הנה לשון בקשה המובאת במחזורים לראש השנה על פי נוסח אשכנז (נוסח תפלה קדום ששורשו באיטליה, גרמניה וצרפת של ימי הביניים, ויסודו עוד בסדר רב עמרם גאון הבבלי) או נוסח ספַרְד (שאינו אלא נוסח חסידי- מזרח אירופאי במקורו, שהחל להתפתח רק לפני כמאתיים וחמישים שנה ואין לבלבלו עם נוסח ספרדים ועדות המזרח שיסודו בסידור ר' סעדיה גאון, ראש הישיבה המתחרה בבבל) לאחר תקיעה בשופר בחזרת שליח הציבור של תפילת מוסף של ראש השנה:
*
היום הרת עולם היום, יעמיד במשפט כל יצורי עולמים, אִם כְּבָנִים אִם כַּעָבדִים, אִם כְּבנים רַחֲמֵנוּ כְּאב על בָּנים ואִם כַּעָבדים עינינו לך תלויות עד שתחננו ותוציא כאור משפטנו, איום קדוש.
*
ר' אלעזר מוורמס (1230-1165), התיאולוג ואיש הסוד בשלשלת של בעלי סוד אשכנזיים מבני משפחת קלונימוס ותלמידיה, שפעלה בערי גרמניה הגדולות בין המאה העשירית ועד שלהי המאה השלוש עשרה, כתב בפירושו על התפלות (התחבר ברובו בשלהי המאה השתים עשרה) על אתר:
*
היום הרת עולם: כלומר היום היה הריון של העולם (תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף כ"ז עמוד א') ופסוק בירמיה: 'ורחמה הרת עולם' (ירמיה כ"ז,1), שהרי האדם שהוא עיקר כל הבריאוֹת נברא בראש השנה ועמד בדין על שאכל פרי…. היום יעמיד במשפט כל יצורי עולם: כל העולם ניסקרין בסקירה אחת (תלמוד בבלי ראש השנה דף ט"ז עמוד א) כי היום יבואו במשפט כל היצורים. והיום הרת עולם, היום מתעבּר כְּאישה עוּבּרה, שהיא הרה עכשיו, ויולדת לאחר הזמן, כמו כן נגזר היום על הבריות מה שאירע להם כל השנה.
[אלעזר מוורמס, פירושי סידור התפילה לרֹקח, מהדורת משה הרשלר ויהודה אלתר הרשלר, ירושלים תשנ"ב, כרך ב' עמ' תרצ"א]
*
על פי ר' אלעזר מוורמס ראש השנה הוא יום עיבור העולם ובו המחשבה האלהית סוקרת את כל היצורים ודנה דינם ואז כאישה מעוברת נושאת בתוכה את עלילותיהם של כל באי עולם כל השנה, ואילו נודעים רק לאחר זמן, איש איש וגורלו הגזור לו באותה שנה.
יום בריאת העולם על פי המסורת היהודית הוא כ"ה באלול, ואילו ראש השנה, היום השישי לעולם, הוא יום בריאת האדם, ומחשבת האדם. האדם על פי ר' אלעזר אינו יכול לתאר לנגד עיניו את התהוותו המדוייקת של העולם בימים בהם הוא נעדר ממנו, אלא מיום בריאתו (ראש השנה) ואילך, שאז נבראו (אדם וחוה, על פי התפישה המקראית), ואז עמדו על דעתם.
עולה כי אליבא ד' אלעזר מוורמס ראש השנה אינו יום דין בלבד אלא גם יום בו הזיכרון האלהי מתחיל מחדש את פעילותו לגבי השנה הבאה, נושא הוא את כל עתידותיהם של הברואים עד לראש השנה הבא.
דימוי זה של המחשבה/הזיכרון האלהי במאפיינים מגדרים נקביים (היריון, נשיאת עתידות העולם כאישה הרה) ודאי אינו שכיח במקורות יהודיים. ברם, בן דורו הצעיר של ר' אלעזר מוורמס, המקובל התיאוסופי, ר' ברזילי מגירונה, בן דורו של הרמב"ן (ר' משה בן נחמן, 1270-1198), תיאר בפירוש על עשר הספירות, את הספירה השניה, ספירת חכמה, ראשית גילוי המחשבה האלהית לגבי העולם, כאשה המינקת את העולם כולה, ומשפיעה על העולם כולו את הידע ואת הזכרון האידיאי של הכל הצפון בה, משל היתה אשה מעוברת, שילדה, וכעת מיניקה היא הולד, כלומר: את כל מכלול היישים המצויים בהוויה. אפשר כי תיאור זה השפיע על האר"י (ר' יצחק לוריא, 1572-1534) כאשר תיאר את תהליך השראתם של העולמות, כמו גם את תהליך השלמת תודעת האדם דרך המונחים: עיבור, יניקה, גדלות, כאילו כל העולמות כולם שותים ומונקים על ידי החכמה האלהית העליונה.
דימויי ההיריון, ההנקה— שהם דימויים מגדריים נשיים במובהק, עומדים כמובן במנוגד לתפישה ימי-ביניימית שגורה אחרת, שמוצאה הפילוסופי היה אצל אפלטון ואריסטו ותלמידי תלמידיהם ופרשניהם, לפיו "הזכרי" הוא צורת הדברים (חלקם האידיאי, הרעיוני, רוחני, המעניק להם מובן) שעה ש"הנקבי" הוא החומרי-גולמי, המשתוקקת לכך שהזכרי יעצב אותה וישלים אותה, כרצונו. אי אפשר שלא להבין את הדרתם של נשים ממרכזי הידע בחלק ניכר מאוד מתולדות האדם, אלא כאימוץ התפישה הזאת, שלמעשה קובעת כי ה"זכרי" לכאורה, תמיד יודע מה טובתו של "הנקבי", וכל מרי של "הנקבי" ב-"זכרי", רק יביא לערעור סדרי עולם. ואכן, דומה כי תפישות כאלו עוד רווחו במין האנושי גם לפני מאה שנה (הויכוחים הגדולים סביב השכלת נשים ומתן זכות הצבעה והשפעה פוליטית לנשים, כולל ויכוחים הקיימים כיום ברוב החברות הדתיות-הפטריכאליות לגבי זכותה של האישה לבצע הפלה, ובכלל: זכותה על גופהּ).
כמובן, אוצר הדימויים "הנשיים" שהבאתי לעיל (אלעזר מוורמס, ברזילי, האר"י) חריג הוא בנוף המחשבה היהודית, ודמויות רבות השפעה, כגון: רמב"ם, ס' הזהר ברובו, מהר"ל מפראג, ר' יוסף קארו, ר' יעקב עמדן, הבעש"ט ותלמידיו (החסידות), אימצו לליבם וריאנטים שונים של התפישה לפיה, "הזכרי" נברא כדי שתהיה לו שליטה (דומיננציה) לגבי גורל "הנקבי" (זהו שורש התפישה הפטריאכלית). זאת ועוד, באם נטה ליבנו לדבריהם של ר' אלעזר מוורמס, ר' ברזילי, והאר"י— תימצא תמונה מנוגדת, לפיה דווקא "הזכרי" חייב את לידתו, גידולו, חינוכו, פיתוחו—במירבו, ל"נשי", וכי דווקא "זכרונו של עולם" אינו יסודו של "הגברי/זכרי", כלל ועיקר, אלא של החכמה האלהית, שאפיוניה נשיים, כשל אישה הרה, הנושאת בקירבה את חכמת העולמות.
אפשר כי זה מה שעומד (בהתבוננות עמוקה) מאחורי המנהג לקום בפני אישה הרה באוטובוס, או לנסות להקל עליה. לא מפני חולשתהּ ולא מפני משאהּ. אלא קודם כל ואחרי הכל, מפני שהיא נושאת בבטנהּ את זיכרונותיו ואת עתידותיו של העולם.
*
*
בתמונה למעלה: Hedda Sterne, Cauliflower, Oil on Canvas 1967
© 2013 שועי רז
שועי הישועי תודה רבה על דבריך היפים על הרת עולם – ראוי להוסיף כי עוד קודם ר' ברזילי מגירונה רווח הדימוי של היניקה כבר אצל מקובלי פרובאנס, כגון אצל ר' יצחק סגי נהור. מוטיב זה אינו שולי בימי הביניים לפחות לא במיסטיקה היהודית. כך ניתן ללמוד מספרה החשוב של Ellen Davina Haskell, Suckling at My Mother's Breasts: The Image of a Nursing God in Jewish Mysticism, Albany: State University of New York Press 2012 עניין נוסף הוא ביחס לספר הזוהר בו אתה טוען כי ספר הזהר ברובו אימץ ללבו וריאנטים שונים של התפישה לפיה, "הזכרי" נברא כדי שתהיה לו שליטה (דומיננציה) לגבי גורל "הנקבי". אני מפקפק בקביעה זו. העמדה הדומיננטית לדעתי בספר הזוהר היא זו של אהבה רבה המוציאה תפיסה של שליטה של צד אחד על פני צד שני, הרמוניה נפלאה בין האהוב והאהובה בכל ממדי ההוויה.
שועי יקר, הפוסט שלך גרם לי לחשוב על המושג "הרה גורל" (וזה עוד עם קרלוס סנטנה מתנגן ברקע) מה אומר ומה אדבר פוסט מהפך תודעה. תודה
יפה מאוד.
אני בדיוק עובד על נושא מרחב/הארד דיסק עליון שמכיל הכל, כולל "עבר"."הווה", "עתיד" ומסקרן אותי האם הביטוי הספציפי "זיכרון אלוהי" הוא שלך או שאול ממישהו?
