*
נתקלתי בפתח הספר, לידתה של פיסיקה חדשה (הוצאת דביר: תל אביב 1966), בפרט מעניין אודות המחבר:
מחוץ לחדר-עבודתו ולבתי-הגנזים פרופסור כהן הוא חובב נלהב של טיולים ושל עלייה על מגדלים. תחביב נוסף שלו הוא צילום טירות וספינות, בעיקר ספינות-דייג.
*
כמובן, לא הטיולים ולא תחביבי הצילום של הפרופסור לכדו את מבטי, אלא עליותיו על מגדלים. כלומר, אם היה מדובר בי, יכולים היו לכתוב: ישיבה על ספסלים, אבל עליה על מגדלים, איזה מין אדם נהג לציין את אהבתו לעלות על מגדלים? ואם כבר עליה על מגדלים, אילו מגדלים? מגדלים עתיקים או גורדי- שחקים מודרניים ואולי כולם כאחד? האם אהב לרדת מהמגדלים או נהנה מהטיפוס בלבד? הספר לא אמר על כל אלה מלה. זה. הותיר אותי חסר שקט, מה שללא ספק השפיע על המשך הקריאה.
לאורך הפרק הראשון "הפיסיקה של הארץ הנעה" דן המחבר במעבר מן השיטה הפתלומאית הגאוצנטרית (כדור הארץ בלתי נע תלוי ועומד במרכז היקום שכולו מלא גופים מתנועעים עשויי אתר, החגים סביבו באופן מושלם במעגלים) ובין השיטה הקופרניקאית ההליוצנטרית וממשיכיה (כדור הארץ חג במהירות סביב עצמו במסלול אליפטי סביב השמש – הזכות על המסלולים האליפטיים ליוהנס קפלר). באופן מיוחד מדגים המחבר את טיעוניו באמצעות ניסויי מחשבה, המתבצעים שוב ושוב על ידי הטלת כדורים, כדורי ברזל וכדורי פלדה, ממשקלים שונים ובגדלים שונים מגובה רב. כהן סוקר את דעת אריסטו לפיה כדורים במשקלים שונים (נניח שני ק"ג ו-1 ק"ג) שיוטלו מאותו גובה רב, יגיעו לקרקע בזמנים שונים: הקל ייפגש בקרקע רק לאחר כפולת זמן של הזמן שארך לכדור הכבד לנחות. כהן מצביע על כך שיוחנן פילופונוס, פילוסוף ואב כנסיה מאלכסנדריה במאה השישית, הפריך את דעת אריסטו על סמך ניסוי אמפירי, שבו מצא שכאשר הכדורים יוטלו מגובה שווה, אף על פי שמשקלם שונה, הם יגיעו לקרקע ללא כל הבדל בזמן, או בהבדל זמן מזערי. אלף שנים אחר כך חזר כנראה גלילאו גליליי (1642-1564) על הניסוי ומסקנתו – שהובאה מפיו של סלוויאטי בדיאלוג על שתי מערכות עולם עיקריות שהושלם ב-1626, פורסם ב-1632 בפירנצה, והוביל למשפטו של גלילאו לפני האינקוויזיציה (משום שהפר צו כנסייתי שלא ללמד את קופרניקוס ברבים) – היתה שכדור תותח שמשקלו בן 50 ל-100 ק"ג שיוטל מגובה 200 אמה עם כדור רובה במשקל 200 גרם – יפגע בקרקע רק כשני רחבי-אצבע לפני הקל, על אף הפרשי המשקל המשמעותיים ביניהם.
כל המגדלים והטלות הכדורים האלו, כאשר מדי עמוד או שניים מתווספות עוד הטלות והטלות – המגיעות עד כדי כדורי-פלדה והדמיון שלי החל לרוץ, וכבר ראיתי בעיני רוחי את חיבתו של פרופסור כהן לעלייה למגדלים כרוכה באובססיה להשלכת כדורים מכל מיני חומרים ובכל מיני גדלים ומשקלים מגובה רב, כדי לאמת ולחזור ולאמת את מסקנותיהם של פילופונוס וגליליי. המשכתי לרוץ עם זה הלאה ודמיינתי שורה של מקרי מוות בלתי מפוענחים ברחבי הגלובוס , במיוחד בסביבות אוניברסיטאיות ותיירותיות (האיש אהב טיולים), שבהם עוברי אורח תמימים נהרגו כתוצאה מפגיעת כדורים מחומרים שונים במשקלים שונים ובגדלים שונים שנפלו עליהם מגובה רב. איש לא הצליח לפענח זאת מעולם. גם לא נשמעה הטענה כאילו הכדורים הושלכו במזיד. אפשר גם שמטיל הכדורים כלל לא היה מודע לנפגעים (הוא רק סימן זאת במחברתו כניסויים שלא עלו יפה). העובדה שמדובר בארצות שונות ובמקרים בודדים, מנעו מן החוקרים לעמוד על המכנה המשותף בין המקרים, ומאחר שכך – האחראי לא נתפס. לומר את האמת, אלמלא ההערה על תחביבו של הפרופסור, גם אני לא הייתי מתעורר לכך.
