טרזן?). היא מזדעזעת מן הסטריפטיז הפומבי, ועוד בערב יום כיפור, של גבר כבן שבעים ושלוש, שגופו אינו בנוי לתפארה כגופו של טרזן […] קריאתה מחזקת את צד ההחצפה שבהתפשטות ומכניסה "סקנדל" וולגרי-קומי." אלמנט נוסף שהדגיש פרי הוא יום הולדתו של המשורר החל כאמור ביום הכיפורים. הוא מדמה את עירומו של המשורר הניצב אצל החלון לנוכח תמונות הוריו, לעירומו של תינוק המצוי בזרועות אימו עם לידתו [מתוך: מנחם פרי, 'סע,סע ההיפך ההגה: שלושה פרקים על אבות ישורון', איך נקרא אבות ישורון: כותבים על שירתו, בעריכת לילך לחמן, סדרת קו אדום כהה, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל-אביב 2011, עמ' 38-36].
פרי ממקם את השיר בתל אביב של שנות השבעים, ובזמן ההווה. זוהי תל אביב ישראלית חילונית. תל אביב של זמן לינארי, של עבודת ההווה. של גילוי הפערים הנומיים (והקומיים) בין השכנה הוולגרית-שמרנית ובין המשורר העדין והמשולח. עם זאת, יש בשיר הזה הרבה יותר מאשר סיטואציה קומית עממית או אלוזיה מרומזת של קירבת תינוק עירום להוריו, זאת משום שלא בתל אביב כלל מדובר, וספק אם זמן השעונים ולוחות השנה משחק פה איזהשהו תפקיד. זוהי תל-אביב דקרסניסטאוו (העיירה האוקראינית הסמוכה ללובלין, בה גדל ישורון, ולה יוחדו רבים משיריו) או קרסניסטאוו דתל אביב.
ראשית, הקיר. במסכת ברכות מן התלמוד הבבלי, בסמוך לדיון אגדתי-תיאולוגי על תועלות תפילת הלב ותשובה להארכת חיי האדם (שיח בין המלך חזקיהו ובין הנביא ישעיהו, המבוססת על מלכים ב' פרק כ') נמצאות האמירות הבאה: אפילו חרב חדה מונחת על צוארו של אדם אל יחדל מן הרחמים (כלומר, מן התפלה) וכן: "ויסב חזקיהו פניו אל הקיר ויתפלל" מאי קיר? אמר ר' שמעון בן לקיש: מקירות ליבּוֹ [שם, דף י' ע"א, ע"ב]. כל אלו לטעמי אינם דרשה בעלמא, שכן השיר עצמו בחתימתו עוסק בתפלת יום הכיפורים. שהריי הקורא 'המלך!' לפני העמוד הוא שליח ציבור של תפילת שחרית, ואמירה זו מסמלת את ראשית תפילתו.
לפיכך, הקיר אינו אך ורק הקיר הקונקרטי עליו תלויות תמונותיהם הוריו המתים של ישורון. זהו בו-בעת קיר הלב, כותל-המזרח שבו שוכן זכרונם החי של הוריו המתים. אלו הם אותם הורים שניספו בשואה ואשר הורישו לישורון אתוס של רחמים, ככתבו בשירו פסח על כוכים (1953): ואַבָּא-אִמָּא מִן מִלְקֹחַ/ -אֵשׁ-אֵל-רַבְרַבָּא מִלְקָח/צִוּוּנוּ יַהְנְדֶס לֹא לִשְׁכֹּחַ/וְעַל פּוֹיְלִין לֹא לִשְׁכַּח. כמובן, המלה יהנדס (מילולית: יהדוּת), היתה מושג תרבותי בעולם היהודי המזרח אירופאי, והוראתה: מוסריות או אנושיוּת. את המורשת הזו העמיד ישורון בלוז גינויו החד משמעי את פעולת קיביה (רצח של כששים עד שבעים פלסטינים בכללם נשים וילדים והחרבת 45 בתים בפעולת תגמול של יחידה 101 בפיקודו של אריאל שרון), שבעטיה נכתב השיר הנזכר.
