*
על המנהג היהודי לטבול פת בדבש מראש השנה עד הושענא רבא, ועל תורות הודיות קדומות על העצמִי-הַדִּבשי וטבעהּ של ההוויה.
*
יהודים מקיימי מצוות נוהגים לטבול את הפת מראש השנה ועד תום הושענא רבא (היום השביעי של חג הסוכות) בדבש (זה בעצם סוג של ירח דבש). בשאר ימי השנה נוהגים— במעט מלח. מטבע הדברים, מרובים בעניין זה טעמי-המנהג. יש שגרסו דבש על מנת שתהא שנה טובה ומתוקה, אחרים עמדו על כך כי דבש דבורים הוא מאכל כשר (טהור) היוצא מן הטמא (דבש המוזכר במשנה ובספרות חז"ל הוא על פי רוב דבש תאנים או תמרים, אלא אם כן צוין הדבר במפורש, כבמעשה שמשון וכפיר-האריות); זאת ועוד, בימי הביניים נהגו באשכנז ובצפון צרפת (מחזור ויטרי, ספר רֹקח) לקחת ילדים כבני חמש ללקק טבלה של אותיות א-ב כתובות בדבש בלוויית עוגת דבש, עם החילם ללמוד תורה [נראה כי ברבות הימים הגיע המנהג גם לכפר טודרא שבלב הרי האטלס במרוקו (כפי שתואר על ידי יהושע סובול ושלמה בר בשיר של הברירה הטבעית) אולי דרך יהודים גרמנים שהיגרו לספרד ולמרוקו בשלהי המאה השלוש עשרה]— דבש נחשב כמועיל לזכירה (כוח הזיכרון], ישנם מקורות בהם משולבת בטקס זה השבעה כנגד פותה שר השכחה. אם נסכם עד הנה, דבש נחשב כמתוק (ממתיק דינים), טהור היוצא מן הטמא (מזכרת לימים הנוראים), וכמעודד זכירה ותלמוד תורה. אפשר להבין מדוע בחרו לטבול בו את הפת בראשית שנה חדשה.
*
*
בתרבות ההודית הקדומה נמצאת תפישה אחרת, אזוטרית, לפיה ההויה כולהּ נוטפת דבש. הדבש מבטא את הקשר הסיבתי השורר בין היישים העליונים ובין הנמצאים הארציים לכל אורך שרשרת ההוויה. העצמי עשוי לדעת השרשרת משום שגם מהותו-עצמיותו (אטמן) דבשית. הנה מתוך בְּרְהַד-אָרַנְיָקָה אוּפָּניִשָׁד (תורת הדבש) המיוחסת לחוזה הקדמון דַדְהַיְנְץ' :
*
האדמה הזאת היא הדבש של כל ההויות. כל ההוויות הן הדבש של האדמה. אותו אדם (Puruṣa) שמהותו זוהר ואלמוות ובתחום העצמי הוא מגולם בגוף החומרי (tmanā) הזה. הוא האלמוות, הוא ברהמן, הוא הכל.
[האופנישדות והברהמנות: מבחר ההגות והמיתולוגיה של הודו הקדומה, תרגם מסנסקריט: צחי פרידמן, הוצאת כרמל: ירושלים 2014, עמוד 157]
*
בהמשך מונה המחבר גם את המים, האש, הרוח, השמש, הכיוונים, הירח, הברק, הרעם, החלל, החוק, האמת, האנושות והעצמי כדבשן של כל ההויות. בכול פסוק ופסוק מודגש שוב מקומָם באדם, שעצמיוּתוֹ, היא האלמוות, הידע, הכל.
לבסוף מדגיש המחבר כי:
*
העצמי הזה האדון של כל ההויות, הוא המלך של ההוויות כולן. כמו שכל החישורים מקובעים על טבור גלגל-המרכבה והן על החישוק שלו, כך מקובעים על העצמי הזה כל ההווויות, כל האלים, כל העולמות, כל כוחות החיים וכל סוגי העצמי האלה (שנמנו לעיל).
