הדלת נסגרה מאחורַי. זה קורה כמובן לעתים קרובות שדלת נסגרת מאחוריךָ—אפשר להעלות על הדעת גם שהיא ננעלת. דלתות של בתים, למשל, ננעלות, ואז או שאתה בפנים או שאתה בחוּץ. גם בדלתות של בתים יש משהו סופי כל-כך, נחרץ מנדה. והנה הדלת שמאחורי דחפו, כן דחפו אותה, כי זו דלת עבה באופן לא-רגיל ואי-אפשר סתם לטרוק אותה.
[וולפגנג בורכרט, 'שן הארי', הרבה צרות היו לו עם המלחמות, תרגם מגרמנית: גבריאל צורן, הוצאת הקיבוץ המאוחד וספרי סימן קריאה, תל אביב 2008, עמ' 35]
אני לא יודע את פרטי הנסיבות שבעטיין נכלא עידן לנדו. מן העתונות עולה, כי לנדו סירב להגיע ליום עיון צהל"י במחנה צריפין, לאחר שלא זומן במשך כעשר שנים לשירות מילואים פעיל. כתוצאה מכך, נשפט על ידי קצין צהל"י לשבעה ימי מחבוש. העובדה לפיה אזרח בן 40+ נשוי ואב לילדים נכלא בשל סרובו לשרת במלואים הוא משונה. צה"ל אמור היה לפטור את לנדו מן השירות ולהשיבו לחיק משפחתו ולהוראת תלמידיו באונ' בן גוריון. מן המקום שבו אני בוחן את מה שקראתי על הפרשה עולה תמרת אבק לא נעימה לעיין, כל שכן לנשימה, של רדיפה פוליטית. לנדו הוא אחד מדובריו הרהוטים של חוגי שמאל המתנגדים לבלעדיותו של הנרטיב הציוני-בטחוני ומערערים את יציבותו תדיר. לנדו מרבה לתקוף ולבקר את מדיניותו של צה"ל ואת פעולותיה של מערכת הביטחון על אגפיה השונים במיוחד באשר לקלות הבלתי-נסבלת שבהם הם מפרים את זכויות האדם של אוכלוסיה פלסטינית בשטחים.
מובן הוא, כי לנדו, כאזרח שומר חוק וכאידיאולוג שמאלי, מוכן לשלם את המחיר על עמדותיו המגנות את פעולותיו של הממסד המדיני-בטחוני, המבטל לשיטתו, הלכה למעשה, בתנאי הכיבוש השוררים בגדה המערבית את זכויות האדם הפלסטיניות, ובכללן מדכא אף את זכותם ואת יכולתם של הפלסטינים למחות כנגד הכיבוש, השאלה היא מהו המסר שמדינת ישראל והממסד הביטחוני שלה שולחים אלינו האזרחים בעד סיפור כליאתו של לנדו. האם אלו מנסים לבסס את הקריאה, המודגשת בשלל סימני קריאה, לפיה במדינה היהודית-הדמוקרטית-הציונית, ייתכן רק נרטיב אחיד, וכל מי שיעז להתנגד לו מדיי בדעה ובמעש יימצא עצמו לבסוף מאחורי סורג ובריח, אולי אף נחקר על ידי שירותי הביטחון על שום דעותיו הסוטות, כביכול.
אם העובדות שפורסמו נכונות המה, אזיי בחירתו של צה"ל להעמיד לדין את לנדו ולמצאו חייב מחבוש, מרמזות על כך שכולנו חיים בשטח כבוש. זהו כיבוש של אידיאולוגיה דוגמטית, שאינה מוכנה להחלתם של נרטיבים שונים בצידה. אדרבה, סופה לתקוף, להדיר, לנשל ולאסור את כל אותם אידיאולוגים, האומרים להוות אופוזיציה אידיאולוגית לקולו הדומיננטי של הממסד הציוני-יהודי-בטחוני.
כאדם, כאזרח, כאב לילדים קטנים, כיהודי המקיים רוב-המצוות, ששירת בעבר בצבא (גם במילואים), לא פגש מעולם את לנדו ולכן אינו מנוי על קהל חבריו/קרוביו (התכתבנו מספר פעמים; בדרך כלל לא שוררת בינינו הסכמה: עתים מחלוקת, עתים הסכמה חלקית בלבד). עוד יותר, כמי שחלקים ניכרים ממשפחתו הרחבה חיים בהתנחלויות ומפרים בכך יום-יום את החוק הבין-לאומי. כל-שכן כמי שנסע ביום העצמאות לבקר את גיסיו הדרים בקריית-ארבע וציין עימם את חנוכת ביתם החדש-המשופץ (על אף המרחקים האידיאולוגיים-פוליטיים-דתיים הניכרים ביני ובינם, הידועים להם וגם לי), אני יודע לכבד נרטיבים שונים משלי מבלי להתייחס אליהם כסטייה חברתית המחייבת מיגור, גם אם הם רחוקים מאוד מתפישת עולמי. לכך אני מצפה מכל אזרח במדינה דמוקרטית-ליברלית. עוד יותר, הייתי מצפה ממערכת הביטחון כי תגלה שיקול דעת, ותראה לנגד עיניה גם את טובת משפחתו של לנדו, טובת תלמידיו באוניברסיטה וכיו"ב. חוק, גם חוק צבאי, לעולם ניתן לפרשנות, וכאשר כל חומרת החוק מושתת על כתפיו של מילואימניק מבוגר ובעל משפחה (אני מניח כי מספר חיילי המילואים הנשואים שעברו את גיל 40 הוא בטל בשישים בסך המשרתים במילואים), הייתי אומר כי הדברים מעוררים דאגות כנות באנשים אשר כמוני, שאינם רואים בעצמם פוסט-ציונים. הדאגה הראשונה היא ללנדו ולבני משפחתו; הדאגה השניה היא לשלומן של זכויות האדם בישראל, ושל מה שנדמה כנסיון מתמיד והמשכי של מערכת הביטחון להתנכל לכל אשר אינם מסכימים לקבל עליהם את הנרטיב הציוני-מדיני-יהודי-בטחוני; עוד פרק במה שנדמה כמערכה ארוכה של הממשלה המכהנת לקראת החלת דה-לגיטימציה מוחלטת על פעילות השמאל הפוסט-ציוני או האנטי-ציוני; הדאגה השלישית, היא דאגה קונקרטית לגמריי באשר לאופן שבו אנו הולכים ונכלאים בתוך עולם דעות דוגמטי, אנטי-פלורליסטי, המחייב אזרחים לפעול בניגוד לצו מצפונם בפקודה, גם כאשר אין בהימנעותם/סירובם בכדי לסכן חיי אדם אחרים ו/או להסב נזק לביטחון המדינה, שלומהּ וסדריה. אני מאחל ללנדו שחרור מהיר ובריאות טובה. הואיל ואיני סומך על שיקול דעתם של אנשי הצבא ועל פעולתם הצודקת של מוסדות הצבא, אני בהחלט מוצא את עצמי, מאז שמעתי את הידיעה על מאסרו—דואג באשר לגורלו של לנדו, ומקווה לשחרורו המהיר ממאסרו לרווחת משפחתו, ולרווחתו-הוא.
זאת ועוד, מאסר שולל מאדם הרבה חירויות יסוד. לא ייפלא (לפחות לא בעיניי) כי מסורת המשפט העברי מעולם לא דגלה בהקמת בתי אסורים כאמצעי ענישה נורמטיבי, ככל הנראה מפני שחשה כי מאסר מוצדק אך ורק באשר יש חשש כי פעולתיו של אדם עשויות לפגוע פיסית באדם אחר. לנדו אינו פוגע פיסית באיש—מלבד בריבונותו של צה"ל להתייחס למגויס כרכוש צה"ל ששומא עליו לעולל כל מה שפקודותיו יורו לו. סיפור מאסרו של לנדו, עליו אני יודע עדיין מעט מדיי, נדמה לי לפני הכל, כשלב נוסף באופן שבו אנו הולכים ומשתעבדים למדינה, למוסדותיה, ולאידיאולוגיות שהמשטר מעוניין שנחזיק בהם. אם אכן כך הוא, פרשת מאסרו של לנדו מעלה בחדות בפנינו את השאלות: העוד אנו דמוקרטיה ליברלית? האם מדינת ישראל הציונית הנה אמצעי להבטחת שלומם, רווחתם ובטחונם של אזרחיה, או שמא האזרחים מצווים להאדירה ולהקדישה ולהציבה מעל כל דבר אחר? האם כל אזרח שאינו מוכן לקבל על עצמו את הדוגמות המחשבתיות השליטות, הופך ספק בוגד, ספק אויב (אסיר פוליטי)? אפשר אפוא כי שעתו החמורה של לנדו מבשרת היא שעה חמורה לכולנו. אני מביע תקוותי שוב לשחרורו המהיר בריא ושלם לחיק משפחתו.
בתמונה למעלה: Egon Schiele, The Door to the Open, Oil on Canvas 1912
© 2011 שוֹעִי רז
מצטרף לקריאתך לשיחרור עידן לנדו.
המפלצת בדרך אליך.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1180194.html
גם אם ישראל היא עדיין דמוקרטיה ליברלית, השיח סביב לכל מה שקשור בהבעת דעות שאינן מתיישבות עם הקונצנזוס הולך ונהיה קיצוני, חריף ושטחי יותר כל הזמן, והוא לדעתי תמונת ראי לא רעה למה שקורה לחברה הישראלית בכלל.
הסובלנות כלפי דעות שונות הולכת ויורדת, בזמן שקלות ותכיפות השימוש בכינוי "בוגד" כלפי כל מה שחורג מהקונצנזוס הימין-ליברמני עולה כל הזמן.
שווה לקרוא את שלל הטוקבקים לכתבה על המעצר של עידן כדי לקבל תחושה של האלימות הגדולה שמסתובבת ביננו. תמונה קשה ודי מפחידה לדעתי.
דבר נוסף – ה"טריק" של הטרדת סרבנים בצווים חסרי משמעות רק כדי לדחוק אותם לפינה ואל מאחורי הסורגים אינו חדש בצה"ל. אני לא חושב שזו מדיניות מחושבת שבאה "מלמעלה". לדעתי זה עניין קפקאי יותר של שרירות לב סתמית, ועודף מוטיבציה לפעולה "ערכית" איפשהו בדרגי הביניים, מבלי להבין באמת את משמעות המעשים האלה ואת הפגיעה הנלווית להם לערכי המדינה.
שועי יקר,
יישר כוח. חותמת על כל מילה
שועי יקר,
מה שנטלי אמרה,
פשוט ככה.
מצטרפת לכל מילה. המקום הזה שבו אנחנו חיים הופך קיצוני ומבוהל וכל מה שאנחנו לא.
יסלח לי הכותב הנכבד ומקהלתו, אבל איזו התממות !!
מר לנדו בדק, ניסה ומתח את גבולות חופש הביטוי בקריאתו לסרבנות בהתמדה ולאורך זמן והמדינה למרות שיכלה, לא נקטה נגדו בשום סנקציה. עניין זה לבדו מעקר חלקים נכבדים של מה שכתבת ומוכיח כי בהחלט יכולים להתקיים נרטיבים שונים ומשונים במדינה הזו, זה לצד זה והמדינה מאפשרת אותם בשם חופש הביטוי.
אבל לעתים, המדינה מחליטה וזו זכותה, שלא להבליג. זהו אחד המקרים.
אם לנדו היה מחליט להפסיק לשלם מסים בשם האידיאולוגיה שלו והיה נכלא או שהיה מוטל עליו קנס בשל כך, האם גם אז היית יוצא כנגד המדינה ?
ואם היה זה מר פלוני בעל שם משפחה שאינו אשכנזי שיש לו אידאולוגיה שונה מזו של לנדו – הגם אז תצא לעזרתו כשילך לבית האסורים ? ואם יהיה זה מר אלמוני בעל קשר וייחוס לנערי הגבעות – האם גם אז תהיה בעדו – שהרי גם לו יש אידאולוגיה ?
המדרון החלקלק הוא רק שלך. כשעוצמים עין על הפרות חוק בשם אידאולוגיה, לא מגיעים למקום חיובי. ושיקול הדעת תמיד קיים, אבל יש לו גם גבולות. אני סבור שמה שראינו במקרה לנדו (גם הפעם וגם בקריאתו לסרבנות), היה דווקא סידרה של שיקולי דעת, אך הפעם, לצערך, הם אינם דומים לשלך.
ועוד משפט אחד שלך עיצבן במיוחד, "אני חושש לגורלו". לנדו כלוא בבית כלא צבאי ישראלי לשבוע ימים, מן הסתם בתנאים הניתנים לקציני מילואים. אלו אינם תנאים רעים כלל וכלל (גם אם לא היה קצין). יש לו אפשרות לעשות שיחות, הוא זכה למשפט על פי כללים ידועים ויש לו כמובן אפשרות להעזר בעורך דין אם רק היה רוצה. הכל במערכת הזו שקוף (בעזרת בעלי המקצוע המתאימים). בבתי הכלא הצבאיים, אנשים לא עוברים חקירות ולא עינויים, בית הבראה זה מונח יותר מתאים. והרמיזה שלך כאילו יש לחשוש לגורלו, מרמזת כאילו שלטון חשוך כלא אותו במרתף טחוב, סטייל גלעד שליט ואיש לא יוכל לדעת יותר מקום המצאו. זו לא התמונה ואתה בוודאי יודע אותה. ולכן, שוב התממות.
למה בכלל אני מתעצבן ממך ? לא ברור לי. אולי כי חשבתי שאתה קצת יותר הגון.
