
*
אני רוצה לייחד דיון קצר בשני קטעים מתוך המחזה עוֹבֵר (עריכה אורית צמח, הוצאת גוונים: תל אביב 2014) מאת הפילוסופית והמחזאית, נינה רמון (2023-1953). נינה הלכה מעם החיים בשבוע שעבר לאחר התמודדות עם מחלה קשה. הכרנו דרך השתתפות הבלוגים שלנו באתר רשימות; היא הייתה מנויה לאתר זה מאז 2015 וחברת פייסבוק שלי. התכתבנו לפעמים, בעיקר בין 2017-2016, בתקופה שבהּ הייתי בכל יום נוסע לעבוד בספריה הלאומית וחוזר קרוב לחצות. כבר כמה שנים שהמחזה המדובר נמצא בארון הספרים שלי ותמיד אירע משהו שדחה את הכתיבה עליו, למשל: אחת משתי הדמויות הראשיות במחזה היא חתול רחוב, ההולך ומאבד את ראייתו. לא פעם בצל מחלת העיניים שלי, ניסיתי להביא את עצמי לכתוב עליו, נתקפתי עצבוּת ועזבתי את זה. מצב הראיה שלי הרבה יותר טוב משהיה לפני שלוש וחצי שנים; בניגוד לתחזית הקודרת אז – העיניים רואות. למרבה הפלא, הנזקים הולכים ומתרפאים.
נינה רמון היתה ד"ר לפילוסופיה וכתבה ספרים בעברית בתחום, למשל: מעבר לקשת זה כאן: תודעה, דפוסי חשיבה ותודעה האושר בתרבות המערבית (פרדס: חיפה 2009) על חיות כאלה ואחרות וכדור אחד עגול (פרדס: חיפה 2012) שעסק בסוגיות אקולוגיה, קיימות, ויחסי אדם ובע"ח; היה לה גם בלוג בוורדפרס שנקרא דרך הפילוסופיה. ממש לפני כשבועיים, בשלהי ינואר 2023, וכמה ימים טרם פטירתהּ – ראה אור ספרהּ האחרון: מה זה מוות: כמה מחשבות אופטימיות (הוצאת תשע נשמות: תל אביב 2023). כשנתקלתי במודעה עליו לראשונה בפייסבוק (אצל העורך: גיל עמית) לא ידעתי שהיא נוטה למוּת וגם לא הספקתי לברך אותה על ספרהּ, שכן הייתי שוקד אז על עבודת עריכה גדולה, שארכה מעל שנה, שהתחייבתי למסור את תוצאותיה. מטבע הדברים, עוד לא ראיתי את הספר החדש. ולפיכך ראיתי להיפרד מידידת-עבר, שמעולם לא פגשתי, פנים אל פנים, דרך שני קטעי מחזה שכתבה כנראה בתחילת העשור הקודם, שהנפשות הפועלות בו הם מנקה רחובות, חתול רחוב, עובר אורח ומקהלה, המתעקשת להשמיע פסוקי קהלת, ומבליחה מדי פעם במהלך הדיאלוגים במחזה.
*
מנקה רחובות: (מגחך במרירות) עכשיו … תסתכל עלי. עכשיו אין לי כלום.
חתול: (מתבונן בו) אין כלום?
מנקה רחובות: כלום. כלום.
חתול: אבל יש לך.
מנקה רחובות: מה יש לי?
חתול: מה שיש לי.
מנקה רחובות: איך?
חתול: אתה ישנו כמו שאני ישנו.
מנקה רחובות: את זה אני יודע ו… ?
חתול: (בהפתעה) ו…? צריך עוד?
מנקה רחובות: אתה צוחק עלי.
חתול: לא, אתה בדיוק כמוני. אני יש לי אותי, אתה יש לך אותך. זה לא כלום.
מנקה רחובות: אבל מה זה עוזר לי?! אתה יודע מה היה לי? מה איבדתי???
מקהלה: "אל תאמר מה היה שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה … ביום טובה היה בטוב, וביום רעה ראה זה לעומת זה".
חתול: תודה. אז למה אתה חושב על מה שאין.
מנקה רחובות: (משתהה לרגע, נאנח) זה נקרא זיכרון?
חתול: (לא מבין) זיכרון?
מנקה רחובות: כן, זיכרון. זיכרון זה געגוע.
חתול: געגוע?
מנקה רחובות: כן, לרצות שמה שהיה יחזור. וגעגועים שלא נפתרים זה כואב – נורא.
חתול: אבל אמרו לך. יש יום טוב, ויש יום רע. ככה זה.
מנקה רחובות: אבל ביום רע אתה נזכר בימים אחרים, טובים יותר.
חתול: (חושב רגע) נראה לי, שכמה שזוכרים פחות יותר קל, לא?
מנקה רחובות: כן.
חתול: אז אל תזכור.
מנקה רחובות: קל להגיד.
[נינה רמון, עוֹבֵר: מחזה בשתי מערכות, תמונת שחר וחתול, עריכה: אורית צמח, גוונים: תל אביב 2014, עמ' 29-28].
*
למרות שאין דרך לגשר בין תודעת אדם לתודעת חתול, בכל זאת בני משפחת היונקים הם וקירבת המשפחה מאפשרת כביכול איזו קירבה. רמון ביכרה להפוך את הקירבה הנקשרת לעתים בין בני אנוש לחתולים לדיאלוג קיומי מדומיין, המאחד כמה תימות בסיסיות הקושרות בין אדם וחתול: סוֹפִיוּת, אבדן, רפלקציה מסוימת על העצמי ואת האחר. למשל, בימים שעבדתי בגבעת-רם הייתי יוצא להתפלל בגן הקמפוס לבדי אחה"צ (מעט טרם השקיעה או כשהתחיל להחשיך). היה שם חתול שיומיום היה מגיע תוך כדי התפילה ומחכה שאתיישב אחריה על ספסל אבן סמוך. משהייתי מתיישב היה מתיישב על ידי. לפעמים ממש בסמוך ואפילו מאפשר לטיפה. לפעמים בצדו האחר של הספסל במרחק. הדבר המשונה היה שבמשך כשנה, מעולם לא ראיתיו יושב על הספסל הזה בשעה אחרת של היום או נמצא בקרבתו בשעה אחרת. הוא לא היה מחכה שאבוא להאכיל אותו (לא הייתי מאכיל אותו אף פעם). בימים שלא הגעתי לספריה – תהיתי אם הוא חש בזה. בימים שהוא לא הגיע לספסל חששתי לגורלו. מובן, שבשבוע שלפני צאתי את הספריה, התחלתי בתהליך פרידה מידידי זה. ממש אמרתי לו כבן שיח שבקרוב לא אגיע יותר. אני לא יכול להבין איך, אבל אני חושב שהוא הרגיש. ביומי האחרון שם, הוא ממש הרעיף עליי חיבה. זה היה מוזר מאוד – ולכן זכור לי עד היום.
*
*
מערכת היחסים בין מנקה הרחובות ובין החתול אצל רמון מציירת את אפשרותהּ של מערכת יחסים כזאת. החתול מייצג תנועה בהווה, בהווה לבדו; קיומו של החתול הוא תנועה בעולם שאין בו עבר ואין בו זיכרון והוא נמשך ככל שמֶשֶׁךְ-החיים מאפשר זאת. הווייתו של האדם מיוסרת הרבה יותר, בין היתר, מתוך שהוא נושא בתוכו זהויות הקשורות בתרבות, באנשים אחרים ובתפיסות עולם, המהווים חלקים נרחבים במעגל זכרונותיו. יותר מכך, האדם הוא גם יצור מודד ושיפוטי. הוא מתייסר בשל תקופות בהן הוא חווה ירידה. הוא לא רק מעלה לנגד עיניו חוויות עבר, אלא גם יודע להשיטן במחשבתו, באופן שבהם הוא למעשה מכריע מה חשוב יותר ומה חשוב פחות; מה יישאר ומה יחמוק. כל אלו גורמים לאדם לחשוב, כלומר: לנתח, להפריד רשמים אלו מאלו, להעריך אותם, להכריע בהם ולהחליט לגביהם; כמו-גם, למדוד ולשפוט את מצב-עצמו ומצב-זולתו. דווקא הכושר המחשבתי הזה, הוא סיבה גדולה של עיצבון, יסורים ואי-נחת תמידית. כפי שכינה זאת הפילוסוף אברהם בר חיא – הגיון הנפש העצובה; ואילו הביוגרף ארנסט פאוול – סיוט התבונה.
