*
"איני יכולה למנוע ממך להיות אדם לאומי. גם אם אינני מבינה לגמרי מדוע אתה גאה בזה כל כך." [חנה ארנדט וגרשם שלום, חליפת מכתבים, עורכת מרי לואיזה קנוט בסיועו של דוויד הרדיה, תרגום: גדי גולדברג, הוצאת בבל: תל אביב 2014, עמוד 87].
*
1. מה מפריע לי בחוק עליהום? שהוא שם את הפלסטינים אזרחי ישראל בסימן שאלה ואת היהודים בסימן קריאה. לא מעונין לחיות בחברה שבה שמים אזרחים שווים לי בסימן שאלה. לא מוכן שאיזה רוויזיוניסט לאומן ישים את בני קבוצתו בסימן קריאה.
צריך שיוויון לא צריך סימנים.
2. למשל, הכובע הזה שאני חובש לראשי, מה פשרו? איני דוגמן של יהדוּת. לא עסוק בפרסום נסיה או כישלונותיה. יש יהודים שחבשו כובע לראשם, כדי להעיד על יראת שמיים, ויש יהודים שחבשו כובע פשוט מפני שהנורמה בסביבתם פשטה שאין מתהלכים בגילוי ראש. אני לא עומד בין יושבים ויושב בין עומדים. אני נוהג בחברות מסוימות לכסות את ראשי; באותה מידה, בסיטואציות שבהן הכובע שלי הוכר משום מה כמאיים או מעורר אי-נוחות (איני יודע מדוע, אך הורגש בזה היטב-היטב), לא היססתי להסיר את הכובע ולהניח אותו על ידי (באותה מידה שבהּ בכניסה למסגד אחלוץ את נעליי). איני שלט חוצות של יהדות ולא דובר לענייני יהודים. אם ישנם סימנים שהיהדות דורשת מהאדם לשאת, אני לא מפריז בהם, ולא חושב שעליי לסמן את עצמי כדי שהאחרים יזהו בי בן קבוצה לויאלי. אני רוצה שיוויון, לא רוצה סימנים.
3. חוק עליהום אינו מביע את שאיפת החירות הפוליטית של היהודים (למעשה, הוא מגמד את חירות האדם בכל מובן שהוא), אבל הוא מביע את חדוות הסימון העצמי בקבוצה היהודית: כנבדלת ומרוממת וכקודמת ביחס לכל האזרחים האחרים ולכל בני הדתות האחרות, החיים עימם במדינה הזאת. ברוך שפינוזה (1677-1632) במאמר התיאולוגי המדיני מצא שחדוות הסימון של משה רבנוּ שחילק את העם: לכהנים, לוויים וישראלים, הניבה באופן הדרגתי-היסטורי את נפילת ממלכת יהודה, משום שבראש העם עמדה עלית של אנשים שלא יצאה לעבוד, התרגלה לחיות על חשבון אחרים כאריסטוקרטיה ונהגה בהם באדנוּת. מהו חוק עליהום אפוא? סימון עצמי דומה. מניפסטציה של רגשי עליונות של יהודים אדוניים כלפי הקבוצות הלא-יהודיות בחברה. בסופו של דבר חבורת הנוכלים הנבחרת מירושלים,כל-שכן העומד בראשה, חושבת שספר החוקים הוא קנבס של "רגשות לאומיים ודתיים". הם מסמנים מדעת את קיצה ומפלתה העתידית של מדינת ישראל, כפי שסימן שפינוזה בדבריו הקולעים: מן הדברים האלה אנו רואים בתכלית הבהירות … עד כמה מסוכן למדינה לתת להם למשרתי הקודש זכות כלשהי לפסוק הלכות או לנהוג את ענייני הממלכה … עד-מה מסוכן הוא לייחס את המשפט האלוהי לעניינים עיוניים גרידא, ולחוקק חוקים בענייני דעות, שהבריות רגילים ועשויים להתווכח עליהם [מאמר תיאולוגי-מדיני, תרגם מלטינית: חיים וירשובסקי, ירושלים תשכ"ב, פרק 18, עמוד 197]. .
