*
לרגל ההתחברות הגדולה בין שבתאי ובין צדק (תופעת החיבור מתרחשת אחת לעשרים שנה במינונים משתנים, אך קירבה רבה מאוד כמו שנראתה היום, 21.12.2020, אינה תופעה שכיחה ולא נחזתה דומה לה מאז 1623), חשבתי להציע כאן דברים על המקום המיוחד שתפס אירוע אסטרלי זה בהגות המדעית והתיאולוגית-פילוסופית היהודית בימי הביניים. זאת, הואיל וביומיים האחרונים יצא לי להיתקל בכמה חוקרי חלל בטלוויזיה שהרחיבו על ייחודיותו של האירוע, מבלי שאמרו מאום על מקומו במחשבה היהודית, אמרתי לצאת מאזור הנוחות שלי (שאינו כולל בדרך כלל היסטוריה של האסטרונומיה והאסטרולוגיה) ולהרחיב מלים. רק בטרם אצא לדרך, אפטיר בשפה רפה, כי למרות שבעלי-המקורות, שעליהם ייאמר דבר, האמינו בכל לבב, כי האירוע האסטרלי, הינו בעל משמעות יוצאת דופן הן מבחינה אסטרולוגית והן (כפועל-יוצא מכך) מבחינת השפע הרוחני שהמפגש הבין-כוכבי מוריד על פני כדור הארץ, הרי שאיני מקבל את הִתָּכְנוּת האסטרולוגיה. יתירה מזאת, לדעתי כוחה של המערכת האסטרולוגית, שהיא ברובה פרי עמלם של הוגים שאחזו בתפיסה הגאוצנטרית, שבה כדור הארץ היה מרכז היקום, ורק שבעת כוכבי לכת סבבוהו, כבר עברה מן העולם, אם בימי קופרניקוס, קפלר וגלילאו ואם בימי תומס דיגס, ואם כיום כאשר ידוע לנו כי הקוסמוס הוא אינסופי כמותית (או קרוב לכך) וכולל מיליארדי כוכבים, וכי גם השמש שלנו סובבת, והכל מצוי בתנועה שלא הגענו לחקרהּ וספק אם נגיע; קשה להניח כי דווקא מספר מצומצם של כוכבים קרובים משפיעים יותר על המתרחש על פני כדור הארץ מאשר מיליארדי כוכבים אחרים, מה שגם שכל מערכת כוכבים או גלקסיה אינה סגורה בתוך עצמה, ותיתכנה ביניהן השפעות הדדיות (כבר הוכחו). לפיכך, בעיניי, הטענה לפיה כוכבי מערכת השמש (שלנו) משפיעים על חיינו וגורלנו, דומה לטענה לפיה שכנינו לבית המשותף קובעים את גורלנוּ ואת מכלול החלטותינו בחיים על פי הזוויות שהם מקיימים כלפינו, ובינם לבין עצמם, בכל מקום בו הם עומדים, בקומות שמעלינו ומתחתינו, וכי מכלול הזוויות שבהם הם נתונים בכל רגע ורגע משפיעים בנו שפע רוחני, המפעם בנו, ובכוחו אנו מביעים אומר ופועלים. לא מתקבל על דעתי. כך גם האסטרולוגיה.
עם זאת, עוד במאה השש עשרה והשבע עשרה רווחה התפיסה לפיה כוכבי הלכת הם יישים בעלי נפש המסוגלים לחשוב; היו גם שהניחו, אף על-פי שדחו את האסטרולוגיה, כי מעלת המחשבה-העצמית של הכוכבים, עולה הרבה על זאת של האדם (למשל: רמב"ם במורה הנבוכים ג, י"ב). כמובן שאצל האסטרולוגים, בני זמנו של הרמב"ם, העובדה לפיה נחנו הכוכבים בתבונה עילאית (לפחות לגבי בני האדם) עשויה הייתה להעיד כי מה שנחזה כמפגש ביניהם, אינו מקרה, ובין אם הוא בהשגחה אלוהית ישירה ובין אם הוא פועל יוצא של התבונה שנפח בהם הבורא (או הסיבה הראשונה או המניע הבלתי מונע) בכל אחד מהם, הרי שהתקרבות כזו בין שני יישים בעלי תודעה, אינה דבר של מה בכך – כך חשבו לפני כמה מאות שנים. כשלעצמי, איני רואה בכך אלא כעין מפגש בין שכנים בחדר המדרגות של הבית המשותף (מה שלומכם? / טוב תודה / שמעת ש… / היה שלום).
במאה השתים עשרה ראו בהתקרבות הזאת שבין שבתאי ובין צדק סימן המבשר הולדתו של נביא-מבשר דת-חדשה, לפי שעמדו לפניהם מקורות לפיה הולדת האסלאם החלה אף היא בסימן המחברת הגדולה בין שבתאי וצדק ואילו במקורות היהודיים רווח כי יציאת מצרים, חציית ים סוף ומתן תורה – ראשיתם היתה בהתחברות בין שבתאי ובין צדק במזל טלה. וכך למשל, כתב, בעניין זה, האסטרונום, הפילוסוף, הפרשן, המתמטיקאי, הבלשן ואמן השחמט, אברהם אבן עזרא (1161-1089 או 1164-1093):
*
… והמחברת הגדולה היא מחברת צדק עם שבתי, במזל טלה, וזה היה בעבור שהם כוכבים כבדים, והנה לא יורו על הפרטים כי אם על הכללים … וזאת תהיה קרוב מאלף שנה, כי כן דרך מהלך שניהם …
[אברהם אבן עזרא, ספר העולם, כתב יד 1056 עברי, הספרייה הלאומית בפריז, דף 80 ב-81 א'; מצוטט מתוך: שלמה סלע, אסטרולוגיה ופרשנות המקרא בהגותו של הראב"ע, רמת גן 2000, עמוד 85]
*
ספר העולם, שנתחבר בשנת 1148 בקירוב, הוא ספר המנסה להציב את ההיסטוריה האנושית, זו של העבר וזו שלעתיד לבוא, בסימן החיזוי האסטרולוגי, על בסיס מצבי הכוכבים, ואירועים אסטרליים גדולים, שהתרחשותם החוזרת, מעידה, כך לדעת אבן עזרא על הישנות חוזרת של אירועים היסטוריים גדולים. אלא שראב"ע לא יכול לחזותם בפרוטרוט (ברמת הפרטים) אלא רק לידע כי כך עשוי להתרחש (ברמת הכללים).
יושם אל לב, כי אבן עזרא, מזכיר כאן מחברת גדולה (התחברות גדולה) ומכאן עולה כי ישנן גם סוגי מחברות אחרות בין שבתאי וצדק. כאן, אביא את דברי האסטרולוג הפרסי הגדול, ג'עפר אבן מחמד אלבלח'י (886-787 לספ'), הנודע לשם: אבן מעשר, שפעל בבגדאד, במרכז הידע הגדול ביותר של הזמן, בית אלחכמה̈ (בית החכמה) שבמלכות העבאסית, ונחשב כגדול האסטרולוגים של אותן עתים, ואשר ספריו נדפסו עוד בראשית המאה השש עשרה באירופה, כדי ללמוד מלאכת החיזוי הכוכבית. הנה דבריו:
*
ראשונה במעלה … היא ההתחברות של שני כוכבי הלכת העליונים במזל טלה, המתרחשת כל 960 שנות חמה. שניה במעלה … היא ההתחברות במעבר מטריגון אל טריגון, המתרחשת כל 240 שנות חמה, שלישית במעלה … היא התחברותם של שני כוכבי הלכת המזיקים, כלומר: שבתאי ומאדים, המתרחשת במזל סרטן כל שלושים שנה, ורביעית במעלה … של ההתחברות בכל מזל, המתרחש כל 20 שנה.
[שם,שם, עמ' 90-89, בתרגומו של שלמה סלע].
*
לדעת שלמה סלע, אבן עזרא הושפע ישירות מספרו אבו מעשר, כתאב אלקראנאת (ספר ההתחברויות). אבו מעשר הבחין בין ארבעה אירועים אסטרליים גדולים: שלושה מהם מהווים מפגשים בין שבתאי וצדק ואחר מפגש בין שבתאי ומאדים. מפגשי שבתאי וצדק מתאפיינים למעשה בשלושה גדלים על פי מידת תכיפותם. המחברת הגדולה – מתרחשת אחת ל-960 שנה במזל טלה (כלומר, לא המצב שבו אנו מצויים בדצמבר 2020); הבינונית – המתרחשת אחת ל-240 שנים, ואילו הנפוצה יותר מתארעת כל עשרים שנים במזל אחר. תחשיב שניסיתי להעלות בדעתי לפיו המחברת הבינונית היא פועל יוצא של 12 מפגשים על פי סדר המזלות של צמד הכוכבים, אינה עולה יפה (מצד תחזיותיו של קפלר מהן נראה שהן נוטים ליפול פחות או יותר על מזלות פחות או יותר זהים בשנה).
הדבר המרתק אצל אבן עזרא הוא שעם שראה בתזמונה של דת משה אירוע שעמד בסימן מחברת גדולה במזל טלה (חודש ניסן העברי), כלומר אירוע היכול אולי להתרחש אחת לאלף שנים בקירוב (על פי מדרשי חז"ל יומו של הקב"ה – אלף שנה), התורה והמצוות לשיטתו דווקא פדו את ישראל (מקיימי מצוות התורה) משלטונם הדטרמניסטי של גרמי השמים והכפיפו אותם לסדר הגדול יותר שמבטא השכל הפועל (השכל הלא חומרי האחראי על השכלת האדם; עתים זיהה אותו אבן עזרא עם המלאך גבריאל), שלוחו של האחד, המניע את כללות היישים, ומעוניין שישכילו ויעמיקו במדעים ובאתיקה, לצורך שלימותם. כלומר, אותה מחברת ראשונה-במעלה במזל טלה, הוציאה את ישראל משלטון המזלות וקירבה אותם לסדר שאינו תלוי בקוסמוס הפיסיקלי אלא בסדר המטאפיסי, הקובע בכללותו גם את קורות היקום הפיסיקלי. עם זאת, לשיטתו – מי שאינם מקיימי מצוות התורה, נותרו עדיין בכפיפות להשפעת הכוכבים (הוא זיהה את שבתאי ככוכבם של ישראל, את צדק – ככוכב האסלאם, ואת מאדים – ככוכבם של האומות הנוצריות).
דילוג המשוכה הזה, מסדר אחד (שלטון הכוכבים) לסדר אחר (שלטון השכל/ החכמה האלוהית), ומן הפיסי אל המטאפיסי, העומד בסימן המחברת בין צדק ושבתאי, עשוי היה להוליך הוגים אחרים למסקנה, כי מדי היקרותה של מחברת, ודאי במזל טלה, אך גם כאשר מפגש הכוכבים ניכר כקרוב מאי-פעם, הרי שהדברים רומזים על שינוי מהותי בסדר היום של האנושות, ואשר ליהודים: ביחס להשגחה האלוהית החלה עליהם. וכך, אמנם, כשלוש מאות וחמישים שנים אחר אבן עזרא, העמיד הפרשן, הפילוסוף ואיש הכספים המוכשר, דון יצחק אברבנאל (1508-1437) את אירועי גירוש ספרד ופורטוגל, הולדת המשיח וגאולת העולם כולו, בכניסה לסדר רוחני חדש שיתחיל לכל המאוחר עד שנת 1568 ויעמוד בסימן מחברת גדולה, שבסופהּ האנושות כולה תהא כפופה ישירות לרצון האלוהי האומניפוטנטי (הכל-יכול). וכך כתב בביאורו על ספר דניאל, מעייני הישועה, בשנת 1497 בעיר מונופולי שבאיטליה (סמוך לעקב המגף האיטלקי, לחוף הים האדריאטי):
*
בהשכמתו מן פועל-המחברת בגאולת ישראל לזמן הקצים שזכר דניאל, כמו שפירש בהיות זאת המחברת העצומה השנית, מורה גם כן על גאולת ישראל ועל יציאתו מהגלות החשוך והגדול הזה, שעדיין לא נתאחרה גאולת ישראל כלל […] אבל לישראל היה מעון קיים לדור ודור — רמז לזמני ב' המחברות, הנעשות בקירוב לג' אלפי שנה, ועל דור גאולת מצרים ודור הגאולה העתידה, ובאשר ששמירת האומה הוא דבר בלתי טבעי והוא אומרו "בטרם הרים ילדו" (תהלים צ', 2), כמו שבבריאה פעל הקב"ה כפי היכולת המוחלט, שבעבורו נקרא אל, כך מעולם ועד עולם, ב' זמני המחברות הישראליות בלידת משה ובלידת משיחנו, ובאשר זה באומרו "תשב אנוש עד דכא" (תהלים צ', 3) שישיבם לדכא בגלות כמו שבמצרים וישיבם לגאול שנית.
[יצחק אברבנאל, מעיני הישועה, שטטין תר"ך (1860), מעיין י"ב תמר ז', דפים נ"ז ע"ד-נ"ח ע"א; ניתן להשוות גם למהדורתו החדישה של החיבור, מהדורת אורן גולן (על פי דפוס ראשון עם שינויי נוסחאות), אשקלון תשע"ז, עמ' 278-276, שם מובא הטקסט לעיל בכמה שינויים]
*
דעת אברבנאל, היא שבקרוב ייודע לכל באי עולם כוחו המוחלט של הקב"ה, כפי שנודע בבריאת העולם ובזמן יציאת מצרים. כך במהירה בקרוב לדידו, יוודע כי הגירוש והמאפליה שנגזרו על ישראל זה מקרוב, לא היו אלא דרך כדי לחדש על ישראל גלות, הדומה לגלות מצרים, אבל הגלות הזאת רק תקדים אירוע העתיד להתרחש שבו מכוח המחברת העצומה השנית בין שבתאי וצדק, שלא היה כמוה מזמן מתן תורה, תבוא הגאולה השלימה (וזהו הרמוז במלים 'לדור דור' ו'מן העולם ועד העולם' – שני דורות ושני עולמות – במובן של מחזורי זמן שבסופם גאולה).
