*
עִיר יָם תִּיכוֹנִית מְזֹהֶמֶת
אֵיךְ נַפְשִׁי נִקְשְׁרָה בְּנַפְשָׁהּ.
בִּגְלַל מֶשֶׁךְ הַחַיִּים,
בִּגְלַל מֶשֶׁךְ הַחַיִּים.
[דליה רביקוביץ, 'שוכבת על המים', כל השירים, בעריכת גדעון טיקוצקי ועוזי שביט, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2010, עמ' 229]
&
אני רואה לנכון, לשוב ולהעלות שתי הצעות לשלום אזורי שהונחו לפני כשבעים ושמונים שנים, ולא זו בלבד שלא נדונו מעולם די צרכן, אלא גם שרוב הישראלים שעימם דיברתי אודותיהן מעולם לא שמעו אודותיהן, דבר וחצי דבר, לפני כן. נדמה אפוא כי גם מערכות החינוך היסודיות והתיכוניות וכן המערכות להשכלה גבוהה מעלימות מן הציבור, או למצער טורחות שלא יוודעו הצעות ואפשרויות שהונחו בעבר.
יוסף אליהו שלוש (1934-1870), סוחר, קבלן ועסקן-ציבור, יליד יפו, כתב באחרית הדבר של האוטוביוגרפיה הנהדרת שלו פרשת חיי (הוצאה מחודשת, בעריכת אור אלכסנדרוביץ', הוצאת בבל, תל-אביב 2005, עמ' 369-362), כי הטרגדיה של הציונות המדינית מהרצל ואילך היא הצגתהּ של ארץ ישראל כארץ הנתונה בשממונהּ, המצפה לעולים שייגאלו את אדמותיה. ציונות זו התעלמה מבני הארץ הערבים ומן הצורך לייסדעימם חיי שלום ושכנות טובה. הצגה זו של הדברים גרמה לכך שמעטים מבני העליות הראשונות למדו את השפה הערבית, מה שגרם לכך שרק מיעוט בטל היה מסוגל לקרוא ולדבר בשפת שכניו. מעטים יותר גילו התעניינות של ממש בתרבות הערבית ובאסלאם. לטענת שלוש, חשו הערבים בני הארץ את אדישותם הקרה ואולי אף המזלזלת של היהודים וגם היו ערים לתעמולה הציונית שלכאורה ביטלה את קיומם בהּ בהפכה את הארץ לריקה מיושב. זאת ועוד, אליבא דשלוש, על אף מאמציהם הכנים תחילה של משכילים ערבים מוסלמים מתונים להתקרב אל היישוב היהודי, מתוך הכרה במימד הפרוגרסיבי שהוא מביא עימו לארץ, ומתוך הכרתם בכך שפעילות בין העמים והדתות נצרכת לכינון חיים משותפים, נדחו נסיונותיהם, ועם הזמן ירשו את מקום המתונים, מטיפים ומסיתים שהביאו עימם את גלי הפרעות של 1921 ושל 1929 —כך שההזדמנות הוחמצה. לדעת שלוש, רק הבנה של גודל השעה ושל דחיפות ייסוד הגשר בין הישוב העברי ובין היישוב הערבי בפלסטינה תוכל לקדם את רווחת על התושבים, שהריי רק הפחתת מינון האלימות הבין דתית והבין לאומית תוכל להבטיח את ביטחון יושבי הארץ ואת ההתקדמות הנחוצה בחיי היושבים כאן. קריאה דומה לבניין גשר בין העמים והדתות פרסם שלוש בערבית בעתון סורי בעקבות פרעות תרפ"ט.
במאמרהּ 'שלום או שביתת נשק במזרח הקרוב?" שנכתב בעצה אחת עם הרב פרופ' יהודה לייב מאגנס (1948-1877), נשיא האוניברסיטה העברית, בשנת 1948. הביאה הפילוסופית והאינטלקטואלית היהודית גרמנית חנה ארנדט (1975-1906) את תפישֹתו שנתפרסמה לראשונה במאמר בשנת 1943, לפיה החלופה היחידה ל"בלקניזציה" של האזור, קרי: שדה קרב מתמיד בין עדות דתיות ולאומיות, היא פדרציה אזורית. לדבריה, אישר אוברי (אבא) אבן (2002-1915), נציג ישראל באו"ם, כי זהו אכן יעד מרוחק אך רצוי. אם מאגנס הציע כי החברות בפדרציה יהיו בעיקרן אותן ארצות שבותרו בהסכמי השלום של 1919, כלומר: סוריה, פלסטינה, עבר הירדן, לבנון וסוריה; תפישתו של אבן (1948) היתה כינונה של פדרציה רב-לאומית בין עמי המזרח התיכון כולם, כאשר כל אחד ייזכה לעצמאות בתחומו העצמאי, וישתף פעולה עם האחרים למען רווחה כוללת. לדעת, אבן, מעלתה של הצעתו היא בהכללתן של אראן, תורכיה והנוצרים בלבנון בברית, כך שהברית תורכב לא רק מיהודים וממוסלמים-סונים, אלא תהיה רב-לאומית ורב-דתית. באותה עת, עוד האמין אבן (בעקבות מאגנס) בכך שיכולה להיווסד חלוקה של פלסטינה לשתי מדינות ערבית ויהודית שבירתן המשותפת תהיה ירושלים, וכי גם היישוב העברי וגם היישוב הפלסטיני יוכלו להתקיים בשלום בבירה משותפת [חנה ארנדט, 'שלום או שביתת נשק במזרח הקרוב?', כתבים יהודיים, נוסח עברי: אנה ברוייר,עריכה מדעית: עדית זרטל, סדרת קו אדום: הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב 2011, עמ' 297-293].