4. חנה ארנדט (1975-1906) סקרה בספרה יסודות הטוטליטריות (1958,1951 ובמהדורה מורחבת: 1966), חיבור מכונן של כמה מהתנועות האנטישמיות בפתח המאה העשרים ולימים גם של הנאציזם ההיטלראי: מסה על יסודות האי-שיויון בין הגזעים האנושיים מאת הרוזן ארתור דה גובינו (1853). דה גובינו היה צאצא לאצולה הצרפתית (בחלקה ממוצא גרמני-אוסטרי). לדידו אסונה של צרפת ושל אירופה בכלל (לאחר אביב העמים, 1948) היא ערעור המונארכיה והפקעת האריסטוקרטיה ממעמדהּ. נורא עוד יותר, נישואי התערובת בין-מעמדיים ובין-גזעיים, המביאים על הציוויליזציה האירופאית את קצהּ. דה גובינו ראה בכל האריסטוקרטיה הצרפתית "ארים טהורים"; ולעצמו בנה אילן יוחסין שכביכול הגיע עד לאל הנורדי אודין [!]; לדידו, "הארים" הושמו בקרב בני האדם כדי למשול בהם ולהנהיגם. הרחקתם מייעוד זה לשיטתו היא החמצה, אסון האורב לפתחה של האנושות, וסיבת קריסתהּ של אירופה [יסודות הטוטליטריות, תרגמה מאנגלית: עדית זרטל, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 2010, עמ' 194-187] . עתה, הבה נתבונן בחוק עליהום בעקבות דה גובינו. מה מציע חוק עליהום? הפרדה חוקתית בין יהודים ובין שאינם יהודים. שהיהודים ייזכרו מי הם (זרע אדונים); שהלא-יהודים ייזכרו יום-יום מי מושל בהם ובמוצא פיו של מי הם תלויים (ויהיו גרים-תושבים או ילידים מוקירי תודה). כשמסתכלים על כך שרוב חברי הממשלה הנוכחית הם ממילא יהודים המאמינים בכך שהיהודים הם עם סגולה, גזע עליון, הטוב שבעמים, ובחלק מאגפיה, אצל תלמידי הראי"ה קוק (ציונות דתית) גם אוחזים בתפיסה שגורל האנושות כולה תלוי בגאולת העם היהודי ושלטונו על כל האומות לעתיד-לבוא – הרי שתפיסה זו אינה שונה במאום מתפיסתו של דה גובינו, אלא שאם הוא דיבר על "ארים טהורים", חלקם צאצאי אודין, וחובתם לשלוט בצרפת, באירופה ובסופו של דבר בעולם; ואילו הם טוענים כי רק "יהודים טהורים", בניו-לכאורה של הקב"ה (וצאצאיהם הישירים של אברהם יצחק ויעקב), יימשלו ללא מצרים בארץ ישראל, ואחר כך במרחב שסביבותיה, ובסופו של דבר בעולם כולו. אם לקח לספרו של דה גובינו כחמישים שנה, עד שהחל לחלחל בעולמן הרעיוני של תנועות אנטישמיות ופשיסטיות באירופה. אזי בשנת 1983, כחמישים שנים לאחר פטירת הראי"ה קוק (48 ליתר דיוק), החלה תנופת בניה מואצת במיוחד ביהודה ושומרון, מטעם גוש אמונים, ממשלת הימין, ואחר-כך גם ממשלת האחדות הלאומית (רוטציית שמיר-פרס), שהרחיבה בתוך כשנתיים שלוש את מספר המתנחלים בגדה המערבית ב-300%, מה שסימן את הדרך לפרוץ האנתיפאדה הראשונה, ולסגרגציה הולכת וגוברת בגדה, ולאחרונה גם בתוך מדינת ישראל. 80 שנה לאחר ספרו של גובינו עלו הנאצים לשלטון בגרמניה, הגבילו וסימנו את מי שאינם "ארים טהורים" ומכאן הדרך נסללה – למחנות הריכוז, לרצח המונים בירי, ולמחנות ההשמדה. אנחנו כבר עומדים בשנת ה-83 לפטירת הראי"ה קוק. בכבישי הגדה יש מערכת שלימה של סימונים: כבישים עוקפים, גדירות, מחסומים, לוחיות רישוי ישראליות, לוחיות רישוי פלסטיניות, צה"ל, שב"כ, משמר הגבול, והמון מתנחלים חמושים, שמסתמא (כבר הוברר) יכולים לירות בכל אחד בגיבוי רשויות הביטחון (ברוך מרזל מחלק להם סלטים לשבת). האם הדמיון שלי יצא משליטה או דווקא ההגיון הוא שמורה שלב אחר שלב על כך שהזיקה השוררת בין כתבי דה גובינו ובין כתבי הראי"ה קוק עתידה להביא (וכבר מביאה) שורת אירועים שבנינו ובני בנינו יתביישו בה מעומק לבם.