[ האופינישדות והברהמנות, עמוד 159]
*
האדם השלם שמהותו דיבשית, נוטל חלק בדבש של כל ההוויות וכל היישים הארציים והעל-ארציים. כאותו משל סוּפי על היות הסוּפי טיפת מים באוקיינוס האלוהי האינסופי; כאן הברהמן הינו טיפת דבש בתוך מהות דִּבשית שקשה להכילהּ; אך יש בו את היכולת להכילהּ משום שמהותו דבשית, כלומר: מגלמת ידיעה נצחית, חודרת-כל, בת אלמוות.
חיבור הודי נוסף שבו מודגש טעמה הדבשי של ההוויה הוא סוטרות האהבה (בהקטי) של נראדה. הנה ראשיתן:
*
[1]. עתה, לכן, נסביר לכם את הבהקטי [2]. אך היא בעלת טבע של אהבה עילאית לזה [3].ובעלת טבע של צוּף [4]. לאחר שהשיג את זה, האדם נהיה מושלם, נצחי ושבע רצון.
[פרייה הרט, סוטרות האהבה של נארַדָה: עם פירושים אישיים, מודן הוצאה לאור: מושב בן שמן 2010, עמוד 31]
*
כפי שמציינת המתרגמת-המפרשת המלה צוף (בסנסקריט: amṛta, אמריטה) כוללת בחובה את שני המובנים צוף ונצחיות ללא הפרד. אפשר כי זוהי מזכרת לתורת הדבש של דַדְהַיְנְץ', אלא שבאופינישד מדובר בידיעה של העצמי את מהותו ומתוך כך את מהותו היקום על כל הוויותיו; ואילו כאן מדובר על אהבה— מכח ידיעת האהבה השוררת בו, הופך המשיג לחלק מן האהבה הנצחית, הואיל וטעם ממהותהּ בעצמותו.
*
*
אחת התורות הדומות (אך ודאי לא-זהות) לתורות ההודיות הקדומות הללו, היא תורתו של ספר יצירה היהודי, הגורס כי העולם נברא בעשרים ושתיים אותיות יסוד ובעשר ספירות בלימה (עשרת המספרים). הספר כמו שהראו רבים כולל אלמנטים פיתגוראיים ונאופלטוניים מרובים. והיו גם (למשל דוד שולמן ויהודה ליבס) שמצאו בו עקבי תפישות הודיות, אולי מקבילות שנוצרו בלי זיקה אינטרטקסטואלית. למעשה תפיסתו של הספר היא שהתבוננות בעולם, בזמן ובנפש דרך הפרספקטיבה של האותיות והמספרים, עשויה להביא את האדם לכדי היותו יוצר, יותר נכון: שלוחו היצירתי של הבורא עלי-אדמות. אף על פי שמרבית פירושיו הראשונים של ספר יצירה הם פילוסופיים, נקשר שמו בימי הביניים ואילך גם ביכולת המאגית ליצור בעלי חיים מלאכותיים (ברואי-אדם), ובכללם: גולם (בן אדם מלאכותי). מיסטיקונים אחרים (למשל: אברהם אבולעפיה) ראו בספר זה את המפתח להשאת ההכרה שלהם לכדי דרגה עילאית טרנספורמטיבית, המאפשרת הצצה אל הנדבכים המכוסים של ההוויה, כפי שנוצרה על ידי הבורא. חשוב להדגיש כי גם הספר הזה, כמו בְּרְהַד-אָרַנְיָקָה אוּפָּניִשָׁד וכמו סוטרות האהבה של נארַדָה הם סוג של מדריך לשלימות היצירה, הידיעה וההכרה, המושג על ידי ההבחנה במהות העצמי, ובכך שכל מה שרשום בעצמי זה, רשום בהוויה כולה (על העולמות הכלולים בה).