שבת שלום.
כל חלאה פוסט ציונית צריך להיות מפוטר מעבודתו באוניברסיטה ישראלית. שילכו ללמד באוניברסיטת החמאס בעזה, אצל החברים שלהם
גיל,
אתה כותב:
"מר לנדו בדק, ניסה ומתח את גבולות חופש הביטוי בקריאתו לסרבנות בהתמדה ולאורך זמן והמדינה למרות שיכלה, לא נקטה נגדו בשום סנקציה."
ואני לא מבין איך קריאה לסרבנות מותחת את גבולות חופש הביטוי.
קריאה לסרבנות למילוי חוק כלשהו היא אולי אחת הסיבות המרכזיות לעצם הרעיון של חופש הביטוי.
חוקים מעצם היותם יצירי אדם ובעלי הקשרים פוליטיים חייבים להיות מאותגרים כל הזמן, ולא נכון לצפות לציות עיוור אחריהם.
אני מניח שאין צורך להזכיר "מדינות חוק" כמו גרמניה הנאצית, בריה"מ הקומוניסטית או הכנסייה בימי גליליאו וכו' כדי שנסכים שלא בכל סביבה ולא כל חוק תקף מבחינה מוסרית.
הבחירה של עידן לנדו הייתה להפר חוק (בסרבנות – לא בקריאה לסרבנות) כדי לעמוד על הערכים שהוא מאמין בהם, וזו זכותו המלאה. המדינה מבחינתה צריכה לאכוף את חוקיה ולהעניש את מי שמפר אותם – כמו שעשתה, וזה בסדר גמור.
הבעיה העקרית שכותב עליה שועי היא "ההתחכמות" של צה"ל בזימון קצין בן 44 (רוב הקצינים שאני שירתתי איתם השתחררו בסביבות גיל 40), מבלי שתהיה חשיבות להגעתו למילואים – רק כדי לפגוע באדם שאינו מסכים עם פעילות צה"ל כיום. מיותר מאוד לדעתי, אבל מכיוון שזה מעורר את הדיון הזה, ואולי עוד דיונים במקומות אחרים – אולי דווקא לא מיותר לגמרי…
מצטרפת למחאה על מעצר לנדו.
אזרח יקר,
תודה רבה, המפלצת כבר הגיעה אליי לפני כ-19 שנים. מאז אני מלקק פצעים. בכלל, המגמה השוררת כעת של דה-לגיטימציה גורפת של השמאל הפוסט-ציוני או האנטי-ציוני היא מבעיתה בעיניי.
הי רני,
כן עיינתי, בכמה מן התגובות שם. הזכיר לי כי ביום שלאחר תקיפת המרמרה הסתובבתי מזועזע במסדרונות האוניברסיטה, כאשר מאחת הכתות בקעה שירה שמחה במיוחד. פתחתי את הדלת וגיליתי לתדהמתי עשרות גברים צעירים בוהים במסך בסרטון ישן של שירהּ של להקת חיל הים 'אנשי הצפרדע/אנשי הדממה', שרים בקולי קולות ומוחאים כף. אלמלא זה היה כל כך הזוי ומפחיד, אני חושב כי הייתי פורץ בצחוק מר. ובכל זאת, הרגעתי את עצמי, הם זכאים לחגוג, גם אם אני חושב כי זאת התנהגות נפסדת.
נטלי יקרה,
את מוזמנת לכתוב מחאה קצרה בשמך באתרך. לא יודע אם זה יועיל, אבל אני חושב כי עלינו לעשות שימוש בעיקרון הדמוקרטי-ליברלי של חופש הדיבור שעדיין מעוגן (איזה מזל) בין זכויותינו כבני אדם וכאזרחים במדינת ישראל.
מיכל יקרה,
כאשר סרג'יו קונסטנצה (ישראל פוליאקוב) משליך את הרימון ב'גבעת חלפון' הוא קורא 'תחי מדינת ישראל, כל הכבוד לצה"ל, תחזקנה ידינו'. זה נורא מצחיק שם. אבל אנחנו חיים בתקופה כזאת שבה החברה האזרחית אנוסה להפוך לחברה תומכת לחימה, וכל מי שמסתייג, מבקר או מעיר, כל שכן כותב בגלוי על ההיבטים הרצחניים/דכאניים של פעילות מערכת הביטחון נתפס כחשוד או כסוטה-חברתי.
בחיי, עם הקריאה הזאת של סרג'יו, המטיל את הרימון ושוכח לחלץ את הניצרה, אפשר לרוץ היום ולהיבחר לכנסת ולממשלה.
חוץ מזה, כמו שכתבתי לנטלי, אני חושב כי באשר למאסרו של לנדו, אנו יכולים להביע קול מחאה.
הי חלי, ברוכה הבאה, תודה מקרב לב על תגובתך.
שועי יקר,
עקרת כל מילה שכתבת מליבי.
גם אני עידן לנדו היום.
הי גיל,
תשמע כפי שכתבתי למעלה שלוש ומשהו שנות שירותי הצבאי הדגימו לפניי את פניו היפות של צה"ל אך גם את פניו הכעורות למדיי. ראיתי חיילים שעונו על ידי מפקדיהם או למצער עונו על ידי עמיתיהם והמפקדים לא התערבו. היה לי פעם חייל שהועבר להדרכתי שסבל כל כך בראשית שירותו הצבאי עד שראיתי את עצמי אחראי יותר לשיקומו מאשר להמשך הכשרתו. ראיתי בחורה תוקעת בפיה קנה של M-16 ומבקשת ללחוץ על ההדק כאשר מישהו (נניח אני) זינק עליה והוציא את הנשק מידיה. במקום לשלוח אותה לקב"ן לקבלת טיפול וסיוע, שלח אותה מפקד הבסיס הנבער לכלא צבאי. הייתי ביחידה, די גדולה, שבה היו מספר התאבדויות מדיי חורף, במיוחד של חיילים צעירים שהזכות לצאת לביתם נשללה מהם, והם היו כלואים במחנה שבועות ארוכים. מצד אחר, השתתפתי זמן קצר בהכשרתם של נערים ירושלמים שנפלטו ממערכת החינוך בשפה הערבית לצורך גיוסם לחיל המודיעין והשלמת בגרות. לצה"ל יש כל מיני פנים. פנים מאירות ופנים חשוכות. המציאות אגב ברוב היחידות הלוחמות מבחינת אחווה שונה לחלוטין מן המצב השורר ביחידות העורפיות או תומכות הלחימה. ראיתי יותר מדיי בסדיר ובמילואים
מכדי שאאמין ששלחו את לנדו לשבוע נופש על חשבון משלם המסים. אולי על אחרים זה יעבוד. לא עליי.
תודה לך הציבור בארץ,ברוך הבא.
כל כך מרגש לקבל שתי שורות ממצות כל-כך ממיליוני אנשים. התכנסתם יחד בחדר אחד? אל מול אותו צג מחשב? זה צריך להיות וואחד צג, לא?
באשר לעמדותיו המדיניות של עידן לנדו, אני לא חושב כי מוסד אקדמי צריך להעסיק אדם משום עמדותיו הפוליטיות, אלא משום מקצועיותו ומקוריותו בהוראה ובמחקר.
האוניברסיטה מכשירה חוקרים צעירים, לא תועמלנים פוליטיים.
אני לא רואה שום פגם בכך שאונ' בן גוריון מעסיקה אנשי שמאל שאינם מזוהים עם אידיאולוגיה ציונית. כפי שאיני רואה שום פגם בכך שאוניברסיטאות אחרות מעסיקות אנשי מחקר שעמדותיהם ימניות יותר מן הימין.
הי עידית, תודה רבה וברוכה הבאה.
דודו יקר,
תודה מקרב לב, אני שב וקורא לנצל את זכות חופש הדיבור שעדיין שוררת במקומותנו, על מנת לתהות או למחות על מאסרו של לנדו ונסיבותיו.
העניין מוזר בלשון המעטה.
לנדו סרבן שירות וקורא לסרבנות כבר יותר מעשר שנים.
גם הרטוריקה האנטי-ציונית שלו לא מהיום, ולא ההשתתפות בקמפיין הדמוניזציה של ישראל.
אלא אם כן מדובר בהצתה מאוחרת של איזה חוני המעגל דור שלוש, שהקיץ זה עתה מתרדמתו עשור ולא האמין למה שרואות עיניו, סביר שמדובר סתם בטימטום צבאי סטנדרטי של פקיד מזיז ניירות.
אולי מישהו החליט על ניעור תקופתי של רשימות העריקים והנפקדים ונסיון "להשמיש" את מי שאפשר, והלנדו נפל במקרה לרשימה, בלי שהפקיד הכיר בכלל את ה"ייחעס" של הנ"ל. אפשר להניח שמי ששלח ללנדו צו, לא ידע שיש לו פטור מטעמי "ההתעסקות אתו נזקה רבה מתועלתה" כי מר לנדו הוא לא איזה בוזגלו אנונימי שהחליט לא להגיע למילואים מטעמי פרנסה או סתם עייפות החומר, אלא אחד עם קשרים, שהמעצר יפול לידיו כשלל יקר למנף את האג'נדה שלו.
להזכירכם, "תגובת הממסד" הצפויה היא חלק מהאסטרטגיה של כל מפגין באשר הוא, והמינוף התקשורתי שלה הוא מרכיב חיוני ומכריע בנסיון לגייס אוהדים ותומכים.
המזל הגדול של לנדו ודומיו הוא שבישראל המחיר ש"המוחה" צריך לשלם זניח ביחס לתמורה שהוא מקבל.
בשורה תחתונה – בסיבוב הזה לנדו: 1 צה"ל: 0
לשאלתך –
דמוקרטיה ליברלית אינה אמורה לאפשר פריעת חוק ללא עונש, אלא להטיל על פורעי חוק עונשים סבירים.
דמוקרטיה ליברלית אינה אמורה כלל להעניש אנשים על הבעת דעה (כן אמורה להעניש על הסתה והוצאת דיבה) , והעונשים שהיא מטילה על פריעת חוק במסגרת מחאה אידאולוגית אמורים להיות לא בסקלה של הוצאה להורג, הטלת מום גופני או הגליה לגולאג, אלא קנסות כספיים ומעצרים קצרים.
עונש מספיק בכדי להרתיע עבריינים לתועלת עצמית, אבל לא מספיק להרתיע בעלי אמונה אמיתית.
קוראים לזה סובלנות. וזה לא אותו דבר כמו אנארכיה, למי שלא מבין.
במבחן הזה ישראל בהחלט דמוקרטיה ליברלית.
רני – שמת את האצבע על משהו הרבה יותר חשוב ומאיים והרסני מהמאבק בין הממסד לעידן לנדו, שמתנהל בסך הכל בצורה מאוד מתונה, וזו תרבות השנאה שהתפתחה באינטרנט בעיקר כתוצאה מהאנונימיות.
האנונימיות מאפשרת בריחה מאחריות לתוצאה של מה שיוצא לאנשים מהפה, וכתוצאה מחוסר הצנזורה העצמית המאפשרת קיום בחברותא של אנשים שלא כולם רואים באותה עין, יש הסלמה והקצנה בשיח. למעשה הרס מוחלט של ה"דיאלוג".
מה שנשאר זה בעיקר הצהרות שנאה חד-צדדיות, אוצר מלים מצומצם, חשיבה דו ממדית, התכנסות דוגמטית לתוך סקטורים הולכים ומצטמצמים שבהם כל מי שהוא לא "אנחנו" הוא אוייב קיומי, ודחיה של עובדות ומציאות "מבלבלים" מפני הצורך בתמונת עולם קוהרנטית.
הספקנות היא האוייב של המוחלט והנחרץ. ובעולם הווירטואלי כמעט ולא נשאר מקום לספקנות, ובוודאי שלא לפשרות. האינטרנט יצר מציאות אלטרנטיבית בינארית, ולמציאות הזאת נשאבים גם טוקבקיסטים עלגים, וגם דוקטורים לבלשנות.
הדוקטור לנדו הוא סוג של טורקוומדה. מלומד אבל גרוע לא פחות מההמונים הנבערים המחוללים בשמחה מסביב לאוטו-דה פה.
ואולי הוא גרוע יותר, כי ככל שמרחב אפשרויות הבחירה של של אדם גדול יותר (והידע מגדיל את המרחב הזה), כך האחריות המוסרית שלו מתעצמת. קנאות עיוורת היא המרד הגדול ביותר באחריות המוסרית הזו.
מי חוטא גדול יותר – טוקבקיסט חד הברתי שאוצר המלים שמוחו הזעיר מתמצה ב"סמולני" ו"בוגד" או מין דוקטור כזה שמניפסטי השנאה שלו מתפרשים על פני עמודים על גבי עמודים?
הלל, מדכדך אותי לקרוא אותך (ואני מניח שזה הדדי). עם זאת אינני קורא להכניסך לכלא רק משום שדבריך הם לצנינים בעיני. נהפוך הוא, אני מעדיף להשחיז את דעותי מול דעותיך המקוממות. דמוקרטיה היא היכולת של הרוב להתמודד עם דעות שאינן מקובלות עליו. היום אתה מנכס לעצמך את הרוב, מחר אני. קוראים לזה דמוקרטיה.
שלום הלל, ברוך הבא.
אני חושב כי תגובתך מראשיתה כוללת בתוכה כמה דעות קדומות ביחס לאנשי שמאל ישראליים; כלומר, אתה מניח כי עידן לנדו התגייס למאבק אנטי-ציוני במדינת ישראל ועושה יד אחת עם גורמים המעוניינים לצייר את הציונות כדמונית. כלומר, בקרקעית תגובתך רובצת החיה האנטישמית הישנה והטובה, ולמעש אתה מורה באצבעך כלפי לנדו וקורא: הרי זה אנטישמי חדש. ובכן, אני מכיר היטב את המיתוס על היהודים שונאי-עצמם ועוד כל מיני עלילות שכאלו, המוטחות השכם וערב בפניו של כל מי שאינו מוכן לקבל את הנראטיב הציוני-יהודי-מתנחלי-צהל"י השריר במקומותינו. אגלה את אזניך כי בעבר כל מיני מתנחלים הנעימו את זמני בקריאות 'גיס חמישי' 'סרטן בגוף היהדות' ועוד מיני זמר, משום שהעזתי לטעון בציבור כי לגבי דידי אין כל הבדל בין נפש היהודי ובין נפשו של לא-יהודי. בזמנו נתקלתי פעם באיזה עורך דין דתי שכמעט נקרע לגזרים על ידי המון מוסת בערב שבת בבית כנסת אליו יצא להתפלל משום שהגן על מרוואן ברגותי. שמחתי לחלץ אותו משם בשלום (גם אני הגעתי לשם במקרה משום שהיה לי אורח לשבת שרצה מאוד לצאת ולהתפלל בבית כנסת) ונסנו על נפשותנו. ישנם ציבורים גדולים במדינת ישראל ששנאתם כלפי מי שאינו מקבל את הנראטיב הממסדי הציוני-יהודי מעבירה אותם על דעתם. אתה יכול גם לקבל את מי שנושא עמדות שונות משלך ואפילו מטיף לכך ברבים. אין כל רע בכך, נהפוך הוא אין פשוט וקל מלקבל את הדומים לך בדעותיהם, הקושי והמבחן הוא לקבל את האחר. זה אינו מובן מאליו.
יותר מכך, האם אתה מוכן בכלל להכיר באפשרות שהדברים שכותב עידן לנדו נכתבים בכנות, על ידי אדם שמתבונן במציאות הפלסטינית ישראלית דרך הפריזמה האישית שלו, או שמא כל דבר שנכתב על ידי איש שמאל רדיקלי חשוד בעיניך לכתחילה כחלק מקונספירציה עולמית/תקיעת סכין בגב האומה וכיו"ב? מי אתה ומיהם חבריך שינסו להוביל קו של דה-לגיטמיציה של ציבורים ושל אזרחים כמותם? מדינת ישראל הוקמה כבית לאומי לעם היהודי להזכירך, והעם היהודי כלל גם בראשית המאה העשרים חוגים אנטי ציוניים, דתיים וחילוניים, די ענפים. גם עבורם ועבור דעותיהם
נוסדה מדינת ישראל.
לרני,
קריאה לסרבנות מוגדרת כעבירה על החוק. לא המצאה שלי. כך אומר החוק. ולכן בזמנו כשקרא לנדו לסרבנות, זו הייתה עבירה. אם תקרא את הבלוג שלו, תוכל לראות שהוא גם הכיר בכך שזו עבירה וגם אז, כמו היום, היה מוכן לשלם בישיבה בכלא על כך.
לגבי הציות העיוור והצורך לאתגר חוקים – סרבנות אינה הדרך ואף אחד לא דורש ציות עיוור לחוק, אלא רק ציות. כל אחד יכול להציע שינויים בחוק, ללחוץ על חברי כנסת, להגיש הצעות חוק, להפעיל לוביסטים, וגם סתם להפגין או לארגן מחאה בפייסבוק (עד כמה שזה שווה). אבל מרגע שאתה מחליט שאי ציות לחוק הוא סוג לגיטימי של מחאה, אין לזה סוף וזה לא כלול בחוקי המשחק הדמוקרטיים של המדינה הזו לפחות. אחד יכול להחליט שהוא לא מתגייס, אחר יחליט שהוא מעלים הכנסות, שלישי יגיד שסחר בנשים זה בסדר ואחרון יגיד שרצח זה גם מוצדק כי זו בעצם נקמה אידיאולוגית. אף אחד מהדברים האלו לא בסדר, לא הקטן ולא הגדול.
לגבי ההתחכמות של צה"ל : אתה יודע משהו, צה"ל בדרך כלל הוא מכונה גדולה וטיפשה ורחוקה מלהתחכם. לפעמים שולחים צו לאימון כלל גדודי או כלל יחידתי, ואז מזומנים גם אנשים מבוגרים, לא מתאימים ואחרים שנמצאים ברשימות. צריך עדיין להגיע ולהבהיר שאתה לא מתאים וכו'.. מי שרוצה מתחיל לעשות מהומות ואני משוכנע שזה מה שעידן ניסה לעשות. כך או אחרת, גם בגיל 44, כשאתה עדיין רשום, אתה צריך לבוא כשקוראים לך. יש אגב חוקים מאוד מסודרים איך ולאיזה מטרות מותר לזמן אנשים בגיל כזה. לידיעתך, גיל השחרור משתנה מדי פעם, וגם לי יש חברים רבים שהשתחררו בגיל 40 והיום גיל השחרור לקצינים הוא 45.
עוד שבוע אני בטוח שתשמע מעידן עצמו מה קרה.
לשועי,
אתה יודע, גם אני הייתי בצבא, ואני מכיר היטב את כל מה שתיארת. אנשים מתאבדים, והצבא יכול בהחלט להביא אנשים למקום הזה, במיוחד אנשים שלא נשאר להם מה להפסיד (על פי תפיסתם). אני לא מזלזל לשנייה בחיי אדם, וכמו שאמרתי, הייתי בדיוק גם במקומות האלה וניסיתי ככל יכולתי לשמור על חיי החיילים שלי שלא יתאבדו ושיהיה להם רק טוב בגבולות מילוי המשימה.
לענייננו, לעידן יש עולם ומלואו בחוץ, הוא איש חזק עם עקרונות ויכולת שכנוע מרשימה, הוא מבוגר ובוגר וקשה לי להאמין שהוא נתון בסכנה. אתה יכול להניח תמיד את הגרוע מכל, אבל אני לא חושב שיש צורך לעשות כך. הפאראנויה לפעמים היא באמת לרועץ.
שבת שלום.
באשר להתאבדויות בצבא.
ההתאבדויות הפכו לגורם המוות הראשון בצבא.
מעניין מדוע.
בדיון נדיר שנערך בכנסת בנושא ב-2004, הודה צה"ל של-80% מהמתאבדים לא היו בטיפול נפשי קודם לשירותם בצה"ל, שרוב ההתאבדויות מתבצעות בששת החודשים הראשונים לשירות בצבא, שרוב ההתאבדויות מתבצעות באמצעות הנשק האישי של החייל – ושהצבא לא מכיר מקרה שבו הועמד קצין לדין בשל התעללות שהובילה להתאבדות.
http://www.hahem.co.il/friendsofgeorge/?p=1328
לנדו שסירב להגיע ליום עיון בצבא, יושב בכלא. אבל אלה שהפעילו נוהל ילד, וכפו על ילד בן תשע לפתוח תיקים חשודים במהלך מבצע עופרת יצוקה,קיבלו שלושה חודשים על תנאי.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1199685.html
גיל, בוא נתאר את מצב העניינים לאשורו:
א.אני מניח כי לנדו מצוי בתא מעצר/מאסר בלוויית אסירים אחרים. אין יודע במה הם הורשעו. למשל, בצה"ל נכלאים חיילים על עבירות אלימות כנגד חיילים אחרים.
ב. אדם מן הישוב שמתעורר שוב למציאות של מסדרי-בוקר, התפקדויות, פקודות וכיו"ב, על ידי סוהרים הצעירים ממנו בעשרים שנה (מדריכי כליאה קראו לזה פעם)– זה אמנם לא נעים אבל ניתן לעמוד בכך. זאת בתנאי שהסוהרים הם אנשים הגונים ובוגרים, שאינם מנסים לפגוע עוד בזכויותיו של האסיר ובכבודו, משום הנסיבות הפוליטיות-מצפוניות אשר הביאוהו כדי העמדה לדין והביאוהו אל תא המאסר.
ג. לא חושב כי אני פרנואיד. זהיר ודאי אך לא מדמיין רדיפה. אני מניח כי שיפוט המציאות שלי די תקין בדרך כלל, כלומר בגבולות הסביר. לו הייתי כותב למעלה על עינויים ועל כיתת יורים יכולת לכתוב לי כי דבריי תלושים מן המציאות. אני חושש כי הדברים שהבעתי למעלה כמו גם הדברים שכתבתי בתגובה זאת הם תרחישים מציאותיים לגמריי, ועל-כן מעוררי דאגה.
שבת שלום, וכן, אני מודאג.
שלום שועי,
ראשית – לדעתי המונח "אנשי שמאל ישראלים" מערפל את הדיון. בפועל הוא כולל מחנה גדול והטרוגני של אנשים שאין להם שום מכנה משותף חוץ מההכרה בכך שתושבי הארץ הערבים הם בני אדם, ולפיכך בעלי זכויות.
אין לי דעות קדומות ביחס מחנה הזה, משום שגם אני נמנה עם שורותיו.
תתפלא, אבל גם אין לי דעות קדומות ביחס לעידן לנדו (כמייצג של תופעה) . נהפוך הוא, היו לי פעם דעות קדומות חיוביות מאוד ביחס אליו, אלא שאחרי חשיפה ארוכת שנים להתבטאויות של האיש הזה (שוב, כמייצג של תופעה) הדעות החיוביות התפוגגו, ומה שתפס את מקומם הוא תחושה עמוקה של סלידה.
אין לי שום וויכוח אתך על ההכרח של חברה בריאה להכיל פלורליזם רעיוני. זהו מרכיב חיוני של שרידה, משום שפלורליזם מאפשר השתנות והתאמה, ואורגניזם (גם חברתי) שאינו מסוגל להשתנות אינו בר-קיימא לטווח הארוך.
וגם אני נתקלתי בבבונים מהסוג שגירש מבית הכנסת את שמאי ליבוביץ'. הם הולכים ומתרבים ומאבדים את העכבות והבושה, וזה לא נעים בכלל.
אלא שהשנאה מבית המדרש הכהניסטי מוכרת וידועה לכל מי שחי בארץ הזו. היא גם שנאה "תמימה" במובן מסויים, משום שהיא מכירה במה שהיא, ואינה מתיימרת להתכסות בנוצות של הומניזם.
אף אחד לא מנסה להגן עליה בטענה שהיא "כנה..על ידי אדם שמתבונן במציאות הפלסטינית ישראלית דרך הפריזמה האישית שלו". הפריזמה האישית של הבבון היא "זה או אנחנו או הם" והוא בכנות מאמין שזה ככה. הכנות שלו עושה אותו אדם טוב?
לעומת זאת, השנאה מבית לנדו היא הרבה יותר מתוחכמת. ראשית היא מתכחשת לאופי של עצמה. שנית, היא עושה מאמץ עילאי למכור את עצמה באיצטלא של הומניזם. לכן היא גם הרבה יותר מסוכנת.
למשל, אם באת לבית מרקחת לרכוש תרופה, ונתנו לך בקבוק שכתוב עליו "רעל", יש לך אזהרה ביחס לתוכן ואתה יכול לשקול את צעדיך בצורה מושכלת.
אם על הבקבוק כתוב "תרופה" ובפנים יש רעל, אתה שותה בתום לב ונאלץ להתמודד עם התוצאות בדיעבד.
או – אם ראית על המדרכה חרא של כלב, יש להניח שתנסה לדלג מעליו. אם ראית על המדרכה גוש של זהב והתכופפת להרים רק בכדי לגלות שאתה מחזיק בידך חרא של כלב, רק מצופה… הבנת לבד.
לגבי המניעים של לנדו – זה כבר עניין לפסיכולוג. אולי הוא מאמין בכל ליבו שפרש מעי-נפשו הוא זהב טהור. אז מה? כל סכיזופרן מאמין שהקולות שהוא שומע אמיתיים. זה נותן לו (חברתית) כרטיס פתוח להזיק לאחרים?
המניעים של אנשי שמאל רדיקאליים הם מורכבים. כמו כל אדם, הם מונעי מטרה. אצל חלק מהם המטרה מכשירה את האמצעים, גם כשהאמצעים כשלעצמם פסולים.
אין לי מושג אם לנדו הוא במעמד של סוחר סמים שהתמכר לחומר של עצמו, או שהוא יודע שחצאי האמת שלו הם שקר, אבל מכשיר את השקר כי הוא מאמין שנגד "מכונת הכיבוש" מותר להפעיל כל סוג של מניפולציה.
אולי הוא באמת מאמין ש"אחרי הכיבוש" יהיה יותר טוב, או שאולי לא אכפת לו מה יהיה אחרי, העיקר שאת המפלצת הזו הרגנו עכשיו, ועם המפלצות שעלולות לקום אחר כך אנחנו מספיק חזקים להתמודד. אולי הוא מאמין שיש לו אחריות מוסרית רק על ההווה.
אולי הבנאדם כפייתי ביחס לנקיון כפיו המיידי. העולם כולו יכול להתפרק סביבו, אבל מה שחשוב זה שאצלו באופן אישי הידיים נקיות *עכשיו*.
מי יודע נפש לנדו, ולמה זה חשוב בעצם?
"מדינת ישראל הוקמה כבית לאומי לעם היהודי להזכירך, והעם היהודי כלל גם בראשית המאה העשרים חוגים אנטי ציוניים, דתיים וחילוניים, די ענפים. גם עבורם ועבור דעותיהם נוסדה המדינה."
נכון. אבל מה קורה כשמישהו מנסה לפרק את הבית על ראשך?