אחר-כך, העירום. כפי שהראה לאחרונה חברי חוקר הקבלה, אבי אלקיים [מאמרו: 'עירום בקודש הקודשים: בין פילון ופלוטינוס על עירום, אסתטיקה וקדושה', קבלה, 28 (תשע"ג), חלק עברי, עמ' 321-301]. בניגוד לנוסח המשנה שבה מתואר כהן גדול הנכנס אל בית קודש הקודשים אחת לשנה ביום הכיפורים לובש בגדי לבן, תיאר פילון האלכסנדרוני את אותה ההתרחשוּת, אלא שאצלו נכנס הכהן אל הקודש עירום ועריה, כמתדמה לאדם הראשון, שנברא בצלם אלהים. כמובן, העירום הפילוני אינו מיני או אירוטי. זהו עירום שמשמעו היא שיבה לפּשטוּת הגמורה, על סף ההפשטה. האדם הולך אל הערפל (בית קודש הקודשים היה מלא קטורת) כנמצא באחד מקצוֹת החיים, כשעת הלידה או כשעת המוות. נבדל מכלל המין האנושי. דומה כאילו עירום הוא אף משפה וממלים; עומד יחיד מול אלהיו.
העירום הזה הולך גם אל מנהג עטיית הקיטל, כעין חלוק תפלה לבן, בזמן תפלות ראש השנה ויום הכיפורים, מנהג שהיה מצוי מאוד בקהילות מזרח אירופה, ועד עצם היום הזה רווח אצל חסידים. יש אומרים כי הקיטל מדמה את בגדי הלבן שבהם היה נכנס הכהן הגדול לבית קודש הקודשים; יש אומרים, ביסודו עומדת ההידמות למלאכים; ויש אומרים, והדבר חוזר לבית השני בשירו של ישורון— כי הקיטל מדמה את תכריכי המת, שכן הנכנס לדין (יום הכיפורים) טוב שייראה עצמו חשוב כמת. בין לבוש קיטל בין עירום ועריה (מה שמזכיר את ההפרש בין המשנה ובין פילון), כללו של דבר – השיבה אל הפּשטוּת הראשונית, אל התום. לדידי, עירומו של ישורון מבטא את שאיפתו לשוב לפשטוּת הגדולה ביותר, שבה הוא מתייחד עם זכרונות ילדותו, זכרונה של קרסניסטאוו, זכרון אביו העומד ומתפלל ביום הכיפורים לפני העמוד. זוהי מציאוּת פנימית שבה המתים חיים בתוכנוּ, דובבים בּנוּ — הראשית היא האחרית– ולרגע חש המשורר בחדות בנוכחותו החיה והממשית של העולם החרב. השכנה מן הרחוב המזדעזעת מעירומו הגלוי קצרה דעתה מלהבין מה היא רואה, ולנגד מי היא עומדת.
מעשה שאירע לי לפני שנים מספר בחנות ספרים בבני ברק. נכנס אברך צעיר מישיבה חסידית, וכאשר העז מוכר הספרים (בצדק רב) להעמידו על תיקון שֵֹם-חיבור אותו הגה הצעיר לא כשורה— נכנס הצעיר בדבריו בגסות ואמר למוכר, הריי אני תלמיד ישיבת עלית ואתה סוחר ספרים. השיב לו המוכר בלא כעס כי אמנם הינו מוכר ספרים אך גם צאצא ישיר של ר' נתן מנמירוב, תלמידו וסופרו של ר' נחמן מברסלב. החוויר אותו אברך והתנצל מייד בכל לשונות של מחילה על שלא העריך את המוכר כמידתו. איני יודע מדוע רשמתי לי את הסיטואציה, ומדוע אני עוד זוכר אותה שנים אחרי שהתרחשה. על כל פנים, כאשר קראתי את הסיטואציה המתרקמת בין ישורון ובין השכנה. נזכרתי בהרף באותו אירוע ובתשובת מוכר הספרים, הדומה מאוד לתגובתו של ישורון כלפי השכנה המתרעמת (בת-דמותה של המציאות החיצונית). היא פשוט אינה מכירה לפני מי ולפני מה היא עומדת, ואינה יודעת דבר על הייחוד שיודע המשורר עם עברוֹ, הנֵיעור מחדש, כבתחיית מתים; אפשר, כי ישורון מעניק גם פשר חדש למלּות התפלה של יום הכפורים: מִי כָמוֹךָ אַב הָרַחֲמִים/זוֹכֵר יְצוּרָיו לְחַיִּים בְּרַחֲמִים; אשר גם במותם נמצאים להם זוכרים, ובקירבם הם עומדים, חיים וקיימים. כך, יום הכיפורים בעיני המשורר אינו יום ההולדת ויום המיתה בלבד, אלא גם תיבת תהודה המחייה את שהיו ואינם, והדהודם בו נשמע יותר מתמיד.