אביננד יקר, תודה על ההערות החשובות. את קיומו של דימוי היניקה את ריס"ן לא זכרתי; מה שכן זכרתי זה את דימוי האשכול (השתלשלות העולמות כדמות אשכול גפן) בכתבי ראב"ד אב בית דין ובכתבי ר' אשר בן דוד. תודה גם על סיפרהּ של הסקל (אולי: השֹכל, לשון: וחננו דעה בינה והשֹכל), שנוסף אצלי כרגע לרשימת הקריאה. לגבי ס' הזהר, זולת משל העלמה הנודע, איני רואה בו מעמד מיוחד ל"נקבי". נהפוך הוא– אם נחשוב על האידרא רבא, דמות האדם הגדול, הקמה שם לנגד עינינו היא זכרית בלבד, ואזכיר כאן את מאמרו של אליוט וולפסון על הכושר לחזות באל רק לאחר ברית המילה (כלומר, רק לגברים), ועד כמה שזיכרוני נושאני מדובר שם גם במקורות זהריים, ובמחברים שסבבו בחוג הזהר (לדוגמא, ג'יקטילה בשערי צדק קובע כי רק לישראל בזכות המילה ישנה זכות להיכנס בשערי צדק (מלכות) ולחוות את עולם האלוהות . הרמוניה נפלאה? איני יודע. נדמה לי כי בעיקרהּ מאפיינים מגדריים נשיים נחלקו רק ל"בינה" "מלכות" ולנשמת האדם ובאחרית גם לפרצופי נוקבא, רחל ולאה. גם הרעיון היפה של מיים נוקבין כאתערותא דלתתא, הוא בסופו של דבר לא ממש הרמוני, כי אם היה הרמוני– דומני כי יחסי המגדרים היו שונים הלכה למעשה, ולמקובלים לא היה אמור להפריע לקבל תורתם מרבנית/מקובלת/אישיות רוחנית נשית. המציאות מלמדת, כי לא כך היתה המציאות לפנים, וגם כיום עוד עדיין איננו שם (אני מניח כי ביקור בספרייתו של מקובל בן-זמננו הנמנה על העולם האורתודוכסי ילמד, כי במקרים רבים, אין בספרייתו ספרים שנתחברו על ידי נשים, או שמקומן שולי).
דודו, תודה מקרב לב, אני מניח כי ביטויים כגון "הרה גורל" "הרה סכנה" "הרה אסון" מכוונים ליסוד התהליכי- דיאלקטי (סוג של כדור שלג הסופח אליו עוד ועוד נדבכים).
וואו, זה כרוב בציור!
איכשהו הרבה יותר קל וממשי לי לחשוב על הריון כעולם מאשר על העולם כהריון (זה לא פלפול. כיוון שאני תמיד רואה כל מילה שאומרים לי, מיד רואים מה טבעי ומה דורש מאמץ).
אורי יקר, איני זוכר כרגע הוגה/פילוסוף/תיאולוג מודרני המרבה להשתמש בביטוי "זכרון אלוהי". עם זאת, במידה רבה, כך אפשר ללמוד מן התפילה היהודית, שהריי מהו "וזכרנו בזיכרון טוב מלפניך" אם לא הנחת קיומו של זיכרון אלוהי או למשל ציטוט מתוך תפילת יום הכיפורים: "אתה יודע רזי עולם ותעלומות סתרי כל חי, אתה חופשׂ כל חדרי בטן, ובוחן כליות ולב. אין כל דבר מעלם ממך ואין נסתר מנגד עיניךָ'.
כרובית (-:
מסכים לגבי האמירה האחרונה, כל ראיה של ההיסטוריה או התרבות כהיריון של סדר לעתיד לבוא, מביט על מה שהיה וגם על ההווה כתהליך שאינו אלא פרוזדור או הכנה, וזו בעיה גדולה להיות ה"בקרוב" של הסרט שיוקרן בעוד כמה רגעים (אם אכן המקרין לא נרדם על משמרתו במכונות ההקרנה הכל תקין, ויש שם סרט בכלל).
כאשר אנחנו נוכחים בעולם, אנו בכל רגע הרים (נכנסים להריון) ויולדים. ובפרט כי כל המושגים הבאים: זמן, תודעת זמן (עבר-הווה-עתיד), יש בהם מהורתם איזה פסק-דין לגבי היותם תהליך תימטי, נע מנקודה לנקודה, ולא ברור אם זה מחויב המציאות, שכן בכל רגע בהווה מקופלים כל זכרונות העבר וכל אפשרויות העתיד. דווקא מן הפרספטיבה הזאת אנחנו נושאים בכל עת כאישה מעוברת הרבה מאוד אופנים וכיוונים.
לאחרונה,
השמים נראים לי
כל הזמן הרים ללדת גשם,
ואולי גם זה הריונו של עולם.
(-:
תודה גדולה שועי יקר
אסתי.
בבקשה, אסתי יקרה, תודה לך.
וגם קיבל את נבחר המאמר שלי לחודש נובמבר 🙂
אסתי יקרה, תודה מקרב לב, יש שם יופי של נבחרת (-: