*
יֵשׁ מִי שֶׁנוֹלַד לַחֲבֹשׁ קַסְדָּה, לְהוֹבִיל תּוֹתָחִים גְּדוֹלִים
יֵשׁ מִי שֶׁנוֹלַד לִהְיֹות רָזֶה, לִלְבֹּשׁ בְּגָדִים בְּלוּיִים
וְלְהִיָּרוֹת בָּרֶגֶל, וְיֵשׁ הַנּוֹלָדִים
לִתְהוֹת, לִתְהוֹת, לִתְהוֹת.
[נעמי שהאב נאי, מתוך: 'משקלךְ, כשנולדת', אמנות ההעלמוּת, בחר ותרגם מאנגלית: משה דור, הוצאת מבע: כפר סבא 2010, עמוד 33. נעמי שהאב נאי היא משוררת פלסטינית-אמריקנית; נולדה בארה"ב בשנת 52'. הוריה עזבו את ירושלים בשנת 48'. בילתה חלק ניכר מנעוריה בבית דודהּ בירושלים המזרחית]
*
[1]. לפני שבוע ויומיים טסתי לאילת. איפהשהו מעל ים המלח עם נוף מדבר-יהודה ונחליו; נדהם לגמרי מן הגיאולוגיה הנשקפת מחלון המטוס, חשבתי על כך שלהרים האלו ממש לא איכפת מי חושב שיש לו זכות על הארץ הזאת. כשמתרחקים קצת מן הקרקע זה די נהיר שליקום לא ממש איכפת, וקל וחומר, אם יש תבונה קוסמית או על-קוסמית שנוכל לכנותה אלהות, זה ברי לגמריי שאין שם שום דבר שמבחין האם המתפלל הוא יהודי או מוסלמי או נוצרי או מתרגל יוגה או תלמיד טאי-צ'י. האבסורד הגדול הוא שכולנו כלואים בתוך מיתוסים לאומיים, תיאולוגיות-פוליטיות, ונראטיבים שהועברו לידינו; עתה, בשמן של סברות ואמונות, אנשים כאן פוגעים אלו באלו גם רוצחים-נפש אלו את אלו. ואחרי מות מעזים לומר ה' יקום דמו. אבל לא ה' ולא אללה אינו נוקם דמו של איש. רק בני האדם נוקמים ונוטרים את בני עמם, וקל וחומר את בני עמים אחרים. וכל זמן שהאנשים ימשיכו לגלגל דור אחר דור את אותן תבניות מחשבה, המבקשות את רעתו של בן הקבוצה האחרת– שום דבר לא יישתנה; האלימוּת תִּמָּשֵּׁךְ כרגיל.
*
[2]. במטוס קראתי בפעם המי-יודע-כמה במאמר מדיני מאת ברוך שׂפינוזה (1677-1632). אני פותח אותו שוב כעת במקום שבו הותרתי את כרטיס-הטיסה, במקום סימניה, ושם קורא: מדינה שתושביה אינם תופסים נשק משום שפחדה נפל עליהם, מוטב שייאמר עליה שאין בה מלחמה מאשר שהיא שרויה בשלום, כי השלום אינו העדר מלחמה אלא הוא מעלה הנובעת מעוז הרוח; שכן הציות הוא רצון מתמיד לבצע מה שחייב להיעשות לפי ההחלטה המשותפת של המדינה. מלבד זאת, אותה מדינה ששלומה תלוי בחוסר-פעולה של נתיניה, כלומר שהם מונהגים כצאן כדי שיילמדו להיות עבדים ותו לא, ניתן לכנותה ביתר הצדקה שממה מאשר מדינה [ברוך שׂפינוזה, מאמר מדיני, תרגם מלטינית: חיים וירשובסקי, הוסיף מבוא ומפתחות: נתן שפיגל, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס: ירושלים 1982, 2014; פרק חמישי סעיף 4, עמוד 45].
