*
המשורר, הסופר והמחזאי, האמריקאי-יהודי (1966-1913), דלמור שוורץ, זכה לפרסום לא מבוטל כאשר הופיע ספרו הראשון, In Dreams Begin Responsibilities, בשנת 1938, הספר כלל סיפור קצר, שירה, ומחזות קצרצרים. שוורץ היה חבר קרוב של סול בֶּלוֹ הצעיר (2005-1915), במהלך שנות הארבעים. עם זאת היה מתבודד מטבעו. התחתן פעמיים והתגרש בלא ילדים. בסוף ימיו והוא אלכוהוליסט במנהטן, היה מרצה לספרות אנגלית של המוסיקאי לוּ רִיד (2013-1942) באוניברסיטת סירקוז. לאחר מכן הפך לחברו של ריד לשתייה. הוא התבודד ובשנותיו האחרונות הלך והתרחק מהעולם. הוא מת גלמוד בצ'לסי הוטל בגריניץ' וילג'. שלושה ימים אחרי פטירתו זוהתה גופתו. לאחר הפטירה הקליט לוּ ריד עם הוולווט אנדרגראונד את השיר, European Son, לאלבומהּ הראשון של הלהקה (1967).
בפתח דבר לאנתולוגיה ערוכה של סיפורים קצרים של שוורץ, In Dreams Begin Responsibilities and Other Stories מוקדמים ומאוחרים, כתב לוּ ריד, בהקדמה: "הוֹ דלמור, איך אני מתגעגע אליך, אתה הוא מי שהשפיע עליי לכתוב. היית האדם הגדול ביותר שאי-פעם פגשתי. יכולת לתפוס את הרגשות העמוקים ביותר בשפה הפשוטה ביותר. הכותרות שלך, הן בלבד, היה בהן יותר ממה שצריך, כדי להביא עלי את משבהּ של מוזת-האש. אתה היית גאון. אבוד-מראש". בשיר נוסף, My House שפתח את אלבומו, The Blue Mask (1982), התייחס ריד מפורשות לשוורץ כיהודי הנודד, כאיש הגדול הראשון שהוא הכיר, כאדם – ששנינויותיו הצחיקו את ריד, וכדמותו של המשורר (או מה שעל משורר להיות) שמאז מותו הוא נושא בליבו. מי שבקיא ביצירת לו רִיד, ודאי שם ליבו לכך, שהאיש לא הירבה לחלוק מחמאות לעמיתים ולא לגדל אבות-רוחניים, אף על פי שבילה איזו עת בחברתם של אישים כאנדי וורהול, ג'ון קייל, ניקו, בילי ניים, דיוויד בואי, לורי אנדרסון, איגי פופ, מיק ג'אגר, אורנט קולמן וג'וליאן שנבל; כך שהעדויות החוזרות על המקום שתפס שוורץ בחייו הצעירים, מדברות בעד עצמן.
לפני כמה ימים נתקלתי מחדש באנתולוגיה עבת-כרס של שירה אמריקנית שראתה אור בשנת 1950 בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד, בשיר של שוורץ שכבר נשתכח ממני, אשר, אם איני טועה, מקורו בחלק השני של ספרו הראשון שהוזכר למעלה (חלק השירה). השיר שנקרא All Clowns are masked הדהד לי מייד את המצב העכשווי שבו אנו מתנודדים בחוצות, עוטי-מסכות, בנסיבות בהן גם הטבע וגם המדינה, נחזים כחומדי-לצון או כנוכלים מרושעים, ואנו התמימים-למראה, סובבים בספֵירות הציבוריות כליצנים; כלומר, בראשונה עוד שררה תקווה שנכסה מעט את פנינו ונצא מזה, אבל אז בא הסגר השני, וכעת כבר כמעט אין אשליות בקשר לביאת הסגר השלישי, וכל העניין נעשה מגוחך עוד יותר, כאשר לפני ימים אחדים שוטטתי כשעתיים ונדמה היה לי שהייתי האדם היחיד ברחובות שעטה על פניו מסכה, ואם לא הייתי בודד במסכה היו אולי רק כמה אחרים. כלומר, נדמה שהציבור לא ממש נעתר לבקשות משרד הבריאות ולפיכך העלייה המחודשת במספר הנדבקים אך טבעית היא וגם סבבי הסגר הבאים יהיו בלתי נמנעים. הכותרת של שירו של שוורץ רומזת לדעתי לסילוגיזמים לוגיים ואולי לטירוף או לגיחוך שבנסיון למצוא איזו לוגיקה סדורה שיש בה-ממש במציאות האנושית.
על כל פנים, הנה שירו של שוורץ.
*
כל הליצנים נתונים במסכות / דלמור שוורץ
*
כָּל הַלֵּיצָנִים נְתוּנִים בְּמַסֵּכוֹת וכל פֶּרְסוֹנַה*
זוֹרֶמֶת הַרְחֵק מִבְּחִירוֹתֶיהָ; עֲצוּבָה וְעַלִּיזָה, נְבוֹנָה,
נֶעֱצֶבֶת וּמְבֻדַּחַת– אֵלּוּ הֵם פָּנִים שֶׁמִּבְּחִירָה,
וּבְכָל זֹאת לֹא כָּךְ! מִשּׁוּם שֶׁכֻּלָּם צֵרוּפֵי מִקְרִים
נְתוּנִים, כְּמוֹ נְטִיָּה
לְהִתְקָרְרוּיוֹת אוֹ שֵׂעָר בְּלוֹנְדִּינִי אוֹ בְּרִיאוּת,
אוֹ מִלְחָמָה וְשָֹלוֹם אוֹ מַתְנוֹתֶיהָ שֵׁל הַמַּתֵמָטִיקָה,
נוֹפְלוֹת מֵהַשָּׁמַיִם, מוּרָמוֹת מֵהַקַּרְקַע, נִדְבָּקוֹת אֵלֵינוּ
בְּעִתָּן, סוֹבְבוֹת אוֹתָנוּ: סוֹקְרָטֶס בֶּן-תְּמוּתָה.
*
מַתָּנוֹת וּבְחִירוֹת! כָּל הָאֱנוֹשׁוּת נְתוּנָה בְּמַסְּכוֹת,
וְאָנּוּ לֵיצָנִים הַחוֹשְׁבִים שֶׁהֵם בּוֹחֲרִים לְעַצְמָם את פָּרְצוּפֵיהֶם
וְאָנוּ זוֹכִים לְהִתְחַנֵּךְ בִּזְמַן שֶׁל צֵרוּפֵי-מִקְרִים
וְיֵשׁ לָנוּ הִתְקָרְרוּיוֹת, שֵׂעָר בְּלוֹנְדִּינִי וּמַתֵמָטִיקָה,
שֶׁכַּן יֵשׁ לָנוּ מַתָּנוֹת, הַמַּפְרִיעוֹת אֶת בְּחִירוֹתֵינוּ,
וְכָל תְּפִיסָתֵנוּ אוֹתָן הִיא כְּמִשְׂחָק גֹּלֶם בַּמַּעְגָּל
" אִשְׁתִּי הָיְתָה מְאֹד שׁוֹנָה לְאַחַר הַנִּשּׂוּאִין,"
"אֲנִי עוֹרֵךְ דִּין, אֲבָל הַהֲנָאָה שֶׁלִי הִיא מִבּוֹטָנִיקָה ",
שְׁמֹר בּוּלֵי דֹּאַר אוֹ גְּלוּיוֹת,
אֲבָל שְׁמֹר אֶת נַפְשְׁךָ! רַק הֶעָבָר הוּא בֵּן-אַלְמָוֶת.
*
הֶחְלַטְתֶּם לָצֵאת לְמַסָּע, לִקְרֹא סִפְרֵי-מַסָּע,
צְאוּ לדרך! אֲפִלּוּ סוֹקְרַטֶס הוּא בֶּן-תְּמוּתָה.
הַזְכִּירוּ את שֵׁם הָאֹשֶׁר; יְהֵא
אָטְלָנְטִיס, קְצֵה צָפוֹן לֹא נוֹדָע, אוֹר הַזָּרְקוֹרִים,
קַתָּאי** אוֹ הָעֵדֶן, אֲבָל צְאוּ לַדֶּרֶךְ
וְזִכְרוּ: יֶשְׁנָם צֵרוּפֵי מִקְרִים
וְהוּא שֶׁבּוֹחֵר – בּוֹחֵר בְּמַה שֶׁכְּבַר נָתוּן,
וְהוּא שֶׁבּוֹחֵר – בַּעַר בִּפְנֵי הַבְּחִירָה –
בִּחְרוּ אָהֲבָה, שֶׁכַּן אָהֲבָה הוֹמָה יְלָדִים,
הָמוֹן בְּחִירוֹת, יְלָדִים בּוֹחֲרִים
בּוֹטָנִיקָה, מַתֵמָטִיקָה, מִשְׁפָּטִים וְאָהֲבָה,
מְלֹא שֶׁל בְּחִירוֹת! גֹדֶשׁ שֶׁל יְלָדִים!
וְהֶעָבָר הוּא בֵּן-אַלְמָוֶת וְהֶעָתִיד לֹא אַכְזֵב.
[תרגם מאנגלית: שועי רז, 28.11.2020]
*
*פרסונה: מסכה (מאיטלקית).
**קתאי: שמה הקדום של סין במפות אירופאיות בימי הביניים ובתקופה הקדם-מודרנית.
*
שירו של שוורץ מהדהד באזני לפני הכל את סיפורו הקצר של הסופר והמחזאי האיטלקי, לואיג'י פירנדלו (1936-1867), המלכודת, מתוך קובץ סיפורים – הקרוי סיפורי מסכה. הסיפור מתאר את החיים האנושיים כולם כחיה הלכודה במלכודת; האדם לא בוחר להיוולד, לא היכן להיוולד; השפעתו על התפתחותן של נסיבות חייו מינימלית, הוא לא מסוגל באמת לנצח את כל תלאות החיים ובוודאי שגם יכולתו לברור לו מוות נאה מאוד מצטמצמת משעה שהוא מקים משפחה ובעצם – גם הבחירה ליטול את חייו עלולה להיות לה השפעה מדאיבה ממש על היקרים ללבו. פירנדלו הציג, במידה רבה, את מלכודת-החיים כסבך בלתי-פתיר; האדם הוא, במידה רבה, כמו האיל בעקידת יצחק, סבוך בסבך החיים לבלי התר, ומצפה למאכלת שתרד על צווארו. לימים במיתוס של סיזיפוס (1942) העלה אלבר קאמי (1960-1913) את ההתאבדות כמעשה ההגיוני הצרוף היחיד, העומד בפני האדם; הלך הרוח האקזיסטנציאליסטי (במובן כך שגם בבחירה בפילוסופיה ראה קאמי כסוג של התאבדות או המחשת האבסורד המתווה את החיים האנושיים) הזה אמנם מהדהד בשיר של שוורץ, אך כשנכתב, בשנת 1938 לערך, ואולי לפני, היה קאמי כבן 25, כך שהשיר אולי יש בו קול ממשיך של הדקאדנס האירופאי של מפנה המאות התשע-עשרה והעשרים, אולי איזה בת-קול כלשהי הנובעת ממחאתם הקיומית כנגד הממסדים האירופאיים (הפוליטיקה והבורגנות) של הדאדאיסטים והסוריאליסטים, וכמו שהזכרתי גם של פירנדלו, שזכה בפרס נובל לספרות בשנת 1934, מה שהביא, יש להניח, להתעניינות בכתביו גם בארצות הברית. על כל פנים, גיבורו הסמוי של השיר הוא דווקא הפילוסוף סוקרטס (בן-התמותה), שניסה לחשוף את פרצופם האמתי של האתונאים, במובן זה שישילו מעליהם פרסונות, ויכוונו אל זיקתם הפנימית (המתגלמת בידיעה) כלפי הטבע והקוסמוס. אלא שהחברה – אותהּ ניסה סוקרטס לעורר מן הנשיון דנה אותו לכוס רעל. סוקרטס קיבל את הדין. במובן זה, אפשר כי דלמור שוורץ ששתה את עצמו למוות בצ'לסי הוטל, ידע כבר בשנת 1938, שהוא מגורש ומוקע מחברה שלעולם לא תקבל-אותו לשורותיה (זה בדיוק מה שמצא חן בעיני לו ריד הצעיר). שורץ שביקש להלך גלוי-פנים בחברה של ליצנים. מבחינה זאת, גם הוא בחר ברעל, כדי לסיים את שהותו עלי-אדמות.