כתיבה טובה וחתימה טובה לכל הקוראות והקוראים
*
*
*
בתמונה למעלה: Felix Nussbaum, Camp Synagogue, Oil on Canvas 1941
© 2014 שוֹעִי רז
כתיבה וחתימה טובה עם המון שמחה בלב.
שועי יקר,
אהוב עלי מאוד אבות ישורון ושירתו גרומת העצמות
והציור של פליקס נוסבאום כואב כואב
זה שיר מקסים וגם הפרשנות יפה ומכיוון שנולדתי בערב יום כיפור אני גם מזדהה עם המוטציה המסוימת שעובר החג. שנה טובה ושפויה ומפויסת.
"מוכר ספרים" לעומת "תלמיד ישיבה עילית". מיד נזכרתי בסיפור היפה אודות שמעיה ואבטליון והכהן הגדול במוצאי יום כיפורים. לא חשוב כלל המוצא – חשוב מה אתה עושה עם חייך. תודה לך שועי על כתיבתך היפה והעמוקה עשה חיל. גמר חתימה טובה. אליעזר ט.
תודה Hrz. וברוך/ה הבאה לחלק התגובות. לשמוח אחרי הקיץ האחרון לא מצליח לי בינתיים.
עדיין שרוי באיזה עיצבון נתון. מקווה לטוב.
דודו יקר, ישורון עבורי הוא אנטי-משורר; זוהי גדולתו. הוא פנומן יחידאי, שיצר שֹפה לגמריי משלו (לא בגלל הקובוצים-המזוהים כל-כך, אלא בגלל השפה עצמה). ולמרות שאני מזהה את עקבותיו אצל יאיר הורביץ. הוא כל כך הוא עצמו. שכל הנסיונות לשבץ אותו באיזה משבצת עולים לגמריי בתוהו. הוא כמו דאדאיסט ללא דאדא מאחוריו. לכן, קשה כל כך להגדרה.
ונוסבאום כמו אגון שילה הם מחביבי לבי. שניהם הירבו לצייר גופים אנושיים, נחשבו שערורייתיים, נכלאו, לא הצליחו להגיח מעברה השני של מלחמת עולם.
אני חושב כי מלבד ציירים אבסטרקטיים במובהק (אני אוהב מופשטים), שניהם — הציירים האהובים עליי יותר במאה העשרים.
מרית קרובתי, מזל טוב (-: ביום ההולדת שלך נהגו ישראל שלא לצאת מבית הכנסת ערב יום הכיפורים עד שכל המתפללים יהיו שורים זה עם זה בשלום, מתוך התפישׂה לפיה אם אין שלום בציבור, אין מידת הרחמים האלוהית מתעוררת.
אליעזר יקר, תודה מקרב לב, גמח"ט לך, למשפחתך, ולכל היקרות והיקרים ללבך.
