העקרונות אינם חלים אלא על השכל החושב, וכאשר הוא חושב; אבל מחוץ לשכל החושב מסתכם עיקרון בלא-כלום [אנטונן ארטו, הליוגבלוס או האנרכיסט המוכתר, תרגמה מצרפתית: אוולין עמר, עריכה מדעית: שרון חפץ, הוצאת בבל: תל אביב 1995, עמ' 76]
שנתיים לפני פטירתו (1966) רשם מרסל דישאן (Duchamp,–1968-1887) צמד פורטרטים, אולי נכון יותר לומר, צדודיות של שני שחמטאים, כשתי ישויות כמעט אבסטרקטיות, ראשים-הוגים נטולי גוף, הנתונים בדיאלוג אינטלקטואלי, מהרהרים זה אל זה, זה עם זה, את אפשרויות התנועה על הלוח השחמט; חוככים בדעתם את מהלכיהם העתידיים. דישאן בחר לצייר כמה כלי שחמט עמומים ניצבים ביניהם בלא לוח, צפים בחלל שבו לא חל כח הכבידה, כאילו המשחק מתקיים ביניהם במחשבה בלבד, הולך ומתמשך על פני זמנים ומקומות, זה עם זה, וכל אחד בתוך עצמו עם עצמו; השחמטאים של דישאן ניכרים כשתי תודעות מונאדיות (מן המילה monas ביוונית, כשימושה אצל גוטפריד וילהלם לייבניץ: עצמים יחידים, יחידאיים, פשוטים, הכוללים את מלוא אפשרויותיו של האדם) העושות את מסע חייהם, נעות כל העת על הציר המוביל בין הלידה ובין המוות (המונאדה, אליבא דלייבניץ: עשויה להופיע בבת אחת ולהימוג בבת אחת), ואשר השפה אשר הצליחה לחלץ אותם מתוך עצמם, לפקוח במונאדות חלונות אל האחר, היא שפת השחמט, שפה שאינה רגשית כלל ועיקר, אבל היא שפה יצירתית, באשר היא מובילה את המְשחקים לא רק לקשב מרוכז זה אל מהלכיו של זה, אלא ליצירת עולם המשותף לשתי תודעות, המצליחות לפרוט באמצעות מערכת סימנים מינורית ההולכת ומתגוונת, שניתנה והוגדרה מראש; תנועה אינטלקטואלית משותפת, המשתנה תדיר, שבה איש מן השניים אינו יכול להתיק עיניו מן המהלך הבא, המשפיע על הלוח ועל הכלים העומדים בו כמו גם על המהלכים האפשריים, קרי על מערכת הסימנים כולהּ.
בהתבוננות מחויכת, נדמית לי צדודיתם של השחמטאים של דישאן כצדודיותיהם של אדמונד הוסרל (1938-1859) ושל מרטין היידגר (1976-1889), מגדולי הפילוסופים של המאה העשרים; הראשון מייסד הפנמנולוגיה הפילוסופית, והשני, האונטולוג המובהק של "היישות"; שני הלכי מחשבה שונים בתכלית. הראשון ביקש להתבונן על התופעות בטהרתן מתוך השהיית היֶש (duration), כמו שם את העולם כולו בסוגריים (epoché) וקרא את הכרת האדם (כסובייקט בודד) להתמקד כולהּ באובייקט אותו היא בוחנת, אף על פי שכל מתבונן יבין את אובייקט ההתבוננות באופן שונה; האחרון, טען כי אין לנו דבר מלבד היישות (המציאות, הקוסמוס) שאנו עדיין אחוזים בהּ, מושלכים בעולם, אלא שכולנו הולכים לאבד ביום מן הימים את אחיזתנו בו, איש ואיש ושעתו, ומוטב כי עד לבוא אותה השעה ניצור בחופש את החיים אותם אנו מעוניינים לחיות באופן חופשי,אוטונומי ואותנטי, כפי הניתן. הראשון היה יהודי גרמני; השני גרמני שתמך בשנים הרלבנטיות במפלגה הנאצית. שניהם שהו פרקי זמן כראשי מחלקה באונ' פרייבורג. היידגר לא הרים קולו במחאה כאשר הנאצים פיטרו את ראש מחלקתו ומורו (הוסרל) ומינוהו לרשת את מקומו. אם אמנם היו משחקים זה עם זה שחמט—היה הראשון ודאי תיאורטיקן-חמור המבקש להגדיר את מהויותיה וגדריה של שפת