*
לוס קוראסוניס סון איספיז'וס (לאדינו: הלבבות הם מראות)
*
יש הרבה הקושר פילוסופיה ובדידות. כדי להתבונן במושגים, בתופעות, אדם צריך כפי-הנראה לשבת לבדו בחדר שליד, כאשר באולם המרכזי לא-הרחק מתקיימים החיים עצמם. אם יעזוב את עמדת הצופה וייכנס לאולם-המרכזי, משהו בעמדת המשקיף-המנתח-הצופה יאבד. פילוסופים ומדענים, גם משוררים לעתים, היו תדירים בהתבודדות, עתים מדעת, עתים לא מדעת. כמובן, הם נטלו חלק בכל מעגלי-החיים, על פי רוב, ועם זאת שמרו לעצמם את הזכות לפרוש לחדר על יד. למשל, אלברט איינשטיין (1955-1879) בילה שעות בחדרו בפרינסטון בהרהורים, ולעתים בילה ימים שלימים לבדו בדוגית קטנה, יש אומרים קיאק, שזכתה מידי הפיסיקאי לכינוי-החיבה "טִינֶף" (=טינופת). כלי השייט הזה תואר על ידיו, כמקום בו הוא מסוגל להתרכז די הצורך על מנת לבצע את ניסויי-החשיבה.
וכך כתב איינשטיין (מתוך מאמר בעיתון אמריקני משנת 1949):
*
האדם הוא בעת ובעונה אחת יצור בודד ויצור חברתי. בתור יצור בודד הוא מבקש להבטיח את קיומו הוא וכן את קיומם של הקרובים לו, והוא רוצה להגשים את משאלותיו האישיות ולפתח את הסגולות הרדומות בו. בתור יצור חברתי הוא מבקש להשיג את אהדתם ואת הכרתם של שאר בני האדם, לחלוק עימם את סבלם ואת שמחותיהם ולהיטיב את גורלם. רק איחודן של שאיפות אלו, הסותרות לעתים קרובות כל כך זו את זו, מהווה את אופיו המיוחד של האדם; הן קובעות את שיווי המשקל הפנימי שלו ואת ערכו החברתי.
[אלברט איינשטיין, מתוך: 'מהו סוציאליזם?', נדפס: רעיונות ודעות, תרגמו מגרמנית: דוד זינגר ויכין אונא, בעריכת יששכר אונא, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס: ירושלים 2005, עמוד 90]
*
בניגוד לאריסטו שהדגיש בספר השני מתוך אתיקה ניקומאכית את היותו של האדם מטבעו יֵשׁוּת פוליטית, כלומר: חיה חברתית, השואפת ליטול חלק בחברה, ובעצם יש בה התנגדות-פנימית לשהות בבדידות, מציג איינשטיין גישה מורכבת יותר. האדם לשיטתו הוא בד-בבד מתבודד המרוכז בעולמו הקטן, ועם זאת לומד לחרוג, לפחות באותה המידה, ולפנות כדי לזכות באהדה והכרה של שאר בני האדם; הוא גם מגלה אמפתיה, סולידאריות, וגם אחריוּת מה להטבת גורלם של האחרים. בעצם, טוען איינשטיין,כי ייחודו של האדם הוא בשיווי המשקל הפנימי שלו בין הפניה פנימה ובין הפניה החוצה, ומכאן עולה— כי לאנשים שונים יש דפוסים שונים, מהם מגלמים מופנמות, ואחרים— מוחצנות. במידה מה, גישתו של איינשטיין נשענת על שני פילוסופים סטואיקנים רומאים, מרקוס פורקיוס קאטו (נפטר 50 לפנה"ס) ואפיקטטוס (נפטר 135 לספ'), שהבחינו בין "בדידוּת", מצב של ניתוק חברתי הנכפה על-האדם, ובין "התבודדוּת", מצב שבו האדם החי בחברה מקבל עליו לפרקים, כדי להיטיב את מחשבתו ומעשיו, שעות בהן יהיה שרוי לבדו.
אבל את דבריו של איינשטיין, שנדמים כמתבססים על חכמת-חיים פשוטה בתכלית, אני בוחר להבין על רקע דברים מפורסמים למדיי שכתב הפילוסוף הגרמני ממוצא יהודי (התנצר בהיותו כבן 30), אדמונד הוסרל (1938-1859), שכיהן בשנות העשרים כראש החוג לפילוסופיה באוניברסיטת פרייבורג.
וכך כתב הוסרל (בשנת 1922):
*
כל אני הווה בפני עצמו, הוא אחדות בפני עצמו, יש לו את זרם-החוויות שלו, יש לו את הקטבים הריאליים שלו, שמוצגים בתוך הזרם הזה, את תוצרי ההבניות האידיאליות שלו וכו' כל אני הוא "מונאדה". אבל למונאדות יש חלונות. אין להם חלונות או דלתות מבחינה זו שאף סובייקט אחר לא יכול להיכנס לתוכן באופן ריאלי. אולם ניתן להתנסות דרכן בסובייקט האחר (החלונות הם האמפתיות) בדיוק כמו בחוויות עבר עצמיות דרך היזכרות. אך באופן זה, בכל אחת מהמונאדות מבצעות-האמפתיה לא צומחות רק חוויה חדשה ודעה התנסותית חדשה ובעלת הצדקה.
[אדמונד הוסרל, מתוך: הפנמנולוגיה של הבין סובייקטיביות, תרגמו מגרמנית: שמאי זינגר ואלעד לפידות, בעריכת אלעד לפידות, הוצאת רסלינג: תל אביב 2016, עמ' 225-224]
*
הוסרל, שבתחילתו היה פילוסוף של המתמטיקה, ביקש לראות בפילוסופיה, מדע רציונלי חמור (כשם מאמר מפורסם פרי עטו משנת 1911), מדע שאינו רלטביסטי חברתי, פסיכולוגי או פוליטי כלל ועיקר, אלא מבוסס הוא על התבוננות במהויות הדברים; כך למעשה חתר הוסרל להכרה בפילוסופיה לא כמדע הנלווה להתפתחותם המואצת של מדעי החברה, ההתנהגות והטבע; גם לא לחקר ההיסטוריה— אלא מדע התר אחר מבע התבוננותי,של תודעה רציונלית, המבקשת לחקור את מהויות-הדברים שאינם תלויים ברשמים חולפים. יש במחשבתו איזו התחקות אחר מושג ה-'Eidos' הסוקראטי-אפלטוני, ואפשר גם עקבות אריסטוטליים, שכן הוסרל היה תלמידו של פרנץ ברטרנו (1917-1838), שהתמחה בין היתר בתורת הזיקה האריסטוטלית שבין הכח האינטלקטואלי שבנפש האדם ובין השכל הפועל, נותן הצורות (De Anima, ספר שלישי). בסופו של דבר ביסוד תמונת העולם ההוסרליאנית עומדת התפיסה לפיה יש יסוד תבוני קוסמי, שניתן להתבונן במופעיו השכלתניים-מופשטים, על אף מגבלות התבונה האנושית. זוהי אינטואיציה הדומה מאוד מכמה פנים לזאת של איינשטיין, שכל ימיו סבר כי ביסוד כל עבודה מדעית עומד דבר הקרוב לרגש דתי; כעין ידיעה פנימית כי דרך התבונה ניתן להבין את העולם, וכי הקוסמוס כולו הוא פרי קיומה של תבונה עלאית ( אלא שאיינשטיין טען לקירבה שבין האינטואיציה הפנימית הזאת שלו ובין שיטתו הפילוסופית של ברוך שׁפינוזה, דווקא).
כשם שאיינשטיין עיין, ערער והפריך תורות בפיסיקה (של האור) ובמכניקה של סיר אייזק ניוטון (1727-1643) שנחשבו כמאתיים שנה ויותר כיסודות המדע המודרני; כך שב הוסרל אל כתבי הפילוסוף,המדען והמתמטיקאי, גוטפריד וילהלם לייבניץ (1716-1646).זהו עיון מחודש שבמידה רבה מפריך את אושיות המטפיסיקה של קודמו— והמבקש במידה רבה לבקש מקבילה לפריצת הדרך הפיסיקלית של איינשטיין (לגבי ניוטון)— בשדה הפילוסופי.
