*
ובעוד משרד פרסום מכריז ברחובות תל-אביב על מות הפילוסופיה ויותר ויותר בתי הוצאה חדלים להדפיס ספרי שירה ומקומם בחנויות הרשתיות הולך ופוחת. כל שכן, כשמתחוור כי יש אדם בישראל שהצליח לרכוש מתאגידים עולמיים את זכויות ההשמעה בישראל של כחצי מיליון שירים, ולא זאת בלבד אלא שהוא מייצג אמנים מסוימים, הזוכים (כמובן) למלוא הפרגון בתחנות (אחרת איך יוכלו להשמיע מוסיקה אחרת?) מה שהופך את כל עניין הפלייליסט ברדיו ל"משחק מכור" – נזכרתי בדברים קצת שכוחים שהביא המשורר והפילוסוף היהודי-אנדלוסי, ר' משה אבן עזרא (1140-1055 לערך), לעת זקנתו, חוליו ועוניו, בשעה שנדד בין ערי ספרד הנוצרית, אחר שנאלץ לעזוב את מולדתו, בשל מלחמותיה הרבות ומאבקי הכוחות התמידיים בתוכה:
*
אמנם אין שווקים למלאכת השיר, אף-על-פי שהייתה עוברת לסוחר קודם לכן וחשכו פני המשוררים, אחרי שהיו מאירים; נדעך נר האצילות ואזלו מי הנדיבות, חדלו בני-האדם לעזור איש לרעהו, ואינם רוצים להשאיר שם טוב בארץ ולהנחיל את המחשבה אל-מוות … ולפנים היו אומרים: 'אין אומנות יפה פוסקת מלהיות עוברת לסוחר אלא בזמן היותר גרוע'. אמנם הגיעו צרות על בני-אדם בהִפָּקֵד הנדיבים, והספרוּת מתה במיתתם, ועט הסופרים נשבר … באמת חי אני בדור ששער החכמה אינו גבוה בו, והבריות אינם מתנהגים כהוגן עם החכמים והסופרים.
[משה אבן עזרא, שירת ישראל, תרגם ב"צ הלפר, ליפסייא (לייפציג) תרפ"ד, עמ' פ"א-פ"ב]
*
לפני שאעבור לקריאה בדברי משה אבן עזרא ובנגיעתם לזמן הנוכחי. – אזכיר הערה ביבליוגרפית. ספרו זה של משה אבן עזרא, כתאב אלמחאצ'ארהֿ ואלמד'אכרהֿ (ספר העיון והדיון), נמצא גם במהדורת א"ש הלקין – בה מופיע המקור בערבית-יהודית מול תרגום מוער לעברית מאת המהדיר (הוצאת מקיצי נרדמים: ירושלים תשל"ה, עמ' 89-86 מקור ותרגום).תרגומו של הלקין על אתר, אמנם מדויק יותר מבחינה מילולית, אבל תופס פחות-טוב את עולמו הרעיוני של המשורר הקדמון ובמידה רבה, על-אתר, מעמעם את דבריו. הנוסח של הלפר תופס יותר את כוונת המחבר, גם אם לא מתרגם מילולית, ונאמן גם לתפיסתו אשר לתרגום מערבית לעברית, לפיה מוטב שהמתרגם יבין את רוח הדברים ואז יתרגם, ויעדיף תרגום המבוסס על הבנה על פני תרגום מילולי דייקני.
מבחינה היסטורית, משה אבן עזרא חי בשלהי התקופה המכונה לעתים תור הזהב. קצת פחות מעשור לאחר פטירתו של משורר-פילוסוף זה, תיפול קורדובה, הגדולה שבערי אלאנדלוס, בפני המווחידון הצפון-אפריקאים שינהיגו בה משטר אסלאמי קנאי: יהודים לא יוכלו לדור שם אם לא ימירו דתם, יהודים שייתפסו ביהדותם יוצאו להורג (משפחתו של הרמב"ם למשל תצא למסע נדודים של כעשור, נמלטת ממקום למקום, עד שתצא לצפון אפריקה ומשם למצריים). בעצם, הברירה היחידה שתעמוד בפני יהודי ספרד המוסלמית תהיה: לברוח או להמיר את דתם לאלתר. עם זאת, אבן עזרא, כבר עשור קודם לפני-כן, מדבר על זהב שהועם. מדוע? אם משום מלחמות שקרעו את הארץ, ואם משום שאי-הרוגע הפוליטי המתמיד והתחושה שאין לדעת מה יילד יום – הביאה את "הנדיבים", הפילנתרופים-מצנטים לענייני אמנות ותרבות, להפסיק ולפזר את ממונם בין אנשי תרבות ורוח, והשתקעו בביצור-מעמדם הכלכלי והביטחוני במקום. זאת מדגיש המשורר: נדעך נר האצילות ואזלו מי הנדיבות. כלומר, אם בעבר לדידו עשויים היו אמנים ואינטלקטואלים לסמוך על שולחנם של מנהיגים ולהנות מתמיכתם ביצירה – הרי שבנסיבות הפוליטיות הנוכחיות, כבר הפכו דחויים, ובאין להם מקורות אחרים לסמוך עליהם, נאלצו למעט את יצירתם ועיוניהם, מה שגרם לדעיכה תרבותית מהירה.
