*
זו רשימה לזכרה של ידידת רחוקים, קרובת לב, המשוררת, החוקרת, הפנסתרנית והבלוגרית, טלי לטוביצקי (2019-1976), שההודעה על מותהּ ביום שישי לפני שלושה שבועות גרמה לי לעזוב סלי קניות ולפרוץ בבכי ביציאה משוק לוינסקי; ואז כששבתי הביתה, התיישבתי עם ספרה וראיתי הקדשה שכתבה לי בכתב ידהּ תחת שער ספרהּ משנת 2010 וחשבתי – לא יהיה יותר; ואז שוב ביום ראשון – בבית הקברות. את פגישתנוּ האחרונה לפני כשנה, היא סיימה בחיוך ואמרה "עוד ניפגש".
טלי הייתה מטובות המשוררות. מאוד אהבתי אותה. ימים לפני פטירתה התבשרתי דרך הפייסבוק שהיא זכתה במהלך ימיה האחרונים להפוך לאם בפעם השניה (עם בת זוגהּ טל לוין). בהלווייתה למדתי כי גם ראתה עותק שמש, של ספרהּ השני, הזכות לשלמוּת הגוּף, בו עוד הספיקה לסמן כמה תיקונים בליל מותהּ.
בשבועות שחלפו, חיפשתי התכתבויות איתה. נזכרתי שהקדישה לי רשימה שלה לאחר ששוחחנו על שירת ויזלטיר, מה שהפך לפסטיבל ויזלטיר בין הבלוג שלה, הבלוג של המשוררת כרמית רוזן והבלוג שלי; באותה פעם שהזהירה אותי מפני מגיב המשתמש בשמי באתר של עיתון 'הארץ' (אני לא קורא עיתונים) ועודדה אותי להגיב כנגדו בשמי ובקולי, והוכיחה בכך שהיא חברת-אמת ששמו של הזולת חשוב לה ממש כשמהּ; בפעם שכתבה בתגובה באתר זה: "הבנתי לגמרי (לגבי השיר). אולי גם אתה לסבית" מה שהוביל, לשיחה (פרטית ומבודחת) על מה שהופך אותי לסבית בעיניה. מצאתי גם טיוטת שיר שפעם שלחה אליי ושכחתי מזה לגמרי (חלפו שבע שנים); מצאתי התכתבות שבה כתבתי אליה מודאג ומעורבל, כשנודע לי שהיא מתמודדת עם מחלת הסרטן; מצאתי גם הודעה מודאגת ממנה לאחר שבתי עברה ניתוח ואושפזה. לא התראינו יותר מאשר בכמה הזדמנויות בודדות, בכל זאת קראתי את הבלוג שלה שנים, ומזמן לזמן, היינו שולחים זה לזו איזו דרישת שלום וירטואלית לבבית. היא הייתה בעיניי מופת להתנגדות בלתי אלימה ולדאגה לזולת. שום דבר העוסק בזכויות אדם לא היה זר להּ. אחת לזמן, ידידות או עמיתות היו מספרות לי שהכירו במחאה למען ילדים בסוריה או למען בדווים בדרום את המשוררת, טלי לטוביצקי, ותמיד הייתי מחייך מבפנים, על הידיעה ששוב טלי יוצאת לתקן את עוולות העולם; להתייצב כנגדן בשורה הראשונה.
אני רוצה לכתוב כאן מעט על שיר מתוך ספרהּ, נסי מלים כלליות יותר (הוצאת קשב לשירה: תל אביב 2010), שיר כבר לפני כעשור חשתי שהוא מהשירים היפים ביותר שקראתי באותן שנים, ואף כתבתי זאת. עתה משלשנים ההן נוסף עוד עשור – אני יכול לומר שזהו אחד השירים העבריים היפים ביותר שקראתי בעשור ומשהו האחרונים.
*
הָעוֹלָם מִתְעַרְטֵל מִיָּפְיוֹ, נַעֲשֶׂה חֹל. וְאַתְּ מְבֻגֶּרֶת.
