*
** מאזין בפעם השביעית בימים האחרונים ל- Birdwatching, אלבום מאת הטריוֹ של ענת פורט עם ז'ן-לואיג'י טרוֹבֵסִי, ונהנה מן הג'ז העדִין-מינימליסטי (פסנתר, קונטרבאס, קלרינט אלט, תופים), ומעבר לכל, מן השקט החורץ כל רגע ורגע מהאלבום, כמו היה שותף נסתר בנגינה ובמכלול. הרבה מחשבות על שקט, לילה ותנועה חרישית מעלה בי האלבום. במיוחד על הצליל המאפיין הרבה מאלבומיה של חברת ECM, בהּ יצא האלבום (כמו-גם אלבומיה הקודמים של פורט), המקפידה על מיזוג של ג'ז לירי-מינורי, שיש בו נוכחות שלא ניתן להתעלם ממנהּ של אירופה, ורגישות קפדנית לנגינה, תזמוּר וביצוע; אלבומים, שהצד המאלתר-הקליל יותר בג'ז האמריקני וגם מקצבים קליטים (סווינג, בי-בופ), חסר מהם, בדרך כלל, כמעט לחלוטין. אבל החומרה המינורית הזאת גורמת לי לחבבם ביותר. בני נוהג לצחוק עליי (הוא מתופף ג'ז צעיר וחובב ביג-באנד) שזוהי החֶברָה של הג'זאים-העצובים, שבהּ כל האלבומים נשמעים כמו אלבומי סולו פסנתר מאוחרים של ביל אוונס. אני מבין למה הוא מתכוון, אין לכחד (בובו סטנסון טריוֹ, נורמה ווינסטון, טורד גוסטבסן טריוֹ— כולם דוגמאות טובות) אלא שלטעמי אין זה דבר נורא במיוחד להאזין לאלבומיו המאוחרים של ביל אוונס.
**שלש הרצועות הראשונות של האלבום First Rays, Earth Talks, ו-Not the Perfect Storm הן ג'ז שחשים בו את הכל רועד (העצמי, העולם). הן מעין אכסדרת כניסה לאלבום כולו. רוח שאוחזת ונוטלת מתוך שגרת-היום וטלטלותיה, לאיזה חלל-מקלט של התבוננות פנימית מדיטטבית ומכונסת; צלילים שמביעים איזו תנועה מינורית מסחררת בתוך חלל אין-חקר. הצלילים (במיוחד הדיאלוג בין הפסנתר של פורט ובין הקלרינט של טרובסי) ממלאים את החלל, נוכחים בו, נוטלים בו חלק— כמצביעים על החלל ביודעם שאין בכוחם למלא אותו. כמה וכמה רצועות באלבום מתכתבות בעיניי עם יצירות לפסנתר שחיבר ג'ון קייג' (1992-1912), להערכתי בהשראת אריק סאטי (1925-1866), בשלהי שנות הארבעים (In a Landscape, Dreamׂׂׂ). ואכן קייג' עצמו ראה בהשפעת דאדאיזם וזן בודהיזם, בריק ובחלל, נוכחויות חיוניות מאין-כמוהן במוסיקה שלו: בכל זאת. אני לעתים נוהג להצביע על כך שהדאדא בימינו כוללת בחובהּ חלל, ריקוּת, שבעבר היתה חסרה בהּ. מה בימינו, באמריקה של אמצע המאה העשרים, הוּא זֶן? [ג'ון קייג', מתוך הקדמת מאסף מאמריו והרצאותיו: Silence, יוני 1961, עמ' xi, תרגם מאנגלית: שועי רז, 2012] ; איני חושב שהג'ז האמריקני נענה ברובו לאתגר שהציב קייג' (הוא גם לא לא ראה בעצמו מוסיקאי ג'ז), אבל מי שאמנם נענה לו, ובהתייחסות ישירה לקייג' ולמוסיקה שהוא יצר מן העבר האחר של האוקיינוס השקט, היה המוסיקאי והקומפוזיטור היפני טוֹרוּ טאקמיטסוּ (1996-1930), ונדמה לי, איני יודע יודע אם פורט כיוונה לשם, אבל בעיניי היא ממשיכה-כלשהו את רוחם של סאטי-קייג'-טאקמיטסוּ, במודע הוא שלא במודע. כך למצער, עולים הדברים באזניי.
**יש באלבום הרבה מאוד רגעים יפים ושובי לב, עובדה שגם כעת, בעת כתיבת הדברים, הוא שב ומתנגן ברקע. הייתי מציין גם את Milarepa [ככל הנראה על-שם ג'טסון מילארפה מן המורים הרוחניים הגדולים ביותר בבודהיזם הטיבטי (1052-1135 לספ') ] Song of the Phoenix על שתי גרסותיו הכלולות באלבום; ואת Murmuration, Meditation for The New Year ו- Inner Voices הקרובים לחתימת האלבום. כשניסיתי להתבונן בשם האלבום חשבתי אחריו מספר האזנות שבציפורים יש לצפות חרש כדי שלא ייפרשו כנפיהן וייעלמו מעין. זה הביא אותי לחשוב על המוסיקה החרישית של פורט; על האפשרות לפיה צליליה הם דווקא הביטוי השלם של ההתבוננות הדרוכה הזאת, החרישית הזאת. אבל צלילי הקלרינט, השקט והפניקס [רצועות 8-7; הפניקס היה הסמל של הקהילה היהודית פורטוגזית באמסטרדם– בהם יהודים רבים ששבו ליהדותם לאחר שנמלטו מספרד ומפורטוגל] השיאו את דעתי למקום אחר, וכך נזכרתי בשורותיו אלו של הפרטיזן והמשורר היידי אברהם סוצקובר (2010-1913), על אירוע מראשית שנות הארבעים בו הוצא להורג וניצל לבסוף:
*
כשהם הורו לנו לכסות את עינינו בידינו, הבנתי שהם עומדים לירות בנו. ואני זוכר, כאילו שזה היה עכשיו: כששמתי את אצבעותי על עיני, ראיתי ציפורים מנפנפות כנפיים… מעולם לא ראיתי ציפורים עפות כל-כך לאט. היתה לי הנאה אסתטית גדולה לראות את התנועה האיטית-איטית של כנפיהן בין אצבעותי.