השחמט, ואילו הנאת המשחק היתה משנית לגביו; ואילו השני היה השחקן היוצר-הספונטני, המבקש את הישרדותו על הלוח ואת הניצחון, תוך יצירת מהלכים בלתי מקובלים, אולי אף מתגרים במכוון במסורת של תרבות השחמט, בכדי לפתוח אותה אל נתיבים חדשים, בלתי נודעים. הראשון מבקש להגדיר ולמפות את מושאי התבוננותו; השני מבקש להיאחז ביישות ולהרחיב כל העת את אחיזתו בהּ. איני יודע האם דישאן התעניין בכתביהם של הוסרל ושל היידגר, והאם בכלל הגיע אליו שמעם.. כנראה נשאני רוחי אליהם משום שהם מייצגים שני הלכי רוח שונים כל כך בהבנת תעודתם של החיים האנושיים ותהודתם. אלו יכולים להיות כל זוג שחמטאים אחרים, האחוזים ביצירת מהלכים חדשים ובהתבוננות, הקשב,המאמץ המשותף להרחיב את גבולותיה של שפת השחמט.
שבע שנים לפני כן (1959) יצר דישאן פורטרט-עצמי בו צל ראשו מוטל על מה שניכר כמשבצת שחמט לבנה. לקריאתי אין זאת מחווה בעלמא שיסודהּ באהבתו של הצייר והאמן למשחק השחמט גריידא; שחמט הוא משחק הנע בין שהוּת (מחשבה) ותנועה (מהלכים של כלים על הלוח), למעשה כל תנועה היא תולדה של רצף של שהויות, כאשר השהות מאפשרת רפלקציה היוצרת, אין ספור מהלכים, תנועות אפשריות, בתודעתו של השחקן, המבקש לאמוד את צעדיו הבאים, כמו גם לאמוד את צעדיו העתידיים של יריבו; בדיוקן העצמי האמור, ניכר כאילו צל ראשו של דישאן כמו משלים את חלקהּ הלבן של המשבצת, כאילו הם נתונים כל העת ביחסי גומלין, לו רק ינוע צל ראשו של דישאן, ינוע גם החלק המהווה את המתווה הלבן של המשבצת; התנועה משפיעה על החלל ועל המקום; גם על מתח ההתבוננות בעת השהות לקראת התנועה (המהלך הבא). מבחינה זאת לבנותהּ של המשבצת מאפשרת את היראוּת צל ראשו של דישאן, ואילו צל ראשו של דישאן מגדיר את החלק הפנוי לכאורה במשבצת. דומה כאילו דישאן כאן מאמץ את האסתטיקה הדאואיסטית לפיה 'הריק 'מגדיר את 'היש'. חלקה הפנוי של המשבצת מסמן את מתווה צל פניו של דישאן (כבמגזרת נייר); ומנגד, הצל החשוך, מתווה את חלקו המואר של החלל; התנועה והשהות הם יחסיים, כך גם היש והריק, האור והאפלה, היין והיאנג; הכל נע ומשתנה כל הזמן ובד-בבד שוהה שהות אחר שהות במקומו (כמו בפרדוקס החץ המפורסם של זנון, המופיע בפיסיקה לאריסטו). החידה אללי עדיין הינה בלתי פתירה.
יותר מכך, העובדה לפיה דישאן בוחר לצייר את צל צדודיתו ולא אוטו-פורטרט חזיתי, מרמזת על כך שהוא אכן מבקש לצייר את צל פניו ולהותיר את עצמו מחוץ למסגרת התמונה. אם כן, אפשר כי גם חלקו הלבן והריק של הבד הינו חלק אינטגרלי בדיוקנו של דישאן, שני חלקי התמונה הינם פנים של דישאן, שניהם שוהים בעצירה, המגדירה את הציור כולו, אך בד בבד את פתוחים לתנועה. צל הראש עשוי לנוע, להטיל עצמו אחרת על הבד הלבן. התנועה אפוא היא שהויות המתכוונות כל העת לתנועה, וכך לדידי יש לקרוא את דישאן, הכל נתון כל העת ברצף של תנועות ושהיות. השהות מבטאת מחשבה. התנועה מבטאת מניפסטציה אפשרית של מחשבה. התנועה עשויה להיות מחד גיסא רק צל אפל של מחשבה (באשר היא מהווה התעמעמות מסויימת של אידיאה) ומאידך גיסא—עשויה להיות תכלית המחשבה (בהיותה התגשמות ממשית של אידיאה).
