*
בספרו של ישראל אלירז, אֶלְזֶה, הכולל מחזור שירים המוקדש לזכרה של המשוררת היהודית-גרמנית אלזה לסקר-שילר (1945-1869), שבימים אלו חלו 70 שנים לפטירתהּ, מצאתי כמה שירים יפים ומביאים לידי הרהור; זהו בעיניי הלכיד וההדוק מבין ספרי אלירז שקראתי. מחזור השירים היפה ביותר בו בעיניי הוא השישי: מֵאֲחוֹרֵי הַמָּוֶת עוֹמֵד מָוֶת, ומתוכו אני מבקש לקרוא בשיר הבא:
*
לְהַשְׁאִיר סִימָן רָפֶה
עַל הַקִּיר, לִמְחֹק
אוֹתוֹ.
*
רֶמֶץ הַמִלִּים, יַעֲטֹף אֶת
מַהֲלַךְ הַשִׁכְחָה
*
לְמִי שֶׁהִצְבִּיעַ לְעֶבְרֵנוּ
(לִפְנֵי בֹּאֵנוּ לְכָאן)
נֹאמַר:
*
מַפְלִיגִים
[ישראל אלירז, אֶלְזֶה, בעריכת: דרור בורשטיין, רישומי פחם: אלכס קרמר, אפיק: ספרות ישראלית, רמת גן 2014, עמוד 88]
*
קשירת הנסיגה מן החיים, היציאה אל הבלתי נודע השוכן מעבר להם, להפלגה אל הבלתי נודע, כמו בקשה אחר יבשות חדשות, מעלה על הדעת, כמה דמויים אחרים של ספינות אבדון; בין סירת המתים של כארון המפליגה על נהר סטיכס להאדס; בין אוניה שיכורה לארתור רמבו ובין ספינת המוות לד"ה לורנס; בנוסף, דימוי האדם לאוניה ושכלו כקברניט יונק עוד מאפלטון (פוליטיאה ספר שישי, שם האניה היא המדינה ורב החובל שלה הוא המלך-הפילוסוף), וכך התגלגל גם בין היתר למורה הנבוכים לרמב"ם ולכתבי פרשנו שם טוב אבן פלקירא, וכן קודם לכן נתגלגל לאותו חוג סתרים של מלומדים בני דתות ולאומים שונים בני העיר בצרה' בעראק (המאה העשירית), אשר כינו עצמם, אחי הטהרה (אח'ואן אלצפאא'); אצלם מופיעה תחת ספינת המוות הדקדנטית של רמבו (800 שנה אחר-כך) ספינת הישועה, שהיא התפישה לפיה כינון החיים לאורו של השכל ולאורו של העיון המדעי, עשויה להביא את האדם לישועתו ממשברי הזמן ותהפוכותיו הזוממים תמיד, כך נדמה, לבלעו.
רולאן בארת עמד יפה במיתולוגיות שלו על דחיסותהּ הבלתי אפשרית של הצוללת נאוטילוס אצל ז'ול ורן; מנגד להדגשת היישות אצל ורן, שמעבר להּ עומד רק התהום והאיִן, כעין דיכוטומיה מוחלטת בין יש ואין, דומה כי אצל אלירז כל החיים הנם בחינת הותרת רישום רפה בהווייה; רישום שממילא הולך ונמחה הן מבחינה אונטולוגית (הצבע מתעמעם; הקיר מתפורר) והן מבחינת אפיסטמולוגית (לא רבים זוכים לשמור על צלילות דעתם בשלהי חייהם). בנוסף, זיכרו של אדם ההולך ומתעמעם גם אצל מוקירי זיכרו אחר פטירה; הקיום אינו אלא רישום דק, אשר רב חלקו באין. כך או אחרת, תקוות הרישום הופכת בשלב כלשהו, עתים באין-יודעין, לתולדה של מחיקה, של התכסות (עִטוּף בַּהעלם) ונשיה הנגזרים מן הזקנה, החולי, פטירת חברים והתרחקות מן העולם. כך או אחרת— יוצא אדם לבסוף למסע המתרחק מן הנמל, מסע שאין חזור ממנו; מפליג למרחקיו.