המינימום שנדרש ממך זה להכיר במציאות.
יש אנשים שמסיבות אלו ואחרות מאמינים שבכדי לשפר דיור צריך קודם כל להרוס את הקיים עד היסוד. מבחינתם אולי יהיה מי שיפגע מההרס, אבל כשחוטבים עצים עפים שבבים, לא?
אני גר בבית, ואין לי שום דבר נגד שיפוצים. נהפוך הוא. מה שמאיים עלי זה המחריבים לצורך בניה מחדש. החורבן שהם מבטיחים הוא מוחלט. מי ערב לי שהם באמת יצליחו לבנות משהו אחר, ומי ערב לי שהמשהו האחר לא יהיה יותר גרוע מזה שעכשיו? ואיפה אני אמור לחיות בנתיים?
הלנדו המטורף מספר לך שיש לו תוכנית לבנות בית הרבה יותר מוצלח מהנוכחי, אבל תסתכל סביבך בחומרי המציאות שבהם הוא צריך להשתמש בכדי לבנות את האוטופיה – כהניסטים וחמאסניקים שמארג הכוח של המדינה הקיימת מנטרל באופן יחסי. אם מארג הכוח הזה מתחסל – איש את אחיו חיים בלעו.
ללנדו צריך שתהיה זכות דיבור תמיד. אבל הוא לא זכאי שיתייחסו אליו כאל גורם חיובי, כי הוא אינו כזה.
אזרח,
יש לי המון מה לומר על הנושא שהעלית. לצערי זיקתם של מפקדים לאירועי התאבדות מטושטשת. הייתי נוכח ממש בראשית שירותי הצבאי באירוע בו סבלתי מהלם גופני (התייבשות לאחר שהיה ממושכת בשטח, חוסר שינה של כ-70 שעות שהובילה להאטה משמעותית של כל מדדי הגוף, סף מוות). מפקדי סירבו להפנות אותי לחובש שהיה בשטח. רצתי בשארית כוחותיי אליו בכל זאת. הוא בדק אותי והחליט להבהיל אותי למרפאה בדחיפות. הורדתי על ידי שני מפקדים קילומטר וחצי מן המרפאה ותיזזו אותי עד שם בריצות זחילות והרמת משאות. כאשר הגעתי למרפאה הדבר האחרון שאני זוכר הוא את הרופא מרעים בקולו שהוא אינו מבין לנוכח מדדיי איך אני עדיין חי. איבדתי את ההכרה ל-15 שעות והועברתי לבית חולים. שהיתי שם כשבוע ויותר. חלק מן המסמכים הרפואיים שהיו קשורים לכך הועלמו על ידם כנראה. חלק נותר בידיי. מפקדיי לא הסכימו לקבל אותי להשלמת הטירונות. והזהירו אותי כי אם אתבע אותם הם יידאגו בטירונות הבאה להתנכל לי היטב, ולהצליח יותר. להוריי נודע העניין כמה ימים אחר כך, והם לא היו במצב של להיאבק בצבא. הוצע לי להשתחרר. הואיל וסיימתי קורס מכין בחיל המודיעין בו הושקע בי ידע רב הסכמתי להמשיך בשירות. עשיתי טירונות שניה. יצאתי מצטיין. במהלכה הגיע הסמל מן הטירונות הראשונה וביקש את סליחתי על מה שנעשה בי, אני זוכר רק כי שאלתי אותו: ואם הייתי נפטר שם האם הייתם מודיעים להוריי שהתאבדתי או שנפלתי בתאונת אימונים וסוגרים את הסיפור?. הוא לא ענה. עשיתי שירות מלא בחיל המודיעין, אבל לא הסכמתי עוד לחתום קבע או לצאת לקצונה, אף על פי שמספר הצעות כאלה הונחו לפתחי. מעבר לשירות החובה שלי, לא הסכמתי להישאר בצה"ל יום אחד נוסף.
לדודו פלמה
"עם זאת אינני קורא להכניסך לכלא רק משום שדבריך הם לצנינים בעיני. נהפוך הוא, אני מעדיף להשחיז את דעותי מול דעותיך המקוממות."
גם אני לא קראתי להכניסך לכלא רק משום שדבריך הם לצנינים בעיני, אז למה אתה מדוכדך כל כך?
באשר ל"השחזת דעותיך" – השחז נא. נראה שהן אכן קהות לגמרי וזקוקות מאוד להשחזה אם אתה נמנע אפילו מלהציגן בציבור…
דרך אגב, היום אני לא מנכס לעצמי את הרוב. מבחינה פוליטית תמיד הייתי שייך למיעוט וזה נכון גם היום.
תתפלא אבל חברה אנושית מסומנת על ידי הרבה יותר קוי הבדלה מאשר "שמאל רדיקאלי אנטי-ציוני" ו"כל מה שאינו שמאל רדיקאלי אנטי-ציוני".
הלל, אתה נשמע לי קצת עוקצני היום. עוד לא נפגשנו וכבר אתה מכהה את דעותי, הלל הלל אל יתהלל הלל כמפתח…
שועי יקר מאוד
לא ידעתי על מעצרו של עידן לנדו ואני המומה ומופתעת וגם, בו זמנית – לגמרי לא מופתעת.
חותמת על כל מילה (ומפיצה את דבריך בפייסבוק)
ככל שאצל יותר אנשים שאינם מגדירים עצמם שמאל רדיקלי פוסט-ציוני יפול האסימון, יהיה טוב יותר. חבל שזה לא קורה בקצב יותר מהיר, אבל זה יקרה כי הזמן מחייב זאת.
אגב, שמתי לב שיש פה שני מגיבים בשם רני הכותבים דברים שונים לחלוטין. אולי כדאי שאחד מהם יציין שם משפחה, או שיקראו לעצמם רני א' ורני ב', או רני הגבוה ורני הנמוך, ככה נהיה בטוחים עם מי מדברים.
הלל,
הבהרתי למעלה כי יש כמה וכמה סוגיות שבהן דעתי חלוקה מאוד על זו של לנדו. תוכל לגלות זאת בנקל, אם תעיין בתגובותיי המופיעות מדיי פעם באתר שלו.
אני לא ממש מחבב חלק ניכר מן הטרמינולוגיות בהן נקטת באשר ללנדו, זה גובל בעבירות של דיבה. לנדו אינו סוחר סמים ולא מוכר רעל. הוא בלוגר דעתן, כותב מוכשר, אזרח, ד"ר לבלשנות, איש משפחה– שדעותיו שונות מאוד משלך באשר לאופיו הרצוי של הבית המשותף שבין דייריו מנויים אתה וגם לנדו. ה-Ad Hominem הזה בו אתה נוקט ביחס אליו הוא אלימות מילולית לשמהּ. זה מצער, אני מצטער לקרוא דברים כאלה באתר.
ובאשר לסוגיה האם לנדו הו גורם חיובי או לאו, זוהי שאלה ששואלים רק אנשים שדוגלים באופן מוחלט בדוגמה-אידיאולוגית, פוליטית או דתית שאין בלתה המחלקים את העולם בין בני אור ובני חושך. באשר לי, אני ספקן ואגנוסטיקן, המוקף סימני שאלה, היודע בכל עת כי אפשר כי דרכיי, כלומר: האופנים בהם אני בוחר להתנהל בטעות יסודם; בד בבד, אני מקבל את האפשרות לפיה הן הדרך הנכונה בתכלית עבורי ואפשר כי הן אכן מועילות לסובביי. פרט לתחושותיי הפנימיות, אם הן נכונות ואם לאו, לעולם לא אדע.
תומך בעידן לנדו.
טלי יקרה,
על מעצרו של לנדו שמעתי בשובי במוצאי יום העצמאות מגיסיי בקריית ארבע עם משפחתי. זה הרס לי את המצב רוח ההודעה על מאסרו. בין כך, היה יום מעט מתוח בדרכים עם שלשה ילדים במושב האחורי. קרוביי שם שמחו מאוד שהגענו, באמת מקרב לב. אני כמעט ולא נוסע לשטחים, רק באירועים מיוחדים. וכאן דובר גם בחנוכת בית.
במחסום תרקומיה המופרט הסמוך לחברון, נאלצתי לקשור שיחה ארוכה עם הבודק הבטחוני שמצידו כנראה הופעתי החזותית לא ממש הניחה את דעתו באשר איני עונה לפרופיל החיצוני המייחד את אנשי ההתנחלויות/חובשי הכיפות הסרוגות, ועוד העזתי לעבור שם לבוש בטי-שירט עם מגיני דוד אבל עם פונטים אנגליים דמויי ערבית עליהם כתוב באנגלית "Born in Zion". בחיי, יש לשומרים שם רובים שנראים כאילו יצאו מסרטי מדע בדיוני. לא היו לי כאלה אף פעם בצבא. אפילו איני יודע איך הם נקראים. המחסום היה שומם. בכל זאת סגר כללי.
אני לא חושב שנחשדתי ממש, אבל התעקשו לשאול אם קיבלתי משהו מתושבי האזור להעביר אל תוך הארץ או משהו כזה. כלומר, אך טבעי הוא שבעלי חזות מסוימת יבקרו את המתנחלים ואילו בעלי חזות אחרת יבקרו אצל הפלסטינים. אולי זהו סתם נוהל. אבל בכל זאת היה חשוב לבודק לבדוק עד כמה אני שולט במכמני העברית. לאחר התשאול ברכנו זה את זה ביום עצמאות שמח ושמנו פעמנו אל כביש שש צפונה.
דוד יקר, תודה רבה.
לא יודע את פרטי האירוע, אני רק יודע כי שיפוטו ומאסרו של לנדו נראים לי, על פניהם, ראויים לביקורת, אולי לגינוי. יש בכליאתו של סרבן מצפון בן 44 ניחוח דק של הצקה פוליטית. זה נכון, סירוב או נפקדות ממילואים הן עבירה על חוקי הצבא וסמכותו, ובכל זאת, יש להביא בחשבון את נסיבותיו וגם את העובדה לפיה לנדו לא ממש עתיד להשפיע על דרכם של אלפי אנשי מילואים בני 40+, משום שאין כאלה.
צה"ל של המילואים יודע להציק בירוקרטית להפליא, אבל כאן זה נדמה לי יותר מכך. אולי אני טועה. על כל פנים, החלטתי לתת פתחון פה לדאגה כנה.
לשועי,
שאלת אם לדעתי יש ללנדו כוונות רעות (קונספירציה) או אם האיש מאמין בתום לב במה שהוא אומר.
הלוז של תשובתי היה שקשה לדעת, אבל בשורה התחתונה זה לא משנה. הדרך לגהינום, כידוע, רצופה בכוונות טובות.
מה שאתה מתייחס אליו כגובל בהוצאת דיבה הוא בסך הכל מטפורה.
היא מתייחסת למימרה האנגלית "don't get high on your own supply" – צריך לעשות מאמץ מיוחד בכדי להבין ממנה שהח"מ מייחס ללנדו סחר בכימיקלים משני תודעה.
בכל מקרה, אתה ולנדו מייצגים הפכים גמורים.
העולם שלך מורכב בעיקר מסימני שאלה. אצל לנדו יש רק סימני קריאה.
בעולם שלך יש מקום ללנדו. בעולם של לנדו אין באמת מקום בשבילך.
מה ששלילי בעיני ב"לנדואיזם" הוא לא העמדה שלו ביחס לפלסטינים או ביחס לסיכסוך, אלא הקנאות מחד, והנסיון לשווק את הקנאות הזו כקנה מידה הומניסטי מאידך.
בעיני יש מקום בחברה הישראלית גם לבבון מכהנא חי וגם ללנדו. רק רציתי להדגיש שגם הלנדו הוא בבון – בבון עם דוקטורט, אבל בבון באותה מידה. לא מדובר פה באיזה עילוי אינטלקטואלי, מאור מוסרי, וגם לא בישו שהולך לצליבה בכדי להציל את האנושות.
הישיבה שלו שבוע בכלא צבאי איננה עילה לדאגה או חרדה לדמותה של הדמוקרטיה בישראל, זה בסך הכל משחק שהדוקטור הנכבד משתתף בו מרצונו המלא ומתוך ידיעת הכללים מראש, ויידע להפיק ממנו את הרווחים המתאימים. חכה ותראה.
תודה, שועי, על הפוסט הזה. חותמת גם אני. הצבא מתגלה שוב (ולצערי אני מניחה שלא בפעם האחרונה…) כחסר רגישות ומטופש להפליא, וזה בהחלט מדאיג. רק להזכיר: יש בארץ אנשים רבים המשתחררים משירות בכלל על רקע אידיאולוגי (דתי), וכאן מדובר על יום עיון אחד של חייל מילואים בן ארבעים פלוס. חוסר פרופורציות שבעצם לא צריך להפתיע , אבל בהחלט להעציב.
הלל, לגבי הרווחים שיפיק לנדו, איני יודע, ימים יגידו. ברור לי מה הוא מפסיד עכשיו. וברור לי שלהיפרד ממשפחתו לשבוע ימים או יותר אינה דבר קל.
באשר לדרך לגיהנם. גם כן איני יודע. יש יגידו אין גיהנם. יש יגידו שהגיהנם הוא כאן. יש יאמרו שהגיהנם הוא בעזה. ויש יגידו שהגיהנם הוא מרחב שבו נידון האדם 400 שנה בזרע רותח.