דישאן בוחר אפוא להיות ולא להיות. בפורטרט-העצמי שלו הוא מגלם לטעמי את יסודות החשיבה והתנועה הדומיננטים כל-כך בעולמו הפנימי, כמו גם באמנותו ובמשחק השחמט. עם זאת, פניו אינם נראים ובבואתו אינה מצויה על הבד, כי אם צלליתו (חשכתהּ) דווקא. אפשר כי כך מבטא דישאן את תנועת השהויות (המחשבות) בעולמו של מרסל דישאן. אם זהו משחק, דישאן משחקו בכל מאודו ובכל הרצינות, ובד בבד אי-אפשר להוציא מכלל את אפשרות את העובדה כי דישאן הצייר ניצב מול הבד עליו מוטלת צלליתו וחיוך נעים מונח על שפתיו, או שמא הוא מתפקע מצחוק. כך, במידת הצלחה מסוימת, מצליח דישאן לקיים באמצעות הציור הזה תנועה בעולם השומרת על כל האפשרויות (מחשבות ותנועות) פתוחות. מי יכול לנחש איזו ארשת עטו פניו של דישאן בציירו את הדיוקן העצמי הזה בכלל? (אני אפילו לא מצליח לצייר לעצמי את פניו של דישאן. בשוך כל המחשבות האלה הוא ניכר בעיניי כמכלול של מחשבות,שהיות ותנועות המנסה ליצור קשר עם מכלולי מחשבות, שהיות ותנועות אחרות/ים).
כמובן, אפשר גם כי דישאן שמיעט מאוד באותן שנים לפרסם יצירות חדשות ולמעשה הודיע על פרישה מאמנות, ביקש לבשר באמצעות צלליתו, על היותו רק צל המוטל עדיין על עולם האמנות. דישאן כמו שם את עולם האמנות בסוגריים והלך לבחון במלוא צלילות דעתו שפות חדשות. האמן הגדול מצא שפה חדשה של שהויות ותנועות בה הוא יכול להידבר עם עצמו ואף למצוא בני-שיח אחדים שישוחחו בה במחשבותיהם עימו, וייצרו בה מהלכים-סימנים חדשים. מבחינה זאת, אפשר כי אותן שאלות יסוד של מחשבה ותנועה שעמדו במוקד יצירות שחרות של דישאן כמו Nude–Descending–a–Staircase (עירום יורד בגרם מדרגות, 1912) המשיכו ללוותו עת פנה להתרכז בשחמט; אותם מהלכים חדשים- יצירתיים, שוברי-כלים; אותו נסיון פנימי נואש להגדיר שפה פנימית המסוגלת להביע את היחסים בין שהות שבמחשבה ובין תנועה. אפשר כי את היסוד הדיאלוגי שבעצמו הצליח דישאן למצוא באמצעות שפת השחמט.
בתמונה למעלה: Marcel Duchamp. The Chess Players, 1966
בתמונה מתחת: Marcel Duchamp, Poster After Self-Portrait in Profile, 1959
© 2011 שוֹעִי רז
השחמט גם מחלק את הזמן לשני אופנים.הזמן הקצוב המוסדר במערכת חוקים סופית ונמדד בפעימות קצובות על לוח המשחק – חק נתתי להם בל יעברון. והזמן הרציף במחשבת המשחקים הבוראים עולמות ומחריביהם, שם כל אפשרויות המהלכים קיימות ככוח – שירת המלאכים. מתח הזמנים – עלה ועלול – היא הרוח המנשבת על הארץ-לוח-המרחב המקוטע גם הוא והופכת את השירה לריקוד הכלים ( העצמות כנשמה-נשימה לכלים). ריקוד שחור-לבן הדרמה של ההפכים בעולם העשייה.