אבות ישורון תיאר פעם בראיון עם בתו הלית את הרגע הזה כמומנט קוטבי להתאיינות; הוא תיאר אותו כהליכה אל הכל; השעה בה הפרט הולך אל הכל. במלים דומות תיאר המשורר התורכי נאזים חכמת את אותה השעה: שְעַת הַפְּרֵדָה קְרֵבָה מִדֵּי יוֹם,// הֳיֵה שָלוֹם עוֹלָמִי הַיָּפֶה,/ בָּרוּךְ הַבָּא/ הַיְקוּם כֻּלוֹ… [נאזים חִכְּמֶת, מתוך: 'רובעיית (מרובעים)', ענק כחול עיניים: מבחר שירים ופואמות, תרגמה מטורקית, העירה וכתבה סוף דבר: עפרה בנג'ו, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2009, עמ' 147]. אצל אלירז אין הליכה אל הכל ולא אל האין.יש אי ודאוּת אגנוסטית לגבי תולדת ההפלגה מן ההיות-כאן אל מה שֶׁמֶעֶבֶר, זאת-אומרת, אם ובמידה שיש מֶעֶבֶר. למי שסימן את קיומנוּ בהויה (אם זi אלוֹהוּת, תודעה, אני פנימי או סופר-אגוֹ) הרי ניתן להיפרד ממנו לשלום ולומר: מפליגים.
ההפלגה הזאת מהדהדת בזכרון את הפלגתו האחרונה של אודיסאוס כפי שהיא מתוארת בקנטו 26 מחלק התופת של הקומדיה האלוהית לדנטה. אודיסאוס הזקן מפליג למסע האחרון מאתיקה. הוא מבקש להרחיק מעבר לגיברלטר אל הבלתי-נודע. הוא וצוותו טובעים בים, עד כי סוגרים המים על ראשיהם, כמו-גם את מסעו של ישמעאל על גבי סיפונה של הפיקווד. עת נשכר הוא לתפקידו רומז לו אחד מן השותפים, כי הרצון לראות עולם אין די בו למבקש להימנות על צוות ספינת ציד לוויתנים. הוא רומז לו שאפשר כי חיי החוף דווקא מליאים בנופים מעניינים וחיים יותר מאשר שנים של נוף ימי מאופק ועד אופק על גבי ספינה. בפרק אחר משקיף ישמעאל מראש התורן ונדמה לו כי מקן הציפור הזה נשקף לו היקום כולו ורזיו, אך הוא זוכר כי שם גם נשקפת התהום.
אבל יותר מכל, דומני כי שירו של אלירז מתכתב-מתככב עם שיר פרידה מן החיים של לסקר-שילר:
*
הִגַּעְתִּי לִמְחוֹז חֵפֶץ לִבִּי.
שׁוּם קֶרֶן אוֹר לֹא מוֹלִיכָה עוֹד מִכָּאן.
אֲנִי מוֹתִירָה מֵאֲחוֹרַי אֶת הָעוֹלָם
מִתְעוֹפְפִים הַכּוֹכָבִים: צִפּוֹרֵי זָהָב.
*
מֵנִיף מִגְדַּל הַיָּרֵחַ אֶת הַחֲשֵׁכָה –
הוֹ, כֵּיצַד מִתְנַגֵּן בִּי לַחַן חֲרִישִׁי ומָתוֹק…
אֲבָל כְּתֵפַי מִתְרוֹמְמוֹת, כִּפּוֹת חֲדוּרוּת גַאֲוָּה.
[אלזה לסקר,'הגעתי', פסנתרי הכחול, נוסח עברי: נתן זך, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2011, עמוד 75]
*
שיריהם של לסקר-שילר ושל אלירז נפגשים בנקודת הגבול של החיים; שירו של אלירז משולל את הנימה הרומנטית-אקספרסיוניסטית של יפי המוות ושל הגעה אלי מוות מתוך תחושת מתיקות צבעונית חגיגית (חשבתי בהקשר לצפורי הזהב על נשותיו המוזהבות של גוסטב קלימט) השורה על שירהּ של לסקר שילר. שירו אינו חגיגה חשוכה אלא מינמליזם מופשט הנוהה אל האין; דומה כי הצבעים היחידים הקיימים בו נובעים מתוך רמץ המלים העוממות שאולי הרכיבו את הסימן הרפה שאי-פעם נרשם על הקיר. לסקר שילר מותירה אחריה עולם ומלואו; אלירז מותיר אחריו מחיקה ומהלך של שכחה. לסקר שילר פונה אל עולמהּ הרגשי ובוחרת ברגשות השלמה וגאווה. אלירז הוא כמו סמן המוחק את עצמו עדי אפיסה עד שכל מה שנותר היא תנועתו הרצונית (שיש בה קורטוב הומוריסטי) אל הבלתי-נודע; לסקר שילר מקיימת את עצמהּ עד הרגע האחרון. היא לא באמת מתה, ולא מתקדמת אל העֶבֶר. היא נותרת ב-Pause נצחי בין העולם המופז שהותירה מאחור ובין האפילה המוחלטת.