בניגוד לאברהם אבן עזרא, שבספרו ספר הטעמים (1149) הזכיר כי גם הולדת האסלאם הוותה בזמן של מחברת גדולה, אין הדברים ניכרים אצל דון יצחק אברבנאל. אדרבה, ניכר כי אברבנאל מנסה בתיאודיציאה שלו, הנועדת להציע נחמה לעם (ולעצמו) ולשם הצדקת מעשי האל, הנראים כלא מובנים בעליל (אין ספק כי גירוש ספרד הביא להתרחקות רבתי מקיום התורה והמצוות בקרב קהילות הגולים) – לשים את ישראל וגאולתם, כתכלית תהליך הקורם עור וגידים בספירה האלוהית והקוסמית. וכך למשל, בהתאם ליעודי הגאולה המשיחיים של דניאל ושל חז"ל, טען אברבנאל כי לידת המשיח קדמה בשנה לגירוש הגדול:
*
ואמנם לידת משיח צדקינו אין ספק אצלי שכבר נולד קודם שנתחדש הגרוש הגדול הרג ואבדן גלות ספרד שכפי האמת מאז נתחדשו הצרות התכופות מחבלי משיח והיתה התחלה לכל צרותיהם כי כן נאמר "בטרם תחיל ילדהּ" (ישעיה ס"ו, 7) וכו' ר"ל (=רצונו לומר) בטרם בא חבלי הגאולה ילדה ציון או האומה את מלך המשיח כמו שנולד מרע"ה (=משה רבנו עליו השלום) בהתחלת עינוּי גדול מצרים. והסתכל אמרו בפסוק הזה ב' פעמים בטרם כי הוא עולה בגימ' (=בגימטריה) קקנ"א ואתה ידעת שבשנת קקנ"ב מהאלף השישי (=רנ"ב, 1492 לספ') הזה שסימנו "מזרה ישראל יקבצנו" (ירמיהו ל"א, 9) נעשה גירוש ספרד, ואולי שהשנה קודם נולד אביר הרועים, משיח אלהי יעקב. ולא אוכל לבאר עוד בזה, כי חתום הוא, וה' יראנו נפלאות וקץ הפלאות אמן.
[שם, שם, מעיין י"ב תמר ז', דף נ"ח ע"ב; והשוו מהדורת גולן, תשע"ז, עמ' 273]
*
אם המשיח, לדעת אברבנאל קרוב לודאי שנולד כבר בשנת 1491, שנה קודם גירוש ספרד, הריהו תוחם את התרחשותה הקרובה של הגאולה השלימה (כבר החל התהליך), שכאמור מבושרת גם על ידי "המחברת העצומה" בין שבתאי וצדק, עד שנת 1568 לכל המאוחר:
*
וביאר אורך הגלות הזה באמרו "כי אלף שנים בעיניך" (תהלים צ', 4) וגו' (=וגומר) והסתכל כי היום השלם כ"ד שעות לילה ויום ובאר בזה שזמן הגלות יום א' שלם שהוא אלף שנים ועוד ישבו בגלות מהיום השני ומהלילה עם האשמורה קרוב אל הבקר להגיד שלא יהיה עד הבוקר אלא קרוב. ולפי שהלילה חצי היום השלם תהיה מידתה ת"ק שנה. ולפי זה יהיה ימי הגלות קרוב לאלף ת"ק שנה אך לא שלמים כי אין הלילה שלמה. וזה מסכים עם מה שפרשתי בזמן הגאולה כי כבר אנחנו אלף תכ"ז מגלות אדום ויהיה זמן הגאולה קודם תשלום אלף ת"ק מהגלות עליו אמר "זרמתם שינה" (תהלים צ',5) וכו' זה גלות טיטוס והתמידוּ בשינה.
[שם, שם, מעיין י"ב תמר ז', דף נ"ח ע"א; והשוו מהדורת גולן, תשע"ז, עמוד 272-271]
*
יושם אל לב, כי אם החל אברבנאל לדון במושג מדעי כגון "המחברת הגדולה" הרי ככל שמתקדם דיונו המנסה לקשור בין "המחברת" ובין גאולתם השלימה של ישראל ושל העמים כולם, הנה הוא מגיע לכדי שימוש ספקולציות של גימטריות וחישובי קץ, שאינם מתקיימים אלא בתיווך פסוקי מקרא שעשויים לכל היותר לרמז על כך שיש לחישוביות הזאת זיקה כלשהי לפסוקים המבשרים גאולה, אבל לאו דווקא להתרחשותם של תהליכים מטפיסיים, קוסמולוגיים והיסטוריים בעולם הממשי. מכשלתו של אברבנאל, היא העובדה לפיה הוא רואה באוטוריטה המדעית (חוק הטבע) ובאוטוריטה התורנית (חוק התורה) – כאילו שניהם כאחד עובדים בהתאמה גמורה ומתאימים זה לזה, וכך – אם נניח למד את מושג "המחברת העצומה" (או הגדולה) מכתבים אסטרונומיים או מפירושי אבן עזרא, שהיה אסטרונום ומתמטיקאי, הרי שאלו משמשים עבורו בעיקר כטריגר מאיץ לשבת אל שולחנו ולערוך תחשיבים על בסיס פסוקים ואגדות חז"ל, כדי ליצור ניבוי ספקולטיבי של גאולת ישראל במהרה בקרוב.
מה אברבנאל מוסר כאן? לדעתו נקבעה מכסת הגלוּת 'ליום ומחצה' של הקב"ה (כביכול) שהם אלף וחמש מאות שנה. הגלות כמוה כשקיעה בשינה עמוקה, והעת הבשילה כבר לבוא שלביה האחרונים, שבהּ כבר נתון הגוּף בחבלי יקיצה מחודשת. חורבן בית המקדש השני ותחילת גלות טיטוס אירעו על פי המניין הרבני בשנת 68 לספ'. לפיכך, מניין אלף וחמש מאות שנים אחר כך – שנת 1568, היא לדידו, המועד האחרון לבוא הגאולה. כמובן, שנה זו חלפה (לא בימיו, אבל חלפה עברה מזמן) והגאולה לא הגיעה.
ספקולציות שונות על המחברת והקשרה לגאולת ישראל הובאו גם בספרות הזהרית; ויותר מכך, ספקולציות שונות הקשורות ב"מחברת" ובמיוחד במצבו של כוכב שבתאי סביב שנת 1666, היו קשורות בהופעת השבתאות, ואין ספק, כי הרצון לגזור גזירה שווה בין תופעות אסטרונומיות ובין אירועים מהפכניים על פני האדמה קנו שביתה בקרב היהודים, לפחות מאז הכריז ר' עקיבא על שמעון בר כוכבא/כוסבא כמשיח, ככל הנראה, בסמן כוכב השביט, בצטטו מחזון בלעם על ישראל: "דָּרַךְ כּוֹכָב מִיַּעֲקֹב וְקָם שֵׁבֶט מִיִּשְׂרָאֵל, וּמָחַץ פַּאֲתֵי מוֹאָב וְקַרְקַר כָּל בְּנֵי שֵׁת" (במדבר כ"ד, 17), או לפחות מאז נתקבלה על הנוצרים התפיסה לפיה בליל הולדת ישוע, נראה מעל בית לחם כוכב שלא נראה כמוהו עד-אז או מאז. על הקשר בין נפש האדם-הגדול לכוכב לימד כבר הפילוסוף הנאופלטוני ימבליכוס (נפטר ב-330 לספ'), שבספרו על חיי פיתגורס, טען כי נפשו של הפילוסוף הקדמון (בעיניו, מגדולי הנביאים) עלתה במעלות בשוך חייו ושוכנת בירח שם מצאה משכן; תשע מאות שנים אחריו ייטען המקובל ר' יעקב בן יעקב הכהן מסגוביה (אשר בקסטיליה-ליאון) טענה דומה, לפיה רוחו של משה שוכנת שם (על גבי הלבנה).
ניתן עוד להרחיב הרבה על הזיקות והקשרים שביקשו חכמי הדורות למצוא בין תנועות הקוסמוס (כפי שהכירו אותן) ובין מקצב ההיסטוריה האנושית והגאולה המקווה. אף שאני עצמי מקווה בכל לב שאכן שוררת איזו זיקה בין האדם ובין הקוסמוס; עם כל זאת, כפי שאיני בוטח באסטרולוגיה ובניבוייה, כך איני מחפש השגחה אלוהית או קוסמית בין התנועה המתרחשת בקוסמוס ובין התנועה הקבוצתית, החברתית או הכלל-אנושית, המכונה היסטוריה, בעיקר משום שהיא ניתנת להיתפס באופנים שונים לגמרי, באופן מרובה, שאין בה פריזמה אחת ולא נרטיב כוללני, שניתן להסכים עליו או לחתור לכינונו. אבל המחברות, בין אם זאת המתרחשת כל עשרים שנה לערך, ובין זו המתחדשת כל 240 שנים לערך, ובין זו המתרגשת פעם ב-960 שנים לערך, עדיין ממשיכות להיצפות בקביעות יחסית, ואנו עדיין נאותים לאורן.
*
*
*
בתמונה למעלה: שרשרת מחברות (מפגשי סטורן ויופיטר במזלות שונים, שימו לב שמדובר לכל היותר, בחמישה מזלות שונים), על פי יוהנס קפלר (1630-1571) בספרו De Stella Nova, פראג 1606.
מאוד מעניין שועי, תודה שיצאת מאיזור הנוחות… אין לי מספיק ידע על היקום, על תורת הרמב״ם ושאר חכמי היהדות והעולם שהוזכרו. רק לגבי המשפט ״קשה להניח כי דווקא מספר מצומצם של כוכבים קרובים משפיעים יותר על המתרחש על פני כדור הארץ מאשר מיליארדי כוכבים אחרים״ – האם אפשרי שאינם משפיעים כהוא זה, אבל הם מייצגים, או מבטאים שינויים שמתרחשים בחיי הפרט/ האנושות? למשל מפת הלידה של אדם תחת צירוף כוכבים נתון. שמעתי פעם סדרת הרצאות של פרופ׳ יוסף אגסי, בין השאר התייחס לאסטרולוגיה ולצירופי מקרים שקרו בחייו האישיים. את דבריו סיכם: ״אפשר לומר שאני רציונאליסט מתון״. אני חושבת שכל עוד לא ידוע לנו איך נוצרים חיי אדם, מניין באה הנשמה ולאן היא הולכת – מה קורה אחרי המוות, איך הכל התחיל – אפשר להאמין בכל דבר או בשום דבר וזה היינו הך, מאחר ואין אפשרות לאשש או להפריך. ההגדרה ״רציונליסט מתון״ מבטאת ענווה וצניעות, גישה שמן הראוי שנאמץ. הרי אנחנו יודעים הרבה פחות ממה שיידעו בני הדורות הבאים, אם האנושות לא תשמיד את עצמה לפני כן…
מעניין, תודה רבה
ורד יקרה, מוקיר ומחבב את אגסי ואף ניהלנו פעם שיחה מרתקת (אף ששררו בינינו כמה אי-הסכמות) בפני קהל על הפילוסופיה של ברוך שפינוזה, ונהניתי מאוד; בייחוד הרשים אותי כוח זיכרונו (האיש כבן 90) ןמכך שיכולנו לטייל בין ספרים. הדבר עליו היינו חלוקים היא שאלת הקדושה. אגסי הביא צטוט מאחת מאגרותיו של שפינוזה בו הוא מדבר על "קדושת העולם" וקשר זאת בהיינריך היינה, ואילו אני טענתי כי אצל שפינוזה לא רק שאין אמונה אלא גם אין קדושה; יש Ratio ומבחינתי דווקא תפיסה עצמית מאוד ענווה כלפי הטבע או האל, כמתחייב ממגבלות ההכרה האנושית. מאותה שיחה יצאתי בתובנה כי אגסי הוא הרבה יותר אחיד והומוגני ממני. אם הוא מגדיר עצמו כדברייך כרציונליסט מתון, אני יכול להגדיר עצמי כדאואיסט (דאו), דאדאיסט (דאדא) ודאיסט (דאיזם). יש בי צדדים מאוד רציונליים, צדדים מאוד אגנוסטיים וסקפטיקניים וגם כפי שהולך ומתחוור לי דווקא ככל שאני הולך ומחליד, גם יסוד מאגי-תאורגי של שאמאן ׁ(אינדיאני או נאופלטוני או סוּפי). אני לא דבר אחד. אני אפילו לא בטוח אם יש לי קול אחד. אבל יש דבר אחד משותף לכל הפנים (והקולות) שבי. אני לא מוכן לקבל זאת כעובדה שאין לי את חופש הבחירה. שפינוזה שמאוד חביב עליי אמנם אומר באתיקה כי מי שחושב שהוא בוחר חולם בעיניים פקוחות, אבל אני מעדיף לחלום בעיניים פקוחות ולא לקבל כדין חתוך שממסד אנושי או הטבע או גרמי השמיים או אלוהֵי השגחה-פרטית או כללית, כופה אותי להתנהגות כזו או להתנהגות אחרת. דווקא מתוך שלפעמים אני מהרהר בחיי ואיני יכול שלא לחשוב על אירועים שחרצו בי חריצים ותלמים ולשאול את עצמי, איך בריה כה נכאבת כמוני עדיין מדדה בחיוך במורד הדרך (לפעמים גם במעלה הדרך), התשובה היחידה שלי אינה כי אין לי ברירה, אלא דווקא כי יש לי ברירה. ועל אף שיש לי ברירה אני בוחר להמשיך ללכת (או מדויק יותר במקרה שלי –לדבר ולראות).
יותר מכך, אסטרולוגיה לדעתי, יש לה את אותו הגיון שיש ללאומיות/לאומנות/ כסנופוביה. כיוון שנולדת לקבוצה מסוימת (אותו יום, אותו מזל, אותו אופק וכיו"ב) — אתה מוכרח להיות ככה וככה וככה. כל אלו תורמות להבניה של היררכיות וקבוצות ייחוס, שהן אסון. אני כנראה מוכרח למות יום אחד. ומוכרח לאכול, לשתות ולישון מדי פעם בפעם כדי לקיים את עצמי. אבל אני לא מוכרח שום דבר מכוח שאני בנם של הוריי, בן העם היהודי או בגלל שנולדתי ביום פלוני במזל פלוני או בגלל שצבע עורי כזה או אחר. אני מאוד רחוק מכך. בכלל גם את מערכת המצוות היהודית, שהיא בדרך כלל שיח של חובות (אתה מצווה לעשות), הפכתי לשיח של זכויות (אני בוחר את מה שלגבי הוא זכות נעימה לקיים) וגם הדברים שבחרתי לעשות בחיים או תחומי העיון שלי מעידים למיטב שיפוטי, שאני בוחר באופן חופשי, ואיני מרגיש חובה לאהוב תחומים מסוימים, אבל אני בוחר לעסוק במה שמושך את מחשבתי ואת לבי.
למשל, פרננדו פסואה, משורר והוגה מאוד יקר ללבי, היה בין היתר גם חובב מושבע של אסטרולוגיה ולאומן פורטוגלי (האמין במשיחיות הסבסטיאנית, מה שאומר שדגל בכך כי לפורטוגל שמור יהיה תפקיד ראשון במעלה בגאולת העולם או בסדר העולמי החדש שייכון ביום מן הימים). פסואה היה הרבה דברים ביחס לאלוהים (ריבוי, אחדות, ביטול) והרבה מאוד דברים ביחס לעצמו (ריבוי, אחדות, ביטול) — אבל מה שמתבלט לכל האורך היא חיבתו לאסטרולוגיה וזיקתו החזקה לפורטוגל (למרות שפרנסתו באה לו בעיקר מכתיבה ותרגום אנגלית). — וכל אלו אם יורשה לי אמללו אותו הרבה יותר משהועילו לו,
הו, יש הבדל גדול בין לאומיות / לאומנות ואמונה באסטרולוגיה… עד כמה שידוע לי איש לא יצא למלחמה כדי להגן על בני מזל גדי או שור או דגים… זה מה שיפה באמונות הללו, תפלות או לא – הן לא הורגות, להבדיל מאמונות דתיות / משיחיות/ לאומניות… נכון שעלול להגרם נזק, נפשי או אחר (למשל החמצת קשר טוב בגלל קריאת תחזית אסטרולוגית) לאדוקים מדי בדתם. 🙂 אבל להשתעשע בזה מדי פעם לא מזיק… ואגסי הוא אדם מיוחד במינו. הלכתי להרצאות שלו בתקופה שבה הייתי בשפל עמוק (לאחר אובדן אח צעיר). סדרת ההרצאות שלו שכותרת היתה משהו בנוסח: ״החיים הללו – למי אני עמל?״ עבורי היתה כמים חיים לצמא במדבר.
ורד יקרה, תודה. זו הבחנה יפה "עד כמה שידוע לי איש לא יצא למלחמה כדי להגן על בני מזל גדי או שור או דגים" וגם נכונה במתכונת שבה הבאת אותה, אבל אם אדייק יותר לתפיסות אסטרולוגיות יש חלק ממש הדוק בהתהוותן ההיסטורית של תפיסות לאומניות וגם גזעניות.
ראשית, כבר קרוב לשנת 0 לספירה בודאות היו באזור המזרח התיכון כתות שהאמינו בכך שלאומות השונות (כלומר לעמים) יש מלאכים, והמלאכים הללו תוארו בדרך כלל או כאאון (כח מלאכי שמתווך בין האלוהות ובין בני האדם) או כפועל יוצא של מצב אסטרלי (זויות כוכבים, התחברויות כוכבים וכיו"ב). כלומר, כוכבים שונים החלו להיות מזוהים עם דתות או עם אומות, לעתים גם מצבי כוכבים. זה התחזק במאות השנים לאחר הספיר עוד יותר כאשר התחזקה תפיסת שבעת האקלימים שגרסה כי החלק המיושב של כדור הארץ מתחלק לשבעה קוי רוחב, כאשר כל אחד מהם נהנה משפע רוחני מוגבר או מופחת היורד מהכוכבים בהתאם למיקומו. כך למשל, יכול היה יהודה הלוי לתאר בספר הכוזרי את סגולתם הנבואית של ישראל בכך שהועידו אותם לשבת במרכז האקלים השלישי שהוא מרכז העולם ומרכז הקוסמוס הנהנה משפע רוחניות מוגבר היורד עליו מן הכוכבים. באופן דומה ציירו לעצמם אחי הטהרה, קבוצת פילוסופים מעיראק של המאה העשירית את ארצם ועמם כטובים ביותר. התפיסה הזאת היתה כה חזקה, עד שרבים טענו כי האפריקנים והאירופאים הצפוניים אינם מפותחים שכלית ואינם יכולים להגיע להשגים אינטלקטואלים מורכבים, בשל כך שלא נולדו באקלימים המרכזיים והממוזגים. כך שימשו כל מיני תפיסות שמלכתחילה הודגשה בהן הזיקה בין מיקום גיאוגרפי ובין שפע אסטרלי היורד מן הכוכבים ובין השתייכות ללאום מסוים במיקום גאוגרפי מסוים לתכונותיו על פי השפע היורד עליו.