צד נוסף של השיר הוא הסרקזם שלו. קריאתו של שוורץ למין האנושי הנתון במסכות להמשיך להביא ילדים, לפרות ולרבות, כשלמעשה כל מה שהעתיד הזה מזמן הם דורות של אנשים נטולי בחירה אמתית, המנסים להחזיק ברוב-כוח בפרסונה הלאומית, מעמדית, כלכלית, אתנית או אחרת. בבחינת רצון חופשי, שוורץ לועג למוסכמה החברתית לפיה האנשים במערב הם חופשיים ובעלי זכויות-אדם המאפשרות להם לבחור באורח חופשי את עתידם ולגדל ילדים על בסיס הנחות יסוד ליברליות חירותניות. הפניה לאנושות מסוג זה כליצנים, אינה מכוונת לטעמי לשים אותם ללעג, אלא מתייחסת לדימוי הנפוץ של הליצן הבוכה – אדם שלכאורה ניכר בכך שהוא תזזיתי ומעורר צחוק כלפי חוץ, אבל הוא מיוסר מאוד ועצוב עד שורשי-עצמו מבפנים. במידה רבה השיר הזה הוא המשך של הלך-רוח המובע גם בסיפור In Dreams Begin Responsibilities שם בחור צעיר, מעט אחרי שנתו העשרים, צופה בדייט הראשון של הוריו, ומנסה לשכנע אותם מסלונו (הם אינם מודעים לכך שהוא צופה בהם). לא להמשיך להיפגש, לא להתחתן ולא להביא ילדים לעולם. בסופו של דבר, הבחור מתעורר ומבין שהיה זה חלום. בשיר שכאן הופך שוורץ את החלום דאז לבשורה אבסורדית, כאשר מבחינתו הצטרפות למסעה של האנושות אפשרי רק דרך קריאה ולימוד או השקעת-עצמך בעבר בן-האלמוות (בידיעה שאתה בן תמותה ושהעבר בן האלמוות הזה נישא בתוך מכסת חיים זמנית), אבל כל התערבות או הסתגלות לציפיותיה ולנימוסיה של החברה המקיפה את האדם היא טעות קשה. ראוי לו לאדם להימנע ממנה אם ברצונו לשמור על נפשו. האבסורד מתגלם בכך שעצם שמירת הנפש היא שמקרבת את האדם יום אחר יום אל קובעת כוס התרעלה, שבמוקדם או במאוחר תסיים את חייו.
*
*
בתמונה למעלה: Bernard Buffet (1928-1999),Deux Clowns, Saxsophone, Oil On Canvas, The Early 90th
כמה עצוב. וכאילו להכות על הברזל בעודו חם השנה חג החנוכה התחפש לפורים. ואני כל כך אוהב את חג החנוכה, לא זה הציוני הגיבורי של בסלע חצבנו עד דם, ולא זה החז"לי הניסי. אלא זה של ילדותי- של נרות קטנים ומטפטפים טיפות שעווה על הבגדים, ואורות קטנים ולוין קיפניס. ומצד שני כל כך מתעב את חג הפורים שבו רבה ורבי זירא עבדו סעודת פורים בהדי הדדי. בקיצור יהודים אל תאבדו את הראש כי לא בכל יום מתרחש נס…
״רַק הֶעָבָר הוּא בֵּן-אַלְמָוֶת״ המילים שקפצו לי מייד, כמה נכון! את סיפורי מסכה יש לי בבית על המדף, ומשום מה לא זוכרת את ה״מלכודת״, אקרא הערב.
מה שכתבת (ציטטת) – על ההתאבדות כמעשה ההגיוני היחיד, הזכיר לי קצת הסכת ברדיו עם הבמאי והשחקנים של ״שעת נעילה״ – השיחה נסובה בעיקר על הלם קרב, אחת הדמויות בסרט – כספי, שמתנהג בטירוף במצב הנואש שבו הסורים עומדים לכבוש את המוצב. בשיחה ברדיו מישהו מהם אמר שבעצם הוא, המטורף כביכול, הנתון בהלם קרב, הוא היחיד שמשקף את המצב האמיתי בסיטואציה הזאת (בעצם – ה״שפוי״ ביניהם), כי המצב מטורף, והאחרים מחזיקים את עצמם כדי להמשיך לתפקד, מתאפקים לא ״להשתגע״.