5. עמנואל לוינס (1995-1906) כתב בספרו חירות קשה (1963) בפשטות: הסדר האתי איננו הכנה לאלוהות אלא עצם הגישה אליה. כל השאר הזיות [תרגם מצרפתית: עידו בסוק, הוצאת רסלינג: תל אביב 2007,עמוד 166]. שיוויון למשל, הוא ערך אתי ותיק. כמובע באיוב: … וְלֹא-נִכַּר שוֹעַ לִפְנֵי דָל כִּי מַעֲשֵׂה יָדָיו כֻּלָּם (איוב ל"ד, 19) – כך שלא ניתן לטעון כי עמדתהּ של היהודית היא כי בהכרח ישנם בני אדם שהם מרוממים מאחרים – מצד טבעם וגזעם, הגוזר עליהם להשתרר ולהשפיל קבוצות אנושיות שלימות. ובכן, יש להעדיף את האתי ולדחות את ההזיות. להזיות הגזע אין שום קשר לאנושיות, בודאי שאין להזיות הללו קשר לאלוהות, גם לא בהכרח – ליהדות, אבל הן בהחלט יושבות על יצר הרס עצמי של קברניטיה השיכורים מכוח של מדינת ישראל ושל בוחריהם המעריצים בריונים ורבנים, העתידים להוריד את כולנו לטמיון.
*
*
בתמונה למעלה: 1984 Odd Nedrum (1944-), The Brick. Oil on Canvas
הוא גם שם את היהודי החילוני והשמאלני והקונסרבטיבי ואת כל מי שלא חושב כמוהם בדרגה נמוכה מהם. זה לא רק הדרוזים והערבים.
נינה יקרה, זה שראש הממשלה לא מעריך את אלו שאינם חושבים כמוהו, הרי זה מן המפורסמות ולחישה שנתפס לוחש על אזני המקובל יצחק כדורי לפני שנים רבות הבהירה זאת לחלוטין. גם האופן שבו בנו של רה"מ וזוגתו נוהגים בעובדים וידידים מדברת בעד עצמה, אך למרבה המזל טרם חוקק חוק נאמנות=אזרחות מהסוג שגם יקנה לועדות ממונות על ידי רה"מ יכולת לקבוע מיהו ציוני נאמן ומי אינו. אני מודה שרה"מ והמיליה שלו נוהגים בבני אדם זילות (אני סובר כי נתניהו גם מזלזל במצביעיו) ושזה מרגיז, אבל בשלב זה הם טרם הצליחו להקים אינקוויזיציה ציונית, הגם שלא אתפלא אם נתניהו ימנה בשלב כלשהו ארגון כזה שבו יתפוס "הצל" את תפקיד טורקוומדה. אחד הדברים הראשונים שעשו הפשיסטים בספרד תחת פרנקו הוא להיפרע ביריבים פוליטיים באמצעות ועדות עממיות.