מן ההצעות הללו ניתן ללמוד כי שורה של מנהיגים ציוניים מתונים, גם אם לא בני השורה הראשונה של ההנהגה, חשו כבר לפני שבעים ושמונים שנה בצורך דחוף בקידום השלום והאחווה בין העמים ובין הדתות כתנאי בל-יעבור בדרך להפחתת האלימות ושפיכות הדמים ההדדית הנוהגת. הן לדעת שלוש, והן לדעת מאגנס ואבן, כל אימת שהעמים נתפשים לאדישות ולייאוש מקידום החיים המושתפים, ואפשרות כינונה של תרבות משותפת, כך מתרבה העוינות ומתוך כך מתרבה האלימות ושפיכות הדמים. כל אימת שאין חתירה הדדית לכינון פדרציה או למצער לכינון נורמליזציה בין העמים והדתות, ממילא נסחף האזור כולו ל"בלקניזציה" ומתרבות הפרעות, הפיגועים ופעולות התגמול, ונכנסים שוב ושוב אל תוככי מעגלי-דמים שאין להתירם. גם שלוש, גם מאגנס ואבן, ובעקבותיהם גם ארנדט, טענו למעשה, כי הארץ מעולם לא היתה ריקה (כלשונם התעמולה הציונית, החל בהרצל וכלה בבן גוריון); כי על הציבורים העברי והערבי, היהודי והאסלאמי, להכיר אלו את שפתם של אלו, אלו את תרבותם של אלו, זה את דתו של זה, ומתוך כך לכונן דיאלוג יציב ואמפתי בין תרבויות ובין בני אדם, העשוי לפדות את כל החיים באזור הזה, מידי מעגלי האלימות, הנקם והשכול, ולהרבות את רוח הידידות, האחווה והשלום. מפליא עד כמה דברים שהועלו עוד לפני קום המדינה רלבנטים גם היום. ללמד, עד כמה הוחמצו הזדמנויות ועד כמה הוזנחה בנקל דרך הדיאלוג והאחווה, ונמסרה לידי מפקדים מרעימי-פקודות וחילות חמושים עושי דברם, או לידיהם מסיתים ומדיחים, שמתוך ראיה לאומית ודתית, המבקשת את הדברתו של היריב, הובילן את האיזור כולו לכדי "בלקניזציה" ומלחמה מתמדת.
*
פורסם לראשונה בפורום "אפשר לחשוב" של מולד: המרכז להתחדשות הדמוקרטיה, ירושלים לפני כשלושה חודשים; עולה כאן לראשונה.
ולרגל היארצייט של לאה גולדברג (15.1), החל היום:
*
*
בתמונה למעלה:Mordechai Ardon, Arab Village, Oil on Canvas 1954-1955
הוי שועי יקר מי בכלל מקשיב לנו במדינה שאנשים נמצאים בה על מדרון חלקלק כבר הרבה זמן ואפילו נהנים מהתנועה למטה
דודו יקר, לא יודע. לפעמים נדמה לי שהצרה היא שאף אחד כאן לא לומד שום דבר וכל פוליטיקאי, מדינאי או אפילו חוקר דמוקרטיה אץ לנופף במסקנותיו כאילו איש לא חשב באותו האופן או באופן דומה מאוד לפניו. למשל, אני מניח כי אם תשאל את בן העשרה הממוצע הוא לא יידע מיהו אמיל גרינצווייג, הוא לא יידע מיהו י"ל מאגנס, הוא לא שמע מעודו על "ברית שלום" , ואם הוא בכלל יודע מיהי חנה ארנדט הוא ודאי שמע שהיתה אנטי-ציונית או שסלחה לנאצים (לא כך הוא, לא בדיוק) וכלל אינו ער למאמריה בזכות היהדות, היהודים, ולפעילות שלה אחר השואה להצלת אוצרות הספרים (גם הרבניים) של יהודי גרמניה. שלא לומר שבני גילי לא ממש יודעים דבר על מנהיגים סוציאליסטיים בני העליות הראשונות, וכך כאשר מורשות ז'בוטינסקי, שטרן, בגין, ואצ"ג חוגגות– מדוע שמישהו יחשוב שיש כאן שמאל, שהשמאל הוא עצם מעצמות תולדות המדינה ושבעבר גם נחשב ציוני מאוד. בהפרדת השמאל מן הציונות שיתפו פעולה חוגי הימין, הדתיים והשמאל הבלתי-ציוני גם יחדיו, ולכן כיום השמאל הציוני נראה כמו תערובת של פליטי הליכוד, התנועה, כמה מאנשי אהוד ברק לשעבר, ואנשי מחאת האוהלים הצעירה, שהתערבבו בהם ושמחו מאוד על כך שפתחו בפניהם דלת. אף אחד לא זוכר כלום. ובכלל השמאל הציוני היום נדמה לעתים כקובץ של פעילים חברתיים ואופורטיוניסטים משוללי זיכרון היסטורי, האצים לחוקק או להילחם בימין, ולהודיע בכל מקום (פייסבוק, כל כלי תקשורת) על הישגיהם, מבלי שיוכלו להציב את עצמם בתווך של איזו מסורת פילוסופית מדינית כלשהי.