לייבניץ במונאדולוגיה שלו ובעקרוני הטבע והחסד המיוסדים בתבונה שהושלמו בשנת 1714 טבע את מושג המונאדה, כעצם פשוט ובלתי מתחלק. כל ישות היא מונאדה אטומה המכילה לכתחילה את כל הידע, האפשרויות ומקרי-החיים בהם תתקל מראשית-הווייתה ועד היפסדהּ. כל-אדם,בבחינת מונאדה, קבוע בהכרח בתווך שנטבע במונאדה שלו. האל הוא בעצם הגורם המתווך בין המונאדות מתוך עקרון-על של "היות יחדיו". בעצם, לייבניץ שכל ימיו היה קתולי אדוק, ניסה ליסד שיטה פילוסופית-תיאולוגית, שבמוקד שלה ניצב אלוה תבוני המאפשר את החיים (את המונאדות) ומתווך (משגיח) על כל באי-עולם, בהיותו מתווך, מאחד, ומוליך בתבונה ובחסד את תנועת המונאדות כולן— כמו גם את תנועת ההיסטוריה למקום של קידמה ונאורות, אשר בו ישירו עולם ומלואו את תהילת האל.
הוסרל, בניגוד ללייבניץ, כבר חי בעולם מחולן לגמריי; לא היה לו עניין באלוה כיסוד המכוון-מארגן-יודע את ההוויה לפרטיה. הוא שם את יהבו בפעולת ההכרה, ובמיוחד בפעולת ההתכוונות וההתבוננות שבהכרת האדם. האדם לדידו של הוסרל הוא "זרם חוויות". במובן זה הוא קיום מונאדי, משום שאין הכרה אנושית דומה לחברתהּ— הואיל וזרם החוויות והזכרונות שונה מאדם לאדם. זהו קיום מונאדי— משום שאף אדם לא יכול להבין מה מתרחש בתודעתו (זרם חוויותיו) של אדם אחר. כאן, זנח הוסרל ברצון את הרעיון שיש אלוה המצַוֶּת את כל המונאדות בכל רגע ורגע, ובמקום זה— פנה להציע, כי אין יסוד חיצוני המתאם בין תודעות שונות, אבל באדם יש אמפתיה. האמפתיה היא כושר מיוחד המאפשר לנו להכיר בתודעה אחרת המתקיימת לצד תודעתנו, לחוש אליה קירבה, לרחוש כבוד וחיבה, לרצות להקשיב ולהתכוון כלפיה. הוסרל אינו פילוסוף דיאלוגי. הוא אינו שם יהבו בדיבור או בשיח, אלא דווקא על הטרום-דיבור (או הדיבור השתוּק) של המחשבה. אמפתיה עשויה לשרור גם בין שני אנשים (תודעות) השקועים בהרהורים זה לצד זה או בחלקי עולם שונים, כל זמן שהם אמפתיים זה כלפי זה. אפשר כי הוסרל הושפע בזה ממשנתו של הפילוסוף הנאו-קנטיאן היהודי-גרמני, הרמן יחזקאל כהן (1918-1842), שבפתח המאה העשרים דיבר על "גילוי הזולת בחינת רֵעַ". הוסרל דיבר גם על הזיקה האמפטית העשויה להתפתח כלפי "הזר היומיומי" (Der Fremde), אותם אנשים החולפים על פנינו ברחוב לפעמים משך תקופות ארוכות, כאשר בעצם איננו מכירים אותם, אפשר איננו שותפים להם—לא בלשון ולא בתרבות, אבל אנו חווים אותם, ומכירים בקיומם. על כל פנים, הוסרל לא הרחיב על מקורותיו דיבור.
ארצה להתעכב עוד מעט על תיאורו של הוסרל את האדם כ"זרם חוויות". שרק עמוק אל-תוך המאה העשרים התגלה כי תהליכים חשמליים מאפיינים את פעילותהּ של מערכת העצבים כל משך חיי האדם, ובעצם– האדם אינו רק מוליך חשמלי, אלא תהליכים של חישה, תנועה וכאב מקורם בתהליך של מוליכות עצבית המתקיימת כל העת בגוף ומניעה בו תהליכים כימיים. בחירתו של הוסרל ב"זרם חוויות" אולי אינה מקרית. תפיסת האדם כיצור-חשמלי היתה אז חדשה לגמריי לדבר על גלים אלקטרומגנטיים בכלל החלו לדבר רק מ-1870 לערך, ועל מוליכים עצביים בגוף רק בראשית שנות העשרים של המאה ה-20.. אני מניח שאנשים כהוסרל הוקסמוּ מעריה המוארות של אירופּה ומן הידיעה לפיה תהליכים בגוף הינם ביסודם חשמליים. המלה "זרם" איפה אינה מקרית. ואכן, באותם שנים, מתחילים לדבר באופן מקביל בחקר הספרות על "זרם התודעה". השימוש במלה "זרם" גם אינה משוללת יסוד, משום שאם המוליכים העצביים מוליכים ומבקרים תהליכי חישה, תנועה וכאב, הרי יש להם תפקיד בסיסי בפעילות התודעה, ובאופן עקיף גם במארג הזכרונות הגופני של האדם.
אם נחזור רגע לדבריו של איינשטיין עמם התחלנו, הרי שהבחינה החברתית באדם עליה מעמיד איינשטיין, המתבטאת בהשגת האמפתיה של הזולת, והבעת אמפתיה לזולת ולאדם בכלל, כמפתח לשיווי משקל פנימי, היא מקבילה במידה רבה לדברי הוסרל על החלונות במונאדה המאפשרות לאדם להיחלץ מעצמו ולא לשקוע בסוליפסיזם או בתהליך היזכרוּת תמידי. דבריו של איינשטיין נהירים על רקע היותו איש מדע ואיש זכויות אדם, שממילא הקדיש חלקים ניכרים מזמנו למציאוּת החיצונית. מפתיע יותר הוא דווקא המהלך של הוסרל, כפילוסוף של התודעה, המרוכז בהתכוונות התודעה, וטענתו כי האמפתיה, לא רק משליכה את האדם מפנימיותו, אלא בעצם מווסתת את התודעה, ומונעת אותה מלשקוע בעצמהּ.
בעצם האמפתיה אינה רק קוראת את האדם אל סדר פוליטי-סוציאלי אלא גם אל אתיקה. ההכרה לפיה ישנם אנשים נוספים שם בחוצות, שיש להם תודעה שוות-ערך, וכושר להיות אמפתי כלפיהן, כמוך ממש. מזמינה את האדם לא רק לצאת מעצמו לפרקים כדי לשמור על שיווי משקל בין פנים וחוץ, אלא משום שהוא דואג, אוהב, חושב שישנן שם ישויות מורכבות, פעילות וסינגולריות, שכל אחת מהן מהווה עולם מלא. כמוהו ממש. מבחינה זאת, גם איינשטיין וגם הוסרל הדגישו כי להיות אמפתי לזולת קודם לכל מידת השתייכות לויאלית לחברה או למוסדותיה. כשהאמפתיה מתגלה, האתיקה קודמת לפוליטיקה וגם לדחף להימצא בודד או מתבודד. כשאדם אמפתי לזולת, הוא לא רק מגלה אחריות, שותפות-גורל ותודעה שיוויונית, אלא במידה רבה, פשוט שומר על שיווי המשקל.
*
*
בתמונה למעלה: Sunday Morning Along the Arno River, Photographed by Alfred Isenstaedt 1935
אז לא ברור למה תייגת את הנטיה לטרום שפתי כאנטי דיאלוגית,
לתחושתי ומנסיוני היא מאפיינת דווקא אנשים עם נטיות הכי דיאלוגיות,
שלכן הם קשובים גם למערכים שאינם תלויים רק בדיבור או בשפה אלא משלימים לו ולה.
ארנסה יקר, כמובן שאין הנטיה לחשוב במקום לדבר אנטי-דיאלוגית אלא במובן שפילוסופים דיאלוגיים, כדוגמת גבריאל מרסל ומרטין בובר העמידו על עניין הדיבור יותר מאשר על עניין
המחשבה או כינון התודעה. אני מודה שכמה מרגעי הקירבה הגדולים יותר שחשתי לבני אדם
בחיים עד כה היו מבוססים על שתיקה משותפת. וראה גם שיר שפרסמתי כאן מזמן שנקרא "השימוש במלים". http://wp.me/pJa8q-ko2
יש מצב טרום שפתי ? או שזה רק גוף תאורטי, שלכן הוא שימושי, כמו הגוף השחור שלא מחזיר שום קרינה ?
http://davidson.weizmann.ac.il/online/tikshuv/physics/%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%A0%D7%AA-%D7%92%D7%95%D7%A3-%D7%A9%D7%97%D7%95%D7%A8
מעקב צמוד אחרי רכישה או התעצבות או אני לא יודע מה של שפה אצל התינוקת שלי לא העלה שום ממצא שיכריע לכאן או לכאן,
אינטואטיבית אני נוטה להניח או לחוש שאין דבר הנעדר שפה בכלל.
האפשרות של מצב כזה גם עלה משום מה ובתכיפות רבה ב"זוגיות" האחרונה שלי.
אין ספק ששתיקה מדברת אלי ואותי יותר,
אבל כמוך שועי נראה שאיכשהו זה לא סותר אלא דווקא מסתדר עם אהבה מאוד גדולה דווקא למילים.
ארנסה, אני חושב שלא ממש אפתיע אותך אם אומר שאני לא ממש אוהב מלים. העניין היחיד שאני מוצא בהן הוא ככלי להבנת עולמם של אחרים, ככלי שבו אחרים מביעים את המוסיקה הפנימית שלהם וככלי שבו אני מביע את העולם הפנימי שלי. אני חושב שאנחנו מבינים הרבה יותר מאשר השפה המדוברת או הנכתבת עשויה להכיל. התפיסה לפיה השפה היא כל מה שיש היא טעות גדולה בעיניי. בודאי שיש המון מעבר למה שמובע באמצעות שפה. והרעיון לפיו אנחנו נעלים יותר מבע"ח כי אנו יודעים לדבר אלו עם אלו הוא מגוחך, ומתבסס על תפיסה עתיקה ומוטעה לפיה בע"ח הם אילמים..
שפה לא זהה לדיבור, ובתור אדם שלא אוהב מילים זה קצת מוזר שבעיקר בהן אתה מתעסק כל הזמן.
לדעתי שפה אינה כלי אלא המהות עצמה. העולם הוא שפה.
ודווקא עובדה זו מאפשרת למי שנוטה לכך לשמוע את הדומם כחי לגמרי.
גם את ומהשיר שלך קראתי את הכאב שמהדהד בלי מילים לא כמשהו שמחפש מוצא בפרטי בלבד אלא כמתח האין סופי בין הפרטי לציבורי,
בין הפנים לחוץ,
בין האני לאחר,
שהוא לא מדבר ולכן יוצר.
ארנסה, אני באמת מרגיש שאני עוסק בתנועה,גאומטריה ומוסיקה (צלילים) יותר מאשר בכתיבה או דיבור. אני איש שמאוד אוהב רעיונות במיוחד את התנועה/נדידה/התפתחות שלהם. אני גם חושב שמעבר לכך שאני לפעמים מדבר בציבור (ונהנה מכך), אני כל-הזמן הופך יותר ויותר שתקן.
שועי, אני לא מדבר בכלל, לא בציבור ולא בבין אישי, אלא עם ילדתי ולעיתים עם אמא שלה, וזהו,
מאז ילדותי אני שתקן , או גמגמן, זה לא סותר אהבה למילים, להפך, זה רק עושה ומבטא בדיוק את מה שאתה מבטא כאן, רגישות לקשר שלהן לתנועה, לגוף, למרחב, לגיאומטריה, כעצמים, כחלק שהוא חי לא פחות מהמוחשי, החושי, הבשר.
שתקנים הם אנשים שמרגישים את המילים כחיות,
זה נשמע פרדוקסלי אבל זה הכי לא.
לתחושתי כתיבה יותר הולמת דיבור בציבור כי צליל הוא מוחשי מדי לציבורי.
ארנסה, אני חושב שלאורך הרבה מאוד שנים התעקשתי לדבר. זה ממש היה העניין שלי. גדלתי בבית שבו חשתי היטב שמתביישים באופן שבו אני מדבר (גמגמתי קשה כילד), ומהסים אותי בכל הזדמנות שחלילה לא ישמעו אותי (אחי הגדול היה נוהג לצחוק על הגמגום שלי עם חבריו). גם לא ממש חשתי שמישהו מעריך את יכולותיי. אני חושב שאלמלא היה יוצא במבדק שנערך לי בגיל 5 שיש לי תחומי אינטיליגנציה מאוד גבוהים היו הוריי משכנים אותי בשמחה בחינוך המיוחד; הם ממילא גם אחר-כך לא ממש רצו אותי בבית. אני יודע שבמשך שנים הכרחתי את עצמי לדבר, פשוט ככורח. אימון ועוד אימון. הרגשתי שאני לא יכול להרשות שלא יתנו לי לדבר. הדיבור מול קהל (כנסים, קורסים,סדנאות) מאוד הרגיע אצלי משהו.
זאת הסיבה אולי שאני מאוד לא אוהב מלים. אני חושש ששנים הרגשתי כורח לדבר, לנכוח ולהיאבק על המקום שלי, לא לוותר. ועכשיו, קצת יותר זקן וקצת יותר עצוב, אני מבין שיש הרבה מאוד מלים שאיני חייב להגיד. שאני פשוט יכול לתת להן וגם לי לנוח.
אגב, קיבלתי אתמול הצעה לעשות פיילוט לתכנית רדיו. אולי משהו ייצא מזה. זה יהיה מעניין. לא רק לנוכח עברי הרחוק, אלא גם לנוכח ההווה הקרוב.
מבין את זה כמובן, זה קצת כמו שאנשים יורדים עלי כל הזמן שאין לי כישורי חברה אז אצא מגדרי על מנת להוכיח שאני פוליטיקאי מיומן נורא,
במידה מסויימת כמעט כל אחד עובר את זה, קודם כל להוכיח שאתה מתמודד עם הדימוי השלילי שהציבו לך, ורק אחרי זה לבדוק למה הציבו לך דווקא דימוי כזה ומי הוא זה שהציב לך אותו.
מצבם של שתקנים, מופנמים, אינטרוורטים, בחברה כל כך מוחצנת וצעקנית ואסרטיבית הוא לא משהו בכלל,
אבל בקטע של הקדמת האתי, האנושי, לפוליטי, למסחרי, לאגואיסטי, הם במקום טוב יחסית,
ויתכן שגם בגלל זה הם חוטפים.
ארנסה, אני כנראה בחיים כבר לא אהיה פוליטיקאי מיומן נורא, אבל אני חושב שמנערותי הופעתי בטלוויזיה, שידרתי ברדיו-קטן, הייתי סטנדאפיסט (אפילו די מצליח– בקנה מידה שהתחילו לדבר איתי על חוזה הופעות ארצי, ואז הבנתי שמעולם לא עשיתי את זה בשביל קריירה, אלא רק בשביל ההתנסות) פיקדתי, הרציתי, הנחיתי, כי כל הזמן נתקלתי באנשים שלא האמינו. אני גם היום מדי פעם עובר שיחה, נניח כשאני מדבר בערב ספרותי איפהשהו, על עד-כמה אני אמיץ, ואיזו פליאה אני מעורר כשאני עומד מול קהל בחן, בהומור, וגם בגמגום, ואני לא כל-כך אוהב את השיחות הללו כי בעיניי עצמי זה אף פעם לא היה אומץ ולא פלא, אלא פשוט חתירה לכך — שמי שלא רוצה אותי מדבר, יקבל אותי בשפע. זה גם כנראה יסוד התפיסה האנטי קבוצתית שעולה ברשימות שלי הרבה.
שועי, אני בסך הכל מנסה לברר את המנגנון של סיבה-תוצאה, פעולה-תגובה, דרך התחושה שלפעמים הוא זה שמוליך אותנו שולל בצורה הכי טרגית ומגונה, ואולי בגלל זה גם ישו ניסו לסמן את הדרך שנותנת את הלחי השניה.
שאז, עצם הנסיון להתגבר על עצמך דרך מה שמבטו של הזולת מגדיר כהתמודדות כולא אותך נורא והכי ובצורה הכי סבוכה.
אני שתקן ? גמגמן ? אראה לכולם, להורי ולאחי ולכל העולם שהנה אני יכול לדבר.
איני מיומן חברתית ? יש עשרות אלפי מאמנים שדפוק זולות ובוחטות יפות מאוד על ההבטחה לספק לך מיומנות חברתית כי אתה חסר אותה לכאורה.
וגישתי, תמיד, הייתה הפוכה,
אני לא שתקן, אני פשוט לא קשקשן כמוכם כי יחסי לשפה ולמילה מבטא בין היתר תחושות דומות למה שאתה מעלה כאן, כמו רגישות ואחריות עמוקה יותר לזולתי,
וזה לא שאני לא מיומן חברתית אני פשוט לא פוליטיקאי פסיכופאט עם שק שטיקים מוכן לכל מצב,
אפילו להפך.
אז בשבילי האומץ הוא להמשיך לפחד מהקהל,
להמשיך לשתוק,
לוותר על ההבטחה למיומנות.
יותר מאומץ,
זו דבקות במחוייבות, במשמעות, מהסוג, שלא במקרה לדעתי, התחלת לסמן כאן.
האומץ הוא בלא להתגבר על עצמך בכלל, להישאר באזור הנוחות שלך, למות בו, עליו, גם כשכולם, קרובים ורחוקים כאחד, מבזים אותך בגלל זה,
וזה לא רק אומץ אלא משמעות.
מי שלא רוצה אותי מדבר לא ישמע אותי מדבר,
וזהו.
ארנסה, כל מה שכתבת, הבהיר לי דווקא מדוע יש בינינו קירבה גדולה. ואת המשפט האחרון שכתבת לקח לי הרבה שנים להבין או להפנים.
בוקר טוב שועי.פוסט מרתק מלא תובנות.המונאדות הזכירו לי את השיר הנהדר מונו מונו סתאאם צוחקת:-) ועכשיו ברצינות. מענינת ההבחנה של איינשטיין בין האדם המתבודד לזה החברתי והשיווי מישקל בינהם. לדעתי איינשטיין הבין את המרכיב של זה . את הזמן האישי והזמן החיצוני. לכל אדם יש קצב משלו קצב ביולוגי. ולסביבה חברה יש קצב משלה. האיזון הוא בין הקצב האישי לזה הסובב אותו. אדם שאינו נע בקצב של עצמו יחוש איבוד שיווי מישקל ותתערער דעתו. אדם מהיר יהיה מהיר ואיטי איטי וכל מה שבינהם קצב אישי.
האמפטיות לדעתי הן חשיבה פוליטית במובן שהם רציונליים . אדם החש אמפטיה כלפי האחר או האחרים יכול להסביר רציונאלית למה יהיה נכון יותר להטיב את מצבו של האחר. הוא גם מבין רציונלית את ההשפעה של מצבו של האחר על עולמו. וקצת מיתקשה להבין את ההשפעה שלו על מצבו של האחר. די אהבתי את ההתיחסות של בובר לענין האחר והצורך בדיאלוג איתו.הנחת היסוד היא שהאדם איננו רק יצור רציונלי . הוא גם מגיב באופן ריגשי ולא רציונלי במובן שטוב לא יוצא מזה. לדוגמא מישהו כותב "אני שונא אותך אפילו שלא מגיע לך" או "את צריכה למות כדי שאנחנו נוכל למות" ואתה נישאר עם פה פתוח מה? אדם קורא אותך ואין לו שום יכולת תנועה מלבד עולמו שלו ומחשבותיו שלו לגבי מה שקרא אצלך ויכול להיות שמבחינתך רק שמת מתכון או תיארת טיול או משהו טריואלי אחר. אז האדם איננו רק רציונלי והשד יודע מה עובר לאנשים בראש כשהם קוראים. כשיש הכרות חזותית במציאות התמונה קצת אחרת.כי הוא יכול להתבונן בשפת הגוף שלך או בקצב שלך בנעימות של צליל הדיבור ואתה גם יכול לראות אם הוא כועס או אתה כועס או אם הובנת לא נכון ולעשות משהו בענין תלוי במצב ושיווי המישקל שלך ושלו .אם הוא בא לעולמך ואתה נוכח פיזית במקום אתה יכול לתווך את עולמך ולהציגו כפי שאתה רואה את עולמך.. הייתי אומרת שמבחינה פילוסופית או סמיוטית מילולית לאדם יש שני מושגים אחד "הנה" ושניים "עד כאן" ושני המושגים האלה הולכים עם האדם. ההנה הוא ניסיון של האדם לעשיה חברתית כלשהיא. הוא דיבר ,הראה ,מרגיש שהוא עשה משהו כלומר יצר משהו .אדם שמבטל את האחר ואינו מאפשר חירות חופש ביטוי אז " ההנה" שלך מתמעט ואתה מתבודד נותר רק עם העד כאן. מידת ההתבודדות שונה מאדם לאדם למשל אם אדם מודע למראות חברתיות הוא יטה יותר להתבודדות מאדם ששמודע אבל יש לו יכולת אוטוסוגסטיה להתעלם ולשכוח מה שיהודה עמיחי כינה ברכה לשכחה.
אדם נוטה לתקשר מילולית גם אם איננו איש של מילים. ויש לזה מופעים רבים ומגוונים. הקיצר הייתי אומרת שאדם צריך להיות מודע לקצב שלו ולשיווי המישקל עם קצב הזמן של הסובב אותו. ולשאוף תמיד שיהיה מרחב פתוח כדי שיהיה דיאלוג. אבל יש מושג שניקרא לא מתאים לא יכול לא רוצה . זהו מושג מודע . לא מתאים אישי חברויות "אתה דורך לי על הענבים " ולא מתאים פוליטי למשל לא יכולה לשמוע את מירי רגב ביבי ודומיו. מעבירה ערוץ. לא משתפת פעולה עם זה במודע.
חוסר שיתוף פעולה עם השלטון הוא גם סוג של אמירה. זה לאמר אני רואה את הרוע הנזק שבזה ולא מעונין לשתף עם זה פעולה. זה בתחום המושג עד כאן או מה שהפילוסופים כינו בתחום ומחוץ לתחום .ויש נושאים כאלה אלימות, גזענות הדרת נשים פגיעה בחלשים וכד'..
ניק קייב כל כך קשה הטרגדיה שפקדה אותו לפני שנה עם מות בנו בתאונה נפל מצוק. והדיסק הזה מבטא את כאבו הקשה מנשוא. אהבתי מאוד את הדיסק הקודם הטיפה אופטימי push the sky ועכשיו הטרגדיה הקשה מכל. מרגישים את הכאב בכל צליל שלו.
מוות זה הדבר היחידי שמערער ומשאיר רק את ההיזכרות לבדה. בדידות.
שועי, "זרם חוויות" די מזכיר את "זרם תודעה" שטבע וויליאם ג'יימס [שאין לו קשר לזרם חשמל], ובמהות לא נראה שהשניים שונים.
לדעתי יש להוסיף לכך גם את "גילוי" הבודהיזם והדאואיזם באירופה בסוף המאה ה-19 ותחילת ה-20. כתבתי גילוי במירכאות, כי אם איני טועה לייבניץ כבר הכיר את הבודהיזם.
אחת העם יקרה, קצת התלבטתי בקשר לרשימה לעיל. היא נדמתה לי קשה מדי, מקצועית מדי; מה-גם שקראתי את התרגום החדש של הוסרל כבר לפני כמה חודשים. ואילמלא ידידה שאלה אותי לפני שלושה שבועות אם אני מתכוון לכתוב עליו ואמרתי שאני בטוח מתכוון להתייחס אליו מתישהו, אני לא בטוח מה היה עולה בגורל הרשימה פה.
לגבי בובר, משיחות עם כמה אנשים שלמדו אצלו (בני 80 ויותר), כל העניין הדיאלוגי אצל בובר היה בבחינת Wishful Thinking כלומר: נאה דורש ולא כל-כך נאה מקיים. מדברים ששמעתי הוא היה עסוק למדיי במעמדו, בפרסונה שלו (מה שיישאר ממנו), באוטורטיביות וכך הלאה. תלמידיו אמרו לי שהוא היה רחוק מלהיות אדם קשוב או שגילה כלפיהם אמפתיה יוצאת דופן.
לגבי מושג הקצב או המקצב האישי אני מסכים איתך לחלוטין. מכאן נובעת גם מוסיקה פנימית וגם קול. גם אני בעבר חטאתי בהפרחת תיאוריות על עצמי ועל אחרים. היום אני כבר יודע שבעיקר צריך להקשיב. אם מקשיבים היטב– העניינים מתבהרים הרבה מעבר לכל מה שתיאוריה חיצונית כלשהי עשויה להעניק.
ולגבי ניק קייב– אני חושש שמאז אמצע שנות התשעים יש בשיריו מימד תיאולוגי-נוצרי מאוד נוכח. הוא כמעט כמו כומר השר שירי-אהבה ואמונה.מה שמעניין ב-Jesus Alone הוא שניתן להבין את הטקסט שלו גם מתוך לייבניץ (האל המתווך ומתאם בין המונאדות) ובין אם על דרך האמפתיה שמציעים הוסרל ואיינשטיין (הדאגה לאדם היכנשהו). מה שמעניין בשיר הזה של קייב הוא שהוא נשמע פה קצת כמו כומר After Hours. אחרי שהקהל הלך והוא נשאר לבדו. והוא שר מזמור העוסק במה שנותר אם נותר. הוא יודע שהוא לא ייזכה למענה.
נינה יקרה, הוסרל היה כזכור מעומת קשות עם הפסיכולוגיה הפרוידיאנית בה ראה (אגב, גם ויטגנשטיין ראה) הבלים בלתי מדעיים. הוא גם לא ראה בספרות מדע, ואיני חושב שהחזיק בדעה טובה על ויליאם ג'יימס והפרגמטיזם. הוא ביקש להצמיד את הפילוסופיה למדעים המדויקים ולהרחיק אותה משאלות של מדעי החברה, או מדעי הרוח גרידא (היסטוריה, ספרות). לפיכך כתבתי שמושג "זרם החוויות" אצלו שאינו מופיע לפני 1922, קשור בתגליות הפיסיקליות סביב החשמל ונוכחותו בגוף האדם, ובתודעת-האדם. אני מאמין שזה הרשים את הוסרל הרבה מעבר לתכנים הנובעים מהיצירה הספרותית של זמנו. להבדיל מהיידגר או מלוינס הוא אינו משתף את קוראיו באהבתו לספרות ולא נוהג לצטט מקורות ספרותיים.
בין שם הפוסט לתמונה קורה כל כך הרבה, שבקושי נשאר (לי) מקום להמשך. אחזור בפעם אחרת…
ידעתי שתרגישי (בנקודת המגוז)…
תקשיב לי ידידי הצעיר. לא הייתי מקשיבה במקומך לרכילות .אין אדם או תכונה שאי אפשר להוציא עליה דיבה רעה. זה נידמה לי מהמלט של שקס' .בובר היה בובר ביום שהוא נולד. לא היה לו צורך בשיווק ולא עסק בשיווק עצמו.מעולם. אמרתי לך אמפטיות זה ענין פוליטי חברתי. . במישור האישי אמפטיות מוגבלות ביכולת אישית רגישות והנה ועד כאן שהזכרתי. הוא וסוקראטס שעסקו ברעיון הדיאלוג עסקו בהעלת שאלות והצגת מרחב אפשרויות ולא באמפטיות .פילוסופיה איננה פסיכולוגיה. אדם פילוסוף לעולם לא יציע את מה שאין בתכונותיו.יושר זה ענין חשוב ותמיד אמר לא ולעולם לא ותיאם ציפיות שלא יהיה אף אחד בטעות שיחכה לו. אגב הסירה של איינשטיין ואיינשטיין לא היו למכירה מעולם ולכן לא עלה בדעתו לתאם ציפיות בענין זה.
שתהיה לך שנה טובה וכל טוב . והרבה הצלחה ברדיו ושאר הפעילויות.
מכירה אינה הסיבה היחידה לתיאום ציפיות, יש לא מעט סיבות טובות ועמוקות ויפות ממסחר לתאם ציפיות,
נכון שההגדרה של אמפטיה נוטה להיות מאוד שטחית ושגויה גם בגלל המידה שבה היא תלויה במוסכמות שעדיין נשענות על כחניות וערמומיות כמעט ובלבד אבל זו בדיוק הסיבה לנסות סוף סוף לקשור קצת טוב יותר בין הפסיכולוגיה לפילוסופיה ובין המוחשי למופשט.
אחת העם, שמעתי את זה משני תלמידים של בובר, שלמדו אצלו לא מעט. איש לא סיפר לי זאת בבוז או כדי לפגוע בשם הטוב של המורה. הם פשוט סיפרו לי כדי שאדע שבין בובר התיאורטיקן ובין בובר הקונקרטי עמד איזה פער לא לחלוטין גשיר.עכשיו, אני מניח שבין כל אדם ככותב ובין דמותו הקונקרטית שורר איזה פער (אני מניח שבאיזושהי מידה זה נכון גם לגבייך או לגביי), ובכל זאת, כנראה שזה היה בולט מספיק כדי ששני אנשים יספרו לי על כך במקומות נפרדים ובזמנים שונים.
אולי אני פילוסוף שהוא גם אנטי-פילוסוף כמו שאני יהודי שהוא גם אנטי-יהודי (אין לי כל אמונת-חכמים/הערצת גדולים, ובאופן כללי קשה לי מאוד הרובד המיתי שנקשר למסורות שונות; אני לחלוטין נוטה לוותר עליו). יותר מכך, כבר הכרתי פרופסורים לפילוסופיה בארץ שבעזרת קצת כסף טוב משלטונות צה"ל פרסמו שאין דבר כזה פציפיזם בתולדות הפילוסופיה (איזו שטות גמורה), ומאז חוות דעתם מקשה מאוד על המבקשים להשתחרר מגיוס בטיעונים אי-מלחמתיים-פילוסופיים. כמובן, שכולנו יודעים איך היידגר לא מחה כשסילקו את הוסרל היהודי מראשות המחלקה לפילוסופיה בפרייבורג (1933). יכולתי לתת גם כמה דוגמאות כאלה הקשורות למתרחש בארצנוּ. כך שבימינו, מסתמא, יושרה של פילוסופים, היא משהוּ שצריך לא-פעם לתהות אחריו. יש לי עוד כמה דוגמאות, אבל אין לי כח לריב עם כל העולם בו-זמנית (-:
אשר לאיינשטיין, אני מאוד אוהב את המחשבה שלו, וגם רואה עד כמה ענף השיח שלו עם שפינוזה.
עם זאת, כשקראתי בכתביו את הצעתו לרוסים אחרי מלחמת העולם השניה, להקים ממשלה עולמית בראשות ארה"ב, כבסיס לשלום העולם [!] היה לי קשה מאוד להשתחרר מן העובדה לפיה באותה עת הוא כבר שהה בארה"ב כעשור וחצי, וקבע בפרינסטון את ביתו. המלומדים הרוסים שהשיבו לו בנימוס דווקא, העירו לו על כך שההצעה שלו אינה נטולת פניות. אני חושב שהם צודקים.
שנה טובה לך ולכל היקרות/ים ללבך.
ארנסה, מבחינתי המוטו של הרשימה בלאדינו: לוס קוראסוניס סון איספיז'וס (הלבבות הם מראות) היא כל התורה על רגל אחת. אם אנשים יקפידו לזכור כי האדם העומד עימם בתור הוא אדם בעל לב, תודה פעילה, סיפור חיים– הם יידעו לא לדחוף אותו הצידה, ולא לרמוס אותו בטענה שהוא פחות רלבנטי מהם. מי שמבין את זה קנה את עולמו מבחינתי.
עכשיו, אם תהית מדוע אני מקפיד לענות …יקר, הרי שבתחילה זה התחיל מכך שאנשים כתבו לי "שועי יקר/היקר" ונעשה לי לא-נעים להשיב באותה המטבע, אבל למען האמת, אחרי כמה זמן, הבנתי שזה פשוט מזכיר לי (וחשוב לי) שכאשר אני פוצח בשיחה עם אדם אחר (גם אם איני מכיר אותו) חשוב לי לזכור את מה שציינתי למעלה. לוס קוראסוניס סון איספיז'וס.
תודה, שועי. נהניתי מאוד מהקריאה!
כתבת: "בסופו של דבר ביסוד תמונת העולם ההוסרליאנית עומדת התפיסה לפיה יש יסוד
תבוני קוסמי, שניתן להתבונן במופעיו השכלתניים-מופשטים, על אף מגבלות התבונה
האנושית".
תוכל להרחיב מעט על הדרך בה משתקף יסוד זה בהגותו של הוסרל? האם בקיומם של
פנומנים רבים, הזורמים הנה והנה ונעים סביב גרעיני תודעה, אין די? לשם מה נחוץ
היסוד הקוסמי?
נהדר, תודה שועי.
דבריו של איינשטיין בתחילת הפוסט הזכירו לי את דברי הרב סולובייצ'יק באיש האמונה הבודד. מעניין ממש, ויישר כח על היכולת לרקום הוגים וחוקרים שונים בזמן ובמקום לכדי טקסט קוהרנטי ומעשיר כל-כך. מעורר קנאת סופרים ממש 🙂
שתהיה שנה מצויינת, שנה של שמחה, שמחות ורק טוב! 🙂
ג'וזף יקר, מזמן לא נדברנו, שמח למוצאך בטוב. האם ייתכן מדע איידטי (כלומר: חקר מהויות הדברים) באמצעות התבוננותו של סובייקט רציונלי, אם אין יסוד תבוני קוסמי. אם כל דבר הוא
רק כפי שעולה בתודעת הסובייקט (טרנסצנדנטלי כהמשגת קאנט)– הריי איך נוכל לחקור את
מהויות הדברים. חקר כזה אפשרי רק אם השכל האנושי יכול לבחון קוסמוס, שבמהותו הוא תבוני ומושכל, כלומר מהותו מקיימת זיקה כלשהי עם האינטלקט הרציונלי-אנליטי באדם. זוהי היתה אינטואיציית היסוד של אפלטון, אריסטו, רמב"ם, שפינוזה, במובן מסוים גם קאנט, והרמן כהן (תורת הקורלציה המאוחרת שלו). אני בהחלט רואה את הוסרל כחוליה נוספת בשרשרת.
כימה יקרה, מה שלומך? כפי שכתבתי מאוד התלבטתי בקשר לרשימה הזאת. אני תמיד קצת חושש מלהעלות דיונים פילוסופיים מדיי. איני מוקף בחובבי פילוסופיה, ולא גדלתי בסביבה שדרבנה אותי לעיסוק זה (בדיוק ההיפך). אפילו אקדמית, נדמה היה לי לא אחת מאמרים שכתבתי קיבלו תגובות, כגון: נורא מלומד ומקורי, אבל מי בדיוק יישפוט את זה? עצם היום הזה, חשיבה פילוסופית או על פילוסופיה היא דבר שאני עושה בעיקר ביני ובין עצמי. אולי לכן משפט הפתיחה למעלה דן בזיקה האמיצה שבין פילוסופיה ובדידות. שנה טובה לך ולכל היקרים/ות ללבך.
עם הזמן הולכת ומסתברת אפשרות שנראיתה לקדמונינו בלתי סבירה,
גם לעמוד מהצד, להתבונן, וגם להיות מעורב,
להפך,
מתברר שככל שהאדם עומד יותר מהצד כך הוא יותר מעורב,
פרדוקס ?
פחות, הרבה פחות, מהתפישה והמימוש של קיום שכולו שאיפה בוטה וכחנית להיות תמיד במרכז ולא חשוב מה,
זה שלכן מדיר את כל מה שלא כחני ונרקסיסטי לשולי.
לא במקרה החברה משטיחה, הופכת לשקופה, מרושתת, יותר ויותר,
ואפילו הפוליטיקאים הכי נאצים למדו שכדאי לדבר על דאגה לשוליים במקום לבנות את עצמם על הדרתם,
כי מה שבאמת משתנה, ומשנה, זה הגבול בין השולי למרכזי, בין המבט לפעולה, בין הרגע לנצח, בין הרפלקסיבי למיידי, בין הדומם לנע…
ההתבוננות עצמה הופכת למעורבות והפעולה עצמה הופכת לסוג של התבוננות,
בחברה שלכן הופכת יותר ויותר לחברה של חוקרים,
שמניחים לכן תשתית רחבה יותר ויותר לביטול העבדות.
הדיכוטומיות המוזכרות כאן אין רק נצחיות, הן גם הכי חולפות, המגע והמבט מתמזגים עם הזמן, זה כל העניין, ושוב, הבחירה בין להיות בצד או במרכז הולכת ומאבדת, מעבדת, את תוקפה.
ארנסה, ההגות העתיקה אינה רק אפלטון ואריסטו, אלא גם סטואה, אפיקוראים, ודאואיזם.
אצל הסטואיקנים המוקדמים והאמצעיים — האידיאל הוא קוסמופוליטי. אצל אפיקורוס האידיאל הוא חוזה חברתי שבו כל אדם יכול לשבת בפינה שלו בלי לפגוע באחרים ובלי שהאחרים ייפגעו בו. אצל לאו דזה איש הדאו מטיף באין-אומר וזוכר שהעולם הוא כלי-רוחני שאין רשות לעצב אותו בכח, לא בשביל עצמך ובוודאי שלא בשביל אחרים. אני חושב שבמידה רבה בני אדם פועלים על סמך האינטואיציות העמוקות ביותר שלהם. יש מי שחייבים לפעול בקבוצה וכדי לשנות את התמונה הפוליטית, וישנם אנשים שמתרחקים מכל קבוצה או מפעילות פוליטית עד הקצה האחרון. יש גם הרבה גווני-ביניים. זה לא קשור דווקא לפילוסופיה אלא לאינטואיציות קיומיות יסודיות באדם (איני יודע אם זה חלק מתורשה או מחברה; במקרה הפרטי שלי אני באמת לא יודע. אפשר שאם הייתי מגיע לעולם כבן למשפחה אחרת או בן לחברה אחרת היה לי סט אינטואיציות שונה לחלוטין. אפשר. אבל איני יודע).
לארנסה. אמרתי שהיה תיאום ציפיות בתחילת הדרך לאופי מערכת היחסים ואמרתי שאם הסירה הייתה למכירה הייתה מוסיפה גם תיאום ציפיות בענין זה. זה פשוט לא עלה על הדעת.תיאום ציפיות איננו מבטיח דבר. ואדם יכול למצוא עצמו ליד הדלת או במיקרה של שועי החלון גם אם עשה תיאום ציפיות ןאמר לכל אורך הדרך מהם כוונותיו ומה הם אינן כוונותיו. הדבר היחיד שתיאום ציפיות מוקדם נותן זה אדם יכול לראות ולאמר לעצמו בסוף שהתכון לטוב. וכן יש מושג כזה "ואין מה לעשות"במובן של להניח לזה. שועי ,היה תיעדוף כי אמרו יפה ובפומבי תודה ושלום מחויך אי שם בעבר המאוד רחוק והתיעדוף המילולי בהמשך הדרך נבע מחברות ומתיאום ציפיות לחברות שהייתה שם תמיד . עם האנשים שהופיעו בסירה לא החליפה מעולם מילה . זה ברור לה לחלוטין כי אמרה לא לכולם באופן גורף לכל אורך הדרך כך שמניעיהם סתומים בעיניה. ואם נחזור לפילוסופיה אצטט את אבי שהיה אומר על זה "סה לה וי" והמחירים שצריך לשלם. אני הייתי אומרת שלי הייתה חשובה החירות ושחירות היא אך ורק שאלת האני יכולה להתבטא ? או שמא לא? ומתי ואיך אדם מאבד את חירותו? ניסיתי לענות על זה באחד הפוסטים שלי. הסיפור העכשוי של הדרת שירת נשים במרחב הציבורי בתל אביב אסון תרבותי שאין כדוגמתו ונקודת שבר וציון דרך כל כך חשוך שחשכו עיני.
שועי, חיכיתי רבות לרשומה הזו שלך. היא נפלאה. תודה. הדיון שהתפתח עמה, היה מרתק לא פחות ואין כאן מקום לקשקושים שלי. רק כמה קווים מרוסקים. בקטנותי, אני עדיין דנה ביני לבין עצמי, מה לקח לייבניץ משפינוזה. נכון, זה לא מעניין היום אף אחד, וזה כנראה גם לא חשוב, אך כמי שרואה עצמה מהדהדת את שפינוזה, איכשהו אני עדיין נפגעת בשבילו. [מגוחך, אני חייבת להודות]. ממנו "דילגתי" הישר אל ניטשה, ויטגנשטיין [המאוחר] וראסל. כך שהחלונות 'הזורמים והמזרימים' של הוסרל זכו אצלי להרמת גבה. בזכות המסה היפה הזו שלך, החזרתי אותה למקומה [את הגבה] ולפחות פניי אינם לובשים הבעה תמידית של פליאה. קראתי בעיתוק נשימה את תגובותיך בדיון שהתפתח והפינות האישיות שלך גרמו לי להרהר אודות אהבת השפה, האותיות והאותות שבהן. כמי שהולכת שבי אחר תנועות השפה-תיים, הלשון והחשיקה האנושית, יותר מכל אני מרגישה צמא לפילוסוף-ית שינשיבו את המהות, את ההוויה היקומית והקיומית הזו בדברים אחרים, כאלה שעוד לא ידענו אותם. הרשומה שלך עושה אפילו את זה :). תודת עומקים.
הלנה יקרה, לדעתי כל תורת המונאדולוגיה של לייבניץ מעומתת עם שיטת "העצם" השפינוזי, כאשר לייבניץ ביקש להפוך את נטילת החלק בעצם האחד אצל שפינוזה, ובעצם את היות כולנו קשורים בעצם אחד. לכך שכל תודעה קשורה במונאדה שלה (עצם שלה בלבד), ומעל כל המונאדות נמצא האל המשגיח הישן והטוב (לשיטתו של לייבניץ). לייבניץ היה איש קתולי אדוק. הוא לא יכול היה לקבל לא את הנאטורליזם ולא את הפנתאיזם של שפינוזה. עם זאת, ככל שאני זוכר
לייבניץ התווכח עם יוהאנס וכטר, שקבע ששפינוזה הוא אתאיסט. לייבניץ הותיר שורת השגות על האתיקה ויותר מכך על התקפתו של וכטר כל הספר, אבל בשעה שמאמצו של וכטר היה להביא לשריפת הספר (ואמנם הספר נשרף בכמה הזדמנויות במאה ה-18); המאמץ של לייבניץ היה להפריך את שפינוזה ו/או להציע לו אלטרנטיבה. יש עוד כמה נקודות ביניהם שיש טעם לדון בהם, אבל זוהי הנקודה העיקרית.
לשועי רז
שמחתי להיווכח שתרגומנו (אלעד לפידות ואני) להוסרל מצא הד במחשבתך. תגובות יצירתיות כמו שלך היו גם, ובכלל, מטרת התרגום. אני מקווה שרק תסלח לי קצת פדנטיות אם אתקן כמה מן הארגומנטים בפרשנותך.
ראשית כל: האסוציאציה שלך בין הגות איינשטיין לזו של הוסרל קולעת לכוונת האחרון – אם כי אינני יודע בכלל אם הכירו. סביר מאוד להניח שהוסרל קרא על איינשטיין, אבל זה דורש בדיקה רצינית. כך או כך, לדעתי, האסוציאציה האישית שלך, נכונה מאוד: חיפושיו של הוסרל אחר דרך פנומנולוגית לתאר את החוויה ב"אני, כמוני, אבל אחר" מסתובבים סביב גלעין מונאדולוגי וסוליפסיסטי (האני הטהור), שמעליו – או מוטב סביבו – מתכונן העולם ובתוכו "האחרים". שנית: ציטטה, בצדק גמור, את הטקסט בו הוסרל קובע, כנגד לייבניץ, ש"למונדות יש חלונות". רק חבל שלא הבאת את האלגוריה שבהמשך, המהווה נימוק חווייתי מִתָקַף לטעון החלונות: מה שיוצא מן החלונות החוצה (בניגוד לטעון לייבניץ) זו ברכת השלום ש"האני" מברך את השכן. אבל תיאור החוויה הזו אינו מספיק: זו הייתה יכולה להיות ברכה לבטלה אילולא השכן היה מחזיר לי ברכה. העובדה שהמסר שלי, שיצא מן האני שלי נקלט אצל אני אחר, ומאושש את קליטת ברכתי על ידי החזרת ברכה חוזרת, אותה האני שלי קולט, עושה את כל המהלך הזה לתשתית ראשונית של ההתנסות באחר המיוסדת על ההתנסות בי עצמי. חילופי הדברים בינך לבין חבריך, הם דוגמה הרבה יותר מורכבת מברכת בוקר טוב בדוגמת הטקסט של הוסרל. אבל עקרונית, בתשתיתה, היא זהה – רק מורכבת מרבדים נוספים של הכרות אישית רבת פנים.
שלישית: הוסרל לא אהב את המונח "אמפתיה", ראה את ביקורתו בתרגומנו הנ"ל בטקסט 13, בעמ' 117 והלאה. ובכל זאת, לא נרתע מלהשתמש בו במשך שנים רבות כאשר מטרתו הייתה לתת לו תוכן חווייתי בן-תיאור ועל פי תנאי הפנומנולוגיה. השימוש שלך, ושל חבריך, מניח שחוויה זו, האינטואיטיבית מיסודה, היא ברורה מאליה – וזו בדיוק הגישה שהוסרל ביקר: השימוש במילה מניח בדיוק את מה שצריך לתאר ולהסביר.
רביעית: האסוציאציה הנאורו-חשמלית שקפצה לך בקריאת המילה "זרם". במקור מדובר על Flux, והאסוציאציה אצל הוסרל היא לפילוסוף הטרום-סוקראטי הרקלייטוס, ולא לחשמל (פוזיטיביזם זה פויה…). הרי על דימוי ה- Fluxבנוי כל התיאור של ההתנסות בזמן הפנימי. הוסרל לא שלל את מדעי הטבע מיסודם, רק לא רצה שיתערבו בתיאורים הפנומנולוגיים המקוריים של החוויות, וכפי שאנו חווים אותן.
זהו, אני מודה לך על השימוש המושכל בתרגומנו להוסרל, ומקווה שתסבול ברוח טובה את התיקונים הקטנוניים שלי.
שמאי זינגר
שלום שמאי, ברוך הבא, תודה על קריאתך ועל הערותיך. אני מוכרח להשיב בקיצור נמרץ בשל ענייני-היום. ועל כן, התנצלות מראש על כך שאשיב בתמצית.
[אין כל ספק כי איינשטיין היה מוכר להוסרל בכותבו את המאמר ב-22'. איינשטיין היה אחד האנשים המוכּרים ביותר בגרמניה מאז 1919 ועד יציאתו הבהולה מברלין ב-33'. כמובן, איני תולה שום זיקה טקסטואלית בין שניהם, מה גם שמאמרו של איינשטיין נכתב כמדומני כעשור אחר פטירתו של הוסרל. חשוב לומר, איינשטיין קרא לא-מעט פילוסופיה. עד כמה שאני יודע הוא לא הקדיש לפנמנולוגיה טקסט, אבל אין זה מן הנמנע ששמעו הגיעה עדיו.
אשר לflux ובכן על-אף המקור ההירקליטי, המונח שימש המון בספרות הנאופלטונית בלטינית, באופן העולה עם המונח העברי: נביעה ממקום למקום, או שפע שופע והולך. כאשר הורתו מערכת של ישים הנובעים אלו מאלו. אם תרצה, סוג של רשת. אני לא יודע מה עמד בראשו של איינשטיין אבל הוא הרבה מאוד בעיון בניוטון ובדיוניו באור (ניוטון היה סוג של נאופלטוני מאוחר מהרבה מאוד אספקטים). לגבי הוסרל, ובכן העובדה שהמקור חוזר להירקליטוס (פילולוגית-היסטורית), אינה מונעת את השימוש במושג מתוך אסוציאציה אחרת, המתאימה לרוח הזמן ולתגליותיו. כמדומני, כי הוסרל לא מכנה את התודעה האנושית "זרם חוויות" לפני 1922, ועל רקע כך שממש כשנתיים קודם נתגלו לראשונה התהליכים החשמליים המתקיימת בגוף (העצבים כרשת)– ההסבר שנתתי לא נראה לי מופרך מכל וכל.
שוב, תודה על ההערות המחכימות. שנה טובה, שועי.
המסמך ששלחת לי, נפתח אצלי בג'יבריש – סימנים כאילו מן החלל החיצון…
אין לי מושג קלוש מה עושים עם זה. אולי תגיב באנגלית – שום תוכנה לא תעיז
לשנות אותה.
