*
בשנת 1926, צייר הצייר היהודי הגרמני ואחר כך הבלגי, פליקס נוסבאום (1944-1904) את פנים בית הכנסת בעיר הולדתו, אוסנברוק (או:אוסנבריק) שבסכסוניה (צפון מערב גרמניה), עיר שבה נולד גם הסופר הגרמני, מתנגד הנאצים, אריך מאריה רמארק (1970-1898), שגורלו שפר קצת יותר מזה של בן עירו היהודי.
בציור הנקרא "שני יהודים" נראה הצייר, העטוף בטלית, ופניו אומרות ספק וטרדה. הצעיר עומד בסמיכות לחזן בית הכנסת, אליאס אברהם גיטלזון, שפניו שוחקות בהרבה, כיהודי התדיר בבית התפילה ואוהב את חיי התפילה. הארשת שמגלה נוסבאום בציור אומרת שאפשר נקלע לבית הכנסת בשל שמחה יהודית, אך ודאי אינו חש עצמו כחלק מהמקום, על אף שהוא משתדל לכבד את המסורת ומקיימיה, ובכל-זאת – אין זה עולמו.
בית הכנסת באוסנברוק נוסד בשנת 1906. הוא נועד לשרת גם את בני גילו של נוסבאום. אולי היו שם יהודים, בני גילו של נוסבאום, אבל נוסבאום לא שם עצמו כחלק מהם. כאמן, מרוחק קצת, חש צורך לתאר את חללו של בית-התפילה בפרטי פרטים; ארון הקודש, דרגשי התפילה, המנורות והנברשות, מגני-דוד, הכתובת שעל הכותרת "ממזרח שמש עד מבואו מְהֻלָּל שֵׁם יי" הלקוחה מספר תהלים ונאמרת בפתיחת תפלת ההלל בימים טובים וראשי חודשים. לא ניכר הקשר הרגשי שלו למקום. הוא דווקא בוחר לתאר במפורש את הקושי הרגשי שלו לשהות שם.
תלמוד בבלי גורס במסכת ברכות כי המתפלל באחורי בית הכנסת נקרא שכן רע. בנוסבאום ודאי לא ניכר הרצון להיעשות שכן טוב. נדמה כי הוא מגלם איזו מגמת ביניים, המנסה להמשיך ולקיים את המסורת, אם על שום כיבוד הורים וזקנים, ואם על שום שאלו מנהגיהם העתיקים של בני קבוצתו. יחד עם זאת, קשה לומר, שהוא מנסה להתערות בחיי התפילה ובהווי הקהילה, ונדמה כי דמותו של החזן הידידותי, שאולי יצא לרגע, ושב ונתקל בצעיר הממאן הזה, ומנסה להותירו במקום בדרכי נועם ובחיוך, יחד עם שאר הקהל, הותירה בו רושם עמוק. נוסבאום זועף (הבעתו שונה לחלוטין מזו של מאוריצי גוטליב בציורי בית הכנסת שלו), אך מצייר את גיטלזון, כמי שמסביר לו פנים, ונדמה כי חשוב היה לו לציין כי כך היו פני- הדברים.
בין ליל השמונה ועד יום העשרה בנובמבר, במהלך ליל הבדולח, הוחרב בית הכנסת באוסנברוק עד היסוד, יחד עם בתי כנסיות רבים ברחבי גרמניה. נוסבאום היה באותה עת כשלוש שנים בבלגיה עם בת זוגו. במבט נוסף, שאולי מטמיע את גורל בית הכנסת ואת העובדה לפיה ציורו של נוסבאום הוא מן התיעודים הבודדים של קהילה שחרבה, כבר לא ברור לגמריי אם בכתובת שבמרום בית הכנסת לא נכתב "ממזרח שמש עד מבואו מְחֻלָּל שֵׁם יי", מה שאכן קורה כאשר בני אדם נאמנים אך ורק לתרבותם, לעמם ולייעודיו, לנחלת אבותיהם שאין לתת לזרים לטמא אותהּ, ושאינם מוכנים לרחוש נאמנות וחיבה לתרבותו של האחר, רק לחוש כלפי תרבותו זילות ושנאה. במצב כזה, אין מה ואין את מי להלל – וכל ברכה שיוצאת מהפה לחלל האוויר הופכת קללה ונושאת חורבן.