אם נחזור לאותו טקס כניסה לעולם הלימוד והתורה שנערך באשכנז ובצפון צרפת שבו נהגו לרשום את אותיות הא-ב בדבש על גבי לוח ולהניח לילדים ללקק— נגלה כאן איזו קירבה אפשרית, אולי שותפות דרך, בין השיטות הקדומות. המהות הדבשית היא השביל לידע, להכרת העצמי, לזיכרון המוחלט (והנצחי), ולידיעת הכלול בכל העולמות. לא לחינם אחד המדרשים המצוטטים יותר (בראשית רבה) גורס כי הקב"ה הביט בתורה וברא עולם; מכאן לימים הופיעה תפישה הממלאת את דפיו של ספר הזֹהר— לפיה העוסק בתורה אף הוא יוצר שמים חדשים בכל רגע ורגע של תלמודו. בעצם, כשחושבים על הזהות הזאת שבין דבש, אות ותורה, דומה כי הרעיון העומד ביסוד הדברים אינו שונה מזה של ההודים הקדומים: כלומר, הקונה ידע (קרוא וכתוב, וכושר עיון) עשוי להוביל עצמו מחיים זמניים-סופיים מליאי תלאובות וייסורים, אל חיים עצמיים שיש בהם פרספקטיבה של קירבה אל הנצחי, השלם (כללות כל החלקים); מה שאינו ניתן להרס או להפסד. האדם הטובל את פת הלחם בדבש זוכר גם את מציאות העמל, הקושי והסוֹפיוּת ["בזעת אפיךָ תאכל לחם"] אבל גם כי התורה עשויה להביאו לאיזו זיקה ישירה עם הדבש של כל ההוויות, ואל שלימות-העצמי, באופן שבו ממש כמו בתורת הבהקטי, יחוש האדם כי לא לשווא הוא עמל, וכי עמלו הרוחני והאינטלקטואלי מקרבו תמיד עוד מעט עוד קצת אל מהות האהבה שבה יש משביעות הרצון, העונג, וההתמדה.
*
*
*חג סוכות שמח לכל הקוראות והקוראים
בתמונה: Dave Coz (Photographer), Honey Dipped. Date Unknown ©
נפלא שועי.
אני אוהבת את הניטוף הזה, בין היהדות להודיות.
הטבעונים לא אוכלים דבש, ואני מודה שזו עוד סיבה
שקשה לי להפוך טבעונית שלמה…
*
אז שתהיה שנה טובה,
ושנאכל פחות קש ויותר דבש!
קראתי עם הקפה הראשון, ושתי פרוסות שיפון מרוחות טחינה ועליה שכבה נדיבה של דבש. תודה רבה על פוסט מעניין ומחכים, על הצילום וגם על קטעי הוידאו, במיוחד האחרון.:) שתהיה לך שנה מתוקה ורבת השראה שועי.
מיכל יקרה,באופן דומה תוארה ההוויה בספרי מקובלים בני שלהי המאה השתים עשרה ובמאה השלוש עשרה כאשכול ענבים, ואכן נמצא מקובל מאוחר (מאה שמונה עשרה)שבין מנהגי ראש השנה שלו– שאין אוכלים בימי ראש השנה ענבים (הוא אינו אוסר על יין באותם ימים). כללית, הודו כמעט בלתי ידועה לי, עסקתי לא-מעט ביוגה בצעירותי, וקראתי פה ושם כתבים עתיקים מתורגמים (למשל, האשטאווקרא גיטא), ולא מעט מאמרים וכתבים על השפעות הודיות על הסוּפיוּת ועל תורות של מחזורי זמן. אבל למרות שגם קראתי ספרים על הינדואיזם ובודהיזם אני תמיד מרגיש בצדק כי הידע שלי ביחס להודו, פחות ביחס לידיעותיי על סין ויפן.
שנה שנסתדר באוויר, בים וביבּשת/ ובמדבריות-החיים– עם שפע-מיִם על דבּשת
צילום נהדר בראש הפוסט, כולל כותרתו הלא-צפויה – ומשתלב היטב בכל הכתוב.
חג שמח, ושנה מתוקה!
ורד יקרה, תודה מקרב לב על הקריאה והמלים הטובות. ראשיתו של הפוסט היתה כמובן בכך שנתקלתי ב- בְּרְהַד-אָרַנְיָקָה אוּפָּניִשָׁד בתרגומו של צחי פרידמן מה שגרם לי להיזכר בטבע הצוף של הבהקטי, ומכאן הדרך לכתיבה היתה קצרה. ועוד לא הגעתי לפילוסוף הדבש האנגלי ויני דה פּוּ. שנה טובה יצירתית ודבשית.