הואיל ומרק טוויין (סמואל לנגהורן קלמנס, 1910-1835) במסתו הנודעת הפחותה שבחיות (תורגם מאנגלית על-ידי יניב פרקש, בתוך: חקירות ודרישות: מאמרי מופת על חברה, אמונה ומצב האדם, ערך והקדים מבואות: אסף שגיב, הוצאת דביר: אור יהודה 2011, עמ' 120-108) הפך את האדם גרועה שבחיות הרצחניות, הטורפת גם שלא על מנת לשבוע והמחריבה את סביבתם מחייתם של בני אדם אחרים או בעלי-חיים אחרים מפני תאוות שלטון, בצע ודת. אם נחבר את מסקנתו להצגת הדברים במחזה של נינה רמון, הרי שנוכל להגיע למסקנה לפיה היכולת למדוד ולשפוט אינה רק מייסרת את האדם, אלא היא מהווה עילה רבתי לייסורי בעלי החיים והצמחים על פני כוכב לכת זה. יתירה מזאת, היכולת למדוד – עלולה להביא את מי שעושה בה שימוש מוטעה לידי תאוות בצע וחמדנות; ואילו הכושר השיפוטי – היכולת של כל אדם לפסוק דין לאחֵר, כפי שניכר מאוד משיח הרשתות החברתיות המתלהם, אולי הוא הסיבה שבעטיה כל-כך לסמן אנשים כאויבים, בוגדים, אלימים ומזיקים – בחברה בהּ אנו חיים, גם כאשר אין במכלול מעשיהם הנודע, משהו המצדיק את ההאשמות הללו. עוד יותר, הידיעה הפשוטה, שאם אפגוש באדם שמאחורי המקלדת – אמצא בדרך כלל אדם חביב הרבה יותר, משחשבתי שהינו, למקרא תגובותיו.
כיצד בדיוק היה ניתן לייסד ציביליזציה או תרבות כלשהי, שאינן מיוסדות על זיכרון-דברים או געגוע? הרי האדם מתגעגע ומתוך כך משתוקק שהמארג הקולקטיבי הזה הנקרא תרבות – יהיה איזה עתיד. אנחנו יכולים בקלות רבה לקבל את דבר מותנוּ העתידי. הוא מעלה בנו כל מיני מחשבות ולפעמים גם תקוות ופחדים, אבל אנוּ יודעים שנמוּת יום אחד. לעומת זאת, אנחנו מקווים שהדברים שאהבנו ימשיכו להתקיים אחרינוּ בעולם ויהיו נחלת בני-הדורות הבאים. לפיכך, תחושה של חורבן-ציבילטורי היא בלתי-נתפשת. היא עלולה לדכא עד עפר. אם החתול, במחזה של רמון, מבקש את רעהו מנקה-הרחובות להשתחרר מן העבר ומן הגעגוע, הוא מבקש אותו באיזה אופן להשתחרר מכל מה שקושר אותו אל סובביו, ולהתנהל כיֵשׁוּת נעה המתקיימת ללא כל מארג הֶקְשֶרִים ובמידה-רבה, בלאו-זהות מובחנת, ב-Present Progressive. אדם אולי מסוגל לחיות כך, בינו ובין עצמו, אבל בכל מה שקשור לזולת ועוד יותר בחברה (ובסוציאליזציה) – הוא יהיה זקוק עד-מהרה גם לעבר ולעתיד, זאת משום שרוב השפה החברתית ומושגיה, מושתתות עליהם.
*
מנקה רחובות: (מלטף אותו) אני דואג לך.
חתול: אני בסדר.
מנקה רחובות: העיניים שלך.
חתול: העיניים שלי? אני רואה.
מנקה רחובות: אבל בקושי.
חתול: אבל רואה.
מנקה רחובות: אבל –
חתול: זהו, זה מה שיש.
מנקה רחובות: פשוט, ככה? אתה לא כועס, מתעצבן, מתישהו …
חתול: (בתימהון) כועס? על מה?
מנקה רחובות: (בייאוש) אלוהים!!! אתה מתעוור!!!
חתול: מתעוור? מה זה?
מנקה רחובות: כשלא רואים יותר.
חתול: (בשקט). כן, כנראה, אז?
מנקה רחובות: (צועק) מה אז!!!
חתול: עכשיו אני רואה קצת.
מנקה רחובות: אבל …
חתול: זה מה שיש. הכל זה ככה.
מנקה רחובות: עד מתי?
חתול: עד שנגמר.
מנקה רחובות: ומתי זה?
חתול: כשזה נגמר.
מנקה רחובות: ואיך יודעים?
חתול: יודעים. כשמגיע הרגע, אז יודעים.
(דממה)
מנקה רחובות: ואין מה לעשות?
חתול: (לא מבין) לעשות?
מנקה רחובות: לשנות משהו …
חתול: ככה זה. מה שיש בנוי ככה.
מנקה רחובות: שייגמר?
חתול: גם.
מנקה רחובות: אני מקנא בך. הלוואי שיכולתי …
חתול: למה אתה לא?
מנקה רחובות: כי אני לא בנוי ככה.
חתול: שטויות, כולם בנויים ככה.
מנקה רחובות: איך?
חתול: ככה. כולם בנויים מעכשיו שנגמר מתישהו.
[שם, שם, עמ' 55-54]
*
אם בקטע הראשון – החתול הוא שמגלה לאדם את מציאות ההווה ואת כוח הקיום מתוך ההווה וההווה בלבד, כאן האדם הוא שמבשר לחתול כי על מציאות הווה המתמשכת שלו נמסך עיוורון. אבל החתול, אינו מתרגש ואינו חושש מכך. הואיל והוא מקבל את עצמו כקיים – הוא מודע לכך שהוא ימשיך להתקיים גם בלא כושר הראיה שליווה אותו עד עתה, ועד לרגע שבו יחדל מלהתקיים בכלל. ניכר כי דווקא החתול מקבל בשלווה יחסית את העיוורון ואת העובדה שיום אחד קיומו ייגמר לגמרי. הוא רואה בזה נתון. לעומת זאת, מנקה הרחובות, נרעש ונחרד, אולי מבקש לשנות את ההכרח, ומבקש לנחם את עצמו ואת ידידו החתול, שמצידו – מקבל את מחוות הידידוּת, אך לא כל-כך זקוק לנחמה ולחמלה. אבל האדם חומל.
*
*
מחלת העיניים שלי טופלה אי-אז במחצית הראשונה של 2020 בתרופות בהם מטופלים חולים קשים. בשלב כלשהו כבר לא ידעתי אם העיניים כואבות לי כמו שהן כואבות – מכוח המחלה, מכוח התרופות או מכוח הבדיקות השונות, החוזרות ונשנות, שנקראתי לעשות. בשלב כלשהו כשהתברר שהתרופות – תועלתן שולית לגמרי, ביקשתי להפסיקן. חזו לי שאסבול כאבים איומים (היו גם עד אז) ואתעוור בתוך כחודש לכל היותר. החזקתי שנה ושלושה חודשים ללא התדרדרות. אמרתי לכל סובביי שאני לא הולך להתעוור, אבל לא הייתה לי כל ודאות שכך. ניסיתי בכל יום להביט בכל עיניי, משל הייתי מיכאל סטרוגוף, גם כשהעיניים היו מוצפות שטפי-דם וכאב ממש להחזיקן פקוחות. הרופאה בבית החולים אמרה: "אני לא מבינה מה אתה עושה, אבל תמשיך לעשות את זה". הרעה נוספת – ממנה ניכר שהמחלה הזאת מצאה איבר נוסף להתקיף, כבר הציפה אותי מחשבות על כך שאני אמשיך לראות ולהילחם כל-כמה שאוכל, אבל לגבי היתר – זה נעשה כבר הרבה יותר מדי. זה לא הציף אותי בפחד או ברעש. לפעמים – אפילו חשתי תחושת הקלה, שמחה על שהספקתי בעולם מה שהספקתי, ורק חשתי עצב על מי שייעצבו אל-ליבם על לכתי מהעולם. המשכתי לקרוא על מחלת הבטן שבשלב זה נראה כאילו לקיתי גם בהּ. איכשהו, מקריאה ארוכה מול האינטרנט, הבחנתי בכך שהתרופה המיועדת להּ – מועילה לפעמים גם למחלות עיניים מהמשפחה הרחבה שאליה שויכתי – ועשיתי את הקשר. כשחזרתי למחלקת עיניים, סיפרתי זאת לרופאה וביקשתי את המלצתה לתרופה למחלת הבטן, דווקא משום שהיא אולי מועילה לעיניים, היא אמרה לי שחשבה על כך עוד לפני-כן – אבל לא יכולה היתה להמליץ על כזה טיפול כל-זמן שלא היו ראיות שלכאורה לקיתי במחלה בטנית. הרגע הזה שימש כרגע מפתח. התרופה החדשה החלה להועיל (אחרי ארבעה חודשים, מהם חודשיים של המתנה לוועדת התרופות בקופת החולים) ומאז הכל הולך ומתרפא, ובעיקר רמת-הכאב ירדה. כשאני מתבונן בדיעבד בצילומי עיניים שלי משנת 2019, אני מבין כבר מדוע חשבו שמצבן עד-כדי-כך גרוע.
איני יודע איך נינה רמון הלכה מן העולם. כנראה שאדע יותר לאחר שאקרא את ספרהּ האחרון. בספטמבר 2016 כתבה לי בתגובה לאחת הרשימות: "הבלוג שלך הוא יומן מסע בעיני. כך אני קוראת אותו. ואני נוסעת בו איתך, ורואה דרך/באמצעות עינייך את המראות והנופים והחוויות ש/אתה חווה, ותמיד תמיד לומדת עוד דבר או שניים, או יותר ". גם אני נסעתי מה-שנסעתי בחברתהּ של נינה ולמדתי ממנה איזה דבר או שניים או יותר. אני מניח שלא תמיד ראינו עין בעין פוליטית וחברתית, אבל קשה לי מאוד שלא לחבב מי שאצרה בדעתה: פילוסופיה, הגות קיומית וחיבה גדולה לחתולים. אולי זו גם עצם הבחירה במנקה רחובות, חתול ועובר אורח כגיבורי המחזה – מה שמסמן את המקום הזה— כחברה של פליטים, מהגרים ומתנודדי-קיּוּם – למעלה מחברה של מנהלים, אנשי צבא והייטקיסטיים, התמוכים על העמוד היציב. זה גרם לי לתחושת חיבה. אני עדיין כאן, נינה כבר לא. אי שם בשלהי 2016 כתבתי לה: "אין ספק שכותר כמו: מחזה בשתי מערכות, תמונת שחר וחתול – הוא דבר שאיטיב להסתדר עימו". ארך לי למעלה משש שנים – כדי להסתדר.
*
*
בתמונות: 3 חתולים שצילמתי במקומות שונים ובזמנים שונים; בתמונה האמצעית – הידיד מהספריה הלאומית.
תודה על השיתוף הכנות והפתיחות, תמיד לומד ממך דבר או שניים 🙂
שועי יקר,
הרשומה הזו, אוי הרשומה הזו, איך אגיד זאת?
היא כואבת נורא ועם זאת גם מרוממת.
המוות לצד החיות הגדולה, המחלה בצד הפיוט.
הדיאלוגים האלה של נינה רמון יפהפיים.
תודה, ואתה, לא חשוב מה אתה עושה (כמו שאמרה הרופאה)
תמשיך, תמשיך ושימשיך להיות מתוק לך האור בעיניים.
מיכל יקרה, תודה מלב. את הדיאלוגים היפים הבאתי לזכרהּ של נינה. הייתי צריך להביא אותם כבר מזמן. הם היו מסומנים בספר כבר שנים.
אני לא יודע איך לומר את זה, אבל משהו בי נורא השתנה עם המחלה ומאז המחלה; נעשיתי איש אחר, שקצת מזכיר את שועי שלפני כן וקצת כבר לא, ולפעמים נראה כמו נמר שפעם היה חתול צ'שייר שלא ידע שהוא נמר. אני כנראה האדם היחיד שהצליח להמשיך לראות למרות האיבחון במחלה הזאת (מתעוורים ממנה תוך שנתיים לכל היותר). אני כנראה אחד החולים הבודדים שהיו בזה בארץ, וזאת בכלל מחלה של native-americans, מי שכונו פעם אינדיאנים, אלא שאצלם זה תורשתי ואצלי אוטואימוני (לא ידועים חולים תורשתיים בזה באסיה בכלל), ויש מעט מאוד מקרים כאלו בעולם. בקיצור, שמעתי אינדיאנים, התחלתי לחשוב כמו שאמאן, אספתי כל מה שלמדתי כל החיים למאבק. כל דבר שימש אותי: ספרות, פילוסופיה, רציונליזם, דאואיזם, סוּפיוּת, יוגה, טאי-צ'י, Free Jazz, שאמאניזם – דברים שבאו לי במודע ושלא במודע, למשל במינון מסויים של סטרואידים הוזים, לגמרי הוזים (כולם הוזים בתנאים התרופתיים האלה, סטרואידים זה סמים; קיבלתי גם כימו בכדורים), אבל השאלה היא מה הוזים. אצלי ההזיות הללו הביאו לכך שאבין דברים ושערים ייפתחו. פעם אמרה לי חביבה פדיה, שיום אחד הופעתי בבאר שבע בקבוצת מחקר, וכול החדר כשיצאתי, דיבר על כך שאני נראה כמו מישהו שעבר "הארה". היא טוענת שלא היה לה ספק מאז שאני בדרכי לצאת מזה (הייתי מאוד רחוק לצאת מזה אז). על כך גם לדעתי דיברה הרופאה שלי כשאמרה שהיא לא מבינה מה אני עושה אבל שאמשיך לעשות את זה. אני לא בטוח שידעתי מה עושה ושאני בדרך להיות במצבי המשופר היום (המחלה הזאת היתה אמורה רק להתדרדר ולהתדרדר עד עיוורון מכאיב והיה גם שלב שבו זה התפשט ואני מודה שבשלב הזה, היו ימים שפשוט רציתי שייגמר כבר הכל כולל הכל). אבל נגעתי באיזה משהוּ שקשור לחיים עלי-אדמוֹת (שמעתי איזה צליל, ראיתי כמה מראות). זה קשה להסביר וזה לא רציונלי. מאותו הרגע התחלתי לפעול כאילו אני יודע מה עושה (לא היה לי מושג) ובכל זאת זה עבד כולל זה שלבסוף אחר משבר הצעתי לרופאה שלי את התרופה החסֵרה. לפני כמה חודשים נאמר לי שמעבירים את התיק שלי לאמריקנים . את מה שיש לי להסביר אין לי דרך להסביר (למשל את רמות הכאב שחייתי איתן שנים או את העובדה שהמשכתי לעבוד בהתמדה). ומהתיק שלי — חסר העיקר.
תודה מלב, ששי, על המלים הטובות (ראיתי את תגובתך באיחור גדול). על כל פנים, בריאות טובה ואריכות ימים!