מעניין. כל תגובה שלך היא בסיס למאמר שלם בפני עצמו… ואכן, התכוונתי לגלגל המזלות, מרתק לדעת שבני אדם יימצאו להם דרכים שונות ומשונות להפגין עליונות על בני אדם אחרים…
תודה ורד. בדיוק קיבלתי מייל מקורא וידיד ותיק שהעיר לי שאת עקבותיה של "המחברת הגדולה" ניתן למצוא כבר בפירוש סעדיה גאון (942-882 לספ') למגילת אסתר (נקרא גם "ספר הליווי בגלות" שנערך לאחרונה גם תורגם מערבית יהודית על ידי יהודה זייבלד) והוא צודק כמובן, אלא שלא ניסיתי פה לתאר את כל ההשתלשלות ההיסטורית של הרעיון בכתבים היהודיים, אלא רק לעמוד על מקורות יהודיים שבפירוש קישרו בין "המחברת" ובין אירועים גדולים כגון גאולה, לידת המשיח, כניסה לסדר חדש, ומן הפרספקטיבה היהודית הפילוסופית יותר (גם לקבלה לא ממש נכנסתי).
ולגבי היתר, אכן כן, למרבה הצער, היררכיות תמיד יש, ותועמלנים גזענים מגייסים לא-פעם דווקא את הידע המדעי ומשתמשים בו לשיטתם. למשל הנאצים הכניסו למערכת ההשכלה הגבוהה בשעתו את תובנותיו המדעיות של הביולוג האבולוציוני, קונרד לורנץ, שהצדיקו את התוקפנות בטבע והעירו גם גזעים שונים בין בעלי החיים, ועל הצדקת מחייתם של "חלשים" ו"נחותים" מן הפרספקטיבה הזאת. לורנץ היה חבר המפלגה הנאצית. הוא גם עבר מאוניברסיטת וינה לאוניברסיטה גרמנית באמצע שנות השלושים בעידוד הנאצים. אחרי המלחמה הוא ניסה להעלים את חלקו האינטלקטואלי (כחוקר טבע בר סמכא) בפרופגנדת הגזע הארי. על השגיו בחקר האווזים הוא זכה בפרס נובל בפיזיולוגיה (הוא אבי תורת "ההחתמה") בשנת 1973.
אנונימית, תודה לך על הקריאה.
מרתק וממלא לא פחות מאבן עזרא ודון אברבנאל ואגסי, ללהשיח המעמיק של שועי איש הסוד וורד הנבונה.
תודה , לואיס
לואיס יקר, לצ'יאן מו, פילוסוף סיני (מפורמוזה/טאיוואן) בן המאה העשרים, היה משל מאוד יפה לתודעה האנושית וליכולתה להבין את עצמה או את האלוהות, כדמות כדור המתגלגל על המים. אתה לא רואה את כל הכדור, רק את החלקים הגלויים מעל המים, וגם אלו עשויים להשתנות, על פי מה שמתווה הזרם (שחלקים שהיו גלויים יהפכו נסתרים ולהיפך). ככה אני. אני לפעמים רציונליסט חמור, לפעמים שאמאן ולפעמים אמן. העולם בעיניי הוא הרבה מאוד דברים. עם הזמן הבנתי שאין סיבה שגם אני לא אהיה הרבה דברים בעת ובעונה אחת.
יפה דימוי הכדור של מו
ראיתי בעיני את המים שלרגע נצמדים לכדור המתגלגל ושוב חוזרים הימה כדי לפנות מקום למים חדשים.
נהדר שאתה רואה עצמך שועי בכל פעם כדמות שונה.
רק תזכור מדי פעם להעיף מבט דרך החלון,
אולי שבתאי מחייך אליך מרחוק..
יפה דימוי הכדור של מו
ראיתי בעיני את המים שלרגע נצמדים לכדור המתגלגל ושוב חוזרים הימה כדי לפנות מקום למים חדשים.
נהדר שאתה רואה עצמך שועי בכל פעם כדמות שונה.
רק תזכור מדי פעם להעיף מבט דרך החלון,
אולי שבתאי מחייך אליך מרחוק..
לואיס, אתמול היה איזה שף שאמר בטלוויזיה בתכנית על המצב הנוכחי: בתקופת כאלה אי אפשר להמציא את הגלגל, פשוט צריך לסובב אותו.
אני ממש גרוע בלסובב גלגלים או אבנים גדולות. זה נותן לי תחושה של עכבר שרץ על גלגל.
אז אולי שבתאי מחייך לי מרחוק ואולי גם מחכה תקופה יותר טובה מעבר לאיזושהי פינה, אבל אני אחרי שנה וחצי קשות לא רק בגלל הקורונה (איזו מחלת עיניים) וקצת קשה לי לחשוב שרוב מה שאני עושה כעת (פרנסה, התמדה, השארת מצב הראיה שלי בכי-טוב — הוא בבחינת סיבוב גלגל). פעם היה לי הרבה יותר זמן והרבה יותר מרחב כדי לגלות את עצמי מחדש או לפתח דברים שהרגשתי שצריכים פיתוח, עכשיו, רוב המציאות (מה לעשות, לפעמים סובלים ממלנכוליה) עומדת על בסיס תחזוקה.
https://shoeyraz.wordpress.com/2014/10/28/sea-z-fuss/