הציורים הללו, שאני מכיר, נפלאים כל כך. מרסל דישאן/דושאן/דושאמפ… כה גאון ומרגש בעיניי. עוד יותר מהתמונה העליונה המבריקה הרי שהתחתונה, עם הראש/צללית בתוך החלל המוגדר, או לא, מדהימה. זה מאוד אין ויש, קיים וריק, קונטראסטים והפכים, הרי זה יכול להיות גם קובייה או ריבוע נגוס, מעבר לכל הפרשנויות לגבי פרופיל האדם והמבט למטה וספק כליאת החלל הזו. מבריק. אמנם אדם, דמויות, אבל כה מופשט וגם ארכיטקטוני בעיניי. גם הקטע של ג'ון קייג' נפלא, תודה על פוסט מצויין.
הי חגי, וברוך הבא
תודה על הזיקה שהעלית בין השחמט ובין הקבלה
אף שאיני סובר כי יש בינה ובין עולמו הרוחני של דישאן התאמה בהכרח, אלא במידה שסוגיות של מחשבה ותנועה היוו תמיד סוגיות יסוד של מחשבת האדם באמנות בהגות, ובכל המדעים ניכרים אספקטים שונים שלהן, כפי שהן ניכרות בהיבטים שונים של חייו היום יומיים של כל-אדם.
ובאשר ל"דרמת הניגודים" בעולם העשיה, הנה כבר היו
מי שכתבו כי לאמיתו של דבר שוררת בהויה (גם בעשיה) אחדות ניגודיים,
(תפישה זאת אפיינית בעולמה של היהדות לחסידות חב"ד). אבל אגב, ניגודים וקיטובים מצויים בתולדות הספרות הקבלית גם בתוככי הספירות (למשל אצל יצחק הכהן מסוריאה, ואצל משה מבורגוש); בעולמו של האר"י הדינמיקה של הניגודים היא בתוככי האלהות עד עולם הבריאה ולמטה בתוככי בעולמו של אברהם נתן בן אלישע, נביא השבתאים, עלתה דרמת המאבק בין האור שיש בו מחשבה ובין האור שאין בו מחשבה אל תוככי האינסוף, ואצל הרמח"ל הונמכה רק לבחינת מלכות דאין סוף ולתתא. עם זאת, כללו של דבר המסורת הקבלית גרסה כי בתוכם של כל הדברים שורר יחוד שלם, ועוד היו מקובלים שדיברו על כך שבשורש הדברים עומדת אחדות שווה, "ולא ניכר שוע לפני דל כי מעשה ידיו כלם' (איוב ל"ד, 19).
שועי, פוסט נהדר כל כך. השיטוט הזה בתוך הראש של מרסל דושאן כל כך רווי עוצמהושלווה ונוכחותו הבלתי נוכחת של הנעדר.
שאלות הרות משקל
הוי שועי הוי עמנואל
הוי שאלות הרות משקל
צפות להן בעדינות מגריטית
בחצרות הסגורות של המוח:
ומה כבר ההבדל
בין התופעה לבין
העולם כשהוא לעצמו
ומהו בעצם זה שהוא
מקור כל התופעות.
האם הכאב הזה שהוא
מהות האנושי בא מן
העולם או מחלחל מן
הצמא הנואש והכמה
אל עצמנו שבזולת.
האם עמנואל קנט הופך
בזרם הניגר של החול
להיות עמנואל לוינס?
והאם תמיד תהיה האמת
ההפך ממנה במרוצת הזמן.
שרון יקר, תודה מקרב לב.
מדוע זה כה ארכיטקטוני? (אני שואל שאלת תם, משום שאיני מציח להבין מדוע דישאן מהלך קסם על ארכיטקטים). אני מסכים כי יש משהו אסתטי-מוקפד
חמור-ומדויק בפורטרט-העצמי של דישאן, שאגב הוא
מבחינת מה כעין Ready-Made של מגזרת נייר. אני יכול
להבין איך זה קשור בשׂרטוט, אבל מדוע ארכיטקטוני?
אני חושב הרבה בזמן האחרון על הקו ברישום ובשרטוטף
ובכלל על קוים וסוגי קוים, כתנועות פנימיות האצורות בקו; גם כי קוים יוצרים כתב;רישום סף-אפילפטי של אביבה אביבה אורי בו חזיתי באוסף בנו כלב העיר אותי לזה.