[מתוך: ראיון של בנימין הרשב עם אברהם סוצקובר, מתוך: אברהם סוצקובר, כינוס דומיות: מבחר שירים, תרגם מיידיש והקדים מבוא בנימין הרשב, בלווית תרגומים ממתרגמים נוספים, הוצאת עם עובד והוצאת כרמל: תל-אביב 2005, עמ' 25].
*
**האפיפניה של הציפורים שחווה סוצקובר מעלה על הדעת מצב-קיומי מאוד שבו כל חיי האדם תלויים לו מנגד, והוא כבר נישא והולך מתוכם; נוטש הכל מאחוריו ומצטרף לסדר אחר או אל איִן גדול (מי יודע אנה ואן). איני חושב שהמוסיקה של פורט חוברת אל אימתו של סוצקובר ואל השלווה-המדיטטיבית הניחתת עליו כאשר מתגלות לו אותן ציפורים (אפשר הן רק ציפורים פנימיות), אבל יש במוסיקה שלהּ איזו צפייה חרישית, בצורות החולפות כמדומה בחלל הריק. התנועה האיטית-איטית של כנפיים בין האצבעות שמתאר סוצקובר— אפשר קולעת בדרכהּ אל לב החוויה שניעורה בי למשמע אלבומהּ של פורט (במיוחד רצועות 3-1, 12-6). זה אלבום מיוחד למי שהמוסיקה לדידם הינה מבע ארוך סקרני ומדיטטבי ולמי שאינם חוששים לכנס דוּמיוֹת.
*
*
מופע השקה לאלבום Birdwatching ייתקיים ביום חמישי הקרוב,
2.6.2106, 21:00, ב"התיבה" (שדירות ירושלים 19 יפו).
*
*
בתמונה למעלה: Ernst Haas, Bird in Flight, Norway Photographed during 1959:
לא הכרתי. תודה (:
תודה נינה, כדאי להכיר (-:
שועי היקר מה שלומך, ההמלצות שלך מתקבלות אצלי בשקיקה. טוב לשמוע אותך. המוסיקה נפלאה.
תודה רבה
במוסיקה, מה אני מבינה, זאת התגובה של רבקה הורן לכותרת…

יפה יקרה, טוב לשמוע ממך. באמת, אלבום מומלץ ביותר; ישנם אלבומים שאני מעריך מאוד אינטלקטואלית או אמנותית– אבל כאן יש גם משהו שפגש ברגשות.
מרית קרובתי, זה הכניסיני תחת ידךְ (ציפור-אנושית משיבה לביאליק) (-:
הי שועי, נכנסתי והאזנתי וכמובן, הנאה צרופה. החיבה אל הריק, ליתר דיוק אל הניסיון להכיל/לעקוף/להצביע/להתייאש/לנסות שוב וכו' וכו' – נוכחת גם בציורים של וייאת', שכתבתי עליו לפני כמה שבועות. אני חושב גם על האלבום "קוד הזיכרון" של טליה אליאב (מלא חללים), ועל להקת LOW.
ותראה איך יוטיוב קורא מחשבות, לאן הוא זרק אותי אחרי אחד הקטעים של פורט (ג'ון קייג' אול אובר):
עידן יקר, אהלן, אלבום מעולה האלבום של ענת; חבל שאין על הרשת את שלוש הרצועות הראשונות. עובר לקרוא על ווייאת'. לאחרונה אני די קבור, ד' אמות לפחות, תחת איזו עבודת עריכה בספר מעניין על התודעה (האנושית), ופשוט לא מוציא את קצה-אפי (הדובדבן שבקצפת הוא מאמר של יואל הופמן), גם מפתח הבית, וגם מפתח האינטרנט (להוציא שלום-שלום כאן ושם).
עידן, השבח והיקר לפרפטום מובילה של הייוטיוב! לכעין זה התכוונתי (ואפילו לא הכרתי את הדיסק, כחובב ECM). אבל אצל פורט הכל עדין ומוצל יותר (גם פריטת הפסנתר וגם צליל הקלרינט).
תודה שועי. נהדר. מודה לך על ההיכרויות החדשות שאתה יוצר ועל כתיבתך הרנסנסית. בעקבות זו האחרונה אני מתמוגגת גם מאנואר ברהם שענת שלחה אותי אליו.
ِAnouar Barhem
תודה אנונימית (ראיתי את כתובת המייל) על המלים הטובות. גם אני כמו ענת (אך ללא קשר, כי טרם פגשתיה) מחבב מאוד כבר כמה שנים את אלבומיו של אנואר ברהם, שהוא מראשוני מה שקרוי היום מקאם-ג'ז, כלומר: ג'ז המשלב בחובו מוסיקה ערבית או כלים כמו עוּד,נאי, קאנוּן וכיו"ב. תודה.