*
*
ראה אור גיליון 02: שיטוט של גְרָנְטָה: כתב עת לספרות מקומית ובין לאומית [פברואר 2015]; בין הסיפורים והשירה ועבודות האמנות שראו אור בגיליון נמצא גם סיפור קצר שכתבתי, השעה הסגולה (עמודים 176-171).
*
בשבת הקרובה 28.2.2015, 11:00 זוכת פרס פסטיבל חיפה לתיאטרון ילדים, ההצגה "יואל אמר" עם רונית קנו וסיימון סטאר ובבימויהּ של מרית בן ישראל, מגיעה לתיאטרון גבעתיים
מדובר בשעה של דיאלוגים קולחים, שנונים, מצחיקים ומתנגנים מלווים במוסיקה
ובמרכזו ספּוּר הידידוּת הנרקמת בין רונית ובין סיימון המחכים ליואל (הופמן) כותב הספר
אצלי הותיר המופע טעם של מופע וודוויל
ואני אוהב וודוויל (משם הגיעו האחים מארקס)
חוץ מזה, פברואר טרם תם,
*
ביום רביעי הבא, 4.3.2015, 19:00 סִפּוּר פָּשׁוּט, ערב השקה לספר מארדי והמסע לשם מאת הרמן מלוויל בתרגומו של יהונתן דיין (אינדיבוק: 2015) בהשתתפות המתרגם, מורן שוב, יעל כהנא, ארז שוייצר ותומר שרון (תומאשׁ).
*
*
בתמונה מעלה: Nicolas de Staël, Sailboats in Antibes, Oil on Canvas 1954
כל כך יפה.
מה שהוא.
מה שהיא.
מה שאתה.
השירים הללו הזכירו לי שתי שורות אחרות של אלירז:
"זה הסיפור, לקחתי בו חלק,
בלעדי הוא לא היה שלם."
(מתוך: לפני הדלת, מעבר לבית)
תודה שועי
ארנון יקר, תודה מקרב לב. אשר ליופי או לשלימות, אני נוהג להתבונן על עצמי כרחוק הפחם מן היהלום, ואת היופי והשלימות,או את מה שמתקרב לזה, אני מנסה למצוא ביצירות של א/נשים אחרות/ים.
יפה כל כך המפגש בין המילים המייצגות אנשים הנעים כל אחת לכיוון אחר ובכל זאת נפגשים. כאן. היכן שזה לא יהיה. שבת שלום שועי אתה ער בשעות משונות
שועי יקר, פוסט יפה ורגיש. אוהבת את שני המשוררים הללו ואותך עם החיבור בינהם.
הציור שהבאת קסום ומרגש מצד אחד וגם נוסך שלווה. אוהבת. תודה
המוות של אלירז הרבה יותר חי מהחיים שלו. באופן אינטואיטיבי התעלמתי מהגרפיטי החלוש שלו, החלפתי בין הקיר למים עם הקו המתפורר שהסירות והספינות משאירות. ואלזה נפלאה כתמיד.
דודו יקר, אני כנראה מן העופות הליליים או מן החתוליים.
איריסיה יקרה, יש הרבה שירים בספרו של אלירז שמתכתבים עם שירת אלזה-לסקר שילר. לכן, כשקראתי את השיר הזה, הלכתי לחפש את שירי הפרידה מן החיים של המשוררת. ניקולה דה סטאל הוא מן הציירים האוהבים עליי ביותר.
מרית קרובתי, זה נכון. אבל דומני כי אלירז מתאר את תנועת השיכחה של תודעה שכבר אינה במלוא צלילותה וזכרונותיה, כך שאין לה לאן לשוב. מנגד, אלזה לסקר שילר, רוצה למות צעירה ובמלוא אונהּ, ובעצם היא אינה רוצה למות, היא רוצה להיוותר בתווך שבין היקום ובין האפלה לנצח.
לא אפליג בדברים 🙂
רק אומר: כמה יפה. יפה.
ועצוב.
עצוב.
מיכל יקרה, יופי ועצבוּת, במאי קא מפלגֵי? [=במה הם חלוקים?] (-:
שועי, אני חושב שאולי תמצא עניין בספרו של הנס בלומנברג "ספינה טרופה וצופה", שלוקח את המטאפורה של המצב האנושי כספינה למקום אחר לגמרי. זו גם הזדמנות להערוך הכרה אם ההוגה הייחודי המעמיק והלא מספיק מוכר הזה.
הי גדי, ברוך הבא. עד כמה שאני זוכר עיינתי בספרו של בלומברג שראה אור בסדרה השחורה של מרכז שלם בירושלים לפני כמה שנים. כל מה שקשור כנראה בספינות והפלגות מושך את לבי. לי הזכיר בלומברג במעט סיפור אחר, "אניית המגדלור", לזיגפריד לנץ.