תודה שהזכרת, נחשפתי ל"פרשת חיי" של שלוש כשצאצאיו ביקשו לעמד את ספר תולדות המשפחה. את עמדתה של חנה ארנדט לא ידעתי עד קריאת פוסט זה. ואבא אבן – מרחק שמים וארץ בינו ובין הפוליטיקאים הקטנים והמרושעים שמתרוצצים במסדרונות הכנסת והממשלה. הציבור אולי לא נהנה, אבל ממשיך מתוך אינרציה לא מובנת ובלתי נסבלת, לבחור באלו שימשיכו להדהיר את הסוסים למטה במדרון במקום באלו שיש להם את התבונה לעצור את העגלה המדרדרת ולעשות סיבוב פרסה.
שועי
האם מתחדשים המפגשים?
יהודית
ורד יקרה, היום בדיוק התהרהרתי בכך שבמדינה שמנוהלת הלכה למעשה על ידי קבלנים (בניין, תשתיות, גז, מרכזי מסחר וכיו"ב) אין כל סיכוי אמיתי לחיי דו-קיום, משום שכאשר ייאזלו שטחי הבניה ליהודים הם לא ייספרו את הפלסטינים, הם ממילא אף פעם לא ספרו אותם. ברגע שזה ייקרה, נדמה לי כי ירחיבו פה שוב את היקף הפקעת הקרקעות (זה לא רק לחץ של מתנחלים אלא גם של המון בעלי הון). יש במקומותנו כל כך הרבה ראייה אכזרית ומגמה נרחבת להפוך אנשים לשקופים– וכשאני חושב על זה, מאוד עצוב שזה מה שעשו פה עם המורשת היהודית ועם המפעל הציוני. זה לא היה בהכרח מוכרח להיסחף לכיוונים כאלו. לצערי, ישנם פה לא מעט אנשים שאין להם מעצורים פנימיים ולא גבולות מקובלים. אם בג"צ לא עוצר אותם אף אחד לא עוצר אותם. זה לעולם כבר לא יבוא להם מעצמם.
יהודית יקרה, ודאי– שני הבא. אותה שעה, אותו מקום (-:
שלום שועי,
זיכרון ילדות מאשש:
גדלתי בנס ציונה, כדור חמישי לפייגה וראובן לרר מייסדי המושבה. 1883
דודי יצחק פצו'רניק ציטט באזני כילדה את ראובן לרר שאמר לו כך:
"הערבים כאן הם כמו השמש והחול – חייבים ללמוד לחיות איתם".
ואכן, הוא למד מהם כיצד מייצרים דבש ופיתח את זה והיה הדבוראי היהודי הראשון. הם לא כל כך אהבו את זה, וראו בכך תחרות – אבל היו יחסי כבוד. ערבית פלשתינית הייתה חלק מצלילי היום יום אצל מגדלי הדבורים ועצי ההדר.
הטון הזה לא נשאר במשפחה הרחבה ….
כששאלתי על כך מבוגרים ממני במשפחה, אף אחד לא זוכר ספור כזה.
תודה אנונימי. אני אכן מניח כי שיתופי פעולה או לימוד אלו מאלו, היה רווחים בעבר הרבה יותר. למרבה הצער, התנועות הלאומניות בשני הצדדים, הביאו את המצב לידי כך, שכל המבקשים להיפגש וללמוד אלו מאלו, נתפשים כאנשי שמאל קיצוני או כחותרים תחת המיינסטרים, ועל כן כתמהונים, וזה עוול גדול,שלא מצליח להתקבל על דעתי.