ג'ון קייג', אכן קטע נהדר מתוך אלבום נהדר.
אני חושב כי קראתי היכנשהו כי ג'ון קייל מתעתד להגיע
ארצהּ, בשורה משמחת. השאלה היא כמובן מה הוא יבחר לבצע מתוך הרפרטואר המגוון מאוד שלו.
אני חושב שכמעט ענית לעצמך שועי המרתק. אסתטיקה, הקפדה, דיוק, שרטוט, קווים, תנועה, ואוסיף חלל, אור, חושך, נפח מדומיין, מסה (אוורירית), הפכים…
ג'ון קייל מגיע בשני לאוגוסט לזאפה בצפון העיר ובשלישי לאוגוסט לבארבי בדרום העיר. הוא הופיע בשנה שנתיים האחרונות עם ביצוע מחודש לפריז 1919. הוא כנראה יעשה כאן עירוב של דברים, עם אולי דגש גם על אלבום מופתי זה, אינני יודע עם איזה הרכב הוא מגיע אבל זה כנראה לא תזמורת שלמה שאיתה עשה את פריז 1919 במלואו, מחדש. בכל מקרה, הופעות חובה כמובן. כרטיסים כבר נמכרים כשבוע.
תודה שרון, ידעתי שאתה האיש לשאול אותו, עם מה קייל מופיע לאחרונה. פריס 1919 עם 'האנקי פאנקי' ו'אנדלוסיה' הוא אלבום אהוב עליי מאוד, כבר הרבה מאוד שנים. יש סיכוי די טוב שנתראה בבארבי (-:
דודו יקר,
לולא אזכור שמי הפרובינציאלי, כבר הייתי חושב כי צ'רלס סימיק בא להתארח.
תודה על המחווה (שהצחיקה אותי מאוד) וצריך לזכור כי בצד הזרם הניגר של החול שבו מתחלף עמנואל בעמנואל, כדין בני החלוף, יושב ילד ומשחק בארגז החול, אשר למקצת שנותיו עודינו מאמין כי ארגז החול בו הוא משחק הוא רחב כל-כך עד שהוא כמעט חסר גבולות, בחינה אימננטית של האין-סופי.
תרגיל נאה ורגיש בהתבוננות וחשיבה. תודה. שיתפנו בפייסבוק וקתרזיס.
כי הבהרת לי מדוע מעולם לא הצלחתי להכנס לשחמט…
סבא שלי לימד אותי את המהלכים,
אבל מסתבר שזה מופשט מידי בשבילי,
אבוי,
כמו הפילוסופיה בדיוק.
הציור יפה ומעניין לי,
אפילו בלי להבין כלום.
ערוצאים, תודה על השיתוף (מה-חבל שדושאן לא השאיר
אחריו תמונה בשם "הערוצאים"), ממליץ למי שמגיע הנה
לעיין בערוץ שלכם/ן.
מיכל יקרה,
אני חושב כי השחמט הוא לוח עם כלים, אופי המשחק תלוי באופי שחקניו, אבל הוא עשוי לגלות תכנים מסוימים
הפעילים בתודעה (הגנתיות, תקפנות, ספונטניות, מתינות וכיו"ב). אני חושש כי אמן-שחקן שחמט-פילוסוף היא קומבינציה
לאו דווקא מצויה; באשר איני שחקן שחמט וגם איני מרבה לשחק שחמט באופן חובבני, אין לי מושג מה בין הדברים שכתבתי
בין תכנים המתרוצצים בראשיהם של שחקני שחמט, רובם או מקצתם. נסיתי אולי לפרש את מהלכיו האמנותיים של דישאן בשתי התמונות דלעיל.
ובאשר לפילוסופיה,השחמט הוא שפה במובן שכל אחת מהמשבצות היא תו (צירוף של אות ומספר) ומהלך מבטא צירוף של מעבר מתו לתו;
מהלך התגובה אף הוא מעבר של תו לתו, כאשר בטווח מעלים השחקנים בעיניי רוחם צירופי תוים רבים אחרים. כלומר, הם מצויים ביחס דיאלוגי
בשפה המבטאת מחשבה ותנועה, כמו בכל שפה; אלא כשם שגם שפתינו היום יומית עוסקת לעתים בשיח ספציפי (למשל: שיח אודות אמנותו של מרסל
דישאן) כך הם עוסקים בשיח השחמט.