דודו יקר, לא בשל פורים ולא בשל חנוכה הבאתי את הטקסט של שוורץ. אלא משום כל מערכות המדינה אינן פועלות יותר לא לרפואתנו ולא לשם ה-Well-Being שלנו. תניניהו ממשיך ברוטינת שעת החירום שתמיד שמרה עליו (בטח שמרננים על מועמדים אחרים שהם משעממים. הם לא מבטיחים עימות גרעיני, אלפי מתים במגיפה, ולא מאבק נצחי באויבים הדמונים ובבוגדים שחיים אצל תניניהו בראש — וגם לא נוהגים לכנס מסיבות עיתונאים כל פעם שהם במצוקה). אני כבר חש כעשור שהמדינה מרעילה אותי בכל כך הרבה אופנים שכבר גם ההתמודדות שלי בנושא העיניים כנגד נבואות הרופאים וכל הרעל (הממשי) שהכניסו לי לגוף בשנה וחצי האחרונות עד שהראיתי להם שהם מרעילים אותי לחינם (זה סיפור בפני עצמו)– נתפסת בעיניי כסוג של רזיסטנס.
ורד יקרה, זה נמצא במהדורת התרגום שיצאה בהוצאת כרמל בשנת 1989 בצבע כחול-שחור. זה יצא בהוצאה מחודשת ב-2004 כמדומני תחת שם הכותר "סיפורי מסכות" בצבע ירוק ואיני יודע ם במהדורה המחודשת שמרו בדיוק את כל הסיפורים בפנים. על כל פנים, רוב נעוריי עמדו בסיפרייתי "סיפורי מסיכה" ו"מתיא פסקל המנוח" מאת פירנדלו. כך שזכור לי בבירור היכן הודפס הסיפור וגם מה הוא כלל (הותיר עליי רושם לא מבוטל בשנים קדמוניות).
לגבי PTSD, לשעבר אובחנתי ככזה ומערכת בריאות הנפש הצהל"ית סירבה לשחרר אותי ממילואים לאחר שפעם בשמירה בגבול הדרום חוויתי פלאשבק (חוויה מאוד מפחידה). רק בגיל 30 או מעט אחר כך שוחררתי לבסוף ממילואים עד סעיף אישיות אינטרוברטית (לפני כן ניסו לטפול עליי כל מיני סעיפים שלא התאימו בשום אופן, פשוט כדי שלא אוכל לתבוע אותם — אפילו אמרו לי את זה מפורשות).היה מפקד מרחב ב-8200 שזכר מהשירות שלי את האירוע בתחילת הצבא שלי. הוא המליץ גם הוא לשחרר אותי מיד על PTSD. אבל מערכת הביטחון הישראלית היא מערכת הביטחון הישראלית. אתה יכול להיות מעורב בשירות בפעילויות שנגעו לסיכול טרור, אך אם לא מדובר במלחמה או באירוע טרור מוכר, הם יעשו כל שביכולתם כדי לא להכיר באחריות המערכת או בנזק שגרמו לך, וינסו לטפול זאת על אישיות מופנמת או "כאבי ראש מסתוריים" וכשתסרב ינסו להדביק מחלות נפש (לא ממש הצליחו). כתבתי על זה בעבר רשימה שנקראה "אני חוזר מן החזית".
סירוב מעיד על בריאות נפשית, זה אבסורד כי כדי להשתחרר אתה צריך להוכיח בעיות נפשיות… העותק שבידי הוא משנת 1989, וקראתי אותו באותה תקופה, כשיצא הסרט של האחים טביאני ״קאוס״ שהיה מבוסס על סיפורים של פיראנדלו. זה היה כל כך מזמן, שמחה שגרמת לי לרצות לקרוא שוב ולנער את האבק מעל ספר חביב זה. ויש לי גם את מתיא פסקל המנוח שעבר אלי בירושה מבית ההורים, אך לבושתי לא קראתי עד עכשיו. הגיע הזמן לגאול גם אותו.