יושם אל לב לתפיסתו של המשורר את ירידת קרן התרבות כהחשכה, האפלה או עמעום האור. הן התרבות היהודית והן התרבות המוסלמית של אותם זמנים ראו בהוויה כולה האצלה של אור אלוהי הקורן אל תוככי ההוויה כולה, מחייה ומוליך אותה. ההיפוסתזה הראשונה שנאצלה מהאל, השכל הכללי, הוגדר כעין מאגר כל הידע שיש בקוסמוס וכל מה שמחוייב מבחינת קיומו; כנגדו – בנפש האדם מצוי הכח השכלי, המוביל את האדם אל הידע האינטלקטואלי ואל העשייה האתית; ההאפלה שתיאר אבן עזרא כאן פירושה אפוא, בראש ובראשונה (כל כמה שהדברים ייראו משונים בעיני בני המאה ה-21), ירידה מהירה בכושרם של הבריות להגיע אל השלימות האנושית (האינטלקטואלית והאתית) המאפשרת את הקשר שלהם עם המהויות העליונות, וקבלת שפע האור האלוהי במיטבו. המצב החברתי אפוא לגבי-דידו של המשורר אינו ירוד רק בספירת התרבות האנושית גרידא, אלא משמעותו העמוקה יותר הוא ניתוק הולך וגדל של מערך הקשרים והזיקות בין הבורא ובין נבראיו.
חשובים בעיניי מאוד דברי המחבר: "חדלו בני האדם לעזור איש לרעהו". כך, בספרו על התוקפנות האנושית כתב האנתרופולוג האנגלי אשלי מונטגיו (ישראל אהרנברג, 1999-1905), כי במידה רבה סגולתו היותר-גדולה של המין האנושי, המבססת את קיומו, היא כושרו לשתף פעולה עם בני-הקבוצה האחרים, באופן שמועיל לקבוצה כולה – הישרדותהּ והתפתחותהֹ. הנה מקצת דבריו של מונטגיו:
*
במשך כל אותם מיליוני שנים, בנסיבות שונות ומשונות ועל פני מרחבי-ארץ עצומים, ניכר חותמו של מכנה משותף אחד ובלתי-משתנה – שיתוף פעולה וסיוע הדדי. אילמלא פעל גורם מכריע זה את פעולתו, ואילו תפסו את מקומו התחרות והאיבה ההדדית – לעולם לא היינו זוכים לדרגת אנוש. אילו היו אבותינו רוצחים את בני מינם מטבע בריאתם, היו בוודאי מתקשים מאוד להתמיד בקיומם, ואילמלא פיתחו את התכונות הגופניות ואת התבונה לשתף פעולה זה עם זה – היו בוודאי נטרפים בפי טורפים אחרים. סיוע הדדי היה תנאי הכרחי לאבולוציה האנושית; בלעדיו לא היינו מגיעים עד הלום.