ותחביביו האחרים של הפרופסור? (צילום טירות וספינות). ובכן, גלילאו עבר בשנת 1617, בשוך עשור שבמהלכו הפך לאיש המדע המוביל והמפורסם בדורו, לוילה נאה – כעין טירה או ארמון ושמה: בֶּלוּסגוּאַרְדוֹ, ממערב לפירנצה; אשר לספינות, עולה על הדעת ניסוי מחשבה מפורסם, המובא אף הוא בדיאלוג, שוב מפי סלוויאטי החדשן. תכליתו של ניסוי המחשבה היתה להראות שגם אם כדור הארץ במהירות קבועה לא תהייה לכך השפעה הכרחית על תנועתם של גופים על פני כדור הארץ. סלוויאטי מתאר תא פנימי בספינה בו נוכחים כמה אנשים, חרקים מעופפים, מיכל עם דגים (אקווריום?), ובקבוק מקובע, תלוי על ראשו, ופקוק כך שנוטפות ממנו טיפה אחת טיפה בבמהירות קבועה. לטענת גלילאו גם כאשר הספינה תרים עוגן, לו רק תפליג במהירות קבועה, שום פרט בתמונת תא-הסיפון, לא יישתנה מהותית, אף אחד מהעדים על הסיפון לא יבחין בשינוי, אף על פי שהספינה תימצא בתנועה.
מגדלים, כדורי ברזל, טירות וספינות- דיג (ספינה ובתוכה מיכל דגים) – יכול להיות שלפרופ' כהן היתה אובססיה לגלילאו גליליי. זה הגורם לכל ההבהוב הקודח.
*
*
*
חג שמח לכל הקוראות והקוראים
בתמונה: דב בער ב"ר חיים, איור מתוך כתב יד עץ חיים לר' חיים ויטאל, פאדהייץ [גליציה-פולין] 1780.
אם זה מה שהוא עושה מחוץ לחדר עבודתו ולבתי הגנזים, אפשר רק להצטמרר ממה שהוא עושה בתוך חדר העבודה, ובבתי הגנזים – עוד יותר. מה הוא עלול לעולל לגנזים.
שנה טובה שועי!
דודי יקר, מנסיון בעבודה בספריה לאומית, אני יודע שלספריות לאומיות — אתה יודע איך אתה נכנס, אבל אתה לעולם אינך יכול לשער מראש מה יקרה לך בתוכן עד שתצא ואיך זה ישפיע עליך אחר כך. אני די בטוח שהגנזים דווקא טופלו היטב (אובקו מאבק ועורפלו כדי למנוע חרקים כמה פעמים בשנה) ושחדר עבודתו תמיד היה מסודר, אם לא על ידי עצמו, ודאי על ידי המנקה.
ראיתי הבוקר שהתפרסמה באתר "הארץ" ידיעה מאתר Nature על תגלית חדשה: מכתב של גלילאו מ-1613 שבו הוא כותב בפירוש (לראשונה טוענים ב"הארץ") שהשמש לא סובבת את כדור הארץ. ובכן, מן הידיעה הזאת למדתי בעיקר עד כמה מוגבלת ידיעת "המערכת" כי גלילאו במכתב ידוע ליוהנס קפלר טען שהחזיק בשיטה הקופרניקאית לפחות משנת 1597, ויש להניח שהוא לימד את השיטה בפאדובה בשלהי העשור הראשון של המאה ה-17 כשהפך אישיות מאוד מפורסמת בשל תצפיותיו בטלסקופ, למעלה מכל הישגיו האחרים. זה נכון שהוא לא נהג לכתוב את זה בפרסומים רשמיים וגלויים אלא באופן היפותטי בדרך כלל, אבל חצי הבוז ששלח כלפי הישועים (חסידי אריסטו והדוגמה הנוצרית) גרמו לכך שכבר ב-1613 היה מי שפקח עליו עין.
חג שמח!