ורד, צה"ל הוא מערכת מאוד אבסורדית. למשל, פעם אחרי שנה בצבא הגשתי הצעת ההעברה. עשיתי לי כבר שם לנוכח כמה הישגים מודיעיניים שהצלחתי להפיק ומפקד הבסיס לא רצה לשמוע על כך. היה תרגיל של השתלטות מחבלים על הבסיס שבו מפקד הבסיס (קצין קרבי בעברו) והקצינים גילמו את המחבלים ואנחנו החפ"שים (חיילים פשוטים) את המגינים. לאחר שחיסלתי (בתרגיל) תוך קריאת "אש אש אש, המפקד" אותו ואת כל הקצינים אשר עימו (הפתיע אותם, כי גם אז לא הצטיירתי כרמבו 4) מטווח קצר ובאופן שגם להם לא היה ספק שהם לא הצליחו להגיב, והתרגיל הוכתר בהצלחה, נודע לי מאחת הפקידות, שלפתע בקשת ההעברה שלי, עוד באותו יום, אושרה. הוא כנראה לא יכול היה לשאת את המחשבה שייאלץ לראות אותי בהמשך.
באותו בסיס היו לי שני ידידים, יובל ורמי, ותמיד היינו מדברים בשמירות או במטלות אחרות, שהבסיס הזה דומה להיגיון של מילכוד 22. בקשת ההעברה מעידה על שפיוּת גמורה; בכדי שיאשרו לך העברה אתה צריך להיות אבדני או מטורף, אחרת לא ייתנו לך.
חחח זה סיפור טוב. (החיסול) 🙂 ומפקד בסיס שלא רוצה לשמוע על הישגים מודיעינים נשמע רע מאוד…
פשוט הוא התייחס לבסיס כמו לקבוצת ספורט. מדוע להעביר מהקבוצה אדם שגורם לכך שמדברים על המקום במפקדה הגדולה או במקומות אחרים. התפקיד הבא שלי היה באמת קשור למפקדה הגדולה. הייתי איש המודיעין של פרוייקט טכנולוגי בתחום סיכול הטרור, שלשמחתי מאוד הצליח לבסוף וכנראה תרם מאוד בשעתו (לא מאמין שהוא משמש עוד היום אחרי 25 שנה, אבל בטח הוא שימש פלטפורמות לטכנולוגיות מתקדמות יותר), שדרש שאנדוד בין בסיסים שונים של אותה היחידה ואז אחזור לעבוד עליהם במפקדה ואחר כך שוב אצא לדרך. כשהשתחררתי ממש חששתי שהחלטה שלקחתי בעקשנות (שהתבססה על כושר השמע שלי) הביאה לכך שבתחילת הדרך הוא לא השיג את התוצאות המקוות. אבל כעבור חצי שנה הזמינו אותי יום אחד ליחידה (כבר הייתי אזרח) ועשו שם חגיגה להצלחתו הגדולה של הפרוייקט, מעבר למשוער. ורב סרן (לימים נעשה סגן ראש מפקד היחידה המפורסמת בהקשרים מודיעיניים) שבזמנו רצה לערוף לי את הראש, הודה לי ונתן חיבוק, לעיניי קהל די גדול, ואני נעשיתי נבוך, כי לא סבלתי אותו ולא ציפיתי (לא היינו אף פעם אפילו שרויים בידידות). אני תמיד אומר, שצה"ל הוא גוף מטומטם וככל שאדם מטפס בסולם הדרגות הוא נאלץ להשיל מעליו עוד ועוד מצפון (צריך בשביל זה הרבה מאוד אידיאולוגיה או פשוט חוש מוסרי מעוות לחלוטין לכתחילה), אבל צה"ל גם החל לבנות לי את הביטחון בעצמי. גם דרך ההתמודדות הקשה שהייתה לי אחרי האירוע שבו כמעט נהרגתי וגם משום שכל ההישגים שלי בצבא נבנו דווקא על הבסיס שחשבתי וגם פעלתי אחרת מקודמיי מה שחיזק אצלי את התחושה שבדיוק אותן תכונות שניסו לדכא אצלי בכל מני מסגרות (המשפחתית וכיו"ב) הן בדיוק התכונות שבשמן אני צריך ללכת הלאה.
שירות החובה בגיל 18 הוא מקור להעצמה, להזדהות חברתית וחיבור בין אנשים. לכן יש כל כך הרבה התלהבות בקרב החיילים בגיל הזה, שמדחיקים את הפגיעה שלהם בבני אדם ולא מודעים לנזק העצום שנגרם לנפשם עם ״השלת המצפון״. טוב ששירתת בתחום של סיכול טרור, ולא ביחידות שמחוללות טרור בשטחים.
קצת לפני שהייתי בן 16 סיפרו לי חברים שכבר שירתו מה הם נאלצים לראות (או לבצע) במהלך שירותם בדיכוי האנתפאדה הראשונה (היתה אז שנת 88 ) וזה גרם לי ללכת ללמוד ערבית (לוותר על מגמה ריאלית) מתוך מחשבה שכך אגיע לחיל המודיעין. בהחלט היה סוף מעשה במחשבה תחילה. מה שמשמח הוא שהיו גם הזדמנויות שבהן פעילויות בהן השתתפתי הצילו חיי פלסטינים לצד חיי ישראלים, וגם סיימתי את השירות ואת המילואים בלי צורך לירות באף אחד (אף על פי שפעמיים הייתי מאוד קרוב לכך).
שועי תודה רבה על רשימה נהדרת, בבחינת אם אין חורף קראו לכם דלמור שוורץ. רבות הדרכים לאבד את הנפש, מזל שבימינו ניתן להיהפך ל"מוצלח" (כוכבת יוטיוב, מנכ"ל בהיי-טק וכו') גם בלעדיה, ואולי אפילו מוטב שכך, שכן אז מתפנה מקום נחוץ לדברים תכליתיים כמו נטוורקינג, מיקרו-מיומנויות ועוד.
נ.ב. השעה מאוחרת, ראשי מבולבל ורשמתי את כתובת המייל של בני (בהודעה הראשונה, ככה זה כשממיילים לאחר חצות במקביל). כאלו הם בלבולי בעת הזו. חג שמח שועי.
תמהּ יקר, תודה מלב. אני לאחר ערב שיח ומוסיקה בזום עם אהוד בנאי וחביבה פדיה (את אהוד אני שומע מאז היותי בן 14 והייתי בהופעה שלו ממש לפני הקורונה) ולאחר כוסית או שתיים של ברבן עליו נאמר: אין העולם עומד אלא על הבל פיותיהן של תינוקות של בית ברבן, ולפיכך אין לי מושג מאיזה מחשב אני כותב. אנחנו חיים בעולם מוזר, שבו ראש הממשלה הנאשם יוכל בקרוב לטעון כי לא לבחור בו פירושו לסכל את תהליך השלום, ושרופאים עסוקים בו בלבדוק ולבדוק ולהפיק עוד ועוד סטטיסטיקות ולפעול על-פי פרוטוקולים ונהלים בין-לאומיים במקום לנסות לחשוב במקוריות ומחוץ לקופסא על איך לרפא ואיך לעמול על סביבה ציבורית שדואגתל-Well Being של כל משתתפיה. כך דומה שאת עתידנו ייקבעו אנשים עם מזרקים ולא אנשים עם עט, ולא נשתיירה בעולם עוד דרך למרוד חוץ מלהמשיך ולעשות את מה שהופך אותנו למעט יותר בני אדם: לקרוא ולכתוב, להאזין למוסיקה, להתבונן בטבע לחשוב מחוץ לפרדיגמות המקובלות, לקונוונציות ולטרנדים. אני לא מאמין בגאולת עולם, לא בתיקונו אבל גם לא בחורבנו ההכרחי. בגיל 47 עדיין נראה לי נכון לחצות את הכביש בתנועות שחייה (סגנון חזה). הייתי גם מעדיף אם היו מחליפים את הרמזורים בסוכות מציל (אולי לא צריך להגזים, מייד היו מופיעים מוכרים הארטיקים ושחקני המטקות).