עדה יקרה, תודה. כן הצילום הזה בהחלט מכה גלים. יש לי תחושה כי גם אותו דדהינץ' שהגה את ה-בְּרְהַד-אָרַנְיָקָה אוּפָּניִשָׁד עמד נוכח האוקיינוס (ההודי) בשעה מסוימת וזה מה שראה. חג שמח ושנה של עצמיוּת, יצירה ושיפּוּר בכל המערכים.
עוד דבש לשנה החדשה ובכלל.
ב"איך מסבירים תמונות לארנבת מתה" בויס משח את פניו בדבש כדי להדביק אליהם את עלי הזהב. מבחינתו היתה לכל חומר שהשתמש בו משמעות סמלית, וזה מה שהוא אמר על הדבש (מעתיקה מתוך "סיפורים יכולים להציל"):
הדבש המרוח על הפנים נועד להחיות את החשיבה. "האדם אינו יכול לייצר דבש אלא לחשוב, לייצר רעיונות," מסביר בויס. "הדבש הוא ללא ספק מהות חיה… החשיבה יכולה להיות מלאת חיים וגם שכלתנית עד מוות, באותה מידה."
ב-1977 הציג בויס בדוקומנטה של קאסל את "משאבת דבש", עבודה שבה הפך את חלל המוזאון שהוקצה לו ל"אוניברסיטה הבין-לאומית החופשית"; הלימודים הרב-תחומיים, בנושאים כמו מדיה, זכויות אדם, אנרגיה, אבטלה וכו', נערכו בחסות משאבה ענקית דמוית לב: שני טונות של דבש (=דם) זורמים בצינורות (=עורקים) בפעימות קצובות. "האוניברסיטה" ייצגה על פי בויס (מגלומניה, אימפריאליזם) את זרם הדם של החברה, אבל אם נחזור למעשיוֹת – נוכל לראות במשאבה גלגול של הסיר המכושף שהִזרים עוד ועוד דייסה מתוקה לרחובות, כאילו "רצה להשביע את העולם כולו".
מרית קרובתי, מעניין מה כתב בויס על הארנבת. קלוד לוי שטרוס, הקדיש פרק למיתוס הארנבת בתרבויות רבות, בהן הארנבת היא סמל של שניוּת וריבּוּי והתפצלוּת (נביעה באופנים שונים ובאפיקים שונים) של הטבע. דומה כאילו בויס מציג את הריגתו של הריבוי הטבעי וממיר אותו בייצור הרעיונות האנושי. אגב, תימות דומות על דרך-המחאה על הרס-הטבע על ידי האדם רווחות מאוד אצל וו"ג זבאלד (אצלו זאת ממש קינה) ולפני כן גם בהגותו של הנס יונאס.
ודבש, אני חוזר לחואן רמון חימנס (פלטרו ואני) הכותב בפרק "האביב" (אם איני טועה) כי העולם כולו הוא כוורת גדולה של אור.
האמת שאני לא משתגעת מהפירושים של בויס, הם תמיד משטיחים את העבודות שלו כמו פטיש שניצלים. אבל זה מה שהוא אמר על הארנבת: "הארנבת עושה במציאות מה שאדם יכול לעשות רק באופן מנטלי, היא חופרת את עצמה פנימה, היא חופרת מבנה ומגשימה את עצמה בתוך האדמה." ווטאבר איט מינס. ודם הארנבת (גם בזה הוא השתמש בעבודות שלו) מייצג את היצירתיות הנשית… (אפילו כשאני כותבת את זה אני מתעצבנת. כאילו הוא מקיז לי את הדם לשימושו…) בשנה האחרונה עסקתי כידוע בלי סוף בארנבות (בגלל ספר הארנבות של תום זיידמן פרויד). הנה קצת, תזכורת לנפש.

היינו ילדים האש היתה מֵעַל/ אני וסימון (הארנבת) ומוריס השועל (-: