*
יש חידה העומדת ביסוד ספרו האחרון של הרמן מלויל (1891-1819), נשף המסכות של איש האמוּן (1857). לכאורה, מדובר באמן התחזוּת, אדם יחיד, המאמץ פרסונות (מלטינית: מסכות) שונות לצרכים תועלתניים. אלא שבמהלך קריאתי את החיבור לא שוכנעתי כי בהכרח מדובר באדם יחיד מרובה פרסונות, אלא אפשר גם כי מדובר בטיפוסים שונים המאכלסים את ספינת הקיטור פידל המשייטת מסנט-לואיס לניו-אורלינס. מה שהופך את נשף המסכות הזה ממסעהּ של דמות טריקסטרית חידתית, זר הלובש פנים וזהויות מרובות במהלך ההפלגה, בהם: קבצן גינאי, שונא אינדיאנים, ופילוסוף קוסמופוליט, לסיפורהּ של האנושות; של בני האדם – למופעיהם השונים, ונסיונות ההשפעה שלהם אלו על אלו כדי להשיג אמוּן, ידידוּת, היות חלק מאיזה שיח, וגם למען מטרות ראויות פחות, כגון: השגת שררה או השגת ממון.
בבסיס המהלך הזה, שנכתב בראשית שנות הנהירה האמריקנית מערבהּ, עומדת שאלת האמוּן, כמבוא וכמפתח לאינטראקציה בין-אנושית. בניגוד למסורת הפילוסופית של הנאורות האירופאית ששמה במרכז את יכולתו של האדם ליצור בכוח מחשבתו ופעולתו ציביליזציה המושתתת על מוסדות תועלתניים, הפועלים את מירב התועלת למירב בני האדם ומיעוט ההפסד למיעוט בני האדם; מלוויל מבקש להעלות בחדוּת את השאלה הרדיקלית האם באמת תיתכן חברה כזאת. והאם התחלותיה של חברה אנושית אינן שעונות, עוד הרבה בטרם מדובר במבנים ציבילטוריים על שאלת האמוּן בין יחידים ומה שאנו נדרשים לעשות [לשכנע, להתחבב וגם להשתדל ולפעמים להתחפש] על מנת לזכות באמונו של הזולת, מה שמביא אותנו לכדי היות חלק מקבוצה, מחברה, מדו-שיח או רב-שיח.
האמון הוא הבסיס לכל רוח טובה, ורוח טובה היא הבסיס לכל אינטראקציה חברתית. לראיה, רוב בני האדם מבקשים להתרחק מאנשים שאינם רוחשים כלפיהם אמון או שהם עצמם אינם רוחשים להם אמוּן. אדם לעתים קרובות מאבד את הרצון לשוחח עם אדם אחר אם אין לו בו אמון. רוב בני האדם מפסיקים לראות בזולת שותף מלא או שווה לחיים או למסגרת אתית ו/או פוליטית כלשהי, כאשר הם מאבדים בו את האמון.
בניגוד לעוטה מסכת המוות האדום הנכנס בשערי טירתו של הנסיך פרוספרו בסיפורו של אדגר אלן פו (1849-1809),נוכחותו של איש האמון אינה מצמיתה – אין בנוכחותו שום דבר מאגי או אפידמי; מלוויל עוסק באופן רדיקלי באופן השיחי-תקשורתי שבהם מנותבים היחסים בין בני האדם, לא ברטוריקה, ולא בשימושי השפה – אלא באופן שבו אנו מבקשים אמון ונוסכים אמון בסובבים אותנו, או למצער – כיצד אנו מעלים בזולת דילמה של אמון (להאמין או לא להאמין).
על אף שהחברה שבתוכהּ נטועה העלילה– היא חברה נוצרית השעונה ותמוכה במבנים לשוניים דתיים של אמונה; בכל זאת, המיקוד בספרו של מלוויל אינו נסב על אמונה או כפירה באל או על שאלת ההשתייכות או אי ההשתייכות לקהילה דתית (העולָה למשל באות השני של נתנאל הות'ורן) אלא דן בשאלת האמון כלב האינטראקציה הבין-אישית. כל אינטראקציה תקשורתית אנושית עם זר שזה מקרוב בא או עם מכר-שותף לאותו מילייה חברתי – ראשיתה בדילמה של אמון, המתחדדת או מופגת ככל שמתוודעים אליו באמצעות שיח מילולי (שפתי) וגופני (שפת-גוף, תלבושת, מימיקה).
בניגוד לרובינזון קרוזו של דניאל דפו, ספינת הקיטור פידל — אינה אי-בודד והבא בשעריה אינו מרגיש כאילו שולח לארץ-גזירה; "אף אדם אינו אי" (כלשון המדיטציה השבע-עשרה של ג'ון דאן) ואף לא מגיע לו לחוש כאי בודד, שאין לאחר נגיעה או שליטה בו. בחברה האנושית, אליבא דמלוויל, כולם מעורבים זה בזה לבלי התר. זאת ועוד, הואיל וכל קיומנו עומד על אינטראקציה עם האחרים הסובבים אותנו, עולה השאלה: אמון מהו? מה גורם לנו לרחוש אמון? מה יימנע בעדנו ליפול בפחו של נוכל או של חבר נוכלים או של ארגון מושחת? מה יקדם את יכולתנו לקנות חברים טובים לאורך ימים?
להערכתי, שני מקורות בני תקופתו של מלוויל, עשויים היו לקדם אותו לפנות לבחינת יחסי האמון בין בני אדם (וסובייקטים) מחד גיסא, ובין בחינת היחסים בין רכיבים זהות שונים (או זהויות שונות) באדם גופו. המקור הראשון הוא הפילוסוף הנאופלטוני ואחר-כך הטרנסצנדנטלי, רלף וולדו אמרסון (1882-1803), במסה מעגלים (Circles) אשר ראתה אור כחמש עשרה שנה (1841) טרם צאתו לאור של נשף המסכות של איש האמון:
*
אין דבר קבוע באדם, אם פונים אל הכרתו. כל איש סבור שהוא איננו לגמרי מובן; גם לא יתכן אחרת. אם יש בו אמת כלשהי, אם הוא נאחז בסופו של דבר בנשגב. הוא חש ודאי כי אחרון החדרים, אחרון התאים, לא נפתח מעולם; כי תמיד ישנם משקעים לא נודעים שלא נבחנו. מכאן כי כל אדם מאמין כי ברשותו אפשרות טובה יותר … המאמץ המתמיד של האדם להתעלות על עצמו, לשבור את השיא שלו עצמו, נחשף במערכות יחסים. אנחנו צמאים לקבל אישור …
[רלף וולדו אמרסון, 'מעגלים', בתוך: איש העולם: שש מסות על תרבות החיים, בחר, ערך והוסיף אחרית דבר: ראובן מירן, תרגמה מאנגלית והוסיפה הערות: ניצה פלד, נהר ספרים: בנימינה 2006, עמוד 18]
*
האדם, לדעת אמרסון, שוב אינו יודע את עצמו . האדם לא זו בלבד שאינו מובן עד תום לסובביו, אלא גם שלעצמו אינו בהיר לחלוטין. עם זאת, אמרסון, שלא כדרכם של הפילוסופים הסקפטיקנים (טימון, פירון, מונטין וממשיכיהם) אינו נטוע באי-הידיעה לבדהּ, אלא מגייס אותה לתועלת התעלותו ההמשכית של האדם. אי ידיעת האדם את עצמו מביאה לאמונה-פנימית כי באותהּ ארץ-לא-נודעת של העצמי נמצאת אפשרות טובה יותר של העצמי שניתן לחתור עדיה. את האמוּן-העצמי בדרך המובילה אותו למצב טוב יותר, עשוי האדם לקבל בעד אישור-חברתי (חיצוני) מחבריו. הצמאון לאישור חיצוני, להבעת האמון של הסובבים בדרכו של האדם – בהּ הוא מבקש ללכת, מהווה אף היא גורם חשוב באמצעותו מגביר הסובייקט את לכידותהּ של זהותו ואת אמונתו בדרכו העצמית.
את המפגש בין אנשים ושאלת האמון (אישור הדדי) שעולה בהּ בכל פעם מחדש תיאר אמרסון במסה Customs , וכך כתב: "הדבר הראשון שדורש אדם מרעהו הוא ממשוּת … מסתכלים זה לזה בעיניים; לוחצים זה לזה ידיים, לזהות ולסמן זה את זה. יש בכך סיפוק עצום … " [אמרסון, 'הליכות', בתוך: איש העולם, עמוד 88]. אף גיבורו של מלוויל (או גיבוריו) פונה (או פונים) שוב ושוב אל האחרים הסובבים אותם, בכל פעם – כאילו בורר (או בוררים) לעצמן (או לעצמם) דרך חדשה, ובכל פעם – מבקשים את אמונם ואת אישוריהם של בני שיחתם לפרסונה אותה הם מגלמים. זה מעניין במיוחד לנוכח כך, שמלוויל ידע לתאר ביצירות מוקדמות יותר את היצירה כמונאדית ואת השירה כפעילות מופנמת, ביישנית ונזירית; את היחיד תיאר כנמנע וכמתבודד (למשל: בברטלבי), כלומר: כתודעה הסגורה בעצמה, המבקשת להינתק מן החיצוניות המציקה.
מנגד, בנשף המסכות של איש האמון, המונאדה מוצבת בתווך החברתי, ובעצם ככל שהדברים נוגעים לאמנות בזיקתה לחיים עצמם, אין מנוס מן התווך החברתי. יתירה מזאת, תפיסת העצמי כאמן, קשורה היא בצמא להשיג אמוּן ביצירתו, ולוּ בידי יחידים. בסופו של דבר, כל מי שמביא יצירה לפרסום, צמא לכך שתיווצר קהילה (ולוּ מצומצמת ביותר) שתכיר בו כאמן, ואגב-כך תחזק בעצמי שלו את תחושת השייכות לדרך החיים האמנותית בהּ בחר. האמן מבקש לעצמו אמנים אחרים שיכירו בו. הוא מבקש לשכנע ולנסוך אמון. ככל-שאמנותו זוכה לאישור ממשי, הוא חש קיים יותר וממשי יותר. לא עוד יצור מתבודד בד' אמות של אמנותו. במובן זה, איש האמון הוא חריג בדיוק כמו ברטלבי הלבלר, אבל הוא היפוכו המוחלט. אדם המתנסה בעולם החיצוני עד שלא ברור עד תום מה בכל זאת מסתיר מהזולת והאם יש בו מן העלום; גם לא ברור כלל, אם ובאיזו מידה, הוא זקוק לאישור חיצוני. במובן-מה, כשם שהארכיטקט והמיצגן האיטלקי, ויטו אקונצ'י (2017-1940), ראה בעצמו 'משורר שירד מן הדף' והלך מן השירה (המופנמת) אל המיצג (ממשות אקסטרוורטית). כך דומה איש האמון למי שמגלם את הממשוּת שמעבר לקונוונציות החברתיות המקובלות, בכיוון המהופך מברטלבי, לא העדפה שלא אלא העדפה שכן. חיי האדם כאקספרימנט אקסטרוורטי-מתמיד, מופע פרפורמנס חידתי מתמשך.
מקור נוסף, שיש יסוד להניח כי עמד בנוף עולמו של מלוויל, הוא ספרו של וולט וויטמן, עלי עשב (Leaves of Grass) שראה אור ב-1855 שנה עד שנתיים בטרם הופעת ספרו זה של מלוויל. וראוי לדעתי לשוב ולעיין בשיר הפותח את Song of Myself:
*
אני חוגג את עצמי, ואני רן את עצמי,
ומה שאני משער, תוכל גם-כן לשער
שכן הַפְּרָד הקט של מהותי, הוא חלקךָ גם כן
*
אני שוקע במחשבות, ומזמין את נשמתי
רכון, שקוע בריכוז בעלעל של עשב-קיץ
*
לשוני, כל פרד של דמי, רוּקם מן האדמה הזו
מן האויר,
ילוד הורים שבעצמם כאן נולדו, אף
הוריהם לפניהם
אני בן שלושים ושבע היום, בבריאות טובה, מתחיל,
מקווה לא לחדול עד יום המות
*
עדרי אמונות וחוגי מלומדים ברקע העומם,
נסוגים אחור קמעא, מסופקים באשר הינם, אינם
שכוחים עדיין,
טוב או רע, שבי עוגנים, אני רוקם להם מבע
טבע בלתי מרוסן, נובע והולך ממקור העין.
[תרגם: שוֹעִי רז]
*
וויטמן מעמיד חזון אודות אדם-יוצר חדש; רחוק מאוד מן הדמות המתבודדת-המונאדית-המיוסרת שאפיינה את שירת הרומנטיקה, ובה בעת רחוקה מדמות על-האדם הניטשיאני שהלכה ונוסדה באותה עת באירופה. לדעת וויטמן, השירה היא חגיגת-העצמי מתוך תחושת שיוויון עם כלל בני האדם, ומתוך הקניית ערך לאדם, לטבע. אין זכות-עודפת למשורר על פני אדם אחר; המשורר לדידו תפקידו להציע אלטרנטיבה לסדר ההייררכי שמגלמים האמונות והמדעים בני תקופתו, המכירות בזכותם של נביאים או גאונים על פני בני אדם מן-השורה . וויטמן נוטל את העוקץ ההייררכי, ומצייר תמונת עולם שוויונית. כל מה שהמשורר עשוי לשער גם רעהו עשוי לשער; שכן כל פרד קטן של מהותו – הוא חלקו של הזולת גם כן.