נו, שלום רב לא הבאתי לעולם בלידתי… http://wp.me/pSKif-idc
אני מקווה להשתפר
טוב, חדרי לידה הם בתי מטבחיים, עוד הוכחה לכך שזה רחוק מלהיות הטוב שבעולמות האפשריים שבו היה מיזוג אוויר בחוצות גם בקיץ והיינו נולדים אוטומטית עם כפתורי on
ו- off ואנשים היו יכולים להבין זה את זה גם בלא השלכות בלתי מחויבות המציאות או המון
הנחות מוקדמות שגויות (השפה, השפה). לא היה צורך בלצים, כי היו מספיק סיבות לחייך.
זה דווקא לא נכון. חדרי לידה יכולים להיות הטוב שבעולמות או סתם טוב (חוויתי את שניהם). וזאת לא רק הלידה העקובה ההיא שאני עדיין חולמת עליה, זה גם אבא שלי שנרגם באבנים (עד היום). ואם חלילה וחס היינו בעולם הטוב שתיארת היינו זקוקים ללצים שיכניסו קצת אפלולית וממשות וארציות וגסות לחיי הפלסטיק הסטריליים שלנו.
ושנה טובה וחתימה טובה (כמו של שלמה מולכו).
את חדר הלידה חוויתי שלוש פעמים אבל רק מצד המלווה את היולדת. לגבי רגימה באבנים. הלכתית אסור להרים אבן וגם לא ליידות אותה בשבת ו/או ביום הכיפורים, כך שטכנית עוד לפני שהמיידים הפכו את עצמם למתנקשים ולמקצרי חיים בפוטנציה, הם הפכו עצמם למחללי יום הכיפורים במזיד. אני מניח שאיש מהם לא חשב על כך. יכול להיות שקצת הגזמתי בתיאורים הפלסטיים, אפילו שיש להניח שגם בעולם כזה, הלצים היו מצחיקים אנשים אחרים, רק במחשבות. שנזכה לכתוב, ושנזכה לחתום (-:
"יום הכיפורים בעיני המשורר אינו יום ההולדת ויום המיתה בלבד, אלא גם תיבת תהודה המחייה את שהיו ואינם, והדהודם בו נשמע יותר מתמיד".
מתאים לכך שביום כיפור יש הזכרת נשמות בתפילה (אצל אשכנזים).
"אנו נוהגים להזכיר את המתים ביום כיפור משום דזכירת המתים משבר ומכניע את הלב"(מנהגי ישורון סי' ס"ב).
שלום מיכלא, ברוך/ה הבא/ה לחלק התגובות. זה נכון. זה גם מתקשר אם תרצה ללשון תפילת נעילה: "ואתה ברחמיך הרבים רחם עלינו כי לא תחפֹּץ בהשחתת עולם" […] וכן: "ותקבלנו בתשובה שלמה לפניך כאשים וכניחוחים". […] וכן: "שובו שובו מדרכיכם הרעים ולמה תמותו בני ישראל". כלומר, תפישׂת בעלי התפילה היא שחיינו בימים הנוראים כביכול נתונים לנו בתנאי, ואנו חיים בזכות התפילה, התשובה והצדקה. אצל שורה של פוסקים מן הראשונים מתוארת תפילת השב בכל כוחו ביום הכיפורים כאילו שהאדם זובח עצמו כעולה כליל על גבי המזבח (למשל: ר' אלעזר מוורמס, ר' מנחם מרקנאטי) — כלומר, למעשה האדם לדידם מעביר עצמו סוג של מוות ריטואלי, ומוסר את נפשו כליל, ומתחייה רק בכח רחמי הקב"ה. אם כך, אליבא דתפישה זו, האדם לכתחילה נמצא ביום הכיפורים בסוג של מצב סִפּי (ויקטור טרנר), אולי מדוייק יותר: מצב גבול (קרל יספרס). הוא בעיניי עצמו אינו חי ואינו מת. איני בטוח האם אבות ישורון אינו מתאר את אותה חווייה ממש מפרספטיבה שונה שהריי הוא אינו עומד בתפילה, אלא עומד עירום על יד החלון לנוכח תמונת הוריו. והנה הוא עירום לנוכח הוריו המתים בסמיכות לרחוב הרוחש חיים.