אני מעדיף כוונות טובות. אם תבדוק גם על פי המשפט העברי וגם על פי החוק הפלילי, לא ניתן להרשיע אדם ללא הוכחת כוונותיו. ובאשר אנו עוסקים בעניינים אנושיים של צדק ולא בצדק תיאולוגי מטפיסי כביכול, הנח לאדם את כוונותיו הטובות, זה לא מעט כלל. זה אפילו מונע את האפשרות שתטיל בו דופי– באישיותו ובכוונותיו.
'לעולם יראה עצמו אדם כאילו חציו זכאי וחציו חייב' זה כלל גדול, הוא מונע להיסחף אחר הקטנתו המוסרית של הזולת, משום שהאדם לכתחילה מודה בכך שיש לו עוד מה לשפר בעצמו, בטרם ילך ויקשוט אחרים באשר הם.
אני לא שואל את עצמי אם האחר שומר לי מקום בעולמו. אני חי את חיי. ישנם/ן א/נשים שאני רווה הנאה ושמחה מיחסיי עימם/ן וישנם/ן א/נשים שהתנהלותם מעציבה/מכעיסה אותי. כך אני מניח קורה לרוב בני האדם.
במקרה זה, אני שוב חושב כי מעבר לדברים הגלויים, אתה שב ומרמז כי לנדו ארגן כאן פרובוקציה מכוונת ממנה הוא עתיד להפיק רווחים כאלה ואחרים. כלומר, שוב אתה מוצא אותו אשם באי-כּנוּת. ככל שהדברים נוגעים בי, אני רואה בשהיה של שבוע בכלא צבאי עונג מאוד-מאוד מפוקפק.
הצועד בנעליו, ברוך הבא (אפילו שגם הפצעת באתר הישן),
דווקא לא שמתי לב שיש שני רנים. אבל אם יש אולי כדאי לצוותם לקנון/דואט שבו שניהם יהיו רנים, זה קול ראשון זה קול שני.
יחסיי עם הציונות מורכבים. גדלתי בבית ציוני. סבי וסבתי ז"ל היו ציונים עוד בטרם פרוץ מלחמת העולם השניה. אבל הצליחו להגיע ארצה רק אחר הקמת המדינה, ובחרו לבנות כאן את ביתם מסיבות ציוניות בעיקר. אני מניח כי משהו בציונות שלהם, של שרידי משפחתם (חלקם עלו ארצה עוד בעליה השלישית), ושל חבריהם וחברותיהם מאוד השפיעו עליי בשנותיי הראשונות.
הציונות מאז כבר לבשה פנים שונות לגמרייץ אולי אני עדיין משלה עצמי שיש לה עוד תקווה.
חני יקרה,
הרבה דברים מטופשים, שרירותיים וחסרי רגישות מתרחשים בצה"ל מדי יום ביומו, מיעוטן בלבד מתוך כוונות רעות אני מניח, ורובן מתוך טיפשות ואדישות של מפקדים או של חיילים. לפעמים קשה להבדיל ביניהם (כלומר בין כוונות רעות ובין טיפשות ואדישות סתם) . עם השנים, אני למד כי התנהלות כזאת מאפיינת הרבה מאוד מערכות גדולות. אך כמובן שבהינתן חירויות אדם פחותות בצה"ל, ומערכת המושתתת על פקודות וצווים היא לעולם נוטה לטוטליטריזם מסוים. זאת ועוד, חיילים צעירים לעתים מגיעים לצבא די תמימים ולא כולם יודעים היאך לעמוד על זכויותיהם וכיצד להסתדר למסגרת כזאת ולהסתגל לדרישותיה.
פוסט מצוין!
שועי, אף כי עידן לנדו מוציא אותי מהכלים לא אחת, אני מסכימה איתך.
אני חושבת שהמעצר שלו מצביע בעיקר על היסטריה ושלומיאליות- שבסופו של חשבון, משרתת את עמדותיו של לנדו. מי שהחליט לכלוא אותו, ירה לעצמו ברגל. דבריו מפריעים למישהו? שלא יקרא/ישמע אותם. זה פשוט.
תודה יוסי, כל טוב.
הי אורה, ברוכה הבאה. גם אם איני תמים דעות עם לנדו, עדיין אני מעריך את העבודה שהוא עושה בפרסום עובדות, הערכות וניתוחים שאינם עולים בקנה אחד עם הדעות שבקונצנזוס. למשל, אני חושב כי מערכת הביטחון בארץ נמצאת מבחינות רבות מעל לכל ביקורת, מצב בלתי נורמלי במדינה דמוקרטית. אישית, אני שמח בכך שנכתבים דברים היוצאים באופן עקבי כנגד שגרה של עינויים, עינויי דין, דיכוי, כליאה, התעללות וכיו"ב. איני חושב כי הפעולות המבוצעות למען ביטחון המדינה והאזרחים עומדות מעל לכל ביקורת, וראויות לצנזורה כל אימת שמערכת הביטחון סוברת כי פרסומן אינו גורם לה נחת. מבחינה זאת, לנדו עושה עבודה חשובה ומועילה.
הי שועי
האוטומט שלי מתרעם לנוכח הפעילות של השמאל הרדיקאלי, אני מזדהה עם רוב דבריו של הלל. מצד שני האופי של החברה הישראלית גם לא משאיר אותי שלו ואני חושב כמוך ויודע מנסיון שמערכת הביטחון מנקזת אליה את האגרסיות והברוטליות שפורחים פה וזה רע.
אבל חוץ מזה נדמה לי שאם ניקח צעד אחורה וניסתכל על התמונה טיפה יותר מרחוק (רק לרגע) נגלה שהברוטאליות של מערכת הביטחון והלהט של השמאל הקיצוני מקיימים האחד את השני בצורה מעוררת חשד.
אלה ואלה זקוקים לסיבה טובה על מנת להחיות רגשות של גבורה וצדק בעורקיהם, הם בעצם מחנה אחד, קצת פשיסטי במובן הזה שהוא מתקיימים על רגשות חזקים, שמיטבעם מעוורים את העייניים ושואבים מהם כוח ואפילו תכלית. התמכרות שלא תניח לנו לעשות שלום, לא עם עצמינו ולא עם העולם
אור יקר,
אני מבחינתי מייחל הייתי לחיים בחברה אנושית א-טריטוריאלית אשר בה נשמרים יחסי אנוש של כיבוד הדדי ומניעת אלימות; הייתי רוצה לאמץ גם את גישתו של הפילוסוף הפוליטי האיטלקי ג'ובני סרטורי (מחשובי ההוגים הדמוקרטיים כיום) הרואה בעיקר תפקידו החברתי של הממשל (במידה שבכלל צריך ממשל) בהבטחת אי הרחבתם ואף צמצומם של פערים סוציו-אקונומיים בין החברים בחברה, או למצער שמירתם במצב שבו לא יהיו מצבי קיצון של עושר ושל עוני, אלא במידת האפשר, יישמרו על חלוקת משאבים הגונה ושיוויונית ככל האפשר. לא היה איכפת גם לנסות את האנרכיזם של קרפוטקין כשיטה פוליטית או את החיים בהתאמה לדאו אצל הדאואיסטים. אלו אוטופיות (ראה רשימתי: המדינה הקטנה והמדינה הגדולה). האדם עוד לא מצא את הדרך, לדאבוני, לחיות בלי פוליטיאה, ובלי ההיררכיות החברתיות של הפוליטיאות. ובכל זאת, זוהי גם הסיבה שלא תראה אותי מתגייס לשירותי הביטחון וגם לא מפגין בבלעין. מה שמציק לי בכיבוש הוא העוולות המושתות בכל יום ויום על אזרחים פלסטינים. כשם שהפצצת שדירות על ידי החמאס היא עוול נורא מבחינתי גם פיגוע באיתמר הוא נורא מבחינתי וגם הפצצת אוכלוסיה אזרחית בעזה על ידי מטוסים ישראלים הוא מעשה נורא. אם בני האדם היו מסוגלים לראות מעבר לטריטוריה, מיתוסים שבטיים, מיתוסים דתיים וכיו"ב, הם היו יכולים לחיות יחד על אותה כברת ארץ מבלי לפגוע אלו באלו השכם וערב. הבעיה, אנו רחוקים משם. לכל אדם כנראה יש את התבוננותו ואת המעשים אותם הוא נוקט בשמהּ בינתיים.
שועי יקר, אולי כל שנותר זה לברך גם על הטוב בנתיים 🙂
אור, זה נכון, אבל יש גם לסוּר מעוול. והמוני עם המעוכבים בכל יום במחסומים, חלקם בתנאים בלתי אפשריים זהו עוול. תאמר, איננו יכולים לטפל ולחמול על כל העולם, שהרי גם על רבים מאזרחי ישראל יהודים ולא-יהודים אין חומלים דבר יום ביומו. אומר לך, אתה צודק. ובכל זאת, הבעיה לדידי היא הצדקתן האוטומטית של פעולות רבות בהם נוקטת מערכת הביטחון המונחת על ידי ממשלת ישראל על ידי ציבורים הולכים וגדלים, מבלי שעולה כלל השאלה או ההרהור, האם יש לכך יסוד?
האם הדברים עוקבים אחר תיאוריה של צדק? איזו תיאוריה של צדק? אי אפשר להצדיק כל דבר בשל אמונה ציונית בצדקת דרכנו במרחב הזה. כאשר שמים את הפוליטיאה (קיום המדינה היהודית-הציונית) מעל כל ערך אחר (בפרט, מעל אנושיות בריאה) מגיעים לכל מיני עוולות. מגיעים לכך שמפקד חיל אויר ואח"כ רמטכ"ל מפוקפק מדבר על הרעד של הכנף הימנית כאשר הוא פוקד להטיל פצצה של טון על שכונה אזרחית בלב עזה. מגיעים לכך שרבנים צבאיים מנחים חיילים ערב הכנסיה לעזה ב"עופרת יצוקה" כי הם יוצאים למלחמת קודש (כלומר, אליבא דההלכה– אין לחוס על אזרחים כלל). ועל הנשים והילדים, ועל עשרות השעות שמבלים פלסטינים לעתים במחסומים דבר יום ביומו יש גם לדבר. זה נראה לי קצת שונה מלשבת שעות בתור במשרד הפנים או בביטוח הלאומי או במשרדי הזכיין הסלולרי ולקבל שירות לבסוף מאיש שירות חמוץ פנים, אף על פי שגם זה כשלעצמו תענוג מאוד מפוקפק.
שועי יקר, אני חותם על כל מילה אבל גם מבקש להרחיב את המבט על מנת שהנגזרות ממנו יהיו מתאימות למציאות. מבלי לבטל או להכהות את העוולות שציינת צריך לזכור ששפת האלימות והעדר זכויות האדם היא השפה המדוברת במרחב הזה. זה לא אומר שזה בסדר, זאת פשוט מציאות עכשווית. הייתי רוצה שיקום לנו מנהיג שידע להציע שוב חזון שונה ולקדם אותו, ואני לא מציע לקבל את זה כגזרה משמיים, ההפך.
העניין פה הוא את מי או את מה אנחנו בוחרים למושא הביקורת העיקרי ולאן זה מוביל אותנו. הפוליטאה שלנו מלאה בחורים וכך גם זו של הפלסטינאים. בעייני אין מקום להשוואה אמיתית מבחינת טוהר הנשק ותיאוריות של צדק. כל צד עושה שימוש בנכסים שלו ובסוף יוצא רע. יש בעיה חמורה, קרדינלית, בפילוסופיית החיים שלנו, בלאומיות החלולה, בהעדר אתיקה עמוקה.. (יש גם דברים יפים אבל לא לשם כך התכנסנו) אבל זה כולל את כולנו במרחב הזה – ערבים, יהודים, ישראלים ופלסטינאים, זאת בעיה של תקשורת ושל ניהול רגשות שהיא נחלתם של 2 עמים.
השמאל הקיצוני לא רואה את ככה. הוא החליט כבר מזמן שיש כאן צד אשם אחד, מר ומרושע. ההשקפה הזו לא מתאימה למציאות ולא משרתת אותנו (פלסטינאים וישראלים ופליטים מאריטראה, כל מי שנושם כאן). היא הופכת לאש של שינאה חדשה, מלבה פחדים קמאים ורוחות מלחמה וגוררת מעצרים בבתי כלא צבאיים.
אור, כמובן שאני חושב כי בככל קבוצה אנושית ישנם סוגים שונים של בני אדם. אני ער לכך שיש אנשי שמאל ששונאים את המתנחלים; שיש מתנחלים ששונאים אנשי שמאל; שיש אתאיסטים ששונאים דתיים ויש דתיים ששונאים אתאיסטים. שיש פלסטינים ששונאים ישראלים וישנם ישראלים ששונאים פלסטינים. ועדיין לא נגעתי אלא במקצת השנאות הנפוצות באזור.
לנדו אינו חשוד עליי באהבת דעות המתנחלים ולא בחיבה עזה לכתבי הרצי"ה קוק ותלמידיו, אפילו לא בכך שהוא מחזיק בספרייתו את כתבי זאב ז'בוטינסקי ולא את כל כתבי אצ"ג (אבל גם לי אין אותם בספרייתי, לא אלה ולא אלה ולא אלה) אבל גם איני מתכוןן לשאול כמה מתנחלים או סתם חובשי כיפות סרוגות שאני מכיר (אוניברסיטה וכיו"ב) מה הם חושבים על דעותיו של לנדו והיכן מקומו לפי דעתם. יש לי תחושה מאוד משונה (אפילו מבוססת) שהאחרונים ינטו להתבטא הרבה יותר בקיצוניות מאשר לנדו.