https://tomerpersico.com/2013/04/08/esoteric_anti-christian_nazis/
עידו יקר, תודה על ההפניה. עם זאת, תכלית החלק הרביעי ברשימה למעלה לא היה לאתר את ההוגים שהשפיעו על הנאצים, אלא להצביע על מקבילה מרתיעה במיוחד (מתוך קריאה בסקירתה של חנה ארנדט על ספרו של דה גובינו) בין שורשי הגזענות הלאומית הארית של אמצע המאה ה-19 והתפתחותה המאוחרת אצל הנאצים, ובין שורשי הגזענות הלאומית היהודית בתחילת המאה המאה העשרים והתנועה הגזענית-לאומית-יהודית המנהיגה כיום את ישראל, על שני כובעיה: הליכוד והבית היהודי. כמו כן, התברר לי אתמול בשעת לילה מאוחרת, כי הרב הרוויזיוניסט נתן מיליקובסקי, סבו של נתניהו היה חבר של הראי"ה קוק, וראה בו מורה-דרך. הנה גם זה מסביר כמה דברים על המציאות שבה אנו עושים. כמובן, איני טוען כי הראי"ה למד את שיטתו מכתבי דה גובינו. איני טוען כי הוא הכיר אותם. את שיטתו המתעדפת את היהודים על פני עמים אחרים עד שאין נפשם של אלו דומה לנפשם של אלו לעוצם סגולותיה (ישראל) או פחיותותיה (גויים) עשוי היה ללמוד מריה"ל (הכוזרי), ס' הזׁהר, המהר"ל, רמ"ע מפאנו (שהפך בספרו 'עולם קטן' את הפער בין נשמת היהודי ובין נשמת הגוי למשהו בלתי גשיר), הרש"ז מליאדי ("התניא") ואחרים. לאחרונה דנה פרופ' חנה כשר באופן ביקורתי בסוגיית העם הנבחר ותודעת העליונות היהודית אצל שורה של הוגים יהודיים בספרהּ "עליון על כל גויים" (הוצאת אידרא: תל אביב 2018) מרס"ג ועד הראי"ה קוק (באחרית הדבר היא גם מתייחסת לכהניזם]. גם אחרי שקוראים על ריבוי הדעות בעניין זה, אי אפשר שלא להיוותר עם הרושם המרתיע שהתורה והמקרא בכלל לא הנחילו אך ורק מורשת של מוסר וקירבת אלוהים, אלא גם הותירו מסורת שיטתית בתוך היהדות הרבנית המתייחסת ליהודים כעליון על כל עמים — פחות או יותר בנוסח ארתור דה- גובינו.
שועי, תודה רבה על הרשימה הלא עליהומית לחוק שכולו עליהום. חנה ארנדט בספרה the life of the mind מ1978 הציבה את השאלה "where are we when we think", ואולי שווה לשאול את אותה שאלה לגבי תופעת ה"אדם הלאומי" שהיא זיהתה אצל גרשום שלום, בבחינת "איפה אנחנו כשאנו לאומיים?". אני לא יודע מה הן התשובות לשאלה זו, אבל הייתי חושד בכך שעל אף הביות שעבר המין האנושי במסגרות של תרבויות אימפריאליות, ומאוחר יותר דמוקרטיות, עדיין נדמה שהביות הוא פנים קבוצתי ולא חוץ קבוצתי (וזה קצת דומה למעללי האדונים היוונים-רומאים של ניטשה, אותם הוא מתאר כמלאי אחווה, שיווין, רעות, אדיבות בינם לבין עצמם, אך כחיות טרף גמורות, פלשתיות ומעוררות טינה בשדה הקרב או במגעיהם עם בני אומות אחרות), וזה משהו שהאינטואיציה הסטואית, הנוצרית והבודהיסטית הבינו והציעו לנטוש את הביות בגבולות השבט\האתנוס לטובת ביות במישור קיום 'גבוה' ורחב יותר (למשל, הkosmopolites של הסטואים). נדמה לי שהן קלטו שהביות הלאומי הוא לא יותר מיצירה של קולקטיבים ממושמעים, עם סולידריות כלשהי, שיהיו מוכנים להילחם בחבריהן של קבוצות חוץ, ובה בעת, לעולם לא ירגישו בטוחים בביתם שלהם מחמת המלחמות הבאות עליהם. חנה ארנדט אף היא, כמי שהשתייכה במלואה לעולם האקדמי-פילוסופי, הצליחה לחלץ את עצמה מהמעגל האכזרי שנקרא לאום.