*
*
בתמונה: Felix Nussbaum, Die Beiden Juden, Öl auf Leinwand 1926
אחד המעשים המחרידים בתולדות אירופה קיבל את השם האקזוטי ״ליל הבדולח״… מעניין איך הם חיים עם זה עד היום, מעבר לעניין המוסרי שהוא הכבד והבלתי נמחה לעדי עד, הרי מדובר גם באבדן חלק מהמורשת התרבותית של העם הגרמני שהיהודים היו חלק ממנו. יש לי ידיד (נוצרי) בקרקוב, שהבת שלו והרבה מבני דורה התחילו ללמוד עברית ויידיש, בגלל הריק שהרגישו שנוצר בהיסטוריה ובתרבות שלהם, מעין נסיון נואש לסגור את הפער הזה.
תודה על הפוסט.
שועי אתה כבר מכיר אותי מספיק טוב, כדי לדעת שהדבר הראשון שהעין שלי רצה אחריו זה הציור, ורק אחר כך אני מתפנה לקרוא את הכתוב. ומן המבט ראשון כאשר נכנסתי לציור בית הכנסת של פליקס נוסבאום, נדהמתי לראות שעל הקיר מופיעה כתובת המנבאה את העתיד כמו במשתה בלשאצר, "ממזרח שמש עד מבואו מְחֻלָּל שֵׁם יי", אחר כך קראתי את המאמר ואת ההקשר האקטואלי הקשה, ונעצבתי אל ליבי מיכולתו של האדם לחזור על טעויות העבר ולברוא אותן מחדש כפארסה על מדינה שתוקפת את האחר ותרבותו, ויורדת דומה כשהיא משקיעה הון במטוס שעולה מיליארדים לראש ממשלתה הנעלה ולרעייתו, אבל אין לה די כסף לבניית גדרות הפרדה בכבישי דמים
תודה שועי. דווקא אוסנבריק (כמובן שלא דווקא) שבה ובעיר אחות, מינסטר, נחתם סיום מלחמות הדת (1648). אבל זו כמובן אסוציאציה מיידית, ותו לא.
כן. תמונה אכן שווה לעיתים יותר מכל מילה כתובה.
ורד יקרה, וכי ישראל לא כינתה את מה שחוללה לאזרחי הלא-מעורבים של עזה ב-2014 'צוק איתן'?
דודו יקר, ובכן דווקא מפני שעולם הרוח היהודי והרבני יקר ללבי, הגם שבקושי רואים את זה מהחוץ (הייתי אומר שהיהדות אצלי עברה תהליך הפנמה רציני), אני רואה בפעולות הממשלה הנוכחית, ובמוסדות הרבניים של הדור — חילול ה' גדול; לא גאולה הם יביאו אלא חורבן גדול.
נתן יקר, ראה גם "פרשות רצח" מאת מנפרד פרנקה משנת 1973 (תרגמה וערכה אילנה המרמן בשנת 1990). ובאמת העיירה (הילדן) שהוא מתאר את קורותיה ב"ליל הבדולח", היא בסביבת וסטפליה. לא הרחק מאוסנברוק.
נינה יקרה, חיפשתי מה לכתוב על ה-"נאמנות בתרבות", חיפשתי איזו תמונה אחרת של פליקס נוסבאום, כשלפתע נתקלתי בתמונה הזאת.
תודה שועי. קצר וחד ועמוק.
תודה על הקריאה, צבי. באופן אישי אני מסתובב עם כאב די גדול כתולדה מהשחיתות והלאומנות הפושות על כל גבעה גבוהה ותחת כל עץ רענן. חיפשתי דימוי מתאים ועיתוי מתאים, בפעם שעברה שכתבתי על זה היה קצת אחר תשעה באב (ברשימה "חוק עליהום"), עתה במועד "ליל הבדולח".
שועי, תודה על תחיית המילים. אולי חלק מהבעיה של יהודי מחוזותינו היא שהעמדה של פליקס נוסבאום שנעה בין כבוד מאופק לזרות ממאנת, היא דבר שגם אם היה (ובראשון לציון של ילדותי עוד קצת היה) כבר איננו. נדמה שכיום אפשר לפצל את יהודי ישראל לכאלו שסובלים מרתיעה אלרגנית מכול מה שהוא 'דתי' לדידם (כך שהתעניינות בפילוסופיה יהודית שקולה לחפץ חשוד בעינם, גם בגלל אי-מעשיותה לפארק ההיי-טק שהוא גם מדינת ישראל, אך גם כי מה הטעם החילוני להתעסק בכך), ולכאלו שמוכנים לבלוע כול שרץ בתנאי שהוא כשר, עוטה מדי רב ומרגיש 'יהודי' (לכאן נכנסים לא רק חלק לא קטן מהדתיים-לאומים ומן החרדים, אלא גם חילונים רבים דה-פקטו). וולטר בנימין פעם כתב לקפקא שהשאלה היהודית, שלדידו הייתה 'מה הן הקונכיות האלו שהעבירו לנו אבותינו? ומה ניתן או יש עוד לעשות בהם?', לא תיפתר גם עם התנועה הציונית תצליח בכוונותיה הלאומיות. מילא שהיא לא נפתרה, איש (מיהודי ישראל) כמעט לא חושב שיש פה שאלה ראויה, וכאן (או, ליתר דיוק, גם כאן) טמונה הבעיה.
תמהּ יקר, אומר לך את האמת, כל העניין היהודי בי התעורר כשהייתי חילוני לגמרי; ובבת-אחת אחר רצח רבין הבנתי שאמנם צברתי לי ידע כלשהו בצורות מחשבה וברעיונות שונים ומשונים, אבל אין לי מושג במה שמתפללים בבית הכנסת ובמה שלומדים בישיבות, ולא נראה לי הגיוני שרבנים יטיפו רצח. איכשהו הזדמן לידיי ספר מספרות ההיכלות והמרכבה ואז התעוררתי לעסוק בזה מצד חיבורים הלניסטים ונאופלטוניים שמאוד מאוד חיבבתי, ודבר הוביל לדבר, ומכאן הכרתי את אשתי. ואחר-כך עשיתי תארים בתלמוד ובפילוסופיה, שהפכה לפילוסופיה יהודית (השלב הבא שלי היו חיבורים ערביים ואסלאמיים אבל זה רק כמה שנים אח"כ). הייתי צריך להבין כבר אז (אבל הייתי צעיר ותמים) שאדם שבא אל היהדות (שלא על מנת להיפרד מן העולם שנשא בחובו עד אז) ומבין יותר בתולדות המדע, בפילוסופיה, בדתות, בשירה ובספרות, מרוב מלמדיה, עתיד לקבל אי-אילו מכות, אם לא יסתגל להייררכיה האורתודוכסית (במקל בסרגל, מה שבא ליד). אבל לא הסתגלתי ולא ממש נקלטתי, וזה סיפורי על עצם היום הזה. כשאני מגיע לבית כנסת (פעמים ספורות בשנה: ראש השנה, יום הכיפורים ושמחות משפחתיות — קשה לי לשאת את זה אחרת) אני מתפלל ברצינות, מאוד ברצינות (בימות השנה והחג אני מתפלל בבית) וזה אולי מפתיע את הנוכחים שיהודי שלא נראה כפרסומת מהלכת לדת היהודית או לארץ ישראל מאריך כך בתפילתו — אבל אני מניח, שכשאני כבר בבית הכנסת, בכל הנוגע למישור החברתי, נחה על פני ארשת הדומה לזו של נוסבאום למעלה. מישהו שנקלע למועדון חברתי שהוא לא מי יודע מה מעוניין להימצא בו. כן, זה קצת עצוב, אבל זה כבר שנים חלק מחיי.