בְּבַת אַחַת, אַחֲרֵי שְׁלֹשִים שָׁנָה, קָפַצְת
מֵהַיַּלְדָּה לְכָאן, וְרַק הִיא עוֹד
מַחֲזִיקָה אוֹתָךְ בַּיָּד, מְנַסָּה עֲדַיִן, בְּעֵינֶיהָ
עוֹד זוֹהֵר הָאוֹר שֶׁל הַיַּלְדָּה שֶׁיְּכוֹלָה הַכֹּל
כִּי מִלִּבָּהּ הַכֹּל מֵצִיף בְּכֹחַ אַדִּירִים
וְדָבָר אֵינוֹ אָדִישׁ לְמַגָּעָהּ, לֹא יָם לֹא אֵשׁ לֹא אֶבֶן,
לְכַשֵּׁף אוֹתָךְ, אֲבָל בִּשְׂעָרֵךְ
יֵשׁ כְּבָר חוּטִים שֶׁל כֶּסֶף
וּבֵיתֵךְ שׁוֹמֵם מִנּוֹכְחוּת אָדָם
וְכָל מִי שֶׁכִּישָׁפְת הָלְכָה אוֹ אַתְּ הָלַכְתְּ מִמֶּנָּה
וְהָעוֹלָם עוֹמֵד רֵיקָן וּבַדַּאי.
[טלי לטוביצקי, נסי מלים כלליות יותר, עורכת הספר: צביה ליטבסקי, הוצאת קשב לשירה: תל אביב 2010, עמוד 59]
*
מאגיה ושירה פסעו בעולם העתיק פעמים רבות יד ביד. במקרא עצמו, שירות (שירת הים, השירה עלי באר, שירת דבורה) נישאו לא אחת לאחר התרחשויות, שהוצגו כפרי התערבות אלוהית בתיווך נביא העושה איזו פעולה או מתפלל באופן שמשפיע על התהוות נסית; ראש האקדמיה האפלטונית במאה החמישית, פרוקלוס (נפטר 485 לספ' לערך), עם שדגל בכך שההויה היא מערכת של נאצלים (מן האחד הטרנסצנדנטי) באורח סיבתי-לוגי-הכרחי; בכל זאת, האמין בכך שלצד המערכת המוסדרת, שורר סדר אחר, כאוטי במהותו, שדרכו יכול הפילוסוף שהוכשר בתורות אוקולטיות, לפעול באמצעות ריטואלים, תפילות ומזמורים; גם באמצעות פעילות מאגית ממש. השפעה זו על עולם האלוהות ועל פעולת הרצון האלוהי כונתה תאורגיה. במידה רבה, ניתן לראות בתפיסתו של פרוקלוס מקבילה למזמורים של יורדי מרכבה במיסטיקה היהודית הקדומה, גם הן נועדו לפתוח שערים, ולהביא ברכה על ראש נושא השבחות ועל המציאות כולה. בדומה לתפיסות אלו עמדה גם תפיסתו של בעל ספר המאגיה, ספר הרזים, בן תקופת התלמוד – שם הפעולה המאגית היא דבר-מה הקשור בהשפעה על הרקיעים הנמוכים, המלאים מלאכים ושדים; לעומת זאת, ברקיע השביעי המופשט לחלוטין יפה רק התפילה, ואולי הדממה בלבד; ואין שם קמעות, ריטואלים פולחניים, או מתכוני כישוף, שעשויים להועיל.
ילדים, פעמים חשים עצמם כמאגיקונים סימפתטיים. מאגיה סימפתטית מתרחשת כאשר המאגיקון חש שהוא חלק אינטגרלי, גם אם חסר, מדבר-מה שלם (קוסמוס/יקום ו/או חברה/שבט). גם הזולת הוא חלק מהמארג הזה. לכן, כך סובר הילד, כשהוא שמח – הכל שמח לקראתו; כשהוא אוהב – הוא נאהב; כשהוא עצוב – כל העולם עוצר ממאוצו. כשהוא חש שהוא מעופף – הוא אכן מפר את כוח הכבידה. יש בכך גם יסוד סביר. המבוגרים-המשמעותיים מגלים לילד סימפטיה רבה; גם חבריו. הם מונעים ממנו את ההיבטים המזעזעים של הקיום האנושי ככל-הניתן. אבל יותר, מכל הסבר רציונלי, ילד חש לעתים ששום דבר לא אדיש למגעו. אני נזכר שפעם כילד מתגעגע, ניסיתי להשיב לאחור את הזמן ופעם אחרת ניסיתי לעוצרו, כי ידעתי שהרגע הזה יחלוף ולא במהירה יזדמן לי רגע כזה בשנית. נסיתי שההווה לא יחלוף, שאיש מהנוכחים בו לא ימות. הזמן לא חזר וגם לא עצר. עם זאת, מאותו רגע נטבע בי איזה רצון שאינו מניח למצוא את הסדקים, שדרכם זורח הטבע (כל כמה שהוא זורח) באופן בלתי-אדיש בעליל.
בספרו, לקראת פילוסופיה של הצילום [תרגם מגרמנית: יונתן ו' סואן, הוצאת רסלינג: תל אביב 2014, עמ' 17-16], העיר התיאורטיקן של האמנות, וילֶם פלוּסר (1991-1920), הערה חשובה על היחס בין טקסט לדימוי. לשיטתו טקסט עיוני פילוסופי עוסק בהבניה מושגית של הדברים. לעומתו דימוי מצולם פתוח יותר להיבטים המאגיים ומעוררי הקסם שבנפש האדם. לכן, לשיטתו בלב המערכת המושגית עומדת הנהיה לבטל הקסם והמאגיה ולהסיר את ההשגה השגויה של המציאות שהם מבטאים. לעומת זאת, כאשר מעניקים לדימוי ולדימיון קיום שאינו משועבד לרציו; ולקסם ולמאגיה – את הזכות לפגוש ברציונל האנליטי מושגי, מבלי שזה כופה עצמו לבער את הקסם שבעולם, קורים דברים המתקבלים על הלב ומעוררים אותו (טקסטים מושגיים הופכים יותר דמיוניים; ודימויים הופכים ליותר ויותר מושגיים, כך שניתן לדבר עליהם). מעט ייפיתי את פלוסר, שהוא הרבה יותר קר מכפי שתיארתי את דבריו. עם זאת, ברור שניתן לדבר בעולם הזה על קסם, השפעה מאגית סימפתטית, ובכלל על אהבה – לא כמושג, ולא כתולדת שדות כוח פוליטיים, אלא כפלא. כן, אהבה היא מאגיה סימפתטית הרבה יותר מאשר חיבה עזה של אדם לזולתו האמורה להתבטא בפרמטרים מסוימים. כשלנפש האהובה כואב – גם לך כואב; כשמישהי יקרה ללבך מתה – גם אתה מת, לפחות חלקית, ושום רציונליזציה מושגית לא תציל אותך מזה.
אני מתקשה לכתוב את הרשימה הזאת, מתקשה לכתוב אותה כבר שלושה שבועות. בכל פעם יוצאות כמה מלים ונעצרות, חלקן משתתקות תוך כדי כתיבה,. כנראה משום שהכרתי את טלי וירטואלית בשנה שבה התחלתי לכתוב כאן, וקראנו זה את זו, איני יודע אם בזמן האחרון, אבל תמיד הרגשתי שהיה לה אכפת. כשאני מתבונן באתר שלי – פתאום נדמה לי כאילו שורר בו איזה ריק, שאני לא מסוגל למלא. אני לא יודע מה זה. נדמה לי שהמלים שאני כותב קדימה נוסעות לאחור ונבלעות בחור שחור. עוד לא הכרתי כזו כתיבה.
*
*
בתמונה למעלה: נוף על יד בית קברות המסילה לחסרי-דת, עמק חפר, על יד קיבוץ בחן וכביש 6, 17.3.2019, צילם: שועי רז.
למרות שמעולם לא פגשתי את טלי אלא רק בשירים, המילים המסרבות שלך בראו שוב משהו ממנה שעמד מהוסס ובכל זאת נוכח. ואם לא בשביל זה אז בשביל מה? תודה שועי
התרגשתי, שועי יקר, לקרוא את הרשימה. איכשהו זה נכון, שזה כאן, ברשימות. המשכו העצוב של דיאלוג עתיק. טלי ושירתה ללא ספק היו סדק כזה, שדרכו זורח הטבע באופן שתיארת. אני מוצאת את עצמי מסרבת להכיר במותה של טלי, במקום שמשהו ימות בתוכי כפי שתיארת עוד ועוד ממנה חי בי בדרכים שונות, אבל אני מרגישה שהמילים שלך הן עוד פסיעות עבורי בדרך האבל. תודה. מזל שנשארו איתנו השירים האלה, ובהם הָאוֹר שֶׁל הַיַּלְדָּה שֶׁיְּכוֹלָה הַכֹּל / כִּי מִלִּבָּהּ הַכֹּל מֵצִיף בְּכֹחַ אַדִּירִים / וְדָבָר אֵינוֹ אָדִישׁ לְמַגָּעָהּ.
תיקון זעיר, הספר האחרון שהשאירה טלי, שמו "הזכות לשלמות הגוף". ותודה גם בשם טלי, אני חושבת שהיא היתה מרשה לי לכתוב, הרי היא היתה מודה לך ואוהבת את הרשימה שלך.
דודו יקר, תודה מלב. כאמור קצת קשה לי לכתוב ולכן בימים אלו אני נגרר במקומות אחרים להלצות על מפלגה דמיונית (למשל, אתמול הייתי באיזה אירוע וכולם דיברו איתי על "עוגמה יהודית" כאילו שזה דבר קיים). כל מה שאכתוב על הרגשות אחרי מות טלי, ובכלל אחרי החורף שבו איבדתי עוד ידיד סוּפי יקר, יהיה בו-בזמן פחות מדי ויותר מדי.
שועי ידידי,
לא הכרתי את טלי, אלא לאחרונה, דרך עיניך, והשיר שהבאת כאן, אכן קסום ועמוק ונוגע.
אלא שאת הטלטלה עשו בי הסיפא של דבריך. דווקא משום הכנות הכל כך אישית, יש בהם אמת אוניברסלית המהדהדת בי חזק.
אנו חיים בעולם חדש, שהקרוב והרחוב בו מתערבבים זה בזה, עולם המאפשר הקשבה עמוקה לעצמנו, דרך האזנה לצלילי מיתרו של זה שדמותו אינה ניראית, אך לבו נוכח בנו.
זהו עידן של ערבול חושי, המאפשר , כמו חזיונו של העיוור, להביט פנימה, גם במי שאינו גלוי אל העין, ובה בעת מעצים את ההקשר עם הסובבים המיידים
זה מבלבל ומפעים בו זמנית
כרמית יקרה, תודה גדולה על התיקון לגבי כותר הספר. שמעתי את שמו של הספר החדש בהלוויה, ואולי התחלף לי עם שיר שפרסמה טלי לפני כמה חודשים באתרהּ, שכותרתו היתה "שלמות הגוף".
לגבי היתר, אני איתך בחזית הסירוב. עברתי לפני כשנה שתי מחלות קשות (מחלה זיהומית מסוכנת ומחלה אחרת שפרצה ממש אחריה, לא היתה ידועה אף פעם, ותלווה אותי מעתה ואילך).כך שכשנפגשתי עם טלי בפעם האחרונה באוניברסיטת בן גוריון היא לא סיפרה לי על שיבת הסרטן, אני לא סיפרתי לה שאני בצרה משלי [עד שנפגשים פעם ביובל, ולגמרי במקרה, לשתף את טלי בצרות פרוזאיות כאלה?]
עברתי את השנה הקשה, ואחריה בחורף האחרון – הגיעו אבדנים של בני אדם שאהבתי, וכבר לא ייזדקנו לעולם.
אתמול אמרתי לאשתי – שנדמה לי שעוד מעט כבר לא אבין דבר.
שי יקר, יותר מכנות או וידוי, אני חוויתי עם הפוסט שלמעלה שלושה שבועות מייסרים. מן תחושה עמוקה שגם כשאני אומר את הדברים שמרגישים לי נכונים, אני לא אומר את הדברים הנכונים, רחוק מהם מאוד. אולי לא צריך לומר בכלל, ומנגד — רצון לומר, אבל שום דבר לא מרגיש מתאים. אתמול מאוחר כשסיימתי אותו חתמתי בפיסקה הזאת, כשהבנתי שתהליך הכתיבה החסום והבלום שחוויתי גם הוא חלק אינטגרלי ממה שכן הצלחתי לבסוף להגיד.
מצטערת מאוד לשמוע, שועי יקר. מקווה שהאביב יביא רוחות חדשות וטובות
אנשאללה. חיוך (קצת חיוור) וחיבוק מכאן.