שועי היקר, תודה.
מודה שהשגתי הדלה מקהה את התפעמותי מדושאן/…
ועדיין, רשימתך, והתגובות כאן, מעוררות מחשבות.
אגב, שועי, בענייני שחמט ראוי להוסיף ולהזכיר את נבוקוב
האהוב, למיטב זכרוני על שנינו.
נבוקוב של "ההגנה על לוז'ין";
נבוקוב של "שלוש סונטות שחמט".
נבוקוב שצייר את אמן השחמט במילים הללו –
"בעיות שחמט תובעות ממחברן את המעלות המאפיינות כל אמנות ראויה לשמה:
מקוריות, כושר המצאה, מודעות, הרמוניה, מורכבות וחוסר כנות מופלא….".
[והמבקש להעמיק, ימצא בסיפא של הספר "ההגנה של לוז'ין"].
שועי, קודם כול רציתי לשבח את הבאתם בלינק של הwu tang clan הזכורים לטוב אל קורות הבלוג…
בנושא השחמט, נדמה לי שהוא היה אהוב גם על איטלו קאלווינו, בעיקר זכורים לי ג'נגיס חאן(או שמא זהו קובלאי נכדו?) ומרקו פולו מעלים תובנות שפרחו ממני אך נותרו ב"ערים הסמויות מן העין", ראוי גם לציין את הצעתו של אלכס אפשטיין ב"קיצורי דרך הביתה" להוסיף קצת מזל עיוור למשבצות הדיכוטומיות על ידי יצירת ההכלאה "שש-מט", ואחרון חביב, וויטגנשטיין ומשחקי השפה שלו, קשה לי להאמין שהוא פספס את אישקוקה…ואם כבר, האם ידוע לך על דמות מהעולם היהודי-רבני לדורותיו שנפלה לשבי המלכה הלבנה?
צבי יקר,
ככל שאני מהרהר בראייה השחמטאית של דישאן כך אני חש בזיקתהּ אל אמנות הכתיבה של נאבוקוב
ולמשל, אתמול חלפה בי המחשבה, כי "הזמנה לגרדום" יש בו משום משחק שחמט,
או מפתרון חידה שחמטאית
כתיבתו של נאבוקוב יש בה משום הדיוק הארכיטקטוני שהזכיר למעלה שרון רז, אבל גם משום לוחות טקטוניים
נעים כל העת אשר מתחתם נחה בשלווה התהום
תמהּ, זכרו של oll dirty bastard' האגדי לא ימוש ויסוף, וחבל על דאבדין ולא משתכחין.
את ויטגינשטיין וסולמו (בטרקטטוס) וגם את משפטי גדל כמעט הכנסתי לרשימה לעיל, להראות את מגבלותיה של כל שפה (גם של המתמטיקה או של הלוגיקה הפורמלית) אך הרגשתי כי בין כה הכבדתי די הצורך על המזדמנים הנה כאשר נשאתני רוח לדון בהוסרל והיידגר מעט מן המעט.
ר' אברהם אבן עזרא (1167-1190 לערך, יש אומרים סביב 1161) היה גם שחמטאי. הוא הותיר אחריו קובץ שירי חול מדהימים למדיי העוסקים במשחק השחמט, גם בחידות שחמט, עד כמה שאני זוכר. קראתים לראשונה לפני שנים רבות בספר שנקרא בפשטות Chess כמדומני, ואשר עסק בהסטוריה האינטלקטואלית של משחק השחמט בתרבויות היהודים.
שניים של אבן עזרא על האשקוקי כאן :http://www.snark.co.il/chess/chess.htm
תודה חגי (-:
שועי יקר
השכלתי, לגמרי. הצדודיות ההן מבקשות את הפוסט הזה, מסתבר.
אסתי.
אסתי יקרה, ברוך שובך.
תודה רבה על ההמלצה באתר שלך. אני מזמין את
הקוראות/ים כאן לבקר בו.
נכלל במומלצי חודש יולי 2011.
תודה רבה אסתי, זה משמח.