הזכרת לי בחיוך את הסרט "האנגלי שעלה על גבעה וירד הר" Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain. אבל הסרט מצחיק לא מבהיל כמו מדענים שהפטיש שלהם הוא לצלם ספינות דייג ישמור השם
ויכול להיות שהמלומד הנכבד הוא בכלל גלגול של גליליאו (:
דודו יקר, אני לא כל כך מכיר את פרופ' ברנרד כהן בו עסקינן וקצת מצטער שטוויתי סביבו תלי תלים של הבלים, ובכל זאת העובדה שהאיש ציין את אהבתו לעלות למגדלים ואז כ-30 עמודים ויותר שבהם המוטיב החוזר הוא הטלות חוזרות ונשנות של כדורי ברזל ופלדה מן הגובה, במציאות ובניסויי מחשבה, זה באמת יותר מדי. אם בעמוד 35 היה מסתבר שהוא בכלל מפליג בספינת דייג וזקנה אנגלית היתה נמצאת על הסיפון עם פגיעת ראש קשה, לא היה צריך להיות הרקול פוארו כדי לנחש מי נמצא בראש התורן. אלא שעם המזל שלו היא בטוח היתה נופלת למים ומהסיפון ונעלמת והכדור השני היה מחורר את הסיפון ונוחת בתאו של הרקול פוארו הנם את שנתו ומתעורר מן הרעש, מה שהיה נותן לו דחיפה לחקור את תעלומת הכדור ואחר כך את פרשת העלמות הזקנה. ומחזיק את כולנו במתח ב-100 העמודים הבאים.
נינה יקרה, יפה שעה אחת בעולם הזה כגלגולו של גלילאו מחיים שלימים כקופו המכור לקופאין של קופרניקוס, שהיה שם דבר בגן החיות של ורשה.
שועי, סוף תיאוריה במגדל תחילה! (ואכן, אפשר לראות מגדלים כאחד הנסיונות של בני אדם להשיג לעצמם כיסא מובחר ביציע של העליונים), כול הכדורים הללו הזכירו לי את משחק הבאולינג שהמציא ניקולאס איש קוזה ותיאר בחיבורו de ludo globi (שבאנגלית מתורגם ל on the bowling game) מ1463. במשחק הזה היה כדור אליפטי (שדומה לcrown green bowls הבריטים) שצריך לזרוק לתוך תשע מעגלים קוצנטריים שמצויים בקרקע, כאשר יש כמה תחנות בכול מעגל, והמעגל הפנימי ביותר מייצג את אלוהים. מטרת המשחק הייתה להמחיש את התזה של ניקולאס, לפיה, כול יצור חי הוא ייצוג ייחודי של האחדות האלוהית, כך שלמרות שכול השחקנים מכוונים לאותם מקומות, הרי שבשל המשקל השונה והבלתי מאוזן של כול כדור באולינג, כול כדור ינוע סביב מרכז כבידתו ולכן בהכרח אף פעם לא יהיה זהה עם המטרה שנמצאת בקרקע. בכך ניקולאס רצה לעודד את המאמינים להבין שאין טעם לחקות את טכניקות הזריקה ה"מוצלחות" יותר של אחרים, שכן כול אדם הוא כדור הבאולינג של עצמו, ועליו לשאוף להיות אחד עם העיקרון האידיוסינקרטי של קיומו כשהוא שואף לטוב (שעבור קוזה מגולם בישו). אני מצרף לכאן ציור שיסביר קצת כיצד נראה המשחק הקוזאי, על כול עניין שלא יהיה:
https://www.superstock.com/stock-photos-images/4435-9698
חג לולבי לך וליקיריך
יונדב יקר, תודה מקרב לב על ניקולאס קוזאנוס; זכרתי כי המעגל/כדור ההויה תופס אצלו מקום מרכזי אבל לא ידעתי על המשחק הזה. יכול להיות שההפניה שלך תיכנס לאיזה מאמר שאני עתיד לסיים אי-שם עוד כמה חודשים ואם כן אודה לך שם על ההפניה הזאת. ותודה על האיחולים, בשנה שעברה בערב חג היה מצבי כה רע (ראה רשימתי "שממית" שהתפרסמה אחרי סוכות) עד שלחלוטין לא הייתי משוכנע בצאתי מהסוכה מה הולך להיות אתי. והנה אחרי "השממית" ההיא וכמה לטאות-אחיות מאספות שהצטרפוּ כשהיא הלכה (נזקים משניים קצת מבהילים) — שמחתי לשמוע לפני כמה ימים, שאני במישור סוף סוף.