שמאי
שמאי, שלחתי תגובה. אני רואה אותה בפונטים עבריים תקינים בלי שום סימנים. אשלח לך במייל את התגובה מאתמול.
אני מתקשה להסביר לך למה, מזווית הראיה של הפנומנולוגיה של הוסרל, יש לנתק את השיגי המדעים הפוזיטיביים מן התיאורים הטהורים של חוויות אנוש, שהן – בעצם – חוויותיי שלי. אתה לא היחידי הנוקט בגישה השואפת לסנטז ידע מתחומים שונים להצגת תחומי העניין בה עוסקים חוקרים ויוצרים רבים. מאז שקיבלתי את התרומה (המצוינת) שלך על תרגום "הבין-סובייקטיביות", מנקרת בי הבעיה שהצבת בפני. אז, ממש בימים האחרונים, אני קורא את ספרם של ז'יל דלז ופליקס גואטרי "מהי פילוסופיה?" (רסלינג, תל אביב, 2008). הספר אינו קל לקריאה, אבל שווה את המאמץ האינטלקטואלי להבין אותם. בפרק האחרון שלו, "סיכום: מן הכאוס אל המוח" (עמ' 219) תמצא טעון פנומנולוגי מרכזי: היחס שבין האומנות, המדע והפילוסופיה, על פי גישתם, שהיא, כפי שאני מבין אותה, יישום מנומק (קשה) ומתואר (ברמה סבירה) של גישתו הפנומנולוגית של הוסרל – מבלי להסתבך בתביעותיו של האחרון לביצוע הליכים שיטתיים הכרחים (איפוכה ורדוקציה טרנסצנדנטאלית) להשגת המטרה המדעית של הפנומנולוגיה: תיאור טהור של חוויותיי.
אם לא תהיה לי ברירה, ואתה תסכים לקבל ממני, אוכל לנסות להעמיק בתביעותיו השיטתיות, של הוסרל, בתנאי האפשרות ההכרחיים, להשגת תיאור טהור של חוויותיי שלי, כאמצעי להשגת החוקים האיידטיים של תפקודי המודעות בכלל.
שמאי
שמאי,תודה רבה, רחוק אני מלהיות בקיא בהוסרל כמוך וכל ידיעותיי בו נשענו אך ורק על התרגומים ותיקים וחדשים, ועל איזכורים פזורים הקשורים בו בכתבי לוינס, מאמרים עליו,
ובכתבי פול ריקר (למשל, 'על התרגוּם'). אני לעולם לא מציג עצמי מומחה במה שאיני מתמחה בו, ויודע להבחין בין ידע אינטלקטואלי/ תרבותי מניח את הדעת ובין התמחוּת בתחוּם או בכתבי הוגה. למשל, לגבי הוסרל, כמי שעוסק הרבה במטפיסיקה ימי-ביניימית וקדם-מודרנית (אני) ונהנה מכתבי פילוסופים ספקנים, רעיון האיפוכה ושימת העולם בסוגריים, הוא באמת דבר שנתתי עליו דעתי, ושהילך עליי איזה קסם מאז התוודעתי אליו לפני כעשור וחצי, אולי מעט יותר. אבל למען האמת, מחוץ לגבולות הסובייקט, אני מבין היאך אדם עשוי לטעון כי תיאורו את המציאות היא מדע החותר אל מהויות הדברים. אני חש שאפילו שפינוזה היה ספקן הרבה למעלה מהוסרל.
שאלתך המצויינת, בסוף תגובתך, נוגעת בדיוק לעניין. הפנומנולוגיה (אצל הוסרל, לכל הפחות) אינה מתיימרת לתאר "את מה שבחוץ", הטרנסצנדנטי לתודעה ולחוויותיה הגופניות, אלא דווקא כיצד מודעותי חווה את חוויותיה, וניסיון לתאר חוויות אלה בלשון בני-אדם. אם מטרה זו מושגת, כי אז תיאור החוויה שלי, ושלי בלבד, עשויה להיות האמת האבסולוטית – כי תושג "התאמה מלאה בין התיאור לבין המתואר". וזה הודות להטלת הספק האוניברסלי המותיר את העולם שמחוצה לי "תלוי ועומד מחוץ לכל שיפוט", הוא המובן האמיתי של האיפוכה: התאפקות משיפוט. התנאי השני, הנחוץ להשגת תיאור אמיתי של חוויותי, הוא הרדוקציה הטרנסצנדנטאלית לגביה היו להוסרל "קצת בעיות". לעומת צעד האיפוכה, שבמהותו היא שלילי, (להתעלם מן העולם, להימנע משיפוט, "לכבות את פעילותה על התודעה"), הרדוקציה צריכה להשיג תיאור טהור מן החוויות שלי. וכאן קופצות כמה וכמה בעיות. הראשונה: עלי להתעלם מכל מה שלימדו אותי (כאילו זה אפשרי: אפילו הוסרל בעצמו לא הצליח לגמרי, כפי שהודה בספרו אחרון "משבר המדעים האירופאיים). שנית: עלי להתעלם מכל תרומה של מדעי הטבע (ובעיקר לא של הפסיכולוגיה כמדע טבע). עלי להשיג שימוש שונה במלים ומושגים המקובלים בדיונים המטפיזיים: מכאן הריבוי בניאו-לוגיזמיים (נואמה, נואזיס, רטנציה, פרו-טנציה ועוד ועוד). כוון שעלי להתרכז בחוויותיי, ובהן בלבד, יוצא שהסוליפסיזם שולט בהגותו, כולל מונדולוגיה מן הסוג של לייבניץ (בהבדל שאצל הוסרל למונדה יש חלונות: אלו התקשורות המתרחשות בין המונדות. אגב הוסרל, אף כי היה דתי לייט, לא היה זקוק לאל הטוב כדי לקשור בין המונדות. ועוד: מתברר שאצלו יש שתי מדרגות להשגת ידע "אובייקטיבי". המדרגה הראשונה היא זו הסובייקטיבית לחלוטין: רק מה שאני חווה, ובדיוק כיצד אני חווה, הוא "האובייקטיבי" כביכול. אם אני חווה את תשתית הקרקע כשטוחה, אז ברמה זו העולם הוא "באמת שטוח". וכדי שלא לבלבל יתר על המידה את הקורא, הוא מבטל את ההבחנה "סובייקט-אובייקט" ומדבר על "נואמה-נואזיס". הרמה האובייקטיבית באמת, תהיה זו השנייה: ההתנסות הבין-סובייקטיבית, כאשר כל "אני" מתנסה התנסות משלו, ומשלו בלבד, אלא שכול האני-ים מתכוונים אל אותו הדבר, על ריבוי צדדיו השונים. במקרה זה, כל אני מצוי בתוך חווייתו, אבל התקשורת בין האני-ים מכוננת רובד התנסות בין-סובייקטיבית, והיא זו ה"אובייקטיבית".
חלק מדיונים אלה הופיע בעברית ב"הגיונות הקרטזיאניים". אבל אם יש את נפשך להעמיק יותר, אז בכל האוניברסיטאות מצוי הספר, בתרגום אנגלי, Ideas concerning…, כרך ראשון, שם הוסרל ניסה בפעם הראשונה (1912) להקים את המנגנון המחקרי של הפנומנולוגיה שאמור היה לתת לה תשתית כ"מדע חמור".
וזהו. בשלב זה, עלי לעבור למלאכות הבית. דע לך שבבחירת הטקסט שציטטה בבלוג שלך, קלעת לנקודה סביבה בניתי את התזה שלי לדוקטוראט. במקרה כזה, קיבל הטקסט הזה מעמד אובייקטיבי, בין-סובייקטיבי, לכל הפחות בינינו.
ברכות
שמאי
שמאי, תודה. עדיין לא ברור לי כיצד אדם יכול לטעון לידע איידטי גם מתוך גבולות הסובייקט שלו. אולי זה משום שאני ספקן ואגנוסטיקן, ואולי זה משום תפיסת הידע שלי כמשתכלל, מעמיק ומשתנה, כל העת. יש מעט מאוד מושגים תיאורטיים שאני מתייחס כקבוע (כלומר, בלתי משתנים). יותר מכך, אפילו כל מה שנוגע לדידי בזהות ובעצמי (Self) משתנה כל העת, ויש רק אילו אינטואיציות יסודיות שמלוות את האדם במסע חייו, וגם הן משתנות ומתגוונות ברבות הימים.