*
[3]. הקיץ בעזה חולל בי תמורה מהותית. אני עצוב מהשורש. אני איש עצוב בין כך ובין כך. לעתים חווים אותי כאיש מצחיק וחמים הנכון להמס את הקרח בין אנשים שרק התוודעו אחד לשני, אבל כל מי שמכיר אותי מקרוב מתוודע מהר לכך שמעבר לכל חיוכיי, יש שם עצב עמוק , שכל אירוע אלים רק מחריף אותו. הרבה אנשים מתלבטים עתה אם להעסיק עצמם במלחמת התרבות המתחדשת; ואם מינוי השרה רגב הוא רק כיסוי והסוואה למזימת נתניהו לנשל חלקים נרחבים מן הציבור מתמלוגי הגז. לעומתם, אני שואל את עצמי כיצד נשכח הקיץ האחרון. כיצד הפכו כולם דף. 2,000 נרצחים, רובם אזרחים חפים מפשע. המון ילדים. מאות אלפים בני אדם שנותרו בלא קורת גג. אולי ישראל כולה היא אילת – נדל"ן, בידור ואלכוהול. לא רואים יותר פני-אדם חולפים, בפרט אם אין להם כוח צרכני או יצרני. וכמציאות שכולה סובבת הון, עוצמה, בידור – גם פני אדם הפכו לרוב-רובנו: מטרות. מי שאפשר למכור להם, מי שאפשר להעסיק כעובדי קבלן, ומי שניתן לירות בהם. אין בני אדם. יש בנקי- מטרות.
*
[4]. בדרך חזרה לשדה התעופה. שאל אותי זוג צעיר, שהתארחו במקום וביקשו לחלוק מונית לשדה התעופה, איך התרשמתי מהעיר. "לא הייתי באילת המון שנים. פעם היא הייתה עיר על שפת הים. היום היא קניון גדול רווי-אלכוהול". מרכזי הקניות/מלונות/שדירות חנויות, מבצרי אבן אחר מבצרי אבן, הכבידו על ליבי; מיטב מותגי אלכוהול בכל מכולת שכונתית, תור של צעירים אוחזי מותגי-וודקה, ושיכורים ומקיאים אחר-הצהריים לא תרמו להקלת תעוקתו. נדמה כאילו, יזמי העיר אילת עשו הכל כדי להפוך אותה למיני לאס-וגאס, גלגל ענק עם זיקוקי די-נור. עשו הכל כדי להסתיר מעין המתבונן את ים סוף ואת נופם המתגבנן-המדברי של ההרים. "אילת, על-פי ראייתו המוגבלת של תייר כמוני", אמרתי להם, "היא כמו תל-אביב רק בלי האמנות." אפשר, כך הרהרתי, ביני ובין עצמי, כי זהו העתיד. כל הטכנולוגיה, 100 הערוצים, הסמרטפונים, הטבלטים, בנייני הענק, מרכזי הקניות, הגרנדיוזיות המכה בסנוורים שאינה חדילה ולרגע אינה פוסקת מללחוץ על העין הסומאת-מעוורת רק נועדה לגרום לנוּ להדחיק, להרחיק, לא-להרגיש, וחלילה לא להפנים – את כל הגסוּת, תאוות-הבצע, הכּוֹחנוּת והאלימוּת, שבמחיצתן המתמידה אנו חיים; מציעים לנו אטמי אזניים לפקוק את אזנינו כדי שלא נוטרד בזעקות מעוּנים ושוועות עניים. תנו לצבא לשחוט; לבנקים – לסחוט. העיקר שהסמארטפון הבא שלכם יחכה לכם בחנויות בדיוק במועד ההשקה העולמי. אנו מבטיחים לכם אתם תוכלו להשיג את הסמארטפון, כמו שמשרד הביטחון – את אמצעי הלחימה הכי מתקדמים.
*
[5]. בצד הדרומי של מפרץ אילת, מרחק הליכה מאזור הבילויים, בסיס צבאי הולך וגדל. כתובת בכניסה (אותיות ענק) "אף עם השולט בימים מעולם לא נוצח" (משהו מעין-זה), אני חולף על יד ונזכר בפיניקים, ביוונים, בוונציאנים, בהולנדים, בספרדים ובבריטים. השליטה הזמנית בימים לא הועילה להם לאורך ימים. במימי המפרץ נושאת מטוסים ענקית של הצי. צי לא שלנו. ידידתנו הגדולה ביותר (כך אומרים) היא אכן הגדולה ביותר. חייליה מתנודדים שיכורים על פני הטיילת אנה ואנה משעות אחר-הצהריים ואילך, חלקם מקיאים, נושאים עצמם בקושי בליִל; נישאים על ידי חבריהם (שיכור לכל צמד פיכחים). אני תוהה האם כל האימפריות נופלות לבסוף חלל בעטיה של שחמת כבד בקרב מלחים ולוחמים שאינם יכולים לשאת עוד את מה שהם מעוללים לנעוריהם (בפקודה) או מחמת שהאזרחים בהן מעדיפים כל-דבר שיוכל להרחיק מעליהם את הכאב הכרוך בדיכוי תמידי, הסתרה, והשכחה של כל כל-כך הרבה עוולות ושפיכות דמים. בחזרה במטוס, אני לא מצליח להבחין בהרי מדבר יהודה, לא בנקיקים ולא בערוצים. ופתאום אחרי חצי שעה של אפילה כמעט מוחלטת—ירושלים היא רק זרנוק של אור, בירה דולקת; רמזור המסמן למטוס את נתיב הנחיתה, הממשמשת ובאה, בתל-אביב.
*
*
בתמונה למעלה: נוף מדבר יהודה, תצלום אויר, צלם ומועד לא ידועים.
שועי, תודה. אתה הוא התוהה, תוהה, תוהה. ואני זו שמתענגת ומתענה (בו בעת) לקרוא את שאתה כותב כל כך מעולה.
העמקת את העצב שלי היום . במילים המדוייקות שלך לא נשאר מקום לברוח. אולי כוסית של וויסקי בשעת בוקר כדי לסגור את היום. אחרי שיחה עם הבן להיות או לא להיות , קצין , בצבא ההגנה לישראל.
אנשים היודעים לקרב בין זרים ולהביא לאור בזוית העין ושלא לדבר על המצחיקים עד
כאב,
הם גם המנקזים לתוכם את הצער הנותר ומאמצים אותו ומגדירים אותו כמו זואולוגים
מגדירים חיפושית אנונימית מדרום מדגסקר
הנושאת את שמם כבת משפחה אהובה
שועי
התגעגעתי
יהודית
אנונימית, תודה מקרב לב. האמיני לי שלאחרונה אני כה עצוב ומבולבל עד שאיני רק תוהה תוהה תוהה, אלא גם בוהה, בוהה ובוהה.
החוף של אילת הוא חוף קסום. מים קרים בשיא החום, דגים משחקים בין הרגליים ונוף ההרים מלאי ההוד שמעבר לגבול.
אז מה שחסר עכשיו זו רק מוזיקת טכנו בווליום הכי גבוה כדי שאף אחד לא יצליח להנות מהשקט המלכותי של המדבר. זה באמת יהיה מוגזם מדי לדרוש.
הי אפרת, ברוכה הבאה. אני לא ממש יודע מה לומר לגבי השיחה עם בנך. אין לי מחשבות טובות במיוחד על מערכת הביטחון, ובכל זאת החוק הוא קשה אבל הוא חוק. אני יודע שבגיל 15 קיבלתי החלטה ללמוד ערבית, זאת בין היתר, כדי להימנע משירות בשטחים באנתפאצ'ה שנראתה אז חסרת קץ ותכלית. חברים מבוגרים שנאלצו לשבור שם ידיים ורגליים בפקודה, סיפרו לי די הצורך כדי שאדע להתרחק משם. בסוף שירתתי במודיעין בתפקיד שללא ספק הציל חיים יותר יותר מאשר גדע אותם. לגבי הילדים שלי, אני מניח שלא ממש אעודד אותם לנטול חלק בחילות הלוחמים (בודאי לא אחרי שמקרה הדר גולדין ז"ל שלל את אתוס פדיון השבויים, ולמעשה הפך את חיילנו למטרות של הצבא בנסיבות של נפילה בשבי, כרגולציה צבאית חדשה). אם הם בכל זאת יירצו לקחת בכך חלק, לא אעצור אותם. רק אבהיר להם מראש בפני מה הם עומדים.
יהודית יקרה,ים של געגוע חוזר.
עידו יקר, יש מלון באילת Herod's (כלומר בעברית: המקום של הורדוס) ששאון מוסיקת הטכנו לא פוסק ממנו גם בצהרי היום בשיא החום ונישא למרחק של מאות מטרים. בליל כשטיילתי כשלושה "דלוקים" (לא יודע מה הם נטלו אבל הם לא נראו בקו השפיות) שאלו אותי באנגלית (אני לא נראה ישראלי, כנראה) היכן המלון הזה. הם נראו לי בדיוק אוכלוסיית היעד. לכאן באים כדי לצאת מהכלים.
כן, אני מכירה את העצב הזה, מהבפנוכו שלו.
ונשארתי עם המילה העצובה: שממה.
למה אין פה כפתור של אהבתי? לפעמים אין כוח לדבר, רק להציץ מן החלון בעין טובה. (ועצוב לא מחניק כמו כועס).
אפשר כפתור
א ו ה ב ת
בהווה
מרית ואנונימית, לבקשתכן — הוספתי. לטעמי כל הרעיון באתר הוא שיח תגובות. לייקים נותן לי הרגשה של רשימת נוכחות שמסמנים לצידה וי, ותמיד נהגתי לוותר על כך גם כמרצה. בפייסבוק נדמה לי ה-Like כמו כפתור תשומת-לב, יותר מאשר שהוא מעיד על איזה רושם שהתעורר בקורא/ת או על רצון מהותי להגיב ולשוחח. בכל אופן אפשרתי Likes מעתה ואילך אך לא בתגובות אלא רק על הפוסטים. רק זה חסר לי שהאתר הזה ייהפך לעוד דף פייסבוק רק בוורדפרס. אני עדיין מעדיף את מה שקורה כאן הרבה יותר.
מיכל, לטעמי העצב הזה אצלי נוגע בכך שכילד הנעתי את עצמי במציאות לא קלה על סמך האמונה התמימה שפעם אצא מכל האלימות שהקיפה אותי, ואמצא את המציאות הטובה ואת האנשים שיאהבו אותי כמו-שאני. וגדלתי, ובשנים האחרונות הולך ומתחוור לי, שיש דברים שאין מהם מוצא. יש המון אכזריות המון איוולת המון אלימות המון כוחנות במציאות היומיומית שכולנו חיים. וגם אם אחיה כמתבודד המשתדל שלא להתערות במוקדי כח, בסופו של דבר מדי פעם בפעם נתקלת בי המציאות בחוזקה ובדוחק. יש אנשים שמדחיקים ויש אנשים שמקבלים זאת, וכנראה שאף פעם לא ממש גדלתי, כי איני מצליח לקבל ש"ככה זה" גם כמבוגר.
האהבתי שלמעלה הוא אחר. הוא כמו חלונות שפתאום נפתחים ופרצוף ידידותי מציץ, או אוסף בולים משונה. ולפעמים לא רוצים להגיב במילים. במציאות ישר רואים מה מישהו מרגיש אבל כאן אם לא מדברים לא קיימים. כלומר קודם. עכשיו כן.
מרית, לא יודע, מעדיף מלים. גם בפייסבוק עניין ה"אהבתי" מטריד אותי. הוא בעיניי המשך של תרבות הסמארטפונים, תרבות של מיין, דרג, סמן, ועבור הלאה– ולא של עצור, חשוב, שוחח, חשוב עוד פעם. אני לא רוצה שמישהו יתייחס לטקסט שאני כותב כחלק ממשחק מחשב גדול הרבה יותר של סימוני "אהבתי".
הי, אם לא מתאים לך תבטל את החלון.
(אם כי ממילא היתה לך קופסא קטנה עם מספר הלייקים בפייסבוק, לא?).
רק הפעלתי, אז לא אפסיק עם זה עכשיו. כך שכל מי שרוצה מוזמן ללחוץ על "אהבתי" על אפי ועל חמתי (כלחיצה קלה על קצה חוטמי) (-:
ז"ה ברי לגמריי שאין שם שום דבר שמבחין האם המתפלל הוא יהודי או מוסלמי או נוצרי או מתרגל יוגה או תלמיד טאי-צ'י. האבסורד הגדול הוא שכולנו כלואים בתוך מיתוסים לאומיים, תיאולוגיות-פוליטיות, ונראטיבים שהועברו לידינו; עתה, בשמן של סברות ואמונות, אנשים כאן פוגעים אלו באלו גם רוצחים-נפש אלו את אלו", שועי, לעיתים נדמה לי שהשתלטנות על הגיאולוגיה דכאן היא גם המשכה של שתלטנות מוקדמת יותר, זו שכבר מראש קבעה כי אלוהים הוא הכרח אונטולוגי(ולא חלילה רק אפשרות שבקיום, קוגניציה אחת בתודעתנו), ישות שקיומה לא מוטל בפסיק של ספק. אותה שתלטנות שלא טורחת אפילו להרכיב קליידוסקופ של כלל דמויות האלוהות שהבהבו במוחותיהם של בני אדם מאז ומתמיד(מה לאלוה התאורני-מקרני של הניו-פלטוניזם ולאלוה גרגרן הגרגירים של חלק מן המתנחלים?). אחרי שהחניקו\הכחישו כול גיוון, שינוי ודינמיות, אולי אין להתפלא שכעת הם מבקשים לעשות זאת גם ביחס לדברים הרבה פחות חשובים ויסודיים כמו מדבר יהודה.
"כל הטכנולוגיה, 100 הערוצים, הסמרטפונים, הטבלטים, בנייני הענק, מרכזי הקניות, הגרנדיוזיות המכה בסנוורים שאינה חדילה ולרגע אינה פוסקת מללחוץ על העין הסומאת-מעוורת רק נועדה לגרום לנוּ להדחיק, להרחיק, לא-להרגיש, וחלילה לא להפנים – את כל הגסוּת, תאוות-הבצע, הכּוֹחנוּת והאלימוּת, שבמחיצתן המתמידה אנו חיים; מציעים לנו אטמי אזניים לפקוק את אזנינו כדי שלא נוטרד בזעקות מעוּנים ושוועות עניים", אני חושד שהבעיה היא הרבה יותר עמוקה מאמצעי שעשוע כאלו ואחרים, אלא באידיאלוגיה של ניו-ליברליות, שהיא הרוח השלטת, היוצרת והמפעמת בפקולטות לכלכלה ומנהל עסקים(וספיחיהם בראיית חשבון ומשפטים), שבוראת עולם חדש בו הגסות, תאוות הבצע, הכוחנות והאלימות אינן נתפסות ככאלו, אלא מוגנות בשמן של טכניקות אמפיריות להשגת יעילות ארגונית-ניהולית שהוכחה כמוצלחת בעולם התאגידי, מה שקרוי best practices וbenchmarking. בקודש האמפירי אין מי שישמע פטפוטים סנטמינטליים כגון גסות, תאוות בצע, כוחנות ואלימות(שהן, כמובן, רק פרשנות אישית, בניגוד לכלכלה שהיא מדע צרוף נטול פניות וסובייקטיביות).
תמהּ יקר, אין ספק כי אלוהי אבן גבירול או אלוהי הרמב"ם או אלוהי שׂפינוזה שונים במהותם מאלוהי המתנחלים, ואין ביניהם אלא שיתוף השם בלבד. אלוהי המתנחלים, כל כמה שהם מתגנדרים בצעיפי הרב קוק, הוא נסיון עיוועים לשוב לתפיסת האל המקראית: אל המקדש אדמות, מזבחות ועמים; אל הרודף עד חורמה את שאינם נשמעים לקריאתו. אלוהי צבאות. אלוהים שכדאי להימסר לידיו כעבד ה' הן כדי לברוח מאחריות ומאינדיבידואליות, ולצאת לדכא בשמו את הנתפשים כמתנגדיו. אלוהי המתנחלים אינו אל העושה חסד צדקה ומשפט בארץ כאלוהי הרמב"ם (מורה הנבוכים ג',נ"ד). כל מה שמעניין אותו הוא לשלוט, לדכא ולהתחמש לקראת מלחמות הקודש הבאות. זה אל שלכאורה כל מה שמעניין אותו הוא קהילה של מגודלי זקנים ופאות בעלי כיפות סרוגות גדולות המתרוצצים על גבעות יהודה ושומרון ובמסדרונות השלטון. הוא אינו שונה במאום מאלוהי ש"ס, שדאגו מעודם רק לאינטרסים הצרים של הציבור שלהם ותומכיו, אבל דיברו גבוהה-גבוהה בשם כלל ישראל ותיקון עולם. כל אלו מתייחסים לאלוהים כחפץ: אם כסֶפֶר אם כנשק אם כקמע מפיג חרדות., המגן על בני "הקהילה הקדושה". אין להם כלל יכולת הפשטה. התכונה המייחדת את אלוהיהם היא שהוא מחולל נסים לעמו ולא לעמים אחרים, סוג של מאגיקון קוסמי, מושיע ומגן, אליו הם פונים בתפילתם.
במידת מה דומה היחס בין אלוהי הפילוסופים או אלוהי המקובלים ובין אלוהי המתנחלים וגוש אמונים; ליחס שבין כתביהם של אדם סמית' ובין מה שיצא מהם ונודע בשם קפיטליזם או ניאו-ליברליזם כלכלי שמרני בתקופתנו. סמית' הדגיש את המוסר ואת ההוגנות. גם "היד הנעלמה" שלו היתה רחוקה מעצת מקיאוולי לנסיך שלו, אלא קרובה היא (באם מחברים את "עושר העמים" לספרו על מעלות המוסר) להתערבות תועלתנית למען הכלל: הטוב למירב בני האדם והרע למיעוט הקטן שבאפשר. גם הקפטליסטים החדשים בדיוק כמו אחיהם מגבעות יש"ע דילגו בחזרה אל העולם העתיק, והקימו שווקים שבהם סוחרים בבני אדם ובמשפחותיהם, ומייסדים עבדות חדשה, אולי מעודנת יותר — אך כזאת שהמילה עושק אינה זרה לה, בימים ההם בזמן הזה.
בדיוק אבל ממש מה שהרגשתי כשהייתי באילת. ותודה גם על הפסקה המדויקת שלפני כן, ועל השיר היפה הפותח.
טלי יקרה, ביקרתי אמש בגלריה בתל-אביב ונקשרה איזו שיחה, בין היתר עם כותב אילתי שנכח במקום. כשרק הזכרתי את האזור החדיש של המלונות שם הוא עשה כזה פרצוף מלא-יסורים, עד שהבנתי כי גם האילתיים הותיקים סובלים מן הפורענות הזאת. שאלתי אותו על חיי התרבות באילת, אמנים/סופרים. הוא אמר לי שהוא כבר מזמן מתבודד בביתו, וכשהוא זקוק לחברה אמנותית הוא מצפין לתל-אביב.