בעצם, גם אצל מלוויל יש נסיגה מהותית וביקורת מודגשת על הקונוונציות-המעמדיות ועל התודעה ההייררכית המלווה את האדם. הוא מתגלה בפנים שונות, במקומות שונים על הספינה. קשה אפילו לומר שהוא אוחז בזהות אחדותית או בשמץ של עצמיוּת. דומה כאילו פרדיו-הקטנים של מהותו התפזרו לכל עבר, עד שקשה לעמוד על מהותו. מעבר לטרנספורמציה המתמדת של הזהות מארשת לארשת, ומפרסונה לפרסונה קשה לומר אפילו האם מדובר באדם אחד ויחיד, או באיזו תודעה שנשברה לרסיסים, או כזו שפרדיה התפזרו לכל עבר, כחרוזים. גם איש האמון של מלוויל כמו גם השר-עצמו אצל וויטמן הם לכאורה חסרי-גבול, מתייחדים בטרנספורמטיביות העירה שלהם, ובנכונותם להשתנות ולהתנסות. יאה להם אמרתו של הפיסיקאי הכימאי, חוקר האלקטרומגנטיות, מייקל פראדיי (1849): "All this is a dream. Still, examine it with a few experiments".
גם מלוויל וגם וויטמן במובנים רבים מעתיקים את רוח הקידמה-המדעית-תעשייתית, תחושת הפרוגרס של דורם – לתחומו של האני. בעוד שוויטמן עדיין נותר בתחומים הגדורים משהו של הפרא-האציל, ודמותו בכל-זאת מקפידה שלא לחרוג מן התודעה הרומנטית של בני הזמן (משורר המגלם באחת את הטבע הפראי וגם את רוח העם)— מלוויל של איש האמוּן חורג ממנה לחלוטין. וכך הופכת ספינת הנוסעים פידל למעבדה אנושית, שבו הוא מנסה לבחון מחדש, באופן נסייני, שאלות הנוגעות לזהות, לעצמיוּת ולאמון. פיצול האני באיש האמון אינו בשום אופן סכמטי או דמוני, כמו אצל מחברים בני המחצית השניה של המאה התשע עשרה או ראשית המאה העשרים (דוסטוייבסקי בהכפיל, סטיבנסון בהאדון מבלנטרי ובד"ר ג'קיל ומיסטר הייד, או צ'סטרטון בהאיש שהיה יום חמישי). להערכתי, מלוויל ברומן המאוחר הזה שלו, מקדים להביע תפיסה פרוטו-מודרנית בדבר התפוררות האני, ובזכות יכולתו של כל אדם לבור לו זהות באופן בלתי-מוגבל וללא התחשבות במעמדו החברתי, הכלכלי, האתני והמגדרי. איני יודע אם פרננדו פסואה קרא את נשף המסכות של איש האמון, אך נדמה כאילוּ דמות אותה תודעה מרובת-פרסונות, שהיתה מעוֹנם של 127 ההטרונימים שלו מתרוצצת על סיפוניה של ספינת הקיטור פידל. זאת ועוד, על פי מלוויל, העולם האנושי מייצג מפגש בלתי-פוסק בין בני אדם ובין תודעות; הכל משתנה כל העת, ונתון בתנועה מתמדת. תנועת האמוּן – מייצרת מפגש בין תודעות (כמו בין שני פרדים המתנגשים המתווודעים זה לזה אגב-כך, ומשתנים כתוצאה מכך). בין אם הם מתחברים ובין אם לאו, הם עדיין עומדים באותה ממשוּת והם חלק מסיפורה הרצוף של אותה תודעה (אנושית, אוקיינית וקוסמית).
תודה גדולה למתרגם ומחבר אחרית הדבר, יהונתן דיין, על המשא-הכבד שנטל על שכמו להעביר את הרומאן הזה לעברית ועל הזכות שנפלה בחלקו להציע בפני הקורא העברי, רומאן פרוטו-מודרני בן אמצע המאה התשע-עשרה, המטרים שאלות רבות על זהות, עצמיוּת, ואחרוּת. חיבור זה הוא מקור חשוב להבנת המהפכה בתולדות האדם, מבחינת היסטוריה של הרעיונות, בכל הכרוך בהבנת-עצמו ובהבנת מקומו הקיומי-סינגולארי, כאשר כל נמצא אחר (באופן שווה) מבטא אף הוא קיום יצירתי אחד ויחיד. רעיון זה היה בעולם הפרה-מודרני נחלת-יחידים. ואילו-כיום, אין ברור ומובן ממנו.
*
הרמן מלוויל, נשף המסכות של איש האמון, תרגם מאגלית, העיר והוסיף אחרית דבר: יהונתן דיין, הוצאת אינדיבוק: תל אביב 2016, 365 עמודים.
*
*
ראה אור גיליון "נדפקנוּ" [הליקון, 120] בעריכת המשוררת והציירת, רחל פרץ ובלוויית עבודות רישום מאת חמוטל פישמן. בגיליון מופיעה רשימה מסה שכתבתי בשם: "נדפקנו בעולם: וולה סוינקה, סימון וייל וויקי שירן על תודעה היררכית ונזקיה" [עמודים 82-71]. אין במסה מלה עליי. בכל זאת – אחד הטקסטים הוידויים יותר שכתבתי עד הנה.
*
חג שמח לכל הקוראות והקוראים
*
בתמונה: John (French) Sloan, Election Night, Oil on Canvas 1907
אפרופו פרס הנובל האחרון
אתי יקרה, לא חושב שהבנתי למה כיוונת בפרס הנובל; מה שבטוח הוא שספרו של מלוויל מעמיד על הצורך ליצור, ואולי גם על דמותו של היוצר, כמי שמעמיד באופן מתמיד את חברת-האדם שבא הוא פועל במבחן (היא לעולם חשודה). בכך לדידי שונה הספרות והאמנות מתחום התורות הדתיות שבמירבן – מנסות להעמיד קבוצה קדושה/נבחרת מעבר לכל חשד, ולהרשיע קבוצות אנושיות אחרות בלא הנד עפעף. כאילו שישנם טובים ורעים במוחלט.
פרס נובל לכלכלה- ידיעה עצמית.
אתגרת אותי. לא קראת את מלוויל ואני מתייחסת לכתוביך שמאד נהנית לקוראם.
הצעה: בפסקה "שזר הלובש פנים…של בני אדם – למופעיהם השונים, נראה לי מתאים יותר למפגשיהם השונים.
"אמן לא מבקש אמון…שונה הספרות והאמנות מתחום תורות דתיות…מנסות להעמיד קבוצה"
לאורך כל ההיסטורית תולדות האמנות מהשמאן עד הירסט ביאנלה ונציה 2017 האמן "מחוץ" לחברה "במגדל השן" "הולך באחו עם מראה" ועוד ועוד. וכאן מגיע התחדדות בין אמון לאמונה שלא ניכנס לזה. האמן מבקש את אמון הציבור באותנטיות של יצירתו. מאמפטיה עד הזדהות. "יצירה זו אינה מדברת אלי"!?
ולך מתנה לחג: ,אני איני אני
מאת חואן רמון חימנס
אני איני אני
אני אותו אחד
שהולך לצדי ושאותו איני רואה,
זה שאותו אני מצליח לעתים לבקר,
ושאותו בזמנים אחרים אני שוכח;
זה שנשאר רגוע ושקט שעה שאני מדבר,
וסולח, בעדנה, שעה שאני שונא,
זה שהולך לאן שאיני הולך,
זה שימשיך לעמוד כאשר אמות
שכחתי משהו ודווקא מאדם שיש לי את כל האמון בו/בהם – דבר לא שכיח בכלל.
"פסואה – דמות מרובת פרסונות – ממש לא. סליחה על הנחרצות. זה ההבדל בין פסודונים להטרונים – קרא מה שפסואה כתב על זה.
אתי, קראי את ספרו ז'וז'ה פאולו קוולקנטי, לשעבר שר משפטים בברזיל (אדם שנאבק על מנת לפרסם אמתות לא נעימות על המשטר הצבאי ששרר שם בעבר): "פרננדו פסואה: מעין אוטוביוגרפיה". הוא נחשב לביוגרף המוסמך ביותר, הגם שמנה לראשונה את כל רשימת ההטרונימים ואפיוניהם המצויים בעשרות אלפי הדפים שנמצאו בתיבתו של פסואה בליסבון (מקריאת ההטרונים ויחסיהם אלו אל אלו תלמדי עד כמה יצירת הפרסונות הופך לעולם בתוך עולם בתוך עולם בתוך פסואה עצמו, כך שקשה להבין היכן פסואה מתחיל ונגמר). להכרתו היה פסואה אישיות מרובת-פרסונות, שמילדות שימשו מעין-כיסוי, על חסכיו ועל עצבונו הגדול — זה יידרוש ממני דיון ארוך מאוד, אבל אין לי ספק, שלא תמיד ידע פסואה להבחין בין עצמו ובין הדמויות שבדה. למשל, לפסואה היה דוד, איש צבא ואינטלקטואל, שהיה לו כדמות-אב. כשהדוד קטל באזני פסואה פעם שיר שהתפרסם בעיתונות הפורטוגלית, אשר האחראי לו היה פסואה עצמו (באחד ההטרונימים) — הצטרף פסואה לדעת דודו. להערכתי, זה לא היה משחק ולא שעשוע. אדם בודה לו שם עט, או אישיות אלטרנטיבית או מספר קטן (גם לרומן גארי וגם לדיויד בואי נמאס אחרי שלוש פרסונות). כשמדובר על 127 זהויות, שמתכתבות זו עם זו, וחלקן ליוו את פסואה מאז ילדותו, מדובר בתמונת-עולם מורכבת יותר. ותודה גדולה על חימנס — את זה לא הכרתי.
שועי, שמחתי לגלות עוד פנים ונתיבים בספרו של מלוויל, אותו קראתי באנגלית אי-אז. בשעתו דווקא מאוד נותרה עמי תחושה שאני קורא מסה על תולדות הציניות, כאשר הגיבור, איש האמון, הוא המפתן לכול מיני דמויות עסקיות, פוליטיות ותרבותיות שמסכתן-אומנותן, כמו אותו רופא שיניים רצחני מ"השטן בעיר הלבנה" של אריק לארסון, או כיום אותם בכירים בקרנות הון-סיכון,venture capital, מכר אופציות בינאריות וכו', שנשענים על אמונם של אחרים במומחיותם הכלכלית, ובה בעת, לא מעט מהם מחזיקים בהשקפות ליברטניאות או ניו ליברליות מבית מדרשם של אין ראנד, מילטון פרידמן ואחרים, שבמשנותיהם האמון הוא חולשה אנושית של כבשים תועות, עצלות ובלתי רציונאליות. גם מאוד זכור לי שמלוויל הדגיש אצל איש האמון בחלק לא מובטל מן הספר את הסנטימנט של "בשורה התחתונה, הכול כסף", כך שאיש האמון מדבר גבוהה-גבוהה על אמון, אך מגיע מהר מאוד ל"תני לי עשרים דולר", כך שבמובן הזה ספינת הקיטור פידל היא קצת החברה הניו-ליברלית של ימינו, הרווים באיזשהו תחושה ניצחת שאדם נספר על ערכו הכלכלי בעיני אחרים (וכך גם איש האמון לא יטרח להציג את עצמו במי מתחפושותיו, עלילותיו וחלקלקות לשונו בפני אדם שאף פרוטה שחוקה אינה נמצאת בכיסו).
תמהּ יקר, דומני שה"תני לי עשרים דולר" בספר אינו תמיד התכלית. הוא לעתים התכלית (אני לעתים חש כך בפייסבוק). ולעתים זה נדמה כסוג של משחק או מוצא אחרון. זה נכון שהקריאה המטרימה את החברה הנאו-ליברלית היא אפשרית בהחלט. בוודאי ניכר שהמחבר מבקר את העמדה לפיה בספינה פידל הכל עומד למכירה. אך לי הספר הרגיש יותר, כניסוי ברוב-זהויות או פרסונות, ולאו דווקא בתעלולן או נוכל, אלא בשאלה הקיומית של מה גורם לנו לרחוש אמון / למה אנו מצפים מהזולת / איך אנו מתייגים את הזולת. מבחינה זאת, הביקורת האפשרית שלו על מסורת הנאורות עם המבנים הציבילטוריים הצודקים שלה, ועם תפיסת האדם כטוב מטבעו — משכה את לבי יותר.
כיף. תודה
אורי יקר, תודה על הקריאה.