[אשלי מונטגיו, על התוקפנות האנושית, תרגם מאנגלית: יורם שדה, הוצאת עם עובד: תל אביב 1978, עמוד 120]
*
בעצם, טענתו האקוטית של מונטגיו היא ששיתוף הפעולה האנושי לא רק שהועיל למין האנושי כדי לשמר את עצמו ולפתח את תרבויותיו, אלא שהוא התנאי בהווה להתמדתו ולהמשך התקדמותו של המין האנושי. מכאן, שאיפת צבירת הון ושררה על ידי יחידים אינה מייצגת את האינטרס הקבוצתי או הכלל-אנושי ותורמת את חלקהּ בנסיגה תרבותית, כמו גם בסכנת כיליונו של המין כולו. מגע בין תרבויות כשלעצמו מעורר את האדם ללמוד דברים חדשים (שפות, מנהגים, קורפוסים ספרותיים). כל אלו בתורם מעוררים אותו לחיי מחשבה עירה ופעילה, ולעירנות וסקרנות, ללא עוינות מיידית למה שאינו מיוצג על ידי קבוצת ההשתייכות המיידית שלו. הנהיה ללמוד את מושגיהן או את מהותן הרוחנית של תרבויות המצויות מעבר לגבול קבוצת השייכות המיידית, אף הוא מהווה במידה מובהקת סממן של שיתוף פעולה, שבו אנשים משתתפים בתרבותו של האחר ללא סייג וחציצה.
כך עולה גם מהמשך דבריו של מונטגיו על הלמידה:
*
התפקיד החשוב ביותר, שמילאה הקבוצה באבולוציה של בני-האדם הקדמונים, היה בלי ספק, בתחום ההתנהגות הנלמדת. גם יצור בודד מסוגל, כמובן, ללמוד משגיאותיו, אולם ללמוד מהתבוננות בזולת— זוהי דרך קלה ומהירה הרבה יותר. זוהי גם דרך בטוחה יותר, המגבירה את הסיכוי להאריך ימים, משום שלימוד משגיאות עצמך הוא דרך אטית, ולעתים – עד שאתה לומד את הלקח, כבר איחרת את המועד …
[שם, שם, עמוד 126]
*
על תפקיד המימזיס בתרבות כבר לימד אריסטו (בפואטיקה). עם זאת, מונטגיו הופך את היכולת ללמוד ולחקות את האחר (על דרך לימוד) לאינטרס חיוני לצורך הבטחת אריכות ימיו של הפרט ושל מכלול הפרטים המתייחס על קבוצה אנושית מסויימת (חברה). לפיכך, לדידו מבחינה אבולוציונית יש יתרון גדול לחברות המקיימות מוסדות של למידה מסודרת, העברת מסורות באופן בין-דורי ורב-דורי, ומעניק מקום חיוני לתפקיד החונך של המבוגרים את צעירי הקבוצה. אם נשוב בחזרה לדברי משה אבן עזרא "חדלו בני האדם לעזור אלו לאלו" ונבין אותם כעולים עם דבריו של אשלי מונטגיו על החשיבות של שיתוף פעולה בין גורמים שונים בחברה, של העברת מסורות ולמידה בין-דורית, ובמיוחד של הוראת מבוגרים לצעירים, נבין מדוע המשורר שגלה מאלאנדלוס, ותקוותיו מעשירי הערים בספרד המוסלמית ומנהיגיהן נכזבו, חש עצמו עומד נוכח חורבן חברתי ותרבותי שיבוא במהירה. כל המסתגר עם כספו, השם כל יהבו בקיבוץ עוד ממון – פוגע בעניי הערים, פוגע בתרבותן, פוגע במסורותיהן, ובמידה רבה, גם מבלי-דעת, מחבל ביכולת העמידה של החברה ושל הקבוצה, ובכושר התמדתן.
דבריו של משה אבן עזרא אכן הגשימו את עצמם בתוך כעשור או עשור וחצי במלואם. אזי יצא מספרד המוסלמית כל הדרהּ, ולהוציא אנשי רוח יחידים, תוצרים מובהקים של מסורות הלימוד בספרד המוסלמית, כגון: אבו באכר אבן טפייל (נפטר 1186) אבו אלוליד אבן רשד (1198-1122), שני פילוסופים ששירתו גם כקאדים (ערכאה שיפוטית) בקורדובה, ונאלצו להלך בין הטיפות בין עמדותיהם כפילוסופים ובין החוק הדתי המחמיר, וכן האסטרונום והקאדי, נור אלדﱢין אלבטרוג'י (נפטר 1204), כמעט לא נותרו במהירה אנשים שהמשיכו לקיים את מסורות העיון, המדע והשירה של בני הדורות הקודמים. עם זאת, יהודים שנמלטו לצפון הנוצרי, המשיכו פעמים רבות שם את תרבותם הלימודית, אך זו כבר התמזגה לרוב בתרבותהּ של הקהילה הקולטת, מה שהביא לאבדן מסורות עיון ויצירה לבלי-שוב.
מה שחשוב לזכור. היא שחברה שבהּ אין עניין מהותי בפילוסופיה, שירה ואמנות; חברה שבה בעלי ההון אינם מפזרים כספים למטרות השכלה, העשרה, יצירה ועיון, אלא עסוקים בצבירת עוד ועוד הון מבלי לתת לאחרים להנות ממנוּ, הריהם פוגעים לא רק בכושר התמדתה של החברה כולהּ ובעתידה, אלא גם בכושר ההתמד של בני ביתם ומקרבים את כיליונם. אפשר כי אבן עזרא לא היה משורר גדול בלבד או אינטלקטואל בקיא בכתבי הפילוסופים הערביים עד תקופתו, אלא שנהנה גם מפקחות וראיית הנולד. לפיכך דברים המעציבים: "באמת חי אני בדור ששער החכמה אינו גבוה בו, והבריות אינם מתנהגים כהוגן עם החכמים והסופרים" אפשר שכוחם יפה לא רק לזמנו (למרות שבדורו חיו בספרד המוסלמית עבדאללה בן מחמד אבו סיד אלבטליוסי, אבו באכר אבן באג'ה, ר' יהודה הלוי, ר' יוסף אבן צדיק, ובן דורם הצעיר – ר' אברהם אבן עזרא שיצא לארצות הנוצריות), אלא יפים גם לזמן הנוכחי. 900 שנים אינם אלא כהרף עין בתולדותיו של מין האדם.
*
*
אמן הנאי, הקמנצ'ה, העוּד, הטאר והגיטאר, יגל הרוש, יופיע בבית הקונפדרציה בירושלים ביום חמישי הקרוב 4.7.2019 בשעה 20:30 עם שירי ספרו, "דיואן יגל בן יעקב – שירים לחצות הליל", ואולי גם עם שירו של ר' ישראל נג'ארה שהובא לעיל.
*
בתמונה: Samuel Bak (Born 1933), New Moon for an Old Landscape, Oil on Canvas, Date Unknown©
מדויק. ויפה הוא היכל הכלים השבורים של שמואל בק
דודו יקר, תאר לך מה זה — בקוראי את ספרו של אברהם סוצקובר "גטו וילנה" נחקקה בי דמותו של הילד הצייר הגאון זלמן בק המתואר שם, והואיל והיומן נקטע (סוצקובר הוברח מהגטו ואחר-כך לרוסיה ולארץ ישראל) לא ידעתי מה עלה בגורלו ודמיתי כי לא שרד את המלחמה. רק כתבתי על הספר (רשימה בשם "ליזה קוראת!") והנה המתרגמת ויקי שיפריס בישרה לי כי בק הילדי הוא הצייר שמואל בק שיצר יצירות רבות מאז המלחמה (לבושתי לא ידעתי זאת עד אז). כמה ימים אחר כך נעשינו חברים בפייסבוק (עם שמואל בק!).
שלום לך שועי היקר,
נהניתי לקרוא את דבריך. באמת נפלאים !
יישר כחך וחילך
דפנא
תודה מלב, דפנא יקרה, על המלים הטובות ועל הקריאה.
גם הציור יפה
שרון יקר, לבק יש כמה וכמה ציורים שנעים בתווך בין סוריאליזם, מטאפיסיקה (לי זה נדמה כאיזה זיכרון רחוק של חלל אינסופי שבתוכו בכל זאת יש משהו דק שמעניק לכל מובן) וזכרון של חורבן יהודי. הציורים שלו משרים עליי תחושה של סוף ההיסטוריה ושל סף כניסה לתוך תווך אחר, לא-היסטורי במהותו.
וכדאי לשמוע גם את יגל הרוש. אני כמעט בטוח שפיוטים אינם כוס הוויסקי שלך, אבל יגל (ששר לאל), הוא בעיני סוג של מזיגה בין ניק דרייק לאהוד בנאי, אבל עם זאת נשאר יגל. יצא לי לשמוע אותו במספר הזדמנויות בהופעה וכל פעם ופעם אמרתי זה עוד יישמע שמו רבות בשנים הבאות.
אני נאלץ להודות בבורותי, עד עכשיו חשבתי שתור הזהב הסתיים עם גירוש ספרד. עכשיו מסתבר שעוד הרבה קודם לכן היה מצבם של היהודים בספרד בכי רע ודווקא בגלל המוסלמים.
עידו יקר, התקופה המכונה תור הזהב בספרד ראשית בשלהי המאה העשירית בחצרו של הסולטאן עבד אלרחמן השלישי שהעסיק כחצרן ראשי את המנהיג היהודי חסדאי אבן שפרוט, שתרם מאוד לייבוא כתבים מדעיים מהמזרח ולהקמת ספריה מדעית גדולה בקורדובה, שעד אז היתה משוללת ידע, ודמתה יותר לאחת מהארצות הלטיניות של הזמן, מאשר לאחת מהמעצמות האסלאמיות במזרח. בדור אחר כך מילא את תפקיד אחד מבכירי החצר, ר' שמואל אבן נגרילה הידוע בשם ר' שמואל הנגיד שהיה גם שר צבא, אבל גם בתקופה זאת בניגוד לתדמית לא שררה הרמוניה בין יהודים לערבים, והם סבלו מאכזריות, פרעות (בנו של ר' שמואל הנגיד, יהוסף, נרצח על ידי פורעים מוסלמים). התקופה הזאת אכן הסתיימה ב-1148 לערך שאז נפלה ספרד המוסלמית לידי השושלת המווחידית שהגבילה מאוד את העיסוק המדעי ובתחומי הרוח החופשי ושאפה להעניק חינוך אסלאמי לכל, גם (כמו שציינתי לעיל) באופן בלתי טולרנטי בעליל. רבים מיהודי ספרד המוסלמים עלו צפונה והצטרפו לקהילות שהיו קיימות עוד קודם בספרד הנוצרית — ברצלונה, טולדו, טודלה ועוד. חלק מהם מיהרו לפרובנס, והקימו שם קהילות, ממנה יצא כבר במהלך שנות דור ר' יהודה אבן תיבון אבי משפחת המתרגמים המפורסמת. היו גם יהודים כמשפחת הרמב"ם (אביו היה הדיין בקורדובה עד 1148) לצפון אפריקה ואחר כך לא"י ולמצרים. במאה ה-13 המשיכה היהדות בספרד הנוצרית לגדול עקב קליטת המוני פליטים יהודים מגרמניה (פרעות גדולות במהלך המאה ה-13) אנגליה (יהודיה גורשו כליל ב-1290) וצרפת (גירוש גדול בשנת 1306) והיא המשיכה בכך עד שלהי המאה ה-15 (הגירוש) למרות שגם במהלך השנים ידעה רדיפות ופרעות גדולות מיד הנוצרים, למשל ב-1280 בטולדו, במהלכן הוצא להורג דון צק (יצחק) דה מאלחה, גובה הכספים המלכותי, שהיה איש החצר היהודי הבכיר ביותר; פרעות קנ"א (1391) שהביאו שוב לבריחה רבתי מספרד של יהודים לצפון אפריקה ולאיטליה, וכן במהלך המאה ה-15 שהיתה מרובת פרעות עוד טרם הגירוש מספרד ומפורטוגל. חשוב לומר כי כבר בראשית המאה ה-14 היתה בטולדו שבקסטיליה את הקהילה הגדולה ביותר באותו זמן בעולם, שכללה בודאי כ- 10,000 יהודים ויותר בעשורים הראשונים של המאה ה-13, והמשיכה לגדול עד פרעות 1391. בחלק מהתקופה הזאת היו ערים בספרד הנוצרית שבהם יהודים ומוסלמים יושבו באותה שכונה ממש על ידי השלטונות הנוצרים שלא היו מעוניינים ביהודים ובמוסלמים בשכונות הנוצריות. היישוב המשותף הזה גרם ליחסי שכנות טובה בין יהודים וערבים בספרד הנוצרית בדרך כלל.
תקווה גדולה עולה בי כאשר אני קראתי את מה שכתבת. תודה.
אורי יקר, דווקא אני לא יודע. נדמה לי שמצבנו דומה קצת למצב בחצי האי האיברי בשנת 1135. יכול להיות בהמשך יבואו מווחידון מוסלמים ויכול להיות שיבואו מווחידון יהודים, כך או אחרת, אם בעלי-ההון במקומותנו (לרבות הממשלה, שהיא בעלת הון בלתי מבוטל) ימשיכו לאכול כל חלקה טובה בתרבות ובמדע אנחנו נישאר מהר מאוד חברה של אנאלפביתים מיליטריסטים. אני מתכוון להמשיך להיות לוחם רזיסטנס כנגד המגמה הזאת (אני תמיד בעד השכלה ואי-אלימות). אני סומך עליך כי כך ממש תמשיך גם אתה.