תמהּ יקר, תודה, לא קראתי את הספר שהזכרת. אחפש בקרוב, גם מפני שהוא עשוי להתכתב עם פרוייקט שאני כנראה נכנס אליו בקרוב, שלא קשור לארנדט באופן מיוחד — וכשיהיה על מה להודיע אודיע. אני חושב שאסונהּ של האנושות מתחיל ביחידה הפוליטית הקטנה ביותר: המשפחה, ומן החובה המוטמעת באדם להזדהות באופן מלא עם בני משפחתו — בני דורות קודמים, מנהגיהם ומורשתם (כלומר מעבר לתורשה). למעשה, התורה מכבדת לכתחילה חמולות (בתי אב פטריארכליים) ורואה בהם את המנגנון היסודי של הפצת הדת; כל ראש בית אב (משפחה מורחבת) היה למעשה ביג בוס, וחובה היה לסור למשמעתו ולהזדהות איתו במליאות כדי לקבל חסות והגנה. המודל הזה של משפחה-שבט-עדה-עם מאוד מרתיע אותי גם בלי קשר לעניין היהודי. מה שמפריע לי הוא ההזדהות האוטומטית והטמעת ערכי המשפחה-השבט-העדה. זה נראה לי מחסום גדול מאוד בפני חירויותיו הבסיסיות של הפרט. אני חייב לומר שמאוד לא נוח לי עם מחברים (סופרים ומשוררים) שיש להם הזדהות מוחלטת עם קבוצת המוצא שלהם. אני חושב שזה מה שהכי קשה לי בחלק מספרי עגנון, ברומנים משפחתיים מרחבי העולם, ועד נניח, שירה שמתפרסמת בכתבי עת דתיים שבהם השירה מוכפפת לתאולוגיה-פוליטית-אמונית, ועד חלק משירת ערס-פואטיקה, למשל, רועי חסן, שמעריץ בשיריו את אביו ואמו (יש בזה משהו שלצערי איני מצליח להבין) וכואב את כאבם עד שלפעמים נדמה לי ששירתו עומדת בסימן הכאב שלהם (ואפילו מנציחה קצת בלשון הווה את המצב ששרר בארץ בשנות השבעים, בדור של הוריו). אני מאוד אשמח אם ילדיי יהיו בני אדם ישרים, אבל אין לי שום ציפיה שהם יהיו דומים לי (או דופליקנטים שלי), וממילא בכל האמור בדרכי המבע שלהם, הם אולי צריכים לעקוף את הטעם שלי (אני מאוד דעתן; קל מאוד לדעת מה אני אוהב ומה אני פחות אוהב), אבל הם יודעים שאין בי שום ציפיה שימשיכו את דרכי או שיזדהו עם דעותיי, ואין לי בעיה שיצפצפו על טעמי צפצוף ארוך. אני אפילו חושב שכך ראוי לפעמים, אפילו לעתים קרובות. לכל אדם יש את הדרך שלו לעשות בעולם. כהורה — אני לא מעוניין לשמש כמחסום. ועכשיו נשוב לחוק הלאום, נחשוב מי חקק אותו ומה היה המודל המשפחתי שמתוכו הוא הגיע. הוא שכתבתי, משפחה עלולה להיות אסון.
שועי, אני שותף לדבריך לגבי קשרי אסון-משפחה. יחד עם זאת, המשפחה הגרעינית היא כנראה תצורה מאוחרת יחסית שהתקבעה משלל סיבות (בין היתר גם בגלל אימוצה על ידי ממליצים שמימיים למיניהם), אבל כפי ששרה בלפר-הרדי הראתה בספרה המעמיק בנושא (mothers and others), בני אדם התפתחו מספר נכבד ומכריע מאוד של שנים במסגרת alloparenting שבה הילדים גודלו לא רק על ידי אמם אלא גם על ידי דודות, סבתות, בחורות צעירות (לפני אימהות), זקני שבט ומדי פעם גם גברים שונים הצטרפו לעניין. לדידה של הרדי, לשלל תופעות כמו 'דיבור תינוקי' וחיקוי פנים (אצל עוללים), כמו גם לאמפתיה וליכולת לדמיין את שחווה הזולת, לא היה פשר (ואף לא 'טעם' הסתגלותי-אבולציוני) במידה וסביבתה הראשונית של האנושות הייתה אמא-אבא-ילד וזהו. אני חושד שהאבא כביג בוס וחובת ההזדהות עם המשפחה, מאוד קשור לכך שההסדר של הפטריארך צמח בחברות שראו את ההכנה למלחמה כערך עליון (כלומר, הרוב המכריע של החברות שצמחו באירו-אסיה), ובהתאם את משימתן ליצירת כמה שיותר משמעת, כניעות והזדהות עם המטרה.
תמהּ, אני לא בטוח שבחלקי עולם אחרים המצב היה שונה במהותו. כלומר, נדידות עמים אחר מזון או שטחי חקלאות תמיד הציתו מלחמות, ויש להניח כי בחברות רבות אומנו גברים להיות ציידים ולוחמים כאשר השמאנים/הכהנים והסופרים היו בדרך כלל מי שלכתחילה התאימו יותר לישיבה בעורף מאשר לעימותים עם חיות טרף . בכלל, כמדומני כי ביסוד כל תפיסה לאומית עומד הרעיון של הקבוצה הלוחמת. מבחינה זאת, לגמרי לא ייפלא כיצד ביסוד הלאומיות המקומית עמדו ארגונים צבאיים כגון בר גיורא והשומר ועד ההגנה, אצ"ל, לח"י, הפלמ"ח והפלי"ם. עד היום במוקד חייהן של התנועות הציוניות במקומותנו עומדת הלוחמה באויב בן לאום אחר. הציונות כבר שנים לא עושה שום דבר אחר מלבד להילחם ולהוסיף לחפש אויבים לאומיים אמתיים או מדומים.
א. אין שום חוק שמונע מיהודי לגור בכפר ערבי.
ב. לפי הקישור שהבאת היה מוצדק מצד הבריטים להביא למותם של מיליון איש ברעב כי… הם קתולים וגרים ממש קרוב לאנגליה. אה כן, בריטניה הגדולה עם הצי הכי חזק בעולם עלולה להיכבש על יד אירלנד הנחשלת כי אירלנד פשוט נמצאת קרוב מדי לרוע המזל לאי האנגלי.
עכשיו הבנתי למה הira האירי אוהד כל כך את הפלסטינים. זה לא בגלל שהפלסטינים צדיקים גדולים אלא בגלל ששני הצדדים מתמודדים עם כובש דומה מאד
עידו, תודה. בטעות הופיעה כאן קודם תגובה של עקשן ימני דתי שמציק לי כבר איזו תקופה, וכנראה חושב שהדף הזה אמור לשמש במה פתוחה להבעת דעותיו בזכות חוק הלאום. הסברתי לו בנימוס במייל פרטי שאיני גוף תקשורת וביקשתיו בפרטי לעבור ולקרוא במקומות אחרים, במקום שאמשיך להרגיז אותו. אחרי עשור על הרשת, כבר היו לי בשחר ימיי את כל סוגי ההתנצחויות עם אנשים שמקוטבים לי פוליטית, אין לי שום צורך לחזור לאותם ימים. בתמורה הוא כתב לי שאני "כינה", מה שמעיד על אוצר המילים הנקוט בידי פשיסטים יהודיים בזמננו, וממילא מאשר את הזיקה שמצאתי למעלה בין ארתור דה גובינו ובין ראי"ה קוק ומורשתם "הנאה".