מה שלדעתי צריך להיות מוקד הדיון הוא העובדה כי מדינת ישראל הנוכחית גם מגינה ללא הרף על עמדות של יישוב ההתנחלויות והגדלתן האיטית וגם מכרסמת במהירות מדאיגה בפתחון הפה (כלומר בזכות הדיבור, המחאה, ההפגנה) של ארגוני שמאל, בשורה של צעדים והצעות חוק שמטרתן לעורר דה- לגיטימציה של ארגונים ושל פעילי שמאל בעיניי הציבור הישראלי.
שועי, אני חושב ש*מדינה* אם היא חפצת חיים כישות בעולם לעולם תתנכל לאלה שחותרים בנמרצות ובגאון תחת ריבונותה. מה הפלא? כהנא הוצא מחוץ לחוק משום שהחזיק בנרטיב בלתי נסבל
אור,
כהנא קרא להרג/רצח ערבים; מבחינה זאת, הוא היה מקבילה של נסראללה או של הג'האד האסלאמי. לא שמעתי על אף איש שמאל (גם אנטי ציוני) הקורא לרצח יהודים. אני לא ממש אוהב את מטבע הלשון 'מדינה חפצת חיים'. זה יותר מדי מזכיר לי את אהוד ברק. במקור אומר הפסוק בתהלים: 'מי האיש החפץ חיים אוהב ימים לראות טוב נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה סור מרע ועשה טוב בקש שלום ורודפהו'. לשווא חיפשתי היכן הזכיר כאן משורר תהלים מדינה, ריבונות וממשל. עכשיו, יכול להיות שעמדותיו של לנדו קשות לך, אבל מכאן ועד 'חותרים בנמרצות ובגאון תחת ריבונותה' המרחק גדול מאוד. מדינה לטעמי היא גוף פוליטי שנועד לארגן, לסדר את חיי האזרחיים, במידת האפשר להבטיח את שלומם, בטחונם ובריאותם, ולנהוג, ככל הניתן, כלפיהם על פי מידת הצדק. כלומר היא כלי ולא מטרה. לנדו לטעמי, אינו חותר תחת אושיותיה של המדינה אבל הוא מבקר חריף (לפעמים גם אכזר) של אותן מגמות פוליטות ההולכות ומתרבות המבקשות להציב את מדינת הלאום היהודי כמטרה נשגבת העומדת מעל הכל.
עוד לאור,
על עמדתי ביחס למדינת הלאום היהודי ולציונות תוכל לקרוא ברשימה שכתבתי בפברואר 2009, זמן-מה לפני הבחירות האחרונות, לפי שעה, לכנסת: https://shoeyraz.wordpress.com/2009/02/07
בכל מקרה החשש שאתה מציג כאן לאופי ההומני של החברה שלנו הוא חשוב גם בעייני ככה שבעומקו של העניין נדמה לי שאנחנו תמימי דעים. אולי חלוקים רק במעט
שועי, בביטוי חפץ חיים אפשר לעשות שימוש שאול. יתכן מאוד שגם הסופר התנכי עשה כך ולא המציא אותו יש מאין. אני מצטער אם הזכרתי לך שלא מרצונך את אהוד ברק.
לא שמעת כמובן על איש שמאל יהודי הקורא לרצח יהודים – זה מכיל בתוכו סתירה פנימית חריפה מידי אבל אולי בעצם אפילו זה קרה – נדמה לי שטלי פחימה הייתה פעילת שמאל נמרצת. אבל אנחנו שומעים כל יום על פעילים שמפיקים חרמים בינלאומיים על מדינתם בשם הדאגה לשלום, שמצטרפים למשטי שינאה ואלימות ושעושים כל שביכולתם לשלהב תעמולה גסה וחסרת אחריות בחו"ל, הכל בשם בשם הצדק המוחלט וההומניות
אני לא כל כך מכיר את פועלו של לנדו. הדברים שלי היו יותר עקרוניים. עשיתי גוגל עכשיו וזיהיתי את התמונה שלו מהתגובות כאן נדמה לי. זה הופך את הכל ליותר קרוב ורגיש.. הוא צוטט כמי שלא רואה בזריקת אבנים על חיילי צהל מחאה אלימה.
רק להבהיר – אני לא אומר שצריך להכניס אותו לכלא בגלל זה. חס וחלילה
אור, אני לא יודע מה לנדו חושב באשר לידוי אבנים על חיילי צה"ל; אם אמר את הדברים אני מניח שהתכוון לכך שבאשר אפשרויות המחאה של אזרחי הגדה כנגד המחסומים, הנוכחות הצהלי"ת וכיו"ב מראש מצומצמות מאוד, אם בכלל קיימות. באשר בשטח צבאי לא מרבים להתיר הפגנות וצעדות.
כמובן, שעמדתי שונה. אני ממליץ לך מאוד לקרוא את ספרו של ד"ר עז א-דין אבו אלעיש 'לא אשנא' שראה אור לאחרונה בתרגום עברי בהוצאת ידיעות אחרונות (אם אינני טועה). אני חושב כי הכותב, רופא שאינו בשום פנים ואופן שונא ישראל, מסרטט תמונה מבעיתה למדיי של חיי היום-יום הפלסטינים. הישראלים אצלו אינם דמונים. נהפוך הוא, מדובר באדם הרואה גם כיום כל מיני סוגים של אנשים בשני הצדדים.
אם תלמד להעריך את כמות התסכול שנושאים בתוכם פלסטינים חסומים/מנודים/מעוכבים, אולי תבין איך הדברים מגיעים לעתים כדי מהומות אלימות.
כמובן שבאשר לי אני מתנגד לאלימות (פיסית ומילולית) מכל צד וכיוון.
אני אקרא, זה באמת מיימד שזר לי מעט
כתבתי על ספרו של אבו אלעיש ברשימתי "ויהי בחצי הלילה' מן הזמן האחרון.
אור, ראשית אקדים ואומר שהפסוק ששועי ציטט "מי האיש החפץ חיים וגו' " הוא אחד מהאהובים עלי ביותר בתנ"ך. אני מסוגל להזיל דמעה כשאני שר אותו. אך אם היזכרת את טלי פחימה (שגם היא לא קראה לחיסול יהודים) בוא וינזכר גם במישהו אחר:
יורה דעה
יְהוֹשֻׁעַ בֶּן פְּרַחְיָה אוֹמֵר –
עֲשֵׂה לְךָ רַב
וּקְנֵה לְךָ חָבֵר
וֶהֱוֵי דָּן אֶת כָּל הָאָדָם לְכַף זְכוּת.
הִלֵּל הַזָּקֵן, עוֹד לִפְנֵי שֶׁנַּעֲשָׂה בַּיִת, הָיָה אוֹמֵר –
הֱוֵי מִתַּלְמִידָיו שֶׁל אַהֲרֹן
אוֹהֵב שָׁלוֹם וְרוֹדֵף שָׁלוֹם
אוֹהֵב אֶת הַבְּרִיּוֹת וּמְקָרְבָן לַתּוֹרָה.
שַׁמַּאי, שֶׁחוֹלֵק עָלָיו תָּמִיד, אוֹמֵר –
עֲשֵׂה תּוֹרָתְךָ קֶבַע
אֱמֹר מְעַט וַעֲשֵׂה הַרְבֵּה
וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם
בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת.
יִגְאָל עָמִיר לֹא אוֹמֵר –
לָעַד הוּא יוֹרֶה דַּעְתּוֹ
בְּיִצְחָק
וְשׁוּב יוֹרֶה בּוֹ וְשׁוּב
וְצוֹחֵק
דודו, לדאבון לב, יהודים יורים ביהודים, יהודים מרביצים ליהודים, יהודים מקללים יהודים– וזה נעשה נפוץ יותר ויותר. הרוצח המחייך היה היורה אבל כנראה הוא אינו המלקוש.
דודו שלום, גם עליי הפסוק אהוב, אפילו עסקתי בו פעם בהרחבה בשיעור שהעברתי לחניכים במכינה קדם צבאית שבה הדרכתי. והקול הצלול של שולי נתן מעניק לו קדושה של ממש בעייני.
הנה כמה פרטים על טלי פחימה מוויקיפדיה:
"פחימה פיתחה עמדות פוליטיות שמאליות קיצוניות, לדבריה בהשפעת ראיון של כתב ynet עלי ואקד, ומספר מאמרים של גדעון לוי… ב 11 במרץ 2008, השתתפה בניחום אבלים בבית משפחתו של המחבל עלאא' אבו דהיים, שביצע את הפיגוע בישיבת מרכז הרב בירושלים… ב-7 ביוני 2010 התאסלמה. לדבריה, "תקיפת המשט לעזה זירזה את החלטתה להתאסלם", וכן התרשמותה מהשייח' ראאד סלאח."
זו לא תחרות בין השמאל והימין. לתפיסתי יגאל אמיר וטלי פחימה נמצאים פחות או יותר במחנה אחד של מסונוורים.
אור שלום (הצרוף הזה יפה. איזו מכינה?). ההבדל ביניהם תהומי, יגאל עמיר שינה את מהלך ההיסטוריה בשלושה כדורים וטלי פחימה, נו טלי פחימה…
אור,
אם יורשה לי, אני חושב כי שינוי-דת ו/או הצטרפות אל עם אחר היא החלטה אוטונומית ואינה עבירה על החוק ככל הידוע לי, גם לא על הסדר הציבורי, והיא בכלל זכויות הפרט– מה שאין כן, בעבירת רצח. טלי פחימה לא דומה בעיניי כלל ליגאל עמיר. היא בחרה להצטרף לדת המוסלמית וללאומיות הערבית והפלסטינית. זוהי בחירתהּ ולטעמי, יש לכבד את הבחירה הזאת. הואיל ודת, לאום ואידיאולוגיה אינן מהוות עבורי מועדון חברתי– אני חושב כי לכל אינדיבידואל שמורה הזכות לשנות את אורח חייו בכל זמן ובפרט שלא יפעל למגר/למעט את זכויותיהם של סובביו.
דודו, קשה לדעת מה היה קורה אלמלא נרצח רבין (היה זה מוצ"ש מזעזע ובאמת שררה הרגשה כאילו משהו מהותי, אפילו בעצם שהותינו כאן, השתנה מן היסוד); אפשר כי הסכמי אוסלו היו מתקדמים בהצלחה ובמישור ואפשר גם כי בשלב כלשהו היה ערפאת מחליט (כפי שקרה בשנת 2000) לשבור את הכלים ולפנות חזרה למאבק מזויין.
את רצח רבין איני רואה כרצח תהליך השלום, אלא כרצח אדם, מעשה נורא כשלעצמו, שהיה גם ראש ממשלה נבחר, שהוביל תהליך שלום איזורי, וזכה לתמיכתם של אזרחים ישראליים רבים (ובכללם שלי). מבחינתי, רצח רבין היה מעשה טרור, פיגוע דמים, שיהודים פונדמנטליסטים חמומי מח ביצעו בראש ממשלתם.
שועי אני מסכים איתך, אם כי יש להזכיר שבפועל זה אשר קרה.
בקשר לדבריך "מבחינתי, רצח רבין היה מעשה טרור, פיגוע דמים, שיהודים פונדמנטליסטים חמומי מח ביצעו בראש ממשלתם." ההערה היחידה שישנה לי לגביהם היא שלא "יהודים" ביצעו את הרצח כי אם "יהודי" אשר חש עצמו שליח ציבור לדבר רצח אשר מבצע את מה שבליבם של אנשים הרבה. ולמרות שכאילו נדמה שאין הבדל הבדל בכל זאת יש.
דודו (נחשון… אתה מעיין ברוך, שמעתי הרבה טוב אודותיך מרועי) ושועי,
לא ההתאסלמות היא מה שביקשתי להצביע עליו אלא התמיכה בטרור, החבירה לזביידי וההשראה מהשיח ראאד סלח. כמו שכתבתי קודם, גם לי לא כל כך חשוב אם זה ימין/שמאל, ישראלי/פלסטינאי או יהודי/מוסלמי. היא עברה לצד של תעשיית השינאה והאלימות שהקימה את מפעליה בשני צידי הקו הירוק, ומוצריה נמכרים בין השאר תחת סיסמאות נאורות כמו אלה של גדעון לוי
דודו,
יגאל עמיר לא פעל לבדו. היו לא שני סייענים לפחות (חגי עמיר, דרור עדני), שגם הורשעו, אם אני עדיין זוכר נכון. היתה גם מערכת שלימה של תעמולה ושל הסתה שפעלה ברקע הרצח שלא היתה קשורה כלל לאחים עמיר. למשל, אותה הפגנה מפורסמת בה נשאו ארונות מתים– כזכור לך ודאי. ועוד לא נגעתי בהלכי רוח מסוימים אליהם התוודעתי בעשור ומשהו האחרונים במגזרים דתיים שונים ומשונים של בני אדם החיים במקומותינו ואינם כהניסטים, ובכל זאת לא ממש חשו צער בליל הרצח, ואפילו תמהים מדי שנה על מה שהם מכנים פסטיבל רבין (עיין רשימתי: 'יהודי מנענע יהודי).
אור,
בודאי שמעשיה של טלי פחימה אינם עולים בקנה אחת עם האתוס הציוני.
אבל הם אינם עבירה על החוק, והם לגיטימיים.
למיטב ידיעתי, היא לא פעלה באופן אלים כנגד מי מאזרחי ישראל היהודיים.
ואף אם נפגשה עם שיח' ראא'ד סלאח (איני מסמפט אותו ולו כזית, הוא ותנועתו רודפים אחרי אנשי שלום ערביים בצפון)– זוהי זכותהּ. זה אינו שונה בעיניי מכל אזרח פלסטיני-ישראלי המשתתף בעצרת של הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, או מחזיק באידיאולוגיה הפוליטית של התנועה האסלאמית, המכירה במדינת ישראל אדמה אסלאמית כבושה.
שועי
כן זה חוקי אבל מעורר שאלות וחשדות כנות. היא חברה לטרוריסטים ופעילי איסלאם פונימנטאלי. וכשנעצרה לחקירה אודות פעילויותיה התגייסו למענה "אנשי רוח השייכים לשמאל הרדיקלי בישראל ובראשם המשורר סמי שלום שטרית ופרופ' יעקב כתריאל צידדו בשחרורה. למדינת ישראל הוגשה עצומה החתומה על ידי מאות פעילי שלום בעולם ובראשם כלת פרס נובל לשלום מייריד קוריגן הקוראים לשיחרורה. המשורר אהרון שבתאי כתב שני שירים על פחימה, והמשורר מאיר ויזלטיר כתב שיר לרגל שחרורה. השיר פורסם במוסף "ספרות וספרים" של "מעריב".
הדאגה לזכויות האדם מתערבבת ורוחצת את ידיה בפעילות פונדמנטליסטית איסלאמית – מוזר. מה הקשר בין פעילות שלום לדרשותיו של ראאד סלאח?
זאת שאלה טובה, לא ברור לי אם יש איזו זיקה כלשהי בין פעילות התנועה האסלאמית ובין בקשת שלום בין העמים; ואף על פי כן, לא נראה לי שהייתי מפרסם שיר הלל לטלי פחימה, ולהבדיל, גם לא אכתוב שיר הלל ללנדו שנאסר על ידי שלטונות צה"ל. הבעתי דאגה כנה לגורלו כי חשתי דאגה כנה לגורלו. מן דבר אנושי כזה, שלטעמי קודם ודאי לפרספקטיבות היהודיות או הציוניות של זהותי.
"רצח רבין" היה תזוזה טקטונית. רעידת אדמה שיצרה שבר בלתי הפיך. בפעם הראשונה בישראל, פעולה של יחיד (המשתייך לקבוצת מיעוט) המונע על ידי תחושה של צדק עליון, נגד מדיניות שהוכתבה על ידי הרוב הדמוקרטי, יצרה שינוי ארוך טווח בדרכה של מדינה שלמה.
היתה פה חציה של קו אדום באשר לדרך שבה נקבעת מדיניות בארץ.
היתה פה קריעת בתולין של תמימות פוליטית לדור שלא ידע את הסיזון, את אלטלנה, ואת פירוק הפלמ"ח.
לדור שהאמין שחילוקי דעות פוליטיים אין להם כוח לקרוע את ה"אנחנו".
אנחנו בכינו לא על רצח "רבין" האיש, אלא מות האמונה בקונצנזוס. ב"הסכמה" ככוח מכריע. בכינו מפחד שהחברה שלנו מתפרקת לרכיבים הנלחמים זה בזה. הנס החד פעמי הזה של הציונות, של התחיה המחודשת של עם שהיה מפורק לאלפי רסיסים במשך מאות בשנים, נדמה שתש כוחו. שלוש היריות האלו היו ירית הפתיחה של הסיום של הפרק הנוכחי של תולדות עם ישראל.
זה שרצח את רבין לא הרג רק איש. המהלומה האירה באור חסר רחמים ובלתי מתפשר רשת של סדקים הולכים ומתרחבים בחברה שלנו. היא הציפה ממעמקיה העכורים של הנפש הקיבוצית את כל השנאות, הפחדים, חוסר היכולת לתת אמון ולבטוח זה בזה.
בדיעבד, תוצאות הרצח הזה נתנו רוח גבית לכל מי שלא באמת מאמין בשיטה הדמוקרטית. שמוכן לכבד אותה רק אם היא מביאה את התוצאות הרצויות לו. הנה מישהו עם מספיק ביצים, אמונה בצדקת דרכו, ונכונות לשלם מחיר, פעל נגד השיטה – והצליח לו.
במידה מסויימת אפשר לטעון שההתנתקות היתה סוג של תיקון לשבר ההוא, במחיר של קריעה אחרת, שאת התשלומים בעבורה אנחנו עדיין משלמים.
אבל נשוב לאותו יחיד גיבור הפועל לאור הצדק, נגד ההמון הנבער. המשמעות של המעשה היא לא אם זה היה צדק או לא, אלא האם זה הצליח או לא.
ההצלחה היא הדלק במנוע של כל רדיקל מתוסכל.
אז לרדיקל המתוסכל משמאל אין מספיק ביצים לרצוח מישהו בעצמו, וגם אין לו באמת את מי לרצוח. רבין בנקודת הזמן ההיא היה נקודת הפיבוט המושלמת. לשמאל הרדיקאלי אין נקודת פיבוט כזו.
אבל אם אי אפשר לפתור את הבעיה במהלומת גרזן אחת, אפשר ואפשר לכרסם בה בסבלנות בשיניים קטנות וחדות, כמו השיניים של לנדו. באין אריה, או הזדמנות לאריה, גם צבא של עכברים יסכון.
כל עכבר עושה חור קטן, לא משמעותי, אבל במצטבר – החור יכול להיות מספיק גדול בכדי להטביע את הסירה.
ותסלח לי אם לא מנחם אותי שגם העכברים יטבעו. צרת רבים נחמת טפשים, כמו שאומרים.
חוץ מזה, לסוג המכרסם המסויים הזה יש חושים מספיק חדים לנטוש את הספינה לפני שהיא טובעת. יעשה חור, יברח, ועוד ירחץ בנקיון כפיו. זה הלנדו הקלאסי.
זה ההוא שיש לו ארץ אחרת, אז מה אכפת לו אם תישרף הארץ הזו?
(במאמר מוסגר "ה" לנדו, משום שאין מדובר בעידן לנדו באופן ספציפי, אלא במייצג של זן אפיסטמולוגי)
הלל, אתה מעמיד את סובלנותי במבחן לא פשוט. הפעם יש בתגובתך דה-הומניזציה כלפי לנדו וכלפי אנשים המחזיקים עמדות פוסט-ציוניות/אנטי-ציוניות מן הפרפקטיבה של הציונות המדינית הממוסדת.
דומני כי יוזף גבלס השווה באחד מסרטי התעמולה הנודעים לשמצה בין יהודים ובין עכברים. מה שאכן, כנראה השפיע על הקומיקס הנודע של ארט ספיגלמן. לא יודע מה יש לחלק מן המגיבים על הפוסט הזה: סכינים בגב האומה, עכברים בורחים מספינה טובעת. כל אלו הם דימויים שכבר נערך בהם שימוש ער ומצער בעבר בגרמניה של חוקי נירנברג והפתרון הסופי. על כל פנים, לא אצלי, לא באתר הזה על כל פנים. ואם חפצת במשלי חיות לך נא אל אזופוס, כלילה ודמנה, משל הקדמוני, קרילוב, לה-פונטין, מיגל טורגה, ג'ורג' אורוול וכיו"ב.
כותב בעל 'חיי אדם' (ר' אברהם דנציג, הפוסק של וילנה בשלהי המאה ה-18): "יקבל על עצמו בפרטות לאהוב כל אחד ואחד מבני האדם כגופו כמו שכתוב "ואהבת לרעך כמוך אני ה' ועל ידי זה יכלול תפלתו בכלל תפלות ישראל ויהיו לאחדים" [הלכות ברכות ותפלות כלל א' הלכה ו'].
רצוי לטעמי להימנע מדה- הומניזציה אפוא ולו סימלית ואלגורית. לא ברור לי מה בצע בשימוש בגילויים של פחד ושל הפחדה, שהרי על פי מה שכתבת שומא עליי להסב את הדיון מדיון בזכויות אדם לדיון בזכויות עכבר.
בעניין "לנדו לא קרא לרצח" –
ראשית – "קריאה" אינה חייבת להיות אמירה כפשוטה. אנשים, במיוחד המשכילים שביניהם, נוטים לפעמים להטביע את המסר בסילסולי מלים מסובכים ומצוייצים בכדי להסתיר את המשמעות שלו אפילו מפני עצמם האינסטניס.
שנית – הבה נבדוק את האמירות הבאות –
המתנחלים לא צודקים, ועקב אי הצדק הפלסטינים סובלים, לכן:-
1. "צריך לרצוח את המתנחלים"
2. "מגיע למתנחלים שרצחו אותם"
3. "המתנחלים הם כוח כובש, לרבים מהם יש נשק, והם משתתפים בחלק מהזמן בכוח הלוחם, לכן הם מטרה לגיטימית".
4. "אני לא הייתי רוצח מתנחלים, אבל אפשר להבין את מי שעשה את זה, גם אם לא להצדיק, כמובן. לחלש אין ברירה / החזק לא הותיר ברירה לחלש. זו לא הצדקה לרצח, רק הסבר. "
חוץ מאמירה מס' 1 – אף אחת מהאמירות אינה "קריאה" כלשונה.
מס' 2 בסך הכל מחווה דעה אובייקטיבית ובלתי תלויה. שיפוט מוסרי, אפשר לומר. שופט, עלק.
מספר 3 מדמה בעיני רוחו שהוא מייצג טרוריסטים בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה, למרות שבחיים האמיתיים הוא בסך הכל סטודנט כושל לפילוסופיה שנה ב', שמבלה את זמנו בהפגנות נגד הגדר. אבל מה זה חשוב, באינטרנט כל אחד יכול להפליץ אמירות "ליגליסטיות". א-יינה עורכדין.
מספר 4 מבין שמשהו מסריח למרחוק, אבל הוא כבר מחוייב לעמדה, אז מה שנשאר לו זה לבנות הצדקות לצחנה, במיוחד בתור אחד שהמוניטין שלו עומד כולו על כרעי תרנגולת של התנגדות מצפונית לריחות מגעילים. זה הפילוסוף.
איפה עומד הלנדו? במקום שצדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד בו, כנראה.
זה מה שיפה ב"ברית אסטרטגית" עם אנשים לא נחמדים לטובת "הצדק". הם יכולים ללכלך את הידיים, ואתה יכול לעמוד מהצד, צח-כשלג, ולהמציא בשבילם תירוצים.
(עכשיו, בשביל הבידור, אפשר להחליף את המילה "מתנחלים" במילה "ישראלים" או "ציונים", או במילה "ערבים". משחקי תפקידים הם תמיד דבר מועיל. ברוב המקרים נגלה שמי שהקווים האדומים שלו איתנים ובלתי מתפשרים בצד אחד, כש"הצדק" משחק תפקיד הם מתמוססים ומתפוגגים ומשאירים בקושי בת-גוון)
ונחזור לרצח.
האם שותף לרצח הוא רוצח בעצמו?
האם האפולוגטור של הרוצח הוא שותף מראש או בדיעבד? האם יש לו אחריות מוסרית?
האם כשאדם רואה את "השותף האסטרטגי" שלו רוצח מישהו, והוא עצמו מתעקש לא להפריע לרצח (כי "הצדק" עם השותף או כי הרצח נתפס כתורם למטרה המשותפת) הוא יכול עדיין לראות בעצמו אדם מוסרי?
שועי,
משלי חיות אינם דה-הומניזציה. וגם מטפורות לא.
לשיטתך אפשר לפסול את בשימוש בשפה אנושית בכלל, כי הנאצים עשו בה שימוש פסול.
אם גבלס דיבר על עכברים, אז למה איסופוס כשר מבחינתך?
על כל דבר כמעט אפשר להגיד "גם הנאצים…"
גם הנאצים דיברו על היגיינה, לכן אנחנו בעד הליכלוך.
גם הנאצים דיברו על חשיבות המשפחה, לכן אנחנו צריכים להיות נגד המשפחה.
גם הנאצים לבשו מדים, אז כל מי שלובש מדים מזכיר לי נאצי. המדים שלהם היו שחורים, אז בוא נאסור על שימוש בצבע שחור.
גם הנאצים העמיסו אנשים על רכבות, אז מי שמציע הסעת המונים ברכבת יש לו אולי כוונות נסתרות.
גם הנאצים דיברו על חשיבות המדינה, לכן כל אדם מוסרי חייב להיות אנרכיסט.
גם הנאצים שברו חלונות ראווה בליל הבדולח, לכן ההתנהגות של האנרכיסטים בהפגנות נגד הגלובליזציה מזכירות לי ימים אפלים.
גם הנאצים התחילו בשתיית בירה במרתפים, ותראה לאן זה הגיע. הלאה הפאבים!
דחיל רבק…
"עכברים בורחים מהספינה הטובעת" הוא פתגם שלא קשור לנאצים, במחילה מכבודך, וגם לא לעכברים או לספינות. הוא בא מלכתחילה לתאר התנהגות אנושית של נטישת פלטפורמת קיום אחת לטובת רעותה, כאשר הקיום של הראשונה נמצא תחת איום קריטי.
התוספת שלי היתה שאם אותם הבורחים תרמו במעשיהם לאיום הקיומי על אותה פלטפורמה, הם אנשים בזויים. לא עכברים, בסדר? בני אדם. תתייחס לעיקר ולא לטפל.
אפשר לסתום גולל על כל דיון ב"זה מזכיר לי נאצים".
חבל.
הלל,
איי, אני מבין שחזרת לרשימתו של לנדו על הרצח באיתמר. כפי שתראה שם, הבעתי את דעתי שם באופן חד למדיי, שרצח הוא רצח. הנח לי להציע בזהירות, כי כל מה שאומר על עידן לנדו לא יתקבל על דעתך. הוא כבר מסומן אצלך במדור השמור למי שאינם בני-שיח באשר לדעתך, הם פוגמים מהותית בעתיד הישרדותינו
ככח מדיני-ציוני-יהודי באזור.
טענתי היא שיש יותר מפוליטיקה; ואני אפילו מוכן להתקרב לטענה כי מוסר הוא לעולם יחסי לנורמות חברתיות, נומוסים, אתוסים,חוקים.
עוד יותר מסוכן מזה: האמת היא נעלמת, ואפילו איני יודע אם כמו הרמב"ם לעתים פתע פתאום 'צץ לנו האמת'.
מן הבחינה הזאת, הנח לי לשמוע את מה שאזניי מסוגלות לשמוע, והרחק ממה שאזניך אינן מסוגלות לשמוע.
ובאשר לנאצים, העכברים הבורחים מספינה שטובעת ונעיצת הסכין בגב האומה, מטבעות הלשון האלו לא הומצאו על ידי יוזף גבלס, אבל הוא ערך בהן שימוש פרטיקולרי באשר ליהודים ולבוגדים באידיאולוגיה הנציונל-סוציאליסטית.
משלים הם משלים. הבעיה היא שיש להם נמשלים אפשריים, עתים נהירים ועתים טנטטיביים.
לאזניי, אפשר לאזניי בלבד, השמעת אותם משלים ממש ששמשו משטרים נלוזים באשר ליהודים בלתי-ציונים החיים במדינה ציונית ואפשר שאינם מסכימים עם דרכה ומשמיעים דעתם בקול רם (לטעמך, קול רם מדי), יש בה טעם לפגם.
זה משהו שאזניי לא מסוגלות לשמוע, כל כמה שאני מנסה להקשיב.
הנה בשבילך משל חיות נחמד –
באו העכברים לעורב, שהיה מוחזק כיצור החכם ביותר, וביקשו ממנו עצה.
החתול היה ממרר את חייהם, אורב להם וצד אותם בזמן שהיו מבקשים אוכל למחייתם.
מה עושים? שאלו את העורב.
זה פשוט מאוד, ענה העורב. תלו פעמון על צוואר החתול, וכך תשמעו אותו בכל אשר ילך זמן מספיק לפני שיגיע, ותוכלו להתחבא ולהציל את נפשותיכם.
אכן עצה חכמה, התפעלו העכברים. ואיך נתלה את הפעמון על צוואר החתול?
אה – זה כבר פרט קטן, תחשבו לבד. ענה העורב.
אוי, הפרטים הקטנים, שועי.
מה צריך לעשות – דורש חוכמה שרק עורב כנראה מסוגל לה.
איך לעשות את זה, נו. אל תטרידו אותו בפרטים הקטנים.
הלל, תודה. לא בטוח אם הבנתי. מעולם לא העדתי על עצמי כסובל מחוכמה מיוחדת, אמנם קול הזמר שניתן בי הוא עורבני במידת מה, אבל כאשר שר אני את הבלוז הוא מדנדן כפעמון המיסיסיפי. אני הייתי מייעץ לעכברים להשמיע ברמקולים בלוז, כדיי שהחתול ילמד לאהוב בלוז, ואז כל אימת שיזוז הוא יזמר לו, בית פה תיבה שם, בלוז של חתולים; בסופו של דבר, אולי ייערכו קונצרטים משותפים לחתולים ועכברים.
ודאי, יש כל מיני בעלי חיים, חלקם בעלי נטיה להתעסק בפרטים הקטנים, חלקם בעלי נטיה להתעסק בפרטים הבינוניים, וחלקם מתעסקים בתמונה הגדולה. כל אחד מהם עוסק במה שהוא עוסק, חלקם בהצלחה גדולה, חלקם בהצלחה בינונית, חלקם בהצלחה זעירה. כל סיפור זהבה ושלושת הדובים בנוי על זה. הדובים חוזרים הביתה ומרגישים שמישהו ישב להם בכסא, אכל להם מהדיסה, ישן להם במיטה. מזל שיש להם בית, לדובים, כי אם נניח, הם היו נמצאים על ספינה ולא בבית על קרקע, הם ודאי היו פוחדים, כי מי שנכנס לביתם עלול להטביע אותם בלב ים או לנעוץ סכין בגבם.
שועי,
העניין שלי ב"לנדו" מתמצה בפירוק היומרה המגוחכת שלו למוסריות, והטענה המופרכת לא פחות שיוצאת מה"אידאולוגיה" שלו, שאדם מוסרי חייב בהכרח להתנהג בצורה אובדנית.
כמו כן, אין בליבי כלל על העובדות שהוא מתעקש לאוורר. הבעיה היחידה שלי אתו היא שמה שהוא קורא "אמת" היא רק חצי אמת, וחצי אמת היא למעשה שקר.
העובדות האמיתיות החלקיות משובצות בסיפור – ב"הסבר", בעלילה בעלת משמעות. והסיפור הוא שקר.
בחברה דמוקרטית מותר לאדם לשקר, אבל גם מותר למישהו אחר לחשוף את ערוות השקרן, בלי שיקראו לו נאצי בהתהוות או נאצי בארון או נאצי בתחפושת.
ללנדו מותר לשקר, ולי מותר להראות שהוא משקר, וגם לטעון שהשקרים שלו מסוכנים באלמנט המצטבר שלהם.
חשיפת השקר והמסוכנות שלו לבדם מספיקה. לא צריך וגם לא רצוי לסתום ללנדו את הפה, כי שקר שלא מדברים עליו אי אפשר להפריך, ושקר שמסתירים אותו עשוי לגרום לחסידים שוטים להאמין שמה שמוסתר היא האמת.
ההגנה שלך על "לנדו" היא שגם הוא בנאדם כמו כל אחד אחר, גם הוא לוקח ילדים לגן ולבית הספר, אוכל ארוחת צהריים, ושמח, עצוב או משתעמם כמוני וכמוך. הוא לא דמון ולא שטן, ובדרכו שלו הוא מאמין שהוא פועל למען הטוב האולטימטיבי.
אבל אתה משכנע את המשוכנעים. כולנו בני אדם. בטוחני שאם תשאל את המכרים האישיים של דניאלה ווייס, או של ראאד סאלח, תשמע על אנשים נעימים, נוחים לבריות, אנשי משפחה למופת, מסבירי פנים, ואף בעלי קסם אישי – שכולו מופנה לשותפים לדרך או למומרים פוטנציאליים. את השיניים החשופות הם מראים רק החוצה – לאוייב.
אולי גם לנדו עושה על האש לחברים, בהנחה שיש לו כאלה, או שהוא בכלל צמחוני – עוד יותר טוב. אולי הוא אוהב חיות, לא מעשן וצוחק מבדיחות של הגשש החיוור. אז מה?
לכל האנשים יש פן אישי, שבא לידי ביטוי ביחסים עם הסביבה הקרובה. אבל יש להם גם פן "פוליטי".
ה"פוליס" היא ארגון שמשחקים בו גם אינטרסים "רציונליים" ולא רק אינסטינקטים ביולוגיים כמו במשפחה. ב"פוליס" אנשים כורתים בריתות מבוססות אינטרסים ושיקולי תועלת קרים. ב"פוליס" בן הברית שלך לפעמים הוא מישהו שבאופן אישי אתה מתעב, והיריב יכול להיות מישהו שבנסיבות אחרות היה יכול להיות ידיד נפש.
ולצערי, בניגוד למה שאתה מאמין שצריך להיות אולי, ברוב המקרים הפוליטי מנצח את האישי. אדם חי בחברה, ולפעמים החברה שלו, בניגוד גמור לרצונו ועצתו, נמצאת בקונפליקט עם חברה אחרת. כשהקונפליקט מחריף, לא תמיד לאדם הפרטי יש את הלוקסוס לא לבחור צד. לפעמים, במיוחד במצב של חוסר שוויון בין הכוחות, אי הבחירה היא בחירה בפני עצמה.
שועי,
גם החתול המסכן צריך לאכול. ממוזיקה בלבד, אפילו בלוז חתולי, אי אפשר לחיות. פה ושם הוא יהיה חייב לנשנש איזה עכבר. גם אם עדת העכברים בכללה תשרוד, העכבר ביש-המזל שנגזר דינו להאכל עדיין איבד את כל עולמו.
כחתולאי וותיק אוכל להבטיח לך נאמנה שחתול לא יכול להתקיים רק מחסה ומלפפונים, והאוכל היבש והרטוב שמוכרים בסופר אולי לא מזכיר משהו שפעם חי וזז, אבל הוא בהחלט ממקור ביולוגי.
בשורה התחתונה, זהבה יכולה לישון עם הדובים ברוטציה במיטות, החתול יכול להתכרבל על המרבד, והעכברים יצייצו בבטחה מהחור, אבל כשתגיע שעת ארוחת הצהריים, מישהו ימצא את עצמו בצלחת, וכל אחד יעשה מה שהוא יכול בכדי לא להיות זה שאוכלים אותו.
אה, ותעשה לי טובה – אם תמצא מקום אחד שבו כתבתי "תקיעת סכין בגב", אתה מוזמן להעיר לי, אם לא, אבקש שתפסיק לייחס לי את הביטוי הזה (שחוזר כמעט בכל פוסט שלך). זה מעליב.
לנדו לא תוקע סכין בגב. הוא תוקע אותה בקישקע. וזה שאתה רואה אותו מתקרב ומניף את הסכין, לא עושה את זה פחות כואב.
הלל, אני לא הולך לחזור לקרוא את כל התגובות מחדש. אחד המגיבים בין אם היה זה גיל, אור או אתה השתמש גם השתמש ב"נעיצת הסכין", כפי שאתה (וזאת אין להכחיש) עשית שימוש במשל העכברים. מה שעוד עבד ב'יוספינה ועם העכברים' לפרנץ קפקא כבר קשה למאכל חתול לאחר 1945, לפחות בעיניי. תוכל לראות בזה רגישות יתר. באשר לאמירתך (אני מצטט): "בחברה דמוקרטית מותר לאדם לשקר, אבל גם מותר למישהו אחר לחשוף את ערוות השקרן, בלי שיקראו לו נאצי בהתהוות או נאצי בארון או נאצי בתחפושת". לא קראתי לך בכל אתר לא נאצי ולא ספק נאצי. חלילה לי מעשות כן. כל מה שהראיתי הוא שמבלי משים כנראה נקטת קו של דה הומניזציה ששמש לדאבון לב גם את הצרורים שבצוררים.
בודאי מותר לך לבקר כל אדם עניינית. בודאי שאיש מאיתנו– לא אתה, לא אני, לא לנדו, לא ראא'ד סלאח וגם לא דניאלה וייס אוחזין באמת כולה. מה שלא אומר כי כולנו שקרנים, או אפילו חלקנו.
אבן הבוחן לדידי היא אלימות פיסית/אלימות מילולית/קריאה לאלימות. אני מדבר איתך ועם לנדו ואני מניח כי גם לא הייתי מבטל את דניאלה וייס, כפי שאיני מבטל את כלל ציבור המתנחלים, כל אימת שהדעות שיישמיעו באזניי יהיו נטולות אלימות. באשר לראא'ד סלאח, אני קצת חושש כי התנועה האסלאמית היא קיצונית מדיי לטעמי בהתבטאויותיה ובהתנהלותה. אבל כבר יצא לי לשוחח שיחה נעימה למדיי עם האמאם הראשי של עכו, וגם עם אחד האמאמים של יפו. אפשר, תגיד, כי הם ראו בי מומר-אפשרי. לא חשתי כך, אבל מי יודע, אולי אני תמים מדיי.
אתה צודק בהבחנתך, הרבה אנשים חדורי שנאה לאחר, מלאים אהבה וחן כל אימת שמדובר על מי שמשתייך למחנה שלהם או למשפחתם. אני מכיר את התופעה הזאת היטב. גם לי יש קשיים לכבד כל דעה וכל התנהגות, אבל אני מנסה, למיטב שיפוטי, להרחיב כל העת את גבולותיי.
ובאשר לדבריך אודות הפוליס והפוליטיאה בכלל. אני חושב כי אנחנו חלוקים. אתה מה שקוראים לו חוקרי מדע המדינה "ריאליסט" ואילו אני כנראה "אידיאליסט". החלוקה האמיתית היא בין הפסמיסטים המניחים לכתחילה כי עליהם לחפש אויבים
בכל מקום ולהתחמש ליתר ביטחון בכל נשק; ובין אלו שברמה העמוקה, מעדיפים להניח סיכוי/אפשרות לכך שלא כל אצבע נבראה על מנת ללחוץ על הדק.
שועי,
לא כל אצבע אכן נבראה ללחוץ על הדק, אבל יש אצבעות שכן.
הריאליסט לא יכול להתעלם ממציאותן של האצבעות האלו, מתוך תקווה אידאליסטית שהכחשת קיומן יביא מעצמו להעלמותן.
איך הולכת הקלישאה? ידנו האחת מושטת לשלום, והאחרת מחזקת בשלח?
אירוני שכמעט כל בני האדם באמת ובתמים רוצים "שלום על פני האדמה", אלא שדמותו של אותו שלום נראית אחרת לכל אחד, ועל הדמות הזו רובינו מוכנים להלחם בחירוף נפש, עד טיפת הדם האחרונה… מי שיאיים על השלום, דמו בראשו, אנחנו כבר נראה לו מה זה.
שבת שלום, הלל,
איש-איש ושלומו איש-ואיש ושבתו,
אני נוטל הזכות לסגור את הדלת על הדיון ברשימה הזאת.
תודה על חלקך בתגובות, אף על פי שהתעמתנו לא-מעט.
אם תרצה, כאן, שם וכיו"ב, אני משוכנע שעוד תהיינה לנו הזדמנויות לשוחח.